Upečte si voňavé cukroví z anýzu: 3x jinak!

Máte rádi aromatické laskominy? Inspirujte se našimi recepty na vánoční anýzové cukroví!

Toto koření má nejen nezaměnitelnou chuť, ale pyšní se též léčivými účinky pro dobré trávení. Přidání anýzu do cukroví je tak velmi chytrý způsob jak předejít bolavému břichu po vánoční hostině! 

Nevěříte nám? Zkuste tyto recepty a přesvědčte se sami! 

A pokud se o anýzu chcete dozvědět více, můžete si o něm přečíst v našem slovníku pojmů

Anýzové perníky

INGREDIENCE

Na těsto

  • 120 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru krupice
  • 200 g hladké mouky + na obalení
  • 3 lžíce mléka
  • ½ lžičky rozdrceného anýzu nebo anýzového extraktu
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na polevu

  • 60 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • zdobení (viz Jak ozdobit perníčky královskou glazurou)

POSTUP

  • Pomocí ručního mixéru vyšlehejte z másla a cukru hladký krém. Přidejte anýz, žloutek a mléko a chvíli spolu všechny ingredience opět prošlehejte mixérem. 
  • V druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte do mísy s krémem. 
  • Přikryjte potravinářskou fólií a dejte minimálně na hodinu do ledničky, klidně i přes noc.
  • Vyndejte těsto z ledničky, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem. 
  • Hladký povrch posypte moukou a vyválejte na něm těsto (natenko). Z těsta vykrajujte perníčky a pečte je 7-10 minut v rozehřáté troubě. 
  • Na polevu smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte ručním mixérem dohladka. Ozdobte dle fantazie či našich tipů.
TIP: Do receptu můžete přidat i olej z anýzu. Cukroví tak bude měkčí a déle vydrží.
perníčky z anýzu voní a chutnají skvěle
Zdroj: foodnetwork.co.uk

Anýzové biscotti

INGREDIENCE 

  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky anýzu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¾ lžičky soli
  • 120 g změklého másla
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 větší vejce 
  • 2 lžíce mléka
  • 130 g loupaných (blanšírovaných) mandlí

POSTUP

  • Ve velké míse pomocí stěrky utřete máslo s cukrem, vanilkou a vejci.
  • Přidejte mouku, prášek do pečiva a koření. Nakonec vmíchejte i mandle.
  • Předehřejte troubu na 190 °C. 
  • Z těsta tvarujte válečky asi 30*5 cm (jako na štrúdl) a dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pokropte je mlékem a posypejte trochou cukru. 
  • Pečte v troubě asi 20 minut, dokud nebudou válečky zhnědlé a pevné. Potom je vyjměte z trouby a snižte teplotu na 150 °C.
  • Nechte obdélníky vychladnout. Poté je nakrájejte na asi 1 cm silné plátky. 
  • Dejte je zpět do trouby na snížený stupeň a pečte dalších 10-12 minut. Poté vypněte troubu, otevřete dveře a nechte sušenky tímto způsobem vychladnout. 
TIP: Věděli jste, že historie biscotti se traduje až ke starověkému Římu? Toto cukroví s anýzem sloužilo jako oblíbená pochoutka pro všechny cestovatele, a to díky své dlouhé trvanlivosti!
sušenky s ořechy neboli biscotti
Zdroj: TheSweet&SourBaker.com

Springerle 

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce mletého nebo rozdrceného  anýzu 
  • 4 vejce
  • 450 g cukru moučka
  • 1 lžíce citrónové šťávy

POSTUP

  • Opatrně vymíchejte vajíčka s cukrem do hladké konzistence. Přidejte šťávu z citrónu a anýz. Přidejte do směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dejte na hodinu do lednice.
  • Vyválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a vykrajovátkem či malou skleničkou vyrobte sušenky. Nechte je nezakryté odpočívat přes noc.
  • Na druhý den rozehřejte troubu na 175 °C a pečte dozlatova 25-30 minut. 
TIP: Springerle jsou tradičním anýzovým cukrovím z Německa. Zdobí je zde pomocí speciálního vyřezáváného válečku či vykrajovátek (viz obrázek).
německé tradiční cukroví springerle
Zdroj: marthaStewart.com

Jak ozdobit anýzové perníčky královskou glazurou?

Aby bylo vaše anýzové cukroví krásně ozdobené, použijte královskou glazuru. Dá se do ní přidat potravinářské barvivo a vyrobit tak zdobení různých barev (postupujte vždy podle návodu na jednotlivém výrobku). 

Došly vám nápady na zdobení či nemáte fantazii? Podívejte se na následující video! Zdobení zvládnou i začátečníci a oslníte jím každou návštěvu! 

Toto zdobení můžete  použít nejen pro perníčky, ale též pro různé druhy sušenek. 

glazírování perníčků patří mezi nejhezčí formy zdobení
Zdroj: afarmgirlskitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit