Originální recepty na cukroví s anýzem 8x jinak. Je lahodné, voňavé a pomáhá proti žaludečním nevolnostem!

Máte rádi aromatické laskominy?

Načerpejte inspiraci z našich receptů na anýzové cukroví!

Má nejen krásnou vůni, ale též nezaměnitelnou chuť.

V neposlední řadě příznivě působí na trávení, což může v době vánočních svátků také přijít vhod.

Kterou variantu si oblíbíte nejvíce?

Jednoduché anýzové cukroví

Anýz dodá tomuto cukrovíjedinečnou chuť i intenzivní aroma. Vychutnejte ho je v kombinaci s čajem či kávou.

Ingredience:

  • 220 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 5 g mletého anýzu
  • 8 g prášku do pečiva
  • vejce na potření

Postup:

  1. Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva.
  2. Rozklepněte vejce, žloutky dejte do malé misky a bílky do velké mísy.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  4. V jiné míse utřete máslo s cukrem, přidejte žloutky a vyšlehejte do krémové konzistence.
  5. Opatrně vmíchejte sníh z bílků a mletý anýz.
  6. Postupně vmíchejte též mouku.
  7. Přikryté těsto nechte přes noc odležet na kuchyňské lince, ne v lednici.
  8. Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  9. Těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
  10. Pomocí rozmanitých vykrajovátek vykrájet anýzové cukroví.
  11. Před vložením do trouby potřete cukroví rozšlehaným vejcem.
  12. Pečte přibližně 5 minut dozlatova.
Vánoční pečivo ve tvaru hvězdiček s anýzem.
zdroj: migrainereliefrecipes.com

Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit nejen anýzem, ale též dalším kořením. Inspirujte se recepty na kořeněné cukroví. Použít můžete například skořici, muškátový oříšek, zázvor či hřebíček.

Vánoční anýzové perníčky s vanilkovou polevou

Perníčky nemusí být vždy jen z medu a směsi koření. Zajímavou variantou s anýzem je tento recept. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají.

Ingredience:

  • 2 šálky másla
  • 1 žloutek
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 3 PL mléka
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky anýzového extraktu

Poleva

  • 1/4 šálku másla
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 3-4 PL mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • vánoční posypky

Postup:

  1. Mixérem vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  2. Přidejte anýz, žloutek a mléko a opět vyšlehejte.
  3. V samostatné míse prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Směs přidejte k mokrým přísadám a míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a vložte na 2-3 hodiny či před noc do ledničky.
  6. Předehřejte si troubu na 170°C.
  7. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  8. Těsto rozválejte válečkem a pomocí rozmanitých vykrajovátek vykrájejte anýzové perníčky.
  9. Pečte přibližně 7-10 minut dozlatova.
  10. Anýzové cukroví nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
  11.  Smíchejte všechny ingredience v malé misce a šlehejte, dokud nedosáhnete nadýchané konzistence máslového krému, podle potřeby přidejte více mléka nebo cukru.
  12. Každý perníček následně jemně potřete polevou a podle potřeby ozdobte posypem.
Vánoční perníčky s anýzem a vanilkovou polevou.
zdroj: thecrumbykitchen.com

K ozdobě tohoto anýzového cukroví můžete využít některý z našich receptů na ty polevy na perníčky.

Tradiční italské anýzové cukroví

Lahodné, aromatické a měkké, tak by se dalo charakterizovat toto původně italské vánoční pečivo.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku másla
  • 3 vejce
  • 1 PL čistého anýzového extraktu
  • 1 čajová lžička mletého anýzu
  • 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva

Poleva

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 PL mléka
  • 1/4 čajové lžičky čistého anýzového extraktu
  • vánoční posypky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 100°C.
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  3. Do středně velké mísy dejte mouku a prášek do pečiva.
  4. V jiné míse vyšlehejte máslo a cukr elektrickým mixérem.
  5. Následně po jednom zašlehejte vejce, přidejte anýzový extrakt, mletý anýz a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  6. Po částech přidávejte směs mouky.
  7. Vypracujte v těsto.
  8. Na připravené plechy na pečení pomocí lžíce vytvořte sušenky.
  9. Anýzové cukroví pečte přibližně 5-7 minut.
  10. Když cukroví chladně, připravte si polevu na ozdobení.
  11. Vyšlehejte moučkový cukr, mléko a anýzový extrakt dohladka.
  12. Vršky vánočních sušenek namáčejte do polevy a poté je posypejte posypkami.
  13. Nechte ztuhnout.
Tradiční italské vánoční anýzové pečivo.
zdroj: growagoodlife.com

Nepečené vánoční kuličky s anýzem

Rychlé čokoládovo-lanýžové pralinky, které se vám budou v ústech jen rozplývat.

Ingredience:

  • 350 g šlehačky
  • 25 g mletého anýzu
  • 500 g mléčné čokolády
  • 80 g medu
  • 80 g másla
  • 70 g hořké čokolády
  • 50 g kakaového prášku
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

  1. Smíchejte smetanu ke šlehání a anýz v hrnci a přiveďte k varu.
  2. Odstavte z ohně a nechte anýz 5 minut louhovat.
  3. Mléčnou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  4. Do rozpuštěné čokolády přidejte med.
  5. Smetanu s anýzem přeceďte do rozpuštěné čokolády a medu.
  6. Metličkou vyšlehejte do krémové konzistence.
  7. Přidejte máslo a míchejte, dokud není směs hladká.
  8. Vzniklou směs nalijte do zapékací misky vyložené pečicím papírem do výšky přibližně dvou centimetrů.
  9. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 2 hodiny do ledničky.
  10. Vychladlou čokoládovo-anýzovou směs nakrájejte na přibližně dva centimetry velké kostky.
  11. Rozpusťte hořkou čokoládu.
  12. Ručně z kostky vytvarujte kuličku a ponořte ji do rozpuštěné čokolády.
  13. Kuličku vyjměte a obalte v kakaovém prášku nebo moučkovém cukru, případně ve směsi obou, abyste získali rozmanitý vzhled.
  14. Odkládejte na talíř s pečicím papírem a následně uchovávejte v ledničce.
Nepečené vánoční kuličky s anýzem.
zdroj: kuali.com

Kromě receptů na anýzové cukroví můžete čokoládu využít i při přípravě mnoha dalších druhů čokoládového cukroví. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty!


Springerle aneb Vánoční sušenky s anýzovými semínky

Springerle jsou německé sušenky s anýzovou příchutí, které mají již nejméně 700 let starou tradici. O vánočních svátcích se často dávaly jako dárky. Tradičně se tvoří pomocí speciálního vyřezávaného válečku.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 až 1/2 čajové lžičky kvalitního čistého anýzového oleje
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 PL celých anýzových semínek

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte do pěny. 
  2. Po troškách přidejte moučkový cukr spolu s vanilkovým extraktem a anýzovým olejem.
  3. Po přidání veškerého moučkového cukru pokračujte ve šlehání směsi po dobu 10 minut. 
  4. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. 
  5. Přidejte polovinu moučné směsi do mokré směsi spolu s citronovou kůrou a šlehejte po dobu 15 minut.
  6. Přidejte zbývající mouku a šlehejte dalších 5 minut.
  7. Těsto by mělo být velmi měkké, ale ne mokré a lepivé.
  8. Z těsta vytvarujte kouli, zploštěte ji na tvar disku, zabalte do potravinové fólie a dejte do chladničky alespoň na hodinu nebo lépe přes noc.
  9. Druhý den těsto rozválejte na tloušťku asi jednoho centimetru.
  10. Pomocí válečku nebo formiček a ostrého nože vytvořte jednotlivé tvary anýzového cukroví.
  11. Na pánvi na středním ohni opražte celá anýzová semínka, dokud nebudou aromatická, a dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  12.  Anýzová semínka následně rozprostřete na plech s pečícím papírem.
  13. Na anýzová semínka na plechu položte anýzové cukroví.
  14. Nechte springerle sušit při pokojové teplotě celých 24 hodin.
  15. Po uplynutí 24 hodin sušení položte na pult vlhkou utěrku a jemně na ni Springerle přitlačte, aby se spodní část sušenek navlhčila.
  16. Springerle vraťte zpět na plech.
  17. V troubě předehřáté na 150 °C pečte přibližně 20-25 minut.
  18.  Nenechte sušenky zezlátnout, mají zůstat velmi bledé, v podstatě stejné barvy, jako když jste je vložili do trouby. 
  19. Springerle nechte zcela vychladnout. 
  20. Skladujte ve vzduchotěsných nádobách s kouskem jablka, aby anýzové cukroví změklo.
Německé vánoční springerle s anýzovými semínky.
zdroj: daringgourmet.com

Voňavé cukroví s anýzem a skořicí

Skořice se při vánočním pečení využívá velmi často, vyzkoušejte její spojení s anýzem.  

Ingredience:

  • 3 šálky celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 1 šálek másla
  • 1 a 3/4 šálku cukru
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mletého anýzu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150°C.
  2. Plechy vyložte pečicím papírem.
  3. Máslo a tři čtvrtiny šálku cukru vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny.
  4. Do směsi přidejte mletý anýz a vejce, důkladně promíchejte.
  5. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  6. Vzniklé těsto rozdělte na dvě části, které zabalte do potravinové fólie.
  7. Vložte alespoň na 30 minut do ledničky.
  8. Ve středně velké míse smíchejte zbývající hrnek cukru se skořicí.
  9. Na válu rozválejte první část těsta na tloušťku asi jednoho centimetr.
  10. Z rozváleného těsta vykrájejte pomocí vykrajovátek anýzové cukroví.
  11. Každé cukroví následně obalte ve skořicovo-cukrové směsi a položte na připravený plech.
  12. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
  13. Pečte přibližně 12-15 minut.
Vánoční sušenky se skořicí a anýzem.
zdroj: thespruceeats.com

Máte rádi vůni a chuť skořice? Vyzkoušet můžete i naše další recepty na skořicové cukroví!

Vánoční anýzové makronky

Máte slabost pro tradiční francouzskou cukrovinku. S tímto receptem si můžete snadno vytvořit její skvělou vánoční variantu.   

Ingredience:

  • 1 šálek cukru
  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 a 1/2 čajové lžičky mletých anýzového semínek

Postup:

  1. Vejce šlehejte do pěny.
  2. Postupně přidávejte cukr a po celou dobu šlehejte.
  3. Po přidání cukru pokračujte ve šlehání směsi při středně vysokých otáčkách po dobu 5 minut.
  4. Smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva a sůl.
  5. Přidejte suché přísady do směsi vajec a cukru a šlehejte při střední rychlosti 3 minuty.
  6. Vmíchejte mletý anýz.
  7. Ze vzniklého těsta pomocí lžíce na plech s pečicím papírem vytvořte anýzové placičky.
  8. Anýzové cukroví nechte stát při pokojové teplotě odkryté alespoň 8 hodin.
  9. Následně si předehřejte troubu na 140°C.
  10. Pečte přibližně 10 minut dozlatova.
  11. Vyjměte vánoční makronky z trouby, počkejte 5 minut a pak je stěrkou uvolněte z pečicího papíru.
Anýzové vánoční makronky.
zdroj: kingarthurbaking.com

Vítaným pomocníkem nejen pro přípravu anýzového vánočního pečiva je kvalitní šlehač. Pokud nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, může se podívat na náš velký srovnávací test.

Vánoční hvězdičky s anýzem

Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě anýzu potřebujte jen několik dalších ingrediencí, které máte běžně ve spíži.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1 čajová lžička mletého anýzu
  • 1 čajová lžička anýzového extraktu

Polevu:

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 3 čajové lžičky anýzového extraktu
  • 2 PL mléka
  • vánoční posypky

Postup:

  1. Máslo a cukr vyšlehejte pomocí ručního mixéru, dokud se dobře nespojí.
  2. Přidejte anýzový extrakt a vmíchejte ho do máslové směsi.
  3. Postupně přidávejte mletý anýz a mouku.
  4. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do chladničky.
  5. V mezidobě si předehřejte troubu na 170°C a plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  6. Vychlazené těsto rozválejte válečkem.
  7. Pomocí vykrajovátek ve tvaru hvězdičky či jiných anýzové cukroví vykrájejte.
  8. Plech s cukrovím vložte do trouby a pečte přibližně 15 mnout
  9. Když anýzové cukroví chladne, připravte si polevu.
  10. Jednoduše společně vyšlehejte cukr, mléko a anýzový extrakt.
  11. Pomocí zdobítka polevu na cukroví naneste a na závěr ozdobte vánočními posypkami.
Vánoční pečivo ve tvaru hvězdiček s anýzovými semínky a polevou.
zdroj: lordbyronskitchen.com

Anýz a kuchyně

Anýz je považován za jedno z nejdéle známých koření. Pochází pravděpodobně z Egypta a za jeho velké rozšíření vděčíme starým Římanům. Ti ho používali zejména k dochucování rozmanitých druhů masa a zeleniny. Svou nasládlou chutí se podobá lékořici a z tohoto důvodů se též přidával do nejrůznějších cukrovinek.

Již od starověku se využívaly rovněž léčivé účinky anýzu, především v souvislosti s dýchacími potížemi. Od středověku jsou známé pozitivní účinky anýzu na trávicí soustavu. Při velkých středověkých hostinách se pro zlepšení trávení podávala anýzová semínka obalovaná v cukru. Kromě receptů na anýzové cukroví ho lze přidávat také do nejrůznějších sušenek, pečiva či krémů. V neposlední řadě ho najdeme také v alkoholických nápojích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X