Nejlepší recept z bešamelu, na kterých si pochutná celá rodina. Inspirujte se!

V mnoha receptech, starších i novějších, se občas objevuje pojem bešamel.

Jedná se o základní bílou omáčku připravenou z velmi světlé jíšky.

My jsme si pro vás dnes připravili 5 nejoblíbenějších receptů s bešamelem včetně tipů, jak si ho správně připravit.

Užijte si to!

Lasagne s masovým ragú a bešamelem

Málokdo odolá tradičním lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Jsou plné chuti a pochutná si na nich celá rodina!

INGREDIENCE

Na masové ragú:

  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 5 stroužků česneku
  • 3 kostky hovězího bujonu
  • ¾ šálku červeného vína
  • 2 x 800 g plechovka drcených/nakrájených rajčat
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušených italských bylinek
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ šálku vody

Na bešamel:

  • 6 lžic másla
  • ¾ šálku hladké mouky
  • špetka sušené hořčice
  • 6 šálků mléka
  • sůl a pepř

Na lasagne:

  • 300 g sušených lasagní
  • ½ šálku strouhaného čedaru
  • ½ šálku strouhané mozzarelly
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • jemně nasekaná petrželka/bazalka na ozdobu

POSTUP

  • Nejprve si připravte boloňské ragú.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Zahřejte olivový olej ve velké pánvi s těžkým dnem.
  • Přidejte cibuli a restujte 5 minut, dokud nezměkne.
  • Přidejte mleté ​​hovězí maso a pomocí stěrky ho rozlomte.
  • Zvyšte teplotu a nechte hovězí maso vařit, dokud nezačne hnědnout.
  • Rozdrťte česnek a rozdrobte kostky hovězího bujonu.
  • Přidejte červené víno a několik minut vařte.
  • Přidejte drcená rajčata, cukr, worcesterskou omáčku, sušené oregano, italské bylinky, sůl, pepř a vodu.
  • Přiveďte k varu.
  • Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 2 hodiny, poté poklici sejměte a vařte dalších 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Mezitím si připravte bešamel.
  • Rozpusťte máslo ve střední pánvi na středně nízké teplotě.
  • Přidejte mouku a sušenou hořčici a minutu neustále šlehejte.
  • Přidejte ½ šálku mléka a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte další ½ šálku mléka a šlehejte, dokud ve směsi nezbydou žádné hrudky.
  • Přidávejte mléko po troškách, dokud nespotřebujete vše.
  • Zahřejte a vařte 6–8 minut za pravidelného míchání, dokud směs nezhoustne.
  • Osolte a opepřete.
  • Předehřejte troubu na 180 ºC.
  • Na dno pekáče o rozměrech 33 x 23 x 7 cm naneste tenkou vrstvu ragú.
  • Přidejte vrstvu plátků lasagní.
  • Na lasagne natřete vrstvu ragú a poté přidejte něco přes šálek bešamelu.
  • Vrstvy opakujte ještě dvakrát.
  • Na 4. vrstvu plátů lasagní nalijte zbylý bešamel.   
  • Posypte třemi sýry a pečte 30 minut dozlatova.
  • Před ozdobením petrželkou a podáváním nechte lasagne 10 minut odstát.
Zapečené lasagne v zapékací míse.
www.sprinklesandsprouts.com

Milujete italskou kuchyni? Zkoušíte rádi nové vařit na zajímavé pochoutky? Co takhle vyzkoušet i naše další recepty na lasagne? S masem? Se zeleninou? Záleží jen na vás.

Pečená treska v bešamelu s rozmarýnem

Treska je úžasná ryba s bílým masem, naprosto ideální na pečení. Bešamel s rozmarýnem a citronová šťáva pak skvěle podtrhnou její jemnou chuť. To prostě musíte ochutnat!

INGREDIENCE

  • 500 g filetů z tresky bez kůže
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl a čerstvě drcený černý pepř podle chuti
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/4 šálku mléka
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu na ozdobu

POSTUP

  • Rybu vložte do mělké zapékací mísy s víkem a zakapejte ji citronovou šťávou.
  • Dochuťte solí a pepřem, přidejte 1/4 šálku vody a pevně přikryjte.
  • Rybu pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů Celsia asi 20 až 25 minut.
  • Mezitím si připravte bešamelovou omáčku.
  • Rozpusťte na pánvi máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařečkou asi 1 minutu vařte.
  • Pomalu přilévejte mléko a dobře promíchejte.
  • Přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Rybu položte na servírovací talíř a nechte okapat.
  • Do bešamelu přidejte šťávu, která vám zůstala z pečení tresky a dobře promíchejte.
  • Jemně prohřejte, ale nevařte.
  • Dochuťte a ozdobte rozmarýnem.
  • Tresku přelijte omáčkou a podávejte.
Pečená bílá ryba na talíři, přelitá omáčkou.
www.foodsogoodmall.com

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty s treskou. Pochutnáte si!

Bešamelová omáčka se sýrem

Tato omáčka je sýrovou verzí klasického bešamelu a dá se skvěle využít pro mnoho pokrmů, kam se hodí omáčka s jemnou chutí sýra. Můžete ji servírovat s těstovinami, lasagnemi, rýží i zeleninou.

INGREDIENCE

  • 5 lžic másla
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 šálky plnotučného mléka, ohřátého
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku nebo podle chuti
  • 1/2 šálku strouhaného čedaru
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • pálivá omáčka dle chuti

POSTUP

  • Ve středním hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte mouku, aby vznikla jíška.
  • Nechte jíšku vařit 1 až 2 minuty za stálého míchání.
  • Po troškách přidávejte mléko, za stálého šlehání nechte směs zhoustnout.
  • Zabere to asi 10 minut.
  • V případě potřeby snižte teplotu na středně nízkou.
  • Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, čedar, parmazán a pikantní omáčku.
  • Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
  • Omáčku stáhněte z ohně a ihned použijte.
Těstoviny s omáčkou v misce s vidličkou.
www.thespruceeats.com

Tradiční řecká musaka s lilkem a bramborami

Tato luxusní musaka patří mezi nejlepší řecké pokrmy! Vrstvy smaženého lilku, brambor a cukety se přelijí bohatou rajčatovou omáčkou s masem a hustým bešamelem. Nelze popřít, že se jedná o pracnější jídlo, ale konečný výsledek stojí za to!

INGREDIENCE

  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na 0,7 cm silná kolečka
  • 2 cukety, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
  • 2 lilky, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
  • 700 g libového mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule, nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 šálek rajčatového pyré
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 šálky strouhaného parmazánu

POSTUP

  • Brambory, cuketu a lilek nakrájejte na cca 0,7 cm silné kousky.
  • Položte lilek na papírovou utěrku v rovnoměrné vrstvě a přikryjte papírovou utěrkou.
  • Opakujte s nakrájenou cuketou a poté bramborami.
  • Ve velké pánvi rozehřejte vrstvu vámi preferovaného oleje na smažení.
  • Začněte bramborami, které opečte z obou stran dozlatova.
  • Opakujte s cuketou a poté lilkem.
  • Položte na papírové ubrousky a odložte stranou.
  • V další velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
  • Přidejte cibuli a opékejte 5 minut nebo dokud nezesklovatí.
  • Do pánve přidejte nasekaný česnek a míchejte 30 sekund.
  • Do pánve přidejte mleté ​​hovězí maso s cibulí a česnekem.
  • Restujte, lámejte maso na kousky, dokud nezhnědne.
  • Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud se plně nespojí s masem.
  • Přilijte červené víno, rajčatové pyré, hovězí vývar, tymián a 1/4 šálku petrželky.
  • Přidejte 2 bobkové listy, skořici, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a nechte povařit, zatímco budete dělat bešamelovou omáčku.
  • Ve středně velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla.
  • Pomalu vmíchejte 4 lžíce mouky.
  • Přidejte 1/2 lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř.
  • Pomalu zašlehejte 2 hrnky mléka, dokud směs nezhoustne.
  • Vmíchejte 1 šálek strouhaného parmazánu a 1 žloutek.
  • Složte musaku do zapékací misky 23 x 33 cm.
  • Na dno položte vrstvu smažených brambor a uzavřete všechny mezery.
  • Posypte petrželkou, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem.
  • Opakujte s cuketou a poté lilkem.
  • Na zeleninu natřete rovnoměrnou vrstvu hovězí směsi.
  • Poté bešamelovou omáčku rovnoměrně rozetřete po vrchní části hovězí vrstvy.
  • Posypte ještě strouhaným parmazánem.
  • Pečte při 175 stupních Celsia po dobu 40-50 minut nebo dokud není musaka nahoře zlatavě hnědá.
  • Posyptee ještě čerstvou petrželkou a podávejte teplé!
Zeleninová musaka s masem v zapékací míse.
www.spoonfulofsi.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Jak si správně vybrat? Inspirujte se naším testem!

Zapečený květák se sýrem a bešamelem

Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž vaření netrvá příliš dlouho. V následujícím receptu vám ukážeme, jak si ho připravit zapečený s bešamelem. Chutná i vypadá naprosto lahodně! Zaručujeme vám, že ho budou jíst i ty nejnáročnější malé děti.

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 90 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  • Odstraňte zelené listy z květáku a květák rozdělte na středně velké růžičky.
  • Růžičky omyjte a očistěte a uvařte je v hrnci s vroucí vodou a trochou soli do měkka.
  • Dejte pozor, abyste růžičky nepřevařili.
  • Sundejte z plotny a sceďte.
  • Zatímco se květák vaří, můžeme si připravit bešamel.
  • Dejte pánev na oheň a přidejte máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu.
  • Máslo nechte zahřát natolik, aby se rozpustilo, ale nepřipálilo.
  • Postupně přidávejte mouku a nechte ji trochu zhnědnout.
  • Aby se nepřipálila ani mouka, měl by se celý proces provádět na mírném ohni.
  • Poté pomalu za stálého míchání přilévejte horké mléko, dokud se vše nesmíchá a nezůstanou žádné hrudky.
  • Podle chuti osolte a opepřete.
  • Nechte bešamel vařit a dále míchejte, aby se nepřichytil ke dnu, dokud nedosáhne požadované konzistence.
  • Pokud je příliš hustý, můžete přidat trochu mléka.
  • Když to uděláte, přidejte v případě potřeby další sůl a pepř.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Jakmile je horká, vložte uvařené růžičky květáku do zapékací mísy.
  • Zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem.
  • Květák vložte do trouby a pečte deset minut.
  • Dobrou chuť!
Gratinovaný květák v zapékací míse se lžící.
www.food.onehowto.com

5 chyb, kterým se při přípravě bešamelu vyvarovat

  1. Použití nesprávného poměru.
    Základní poměr pro klasický bešamel je 55 g tuku (máslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladké mouky na jíšku. Tento poměr jíšky zahustí až litr mléka, ale pro hustší omáčku můžete použít méně mléka.
  2. Jíšku nevaříte správně dlouho.
    Na bešamel potřebujeme bílou jíšku, která se vaří tak dlouho, aby nechutnala jako syrová mouka. Vařte jíšku, dokud nebude suchá a nebudou z ní cítit oříšky, alespoň pět minut. Zhruba v té době můžeme ochutnat. Neměli bychom cítit žádnou příchuť ,,obiloviny“ nebo bílé mouky.
  3. Použití studeného mléka.
    Na bešamel sice můžeme použít studené mléko, ale udělá to větší nepořádek a bude se vařit déle. Studené mléko a horká jíška se rovná většímu prskání, než když smažíte kuře. Proto ohřejte mléko po dobu jedné až dvou minut v mikrovlnné troubě.
  4. Přidání veškerého mléka najednou.
    Přidejte asi čtvrtinu teplého mléka a intenzivně šlehejte, aby se jíška uvolnila, než pomalu přidáte zbývající mléko.
  5. Nevaříte dostatečně dlouho.
    Správně zahuštěná jíška by měla „potáhnout zadní stranu lžíce“.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X