Při vánočním pečení se nejčastěji používají ořechy vlašské nebo lískové.
Nejsou ale jedinou možností.
Už jste vyzkoušeli vánoční pečivo s burskými oříšky?
Inspirujte se recepty na arašídové cukroví!
Existuje v mnoha variantách a dají se z něj vytvořit velmi originální nápady.
Arašídové cukroví s čokoládou
Lahodné cukroví, které svým tvarem připomíná čepičku.
Ingredience:
- 1/2 šálku bílého krystalového cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku másla
- 1 vejce
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- krystalový cukr na obalení
- kousky čokolády nebo čokoládové bonbony na ozdobení
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- V míse vyšlehejte bílý cukr, hnědý cukr, arašídové máslo, máslo a vejce elektrickým mixérem.
- Poté prostupně vmíchejte mouku a prášek do pečiva, až vznikne těsto.
- Z těsta vytvarujte centimetrové kuličky a obalte je v krystalovém cukru.
- Na pečicím papírem vyložené plechy pokládejte kuličky asi tři centimetry od sebe.
- Pečte 8 až 10 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavě hnědé.
- Do středu každého kousku cukroví ihned vtlačte kousek čokolády.

Ořechy jsou při pečené vánočního pečiva jednou ze základních surovin. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na ořechové cukroví!
Jednoduché arašídové cukroví
Cukroví nemusíte připravovat vždy jen z arašídového másla, ale také z arašídové mouky nebo jemně namletých arašídů.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 100 g arašídové mouky či jemně namletých arašídů.
- 100 g cukru
- 100 g másla
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Máslo nakrájejte na kousky a smíchejte s hladkou moukou.
- Přidejte cukr a arašídovou mouku nebo jemně namleté arašídy.
- Rukama dobře prohněťte a poté na vále vypracujte v těsto.
- Křehké těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte ho do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
- Po uplynutí této doby těsto a vytvarujte kuličky.
- Snažte se, aby všechny měly stejnou hmotnost a tvar.
- Po vytvarování arašídové cukroví namočte do moučkového cukru a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte je v troubě asi 15 minut na 160°C.

Kromě arašídové mouky můžete při pečení cukroví využít též mouku žitnou. Načerpejte inspiraci z našich receptů na vánoční pečivo ze žitné mouky!
Vánoční myšky s arašídovým máslem
Netradiční cukroví, které si díky jeho jedinečnému tvaru zamilují všechny děti. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!
Ingredience:
- 1 šálek krémového arašídového másla
- 1/2 šálku másla
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
Na ozdobení
- arašídy rozdělené na poloviny
- čokoládové lupínky
- lentilky či M&M‘s
- černá lékořice nakrájená na dvoucentimetrové kousky
Postup:
- Arašídové máslo, máslo a cukr vyšlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Vmíchejte vejce a vanilku.
- V jiné míse prosejte mouku a jedlou sodu, postupně je vmíchejte do směsi arašídového másla.
- Dejte do chladničky, dokud nebude těsto dostatečně pevné, aby se dalo tvarovat, přibližně na hodinu.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Z těsta vytvarujte kuličky o průměru jednoho centimetru.
- Jednu stranu zužte tak, aby připomínala myš.
- Umístěte je přibližně dva centimetry od sebe na plechy s papírem.
- Přidejte arašídy jako uši, M&M’s jako nosy a čokoládové lupínky jako oči.
- Pečte 8-10 minut, dokud nejsou hotové.
- Do teplých myšek ihned vložte kousky lékořice jako ocásky.

Objevte podobné tipy
Arašídovo-datlové brownies s čokoládou
Jednoduché, zdravé, nepečené cukroví, které si všichni hned oblíbí!
Ingredience:
- 25 datlí bez pecky
- 2 a 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/4 šálku krémového arašídového másla
- 1/4 šálku kokosového oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky soli
Na polevu
- 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/4 šálku kokosového oleje
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Vyšší plech lehce vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.
- Datle namočte na 10 minut do vlažné vody, poté je osušte a nakrájejte na malé kousky.
- V míse kuchyňského robotu zpracujte vlašské ořechy, kakaový prášek a sůl.
- Do ořechové směsi přidejte datle, arašídové máslo, olej a vanilku.
- Zpracovávejte, dokud se vše nespojí, podle potřeby přidávejte další kokosový olej. Pokud směs po zmáčknutí v ruce nedrží pohromadě, poznáte, že je třeba přidat ještě trochu oleje.
- Přeneste těsto do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozložte.
- Vložte do ledničky a připravte si polevu.
- Ve středně velké míse smíchejte kakaový prášek, med nebo javorový sirup, kokosový olej a vanilku. Pokračujte v míchání, dokud hmota trochu nezhoustne.
- Rovnoměrně směs rozetřete na brownies na plechu a vložte opět do ledničky.
- V případě potřeby ozdobte kakaovým práškem.

Z medu nemusíte připravovat pouze populární perníčky. Objevte i další možnosti vánočního medového cukroví.
Vánoční sobi z arašídového másla
Jedním ze zvířat, které k Vánocům neodmyslitelně patří, především v anglosaských zemích, jsou sobi. Upečte si je s pomocí tohoto jednoduchého receptu!
Ingredience:
- 1/2 šálku másla
- 3/4 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
Na ozdobení
- čokoládové lupínky na oči
- lentilky či M&M’s na nosy
- preclíky na parohy
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
- V mixéru smíchejte máslo, arašídové máslo a hnědý cukr do nadýchané konzistence
- Snižte rychlost a vmíchejte též vejce a vanilkový extrakt.
- V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Následně je vmíchejte do směsi arašídového másla, dokud se nespojí.
- Z těsta vyválejte kuličky o velikosti jeden a půl centimetru a položte je na plech.
- Kuličky mírně zploštěte.
- Pečte 8-10 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
- Do sušenek ihned vložte oči, nosy a parohy.

Nepečené arašídové kuličky s ovesnými vločkami
Rychlé nepečené cukroví z pouhých pěti ingrediencí, které nejen skvěle chutná, ale dodá vám též energii. Skladovat ho můžete v ledničce i mrazáku.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/2 šálku mletého lněného semínka
- 1/2 šálku arašídového másla
- 1/3 šálku čistého javorového sirupu
- 1/2 šálku čokoládových lupínků
Postup:
- Do velké mísy dejte ovesné vločky a mleté lněné semínko a dobře promíchejte.
- V hrnci smíchejte arašídové máslo s javorovým sirupem. Zahřívejte, dokud se nerozpustí.
- Jejich směs vyšlehejte a přidejte do mísy k ovesným vločkám.
- Promíchejte a přidejte též čokoládové lupínky.
- Překryjte misku potravinovou fólií a dejte na 15 minut do chladničky, aby hmota ztuhla.
- Vyjměte z lednice a vytvarujte ze směsi kuličky.

Vánoční hvězdičky arašídů
Nahraďte vlašské a lískové oříšky buráky! Vyzkoušejte to s tímto jednoduchým receptem!
Ingredience:
- 225 g hladké mouky
- 200 g pražených nesolených arašídů
- 160 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 bílky
- špetka soli
Postup:
- Arašídy namelte najemno.
- Měkké máslo zpracujte s cukrem, vanilkou a solí, až vznikne máslový krém.
- Do máslového krému přidejte bílky a dobře promíchejte.
- Do hmoty z másla a bílků přidejte mouku a namleté arašídy.
- Vypracujte v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 2 hodiny do ledničky.
- Poté těsto rozválejte za pomocí válečku a vykrájejte vykrajovátky různé tvary.
- Přeneste arašídové cukroví na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 9-11 minut.

Několik informací na závěr
Arašídy nebo též burské oříšky ve skutečnosti ořechy nejsou. Jedná se o plody rostliny jménem podzemnice olejná a patří mezi luštěniny. Slupka, ve které se obvykle nacházejí dva burské oříšky, je vlastně lusk, podobně jako je tomu například v případě fazolí nebo hrachu. Nejčastěji se zpracovávaní pražením, které jim dodá jejich oříškovou chuť.
Opražené arašídy se poté buď solí, nebo naopak obalují v cukru či čokoládě. Kromě toho se z arašídů vyrábí také, především v anglosaských zemích velmi oblíbené, arašídové máslo a mouka. K pečení cukroví se často využívá právě krémové arašídové máslo nebo namleté pražené arašídy.