Anýz

Anýz skvělý jako koření i pro zdraví

Bylinka anýzu se v našich podmínkách pěstuje především pro své využití jako koření. Plody anýzu patří k nejstarším druhům koření spolu s kmínem a svoji oblibu si našly u nás i ve světě.

Sušené drobné plody anýzu chutnají sladce lékořicové s příchutí fenyklu.

Léčivé účinky

Proč je anýz tak vyhledáváný  ?

  • tlumí kašel, pomáhá také při odkašlávání
  • tlumí obtíže při nadýmání, proto je doporučován i kojícím matkám
  • zklidňuje trávicí ústrojí
  • uvolňuje křeče v zažívacím traktu.

Použití v kuchyni

Mletý anýz je nezbytnou součástí žitného chleba. Přidává se také do drobného cukroví či pečiva. Semena vcelku se používají do nálevů při nakládání zelenin především řepy, červeného zelí a okurek. Anýz je možno přidat k dušeným houbám, především k žampiónům. Jelikož má anýz sladce kořeněnou chuť a vůni, používá se třeba také jako ingredience při alkoholických nápojů.

Svoji oblibu našel také  v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel. Pokud se anýz používá ve směsi jiných koření, je třeba jej dávkovat opravdu opatrně, snadno totiž přebije chuť ostatního koření, a z tohoto důvodu se používá většinou samostatně.

Anýz

zdroj : www.vitalia.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00