Nejlepší recepty na netradiční vánoční cukroví z arašídů v 7 chutných variantách. Vyzkoušejte, mile vás překvapí!

Při vánočním pečení se nejčastěji používají ořechy vlašské nebo lískové.

Nejsou ale jedinou možností.                                                

Už jste vyzkoušeli vánoční pečivo s burskými oříšky?

Inspirujte se recepty na arašídové cukroví!

Existuje v mnoha variantách a dají se z něj vytvořit velmi originální nápady.

Arašídové cukroví s čokoládou

Lahodné cukroví, které svým tvarem připomíná čepičku.

Ingredience:

  • 1/2 šálku bílého krystalového cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku krémového arašídového másla
  • 1/2 šálku másla
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • krystalový cukr na obalení
  • kousky čokolády nebo čokoládové bonbony na ozdobení

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse vyšlehejte bílý cukr, hnědý cukr, arašídové máslo, máslo a vejce elektrickým mixérem.
  3. Poté prostupně vmíchejte mouku a prášek do pečiva, až vznikne těsto.
  4. Z těsta vytvarujte centimetrové kuličky a obalte je v krystalovém cukru.
  5. Na pečicím papírem vyložené plechy pokládejte kuličky asi tři centimetry od sebe.
  6. Pečte 8 až 10 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavě hnědé.
  7. Do středu každého kousku cukroví ihned vtlačte kousek čokolády.
Cukroví s burskými oříšky a čokoládou.
zdroj: bettycrocker.com

Ořechy jsou při pečené vánočního pečiva jednou ze základních surovin. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na ořechové cukroví!

Jednoduché arašídové cukroví

Cukroví nemusíte připravovat vždy jen z arašídového másla, ale také z arašídové mouky nebo jemně namletých arašídů.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g arašídové mouky či jemně namletých arašídů.
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Máslo nakrájejte na kousky a smíchejte s hladkou moukou.
  2. Přidejte cukr a arašídovou mouku nebo jemně namleté arašídy.
  3. Rukama dobře prohněťte a poté na vále vypracujte v těsto.
  4. Křehké těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte ho do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  5. Po uplynutí této doby těsto a vytvarujte kuličky.
  6. Snažte se, aby všechny měly stejnou hmotnost a tvar.
  7. Po vytvarování arašídové cukroví namočte do moučkového cukru a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte je v troubě asi 15 minut na 160°C.
Arašídové kuličky obalené v moučkovém cukru.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Kromě arašídové mouky můžete při pečení cukroví využít též mouku žitnou. Načerpejte inspiraci z našich receptů na vánoční pečivo ze žitné mouky!

Vánoční myšky s arašídovým máslem

Netradiční cukroví, které si díky jeho jedinečnému tvaru zamilují všechny děti. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!

Ingredience:

  • 1 šálek krémového arašídového másla
  • 1/2 šálku másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Na ozdobení

  • arašídy rozdělené na poloviny
  • čokoládové lupínky
  • lentilky či M&M‘s
  • černá lékořice nakrájená na dvoucentimetrové kousky

Postup:

  1. Arašídové máslo, máslo a cukr vyšlehejte, dokud se dobře nespojí.
  2. Vmíchejte vejce a vanilku.
  3. V jiné míse prosejte mouku a jedlou sodu, postupně je vmíchejte do směsi arašídového másla.
  4. Dejte do chladničky, dokud nebude těsto dostatečně pevné, aby se dalo tvarovat, přibližně na hodinu.
  5. Předehřejte troubu na 170 °C.
  6. Z těsta vytvarujte kuličky o průměru jednoho centimetru.
  7. Jednu stranu zužte tak, aby připomínala myš.
  8. Umístěte je přibližně dva centimetry od sebe na plechy s papírem.
  9. Přidejte arašídy jako uši, M&M’s jako nosy a čokoládové lupínky jako oči.
  10. Pečte 8-10 minut, dokud nejsou hotové.
  11. Do teplých myšek ihned vložte kousky lékořice jako ocásky.
Vánoční myšky s arašídovým máslem.
zdroj: tasteofhome.com

Arašídovo-datlové brownies s čokoládou

Jednoduché, zdravé, nepečené cukroví, které si všichni hned oblíbí!

Ingredience:

  • 25 datlí bez pecky
  • 2 a 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 šálku krémového arašídového másla
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Na polevu

  • 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vyšší plech lehce vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Datle namočte na 10 minut do vlažné vody, poté je osušte a nakrájejte na malé kousky.
  3. V míse kuchyňského robotu zpracujte vlašské ořechy, kakaový prášek a sůl.
  4. Do ořechové směsi přidejte datle, arašídové máslo, olej a vanilku.
  5. Zpracovávejte, dokud se vše nespojí, podle potřeby přidávejte další kokosový olej. Pokud směs po zmáčknutí v ruce nedrží pohromadě, poznáte, že je třeba přidat ještě trochu oleje.
  6. Přeneste těsto do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozložte.
  7. Vložte do ledničky a připravte si polevu.
  8. Ve středně velké míse smíchejte kakaový prášek, med nebo javorový sirup, kokosový olej a vanilku. Pokračujte v míchání, dokud hmota trochu nezhoustne.
  9. Rovnoměrně směs rozetřete na brownies na plechu a vložte opět do ledničky.
  10. V případě potřeby ozdobte kakaovým práškem.
Arašídovo-datlové brownies s čokoládou.
zdroj: krollskorner.com

Z medu nemusíte připravovat pouze populární perníčky. Objevte i další možnosti vánočního medového cukroví.

Vánoční sobi z arašídového másla

Jedním ze zvířat, které k Vánocům neodmyslitelně patří, především v anglosaských zemích, jsou sobi. Upečte si je s pomocí tohoto jednoduchého receptu!

Ingredience:

  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku krémového arašídového másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička  vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli

Na ozdobení

  • čokoládové lupínky na oči
  • lentilky či M&M’s na nosy
  • preclíky na parohy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  3. V mixéru smíchejte máslo, arašídové máslo a hnědý cukr do nadýchané konzistence
  4. Snižte rychlost a vmíchejte též vejce a vanilkový extrakt.
  5. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  6. Následně je vmíchejte do směsi arašídového másla, dokud se nespojí.
  7. Z těsta vyválejte kuličky o velikosti jeden a půl centimetru a položte je na plech.
  8. Kuličky mírně zploštěte.
  9. Pečte 8-10 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
  10. Do sušenek ihned vložte oči, nosy a parohy.
Vánoční sobi z arašídového másla.
zdroj: whiteonricecouple.com

Nepečené arašídové kuličky s ovesnými vločkami

Rychlé nepečené cukroví z pouhých pěti ingrediencí, které nejen skvěle chutná, ale dodá vám též energii. Skladovat ho můžete v ledničce i mrazáku.

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/2 šálku mletého lněného semínka
  • 1/2 šálku arašídového másla
  • 1/3 šálku čistého javorového sirupu
  • 1/2 šálku čokoládových lupínků

Postup:

  1. Do velké mísy dejte ovesné vločky a mleté lněné semínko a dobře promíchejte.
  2. V hrnci smíchejte arašídové máslo s javorovým sirupem. Zahřívejte, dokud se nerozpustí.
  3. Jejich směs vyšlehejte a přidejte do mísy k ovesným vločkám.
  4. Promíchejte a přidejte též čokoládové lupínky.
  5. Překryjte misku potravinovou fólií a dejte na 15 minut do chladničky, aby hmota ztuhla.
  6. Vyjměte z lednice a vytvarujte ze směsi kuličky.
Nepečné arašídové kuličky s ovesnými vločkami.
zdroj: thebigmansworld.com

Vánoční hvězdičky arašídů

Nahraďte vlašské a lískové oříšky buráky! Vyzkoušejte to s tímto jednoduchým receptem!

Ingredience:

  • 225 g hladké mouky
  • 200 g pražených nesolených arašídů
  • 160 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 bílky
  • špetka soli

Postup:

  1. Arašídy namelte najemno.
  2. Měkké máslo zpracujte s cukrem, vanilkou a solí, až vznikne máslový krém.
  3. Do máslového krému přidejte bílky a dobře promíchejte.
  4. Do hmoty z másla a bílků přidejte mouku a namleté arašídy.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 2 hodiny do ledničky.
  7. Poté těsto rozválejte za pomocí válečku a vykrájejte vykrajovátky různé tvary.
  8. Přeneste arašídové cukroví na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 9-11 minut.
Vánoční hvězdičky z arašídů.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Několik informací na závěr

Arašídy nebo též burské oříšky ve skutečnosti ořechy nejsou. Jedná se o plody rostliny jménem podzemnice olejná a patří mezi luštěniny. Slupka, ve které se obvykle nacházejí dva burské oříšky, je vlastně lusk, podobně jako je tomu například v případě fazolí nebo hrachu. Nejčastěji se zpracovávaní pražením, které jim dodá jejich oříškovou chuť.

Opražené arašídy se poté buď solí, nebo naopak obalují v cukru či čokoládě. Kromě toho se z arašídů vyrábí také, především v anglosaských zemích velmi oblíbené, arašídové máslo a mouka. K pečení cukroví se často využívá právě krémové arašídové máslo nebo namleté pražené arašídy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X