Už jste někdy zkoušeli recepty na banánovou buchtu? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.
Díky ovocné složce jsou dokonale vláčné, jemné a chuťově vynikající.
Můžete si je připravit ke kávě či odpolednímu čaji, ale také třeba na oslavu nějaké události, jako jsou svátky, narozeniny, maturita a mnoho dalších.
Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte si některý z našich pečlivě sesbíraných receptů.
Jednoduchá banánová buchta
V jednoduchosti je krása, což platí i v případě gastronomie. Často ty nejjednodušší pokrmy potěší naše chuťové pohárky nejvíce.
Ostatně není to jen o sladkostech. Projděte si například recepty na slané dorty, který může být příjemným zpestřením při nějaké oslavě či jako vydatná večeře.
Ingredience:
- 125 g čerstvého nesoleného másla
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
- 1 vejce
- 2 hodně zralé banány
- 190 g polohrubé mouky
- 60 ml mléka
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a vymažeme si formu máslem a vysypeme moukou. Může to být dortová forma, na biskupský chlebíček nebo zkrátka co máme.
- Máslo, cukr a vanilku dáme do hrnce a na středním ohni rozpustíme.
- Odstavíme a přidáme banány, které si ještě předtím rozmačkáme vidličkou v misce.
- Přihodíme vejce a důkladně rozmícháme.
- Po částech vmícháme mouku a mléko na střídačku.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž zkontrolujeme pomocí špejle, jestli je těsto uprostřed dobře propečené.
- Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Teprve pak vyklopíme z formy.
Tip: Pokud chceme, aby měla buchta křupavý povrch, posypeme ji po nalití do formy menší vrstvou krystalového cukru.

Buchta z banánu s krémovou polevou
Vláčný moučník je to nejlepší, co si můžeme dát k odpolední kávě nebo třeba ráno k čaji. Občas není na škodu i trochu náročnější příprava, když výsledek stojí za to.
Ingredience:
Na těsto:
- 3 velké zralé banány
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 2/3 kostky změklého nesoleného másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 3 vejce velikosti L
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku podmáslí
Na krémovou polevu:
- 1 balení plnotučného krémového sýra (250 g)
- 1/2 kostky změklého neslaného másla
- 3 hrnky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
Postup
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymazáním pečící formy, ideálně dortové.
- V misce rozmačkáme banány vidličkou nebo pomocí ručního mixéru.
- Do jiné misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici i sůl, promícháme a zatím odložíme.
- V nádobě kuchyňského robota vyšleháme máslo na nejvyšší otáčky, aby bylo hladké a krémové asi 1 minutu. Přisypeme oba druhy cukru a šleháme vysokou rychlostí po dobu 2 minut.
- K máslu dáme vejce i vanilku a na střední rychlost znovu našleháme, aby se vše spojilo.
- Máslovou směs přidáme do mísy k banánům a zamícháme. Přidáme suché přísady na střídačku s podmáslím a ručním mixérem na střední rychlost promícháme.
- Těsto bude hustší a mohou se utvořit hrudky, ale to vůbec není překážkou. Přendáme jej do připravené formy a pečeme 45 – 50 minut.
- Jakmile je buchta uprostřed upečená, můžeme ji vyjmout a nechat vychladnout. Mezitím připravíme polevu.
- Do mísy dáme smetanový sýr s máslem a na nejvyšší otáčky mixujeme pomocí ručního mixéru tak dlouho, až bude směs hladká a krémová.
- Přisypeme cukr, sůl, přilijeme vanilku a při nízkých otáčkách šleháme 30 sekund. Poté nastavíme nejvyšší rychlost a necháme šlehat 2 minuty.
- Kdo chce hustší polevu, přidá ještě 1/4 hrnku moučkového cukru. Hotovou polevu rozetřeme na vychladlou buchtu a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.

Sladký ovocný bochník
Tahle banánová buchta není nijak složitá na přípravu a výsledek chutná skvěle. Například pro posezení s přáteli je ideální.
Ingredience:
- 140 g změklého másla
- 140 g cukru krupice
- 2 velká vejce
- 140 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 2 zralé banány
- 50 g cukru moučka
- 2 – 3 lžičky vody
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečící formu vyložíme pečícím papírem (ideálně dortovou).
- Do mísy dáme změkčené máslo, smetanu, krupicový cukr a šleháme, dokud není směs načechraná a lehoučká.
- Postupně přidáme vejce a 140 g mouky. Šleháme asi 30 sekund.
- Poté přisypeme zbytek mouky, kypřící prášek do pečiva a přihodíme rozmačkané banány.
- Důkladně zamícháme a přendáme do připravené pečící formy.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 – 50 minut, přičemž v polovině pečení pro jistotu zkontrolujeme, jestli už není buchta pečená, protože délka pečení se může lišit podle typu použité formy.
- Vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Potom vyklopíme z formy a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.
- Nakonec si ještě připravíme polevu smícháním moučkového cukru a vody. Poleva by měla být řídká, ale neroztékat se.
- Polevu rozetřeme na vychladlý dort a ozdobíme sušenými banánovými chipsy nebo plátky čerstvého banánu.
Tip: Vynikající je také čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hoblinek. Dají se použít třeba recepty na čokoládové polevy na cukroví.

Banánová buchta s tvarohem
Buchta je vděčným kandidátem pro každou příležitost. Když spěcháme, můžeme si jí dát ráno ke snídani, nebo vzít ke svačině do práce, případně se na ní těšit k odpolední kávě. Klidně to ale může být i dárek pro někoho blízkého, kdo rád mlsá a v pečení není moc zdatný.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 kostky čerstvého neslaného másla
- 250 g tvarohu
- 3 lžíce vanilkového pudinku
- 2 vejce
- 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu
- 160 ml mléka
- 2 zralé banány
Postup
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu vymažeme tukem i vysypeme moukou. Kdo chce, může dát místo toho pečící papír.
- Důležité je, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu, než je vůbec začneme zpracovávat.
- Do mísy dáme máslo s cukrem a pomocí ručního mixéru šleháme, až bude lehké a nadýchané.
- Přilijeme vanilkový extrakt, vejce a pořádně našleháme. Postupně začneme přisypávat mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Mixér zapneme na nízký stupeň, aby se to nešlehalo tak rychle.
- Přidáme vidličkou rozmačkané banány, tvaroh i pudink a jemně promícháme vařečkou, aby se vše spojilo.
- Těsto nalijeme do připravené formy a několikrát s ní klepneme dnem o stůl.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 až 30 minut. Špejlí zkontrolujeme, jak je těsto propečené a když nelepí, máme vyhráno.
- Hotovou buchtu vyjmeme z trouby na drátěný stojan a necháme 10 – 15 minut odpočinout. Poté otočíme formu dnem vzhůru a dort vyklepneme na kuchyňskou mřížku. Necháme vychladnout.
- Můžeme ještě pocukrovat nebo ozdobit čokoládovou polevou, ale není to nutné, protože buchta je skvělá i jen tak bez ničeho.

Máslová buchta s čokoládovou polevou
Tenhle banánový moučník se vám bude doslova rozplývat na jazyku a jeden kousek vám rozhodně nebude stačit.
Ingredience:
Na korpus:
- 1/2 kostky čerstvého neslaného másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce velikosti L
- 2 velké banány
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 polévkové lžíce rumu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce mléka
- 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Na polevu:
- 1 balení čokoládové polevy
- 1 polévková lžíce másla
- 1 – 2 lžíce vroucí vody
Postup
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy dáme změklé máslo s cukrem a šleháme do pěny.
- Poté po jednom zašleháme vejce a vanilkovou esenci.
- Přimícháme banány, které ještě předtím rozmačkáme vidličkou a znovu promícháme, aby se suroviny pěkně spojily.
- Mléko smícháme se sodou, vlijeme do mísy a zamícháme.
- Mouku promísíme s kypřícím práškem do pečiva a vmícháme do směsi. Mícháme tak dlouho, až bude těsto hladké a jemné.
- Hotové těsto přelijeme do nachystané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 40 – 45 minut.
- Jakmile je špejle po zapíchnutí do střední části těsta čistá, můžeme buchtu vynadat a nechat 10 minut odpočívat. Teprve poté ji vyklopíme na kuchyňský drátěný stojan, aby zcela vychladla.
- Ve chvíli, kdy je buchta studená, můžeme se pustit do přípravy polevy.
- V malé misce smícháme čokoládovou polevu, s máslem a horkou vodou. Mícháme do hladké konzistence. Pak už jen stačí přenést na dort a rozetřít po celém povrchu i po stranách.

Dezert s vůní banánů
Tahle buchta je jednodušší verzí klasického banánového dortu, jen na běžném pekáči/plechu. Má skvělou chuť, je vláčný a jemný. Jak ochutnáte, budete mít chuť sníst celý plech na posezení.
Ingredience:
Na korpus:
- 3 hodně zralé banány
- 8 polévkových lžic změklého másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
Krémová poleva:
- 1 balení smetanového sýra (250 g)
- 1/2 kostky změklého čerstvého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 hrnky moučkového cukru
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na pečení vystříkáme kuchyňským sprejem.
- Ve velké míse rozmačkáme banány a přidáme k nim máslo s cukrem. Pomocí ručnjího mixéru šleháme na střední rychlost zhruba 2 až 3 minuty.
- Přidáme vanilku, vejce a mícháme, až se vše spojí.
- Nakonec přidáme zbývající suroviny a důkladně promícháme, aby vzniklo krásně hladké a jemné těsto bez hrudek.
- Přelijeme do pečící formy a umístíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 20 – 27 minut, záleží na typu trouby. Pro jistotu je lepší těsto zhruba po 20 minutách zkontrolovat špejlí, jestli už není ve střední části hotové.
- Když je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
- V misce rozšleháme smetanový sýr, máslo a vanilkový extrakt. Přidáme moučkový cukr, vždy po jednom hrnku a mícháme, dokud se zcela nespojí s ostatními surovinami. Takhle postupně začleníme do polevy všechny 4 hrnky.
- Hotovou polevu rozetřeme na vychladlý dort, uhladíme a ozdobíme plátky banánu, ořechy nebo třeba čokoládovými hoblinami.

Bezvaječný veganský dort
Zdravá banánová buchta může být stejně chutná jako ta klasická, jen ji musí člověk umět připravit a hlavně použít ty správné suroviny v tom nejlepším možném poměru.
Ingredience:
- 4 velké zralé banány
- 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2/3 hrnku slunečnicového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrst půlených vlašských ořechů
- 1 hrst sušeného ovoce (rozinky, papaya atd.)
Postup
- Prvním krokem bude předehřátí trouby na 180 stupňů a vyložení pečící formy papírem na pečení.
- Banány dáme do misky a vidličkou důkladně rozmačkáme. Přidáme cukr, olej, vanilkový extrakt a promícháme, aby se cukr zcela rozpustil.
- Celozrnnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl smícháme v jiné misce a poté přimícháme do mokrých ingrediencí.
- Přihodíme nakrájené vlašské ořechy, sušené ovoce a znovu zamícháme.
- Těsto přendáme do pečící formy, jemně s ní klepneme o desku stolu, uhladíme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
- Necháme péct asi tak 45 – 50 minut. Když začne buchta rychle hnědnout, přikryjeme ji alobalem či pečícím papírem.
- Pro kontrolu zapíchneme špejli do střední části. Pokud ji vytáhneme čistou, máme upečeno.
- Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme z formy. Kdo chce, může ji nechat nejdříve pár minut odpočinout, aby nebyla při vyklápění tak horká.
- Pak už jen stačí nakrájet a servírovat.
Tip: K této buchtě se perfektně hodí čokoládová či citrónová poleva a jako nápoj luxusní domácí kakao.

Objevte podobné tipy
Kakaovo-banánová buchta na plech
Máte doma příliš zralé banány, které už nemáte chuť jíst, ale je vám líto je jen tak vyhodit? V tom případě je zpracujte při pečení a vykouzlete z nich nějaký dobrý moučník, jako je třeba tento.
Ingredience:
- 4 velké zralé banány
- 125 ml extra panenského olivového oleje
- 3 vejce
- 265 g přírodního cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g samokypřící mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička rumu
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce mléka
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a do pečící formy umístíme pečící papír.
- Banány dáme do misky a pomocí vidličky důkladně rozmačkáme. Pokud na to nemáme dost síly, použijeme ruční mixér.
- Přidáme olivový olej, cukr, vanilku, mléko, vejce a promícháme.
- Přisypeme mouku smíchanou se skořicí i kakaem a znovu pečlivě zamícháme.
- Nalijeme do pečící formy (ideálně dortové) a uhladíme.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.
- Upečenou buchtu vyndáme ven a odložíme tak na 15 minut stranou, aby trochu vychladla.
- Potom ji vyklopíme z formy a počkáme, až bude úplně studená.
- Před servírováním můžeme ozdobit zmrzlinou, šlehačkou nebo také čokoládovým toppingem.
Tip: Pokud chceme chuť buchty ještě trochu vylepšit, můžeme přidat rozinky, čerstvé jahody nebo třeba sušenou papayu.

Buchta jako dort
Složité receptury jsou někdy zbytečností, když člověk narazí na pochoutku, která je rychle připravená, perfektně chutná a je dokonale vláčná. No a pokud je v hlavní roli ještě navíc banán, je úspěch zaručen.
Ingredience:
Na korpus:
- 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 vejce velikosti L
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 měkké banány
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžičky kuchyňské jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 lžička skořice
Poleva:
- 1 hrnek změklého nesoleného másla
- 1 balení smetanového sýra pokojové teploty (250 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 hrnky moučkového cukru
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
Postup
- Pro začátek si samozřejmě předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si dvě kulaté dortové formy, které vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do velké mísy dáme změklé máslo, cukr i smetanu a pomocí ručního mixéru šleháme asi 3 minuty, aby byla směs pěkně nadýchaná.
- Přihodíme vejce, vanilku a banány, které si předtím v malé misce rozmačkáme pomocí vidličky. Znovu promícháme.
- Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl i skořici a šleháme několik minut, dokud nebude směs pěkně hladká, jemná a nadýchaná.
- Těsto si rozdělíme rovnoměrně do dvou forem a dáme péct zhruba na 25 minut.
- Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu dortu čistá a nelepí, máme korpus upečený.
- Vyjmeme ho z trouby a na 10 minut odložíme stranou. Poté je překlopíme z formy na kuchyňskou mřížku či dortový stojan a necháme úplně vychladnout.
- Teprve když jsou oba korpusy zcela vystydlé, přichází na řadu poleva.
- V misce našleháme máslo se smetanovým sýrem po dobu 4 minut. Musí být lehoučké a nadýchané.
- Přidáme vanilku, smetanu ke šlehání, moučkový cukr a šleháme dalších 5 minut, přičemž během šlehání pravidelně seškrabujeme polevu ze stěn mísy.
- Na talíř nebo dortový stojan mázneme trochu polevy, položíme na něj první korpus a namažeme polovinou polevy.
- Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhou půlku polevy a rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu i po stranách.
- Při servírování můžeme ještě ozdobit plátky čerstvého banánu a šlehačkou, případně na talířek přidat kopeček zmrzliny, třeba je dobrá vanilková nebo rovnou banánová, ať máme banánové hody komplet.
Tip: Pokud potřebujete připravit dort k nějaké příležitosti a máte mezi hosty někoho, kdo nemá rád banány, zkuste připravit jiné recepty na dortové korpusy.

Moučník z dortové směsi
Tak tahle banánová buchta s luxusní máslovou polevou přivede vaše chuťové buňky téměř do extáze. Po prvním soustu budou doslova tančit. Nebudete se moci nabažit a rozdělit se s ostatními.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 balení krabicové směsi na žlutý dort (435 g)
- 3 zralé banány
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 velká vejce (ideálně velikost L)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička rumu
Na polevu:
- 1 hrnek čerstvého másla (musí mít pokojovou teplotu)
- 1/2 hrnku kakaa (nejlépe holandského, ale použijeme, co máme i kakaový prášek může být)
- 4 hrnky cukru moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 – 5 lžic zakysané smetany
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na pečení nastříkáme pečícím sprejem.
- Banány oloupeme, dáme do misky a pomocí vidličky pečlivě rozmačkáme. Přilijeme olej, vanilku i vejce a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
- Hned přisypeme směs na žlutý koláč a mícháme, až se vše spojí a vznikne hladké těsto.
- To nalijeme do nachystané formy a rovnoměrně rozprostřeme.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 až 30 minut, přičemž zkontrolujeme, jestli je těsto upečené zabodnutím špejle do středu buchty.
- Vyjmeme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a překlopíme na kuchyňskou mřížku. Než budeme aplikovat polevu, musí být korpus zcela studený.
- Do mísy dáme máslo, kakao/kakaový prášek a ručním mixérem šleháme, až bude směs krásně krémová.
- Přidáme moučkový cukr, vanilku i zakysanou smetanu (pokud nemáme, dáme smetanu ke šlehání) a znovu šleháme, až se vše spojí a poleva bude hladká.
- Hotovou polevu rozetřeme na dort, který si ovšem ještě předtím rozkrájíme na jednotlivé dílky a teprve poté ozdobíme polevou.
- Necháme v lednici asi 1 hodinu vychladit a pak už jen stačí rozdělit jednotlivé dílky na talířky.

Banánový dort s čokoládovými lupínky
Připravte si naprosto jednoduchý moučník, který je plný lahodného ovoce a hlavně čokolády, bez které by to v říši sladkostí vůbec nebylo ono.
Ingredience:
- 75 g rozpuštěného másla
- 100 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 225 g samokypřící mouky
- 3 zralé velké banány
- 100 g čokoládových lupínků
- 75 g čokoládové polevy
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme změklým máslem.
- Do mísy rozklepneme vejce, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, mouku a čokoládové lupínky, pečlivě promícháme.
- V jiné misce rozmačkáme banány a přihodíme do těsta.
- Pokud nechceme míchat ručně, můžeme použít ruční mixér na střední stupeň.
- Jakmile je těsto pěkně nadýchané a hladké, přelijeme ho do připravené pečící formy a uhladíme povrch.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 až 50 minut.
- Hotovou buchtu vyjmeme z trouby, na 10 minut dáme odpočinout, poté vyklopíme.
- Necháme vychladnout a nakonec ozdobíme čokoládovou polevou.

Hrnková buchta
Máte doma přebytek banánů a jsou už tak zralé, že máte chuť je vyhodit? To by byla velká škoda, protože z nich můžete připravit skvělou vláčnou buchtu, po které se budete olizovat až nad obočím.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/3 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 2 zralé banány
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
Na polevu:
- 1/4 hrnku změklého másla
- 1/4 hrnku smetanového sýra
- 2 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
- Jako již tradičně začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme pečící formu máslem a vysypeme moukou.
- Do misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl a smícháme.
- V jiné misce našleháme máslo, cukr a vanilku. Šleháme tak dlouho, až bude směs pěkně nadýchaná, zhruba 3 minuty.
- Banány rozmačkáme v malé misce vidličkou a přidáme k máslu. Důkladně zašleháme a přidáme suché suroviny na střídačku se zakysanou smetanou.
- Zamícháme, aby vzniklo hladké těsto, a to přelijeme do připravené pečící formy.
- Dáme péct na 30 – 35 minut, poté vyjmeme z trouby a odložíme na 10 minut stranou.
- Vyklopíme na stojan či kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
- Připravíme si polevu našleháním másla a smetanového sýra po dobu 1 minuty.
- Pak přisypeme cukr, sůl i smetanu a šleháme 3 minuty, aby byla poleva nadýchaná.
- Polevou přelijeme povrch buchty/dortu a necháme v lednici asi 1 hodinu zatuhnout.
Pro ještě lepší chuť můžeme smíchat 2 lžíce mléka a 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy a touto směsí potřít korpus předtím, než na něj naneseme smetanovou polevu.

Cuketový dezert se smetanovou polevou
Banánová buchta, do které se přidá zelenina? Nic není nemožné, stačí jen vhodně kombinovat suroviny a máte vynikající pochoutku, která je naprosto dokonalá chutí i konzistencí.
Ingredience:
Těsto:
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
2 zralé banány
- 1 hrnek strouhané cukety
- 1 vejce
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 75 g smetanového sýra
- 4 polévkové lžíce změklého neslaného másla
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vyložíme pekáč pečícím papírem. Pokud ho nemáme, vystříkáme jej kuchyňským sprejem na pečení nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve velké misce smícháme mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu a dáme zatím na stranu.
- Do střední misky vhodíme oloupané banány a rozmačkáme vidličkou. Přidáme cukeru, vejce, rostlinný olej, vanilkový extrakt a ručním mixérem našleháme.
- Mokré přísady vmícháme do suchých a promícháme, aby bylo těsto hladké.
- Rozprostřeme těsto do pekáče a vložíme do trouby. Pečeme cca 35 – 40 minut. Jakmile začne povrch získávat zlatohnědou barvu, vyzkoušíme jej uprostřed špejlí.
- Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a odložíme na mřížku, aby vychladla. To může trvat asi 1 hodinu.
- Poté vyklopíme z pekáče na velký tác nebo čistý pečící papír a připravíme si polevu.
- Ve středně velké misce našleháme smetanový sýr s máslem a cukrem.
- Přidáme mléko s vanilkovým extraktem a hodně důkladně našleháme.
- Hotovou polevou rozetřeme rovnoměrně po celé ploše a pak už jen nakrájíme na kousky.

Dort s vanilkovo-citronovou polevou
Snadná a rychlá, přesně taková je tato buchta z banánů, po které se u vás jen zapráší. Je úžasně vláčná, jemná a provoní celou domácnost.
Ingredience:
Těsto:
- 125 g změklého másla
- 110 g třtinového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 vejce velikosti L
- 3 hodně zralé banány
- 1 polévkovou lžíci mléka
- 225 g samokypřící mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce rumu
Vanilkovo-citronová poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 10 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Pokud máme horkovzdušnou, stačí 160°C. Nachystáme si kulatou dortovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.
- Do mísy dáme máslo, cukr, vanilku a našleháme, aby byla směs pěkně nadýchaná a krémová. Po jednom přidáme vejce a každé důkladně zašleháme.
- Vidličkou rozmačkáme v malé misce banány a přihodíme do máslové směsi. Promícháme a vmícháme mléko.
- Mouku se skořicí a jedlou sodou prosejeme do mísy a po částech zamícháme do mokrých přísad. Mícháme tak dlouho, až se všechny suroviny propojí v hladké těsto.
- Přendáme do připravené formy a uhladíme povrch, aby bylo těsto rozprostřeno rovnoměrně.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 – 45 minut. Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat.
- Jakmile je dort úplně vychladlý, připravíme si vanilkovo-citronovou poelvu.
- Do střední misky prosejeme moučkový cukr, přidáme máslo, vanilku, citronovou šťávu a důkladně mícháme, aby byla poleva hladká, bez hrudek s jemnou konzistencí.
- Vyklopíme na povrch dortu/buchty a rozprostřeme po celé ploše a když nám vyjde, tak klidně i po stranách.
- Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády, nasekanými ořechy, posypat skořicí nebo nechat jen tak.

Karamelový dezert s vůní banánů
Jestli chcete své blízké či přátelé překvapit luxusním moučníkem, který tak trochu připomíná tak trochu anglický dezert, pak rozhodně sáhněte po této vynikající banánové buchtě s přelivem.
Ingredience:
Těsto:
- 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozpuštěného vlažného másla
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 3 zralé banány
- 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Karamelová omáčka:
- 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/2 hrnku kukuřičného sirupu
- 4 lžíce nesoleného másla
- Špetka soli
Postup
- Začneme troubou, kterou předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si atké vyšší pekáč, do kterého dáme pečící papír.
- Ve střední misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a prášek do pečiva.
- Do jiné misky dáme máslo s cukrem a našleháme pomocí ručního mixéru.
- Přidáme banány, které si vidličkou rozmačkáme na talíři nebo v malé misce, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, vejce a důkladně rozmícháme.
- Při nízkých otáčkách vmícháme směs mouky a mícháme, až je těsto hladké. Takto připravené těsto nalijeme do pekáče, uhladíme a dáme péct na 35 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. Smetanu ke šlehání, hnědý cukr, kukuřičný sirup, máslo i sůl přivedeme k varu při střední teplotě a za stálého šlehání necháme vařit, až dokud se všechen cukr zcela nerozpustí.
- Stáhneme teplotu a při mírném varu necháme omáčku zhoustnout. Nezapomínáme pravidelně míchat. Zahuštění trvá asi 15 minut.
- Omáčka by měla svou konzistencí připomínat javorový sirup, přičemž až začne chladnout, zhoustne ještě víc.
- Sundáme z plotny, necháme chvíli odstát a vyndáme upečenou buchtu z trouby, kterou necháme 30 minut odpočívat.
- Poté ji nakrájíme na kousky (9 čtverců nebo 12 obdélníků) a na talíři vždy každý kousek přelijeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými ořechy a nakrájenými banány.
- Kdo chce, může ještě přidat trochu javorového sirupu nebo čokoládový topping.

Vanilkový extrakt se objevuje v řadě receptur, ale víte, jak se vlastně vyrábí? Mrkněte na toto zajímavé video, kde se dozvíte vše potřebné.
Banány si dáváme do koktejlu, do těst, ovocných salátů nebo třeba k müsli do zdravých snídaní, ale víte, jak zdlouhavý proces provází cestu každého banánu z plantáže až do obchodů a v podstatě na náš stůl? To popisuje následující video.