Honí vás mlsná, ale nevíte na co?
Připravte si s námi tradiční recept na baklavu a vychutnejte si originální chuť Blízkého východu.
Tento dezert je až překvapivě snadný na svou výrobu a pokud používáte kupované těsto, zabere vám maximálně 30 minut. Ale s tradičním těstem bude tento sladký dezert ještě sladší!
Vydejte se do sladkého ráje s touto pochoutkou!
Řecká medová baklava
Tento tradiční řecký recept na sladký dezert kombinuje vrstvy křupavého těsta namočeného ve sladkém sirupu a ořechovou směs s vůní skořice. Tato dobrota je perfektní na přípravu den předem, protože druhý den je ještě lepší!
Co budeme potřebovat
Na Baklavu a ořechovou náplň
- 170 g vyloupaných pistácií (hrubě nasekaných)
- 170 g vlašských ořechů, (hrubě nasekaných)
- 170 g lískových ořechů (hrubě nasekaných)
- 150 g cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- Lžička mletého hřebíčku
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
- 280 g rozpuštěného másla (až 16 polévkových lžic)
Na medový sirup
- 180 g cukru
- 250 ml studené vody
- 250 ml medu
- 1 lžíce pomerančového extraktu
- 5 celých hřebíčků
- Šťáva z jednoho citronu
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si medový sirup
- Do hrnce dáme cukr a vodu a za občasného míchání směs zahříváme na sporáku, dokud se cukr nerozpustí
- Přidáme med, pomerančový extrakt a celý hřebíček, vše společně promícháme
- Směs v hrnci přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a necháme vařit asi 25 minut
- Hrnec se sirupem odstraníme z plotny a necháme ho vychladnout, tak aby byl vlažný
- Následně přidáme citronovou šťávu a vyndáme hřebíček
- Na ořechovou směs dáme do kuchyňského robota (s čepelí jako násadou) pistácie, vlašské a lískové ořechy
- Ořechy několika pulsy nasekáme (ne na prášek, ale nahrubo)
- Přendáme do velké mísy a přidáme cukr, skořici a mletý hřebíček
- Vše spolu dobře promícháme, aby se ingredience spojily
- Připravíme si kupované nebo doma vyrobené těsto na baklavu
- Rozmražené těsto rozbalíme a pláty vložíme mezi dvě čisté kuchyňské utěrky
- To pomůže zabránit tomu, aby se těsto během práce s ním nevysušilo a nezlomilo
- Pro sestavení baklavy si připravíme pekáč
- Vnitřek pekáče potřeme trochou rozpuštěného másla
- Vezmeme jeden list těsta a vložíme jej do pekáče
- Horní část plátu potřeme rozpuštěným máslem
- Tento postup opakujeme ještě několikrát, dokud nespotřebujeme asi ⅓ těsta, přičemž každou vrstvu potíráme rozpuštěným máslem
- Nyní rozdělíme asi ½ ořechové směsi rovnoměrně na horní vrstvu navrstveného těsta
- Pokračujeme v sestavování baklavy, po jednom plátu
- Opět každou vrstvu potřeme trochou rozpuštěného másla
- Opakujeme, dokud znovu nespotřebujeme ⅓ těsta
- Těsto znovu potřeme zbývající ½ ořechové směsi, kterou rovnoměrně rozprostřeme na vrch těsta
- Navrstvíme zbývající ⅓ těsta stejným způsobem, jako předtím
- Úplně poslední plát potřeme máslem
- Baklavu nakrájíme na 24 kosočtverečných kousků (podívejte se na video návod níže)
- Pekáč s baklavou vložíme do trouby na střední mřížku a pečeme 35 – 45 minut, dokud vršek baklavy nezezlátne a špejle po zapíchnutí do středu nevyjde čistá
- Jakmile baklavu vyndáme z trouby, nalijeme na horkou baklavu vychladlý sirup
- Před podáváním necháme baklavu několik hodin odležet nebo alespoň 1 hodinu
Před podáváním se ujistěte, že baklava úplně vychladla. Baklava je ještě lepší druhý den, když má čas vstřebat všechen sirup.
Před uskladněním se ujistěte, že baklava je úplně vychladlá. Dobře ji zakryjte a pro uložení přes noc jí stačí nechat ležet v pokojové teplotě.
Pro delší skladování přendejte baklavu do vzduchotěsných skleněných nádob a nechte několik dní při pokojové teplotě, v lednici nebo ji zmrazte. Před podáváním rozmrazte upečenou baklavu přes noc v lednici nebo několik hodin při pokojové teplotě.

Tradiční turecká baklava
Tento středovýchodní dezert je křupavý, jemný a hlavně není ani příliš sladký. Je to v podstatě nadýchaný ráj, který se vám rozplyne v ústech!
Co budeme potřebovat
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
- 285 g rozpuštěného másla
- 450 g vlašských ořechů (jemně nasekaných)
- Lžička mleté skořice
- 200 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 185 ml vody
- 170 ml medu
Na ozdobu
- Rozpuštěné čokoládové lupínky
- Nasekané vlašské ořechy
Postup
- Těsto si rozmrazíme podle pokynů na obalu, tak aby v čas pečení mělo pokojovou teplotu
- Pekáč si vymažeme máslem
- Připravíme si medovou omáčku
- Ve středním hrnci smícháme cukr, med, 2 lžíce citrónové šťávy a vodu
- Směs přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté snížíme teplotu na nízkou a vaříme další 4 minuty bez míchání
- Hrnec odstraníme z tepla a sirup necháme vychladnout, zatímco si připravíme baklavu
- Troubu si předehřejeme troubu na 150 stupňů
- Vlašské ořechy si nadrtíme v kuchyňském robotu, tak aby měly jemnou struktru
- Ve střední misce smícháme jemně nasekané vlašské ořechy a 1 lžičku skořice
- Do pekáče vložíme 10 plátů těsta, jeden po druhém
- Každý plát potřeme máslem, než na něj položíme další
- Zbývající těsto máme neustále přikryté vlhkým ručníkem, aby nevyschlo
- Na těsto navrstvíme ⅕ ořechové směsi
- Přidáme dalších 5 máslem promazaných plátků těsta a poté další vrstvu ořechů
- Postup opakujeme 4 krát
- Celý recept na baklavu zakončíme 10 vrstvami máslem promazaných plátků těsta
- Poslední plát potřeme navrch máslem
- Těsto nakrájíme do tvaru kosočtverců
- Vložíme do trouby a pečeme při 150 stupních po dobu 1 hodiny a 15 minut, dokud nejsou vršky zlatavě hnědé
- Baklavu vyndáme z trouby a ihned na ní pomocí lžíce rovnoměrně nalijeme vychladlý sirup
- Nechte baklavu zcela vychladnout, odkrytou a při pokojové teplotě
- Baklavu ozdobte najemno nasekanými ořechy nebo pokapejte rozpuštěnou čokoládou.
Med je velmi zdravou surovinou, kterou bychom neměli v našem jídelníčku opomíjet. Proto ho použijte i pro výrobu těchto medových moučníků, které vám zvednou náladu a podpoří zdraví.

Libanonský dezert s pistáciemi
Tato tradiční libanonský recept na baklavu je oblíbená pochoutka po celém světě. Tato sladká pistáciová baklava je vyrobená pouze se zdravých surovin bez konzervantů a umělých dochucovadel.
Co budeme potřebovat
Na baklavu
- 200 g pistáciových oříšků (jemně nasekaných)
- 375 g ghí (nebo másla rozpuštěného)
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
Na sirup
- 85 g cukru
- 85 g medu
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů
- Pekáč si vymažeme ghí máslem
- V misce si smícháme pistáciové oříšky a ½ ghí
- Vezmeme osm plátů těsta a navrstvíme ho do vymazané formy, přičemž každý plát průběžně potíráme rozpuštěným ghí máslem
- Asi ½ ořechové směsi rozetřeme těsto
- Směs přikryjeme dalšími 6 pláty těsta, každý potřený ghí máslem
- Přidáme zbývající ořechovou směs a položíme zbývající pláty těsta, každý plát opět potřený ghí
- Pomocí nože nakrájíme baklavu na malé kosočtverce
- Vložíme do trouby a pečeme 50 minut, dokud není baklava nahoře zlatohnědá
- Zatímco se baklava peče, smícháme si cukr, med, skořici a citronovou šťávu v malém hrnci
- Směs přivedeme k varu a cukr necháme úplně rozpustit
- Snížíme teplotu a směs necháme 5 minut vařit
- Před použitím necháme sirup zchladit na pokojovou teplotu
- Když je baklava hotová, vyndáme ji z trouby a necháme vychladnout
- Jakmile je sirup vlažný, pokapeme s ním rovnoměrně baklavu
- Baklavu necháme 6 až 8 hodin odležet, aby vsákla sirup

Skořicové křupavé rolky s ořechy
Trochu netradiční podání baklavy. Tento recept na rolky se skořicí a ořechy je stejně lahodný jako klasicky recept na baklavu. Jediný rozdíl je ve formě, ve které se dostane na váš talíř. Podívejte se na video návod, jak rolky správně zabalit!
Co budeme potřebovat
Na sirup
- 250 g krystalového cukru
- 150 ml vody
- 30 g glukózového sirupu
- Tyčinka skořice
- 4 hřebíčky (celé)
- Šťáva z malého citronu
Na rolky
- 200 g rozpuštěného ghí
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g mandlí
- 50 g pistácií
- Lžičku mleté skořice
- 500 g těsta (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
- Mleté pistácie (na ozdobu)
Postup
- V malém hrnci smícháme cukr, vodu, glukózový sirup, tyčinku skořice, hřebíček a citronovou šťávu
- Směs přivedeme k varu na středně vysokou teplotu
- Za občasného míchání vaříme, aby se cukr rozpustil
- Jakmile se směs vaří, vypneme teplotu a necháme sirup zchladnout
- Nastavíme rošt v troubě na nejnižší úroveň
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů
- V kuchyňském robotu si velmi jemně nasekáme vlašské ořechy, mandle, pistácie a skořici
- Rozbalíme si těsto a přepůlíme ho
- Těsto zabalíme do fólie a nevlhčené kuchyňské utěrky, aby nám nevyschlo
- Vezmeme jeden plát těsta, položíme ho na pracovní plochu a a potřeme ho ghí máslem
- Po celém povrchu těsta nasypeme něco přes 2 lžičky ořechové směsi
- Rolku můžeme ubalovat kolem tenké tyče, kterou následně před pečením vyndáme nebo rolku lze ubalit i bez ní
- Těsto tedy zarolujeme kolem dřevěné tyče nebo ho zarolujeme bez ní
- Pokud nepoužíváte tyč, těsto příliš neutahujte
- Postup opakujeme se všemi pláty stejně
- Rolky vkládáme do vymazaného pekáče, tak aby se vzájemně dotýkaly
- Zbylým ghí potřeme všechny rolky
- Vložíme do trouby a pečeme 70 až 90 minut, dokud nejsou zlatavé
- Hotové rolky vyndáme z trouby a ještě horký dezert ihned polijeme vychladlým sirupem
- Necháme je alespoň 30 minut odpočinout a vsáknout sirup
- Rolky na závěr posypeme mletými pistáciemi a podáváme
Zde se můžete podívat jak se správně má baklava balit (začátek 3:12), pokud z ní tvoříme rolky. Zároveň se ale nic nestane pokud se rozhodnete rolky ubalit klasickým způsobem, a to bez použití dřevěné tyčky.

Veganská baklava
Pojďte si upéct veganskou verzi této křupavé turecké pochoutky ze pouhých 30 minut! Tento veganský recept na klasický dezert lze připravit dopředu a podávat každému, kdo miluje sladké!
Co budeme potřebovat
- 200 g vlašských ořechů
- 310 g třtinového cukru (nebo kokosového)
- 1½ lžičky mleté skořice
- 200 g kokosového másla (rozpuštěného)
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
- 100 ml vody
- 200 ml agáve sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
- Do kuchyňského robota přidáme vlašské ořechy, ½ z celkového množství cukru a skořici
- Několikrát pulsujeme, aby se ořechy nasekaly najemno
- Těsto přikryjeme vlhkým ručníkem, aby nám nevyschlo
- Zapékací mísu si vymažeme rozpuštěným koksovým máslem nebo jiným rostlinným tukem
- Na dno položíme první plát těsta a potřeme ho kokosovým máslem
- Opakujeme, dokud nespotřebujeme asi ⅓ těsta
- Přibližně ⅕ ořechové směsi rozprostřeme na vrstvu těsta
- Následně přidáme další 2 pláty těsta, každý potřený máslem
- Pak přidáme další vrstvu ořechů
- Celý postup opakujeme ještě čtyřikrát, nebo dokud nespotřebujeme všechno těsto a náplň
- Poslední plát potřeme máslem
- Dezert velmi ostrým nožem nakrájíme na 24 čtvercových kousků
- Vložíme do trouby a pečeme asi 35–45 minut, nebo dokud nebude zlatý
- Mezitím do středního hrnce přidáme zbylý cukr, vodu a sirup z agáve
- Směs přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Když je cukr rozpuštěný, snížíme teplotu a vařte 10-15 minut
- Poté sundáme z plotny, vmícháme citronovou šťávu a necháme vychladnout
- Baklavu vyndáme z trouby a ještě horkou jí ihned polijeme sirupem a necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě
- Necháme odležet minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc
- Podáváme ozdobené nasekanými ořechy a skořicí

Objevte podobné tipy
Baklava z listového těsta s pudinkem
Není čas ztrácet čas a to platí i v kuchyni. Vyrobte si tento jednoduchý recept na křupavý dezert ze středního východu ještě rychleji za pomoci listového těsta, které je stejně křupavé jako originální těsto na baklavu, ale je s ním mnohem méně práce při sestavování. Nicméně to neznamená horší chuť, dezert je stejně sladký a lahodný jako v jeho tradiční podobě!
Co budeme potřebovat
- 55 g pistáciových ořechů
- 85 g vlašských ořechů
- 2 pláty listového těsta
- 20 g másla (rozpuštěného)
- Lžičku mleté skořice
- 375 ml smetany
- Lžičku vanilkového extraktu
- 270 g moučkového cukru
- 375 ml mléka
- 35 g kukuřičné mouky
- 6 žloutků
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 6 celých hřebíčků
- Tyčinka skořice
- 2 lžíce růžové vody
Postup
- Troubu předehřejeme na na 180 stupňů
- Máslem si vymažeme 2 pekáče
- Dno vyložíme pečicím papírem
- Polovinu pistácií vlašských ořechů si nasekáme nahrubo
- Přendáme je do misky a dáme stranou
- Zbývající ořechy nasekáme najemno a přendáme do samostatné misky
- Na každý plech položíme jeden list listového těsta
- Pláty potřeme máslem, posypeme skořicí, a poté jemně nasekanými ořechy
- Pláty pokapeme zbylým máslem
- Vložíme do trouby a pečeme 8 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezmění barvu na světle zlatou
- Pláty těsta 2 krát až 3 krát propíchneme špejlí a pomocí plechu ho stačíme na tloušťku 1-1,5 cm
- Pečeme dalších 8 minut
- A poté je necháme zcela vychladnout
- Ve velkém hrnci smícháme smetanu, vanilku, 170 g cukru a 250 ml mléka
- Směs zahříváme na střední teplotu, a poté přivedeme směs k varu
- Odstraníme z tepla
- V misce smícháme kukuřičnou mouku, žloutky a zbývající mléko
- Tuto směs vlijeme do smetanové směsi a mícháme, dokud se dobře ingredience nespojí
- Hrnec umístíme zpět na plotnu a na středně nízkou teplotu, za stálého míchání 5 minut vařím, dokud nezhoustne
- Každý plát těsta rozřízněte na polovinu a umístíme do vysokého plechu
- První plát potřeme jednou třetinou pudinkové směsi
- Navrch položíme druhý plát těsta
- Přidáme druhou třetinou pudinku a tu znovu přikryjeme těstem
- Postup opakujeme i se zbývajícím těstem a pudinkem, kdy celou baklavu zakončíme těstem
- Baklavu umístíme alespoň na 8 hodin do lednice
- Zbývající moučkový cukr dáme do malého hrnce s citronovou šťávou, medem, hřebíčkem, skořicí a 80 ml vody
- Mícháme na středním teplotu, dokud se cukr nerozpustí
- Teplotu zvýšíme a vaříme 3 minuty do mírného zhoustnutí
- Hřebíček a skořici vyhodíme a vmícháme růžovou vodu
- Upečenou baklavu tímto sirupem polijeme (necháme si něco na servírování)
- Baklavu servírujeme posypanou nahrubo nasekanými ořechy se zbylým sirupem

Domácí těsto na baklavu
Není nic lepšího než domácí koláč vyrobený z domácího těsta! Phyllo těsto, jak zní jeho originální název v řečtině znamená list nebo plát a používá se k jak při pečení sladkých, tak slaných koláčů či dezertů.
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- Lžíce červeného vinného octa
- Lžička soli
- 130–150 ml vody
Postup
- Ve velké míse si smícháme mouku a sůl
- Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme ocet a olivový olej
- V kuchyňském robotu za pomoci hnětacího nástavce těsto propracujeme 10–15 sekund
- Nejprve přidáme 130 ml vody a míchejte, dokud mouka neabsorbuje veškerou vodu
- Po chvíli míchání by se z těsta měla stát pružná koule
- Dokonalé těsto by mělo být měkké, tvárné a hladké
- Pokud se těsto stále rozpadá, musíme přidat ještě trochu vody
- Přidáme jen několik kapek vody a chvíli mícháme
- Zkontrolujeme konzistenci těsta a v případě potřeby přidáme ještě několik kapek vody
- V případě, že přidáme více vody, než je potřeba, těsto bude lepkavé
- To můžeme spravit přidáním další mouky (přidáváme jí po lžičkách)
- Až budeme s konzistencí těsta spokojeni, těsto nakrájíme na kuličky a lehce je potřeme olivovým olejem, zabalíme do plastové fólie
- Těsto necháme 45-60 minut odpočívat
- Odpočinek je nezbytný, aby těsto změklo a dalo se s ním snadno pracovat
- S takto připraveným těstem můžeme začít připravovat naši domácí baklavu
V závislosti na druhu mouky a různých dalších faktorech může těsto potřebovat trochu více nebo méně vody, než vyžaduje tento recept. Tajemství výroby dokonalého domácího těsta na baklavu je množství vody, které použijete.

Video návod na přípravu baklavy
Jak nakrájet baklavu
Co je baklava?
Ačkoli historie baklavy není dobře zdokumentována, její současná podoba byla pravděpodobně vyvinuta v kuchyni konstantinopolského císaře. Kdy baklava byla servírována při ramadánu ve slavnostním průvodu zvaném Baklava Alayı, který ho doprovázel.
Tři hlavní proudy, které se hlásí k tomuto dezertu jsou staří Římané, Turci ze střední Asie a Peršané. Někdo připisuje vynález baklavy s Asyřanům, kteří ji podle nich měli vynalézt již v 8. století př. n. l.
Podobnosti s baklavou najdeme i ve starořeckých dezertech zvaných gastris nebo tureckým güllaç, který používá tradiční těsto na baklavu, jen náplň se od moderní podoby odlišuje. Tento dezert měl být poprvé upečen již ve 14. století.
Řekové a Turci se stále přou o to, který recept na baklavu byl tím prvním. Na baklavu si tudíž činí nárok obě země. Řecká i turecká kuchyně vycházela z vaření Byzantské říše, která pokračovala v tradici vaření Římské říše. Protože se obě kuchyně a kultury historicky prolínají, je těžké recept přiřknout jen jedné straně.
Baklava je tradiční dezert v moderních arabských kuchyních, i když se o něm žádná z historických kuchařek nezmiňuje. Jeho receptura se skládá z malých kousků mandlové pasty zabalené ve velmi tenkém těstě a zalité sirupem.
Příprava baklavy
K přípravě baklavy se používají velké plechy na pečení.
Baklava se běžně připravuje na velkých plechách. Na plech se pokládá mnoho vrstev tradičního těsta, které se promazává rozpuštěným máslem a rostlinným olejem. Navrch se položí vrstva nasekaných ořechů – typicky vlašské nebo pistácie, ale někdy se používají i lískové ořechy – a poté následují další vrstvy těsta.
Před pečením (180 °C na 30 minut) se těsto nakrájí na pravidelné kusy ve tvaru kosočtverce, trojúhelníky nebo obdélníky. Po upečení se uvařená baklava zalije sirupem, který může obsahovat med, růžovou vodu nebo vodu z pomerančových květů a nechá se vsáknout.
Baklava se obvykle podává při pokojové teplotě a často se zdobí mletými ořechy.
Druhy baklavy
Existuje mnoho regionálních variací baklavy. V Řecku jsou vlašské ořechy běžnější než pistácie a dezert je často ochucený skořicí. Baklava v řeckém stylu má být vyrobena z 33 vrstev těsta, odkazujících na roky Kristova života.
V Íránu se do slazené ořechové náplně přidává kardamom.
Ázerbájdžánská baklava je druh baklavy vyrobený z kynutého těsta, lískových ořechů, mletého hřebíčku, kardamom a šafrán. V náplni se používají vlašské ořechy nebo mandle, obvykle se krájí do tvaru kosočtverce a tradičně se podává během jarních svátků.
V arménské kuchyni je baklava kořeněná skořicí a hřebíčkem.