Bazalka

Bazalka nepostradatelné a chutné koření

Jedná se o bylinku původem z Indie, která patří k nejvíce oblíbenému koření ve středomoří. Ale v našich končinách si našla také poměrně velkou oblibu.  Její aroma je poměrně výrazné peprně nasládlé.  Čerstvé listy se vůní a chutí podobají hřebíčku, sušené spíše kari.

Jak se využívá bazalka v kuchyni ?

Díky své podmanivé a výrazné chuti ji v pokrmech nelze ničím nahradit.Využití v kuchyni je opravdu poměrně široké. Patří neodmyslitelně k pizze, pestu, těstovinám, grilovanému masu a zelenině. Skvěle se hodí k rajčatům, mozarelle a česneku. Čerstvá bazalka se nevaří a přidává se až do hotového pokrmu.

Běžně se bazalka přidává do :

  • salátů
  • polévek
  • omáček
  • k masu kuřecímu, vepřovému, rybímu a hovězímu
  • k sýrům

Proč je bazalka významná pro lidské zdraví ?

Díky svým účinkům se často využívána i ve formě čaje, který má uklidňující  a uvolňující účinek na všechny druhy křečí
Podává se i žaludečních nevolnostech a zároveň podporuje chuť k jídlu.

Bazalka se používá i jako mírné antidepresivum, ulevuje od úzkosti, při nervovém vypětí a bolestech hlavy. Usnadňuje odkašlávání, působí jako antiseptikum a lze ji využít jako doplněk léčby chřipky či nachlazení. Také čistí močové cesty.

Vitamíny a minerály obsažené ve vybraných bylinkách

Druh bylinkyVitamín A
Vitamín B
Vitamín C
Vitamín E
Minerál Ca
Minerál Fe
Minerál Mg
Minerál K
Máta − •
Rozmarýn • •
Koriandr
 • •
Petržel
Tymián
 • • •
Fenykl
Bazalka
 •  − •

Bazalka

zdroj : www.spicely.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také