Avokádo – superpotravina, ze které se dá udělat spoustu dobrot.
Nevěříte? Podívejte se! Využijete jej ve slané i sladké kuchyni.
Ochutnejte recepty s avokádem, které jsou zdravé a plné vitamínů.
Inspirujte se našimi recepty.
Avokádové toasty na 9 způsobů
Hledáte tipy na snídani, oběd či večeři?
Máme pro vás tuto výbornou zdravou pomazánku v 9 variacích. Podívejte se i na videorecept.
Ingredience na pomazánku potřebnou na 1 toast:
- ¼ avokáda
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
Postup:
- Avokádo vydloubněte, rozmačkejte vidličkou, dochuťte citronem, solí, pepřem, přidejte koriandr a promíchejte.
- Mazejte na do křupava opečený toast a ozdobte si jej dle libosti z výběru 9 variací.

Videorecept zde se všemi 9 variacemi zde:
Varianta 1:
S cherry rajčaty, bazalkou a olivovým olejem
Ingredience:
- 20 cherry rajčátek (nebo 1 středně velké rajče), 1 lžička olivového oleje, 1 lžička čerstvé nasekané bazalky
Postup:
- Na toast potřený avokádovou pomazánkou poklaďte na kolečka nakrájená rajčata, zbytek rajčat využijte jako dekoraci. Poprašte bazalkou a pokapejte olejem.
Varianta 2:
S volským okem
Ingredience:
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Postup:
- Na pánvičce si připravte volské oko. Hotové jej položte na toast potřený avokádovou pomazánkou. Osolte, opepřete a je hotovo.
Varianta 3:
S ředkvičkou
Ingredience:
- 1 malá ředkvička
Postup:
- Ředkvičku nakrájejte na kolečka a položte na toast natřený toast. Chcete-li posypte sušenými chilli plátky.
Varianta 4:
S vejcem natvrdo a kapií
Ingredience:
- 1 vejce
- 1 kapie
- chilli plátky (nemusí být)
Postup:
- Vejci si uvařte natvrdo, poté nakrájejte na kolečka, dejte na avokádový toast, posypte na kostičky nakrájenou kapií a posypte chilli plátky.
Varianta 5:
S citronovou kůrou a praženými sezamovými semínky
Ingredience:
- ½ lžičky strouhané kůry z citronu
- ⅛ lžičky sezamových semínek
Postup:
- Na namazaný toast nastrouhejte kůru z citronu a posypte sezamovými semínky.
Varianta 6:
S rukolou, okurkou a sýrem
Ingredience:
- Hrst rukoly
- ¼ salátové okurky
- 1 lžička kozího nebo feta sýru
Postup:
- Na toast nasypte rukolu, přidejte na kousky nakrájenou (oloupanou) okurku a posypte sýrem
Varianta 7:
S kukuřicí a sýrem
Ingredience:
- ⅛ hrnku kukuřice (uvařené nebo konzervované)
- 1 lžíce kozího sýru
Postup:
- Na namazaný toast nasypte kukuřici a posypte kousky kozího sýra.
Varianta 8:
S rukolou a cibulí
Ingredience:
- ⅛ hrnku rukoly
- 1 lžíce na kostičky nakrájené cibule
- ¼ lžičky olivového oleje
Postup:
- Na namazaný toast nasypte rukolu, cibuli a pokapejte olivovým olejem.
Varianta 9:
S jahodami, semínky z granátového jablka, balzamikovým octem a sýrem
Ingredience:
- ¼ hrnku na kolečka nakrájených jahod
- ⅛ semínek z granátového jablka
- ½ lžíce balzamikového octa
- 1 lžička kozího nebo feta sýru
Postup:
- Na namazaný toast navrstvěte jahody, granátová semínka, pokapejte balzamikem a posypte sýrem.
Cuketovo avokádová polévku
Ano, lze připravit dokonce cuketovou polévku s avokádem. Navíc je velice rychlá a plná vitamínů. Pokud máte rádi cuketu, určitě tímto receptem nepohrdnete.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 střední cukety
- 3 a ½ hrnku zeleninového vývaru
- 2 lžíce nadrobno nasekané máty
- ½ avokáda
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- dle chuti krutony nebo bylinky na ozdobu
Postup:
- V hrnci si na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli (asi 5 minut).
- Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené cukety a restujte dalších 5 minut.
- Poté podlejte vývarem a vařte, dokud se vývar nedostane do budu varu.
- Vývar pak odstavte z hořáku a vmíchejte mátu, na kostičky nakrájené avokádo, sůl a pepř dle chuti.
- Takto hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence.
- Dochuťte citronovou šťávou a podávejte s krutony nebo bylinkami.

Objevte podobné tipy
Těstoviny s avokádovou omáčkou
Hledáte inspiraci na zdravý, rychlý a chutný oběd? Toto je jedna z variant zeleninových těstovin a můžete si je připravit do 15 minut. Máte-li chuť na něco lehkého, neváhejte.
Ingredience (cca na 3 porce):
- 255 g vašich oblíbených těstovin
- 1 střední stroužek česneku
- ¼ hrnku čerstvé bazalky
- 1-2 lžíce citronové šťávy (dle chuti)
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 střední avokádo
- 1 lžíce vody
- ¼ až ½ lžičky soli
- pepř
- citronová kůra k servírování
Postup:
- Uvařte si těstoviny dle návodu na obalu.
- Mezitím si nachystejte omáčku.
- Do mixéru dejte česnek a bazalku a rozmixujte.
- Přidejte citronovou šťávu, olej, vodu, avokádo a rozmixujte.
- Dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Hotové těstoviny si proceďte a vraťte zpátky do hrnce.
- Omáčku k těstovinám přidejte a promíchejte.
- Případně mírně směs prohřejte.
- Podávejte posypané nastrouhanou citronovou kůrou, můžete přidat lístky čerstvé bazalky.

Křupavé avokádové hranolky
Mysleli jsme i na zdravé mlsání. Proč si dávat nezdravé chipsy plné tuku, když si můžete udělat tuto úžasnou křupavou dobrotu z avokáda? A pozor! Vše je bez smažení.
Ingredience:
- 2 velká avokáda nebo 4 malá avokáda
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky soli
- ¼ hrnku mouky
- ½ hrnku mléka
- 1 hrnek strouhanky
Postup:
- V misce si smíchejte česnek, mouku a sůl.
- Do další misky si nasypte strouhanku.
- Do třetí misky nalejte mléko.
- Avokáda si rozkrojte na měsíčky, každý mesíček obalte v moučné směsi, poté namočte do mléka a naposled do strouhanky.
- Ve strouhance avokádo přimáčkněte, ať se dobře obalí.
- Hotové avokádo skládejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte při 215 °C cca 15-18 minut.

Tyto skvělé hranolky z avokáda by dobře chutnaly například s kuřecím závitem, co?
Avokádová pomazánka s čokoládou
A konečně třešnička na dortu. Sladký dezert nakonec.
Vyzkoušejte recept na pomazánku z avokáda s čokoládou!
Nemusíte se bát, že byste snědli něco nezdravého.
Ingredience:
- 100 g nesolených kešu ořechů
- 10 měkkých datlí
- 1 dl mandlového mléka
- 2 velká avokáda
- 3 lžíce kakaa
- 100 g čokolády na vaření (alespoň 70%)
- 50 ml javorového sirupu
Na servírování:
- lesní ovoce
- jahody
- šlehačka
Postup:
- Mandle, kešu ořechy a mandlové mléko dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Přidejte avokádo a rozmixujte.
- Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu na vaření, kakao a javorový sirup.
- Mixujte, dokud se vše hezky nespojí.
- Podávejte vychlazené, nazlobené lesním ovocem, posypané hoblinkami bílé čokolády.
- Nejlepší je směs vychladit v cukrářském sáčku, a pak do sklenic hezky nazdobit.

K tomuto receptu chybí už jen jediné… Výborné kafe. V horkých letních dnech by nebyla k zahození ani ledová káva. Tu si můžete připravit i v našich oblíbených kávovarech Tchibo z naší recenze.
Jak vidíte, receptů z avokáda je spousta. Je fajn, že lze kombinovat se slanými i sladkými chutěmi.
Tak do čeho se pustíte?