Asa (Asant)

Asa ne příliš známé koření u nás

Jedná se o orientální koření nazývané také ločidlo, čertovo lejno nebo asa smrdutá. Asa se získává nařezáváním dužnatých stonků nebo kořenů z mrkvovité rostliny, která roste  v jižní Asii.

Z kořenů vytéká šťáva, která na vzduchu tuhne a postupně mění barvu ze žluté na červenohnědou.

Asa zapáchá po česneku s ostře hořkou, aromatickou chuťí. V ústech pálí. Pro své velmi silné aroma se asa používá v kuchyni s velkou opatroností. Za dostatečné množství do jídla pro čtyři osoby je považována čtvrtka kávové lžičky. 

Jaké pozitivní účinky má asa na zdraví ?

  • působí proti nepříjemnému nadýmání
  • a má celkově příznivý vliv na trávení
  • má antiparazitální účinky
  • působí proti křečím

Kde v kuchyni můžeme koření asa použít ?

Asa bývá součástí i u nás běžně používané worcesterové omáčky, proto se používá hlavně v asijské kuchyni. Koření do určité míry nahrazuje česnek a cibuli, přidává se nejčastěji do luštěninových a jiných zeleninových pokrmů, je vhodné pro ochucení houbových jídel, omáček  a k rybám. Mimo zmiňovaných jídel se přidává i do nakládané zeleniny.

 

zdroj : bbcgoodfood.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00