Rádi zkoušíte nové věci? Potom si hned musíte připravit naše recepty na batátové hranolky!
Jejich sladkost vyvážená lahodným kořením a skvělými dipy, vás dostanu do kolen!
Na klasické hranolky se už ani nepodíváte!
Batátové hranolky v troubě
Tyto sladké bramborové hranolky pečené v troubě jsou tak návykové! Plátky sladkých brambor pokapané olejem, posypané kořením a pečené na vysoké teplotě, dokud nezhnědnou a okraje nebudou křupavé. Zkuste je sami.
Co budeme potřebovat
- 1 kg sladkých brambor (asi 3 velké)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 1/2 lžičky soli
- kombinace koření: chilli prášek, uzená paprika, čínská směs pěti koření, koření na dýňový koláč, garam masala, cajunské koření atd.
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Do trouby vložte pekáč nebo plechy na pečení, aby se předehřály.
- Batáty oloupeme a odkrojíme konce.
- Brambory rozkrojte podélně napůl a pak, pokud jsou velmi dlouhé, příčně.
- Batáty dejte do velké mísy a přidejte olej. Dobře promíchejte, aby se spojily.
- Posypte solí a kořením dle vlastního výběru. Rukama dobře promíchejte, aby se všechny kousky obalily olejem a kořením.
- Vyjměte předehřátý plech z trouby. Batáty opatrně rozložte v jedné vrstvě na plech.
- Pečte 15 až 25 minut.
- Po prvních 10 minutách vyjměte plech z trouby a pomocí kleští otočte všechny kousky sladkých brambor.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 5 až 15 minut, nebo dokud nezhnědnou.
- Doba pečení závisí na teplotě trouby a velikosti plátků.
Čím budou hnědší, tím budou křupavější, ale mezi zhnědlým a spáleným je tenká hranice, která je nepoživatelná. I když opravdu ztmavnou, měly by být stále dobré, protože sladké brambory karamelizují přírodní cukry. Takže pozorně sledujte.

Batátové hranolky pečené na pánvi
Tyto hranolky ze sladkých brambor jsou dokonale křupavé, jako byste je dostali v restauraci! Sladké hranolky budeme v tomto receptu smažit do zlatohnědé dokonalosti. Podávejte hranolky ke grilovanému masu nebo sendvičům.
Co budeme potřebovat
- 4 batáty střední velikosti
- 80 g kukuřičného škrobu
- 600 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky soli
- 3/4 lžičky pepře
- nakrájená petrželka na ozdobu
Postup
- Omyjte a oloupejte sladké brambory.
- Nakrájejte sladké brambory na tyčinky.
- Batáty dvakrát propláchneme ve studené vodě.
- Hranolky vařte ve vodě 4 minuty, dokud nezměknou. Vyjměte hranolky a vložte je do ledové lázně.
- Připravte si těsto na hranolky smícháním kukuřičného škrobu se stejným množstvím vody v misce.
- Těsto dochutíme 2 lžičkami soli a 3/4 lžičky pepře.
- Hranolky namáčejte v těstíčku a nechte 2 minuty odpočívat na papírové utěrce.
- Zahřejte hrnec s rostlinným olejem.
- Smažte batátové hranolky v dávkách 7-15 v závislosti na velikosti vašeho hrnce.
- Smažte hranolky 5-7 minut dozlatova.
- Když jsou hranolky hotové, položte je v jedné vrstvě na papírové ubrousky, aby okapaly.
- Dochuťte další solí a pepřem podle chuti a podávejte je horké a křupavé. V případě potřeby přidejte petrželku.
Hranolky můžete smažit na pánvi, ale lepší a jednodušší způsob je mít fritézu. Ale jsou si pořídit? To zjistíte v naší recenzi na 6 moderních fritéz, které vám usnadní vaše vaření!

Objevte podobné tipy
Hranolky ze sladkých brambor na grilu
Jak vyrobit batátové hranolky na grilu. Křupavé zvenku, jemné uvnitř, se sladkým nádechem třtinového cukru. Jsou chutné a zdravé!
Co budeme potřebovat
- 4 velké sladké brambory se slupkou
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička mleté chilli papričky nebo kajenského pepře (pokud používáte kajenský pepř, snižte na 1/4 lžičky)
- Nakrájený čerstvý koriandr (volitelně k podávání)
Postup
- Vložte celé brambory do velkého hrnce se studenou vodou.
- Přidejte 2 lžíce soli a poté přiveďte k mírnému varu.
- Nechte vařit, dokud nejsou brambory měkké, ale stále docela pevné, asi 10 až 15 minut.
- Scedíme a necháme mírně vychladnout.
- Zahřejte gril na střední teplotu asi 200 stupňů.
- Každou bramboru rozkrojte podélně napůl a poté každou polovinu nakrájejte na 4 až 6 měsíčků.
- Měsíčky dejte do mísy a poté je pokapejte olivovým olejem. Posypte hnědým cukrem, chilli papričkou a zbývající 1 lžičkou soli.
- Promíchejte.
- Sladké bramborové hranolky grilujte z každé strany, dokud nebudou lehce dozlatova hnědé a měkké, celkem asi 6 minut.
- Vychutnejte si horké, posypané koriandrem dle libosti.
K čemu tyto recepty na batátové hranolky přidat? Vyberte si některý s těchto skvělých pokrmů z masa. Chutě se dokonale spojí!
Na gril si můžete rovnou přihodit i zeleninku a vytvořit si tak dokonalý letní oběd.

10 nejlepších dipů k hranolkům z batátů
- Dip na sladké hranolky z kajenského pepře
- Omáčka Sriracha se zakysanou smetanou
- Chilli dip s limetkovou šťávou
- Česnekový dip na batátové hranolky
- Majonézou s javorovým sirupem a slaninou
- Dip s uzenou paprikou, česnekem a citronovou šťávou
- Pikantní kečup z chilli prášku, srirachy, česneku, cibule a papriky
- Pesto z bazalky a citronu
- Avokádový dip
- Sladká omáčka na hranolky z omáčky Ranch a zakysané smetany