Recepty na bábovku 7x jinak

Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?

Nadýchaná zlatavá bábovka je přesně to, co udělá radost dětem i návštěvě.

Nevíte který typ bábovky upéct? Pojďme se podívat na 7 nejlepších receptů na bábovku!

Jiný kraj – jiný recept na bábovky

Bábovka se peče z těst:

  • kynutých
  • třených
  • piškotových

Pokud zůstaneme v Čechách a na Moravě, tak zjistíme, že receptů na bábovku je nepřeberně – od desítky let starých klasických z většího počtu vajec, másla a cukru až po dnešní odlehčené bábovky, kde tuk je nahrazován tvarohem nebo jogurtem, snižuje se objem použitého cukru a přidává se ovoce nebo jiné ingredience.

Mouku používáme:

  • polohrubou
  • polohrubou a hladkou
  • část mouky můžeme nahradit solamylem
  • část nahrazená pudinkovým práškem

I když je občas v receptu popsána příprava z celých vajec, vždy je lepší utřít zvlášť žloutky s cukrem a tukem, přidat mléko nebo jinou tekutinu a z bílků ušlehat sníh, který se až nakonec střídavě spolu s moukou, kterou jsme prosili s kypřícím práškem, přidává lehkým obracením do těsta, abychom nenarušili strukturu získanou šleháním.

Ještě před sněhem přidáváme vybrané ingredience: ořechy, rozinky, ovoce, vynikající je kakaová bábovka s nastrouhanou nebo nalámanou čokoládou.

Pečeme při 180°C asi 40 minut až 1 hodinu – to závisí na velikosti formy.

Zda je bábovka dostatečně propečená zjistíme tak, že vpíchneme u středu dřevěnou špejli, Pokud je špejle suchá, je bábovka upečená, zůstává-li na ní ještě trochu těsta, pečeme dále. Jestliže je bábovka svrchu již příliš tmavá, zakryjeme povrch alobalem. Upečenou bábovku vyklopíme nejlépe na drátěnou mřížku, aby odspodu nevlhla.
Upečenou bábovku můžeme potřít polevou:

  • citronovou
  • pomerančovou
  • rumovou
  • kakaovou
  • čokoládovou

Bábovku lze vylepšit polevou.

 

 

Tvarohová bábovka recept

INGREDIENCE

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

POSTUP

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
  2. Přidáme tvaroh a promícháme.
  3. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  4. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180ºC 40-50 minut.

 

Výbornou bábovku uděláme přidáním tvarohu.

Pokud byste chtěli tvarohem úplně vytlačit tuk z receptu, zkuste tuto bábovku, je osvědčená!

Hrníčková bábovka recept

INGREDIENCE

  • 2 ks vajec
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek cukru
  • 1 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

 

POSTUP

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
  2. Přidáme mouku prosetou a promíchanou s kypřícím práškem.
  3. Vše smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

Bábovka podle hrníčkového receptu je snadná.

foto zdroj: pinterest.com

Šlehačková bábovka recept

INGREDIENCE

  • kelímek 33% smetany
  • 250 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

 

POSTUP

  1. Do mísy nalijeme smetanu, přidáme žloutky.
  2. Z bílků vyšleháme sníh.
  3. Do těsta přidáme cukr a mouku s práškem do pečiva.
  4. Vyšleháme, nakonec přidáme sníh.
  5. Bábovku pečeme při 180º C asi 30 minut.
  6. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.

Šlehačková bábovka se rozplývá na jazyku.

 

Ořechová bábovka recept

INGREDIENCE

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku kandovaného ovoce

 

POSTUP

  1. Z bílků vyšleháme sníh.
  2. Do mísy dáme cukr a žloutky a vyšleháme do pěny. Pak mouku s práškem do pečiva.
  3. Vyšleháme, přidáme ořechy a kandované ovoce a nakonec sníh.
  4. Bábovku pečeme při 180º C asi 35 minut.
  5. Servírujeme s čepicí šlehačky.
Ořechová bábovka je šťavnatá na pohled.
foto zdroj: google.com

Banánová bábovka recept

INGREDIENCE

  • 2 ks vajec
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 banány
  • citronová šťáva

 

POSTUP

  1. V míse rozmačkáme banány a zalijeme citronovou šťávou, aby neztratily barvu.
  2. Vedle si ušleháme řloutky s cukrem a olejem do pěny.
  3. Do vajec vmícháme moukou s práškem.
  4. Pak přidáme banány a sníh z bílků. Promícháme, vlijeme do formy.
  5. Do těsta můžeme volně vložit několik plátků banánu potřených citronovou šťávou – pro okrasu.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, pak zkontrolujeme špachtlí.
  7. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.

Bábovku lze zpestřit banánem.

 

Jogurtová bábovka recept

INGREDIENCE

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krysta
  • 2 lžíce rostlinného olej
  • 3 vejce
  • 1 velký bílý jogurt (300 g)
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr

 

POSTUP

  1. Žloutky rozšleháme s krystalovým a vanilinovým cukrem, přidáme olej, vodu a jogurt.
  2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr  sníh z bílků.
  3. Nalijeme do formy.
  4. Pečeme při 180 °C  asi 45 minut.
  5. Servírujeme posypané moučkovým cukrem, dozdobíme ovocem.

Variací na klasickou bábovku je jogutová bábovka.

Jogurt je z výživového hlediska nezastupitelný, pokud vás jeho přínos pro zdraví zajímá, přečtěte si o jogurtu zde.

 

Cuketová bábovka recept

INGREDIENCE

  • 250 g cukety (hrubě nastrouhané nebo nakrájené)
  • citronová šťáva
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

 

POSTUP

  1. Cuketu smícháme s citronovou šťávou.
  2. Přidáme žloutky vyšlehané s cukrem a vanilkovým cukrem, vlažné máslo, mouku a prášek do pečiva.
  3. Vmícháme sníh.
  4. Vše promícháme a těsto vlijeme do formy.
  5. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.

Do těsta bábovky lze nastrouhat i cuketu.

Pokud holdujete zelenině, doporučil bych i tuto mrkvovou bábovku, je lahodná.

Tip na závěr: Vymazávání bábovkové formy máslem nebo rostlinným tukem není příliš vhodné, protože oba tuky obsahují vodu. Nejlépe se k vymazání osvědčuje rozpuštěný ztužený pokrmový tuk nebo i sádlo. Pečlivě vymazáváme tak, abychom tukem pokryli celý povrch formy včetně středu. Doporučuje se formu na chvíli uložit do ledničky a teprve pak na ztuhlý tuk použít k vysypání hrubou mouku, jemnou strouhanku nebo kokos. Pak do takto připravené formy vkládáme těsto do 3/4 formy.

Povedlo se? A která bábovka je vašemu srdci nejbližší? Napište nám vzkaz v diskuzní části pod článkem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *