Asa (Asant)

Jedná se o orientální koření nazývané také ločidlo, čertovo lejno, asa smrdutá, asant. Získává se z víceleté mrkvovité rostliny rostoucí v jižní Asii nařezáváním kořenů. Asa je pryskyřičná látka, která tvoří zrna nebo hrudky, lesklé, zprvu šedožluté, později až tmavě červenohnědé barvy. Kvalitnější než hrudky jsou zrna. Ločidlo zapáchá po česneku a má ostře hořkou, aromatickou chuť. V ústech pálí.Obsahuje pryskyřici, silici, gumovité látky a jiné složky. Užívá se rovněž jako lék, dnes už málo. Má dráždivé účinky na zažívací trakt, podporuje trávení — v malých dávkách. Dříve ho bylo užíváno jako zklidňujícího prostředku, také proti kašli. Asa se užívá v Indii a v jihovýchodní Asii jako koření do speciálních pokrmů, lze ji přibližně nahradit česnekem, pepřem, zázvorem a koriandrem. Výluh z asy bývá součástí voršestrové omáčky.

Toto koření nelze plně nahradit, částečně je to možné worcesterovou omáčkou, při jejíž výrobě se používá. Užívá se hlavně v asijských pokrmech a to při přípravě zeleniny, luštěnin, omáček a přidává se i do nakládané zeleniny.