Zdravé recepty z avokáda na slaná i sladká jídla

Avokádo – superpotravina, ze které se dá udělat spoustu dobrot. 

Nevěříte? Podívejte se! Využijete jej ve slané i sladké kuchyni. 

Ochutnejte avokádové recepty, které jsou zdravé a plné vitamínů. 

Inspirujte se našimi recepty.

Recepty na avokádové toasty na 9 způsobů 

Hledáte tipy na snídani, oběd či večeři? Máme pro vás tuto výbornou zdravou pomazánku v 9 variacích. Podívejte se i na videorecept. 

Ingredience na pomazánku potřebnou na 1 toast:

  • ¼ avokáda
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru 

Postup:

  • Avokádo vydloubněte, rozmačkejte vidličkou, dochuťte citronem, solí, pepřem, přidejte koriandr a promíchejte. 
  • Mazejte na do křupava opečený toast a ozdobte si jej dle libosti z výběru 9 variací.

pomazánku z avokáda si zamilujete
Zdroj: flickr.com

Videorecept zde se všemi 9 variacemi zde:

Varianta 1:

S cherry rajčaty, bazalkou a olivovým olejem

Ingredience:

  • 20 cherry rajčátek (nebo 1 středně velké rajče), 1 lžička olivového oleje, 1 lžička čerstvé nasekané bazalky

Postup:

  • Na toast potřený avokádovou pomazánkou poklaďte na kolečka nakrájená rajčata, zbytek rajčat využijte jako dekoraci. Poprašte bazalkou a pokapejte olejem. 

Varianta 2:

S volským okem

Ingredience:

  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Na pánvičce si připravte volské oko. Hotové jej položte na toast potřený avokádovou pomazánkou. Osolte, opepřete a je hotovo. 

Varianta 3:

S ředkvičkou

Ingredience:

  • 1 malá ředkvička

Postup:

  • Ředkvičku nakrájejte na kolečka a položte na toast natřený toast. Chcete-li posypte sušenými chilli plátky. 

Varianta 4:

S vejcem natvrdo a kapií

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 kapie
  • chilli plátky (nemusí být) 

Postup:

  • Vejci si uvařte natvrdo, poté nakrájejte na kolečka, dejte na avokádový toast, posypte na kostičky nakrájenou kapií a posypte chilli plátky. 

Varianta 5:

S citronovou kůrou a praženými sezamovými semínky

Ingredience:

  • ½ lžičky strouhané kůry z citronu
  • ⅛ lžičky sezamových semínek 

Postup:

  • Na namazaný toast nastrouhejte kůru z citronu a posypte sezamovými semínky. 

Varianta 6:

S rukolou, okurkou a sýrem

Ingredience:

  • Hrst rukoly
  • ¼ salátové okurky
  • 1 lžička kozího nebo feta sýru 

Postup:

  • Na toast nasypte rukolu, přidejte na kousky nakrájenou (oloupanou) okurku a posypte sýrem

Varianta 7:

S kukuřicí a sýrem

Ingredience:

  • ⅛ hrnku kukuřice (uvařené nebo konzervované)
  • 1 lžíce kozího sýru

Postup:

  • Na namazaný toast nasypte kukuřici a posypte kousky kozího sýra. 

Varianta 8:

S rukolou a cibulí

Ingredience:

  • ⅛ hrnku rukoly
  • 1 lžíce na kostičky nakrájené cibule
  • ¼ lžičky olivového oleje

Postup:

  • Na namazaný toast nasypte rukolu, cibuli a pokapejte olivovým olejem. 

Varianta 9:

S jahodami, semínky z granátového jablka, balzamikovým octem a sýrem

Ingredience:

  • ¼ hrnku na kolečka nakrájených jahod
  • ⅛ semínek z granátového jablka
  • ½ lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička kozího nebo feta sýru 

Postup:

  • Na namazaný toast navrstvěte jahody, granátová semínka, pokapejte balzamikem a posypte sýrem. 

Recept na avokádovo – cuketovou polévku

Ano, lze připravit dokonce cuketovou polévku s avokádem. Navíc je velice rychlá a plná vitamínů. Pokud máte rádi cuketu, určitě tímto receptem nepohrdnete. 

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 střední cukety
  • 3 a ½ hrnku zeleninového vývaru 
  • 2 lžíce nadrobno nasekané máty 
  • ½ avokáda
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • sůl a pepř 
  • dle chuti krutony nebo bylinky na ozdobu

Postup:

  • V hrnci si na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli (asi 5 minut). 
  • Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené cukety a restujte dalších 5 minut. 
  • Poté podlejte vývarem a vařte, dokud se vývar nedostane do budu varu.
  • Vývar pak odstavte z hořáku a vmíchejte mátu, na kostičky nakrájené avokádo, sůl a pepř dle chuti. 
  • Takto hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence. 
  • Dochuťte citronovou šťávou a podávejte s krutony nebo bylinkami.
jemná polévka z cukety a avokáda
Zdroj: flickr.com

Těstoviny s avokádovou omáčkou 

Hledáte inspiraci na zdravý, rychlý a chutný oběd? Toto je jedna z variant zeleninových těstovin a můžete si je připravit do 15 minut. Máte-li chuť na něco lehkého, neváhejte. 

Ingredience (cca na 3 porce):

  • 255 g vašich oblíbených těstovin
  • 1 střední stroužek česneku 
  • ¼ hrnku čerstvé bazalky
  • 1-2 lžíce citronové šťávy (dle chuti) 
  • 1 lžíce panenského olivového oleje 
  • 1 střední avokádo 
  • 1 lžíce vody 
  • ¼ až ½ lžičky soli 
  • pepř 
  • citronová kůra k servírování 

Postup:

  • Uvařte si těstoviny dle návodu na obalu. 
  • Mezitím si nachystejte omáčku. 
  • Do mixéru dejte česnek a bazalku a rozmixujte. 
  • Přidejte citronovou šťávu, olej, vodu, avokádo a rozmixujte. 
  • Dochuťte solí a pepřem dle chuti. 
  • Hotové těstoviny si proceďte a vraťte zpátky do hrnce. 
  • Omáčku k těstovinám přidejte a promíchejte. 
  • Případně mírně směs prohřejte. 
  • Podávejte posypané nastrouhanou citronovou kůrou, můžete přidat lístky čerstvé bazalky. 
omáčka z avokáda se skvělé hodí ke všem druhům těstovin
Zdroj: flickr.com

Křupavé avokádové hranolky

Mysleli jsme i na zdravé mlsání. Proč si dávat nezdravé chipsy plné tuku, když si můžete udělat tuto úžasnou křupavou dobrotu z avokáda? A pozor! Vše je bez smažení. 

Ingredience:

  • 2 velká avokáda nebo 4 malá avokáda 
  • ¼ lžičky sušeného česneku 
  • ¼ lžičky soli 
  • ¼ hrnku mouky
  • ½ hrnku mléka
  • 1 hrnek strouhanky

Postup:

  • V misce si smíchejte česnek, mouku a sůl. 
  • Do další misky si nasypte strouhanku. 
  • Do třetí misky nalejte mléko. 
  • Avokáda si rozkrojte na měsíčky, každý mesíček obalte v moučné směsi, poté namočte do mléka a naposled do strouhanky. 
  • Ve strouhance avokádo přimáčkněte, ať se dobře obalí. 
  • Hotové avokádo skládejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte při 215 °C cca 15-18 minut. 
obalované hranolky z avokáda chutnají skvěle
Zdroj: flickr.com

Tyto skvělé hranolky z avokáda by dobře chutnaly například s kuřecím závitem, co? 

Recept na čokoládovou pěnu s avokádem

A konečně třešnička na dortu. Sladký dezert nakonec. Vyzkoušejte recept na tuto skvělou dobrotu z avokáda. Nemusíte se bát, že byste snědli něco nezdravého. 

Ingredience:

  • 100 g nesolených kešu ořechů 
  • 10 měkkých datlí
  • 1 dl mandlového mléka
  • 2 velká avokáda
  • 3 lžíce kakaa
  • 100 g čokolády na vaření (alespoň 70%)
  • 50 ml javorového sirupu

Na servírování:

  • lesní ovoce
  • jahody
  • šlehačka 

Postup:

  • Mandle, kešu ořechy a mandlové mléko dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. 
  • Přidejte avokádo a rozmixujte. 
  • Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu na vaření, kakao a javorový sirup. 
  • Mixujte, dokud se vše hezky nespojí. 
  • Podávejte vychlazené, nazlobené lesním ovocem, posypané hoblinkami bílé čokolády. 
  • Nejlepší je směs vychladit v cukrářském sáčku, a pak do sklenic hezky nazdobit. 
avokádová pěna s čokoládou a jahodami s mátou jako ozdobou
Zdroj: pixabay.com

K tomuto receptu chybí už jen jediné… Výborné kafe. V horkých letních dnech by nebyla k zahození ani ledová káva

Jak vidíte, receptů z avokáda je spousta. Je fajn, že lze kombinovat se slanými i sladkými chutěmi. 

Tak do čeho se pustíte?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit