Bešamel nejen v omáčce

V mnoha receptech, starších i novějších, se občas objevuje název omáčky bešamel. Jedná se o základní bílou omáčku připravenou z velmi světlé jíšky.

Jak název napovídá, jde o omáčku pocházející z francouzské kuchyně a podle historiků se nejedná o žádnou novinku, protože se v sepsaných receptech objevila již v 17. století.

1. Bešamel na lasagne

Lasagne patří k tradičním italským receptům, bez bešamelu se lasagne rozhodně neobejdou. A domácí příprava se rozhodně vyplatí, chutnají skvěle.

INGREDIENCE :

základní recept na bešamel

  • 1 l mléka
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového ořechu nebo květu
  • sůl a bílý pepř
  • 40 g másla
  • 60 g hladké mouky + 40 g mouky (aby byla omáčka dostatečně hustá)

POSTUP :

  1. Ve středně velkém kastrolu rozpustíme na mírném ohni máslo.
  2. Pak ho zasypeme moukou, pečlivě promícháme vařečkou a necháme asi minutu zasmahnout.
  3. Zalijeme mlékem, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Mícháme, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.
  5. Nakonec stáhneme kastrol z ohně.
  6. Bešamel do lasagní by měl být hustý.

 Bešamel na lasagnezdroj : recepty.cz

2. Bešamelová omáčka se sýrem

Sýrová bešamelová omáčka je vhodná na zeleninu i ryby.

Výhodou typu sýru ementálu je, že je mohou konzumovat lidé i s intolerancí na laktózu. Drobnou nevýhodou bývá větší obsah soli, proto bychom je neměli dávat malým dětem, lidem trpícím vysokým krevním tlakem a onemocněním ledvin, jelikož na sebe vážou vodu. Bývají také tučnější.

Zkuste tyto recepty

Zapečené mleté maso s houbami

Zapečené cukety se sýrovým bešamelem

Žampiony s koprovou omáčkou

Sýrové krokety s bešamelem

INGREDIENCE :

  • 20 g strouhaného sýru greyerzer, odpovídá typu ementálu (Primátor, Madeland)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce smetany na vaření
  • suroviny na základní recept – viz.úvodní recept

POSTUP :

  1. Připravíme bešamelovou omáčku dle základního receptu.
  2. Do hotové omáčky vmícháme strouhaný sýr.
  3. Když se roztaví, dáme stranou.
  4. Rozšleháme žloutek ve smetaně a přidáme do sýrové omáčky.
  5. Za stálého šlehání přivedeme k varu a dáme ze sporáku.
  6. Na závěr ještě přimícháme 2 lžíce smetany.

 Bešamelová omáčka se sýremzdroj : womanonly.cz

3. Bešamelový krém

Bešamel lze použít i při přípravě moučníků, jako základ pro krémy.

INGREDIENCE :

  • 200 g máslo
  • 200 g cukr moučka
  • 2 lžíce rum
  • suroviny na základní recept – viz.úvodní recept bez muškátového květu

POSTUP :

  1. Připravíme bešamelovou omáčku dle základního receptu.
  2. Máslo si necháme změknout na pokojovou teplotu a pak ho s prosátým cukrem vyšleháme do pěny.
  3. Poté projedeme metličkami i kaši a po částech ji vešleháme do máslové pěny.
  4. Ke konci vmícháme pomalu rum (je lepší pokud má pokojovou teplotu ,ledový má tendence krém srazit).
  5. Hotovým krémem můžeme plnit cukroví.
 TIP : Plníme s ním hlavně cukroví – ořechy. Do košíčků můžeme vmíchat do krému místo rumu vaječný likér, nebo mandlovou medovinu. Nebo můžeme použít i na bábovku s krémem. 

Bešamelový krém

zdroj : kucharkaprodceru.cz

Základní bešamelovou omáčku dochucujeme podle potřeby dalšími ingrediencemi a kořením a tím ji používáme buď jako základ pro další teplé omáčky, pro omáčku k zapékání nebo jako základ pro různé studené omáčky či přelivy. Bešamel se dá využít i ve studené kuchyni k nastavení některých pomazánek.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 10 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *