Nejlepší recepty na polévky z batátů, které vás skvěle zasytí i zahřejí!

Polévky jsou vyhledávaným jídlem především v podzimních a zimních měsících.

Mnoho lidí si oblíbilo jejich krémovou podobu.

Vyzkoušejte naše recepty na batátovou polévku!

Jejich příprava je velmi jednoduchá.

Připravte si mixér a pusťte se do toho!

Batátová polévka s kokosovým mlékem

Kokosové mléko je v indické a thajské kuchyni, odkud většina receptů s batáty pochází, velmi oblíbené. Přidejte ho i do polévky!

Ingredience:

  • 600 g batátů
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 šálky kokosového mléka
  • 2 PL kari
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut.
  2. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a promíchejte.
  3. Když se česnek rozvoní, přidejte do hrnce rovněž oloupané a na kostičky nakrájené batáty, kari a kajenský pepř.
  4. Za stálého míchání restujte přibližně 5 minut.
  5. Přilijte ke směsi kokosové mléko a přiveďte směs k varu.
  6. Vařte pod pokličkou přibližně 20-25 minut.
  7. Když jsou batáty měkké, směs odstavte a pomocí kuchyňského robota nebo ponorného mixéru rozmixujte do podoby krému.
  8. Ochutnejte a případně ještě dosolte či přidejte více pepře.

Skvěle vypadá tato batátová polévka servírovaná s opraženou cizrnou.

Polévka z batátů a kokosového mléka
zdroj: minimalistbaker.com

Krémová batátová polévka

Konzistenci krému můžete upravovat přidáním či ubráním množství vývaru, záleží na tom, zda dáváte přednost hustší, nebo tekutější variantě.

Ingredience:

  • 800 g batátů
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky vloček červeného pepře
  • 1/4 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej, přidejte do něj nakrájenou cibuli a mrkev a restujte, přibližně 6-8 minut, dokud zelenina nezměkne.
  2. Přidejte prolisovaný česnek, zázvor, červený pepř, papriku a restujte ještě 2-3 minuty.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené batáty a zeleninový vývar.
  4. Přiveďte směs k varu.
  5. Poté teplotu snižte a duste pod pokličkou přibližně 15-20 minut, dokud batáty nebudou měkké.
  6. Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robota rozmixujte směs do podoby krému.

Batátový krém můžete ozdobit pistáciemi, vločkami červeného pepře či jogurtem.

Jemný batátový krém podávaný s bylinkami a i a pistáciemi
zdroj: downshiftology.com

Lahodná polévka z batátů a mrkve

Základní recept na tuto polévku je obohacen o jablko, jehož chuť se skvěle snoubí s batáty a mrkví. Tato polévka se dá navíc velmi jednoduše zamrazit, a to až na dobu tří měsíců.

Ingredience:

  • 1 kg batátů
  • 2 cibule
  • 4-5 mrkví
  • 1 jablko
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 1 PL kari
  • 4 PL másla
  • 2 PL medu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte máslo, přidejte do něj nakrájenou cibuli a restujte ji přibližně 10 minut.
  2. Přidejte kari a povařte ještě minutu.
  3. Následně přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev, sladké brambory, vývar a sůl.
  4. Přiveďte směs k varu.
  5. Přikryjte hrnec pokličkou a duste na mírném ohni přibližně 20-25 minut, dokud není zelenina měkká.
  6. Přidejte med a oloupané a nakrájené jablko.
  7. Směs pomocí tyčového mixeru rozmixujte dohladka.
  8. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Mrkvovo-batátový krém
zdroj: onceuponachef.com

Batátová polévka není jediným krémem, který si můžete za chladných večerů uvařit. Inspirujte se našimi dalšími krémovými polévkami!

Thajská polévka s batáty

V Thajsku se tato polévka tradičně podává ozdobená orestovanými mandlemi a koriandrem. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, přidejte více kari či kajenského pepře.

Ingredience:

  • 3 šálky nakrájených batátů
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • 3 šálky nakrájené mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 PL kari
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku mandlového másla
  • 1 PL olivového oleje
  • kajenský pepř (volitelné)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, prolisovaný česnek a zázvor.
  2. Restujte po dobu 5-6 minut.
  3. Přidejte kari a mandlové máslo.
  4. Následně přidejte do hrnce rovněž mrkev, batáty, vývar a sůl.
  5. Za stálého míchání přiveďte směs k varu.
  6. Přikryjte pokličkou a duste 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  7. Poté směs rozmixujte dohladka pomocí kuchyňského robota nebo tyčového mixéru.
  8. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.

Hotovou polévku servírujte s čerstvým pečivem.

Krém ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru ozdobený bylinkami a opraženými oříšky
zdroj:cookieandkate.com

Jemný batátovo-květákový krém

Batáty se kromě mrkve mohou kombinovat i s další zeleninou, například s květákem či pórkem. Každá zelenina navíc, dodá polévce trošku jinou chuť.

Ingredience:

  • 800 g batátů
  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky kokosového mléka
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky šalvěje
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli, přibližně 7-8 minut.
  2. Poté přidejte trošku zeleninového vývaru, prolisovaný česnek, šalvěj, papriku a kurkumu.
  3. Po minutě přidejte také oloupané a na kostičky nakrájené brambory, růžičky květáku a zbývající vývar.
  4. Směs přiveďte k varu a poté pod pokličkou duste přibližně 20 -25 minut, až bude zelenina zcela měkká.
  5. Následně směs ponorným mixérem rozmixujte do hladkého krému.
  6. Přidejte kokosové mléko, sůl, pepř a důkladně promíchejte.

Batátovo-květákovou polévku podávejte ozdobenou semínky a v troubě opraženými růžičkami květáku.

Batátovo-květákový krém servírovaný s opečenými růžičkami květáku a semínky
zdroj: veggieinspired.com

Vydatná polévka ze sladkých brambor

Máte-li slabost pro pálivá jídla, přidejte do polévky více zázvoru a chilli. Uvidíte, že vás polévka po všech stránkách zahřeje.

Ingredience:

  • 700 g batátů
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3-4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleje
  • chilli
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli a mrkev, přibližně 6-8 minut.
  2. Vmíchejte k cibuli a mrkvi prolisovaný česnek, chilli a zázvor, restujte 2-3 minuty.
  3. Následně přidejte na kostičky nakrájené batáty a přilijte vývar.
  4. Přiveďte vše k varu a pod pokličkou následně duste přibližně 15-20 minut, až batáty zcela změknou.
  5. Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu rozmixujte do hladkého pyré.
  6. Dochuťte solí a pepřem.

Batátovou polévku servírujte jako samostatný pokrm, nejlépe k večeři s čerstvým pečivem.

Krémová polévka ze sladkých brambor zdobená smetanou
zdroj: bbc.co.uk

Skvěle vás zasytí rovněž rozmanité polévky z luštěnin. Připravte si z nich chutnou hrstkovou polévku!

Bramborová polévka s čedarem

Tento recept je výjimečný přidáním sýru čedar, který polévce dodá velmi lahodnou a nevšední chuť. Vyzkoušejte a uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience:

  • 800 g batátů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 PL čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek nastrouhaného sýru čedar
  • 1 PL olivového oleje
  • pažitka na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut, dokud nezměkne.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, restujte ještě 1 minutu.
  3. Následně přidejte oloupané a na kostičky nakrájené batáty.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Přilijte do hrnce vývar a přiveďte směs k varu.
  6. Poté snižte teplotu a vařte 10-15 minut, dokud batáty nebudou měkké.
  7. Polévku odstavte a pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robota ji rozmixujte dohladka.
  8. Začněte polévku na sporáku znovu zahřívat, přidejte nastrouhaný čedar a míchejte, dokud se nerozpustí.

Tato batátová polévka chutná znamenitě s čerstvým pečivem, ozdobená nakrájenou pažitkou.

Polévka z batátů servírovaná s pažitkou a smetanou
zdroj: thestayathomechef.com

Batáty versus brambory

Z batátů nemusíte vždy připravovat pouze polévku, dají se například péct v troubě jako příloha, a můžete jimi tak snadno nahradit klasické brambory. Připravit je lze také do podoby pyré, chipsů, hranolek.

V čem se batáty a brambory od sebe liší? Obě plodiny mají řadu charakteristik společných, například vysoký obsah vitamínu C a minerálních látek, jako je draslík, hořčík či železo. Oproti normálním bramborám vynikají batáty vysokým obsahem vitamínu A. Sladké brambory obsahují rovněž více sacharidů a z toho důvodu jsou kaloričtější než klasické brambory.

Proč zařadit batáty do svého jídelníčku?

Pravidelná konzumace batátů má na náš organismus řadu velmi prospěšných účinků. Na základě studií bylo zjištěno, že pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu, díky vysokému obsahu vitamínu A jsou velmi zdravé pro náš zrak a vzhledem k obsažené vláknině pozitivně působí na zažívání. V neposlední řadě svým vysokým obsahem vitamínu C posilují naši imunitu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.