Přemýšlíte, co svým dětem připravíte na svačinku?
Pak vyzkoušejte naše recepty na banánové muffiny 6x jinak!
Jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají.
Máme pro vás varianty s Nutellou, bez lepku i s kokosem.
Tak pojďme na to!
Banánové muffiny plněné Nutellou
Neuvěřitelně jemné a vláčné muffiny z banánů plněné božskou Nutellou si prostě musíte zamilovat! Je to ta nejchutnější snídaně pro chladná zimní rána.
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 3 velmi zralé rozmačkané banány
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1/8 lžičky soli nebo špetka
- 1 vejce pokojové teploty
- 1 šálek Nutelly
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky a dejte stranou.
- Ve velké misce rozmačkejte vidličkou tři zralé banány.
- Přidejte rostlinný olej, krystalový cukr, třtinový cukr, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo.
- Míchejte, dokud se vše dobře nezapracuje.
- Přidejte hladkou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Naplňte každý košíček těstem do poloviny.
- Přidejte 1-2 polévkové lžíce Nutelly do každého košíčku a poté naplňte každý košíček těstem asi do ¾.
- Pečte 17 minut.
- Než si muffinech pochutnáte, nechte asi 5 minut vychladnout.

Vyzkoušejte i naše další recepty na sladké dezerty z banánů! Jednou ochutnáte a už nebudete moct přestat.
Kávové muffiny s banány a skořicovou drobenkou
Luxusní muffiny s chutí kávy, banánů a skořice jsou dokonale vláčné a stoprocentně si je oblíbíte. Jejich příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá!
Co budete potřebovat
Na muffiny:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička instantní kávy nebo espressa
- ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 110 g másla, rozpuštěného
- ¾ šálku krystalového cukru
- ¼ šálku třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžíce oleje neutrální chuti
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
- 2 velké, velmi zralé banány, rozmačkané
- ½ šálku podmáslí
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička instantní kávy nebo espressa
- ⅔ šálku cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 110 g másla, rozpuštěného
- moučkový cukr, na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na 12 muffinů papírovými košíčky.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, instantní kávu, sůl a koření.
- V jiné míse ušlehejte rozpuštěné máslo a cukry do hladka.
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt, olej a rozmačkané banány a promíchejte do hladka.
- Do máslové směsi přidejte polovinu moučné směsí, potom celé podmáslí a nakonec zbylou polovinu moučné směsi.
- Po každém přidání těsto jemně promíchejte.
- Snažte se nepřemíchat!
- Těsto nandejte do připravené formy na muffiny a poté na každý muffin nasypte drobenku.
- Tu si připravíte tak, že smícháte mouku, instantní kávu, cukr, skořici a špetku soli.
- Přidejte rozpuštěné máslo a směs míchejte, dokud nebude mít konzistenci drobenky.
- Pečte 20–25 minut, nebo dokud muffiny po okrajích a uprostřed nezezlátnou.
- Po mírném vychladnutí muffiny poprašte moučkovým cukrem.
- Nechte vychladnout na mřížce a uchovávejte zakryté při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě po dobu až jednoho týdne.

Zdravé banánové muffiny ze špaldové mouky
Tyto muffiny z banánů a špaldové mouky jsou nejen zdravé, ale i chutné. Jsou ideální jako snídaně či svačinka na cesty. Špaldová mouka je navíc lépe stravitelná než pšeničná a je vysoce výživná, takže tím vašim dětem jenom prospějete.
Co budete potřebovat
- 1 a ½ šálku špaldové mouky
- 1 šálek mandlové moučky
- ½ šálku třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky dýňového koření
- 2 velká vejce
- 1 kelímek bílého neslazeného jogurtu
- ⅔ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 rozmačkané zralé banány
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Formu na muffiny buď vymažte máslem či olivovým olejem, nebo vyložte formu papírovými košíčky na muffiny.
- Do velké mísy prosejte špaldovou mouku, dýňové koření a prášek do pečiva.
- Přidejte mandlovou mouku a třtinový cukr a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ve středně velké míse prošlehejte rozmačkaný banán, olej, jogurt a vejce.
- Uprostřed suchých ingrediencí udělejte důlek a nalijte do něj vaječnou směs.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Směs nandejte do formy nebo košíčků a vložte do trouby.
- Pečte 30–35 minut, nebo dokud špejle nevyjde po zasunutí do středu muffinu čistá.
- Vyjměte muffiny z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě, než je přenesete na rošt, aby úplně vychladly.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub, kde vám ukážeme, jak si vybrat tu nejlepší. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Veganské bezlepkové muffiny s banánem
Tyto zdravé veganské muffiny bez lepku jsou neuvěřitelně lehké, nadýchané a přirozeně slazené javorovým sirupem. Dokonalá svačinka či snídaně, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 200 g banánů
- 180 g konzervovaného kokosového mléka lite
- 90 g tahini
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml javorového sirupu
- 140 g ovesné mouky
- 120 g rýžové mouky
- 2 lžíce tapiokového škrobu
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Vyložte formu na muffiny 10 papírovými košíčky na muffiny.
- Do mísy přidejte banány a rozmačkejte je na kaši.
- Přidejte kokosové mléko, tahini, jablečný ocet, vanilku a javorový sirup a šlehejte, dokud se vše nespojí. P
- oté přidejte ovesnou mouku, rýžovou mouku, bramborový škrob, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Rozdělte do 10 košíčků na muffiny a pečte 5 minut.
- Snižte teplotu na 175 stupňů Celsia a pečte dalších 22–25 minut, nebo dokud není vršek muffinu pružný na dotek a párátko po zasunutí doprostřed nevyjde ven čisté.
- Nechte muffiny ve formě 2 minut odležet a poté je opatrně přesuňte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Nechte si chutnat!

Máme pro vás i další skvělé recepty na bezlepkové buchty, které ocení nejen celiaci.
Vyzkoušejte bábovku s pomerančovou polevou, řezy z cuket a čokolády a mnohé další.
Banánovo-kokosové muffiny
Vyzkoušejte tento snadný recept na muffiny s banány, kokosem, vlašskými ořechy a granolou, který se perfektní hodí na snídani, svačinu i dezert.
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 110 g másla, změkčeného
- 1 vejce
- 1/4 šálku + 2 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku rozmačkaných zralých banánů
- 1/2 šálku nakrájených zralých banánů
- 1/2 šálku nakrájených vlašských ořechů
- 1/2 šálku granoly
- 1/2 šálku slazeného strouhaného kokosu + navíc na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Formu na 12 muffinů vyložte papírovými košíčky na muffiny.
- V míse elektrického mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Do směsi mouky a másla přidejte vejce, mléko, vanilku a rozmačkané banány a dobře promíchejte.
- Do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené banány, vlašské ořechy, granolu a kokos.
- Těsto nalijte do košíčků na muffiny a naplňte je do ¾.
- V případě potřeby přidejte kokos navíc.
- Pečte 24–26 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté.
- Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Užijte si je!

Banánové muffiny s čokoládou
Užijte si tyto zdravé muffiny z banánů a čokopeciček, které jsou vláčné, nadýchané a příjemně sladké. Připravují se z medu, celozrnné mouky a řeckého jogurtu a jsou nejen plné živin, ale i božsky chutnají.
Co budete potřebovat
- 2 šálky celozrnné mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/3 šálku medu
- 3 lžíce kokosového nebo třtinového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 3/4 šálku plnotučného bílého řeckého jogurtu
- 1 šálek rozmačkaných zralých banánů
- 1/4 šálku kokosového oleje, rozpuštěného
- 1 šálek čokopeciček
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Formu na 12 muffinů vyložte papírovými košíčky a dejte stranou.
- Do střední mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici a dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte med, cukr, vejce, řecký jogurt a rozmačkané banány a míchejte, dokud nebudou ingredience zcela zapracovány.
- Suchou směs přidejte k mokré směsi a pomocí gumové stěrky míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nepřemíchejte.
- Přilijte rozpuštěný kokosový olej a promíchejte.
- Nakonec vmíchejte čokopecičky.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených formiček na muffiny, každou formu naplňte až po vrch.
- Pečte 15 až 18 minut, nebo dokud nejsou vršky nafouklé, lehce dozlatova opečené a párátko zapíchnuté doprostřed nevyjde čisté nebo s pár vlhkými drobky.
- Muffiny nechte chladit alespoň 5 minut ve formě, než je přenesete na rošt
- Vychutnejte si je teplé nebo je skladujte v zakryté nádobě až 2 dny.

Banány jsou druhým nejprodávanějším ovocem na celém světě. Proč jsou tak populární? V jakých receptech je použít? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o banánech.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!