V mnoha receptech, starších i novějších, se občas objevuje pojem bešamel.
Jedná se o základní bílou omáčku připravenou z velmi světlé jíšky.
My jsme si pro vás dnes připravili 5 nejoblíbenějších receptů s bešamelem včetně tipů, jak si ho správně připravit.
Užijte si to!
Lasagne s masovým ragú a bešamelem
Málokdo odolá tradičním lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Jsou plné chuti a pochutná si na nich celá rodina!
INGREDIENCE
Na masové ragú:
- 2 velké cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg mletého hovězího masa
- 5 stroužků česneku
- 3 kostky hovězího bujonu
- ¾ šálku červeného vína
- 2 x 800 g plechovka drcených/nakrájených rajčat
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušených italských bylinek
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- ½ šálku vody
Na bešamel:
- 6 lžic másla
- ¾ šálku hladké mouky
- špetka sušené hořčice
- 6 šálků mléka
- sůl a pepř
Na lasagne:
- 300 g sušených lasagní
- ½ šálku strouhaného čedaru
- ½ šálku strouhané mozzarelly
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- jemně nasekaná petrželka/bazalka na ozdobu
POSTUP
- Nejprve si připravte boloňské ragú.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Zahřejte olivový olej ve velké pánvi s těžkým dnem.
- Přidejte cibuli a restujte 5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte mleté hovězí maso a pomocí stěrky ho rozlomte.
- Zvyšte teplotu a nechte hovězí maso vařit, dokud nezačne hnědnout.
- Rozdrťte česnek a rozdrobte kostky hovězího bujonu.
- Přidejte červené víno a několik minut vařte.
- Přidejte drcená rajčata, cukr, worcesterskou omáčku, sušené oregano, italské bylinky, sůl, pepř a vodu.
- Přiveďte k varu.
- Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 2 hodiny, poté poklici sejměte a vařte dalších 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravte bešamel.
- Rozpusťte máslo ve střední pánvi na středně nízké teplotě.
- Přidejte mouku a sušenou hořčici a minutu neustále šlehejte.
- Přidejte ½ šálku mléka a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte další ½ šálku mléka a šlehejte, dokud ve směsi nezbydou žádné hrudky.
- Přidávejte mléko po troškách, dokud nespotřebujete vše.
- Zahřejte a vařte 6–8 minut za pravidelného míchání, dokud směs nezhoustne.
- Osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 180 ºC.
- Na dno pekáče o rozměrech 33 x 23 x 7 cm naneste tenkou vrstvu ragú.
- Přidejte vrstvu plátků lasagní.
- Na lasagne natřete vrstvu ragú a poté přidejte něco přes šálek bešamelu.
- Vrstvy opakujte ještě dvakrát.
- Na 4. vrstvu plátů lasagní nalijte zbylý bešamel.
- Posypte třemi sýry a pečte 30 minut dozlatova.
- Před ozdobením petrželkou a podáváním nechte lasagne 10 minut odstát.

Milujete italskou kuchyni? Zkoušíte rádi nové vařit na zajímavé pochoutky? Co takhle vyzkoušet i naše další recepty na lasagne? S masem? Se zeleninou? Záleží jen na vás.
Pečená treska v bešamelu s rozmarýnem
Treska je úžasná ryba s bílým masem, naprosto ideální na pečení. Bešamel s rozmarýnem a citronová šťáva pak skvěle podtrhnou její jemnou chuť. To prostě musíte ochutnat!
INGREDIENCE
- 500 g filetů z tresky bez kůže
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- sůl a čerstvě drcený černý pepř podle chuti
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/4 šálku mléka
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu na ozdobu
POSTUP
- Rybu vložte do mělké zapékací mísy s víkem a zakapejte ji citronovou šťávou.
- Dochuťte solí a pepřem, přidejte 1/4 šálku vody a pevně přikryjte.
- Rybu pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů Celsia asi 20 až 25 minut.
- Mezitím si připravte bešamelovou omáčku.
- Rozpusťte na pánvi máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařečkou asi 1 minutu vařte.
- Pomalu přilévejte mléko a dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Rybu položte na servírovací talíř a nechte okapat.
- Do bešamelu přidejte šťávu, která vám zůstala z pečení tresky a dobře promíchejte.
- Jemně prohřejte, ale nevařte.
- Dochuťte a ozdobte rozmarýnem.
- Tresku přelijte omáčkou a podávejte.

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty s treskou. Pochutnáte si!
Bešamelová omáčka se sýrem
Tato omáčka je sýrovou verzí klasického bešamelu a dá se skvěle využít pro mnoho pokrmů, kam se hodí omáčka s jemnou chutí sýra. Můžete ji servírovat s těstovinami, lasagnemi, rýží i zeleninou.
INGREDIENCE
- 5 lžic másla
- 1/4 šálku hladké mouky
- 2 šálky plnotučného mléka, ohřátého
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky muškátového oříšku nebo podle chuti
- 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- pálivá omáčka dle chuti
POSTUP
- Ve středním hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte mouku, aby vznikla jíška.
- Nechte jíšku vařit 1 až 2 minuty za stálého míchání.
- Po troškách přidávejte mléko, za stálého šlehání nechte směs zhoustnout.
- Zabere to asi 10 minut.
- V případě potřeby snižte teplotu na středně nízkou.
- Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, čedar, parmazán a pikantní omáčku.
- Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
- Omáčku stáhněte z ohně a ihned použijte.

Objevte podobné tipy
Tradiční řecká musaka s lilkem a bramborami
Tato luxusní musaka patří mezi nejlepší řecké pokrmy! Vrstvy smaženého lilku, brambor a cukety se přelijí bohatou rajčatovou omáčkou s masem a hustým bešamelem. Nelze popřít, že se jedná o pracnější jídlo, ale konečný výsledek stojí za to!
INGREDIENCE
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na 0,7 cm silná kolečka
- 2 cukety, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
- 2 lilky, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 1 bílá cibule, nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek červeného vína
- 1 šálek rajčatového pyré
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky skořice
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 2 šálky strouhaného parmazánu
POSTUP
- Brambory, cuketu a lilek nakrájejte na cca 0,7 cm silné kousky.
- Položte lilek na papírovou utěrku v rovnoměrné vrstvě a přikryjte papírovou utěrkou.
- Opakujte s nakrájenou cuketou a poté bramborami.
- Ve velké pánvi rozehřejte vrstvu vámi preferovaného oleje na smažení.
- Začněte bramborami, které opečte z obou stran dozlatova.
- Opakujte s cuketou a poté lilkem.
- Položte na papírové ubrousky a odložte stranou.
- V další velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
- Přidejte cibuli a opékejte 5 minut nebo dokud nezesklovatí.
- Do pánve přidejte nasekaný česnek a míchejte 30 sekund.
- Do pánve přidejte mleté hovězí maso s cibulí a česnekem.
- Restujte, lámejte maso na kousky, dokud nezhnědne.
- Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud se plně nespojí s masem.
- Přilijte červené víno, rajčatové pyré, hovězí vývar, tymián a 1/4 šálku petrželky.
- Přidejte 2 bobkové listy, skořici, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte a nechte povařit, zatímco budete dělat bešamelovou omáčku.
- Ve středně velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla.
- Pomalu vmíchejte 4 lžíce mouky.
- Přidejte 1/2 lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř.
- Pomalu zašlehejte 2 hrnky mléka, dokud směs nezhoustne.
- Vmíchejte 1 šálek strouhaného parmazánu a 1 žloutek.
- Složte musaku do zapékací misky 23 x 33 cm.
- Na dno položte vrstvu smažených brambor a uzavřete všechny mezery.
- Posypte petrželkou, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem.
- Opakujte s cuketou a poté lilkem.
- Na zeleninu natřete rovnoměrnou vrstvu hovězí směsi.
- Poté bešamelovou omáčku rovnoměrně rozetřete po vrchní části hovězí vrstvy.
- Posypte ještě strouhaným parmazánem.
- Pečte při 175 stupních Celsia po dobu 40-50 minut nebo dokud není musaka nahoře zlatavě hnědá.
- Posyptee ještě čerstvou petrželkou a podávejte teplé!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Jak si správně vybrat? Inspirujte se naším testem!
Zapečený květák se sýrem a bešamelem
Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž vaření netrvá příliš dlouho. V následujícím receptu vám ukážeme, jak si ho připravit zapečený s bešamelem. Chutná i vypadá naprosto lahodně! Zaručujeme vám, že ho budou jíst i ty nejnáročnější malé děti.
INGREDIENCE
- 1 květák
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 90 g strouhaného sýra
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP
- Odstraňte zelené listy z květáku a květák rozdělte na středně velké růžičky.
- Růžičky omyjte a očistěte a uvařte je v hrnci s vroucí vodou a trochou soli do měkka.
- Dejte pozor, abyste růžičky nepřevařili.
- Sundejte z plotny a sceďte.
- Zatímco se květák vaří, můžeme si připravit bešamel.
- Dejte pánev na oheň a přidejte máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu.
- Máslo nechte zahřát natolik, aby se rozpustilo, ale nepřipálilo.
- Postupně přidávejte mouku a nechte ji trochu zhnědnout.
- Aby se nepřipálila ani mouka, měl by se celý proces provádět na mírném ohni.
- Poté pomalu za stálého míchání přilévejte horké mléko, dokud se vše nesmíchá a nezůstanou žádné hrudky.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Nechte bešamel vařit a dále míchejte, aby se nepřichytil ke dnu, dokud nedosáhne požadované konzistence.
- Pokud je příliš hustý, můžete přidat trochu mléka.
- Když to uděláte, přidejte v případě potřeby další sůl a pepř.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Jakmile je horká, vložte uvařené růžičky květáku do zapékací mísy.
- Zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem.
- Květák vložte do trouby a pečte deset minut.
- Dobrou chuť!

5 chyb, kterým se při přípravě bešamelu vyvarovat
- Použití nesprávného poměru.
Základní poměr pro klasický bešamel je 55 g tuku (máslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladké mouky na jíšku. Tento poměr jíšky zahustí až litr mléka, ale pro hustší omáčku můžete použít méně mléka. - Jíšku nevaříte správně dlouho.
Na bešamel potřebujeme bílou jíšku, která se vaří tak dlouho, aby nechutnala jako syrová mouka. Vařte jíšku, dokud nebude suchá a nebudou z ní cítit oříšky, alespoň pět minut. Zhruba v té době můžeme ochutnat. Neměli bychom cítit žádnou příchuť ,,obiloviny“ nebo bílé mouky. - Použití studeného mléka.
Na bešamel sice můžeme použít studené mléko, ale udělá to větší nepořádek a bude se vařit déle. Studené mléko a horká jíška se rovná většímu prskání, než když smažíte kuře. Proto ohřejte mléko po dobu jedné až dvou minut v mikrovlnné troubě. - Přidání veškerého mléka najednou.
Přidejte asi čtvrtinu teplého mléka a intenzivně šlehejte, aby se jíška uvolnila, než pomalu přidáte zbývající mléko. - Nevaříte dostatečně dlouho.
Správně zahuštěná jíška by měla „potáhnout zadní stranu lžíce“.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!