Bešamelové recepty: nejen v omáčce

V mnoha receptech, starších i novějších, se občas objevuje název omáčky bešamel. Jedná se o základní bílou omáčku připravenou z velmi světlé jíšky.

Jak název napovídá, jde o omáčku pocházející z francouzské kuchyně a podle historiků se nejedná o žádnou novinku, protože se v sepsaných receptech objevila již v 17. století.

I proto máme k dostání spoustu receptů na bešamel, a tři z nich vám přinášíme v tomto článku.

Bešamel na lasagne

Lasagne patří k tradičním italským receptům, bez bešamelu se lasagne rozhodně neobejdou. A domácí příprava se rozhodně vyplatí, chutnají skvěle.

INGREDIENCE

základní recept na bešamel

  • 1 l mléka
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového ořechu nebo květu
  • sůl a bílý pepř
  • 40 g másla
  • 60 g hladké mouky + 40 g mouky (aby byla omáčka dostatečně hustá)

POSTUP

  1. Ve středně velkém kastrolu rozpustíme na mírném ohni máslo.
  2. Pak ho zasypeme moukou, pečlivě promícháme vařečkou a necháme asi minutu zasmahnout.
  3. Zalijeme mlékem, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Mícháme, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.
  5. Nakonec stáhneme kastrol z ohně.
  6. Bešamel do lasagní by měl být hustý.

 Bešamel na lasagnezdroj: recepty.cz

Bešamelová omáčka se sýrem

Sýrová bešamelová omáčka je vhodná na zeleninu i ryby.

INGREDIENCE

  • 20 g strouhaného sýru greyerzer, odpovídá typu ementálu (Primátor, Madeland)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce smetany na vaření
  • suroviny na základní recept – viz.úvodní recept

POSTUP

  1. Připravíme bešamelovou omáčku dle základního receptu.
  2. Do hotové omáčky vmícháme strouhaný sýr.
  3. Když se roztaví, dáme stranou.
  4. Rozšleháme žloutek ve smetaně a přidáme do sýrové omáčky.
  5. Za stálého šlehání přivedeme k varu a dáme ze sporáku.
  6. Na závěr ještě přimícháme 2 lžíce smetany.

 Bešamelová omáčka se sýremzdroj: womanonly.cz

Bešamelový krém

Bešamel lze použít i při přípravě moučníků, jako základ pro krémy.

INGREDIENCE

  • 200 g máslo
  • 200 g cukr moučka
  • 2 lžíce rum
  • suroviny na základní recept – viz.úvodní recept bez muškátového květu

POSTUP

  1. Připravíme bešamelovou omáčku dle základního receptu.
  2. Máslo si necháme změknout na pokojovou teplotu a pak ho s prosátým cukrem vyšleháme do pěny.
  3. Poté projedeme metličkami i kaši a po částech ji vešleháme do máslové pěny.
  4. Ke konci vmícháme pomalu rum (je lepší pokud má pokojovou teplotu ,ledový má tendence krém srazit).
  5. Hotovým krémem můžeme plnit cukroví.
 TIP : Plníme s ním hlavně cukroví – ořechy. Do košíčků můžeme vmíchat do krému místo rumu vaječný likér, nebo mandlovou medovinu. Nebo můžeme použít i na bábovku s krémem. 

Bešamelový krémzdroj: kucharkaprodceru.cz

Základní bešamelovou omáčku dochucujeme podle potřeby dalšími ingrediencemi a kořením a tím ji používáme buď jako základ pro další teplé omáčky.

Bešamel můžete použít také místo sýrové omáčky na různé druhy těstovin.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.