Recepty s artyčokem v hlavní roli! Vychutnejte si ho na různé způsoby

Recepty z artyčoku nebývají běžnou součástí našeho jídelníčku. Ale co není, může být!

Pusťte se s námi do těchto luxusních pokrmů a vyzkoušejte tuto skvělou surovinu na 7 různých způsobů.

Vychutnejte si ho v podobě dipu nebo jako smaženou pochoutku nebo dokonce s vašimi oblíbenými těstovinami a křehkým masem.

Možností je tolik a stačí si jen vybrat! Kterou možnost si zvolíte vy?

Špenátovo-artyčokový dip v chlebu

Začneme s něčím jednoduchým! Vychutnejte si tuto krémovou omáčku v křupavém, vypečeném bochníku chleba!

Co budeme potřebovat

Na chlebovou mísu

  1. Velký bochník
  2.  6 lžic extra panenského olivového oleje
  3. Sůl

Na dip

  1. 4 lžíce másla (povoleného)
  2. 6 stroužků česneku (prolisovaného)
  3. 450 g artyčoků z konzervy (okapaných, rozčtvrcených)
  4. 280 g baby špenátu
  5. 1½ lžička soli
  6. 450 g smetanového sýra
  7. 90 g jemně nastrouhaného parmezánu
  8. Lžička černého pepře
  9. Chipsy (na podávání, volitelné)

Postup

  1. Na chlebovou mísu si předehřejeme troubu na 150 stupňů
  2. Pomocí zoubkovaného nože odřízneme část horní části bochníku
  3. Vydlabeme vnitřek bochníku, ale ponecháme asi 3 cm tlustou stěnu po okrajích
  4. Vydlabanou část chleba společně s odříznutou částí nakrájíme na kostičky
  5. Nakrájený chléb a vydlabaný bochník položíme na plech do trouby a všechen ho potřeme olivovým olejem a dochutíme solí
  6. Chléb vložíme do trouby a pečeme 25–30 minut, dokud okraje vydlabaného bochníku nezezlátnou a nebudou křupavé a nakrájené kousky nezhnědnou
  7. Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout
  8. Na dip si rozpustíme máslo ve velkém hrnci
  9. Přidáme česnek a za častého míchání vaříme, dokud se nerozvoní, ale nezhnědne
  10. Přidáme okapané a nakrájené artyčoky a za stálého míchání vaříme ještě 1–2 minuty, dokud se neobalí v másle
  11. Přidáme špenát a sůl a pokračujeme ve vaření dalších 7–8 minut, dokud špenát nezvadne a většina tekutiny se nevyvaří
  12. Přidáme smetanový sýr a za stálého míchání vaříme, dokud se nerozpustí
  13. Přidáme parmazán a pepř
  14. Mícháme, dokud se parmazán nerozpustí a nezměkne
  15. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí
  16. Dip nandáme do mísy z chlebu
  17. Posypeme parmazánem a špetkou pepře
  18. Podáváme s opečenými kousky chleba nebo chipsy dle vašeho uvážení
Omáčka ze špenátu a artyčoku s opečeným chlebem.
Zdroj: twospoons.ca

Zapečená vejce s artyčokovými srdíčky, bramborami a kapary

Tento pokrm inspirovaný italskou kuchyní, je skvělý například jako snídaně a start do nového dne. Je plný zdravých surovin a bílkovin, které vaše tělo spolehlivě nastartují. Toto jídlo lze připravit i den předem, tudíž nemusíte ráno brzy vstávat!

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  2. 150 g nakrájené cibule
  3. 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  4. ½ lžičky červené papriky
  5. Sůl
  6. 280 g artyčokových srdcí
  7. 2 stroužky česneku (prolisované)
  8. 750 g nakrájených rajčat z konzervy ve vlastní šťávě
  9. 230 g brambor (oloupané, nakrájené kostky)
  10. 2 lžíce scezených kapary
  11. 8 vajec
  12. 40 g nastrouhaného parmazánu

Postup

  1. V pánvi si zahřejeme olivový olej
  2. Přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný tymián a červenou papriku
  3. Zamícháme a lehce posypeme hrubou solí a opékáme asi 10 minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne
  4. Přidáme artyčoky a česnek, mícháme asi 1 minutu
  5. Vmícháme na kostičky nakrájená rajčata i se šťávou a přivedeme k varu
  6. Snížíme teplotu a pánev zakryjeme pokličkou a vaříme 15 minut
  7. Mezitím si uvaříme brambory v malém hrnci ve vroucí osolené vodě do měkka
  8. Brambory scedíme a přidáme je společně s kapary do rajčatovo-artyčokové omáčky
  9. Pánev znovu přikryjeme a 5 minut dusíme
  10. Vše dochutíme solí a pepřem
  11. Troubu si předehřejeme troubu na 180 stupňů
  12. Rajčatovo-artyčokovou omáčku nalijeme do skleněné zapékací mísy
  13. Pomocí lžíce uděláme v omáčce 8 důlků pro vejce
  14. Do každého důlku rozklepneme 1 vejce
  15. Mísu vložíme do trouby a pečeme 12 až 16 minut, dokud se bílky a žloutky neupečou
  16. Poté mísu vyndáme z trouby a posypeme jí strouhaným parmazánem a podáváme
Vejce zapečená v troubě ze zeleninou, bramborami a bylinkami.
Zdroj: joanne-eatswellwithothers.com

Pošírovaný losos s konfitovaným artyčokem

Za mě asi nejlepší kombinace, kterou si můžete s touto skvělou zeleninou uvařit! Vychutnejte si lahodné rybí maso se správně zvoleným vínem a posuňte tento kulinářský zážitek zase o něco výš!

Co budeme potřebovat

Na zeleninu

  1. 5 lžic čerstvé citronové šťávy
  2. 4 artyčoky
  3. 6 snítek tymiánu
  4. 4 stroužky česneku
  5. 2 bobkové listy
  6. Lžíce černého pepře
  7. 300 ml olivového oleje
  8. 125 g zelených fazolek
  9. Sůl
  10. 125 g hrášku
  11. 90 g zelených oliv (nahrubo nakrájených)
  12. Hrst čerstvé petržele
  13. Hrst natrhaných lístků čerstvé máty
  14. Čerstvě mletý černý pepř

Na lososa

  1. 4 snítky petržele
  2. 4 snítky kopru
  3. Citron (nakrájený na tenké plátky)
  4. 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  5. 125 ml suchého bílého vína
  6. Lžíce černého pepře
  7. Sůl
  8. 4 x 170 g filetů z lososa bez kůže

Postup

  1. Na zeleninu si smícháme 3 polévkové lžíce a citronovou šťávu do velké mísy se studenou vodou
  2. Pomocí zoubkovaného nože ořízneme vršek artyčoku těsně nad srdcem
  3. Pomocí nože nebo škrabky na zeleninu odstraníme tmavou vnější vrstvu ze stonku
  4. Artyčok podélně rozpůlíme a vydlabeme
  5. Artyčok umístíme do citronové vody, abychom zabránili změně barvy
  6. Artyčoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnce na plotně
  7. Do hrnce přidáme tymián, česnek, bobkové listy, kuličky pepře a 250 ml oleje
  8. Začneme na střední teplotu vařit, dokud olej kolem artyčoků nezačne bublat
  9. Snížíme teplotu a za občasného otáčení artyčoků vaříme 15–20 minut, dokud stonky po propíchnutí nožem nejsou měkké
  10. Plotnu vypneme a artyčoky necháme v oleji vychladnout
  11. Mezitím, pokud používáme čerstvé fazole, je uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou do měkka
  12. Pomocí děrované lžíce je přendáme do cedníku umístěného v misce s ledovou vodou
  13. Fazole scedíme a vložíme do velké mísy
  14. Pokud používáme mražené fazole, vaříme je asi 2 minuty a poté vložíme do ledové vody a následně je scedíme
  15. Do hrnce vrátíme vodu a přivedeme jí k varu
  16. Přidáme hrášek a vaříme ho do měkka
  17. Přeneseme ho do cedníku v ledové vodě, scedíme a přidáme ho k fazolím
  18. Pomocí děrované lžíce přidáme artyčoky do misky s hráškem a fazolemi
  19. Přidáme 30 ml oleje, olivy, petržel, mátu a zbývající 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  20. Promícháme a dochutíme solí a pepřem
  21. Na lososa si do pánve na střední teplotu začneme vařit směs petržele, kopru, plátků citronu, citronovou šťávu, víno, kuličky pepře a 3 šálky vody
  22. Dochutíme solí a přidám lososa
  23. Pánev zakryjeme a snížíme teplotu
  24. Vaříme 6–8 minut
  25. Hotového lososa podáváme s artyčokovým salátem, plátky citronu a omáčkou z lososa

Spárujte tento pokrm se správným vínem! Vyzkoušejte k němu suchý Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.

Pečený losos s artyčokem smaženým v oleji, kapary a lahodnou omáčkou.
Zdroj: juliasalbum.com

Těstoviny s artyčoky, králíkem a fazolemi

Smíchejte své oblíbené špagety se sladkou mrkví, česnekem, houbami a artyčokovými srdíčky. Vychutnejte si je v luxusní omáčce z redukovaného vína a masem z králíka, které se díky dlouhému vaření v ústech zcela rozplyne!

Co budeme potřebovat

  1. 30 g sušených hříbků
  2. Králík (rozporcovaný na 8 kusů)
  3. Sůl
  4. Mletý černý pepř
  5. 5 lžic olivového oleje
  6. 3 malé mrkve (jemně nastrouhaná)
  7. 12 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
  8. 3 lžíce rajčatové pasty
  9. 125 ml suchého bílého vína
  10. 1 l kuřecího vývaru
  11. 6 lžic nasekaného čerstvého estragonu
  12. 2 snítky tymiánu
  13. 500 g těstovin
  14. 500 g mražených artyčokových srdcí
  15. 125 g zelených fazolek
  16. 90 g strouhaného parmezánu

Postup

  1. Houby vložíme do misky, přidáme teplou vodu a necháme 10 minut stát, aby se houby rehydratovaly
  2. Houby slijeme, ale ponecháme si vodu, ve které jsme je namáčeli
  3. Nakrájíme je a dáme stranou
  4. Králíka osolíme a opepříme
  5. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
  6. Ve 2 várkách králíka opečeme asi 3 minuty z každé strany, do hněda a vyndáme ho
  7. Teplotu snížíme na střední
  8. Přidáme mrkev, česnek a houby
  9. Vše za občasného míchání vaříme asi 8 minut do měkka
  10. Vmícháme rajčatový protlak a vaříme další 2 minuty
  11. Přidáme víno a vaříme, dokud se víno nevyvaří
  12. Přidáme 4 lžíce vody z hub, kterou jsme si dali stranou, estragon a snítky tymiánu
  13. Králíka vrátíme do hrnce a přivedeme směs v hrnci k varu
  14. Jakmile se začne vařit, snížíme okamžitě teplotu a nízkou a pokračujeme ve vaření v odkrytém hrnci
  15. Vaříme, dokud není králičí maso měkké a omáčka se nezredukuje na polovinu
  16. To zabere přibližně 45–50 minut
  17. Králíka vyndáme z hrnce a necháme ho lehce vychladnout
  18. Poté obereme maso, kosti vyhodíme a maso vrátíme zpět do hrnce
  19. Na těstoviny si přivedeme k varu osolenou vodu v hrnci a uvaříme těstoviny podle návodu na obalu
  20. Těstoviny scedíme a přidáme je do hrnce s králíkem
  21. Přidáme artyčoky a fazole
  22. Směs v hrnci znovu přivedeme k varu
  23. Nakonec dochutíme solí a pepřem a vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout a obalovat těstoviny
  24. Nakonec vmícháme parmezán
  25. Těstoviny s artyčokem rozdělíme do servírovacích misek, posypeme parmazánem a podáváme
Al dente těstoviny se sušenými rajčaty, fazolemi a další výživnou zeleninou.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Salát z artyčoku, parmazánu a celeru

Rychlý a snadný. Přesně takový je tento recept plný prvotřídní zeleniny. Smícháním pouhých 9 základních ingrediencí, vám vznikne prvotřídní lehký salátek!

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce olivového oleje
  2. 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  3. Sůl
  4. Černý pepř
  5. 500 g artyčoků
  6. 125 g celeru (nakrájeného na tenké plátky)
  7. 3 lžíce nasekané petrželky
  8. 2 lžíce nasekané máty
  9. 60 g parmezánu

Postup

  1. Smícháme olej a šťávu ve střední misce
  2. Dresink dochutíme solí a pepřem
  3. Z artyčoku olámeme vnější listy, dokud nezůstanou pouze světle zelené
  4. Odřízneme 1 centimetr horní části – ořízneme tmavě zelené části kolem stonku a srdce
  5. Artyčoky podélně nakrájíme na velmi tenké plátky a přidáme dresink
  6. Vmícháme nakrájený celer a přidáme zbývající ingredience
  7. Dochutíme solí a pepřem
  8. Přendáme do servírovací mísy a posypeme nastrouhaným parmazánem
Výživný letní salátek ze zeleniny a strouhaného sýra.
Zdroj: cookingforkeeps.com

Pizza s artyčokem, olivami a burratou

Vychutnejte si svěží a nadýchanou pizzu, kterou za pár minut připravíte a ještě rychleji sníte, protože její chuť je naprosto božská!

Co budeme potřebovat

  1. ½ lžička nastrouhané citronové kůry
  2. ½ citronu
  3. 2 velké artyčoky
  4. 5 lžic olivového oleje
  5. Sůl
  6. Pepř
  7. 500 g těsta na pizzu
  8. 450 g sýru burrata (natrhaného)
  9. 90 g zelených oliv (nahrubo nasekaných)
  10. Lžíce listů rozmarýnu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 220 stupňů
  2. Do misky s vodou vymačkáme šťávu z půlky citronu
  3. Pomocí nože odstraníme z artyčoků vnější listy, ořízneme asi horní 2 centimetry a odřízneme stonky
  4. Škrabkou na zeleninu oškrábeme tmavě zelenou část artyčoku
  5. Artyčoky podélně rozpůlíme a lžící je vydlabeme
  6. Namočíme je do citronové vody, aby nezhnědly
  7. Nakrájíme je na tenké plátky a vložíme je do malé misky
  8. Pokapeme je lžíce oleje a dochuťte solí s pepřem
  9. Těsto na pizzu si vyválíme a přendáme ho na vymazaný plech na pečení
  10. Těsto potřeme zbývajícími 4 lžícemi oleje, dochutíme solí a pepřem
  11. Navrch přidáme burratu, olivy, artyčoky a rozmarýn
  12. Pizzu vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nebude bublat a kůrka nebude zlatavě hnědá
  13. Před podáváním dáme navrch citronovou kůru a dochutíme trochou pepře

Pokud nemůžete sehnat pravou italskou burratu, využijte pro tento recept na pizzu s artyčoky klasickou tučnou mozzarellu. Ta burratu krásně nahradí.

Pro výrobu domácího těsta na pizzu mrkněte na tyto recepty na domácí pizzu a připravte si tuto na italskou delikatesu s artyčokem od základu!

Nadýchané pizzové těsto plněné artyčokovou náplní, sýrem, špenátem a cibulkou.
Zdroj: thefirstmess.com

Smažené artyčoky s bylinkovou omáčkou

Skvělá volba když se rozhodujete co podávat jako předkrm. Postup je snadný, výsledek je prvotřídní. Perfektně vyladěnou chutí tohoto předkrmu, chuťové buňky vaší návštěvy, budou tak akorát navnaděné a netěšené na další kulinářskou bombu, kterou budete servírovat!

Co budeme potřebovat

Na dip

  1. 30 g nasekané čerstvé pažitky
  2. 30 g nasekané čerstvé petrželky
  3. 2 filety z nakládaných ančoviček
  4. 2 lžíce bílého vinného octa
  5. 3 lžíce olivového oleje
  6. 60 g zakysané smetany

Na artyčoky

  1. 125 g hladké mouky (+ 2 lžíce navíc)
  2. ½ lžičky soli
  3. 90 ml černého piva (pokojové teploty)
  4. 2 bílky
  5. 2 žloutky
  6. 3 lžíce olivového oleje
  7. 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  8. 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  9. 6 velkých artyčoků
  10. Řepkový olej
  11. 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Na dip si v mixéru smícháme první 4 přísady, dokud není směs jemně promixovaná
  2. Přidáme olej a mícháme, dokud není směs úplně hladká
  3. Přidáme zkysanou smetanu a zapracujeme jí
  4. Dip přendáme do misky a dochutíme solí a pepřem
  5. Na smažené artyčoky si do střední mísy prosejeme mouku a ½ lžičky soli
  6. V mouce uděláme důlek a přidáme pivo, žloutky, 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy a citronovou kůru a mícháme, dokud se dobře nespojí
  7. Těsto necháme při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odpočívat
  8. Před pokračováním v recepty na smažené artyčoky znovu promícháme
  9. Velkou mísu si naplníme vodou a přidáme zbývající lžíci citronové šťávy
  10. Pomocí nože odřízneme horní polovinu artyčoku a poté odřízneme stonek
  11. Odstraníme tuhé vnější listy, dokud ve středu nezůstanou pouze 2 řady jemných zelených listů
  12. Pomocí škrabky na zeleninu stonky. Oloupeme
  13. Artyčok překrojíme podélně napůl a středy vydlabeme
  14. Artyčok nakrájíme podélně na plátky a ihned je vložíme do citronové vody
  15. Artyčoky scedíme
  16. Ve velké pánvi si zahřejeme zbývající lžíci olivového oleje
  17. Přidáme artyčoky a 75 ml vody
  18. Posypeme solí a pepřem
  19. Směs přivedeme k varu
  20. Pánev přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut, dokud artyčoky nezměknou a voda se neodpaří
  21. Pánev odstraníme z tepla a necháme vychladnout
  22. Velký plech vyložíme papírovými utěrkami  
  23. Bílky ušleháme ve střední misce do tuha a vmícháme je do těsta a poté vmícháme i artyčoky
  24. Do pánve nalijeme dostatek řepkového oleje
  25. Artyčoky do pánve s olejem přidáváme ve várkách a smažíme asi 2 minuty
  26. Poté je přendáme na papírové utěrky, posypeme solí a petrželkou
  27. Smažené artyčoky podáváme s vychlazeným dipem
Smažená zelenina v těstíčku plného chuti a výbornou omáčkou.
Zdroj: mantitlement.com

Zdravotní účinky artyčoku

1. Vysoký obsah minerálů a živin

Artyčoky mají nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a jsou plné vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, vitamín K, folát, fosfor a hořčík. Jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů.

2. Může snížit „špatný“ LDL cholesterol a zvýšit „dobrý“ HDL

Extrakt z artyčoku může snížit celkový a „špatný“ LDL cholesterol a zároveň zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.

Velký výzkum u více než 700 lidí zjistil, že každodenní suplementace extraktem z listů artyčoku po dobu 5–13 týdnů vedlo ke snížení celkového a „špatného“ LDL cholesterolu.

Jedna studie na 143 dospělých s vysokým cholesterolem ukázala, že extrakt z listů artyčoku užívaný denně po dobu šesti týdnů vedl k 18,5% a 22,9% snížení celkového a „špatného“ LDL cholesterolu.

3. Může pomoci regulovat krevní tlak

Výtažek z artyčoku může pomoci snížit krevní tlak u lidí s již zvýšenými hladinami.

Studie na 98 mužích s vysokým krevním tlakem zjistila, že každodenní konzumace artyčokového extraktu po dobu 12 týdnů snížila diastolický a systolický krevní tlak v průměru o 2,76 a 2,85 mmHg.

4. Může zlepšit zdraví jater

Pravidelná konzumace artyčokového extraktu může pomoci chránit vaše játra před poškozením a pomoci zmírnit příznaky nealkoholického ztučnění jater.

5. Může zlepšit zdraví trávení

Extrakt z listů artyčoku udržuje zdravé trávení tím, že podporuje přátelské formy střevních bakterií a zmírňuje příznaky zažívacích potíží.

6. Může zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku

Extrakt z listů artyčoku může pomoci léčit symptomy snížením svalových křečí, vyvážením střevních bakterií a snížením zánětu.

Jedna studie, která zkoumala lidi s touto zdravotní komplikací, ukázala, že každodenní konzumace extraktu z listů artyčoku po dobu šesti týdnů pomohla zmírnit příznaky tohoto onemocnění.

A co víc, 96 % účastníků hodnotilo extrakt stejně účinný – ne-li lepší než – než jiné způsoby léčby, jako jsou léky proti průjmu a laxativa.

7. Může pomoci snížit hladinu cukru v krvi

Některé studie naznačují, že artyčoky a extrakt z listů artyčoku mohou snižovat hladinu cukru v krvi.

Jedna ze studií prováděná na 39 dospělých s nadváhou zjistila, že každodenní konzumace extraktu z fazolí a artyčoku po dobu dvou měsíců snížila hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s výsledky bez konzumace těchto surovin.

8. Může mít protirakovinné účinky

Studie na zvířatech naznačují, že extrakt z artyčoku může bojovat proti růstu rakovinných buněk. Neexistují však žádné studie na lidech, takže je zapotřebí více výzkumu, než bude možné vyvodit závěry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X