Zkuste naše recepty na hranolky ze sladkých brambor. Vyzkoušejte něco nového!

Rádi zkoušíte nové věci? Potom si hned musíte připravit naše recepty na batátové hranolky!

Jejich sladkost vyvážená lahodným kořením a skvělými dipy, vás dostanu do kolen!

Na klasické hranolky se už ani nepodíváte!

Batátové hranolky v troubě

Tyto sladké bramborové hranolky pečené v troubě jsou tak návykové! Plátky sladkých brambor pokapané olejem, posypané kořením a pečené na vysoké teplotě, dokud nezhnědnou a okraje nebudou křupavé. Zkuste je sami.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg sladkých brambor (asi 3 velké)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 1/2 lžičky soli
  • kombinace koření: chilli prášek, uzená paprika, čínská směs pěti koření, koření na dýňový koláč, garam masala, cajunské koření atd.

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Do trouby vložte pekáč nebo plechy na pečení, aby se předehřály.
  • Batáty oloupeme a odkrojíme konce.
  • Brambory rozkrojte podélně napůl a pak, pokud jsou velmi dlouhé, příčně.
  • Batáty dejte do velké mísy a přidejte olej. Dobře promíchejte, aby se spojily.
  • Posypte solí a kořením dle vlastního výběru. Rukama dobře promíchejte, aby se všechny kousky obalily olejem a kořením.
  • Vyjměte předehřátý plech z trouby. Batáty opatrně rozložte v jedné vrstvě na plech.
  • Pečte 15 až 25 minut.
  • Po prvních 10 minutách vyjměte plech z trouby a pomocí kleští otočte všechny kousky sladkých brambor.
  • Vraťte do trouby a pečte dalších 5 až 15 minut, nebo dokud nezhnědnou.
  • Doba pečení závisí na teplotě trouby a velikosti plátků.

Čím budou hnědší, tím budou křupavější, ale mezi zhnědlým a spáleným je tenká hranice, která je nepoživatelná. I když opravdu ztmavnou, měly by být stále dobré, protože sladké brambory karamelizují přírodní cukry. Takže pozorně sledujte.

Košíček plný opečených hranolek s dvěma dipy.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Batátové hranolky pečené na pánvi

Tyto hranolky ze sladkých brambor jsou dokonale křupavé, jako byste je dostali v restauraci! Sladké hranolky budeme v tomto receptu smažit do zlatohnědé dokonalosti. Podávejte hranolky ke grilovanému masu nebo sendvičům.

Co budeme potřebovat

  • 4 batáty střední velikosti
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 600 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky pepře
  • nakrájená petrželka na ozdobu

Postup

  • Omyjte a oloupejte sladké brambory.
  • Nakrájejte sladké brambory na tyčinky.
  • Batáty dvakrát propláchneme ve studené vodě.
  • Hranolky vařte ve vodě 4 minuty, dokud nezměknou. Vyjměte hranolky a vložte je do ledové lázně.
  • Připravte si těsto na hranolky smícháním kukuřičného škrobu se stejným množstvím vody v misce.
  • Těsto dochutíme 2 lžičkami soli a 3/4 lžičky pepře.
  • Hranolky namáčejte v těstíčku a nechte 2 minuty odpočívat na papírové utěrce.
  • Zahřejte hrnec s rostlinným olejem.
  • Smažte batátové hranolky v dávkách 7-15 v závislosti na velikosti vašeho hrnce.
  • Smažte hranolky 5-7 minut dozlatova.
  • Když jsou hranolky hotové, položte je v jedné vrstvě na papírové ubrousky, aby okapaly.
  • Dochuťte další solí a pepřem podle chuti a podávejte je horké a křupavé. V případě potřeby přidejte petrželku.

Hranolky můžete smažit na pánvi, ale lepší a jednodušší způsob je mít fritézu. Ale jsou si pořídit? To zjistíte v naší recenzi na 6 moderních fritéz, které vám usnadní vaše vaření!

Křupavé sladké hranolky pečené na oleji v pánvi s kečupovým dipem.
Zdroj: blessthismessplease.com

Hranolky ze sladkých brambor na grilu

Jak vyrobit batátové hranolky na grilu. Křupavé zvenku, jemné uvnitř, se sladkým nádechem třtinového cukru. Jsou chutné a zdravé!

Co budeme potřebovat

  • 4 velké sladké brambory se slupkou
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté chilli papričky nebo kajenského pepře (pokud používáte kajenský pepř, snižte na 1/4 lžičky)
  • Nakrájený čerstvý koriandr (volitelně k podávání)

Postup

  • Vložte celé brambory do velkého hrnce se studenou vodou.
  • Přidejte 2 lžíce soli a poté přiveďte k mírnému varu.
  • Nechte vařit, dokud nejsou brambory měkké, ale stále docela pevné, asi 10 až 15 minut.
  • Scedíme a necháme mírně vychladnout.
  • Zahřejte gril na střední teplotu asi 200 stupňů.
  • Každou bramboru rozkrojte podélně napůl a poté každou polovinu nakrájejte na 4 až 6 měsíčků.
  • Měsíčky dejte do mísy a poté je pokapejte olivovým olejem. Posypte hnědým cukrem, chilli papričkou a zbývající 1 lžičkou soli.
  • Promíchejte.
  • Sladké bramborové hranolky grilujte z každé strany, dokud nebudou lehce dozlatova hnědé a měkké, celkem asi 6 minut.
  • Vychutnejte si horké, posypané koriandrem dle libosti.

K čemu tyto recepty na batátové hranolky přidat? Vyberte si některý s těchto skvělých pokrmů z masa. Chutě se dokonale spojí!
Na gril si můžete rovnou přihodit i zeleninku a vytvořit si tak dokonalý letní oběd.

Na grilu opečené sladké brambory na prkénku.
Zdroj: eatingbyelaine.com

10 nejlepších dipů k hranolkům z batátů

  • Dip na sladké hranolky z kajenského pepře
  • Omáčka Sriracha se zakysanou smetanou
  • Chilli dip s limetkovou šťávou
  • Česnekový dip na batátové hranolky
  • Majonézou s javorovým sirupem a slaninou
  • Dip s uzenou paprikou, česnekem a citronovou šťávou
  • Pikantní kečup z chilli prášku, srirachy, česneku, cibule a papriky
  • Pesto z bazalky a citronu
  • Avokádový dip
  • Sladká omáčka na hranolky z omáčky Ranch a zakysané smetany

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X