Vynikající a jednoduché recepty na buchty s banány pro všechny příležitosti. Inspirujte se!

Už jste někdy zkoušeli recepty na banánovou buchtu? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.

Díky ovocné složce jsou dokonale vláčné, jemné a chuťově vynikající.

Můžete si je připravit ke kávě či odpolednímu čaji, ale také třeba na oslavu nějaké události, jako jsou svátky, narozeniny, maturita a mnoho dalších.

Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte si některý z našich pečlivě sesbíraných receptů.

Jednoduchá banánová buchta

V jednoduchosti je krása, což platí i v případě gastronomie. Často ty nejjednodušší pokrmy potěší naše chuťové pohárky nejvíce.

Ostatně není to jen o sladkostech. Projděte si například recepty na slané dorty, který může být příjemným zpestřením při nějaké oslavě či jako vydatná večeře.

Ingredience:

  • 125 g čerstvého nesoleného másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
  • 1 vejce
  • 2 hodně zralé banány
  • 190 g polohrubé mouky
  • 60 ml mléka

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a vymažeme si formu máslem a vysypeme moukou. Může to být dortová forma, na biskupský chlebíček nebo zkrátka co máme.
  • Máslo, cukr a vanilku dáme do hrnce a na středním ohni rozpustíme.
  • Odstavíme a přidáme banány, které si ještě předtím rozmačkáme vidličkou v misce.
  • Přihodíme vejce a důkladně rozmícháme.
  • Po částech vmícháme mouku a mléko na střídačku.
  • Hotové těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž zkontrolujeme pomocí špejle, jestli je těsto uprostřed dobře propečené.
  • Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Teprve pak vyklopíme z formy.

Tip: Pokud chceme, aby měla buchta křupavý povrch, posypeme ji po nalití do formy menší vrstvou krystalového cukru.

Moučník z banánu k ranní kávě.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk

Buchta z banánu s krémovou polevou

Vláčný moučník je to nejlepší, co si můžeme dát k odpolední kávě nebo třeba ráno k čaji. Občas není na škodu i trochu náročnější příprava, když výsledek stojí za to.

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 velké zralé banány
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 kostky změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 3 vejce velikosti L
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku podmáslí

Na krémovou polevu:

  • 1 balení plnotučného krémového sýra (250 g)
  • 1/2 kostky změklého neslaného másla
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymazáním pečící formy, ideálně dortové.
  • V misce rozmačkáme banány vidličkou nebo pomocí ručního mixéru.
  • Do jiné misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici i sůl, promícháme a zatím odložíme.
  • V nádobě kuchyňského robota vyšleháme máslo na nejvyšší otáčky, aby bylo hladké a krémové asi 1 minutu. Přisypeme oba druhy cukru a šleháme vysokou rychlostí po dobu 2 minut.
  • K máslu dáme vejce i vanilku a na střední rychlost znovu našleháme, aby se vše spojilo.
  • Máslovou směs přidáme do mísy k banánům a zamícháme. Přidáme suché přísady na střídačku s podmáslím a ručním mixérem na střední rychlost promícháme.
  • Těsto bude hustší a mohou se utvořit hrudky, ale to vůbec není překážkou. Přendáme jej do připravené formy a pečeme 45 – 50 minut.
  • Jakmile je buchta uprostřed upečená, můžeme ji vyjmout a nechat vychladnout. Mezitím připravíme polevu.
  • Do mísy dáme smetanový sýr s máslem a na nejvyšší otáčky mixujeme pomocí ručního mixéru tak dlouho, až bude směs hladká a krémová.
  • Přisypeme cukr, sůl, přilijeme vanilku a při nízkých otáčkách šleháme 30 sekund. Poté nastavíme nejvyšší rychlost a necháme šlehat 2 minuty.
  • Kdo chce hustší polevu, přidá ještě 1/4 hrnku moučkového cukru. Hotovou polevu rozetřeme na vychladlou buchtu a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
Delikátní banánový dort s polevou.
Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com

Sladký ovocný bochník

Tahle banánová buchta není nijak složitá na přípravu a výsledek chutná skvěle. Například pro posezení s přáteli je ideální.

Ingredience:

  • 140 g změklého másla
  • 140 g cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 2 zralé banány
  • 50 g cukru moučka
  • 2 – 3 lžičky vody

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečící formu vyložíme pečícím papírem (ideálně dortovou).
  • Do mísy dáme změkčené máslo, smetanu, krupicový cukr a šleháme, dokud není směs načechraná a lehoučká.
  • Postupně přidáme vejce a 140 g mouky. Šleháme asi 30 sekund.
  • Poté přisypeme zbytek mouky, kypřící prášek do pečiva a přihodíme rozmačkané banány.
  • Důkladně zamícháme a přendáme do připravené pečící formy.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 – 50 minut, přičemž v polovině pečení pro jistotu zkontrolujeme, jestli už není buchta pečená, protože délka pečení se může lišit podle typu použité formy.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Potom vyklopíme z formy a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.
  • Nakonec si ještě připravíme polevu smícháním moučkového cukru a vody. Poleva by měla být řídká, ale neroztékat se.
  • Polevu rozetřeme na vychladlý dort a ozdobíme sušenými banánovými chipsy nebo plátky čerstvého banánu.

Tip: Vynikající je také čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hoblinek. Dají se použít třeba recepty na čokoládové polevy na cukroví.

Brilantní banánový moučník.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Banánová buchta s tvarohem

Buchta je vděčným kandidátem pro každou příležitost. Když spěcháme, můžeme si jí dát ráno ke snídani, nebo vzít ke svačině do práce, případně se na ní těšit k odpolední kávě. Klidně to ale může být i dárek pro někoho blízkého, kdo rád mlsá a v pečení není moc zdatný.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 kostky čerstvého neslaného másla
  • 250 g tvarohu
  • 3 lžíce vanilkového pudinku
  • 2 vejce
  • 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 160 ml mléka
  • 2 zralé banány

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu vymažeme tukem i vysypeme moukou. Kdo chce, může dát místo toho pečící papír.
  • Důležité je, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu, než je vůbec začneme zpracovávat.
  • Do mísy dáme máslo s cukrem a pomocí ručního mixéru šleháme, až bude lehké a nadýchané.
  • Přilijeme vanilkový extrakt, vejce a pořádně našleháme. Postupně začneme přisypávat mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Mixér zapneme na nízký stupeň, aby se to nešlehalo tak rychle.
  • Přidáme vidličkou rozmačkané banány, tvaroh i pudink a jemně promícháme vařečkou, aby se vše spojilo.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a několikrát s ní klepneme dnem o stůl.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 až 30 minut. Špejlí zkontrolujeme, jak je těsto propečené a když nelepí, máme vyhráno.
  • Hotovou buchtu vyjmeme z trouby na drátěný stojan a necháme 10 – 15 minut odpočinout. Poté otočíme formu dnem vzhůru a dort vyklepneme na kuchyňskou mřížku. Necháme vychladnout.
  • Můžeme ještě pocukrovat nebo ozdobit čokoládovou polevou, ale není to nutné, protože buchta je skvělá i jen tak bez ničeho.
Brilantní banánový moučník.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Máslová buchta s čokoládovou polevou

Tenhle banánový moučník se vám bude doslova rozplývat na jazyku a jeden kousek vám rozhodně nebude stačit.

Ingredience:

Na korpus:

  • 1/2 kostky čerstvého neslaného másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce velikosti L
  • 2 velké banány
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 polévkové lžíce rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce mléka
  • 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Na polevu:

  • 1 balení čokoládové polevy
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce vroucí vody

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
  • Do mísy dáme změklé máslo s cukrem a šleháme do pěny.
  • Poté po jednom zašleháme vejce a vanilkovou esenci.
  • Přimícháme banány, které ještě předtím rozmačkáme vidličkou a znovu promícháme, aby se suroviny pěkně spojily.
  • Mléko smícháme se sodou, vlijeme do mísy a zamícháme.
  • Mouku promísíme s kypřícím práškem do pečiva a vmícháme do směsi. Mícháme tak dlouho, až bude těsto hladké a jemné.
  • Hotové těsto přelijeme do nachystané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 40 – 45 minut.
  • Jakmile je špejle po zapíchnutí do střední části těsta čistá, můžeme buchtu vynadat a nechat 10 minut odpočívat. Teprve poté ji vyklopíme na kuchyňský drátěný stojan, aby zcela vychladla.
  • Ve chvíli, kdy je buchta studená, můžeme se pustit do přípravy polevy.
  • V malé misce smícháme čokoládovou polevu, s máslem a horkou vodou. Mícháme do hladké konzistence. Pak už jen stačí přenést na dort a rozetřít po celém povrchu i po stranách.
Banánová buchta s čokoládou.
Zdroj: https://www.chelsea.co.nz

Dezert s vůní banánů

Tahle buchta je jednodušší verzí klasického banánového dortu, jen na běžném pekáči/plechu. Má skvělou chuť, je vláčný a jemný. Jak ochutnáte, budete mít chuť sníst celý plech na posezení.

Ingredience:

Na korpus:

  • 3 hodně zralé banány
  • 8 polévkových lžic změklého másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů

Krémová poleva:

  • 1 balení smetanového sýra (250 g)
  • 1/2 kostky změklého čerstvého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 hrnky moučkového cukru

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na pečení vystříkáme kuchyňským sprejem.
  • Ve velké míse rozmačkáme banány a přidáme k nim máslo s cukrem. Pomocí ručnjího mixéru šleháme na střední rychlost zhruba 2 až 3 minuty.
  • Přidáme vanilku, vejce a mícháme, až se vše spojí.
  • Nakonec přidáme zbývající suroviny a důkladně promícháme, aby vzniklo krásně hladké a jemné těsto bez hrudek.
  • Přelijeme do pečící formy a umístíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 20 – 27 minut, záleží na typu trouby. Pro jistotu je lepší těsto zhruba po 20 minutách zkontrolovat špejlí, jestli už není ve střední části hotové.
  • Když je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
  • V misce rozšleháme smetanový sýr, máslo a vanilkový extrakt. Přidáme moučkový cukr, vždy po jednom hrnku a mícháme, dokud se zcela nespojí s ostatními surovinami. Takhle postupně začleníme do polevy všechny 4 hrnky.
  • Hotovou polevu rozetřeme na vychladlý dort, uhladíme a ozdobíme plátky banánu, ořechy nebo třeba čokoládovými hoblinami.
Luxusní banánový dort s krémovou glazurou.
Zdroj: https://mildlymeandering.com

Bezvaječný veganský dort

Zdravá banánová buchta může být stejně chutná jako ta klasická, jen ji musí člověk umět připravit a hlavně použít ty správné suroviny v tom nejlepším možném poměru.

Ingredience:

  • 4 velké zralé banány
  • 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2/3 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrst půlených vlašských ořechů
  • 1 hrst sušeného ovoce (rozinky, papaya atd.)

Postup

  • Prvním krokem bude předehřátí trouby na 180 stupňů a vyložení pečící formy papírem na pečení.
  • Banány dáme do misky a vidličkou důkladně rozmačkáme. Přidáme cukr, olej, vanilkový extrakt a promícháme, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Celozrnnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl smícháme v jiné misce a poté přimícháme do mokrých ingrediencí.
  • Přihodíme nakrájené vlašské ořechy, sušené ovoce a znovu zamícháme.
  • Těsto přendáme do pečící formy, jemně s ní klepneme o desku stolu, uhladíme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
  • Necháme péct asi tak 45 – 50 minut. Když začne buchta rychle hnědnout, přikryjeme ji alobalem či pečícím papírem.
  • Pro kontrolu zapíchneme špejli do střední části. Pokud ji vytáhneme čistou, máme upečeno.
  • Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme z formy. Kdo chce, může ji nechat nejdříve pár minut odpočinout, aby nebyla při vyklápění tak horká.
  • Pak už jen stačí nakrájet a servírovat.

Tip: K této buchtě se perfektně hodí čokoládová či citrónová poleva a jako nápoj luxusní domácí kakao.

Banánová celozrnná buchta pro vegany bez vajec.
Zdroj: https://www.vegrecipesofindia.com

Kakaovo-banánová buchta na plech

Máte doma příliš zralé banány, které už nemáte chuť jíst, ale je vám líto je jen tak vyhodit? V tom případě je zpracujte při pečení a vykouzlete z nich nějaký dobrý moučník, jako je třeba tento.

Ingredience:

  • 4 velké zralé banány
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 vejce
  • 265 g přírodního cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 225 g samokypřící mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a do pečící formy umístíme pečící papír.
  • Banány dáme do misky a pomocí vidličky důkladně rozmačkáme. Pokud na to nemáme dost síly, použijeme ruční mixér.
  • Přidáme olivový olej, cukr, vanilku, mléko, vejce a promícháme.
  • Přisypeme mouku smíchanou se skořicí i kakaem a znovu pečlivě zamícháme.
  • Nalijeme do pečící formy (ideálně dortové) a uhladíme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.
  • Upečenou buchtu vyndáme ven a odložíme tak na 15 minut stranou, aby trochu vychladla.
  • Potom ji vyklopíme z formy a počkáme, až bude úplně studená.
  • Před servírováním můžeme ozdobit zmrzlinou, šlehačkou nebo také čokoládovým toppingem.

Tip: Pokud chceme chuť buchty ještě trochu vylepšit, můžeme přidat rozinky, čerstvé jahody nebo třeba sušenou papayu.

Banánový dort z jedné formy.
Zdroj: https://www.foodfromportugal.com/

Buchta jako dort

Složité receptury jsou někdy zbytečností, když člověk narazí na pochoutku, která je rychle připravená, perfektně chutná a je dokonale vláčná. No a pokud je v hlavní roli ještě navíc banán, je úspěch zaručen.

Ingredience:

Na korpus:

  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vejce velikosti L
  • 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 měkké banány
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžičky kuchyňské jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1 lžička skořice

Poleva:

  • 1 hrnek změklého nesoleného másla
  • 1 balení smetanového sýra pokojové teploty (250 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 hrnky moučkového cukru
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání

Postup

  • Pro začátek si samozřejmě předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si dvě kulaté dortové formy, které vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do velké mísy dáme změklé máslo, cukr i smetanu a pomocí ručního mixéru šleháme asi 3 minuty, aby byla směs pěkně nadýchaná.
  • Přihodíme vejce, vanilku a banány, které si předtím v malé misce rozmačkáme pomocí vidličky. Znovu promícháme.
  • Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl i skořici a šleháme několik minut, dokud nebude směs pěkně hladká, jemná a nadýchaná.
  • Těsto si rozdělíme rovnoměrně do dvou forem a dáme péct zhruba na 25 minut.
  • Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu dortu čistá a nelepí, máme korpus upečený.
  • Vyjmeme ho z trouby a na 10 minut odložíme stranou. Poté je překlopíme z formy na kuchyňskou mřížku či dortový stojan a necháme úplně vychladnout.
  • Teprve když jsou oba korpusy zcela vystydlé, přichází na řadu poleva.
  • V misce našleháme máslo se smetanovým sýrem po dobu 4 minut. Musí být lehoučké a nadýchané.
  • Přidáme vanilku, smetanu ke šlehání, moučkový cukr a šleháme dalších 5 minut, přičemž během šlehání pravidelně seškrabujeme polevu ze stěn mísy.
  • Na talíř nebo dortový stojan mázneme trochu polevy, položíme na něj první korpus a namažeme polovinou polevy.
  • Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhou půlku polevy a rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu i po stranách.
  • Při servírování můžeme ještě ozdobit plátky čerstvého banánu a šlehačkou, případně na talířek přidat kopeček zmrzliny, třeba je dobrá vanilková nebo rovnou banánová, ať máme banánové hody komplet.

Tip: Pokud potřebujete připravit dort k nějaké příležitosti a máte mezi hosty někoho, kdo nemá rád banány, zkuste připravit jiné recepty na dortové korpusy.

Vynikající banánová buchta ve stylu dortu s krémem.
Zdroj: https://www.shugarysweets.com

Moučník z dortové směsi

Tak tahle banánová buchta s luxusní máslovou polevou přivede vaše chuťové buňky téměř do extáze. Po prvním soustu budou doslova tančit. Nebudete se moci nabažit a rozdělit se s ostatními.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 balení krabicové směsi na žlutý dort (435 g)
  • 3 zralé banány
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 velká vejce (ideálně velikost L)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička rumu

Na polevu:

  • 1 hrnek čerstvého másla (musí mít pokojovou teplotu)
  • 1/2 hrnku kakaa (nejlépe holandského, ale použijeme, co máme i kakaový prášek může být)
  • 4 hrnky cukru moučka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 – 5 lžic zakysané smetany

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na pečení nastříkáme pečícím sprejem.
  • Banány oloupeme, dáme do misky a pomocí vidličky pečlivě rozmačkáme. Přilijeme olej, vanilku i vejce a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
  • Hned přisypeme směs na žlutý koláč a mícháme, až se vše spojí a vznikne hladké těsto.
  • To nalijeme do nachystané formy a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 až 30 minut, přičemž zkontrolujeme, jestli je těsto upečené zabodnutím špejle do středu buchty.
  • Vyjmeme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a překlopíme na kuchyňskou mřížku. Než budeme aplikovat polevu, musí být korpus zcela studený.
  • Do mísy dáme máslo, kakao/kakaový prášek a ručním mixérem šleháme, až bude směs krásně krémová.
  • Přidáme moučkový cukr, vanilku i zakysanou smetanu (pokud nemáme, dáme smetanu ke šlehání) a znovu šleháme, až se vše spojí a poleva bude hladká.
  • Hotovou polevu rozetřeme na dort, který si ovšem ještě předtím rozkrájíme na jednotlivé dílky a teprve poté ozdobíme polevou.
  • Necháme v lednici asi 1 hodinu vychladit a pak už jen stačí rozdělit jednotlivé dílky na talířky.
Banánový dort s máslovou polevou.
Zdroj: https://www.cookiedoughandovenmitt.com

Banánový dort s čokoládovými lupínky

Připravte si naprosto jednoduchý moučník, který je plný lahodného ovoce a hlavně čokolády, bez které by to v říši sladkostí vůbec nebylo ono.

Ingredience:

  • 75 g rozpuštěného másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 225 g samokypřící mouky
  • 3 zralé velké banány
  • 100 g čokoládových lupínků
  • 75 g čokoládové polevy

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme změklým máslem.
  • Do mísy rozklepneme vejce, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, mouku a čokoládové lupínky, pečlivě promícháme.
  • V jiné misce rozmačkáme banány a přihodíme do těsta.
  • Pokud nechceme míchat ručně, můžeme použít ruční mixér na střední stupeň.
  • Jakmile je těsto pěkně nadýchané a hladké, přelijeme ho do připravené pečící formy a uhladíme povrch.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 až 50 minut.
  • Hotovou buchtu vyjmeme z trouby, na 10 minut dáme odpočinout, poté vyklopíme.
  • Necháme vychladnout a nakonec ozdobíme čokoládovou polevou.
Rychlý moučník z banánů s čokoládovou polevou.
Zdroj: https://www.tamingtwins.com

Hrnková buchta

Máte doma přebytek banánů a jsou už tak zralé, že máte chuť je vyhodit? To by byla velká škoda, protože z nich můžete připravit skvělou vláčnou buchtu, po které se budete olizovat až nad obočím.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/3 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 2 zralé banány
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany

Na polevu:

  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/4 hrnku smetanového sýra
  • 2 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  • Jako již tradičně začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme pečící formu máslem a vysypeme moukou.
  • Do misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl a smícháme.
  • V jiné misce našleháme máslo, cukr a vanilku. Šleháme tak dlouho, až bude směs pěkně nadýchaná, zhruba 3 minuty.
  • Banány rozmačkáme v malé misce vidličkou a přidáme k máslu. Důkladně zašleháme a přidáme suché suroviny na střídačku se zakysanou smetanou.
  • Zamícháme, aby vzniklo hladké těsto, a to přelijeme do připravené pečící formy.
  • Dáme péct na 30 – 35 minut, poté vyjmeme z trouby a odložíme na 10 minut stranou.
  • Vyklopíme na stojan či kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Připravíme si polevu našleháním másla a smetanového sýra po dobu 1 minuty.
  • Pak přisypeme cukr, sůl i smetanu a šleháme 3 minuty, aby byla poleva nadýchaná.
  • Polevou přelijeme povrch buchty/dortu a necháme v lednici asi 1 hodinu zatuhnout.

Pro ještě lepší chuť můžeme smíchat 2 lžíce mléka a 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy a touto směsí potřít korpus předtím, než na něj naneseme smetanovou polevu.

Banánová buchta hrnková se smetanovou peřinou.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Cuketový dezert se smetanovou polevou

Banánová buchta, do které se přidá zelenina? Nic není nemožné, stačí jen vhodně kombinovat suroviny a máte vynikající pochoutku, která je naprosto dokonalá chutí i konzistencí.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli

2 zralé banány

  • 1 hrnek strouhané cukety
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 75 g smetanového sýra
  • 4 polévkové lžíce změklého neslaného másla
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vyložíme pekáč pečícím papírem. Pokud ho nemáme, vystříkáme jej kuchyňským sprejem na pečení nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Ve velké misce smícháme mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu a dáme zatím na stranu.
  • Do střední misky vhodíme oloupané banány a rozmačkáme vidličkou. Přidáme cukeru, vejce, rostlinný olej, vanilkový extrakt a ručním mixérem našleháme.
  • Mokré přísady vmícháme do suchých a promícháme, aby bylo těsto hladké.
  • Rozprostřeme těsto do pekáče a vložíme do trouby. Pečeme cca 35 – 40 minut. Jakmile začne povrch získávat zlatohnědou barvu, vyzkoušíme jej uprostřed špejlí.
  • Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a odložíme na mřížku, aby vychladla. To může trvat asi 1 hodinu.
  • Poté vyklopíme z pekáče na velký tác nebo čistý pečící papír a připravíme si polevu.
  • Ve středně velké misce našleháme smetanový sýr s máslem a cukrem.
  • Přidáme mléko s vanilkovým extraktem a hodně důkladně našleháme.
  • Hotovou polevou rozetřeme rovnoměrně po celé ploše a pak už jen nakrájíme na kousky.
Cuketovo-banánový dort s polevou ze smetanového sýra.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com

Dort s vanilkovo-citronovou polevou

Snadná a rychlá, přesně taková je tato buchta z banánů, po které se u vás jen zapráší. Je úžasně vláčná, jemná a provoní celou domácnost.

Ingredience:

Těsto:

  • 125 g změklého másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 vejce velikosti L
  • 3 hodně zralé banány
  • 1 polévkovou lžíci mléka
  • 225 g samokypřící mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce rumu

Vanilkovo-citronová poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 10 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Pokud máme horkovzdušnou, stačí 160°C. Nachystáme si kulatou dortovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.
  • Do mísy dáme máslo, cukr, vanilku a našleháme, aby byla směs pěkně nadýchaná a krémová. Po jednom přidáme vejce a každé důkladně zašleháme.
  • Vidličkou rozmačkáme v malé misce banány a přihodíme do máslové směsi. Promícháme a vmícháme mléko.
  • Mouku se skořicí a jedlou sodou prosejeme do mísy a po částech zamícháme do mokrých přísad. Mícháme tak dlouho, až se všechny suroviny propojí v hladké těsto.
  • Přendáme do připravené formy a uhladíme povrch, aby bylo těsto rozprostřeno rovnoměrně.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 – 45 minut. Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat.
  • Jakmile je dort úplně vychladlý, připravíme si vanilkovo-citronovou poelvu.
  • Do střední misky prosejeme moučkový cukr, přidáme máslo, vanilku, citronovou šťávu a důkladně mícháme, aby byla poleva hladká, bez hrudek s jemnou konzistencí.
  • Vyklopíme na povrch dortu/buchty a rozprostřeme po celé ploše a když nám vyjde, tak klidně i po stranách.
  • Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády, nasekanými ořechy, posypat skořicí nebo nechat jen tak.
Jednoduchý recept na banánovou buchtu s vanilkovo-citronovou polevou.
Zdroj: https://queen.com.au

Karamelový dezert s vůní banánů

Jestli chcete své blízké či přátelé překvapit luxusním moučníkem, který tak trochu připomíná tak trochu anglický dezert, pak rozhodně sáhněte po této vynikající banánové buchtě s přelivem.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozpuštěného vlažného másla
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 3 zralé banány
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Karamelová omáčka:

  • 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku kukuřičného sirupu
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • Špetka soli

Postup

  • Začneme troubou, kterou předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si atké vyšší pekáč, do kterého dáme pečící papír.
  • Ve střední misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a prášek do pečiva.
  • Do jiné misky dáme máslo s cukrem a našleháme pomocí ručního mixéru.
  • Přidáme banány, které si vidličkou rozmačkáme na talíři nebo v malé misce, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, vejce a důkladně rozmícháme.
  • Při nízkých otáčkách vmícháme směs mouky a mícháme, až je těsto hladké. Takto připravené těsto nalijeme do pekáče, uhladíme a dáme péct na 35 minut.
  • Mezitím si připravíme omáčku. Smetanu ke šlehání, hnědý cukr, kukuřičný sirup, máslo i sůl přivedeme k varu při střední teplotě a za stálého šlehání necháme vařit, až dokud se všechen cukr zcela nerozpustí.
  • Stáhneme teplotu a při mírném varu necháme omáčku zhoustnout. Nezapomínáme pravidelně míchat. Zahuštění trvá asi 15 minut.
  • Omáčka by měla svou konzistencí připomínat javorový sirup, přičemž až začne chladnout, zhoustne ještě víc.
  • Sundáme z plotny, necháme chvíli odstát a vyndáme upečenou buchtu z trouby, kterou necháme 30 minut odpočívat.
  • Poté ji nakrájíme na kousky (9 čtverců nebo 12 obdélníků) a na talíři vždy každý kousek přelijeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými ořechy a nakrájenými banány.
  • Kdo chce, může ještě přidat trochu javorového sirupu nebo čokoládový topping.
Luxusní banánový dort s karamelovým přelivem.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com

Vanilkový extrakt se objevuje v řadě receptur, ale víte, jak se vlastně vyrábí? Mrkněte na toto zajímavé video, kde se dozvíte vše potřebné.

Banány si dáváme do koktejlu, do těst, ovocných salátů nebo třeba k müsli do zdravých snídaní, ale víte, jak zdlouhavý proces provází cestu každého banánu z plantáže až do obchodů a v podstatě na náš stůl? To popisuje následující video.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X