Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?
Mám pro vás inspiraci na buchtu, která je stará snad jako Česko samo!
Nevíte jaká je nejlepší bábovka?
Pojďme se podívat na 8 nejlepších receptů!
Tvarohová bábovka recept
INGREDIENCE
- 250 g másla
- 250 g cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
- Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
- Přidáme tvaroh a promícháme.
- Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Opatrně vmícháme ušlehaný sníh
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ºC 40-50 minut.

Pravá hrníčková bábovka
INGREDIENCE
- 2 ks vajec
- 1/3 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek cukru
- 1 a půl hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
- Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
- Přidáme mouku prosetou a promíchanou s kypřícím práškem.
- Vše smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

Šlehačková bábovka
INGREDIENCE
- kelímek 33% smetany
- 250 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
- Do mísy nalijeme smetanu, přidáme žloutky.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Do těsta přidáme cukr a mouku s práškem do pečiva.
- Vyšleháme, nakonec přidáme sníh.
- Bábovku pečeme při 180º C asi 30 minut.
- Servírujeme posypané moučkovým cukrem.

Ořechová bábovka
INGREDIENCE
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku kandovaného ovoce
POSTUP
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Do mísy dáme cukr a žloutky a vyšleháme do pěny. Pak mouku s práškem do pečiva.
- Vyšleháme, přidáme ořechy a kandované ovoce a nakonec sníh.
- Bábovku pečeme při 180 ºC asi 35 minut.
- Servírujeme s čepicí šlehačky.

Objevte podobné tipy
Banánová bábovka recept
INGREDIENCE
- 2 ks vajec
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 banány
- citronová šťáva
POSTUP
- V míse rozmačkáme banány a zalijeme citronovou šťávou, aby neztratily barvu.
- Vedle si ušleháme žloutky s cukrem a olejem do pěny.
- Do vajec vmícháme moukou s práškem.
- Pak přidáme banány a sníh z bílků. Promícháme, vlijeme do formy.
- Do těsta můžeme volně vložit několik plátků banánu potřených citronovou šťávou – pro okrasu.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, pak zkontrolujeme špachtlí.
- Servírujeme posypané moučkovým cukrem.

Jogurtová bábovka recept
INGREDIENCE
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystal
- 2 lžíce rostlinného olej
- 3 vejce
- 1 velký bílý jogurt (300 g)
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
POSTUP
- Žloutky rozšleháme s krystalovým a vanilinovým cukrem, přidáme olej, vodu a jogurt.
- Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr sníh z bílků.
- Nalijeme do formy.
- Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
- Servírujeme posypané moučkovým cukrem, dozdobíme ovocem.

Cuketová bábovka
INGREDIENCE
- 250 g cukety (hrubě nastrouhané nebo nakrájené)
- citronová šťáva
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 130 g másla
- 2 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
- Cuketu smícháme s citronovou šťávou.
- Přidáme žloutky vyšlehané s cukrem a vanilkovým cukrem, vlažné máslo, mouku a prášek do pečiva.
- Vmícháme sníh.
- Vše promícháme a těsto vlijeme do formy.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.

Bábovka dvou barev
Připravte si k odpolední kávě lahodný dezert. Příprava je jednoduchá a můžete ji bez obav svěřit komukoliv.
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- kakao
POSTUP
- Rozehřejeme troubu na 180 °C.
- Všechny sypké suroviny smícháme v míse (s výjimkou kakaa).
- Přidáme tekuté suroviny a vypracujeme do hladkého těsta.
- Polovinu těsta oddělíme a vmícháme kakao.
- Do formy na bábovku nalijeme nejprve světlé těsto, poté těsto tmavé.
- Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.

Jiný kraj – jiný recept na bábovky
Bábovka se peče z těst:
- kynutých
- třených
- piškotových
Pokud zůstaneme v Čechách a na Moravě, tak zjistíme, že receptů na bábovku je nepřeberně – od desítky let starých klasických z většího počtu vajec, másla a cukru až po dnešní odlehčené bábovky, kde tuk je nahrazován tvarohem nebo jogurtem, snižuje se objem použitého cukru a přidává se ovoce nebo jiné ingredience.
Mouku používáme:
- polohrubou
- polohrubou a hladkou
- část mouky můžeme nahradit solamylem
- část nahrazená pudinkovým práškem
I když je občas v receptu popsána příprava z celých vajec, vždy je lepší utřít zvlášť žloutky s cukrem a tukem, přidat mléko nebo jinou tekutinu a z bílků ušlehat sníh, který se až nakonec střídavě spolu s moukou, kterou jsme prosili s kypřícím práškem, přidává lehkým obracením do těsta, abychom nenarušili strukturu získanou šleháním.
Ještě před sněhem přidáváme vybrané ingredience: ořechy, rozinky, ovoce, vynikající je kakaová bábovka s nastrouhanou nebo nalámanou čokoládou.
Pečeme při 180°C asi 40 minut až 1 hodinu – to závisí na velikosti formy.
Zda je bábovka dostatečně propečená zjistíme tak, že vpíchneme u středu dřevěnou špejli, Pokud je špejle suchá, je bábovka upečená, zůstává-li na ní ještě trochu těsta, pečeme dále.
Jestliže je bábovka svrchu již příliš tmavá, zakryjeme povrch alobalem. Upečenou bábovku vyklopíme nejlépe na drátěnou mřížku, aby odspodu nevlhla.
Upečenou bábovku můžeme potřít polevou:
- citronovou
- pomerančovou
- rumovou
- kakaovou
- čokoládovou
K bábovce se hodí teplý nápoj, jako třeba kakao. Pokud však máte více času, zkuste si udělat jeden z mléčných koktejlů, o kterých také píšeme na webu.
Nebo třeba již zmíněné kafíčko. Mrkněte, jak se připravuje v kávovarech Siemens.
Povedlo se? A která bábovka je vašemu srdci nejbližší? Napište nám do komentářů.
Zdravím redaktory. Jsem muž, který se v kuchyni neztratí. Ovšem ztratil jsem se u dvou produktů s názvem NEJ bábovka.
Pokud někdo použije olej, nemůže šlehat máslo. (hrníčková)
Pokud někdo použije jeden hrnek mouky půjde zřejmě o velice komorní bábovku pro jednoho. (ořechová)
Recepty jsou převzaté, proto chápu nesrovnalosti v receptuře. Kdo má klávesnici tak píše.
Díky za komentář. Pokusíme se opravit! 🙂