Recepty z artyčoku nebývají běžnou součástí našeho jídelníčku. Ale co není, může být!
Pusťte se s námi do těchto luxusních pokrmů a vyzkoušejte tuto skvělou surovinu na 7 různých způsobů.
Vychutnejte si ho v podobě dipu nebo jako smaženou pochoutku nebo dokonce s vašimi oblíbenými těstovinami a křehkým masem.
Možností je tolik a stačí si jen vybrat! Kterou možnost si zvolíte vy?
Špenátovo-artyčokový dip v chlebu
Začneme s něčím jednoduchým! Vychutnejte si tuto krémovou omáčku v křupavém, vypečeném bochníku chleba!
Co budeme potřebovat
Na chlebovou mísu
- Velký bochník
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- Sůl
Na dip
- 4 lžíce másla (povoleného)
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 450 g artyčoků z konzervy (okapaných, rozčtvrcených)
- 280 g baby špenátu
- 1½ lžička soli
- 450 g smetanového sýra
- 90 g jemně nastrouhaného parmezánu
- Lžička černého pepře
- Chipsy (na podávání, volitelné)
Postup
- Na chlebovou mísu si předehřejeme troubu na 150 stupňů
- Pomocí zoubkovaného nože odřízneme část horní části bochníku
- Vydlabeme vnitřek bochníku, ale ponecháme asi 3 cm tlustou stěnu po okrajích
- Vydlabanou část chleba společně s odříznutou částí nakrájíme na kostičky
- Nakrájený chléb a vydlabaný bochník položíme na plech do trouby a všechen ho potřeme olivovým olejem a dochutíme solí
- Chléb vložíme do trouby a pečeme 25–30 minut, dokud okraje vydlabaného bochníku nezezlátnou a nebudou křupavé a nakrájené kousky nezhnědnou
- Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout
- Na dip si rozpustíme máslo ve velkém hrnci
- Přidáme česnek a za častého míchání vaříme, dokud se nerozvoní, ale nezhnědne
- Přidáme okapané a nakrájené artyčoky a za stálého míchání vaříme ještě 1–2 minuty, dokud se neobalí v másle
- Přidáme špenát a sůl a pokračujeme ve vaření dalších 7–8 minut, dokud špenát nezvadne a většina tekutiny se nevyvaří
- Přidáme smetanový sýr a za stálého míchání vaříme, dokud se nerozpustí
- Přidáme parmazán a pepř
- Mícháme, dokud se parmazán nerozpustí a nezměkne
- Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí
- Dip nandáme do mísy z chlebu
- Posypeme parmazánem a špetkou pepře
- Podáváme s opečenými kousky chleba nebo chipsy dle vašeho uvážení

Zapečená vejce s artyčokovými srdíčky, bramborami a kapary
Tento pokrm inspirovaný italskou kuchyní, je skvělý například jako snídaně a start do nového dne. Je plný zdravých surovin a bílkovin, které vaše tělo spolehlivě nastartují. Toto jídlo lze připravit i den předem, tudíž nemusíte ráno brzy vstávat!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 150 g nakrájené cibule
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- ½ lžičky červené papriky
- Sůl
- 280 g artyčokových srdcí
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 750 g nakrájených rajčat z konzervy ve vlastní šťávě
- 230 g brambor (oloupané, nakrájené kostky)
- 2 lžíce scezených kapary
- 8 vajec
- 40 g nastrouhaného parmazánu
Postup
- V pánvi si zahřejeme olivový olej
- Přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný tymián a červenou papriku
- Zamícháme a lehce posypeme hrubou solí a opékáme asi 10 minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne
- Přidáme artyčoky a česnek, mícháme asi 1 minutu
- Vmícháme na kostičky nakrájená rajčata i se šťávou a přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a pánev zakryjeme pokličkou a vaříme 15 minut
- Mezitím si uvaříme brambory v malém hrnci ve vroucí osolené vodě do měkka
- Brambory scedíme a přidáme je společně s kapary do rajčatovo-artyčokové omáčky
- Pánev znovu přikryjeme a 5 minut dusíme
- Vše dochutíme solí a pepřem
- Troubu si předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Rajčatovo-artyčokovou omáčku nalijeme do skleněné zapékací mísy
- Pomocí lžíce uděláme v omáčce 8 důlků pro vejce
- Do každého důlku rozklepneme 1 vejce
- Mísu vložíme do trouby a pečeme 12 až 16 minut, dokud se bílky a žloutky neupečou
- Poté mísu vyndáme z trouby a posypeme jí strouhaným parmazánem a podáváme

Pošírovaný losos s konfitovaným artyčokem
Za mě asi nejlepší kombinace, kterou si můžete s touto skvělou zeleninou uvařit! Vychutnejte si lahodné rybí maso se správně zvoleným vínem a posuňte tento kulinářský zážitek zase o něco výš!
Co budeme potřebovat
Na zeleninu
- 5 lžic čerstvé citronové šťávy
- 4 artyčoky
- 6 snítek tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- Lžíce černého pepře
- 300 ml olivového oleje
- 125 g zelených fazolek
- Sůl
- 125 g hrášku
- 90 g zelených oliv (nahrubo nakrájených)
- Hrst čerstvé petržele
- Hrst natrhaných lístků čerstvé máty
- Čerstvě mletý černý pepř
Na lososa
- 4 snítky petržele
- 4 snítky kopru
- Citron (nakrájený na tenké plátky)
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 125 ml suchého bílého vína
- Lžíce černého pepře
- Sůl
- 4 x 170 g filetů z lososa bez kůže
Postup
- Na zeleninu si smícháme 3 polévkové lžíce a citronovou šťávu do velké mísy se studenou vodou
- Pomocí zoubkovaného nože ořízneme vršek artyčoku těsně nad srdcem
- Pomocí nože nebo škrabky na zeleninu odstraníme tmavou vnější vrstvu ze stonku
- Artyčok podélně rozpůlíme a vydlabeme
- Artyčok umístíme do citronové vody, abychom zabránili změně barvy
- Artyčoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnce na plotně
- Do hrnce přidáme tymián, česnek, bobkové listy, kuličky pepře a 250 ml oleje
- Začneme na střední teplotu vařit, dokud olej kolem artyčoků nezačne bublat
- Snížíme teplotu a za občasného otáčení artyčoků vaříme 15–20 minut, dokud stonky po propíchnutí nožem nejsou měkké
- Plotnu vypneme a artyčoky necháme v oleji vychladnout
- Mezitím, pokud používáme čerstvé fazole, je uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou do měkka
- Pomocí děrované lžíce je přendáme do cedníku umístěného v misce s ledovou vodou
- Fazole scedíme a vložíme do velké mísy
- Pokud používáme mražené fazole, vaříme je asi 2 minuty a poté vložíme do ledové vody a následně je scedíme
- Do hrnce vrátíme vodu a přivedeme jí k varu
- Přidáme hrášek a vaříme ho do měkka
- Přeneseme ho do cedníku v ledové vodě, scedíme a přidáme ho k fazolím
- Pomocí děrované lžíce přidáme artyčoky do misky s hráškem a fazolemi
- Přidáme 30 ml oleje, olivy, petržel, mátu a zbývající 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- Promícháme a dochutíme solí a pepřem
- Na lososa si do pánve na střední teplotu začneme vařit směs petržele, kopru, plátků citronu, citronovou šťávu, víno, kuličky pepře a 3 šálky vody
- Dochutíme solí a přidám lososa
- Pánev zakryjeme a snížíme teplotu
- Vaříme 6–8 minut
- Hotového lososa podáváme s artyčokovým salátem, plátky citronu a omáčkou z lososa
Spárujte tento pokrm se správným vínem! Vyzkoušejte k němu suchý Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.

Těstoviny s artyčoky, králíkem a fazolemi
Smíchejte své oblíbené špagety se sladkou mrkví, česnekem, houbami a artyčokovými srdíčky. Vychutnejte si je v luxusní omáčce z redukovaného vína a masem z králíka, které se díky dlouhému vaření v ústech zcela rozplyne!
Co budeme potřebovat
- 30 g sušených hříbků
- Králík (rozporcovaný na 8 kusů)
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 5 lžic olivového oleje
- 3 malé mrkve (jemně nastrouhaná)
- 12 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
- 3 lžíce rajčatové pasty
- 125 ml suchého bílého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- 6 lžic nasekaného čerstvého estragonu
- 2 snítky tymiánu
- 500 g těstovin
- 500 g mražených artyčokových srdcí
- 125 g zelených fazolek
- 90 g strouhaného parmezánu
Postup
- Houby vložíme do misky, přidáme teplou vodu a necháme 10 minut stát, aby se houby rehydratovaly
- Houby slijeme, ale ponecháme si vodu, ve které jsme je namáčeli
- Nakrájíme je a dáme stranou
- Králíka osolíme a opepříme
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
- Ve 2 várkách králíka opečeme asi 3 minuty z každé strany, do hněda a vyndáme ho
- Teplotu snížíme na střední
- Přidáme mrkev, česnek a houby
- Vše za občasného míchání vaříme asi 8 minut do měkka
- Vmícháme rajčatový protlak a vaříme další 2 minuty
- Přidáme víno a vaříme, dokud se víno nevyvaří
- Přidáme 4 lžíce vody z hub, kterou jsme si dali stranou, estragon a snítky tymiánu
- Králíka vrátíme do hrnce a přivedeme směs v hrnci k varu
- Jakmile se začne vařit, snížíme okamžitě teplotu a nízkou a pokračujeme ve vaření v odkrytém hrnci
- Vaříme, dokud není králičí maso měkké a omáčka se nezredukuje na polovinu
- To zabere přibližně 45–50 minut
- Králíka vyndáme z hrnce a necháme ho lehce vychladnout
- Poté obereme maso, kosti vyhodíme a maso vrátíme zpět do hrnce
- Na těstoviny si přivedeme k varu osolenou vodu v hrnci a uvaříme těstoviny podle návodu na obalu
- Těstoviny scedíme a přidáme je do hrnce s králíkem
- Přidáme artyčoky a fazole
- Směs v hrnci znovu přivedeme k varu
- Nakonec dochutíme solí a pepřem a vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout a obalovat těstoviny
- Nakonec vmícháme parmezán
- Těstoviny s artyčokem rozdělíme do servírovacích misek, posypeme parmazánem a podáváme

Objevte podobné tipy
Salát z artyčoku, parmazánu a celeru
Rychlý a snadný. Přesně takový je tento recept plný prvotřídní zeleniny. Smícháním pouhých 9 základních ingrediencí, vám vznikne prvotřídní lehký salátek!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- Sůl
- Černý pepř
- 500 g artyčoků
- 125 g celeru (nakrájeného na tenké plátky)
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce nasekané máty
- 60 g parmezánu
Postup
- Smícháme olej a šťávu ve střední misce
- Dresink dochutíme solí a pepřem
- Z artyčoku olámeme vnější listy, dokud nezůstanou pouze světle zelené
- Odřízneme 1 centimetr horní části – ořízneme tmavě zelené části kolem stonku a srdce
- Artyčoky podélně nakrájíme na velmi tenké plátky a přidáme dresink
- Vmícháme nakrájený celer a přidáme zbývající ingredience
- Dochutíme solí a pepřem
- Přendáme do servírovací mísy a posypeme nastrouhaným parmazánem

Pizza s artyčokem, olivami a burratou
Vychutnejte si svěží a nadýchanou pizzu, kterou za pár minut připravíte a ještě rychleji sníte, protože její chuť je naprosto božská!
Co budeme potřebovat
- ½ lžička nastrouhané citronové kůry
- ½ citronu
- 2 velké artyčoky
- 5 lžic olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- 500 g těsta na pizzu
- 450 g sýru burrata (natrhaného)
- 90 g zelených oliv (nahrubo nasekaných)
- Lžíce listů rozmarýnu
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů
- Do misky s vodou vymačkáme šťávu z půlky citronu
- Pomocí nože odstraníme z artyčoků vnější listy, ořízneme asi horní 2 centimetry a odřízneme stonky
- Škrabkou na zeleninu oškrábeme tmavě zelenou část artyčoku
- Artyčoky podélně rozpůlíme a lžící je vydlabeme
- Namočíme je do citronové vody, aby nezhnědly
- Nakrájíme je na tenké plátky a vložíme je do malé misky
- Pokapeme je lžíce oleje a dochuťte solí s pepřem
- Těsto na pizzu si vyválíme a přendáme ho na vymazaný plech na pečení
- Těsto potřeme zbývajícími 4 lžícemi oleje, dochutíme solí a pepřem
- Navrch přidáme burratu, olivy, artyčoky a rozmarýn
- Pizzu vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nebude bublat a kůrka nebude zlatavě hnědá
- Před podáváním dáme navrch citronovou kůru a dochutíme trochou pepře
Pokud nemůžete sehnat pravou italskou burratu, využijte pro tento recept na pizzu s artyčoky klasickou tučnou mozzarellu. Ta burratu krásně nahradí.
Pro výrobu domácího těsta na pizzu mrkněte na tyto recepty na domácí pizzu a připravte si tuto na italskou delikatesu s artyčokem od základu!

Smažené artyčoky s bylinkovou omáčkou
Skvělá volba když se rozhodujete co podávat jako předkrm. Postup je snadný, výsledek je prvotřídní. Perfektně vyladěnou chutí tohoto předkrmu, chuťové buňky vaší návštěvy, budou tak akorát navnaděné a netěšené na další kulinářskou bombu, kterou budete servírovat!
Co budeme potřebovat
Na dip
- 30 g nasekané čerstvé pažitky
- 30 g nasekané čerstvé petrželky
- 2 filety z nakládaných ančoviček
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 60 g zakysané smetany
Na artyčoky
- 125 g hladké mouky (+ 2 lžíce navíc)
- ½ lžičky soli
- 90 ml černého piva (pokojové teploty)
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 6 velkých artyčoků
- Řepkový olej
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Na dip si v mixéru smícháme první 4 přísady, dokud není směs jemně promixovaná
- Přidáme olej a mícháme, dokud není směs úplně hladká
- Přidáme zkysanou smetanu a zapracujeme jí
- Dip přendáme do misky a dochutíme solí a pepřem
- Na smažené artyčoky si do střední mísy prosejeme mouku a ½ lžičky soli
- V mouce uděláme důlek a přidáme pivo, žloutky, 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy a citronovou kůru a mícháme, dokud se dobře nespojí
- Těsto necháme při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odpočívat
- Před pokračováním v recepty na smažené artyčoky znovu promícháme
- Velkou mísu si naplníme vodou a přidáme zbývající lžíci citronové šťávy
- Pomocí nože odřízneme horní polovinu artyčoku a poté odřízneme stonek
- Odstraníme tuhé vnější listy, dokud ve středu nezůstanou pouze 2 řady jemných zelených listů
- Pomocí škrabky na zeleninu stonky. Oloupeme
- Artyčok překrojíme podélně napůl a středy vydlabeme
- Artyčok nakrájíme podélně na plátky a ihned je vložíme do citronové vody
- Artyčoky scedíme
- Ve velké pánvi si zahřejeme zbývající lžíci olivového oleje
- Přidáme artyčoky a 75 ml vody
- Posypeme solí a pepřem
- Směs přivedeme k varu
- Pánev přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut, dokud artyčoky nezměknou a voda se neodpaří
- Pánev odstraníme z tepla a necháme vychladnout
- Velký plech vyložíme papírovými utěrkami
- Bílky ušleháme ve střední misce do tuha a vmícháme je do těsta a poté vmícháme i artyčoky
- Do pánve nalijeme dostatek řepkového oleje
- Artyčoky do pánve s olejem přidáváme ve várkách a smažíme asi 2 minuty
- Poté je přendáme na papírové utěrky, posypeme solí a petrželkou
- Smažené artyčoky podáváme s vychlazeným dipem

Zdravotní účinky artyčoku
1. Vysoký obsah minerálů a živin
Artyčoky mají nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a jsou plné vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, vitamín K, folát, fosfor a hořčík. Jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů.
2. Může snížit „špatný“ LDL cholesterol a zvýšit „dobrý“ HDL
Extrakt z artyčoku může snížit celkový a „špatný“ LDL cholesterol a zároveň zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.
Velký výzkum u více než 700 lidí zjistil, že každodenní suplementace extraktem z listů artyčoku po dobu 5–13 týdnů vedlo ke snížení celkového a „špatného“ LDL cholesterolu.
Jedna studie na 143 dospělých s vysokým cholesterolem ukázala, že extrakt z listů artyčoku užívaný denně po dobu šesti týdnů vedl k 18,5% a 22,9% snížení celkového a „špatného“ LDL cholesterolu.
3. Může pomoci regulovat krevní tlak
Výtažek z artyčoku může pomoci snížit krevní tlak u lidí s již zvýšenými hladinami.
Studie na 98 mužích s vysokým krevním tlakem zjistila, že každodenní konzumace artyčokového extraktu po dobu 12 týdnů snížila diastolický a systolický krevní tlak v průměru o 2,76 a 2,85 mmHg.
4. Může zlepšit zdraví jater
Pravidelná konzumace artyčokového extraktu může pomoci chránit vaše játra před poškozením a pomoci zmírnit příznaky nealkoholického ztučnění jater.
5. Může zlepšit zdraví trávení
Extrakt z listů artyčoku udržuje zdravé trávení tím, že podporuje přátelské formy střevních bakterií a zmírňuje příznaky zažívacích potíží.
6. Může zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku
Extrakt z listů artyčoku může pomoci léčit symptomy snížením svalových křečí, vyvážením střevních bakterií a snížením zánětu.
Jedna studie, která zkoumala lidi s touto zdravotní komplikací, ukázala, že každodenní konzumace extraktu z listů artyčoku po dobu šesti týdnů pomohla zmírnit příznaky tohoto onemocnění.
A co víc, 96 % účastníků hodnotilo extrakt stejně účinný – ne-li lepší než – než jiné způsoby léčby, jako jsou léky proti průjmu a laxativa.
7. Může pomoci snížit hladinu cukru v krvi
Některé studie naznačují, že artyčoky a extrakt z listů artyčoku mohou snižovat hladinu cukru v krvi.
Jedna ze studií prováděná na 39 dospělých s nadváhou zjistila, že každodenní konzumace extraktu z fazolí a artyčoku po dobu dvou měsíců snížila hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s výsledky bez konzumace těchto surovin.
8. Může mít protirakovinné účinky
Studie na zvířatech naznačují, že extrakt z artyčoku může bojovat proti růstu rakovinných buněk. Neexistují však žádné studie na lidech, takže je zapotřebí více výzkumu, než bude možné vyvodit závěry.