Vynikající recepty na dorty bez lepku na jednom místě. Který si připravíte jako první?

Ani celiaci se nemusí vzdát dokonalých moučníků!

My na ně totiž také myslíme a proto pro vás tentokrát máme 5 delikátních receptů na bezlepkové dorty!

Užijte si variantu s malinami, vanilkou i čokoládou.

Na klasické dorty z pšeničné mouky si ani nevzpomenete!

Malinový dort s polevou z bílé čokolády

Tento svěží dort je plný malin a navíc je bez lepku! Luxusně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

Na malinovou redukci:

  • 450 g malin (čerstvých nebo mražených)

Na korpus:

  • 300 g bezlepkové mouky (zkontrolujte, zda neobsahuje xanthanovou gumu)
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • ½ lžičky xanthanové gumy (vynechejte, pokud používáte mouku, která ji již obsahuje)
  • 350 g krystalového cukru
  • 110 g slaného másla, pokojové teploty
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 80 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml, pokojové teploty 125g malinové redukce, pokojové teploty
  • růžová potravinářská barva (volitelně)
  • extra maliny na ozdobu (volitelně)

Na malinovou náplň:

  • 180 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 25 g krystalového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Na krém:

  • 230 g slaného másla, studeného
  • 200 g sýru Philadelphia, studeného
  • 720 g moučkového cukru
  • 2 lžíce malinové náplně, pokojové teploty
  • 1 lžička jemné mořské soli

Na čokoládovou polevu:

  • 90 g bílé čokolády
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • bílá gelová potravinářská barva (volitelně)

Postup

Příprava malinové redukce:

  • Rozmixujte 450 g malin v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  • Pokud používáte mražené maliny, nechte je rozmrazit.
  • Měli byste mít přibližně 1 šálek malinového pyré.
  • Semínka podle potřeby přeceďte.
  • Malinové pyré vařte v hrnci se silným dnem na středním plameni, dokud se nerozvaří a nezredukuje na polovinu.
  • To by mělo trvat přibližně 20-25 minut.
  • Stáhněte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175 °C, postříkejte tři 15 cm dortové formy olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem.
  • V míse stolního mixéru šlehejte máslo, cukr a olej na vysoký výkon po dobu 2 minut.
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se důkladně nezapracují.
  • Přidejte zakysanou smetanu (nebo jogurt) a vanilkový extrakt a znovu míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Smíchejte mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), prášek do pečiva a sůl a zapracujte do mokrých ingrediencí.
  • S mixérem zapnutým na nízké úrovni pomalu přilévejte mléko, malinovou redukci a růžovou potravinářskou barvu (pokud používáte) a mixujte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte asi 25–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, pouze s pár vlhkými drobky.
  • Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout na mřížce.
  • Poté obraťte, aby korpus úplně vychladl.

Příprava malinové náplně:

  • Ve středním hrnci smíchejte maliny, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a sůl.
  • Zahřívejte na středním stupni maliny, dokud nezačnou pouštět šťávu a směs nezačne houstnout.
  • To by mělo trvat přibližně 5-7 minut.
  • Snižte plamen na minimum a nechte náplň provařit a zhoustnout.
  • Jakmile směs dostatečně zhoustne, aby pokryla zadní stranu lžíce, sundejte z plotny.
  • To by mělo trvat přibližně 2-3 minuty.
  • Nalijte malinovou náplň do mělké misky (pokud chcete, malinová semínka přeceďte) a povrch zakryjte potravinářskou fólií.
  • Před použitím nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

Příprava krému:

  • V míse stolního mixéru šlehejte studené máslo se sýrem při vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • To by mělo trvat přibližně 5-10 minut.
  • Přidejte moučkový cukr, malinovou náplň a sůl a míchejte na nízké teplotě, dokud se vše nespojí.
  • Zapněte mixér na maximum a nechte mixovat 5 minut, dokud nebude směs hladká a krémová.
  • V případě potřeby oškrábejte stěny mísy.
  • Dejte krém do lednice, dokud nebude připraveni sestavit dort.

Příprava čokoládové polevy:

  • Bílou čokoládu nasekejte najemno a vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
  • Přilijte smetanu ke šlehání a zahřívejte v mikrovlnné troubě v 30sekundových intervalech, přičemž po každých 30 sekundách promíchejte.
  • Takto postupujte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  • Pokud chcete, přidejte bílé potravinářské barvivo a nechte polevu ochladit na pokojovou teplotu.
  • To může trvat 5-20 minut v závislosti na teplotě v kuchyni.

Příprava dortu:

  • Všechny vychladlé vrstvy korpusu zarovnejte pomocí nože.
  • Jeden korpus dejte na velký talíř a rozetřete na něj cca 1 šálek krému.
  • Kolem okrajů korpusu naneste ,,trubkovitou“ vrstvu krému kolem dokola a vnitřek naplňte přibližně polovinou malinové náplně.
  • Opakujte se zbývajícími korpusy a poté velmi jemně naneste tenkou vrstvu krému na celý dort.
  • Dort chlaďte 20 minut.
  • Když vám krém během sestavování dortu začne příliš měknout, dejte vždy dort na 15 minut do lednice a poté pokračujte.
  • Dort pokryjte poslední vrstvou krému a boky a vrch uhlaďte stěrkou.
  • Dejte zpět do lednice vychladit.
  • Přelijte čokoládovou polevu přes horní okraje dortu a ihned dort vložte zpět do lednice, aby poleva ztuhla.
  • Dort ozdobte dle libosti.
  • Podél horního zadního okraje dortu můžete třeba naskládat čerstvé maliny ve tvaru půlměsíčku jako na fotce.
  • Užijte si to!
Dort z malin s polevou, ozdobený čerstvými malinami a servírovaný na talíři.
www.cakedbykatie.com

Přípravte si k lahodnému dezertu a lahodnou kávu. Podívejte se na naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo a zjistěte, kdo vyhrál v našem srovnání!

Čokoládový dort bez lepku

Tento recept na bezlepkový čokoládový dort se spojí tak rychle a je neuvěřitelně vlhký a nadýchaný! Ani byste nepoznali, že je bezlepkový.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 240 g bezlepkové mouky
  • 400 g krupicového cukru
  • 75 g prosátého neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička jemné soli
  • 1 lžička instantní kávy
  • 240 ml podmáslí
  • 240 ml horké vody
  • 1 lžička octa
  • 110 ml rostlinného oleje
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na krém:

  • 450 g másla, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky jemné soli
  • 630 g moučkového cukru
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 360 g rozpuštěné tmavé čokolády, vychlazené

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vyložte pečícím papírem a vymažte tři 20 cm dortové formy nebo čtyři 18 cm formy.
  • Dejte stranou.
  • Smíchejte suché ingredience (bezlepkovou mouku, krupicový cukr, prosátý kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a instantní kávu) ve velké míse.
  • Prošlehejte a dejte stranou.
  • Do misky přidejte vodu, podmáslí, ocet, olej, vejce a vanilkový extrakt.
  • Ingredience šlehejte dohromady, dokud se nespojí.
  • Mokré ingredience vlijte do suchých.
  • Těsto několik minut šlehejte.
  • Nebojte se přemixování, není v tom žádný lepek.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto 30 minut odležet.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených dortových forem a pečte 25–27 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte korpusy asi 10 minut chladnout ve formách.
  • Jemně přejeďte stěrkou po okraji dortových forem, abyste je uvolnili.
  • Dejte formy do mrazáku.
  • Zatímco se korpusy pečou a chladnou, připravte si krém.
  • Šlehejte máslo při střední rychlosti po dobu 30 sekund pomocí lopatkového nástavce, dokud nebude hladké.
  • Přidejte vanilkový extrakt a sůl a míchejte na nízké rychlosti, aby se vše spojilo.
  • Pomalu vmíchejte moučkový cukr na nejnižší rychlost.
  • V polovině přidejte smetanu.
  • Vmíchejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu.
  • Podle potřeby oškrábejte boky a dno mísy.
  • Šlehejte na nízkém stupni, dokud se ingredience plně nespojí a nedosáhnete požadované konzistence.
  • První korpus vyndejte z formy a položte ho na velký talíř.
  • Mezi každý korpus rozetřete vrstvu čokoládového krému.
  • Kolem celého dortu rozetřete tenkou vrstvu krému.
  • Uhlaďte pomocí špachtle a poté dort dejte na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku, dokud nebude krém pevný na dotek.
  • Přidejte na dort druhou silnější vrstvu krému a uhlaďte.
  • Poté ozdobte dle libosti.
Kus bezlepkového čokoládového dortu na talířku.
www.chelsweets.com

A co naše recepty na bezlepkové cukroví? Díky nim zvládnete letošní Vánoce levou zadní!

Mrkvový dort z ořechů

Vláčný, nadýchaný, bezlepkový mrkvový dort z mandlové mouky potřený dokonalou polevou ze smetanového sýra má naprosto perfektní chuť i texturu. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 3 šálků mandlové mouky plus další na vysypání forem
  • 3/4 šálku vlašských nebo pekanových ořechů plus další na zdobení dortu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1 a lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 5 velkých vajec
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky strouhané mrkve
  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 3/4 šálku strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku rozinek

Na krém:

  • 230 g sýra Philadelphia
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 2 až 3 šálky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1/4 lžičky soli

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Dvě 20 cm kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem a poté postříkejte olejem ve spreji.
  • Lehce poprašte mandlovou moukou, přebytek vyklepte.
  • Ořechy rozprostřete v jedné vrstvě na pečicí papír s okrajem.
  • Vložte do trouby a pečte, dokud nebudou opečené a voňavé, asi 8 minut.
  • Vyjměte na prkénko.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Odměřte ¾ šálku ořechů a poté je najemno nasekejte do těsta.
  • Zbytek si nechte na zdobení dortu.
  • Ve střední míse prošlehejte prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček a zbývající 3 šálky mandlové mouky.
  • V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte vejce a třtinový cukr, dokud nebude směs nadýchaná a téměř neztrojnásobí objem, asi 5 až 7 minut.
  • Vmíchejte javorový sirup a vanilku.
  • Mrkev nastrouhejte a osušte.
  • Vložte do čisté střední mísy.
  • Vmíchejte olej, kokos, rozinky a nasekané ořechy.
  • Mixér nechte běžet na nízkou rychlost a do vaječné směsi přidejte jednu třetinu směsi mandlové mouky.
  • Jakmile se zapracuje, přidejte polovinu mrkvové směsi.
  • Přidejte další jednu třetinu moučné směsi, poté zbývající mrkvovou směs a poté poslední třetinu moučné směsi, po každém přidání plně zapracujte.
  • Těsto rozdělte mezi připravené formy a uhlaďte vršky.
  • Korpusy pečete, dokud na povrchu lehce nezhnědnou a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 20 až 25 minut.
  • Dejte formy na mřížku a nechte 10 minut vychladnout.
  • Opatrně přejeďte tupým nožem kolem okrajů, aby se korpusy uvolnily, a poté je překlopte na mřížku, aby úplně vychladly.

Příprava krému:

  • Zatímco se korpusy pečou, připravte si krém.
  • Ve velké mixovací nádobě nebo v misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte dohromady sýr a máslo, dokud se hladce nespojí, asi 2 minuty a podle potřeby zastavte, abyste nádobu seškrábali.
  • Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu přidejte 2 šálky moučkového cukru.
  • Šlehejte, dokud se nezapracují.
  • Přidejte poslední šálek cukru a šlehejte, dokud nebude krém tuhý a sladký.
  • Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a sůl.
  • Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude krém hladký a nadýchaný, asi 4 minuty.
  • Dejte do lednice trochu ztuhnout, zatímco se korpusy dále pečou a chladnou.
  • Pokud krém příliš ztuhne, nechte ho chvíli stát při pokojové teplotě, dokud nebude snadno roztíratelný.
  • Ořízněte klenutý vršek jednoho korpusu tak, aby byl rovný, a poté ho položte oříznutou stranou nahoru na servírovací talíř.
  • Kolem okrajů zastrčte proužky pečícího papíru.
  • Navrch natřete 1/3 krému.
  • Přiklopte dalším korpusem, klenutou stranou nahoru a natřete další třetinou krému.
  • Přiklopte zbylým korpusem, klenutou stranou nahoru.
  • Vršek potřete silnou vrstvou krému a strany také trochu potřete.
  • Podle libosti ozdobte zbylými ořechy.
Bezlepkový mrkvový dort z mandlové mouky potřenýpolevou ze smetanového sýra a ozdobený ořechy.
www.wellplated.com

Bezlepkový vanilkový dort

Dokonalost na jazyku! Úžasný vláčný korpus potřený vanilkovým máslovým krémem potěší nejen celiaky. Navíc je jednoduchý na přípravu!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 100 g čirokové mouky
  • 110 g mouky z lepkavé rýže
  • 85 g tapiokové mouky
  • 65 g jáhlové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky soli
  • ½ šálku + 1 lžíce másla, pokojové teploty
  • 330 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 225 ml plnotučného mléka, pokojové teploty
  • 120 ml zakysané smetany, pokojové teploty

Na krém:

  • 2 a ½ šálku másla, změkčeného mírně nad pokojovou teplotou
  • 750 g moučkového cukru, prosátého
  • semínka z 1 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu)
  • 1 polévková lžíce + 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ lžičky soli
  • 3-5 lžic smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
  • několik kapek gelového potravinářského barviva, cukrářské posypky (volitelně)

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vyložte dno dvou 20 cm dortových forem pečicím papírem.
  • Do střední mísy prosejte čirokovou mouku, mouku z lepkavé rýže, tapiokovou mouku, jáhlovou mouku, xanthanovou gumu, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem nebo v misce s ručním mixérem šlehejte máslo a cukr při střední rychlosti do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
  • Mixér nechte zapnutý na nízkou rychlost a přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání promíchejte a seškrábejte strany.
  • Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a míchejte, dokud se nezapracují.
  • Udržujte nízkou rychlost, pomalu přidávejte suché ingredience ve třech dávkách, mezi kterými přidávejte zakysanou smetanu a mléko a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto nalijte do připravených forem a pomocí stěrky ho rozetřete do rovnoměrných vrstev.
  • Oběma formami několikrát poklepejte o pult, aby se uvolnily velké vzduchové bubliny.
  • Pečte 28–34 minut, dokud koprus po jemném stlačení uprostřed nevyskočí a párátko zapíchnuté do středu nevyjde suché nebo s pár vlhkými drobky.
  • Vyjměte z trouby.
  • Nechte 10 minut vychladnout ve formách a poté korpusy překlopte na mřížku, aby zcela vychladly.
  • Odloupněte pečící papír.

Příprava krému:

  • Po vychladnutí si připravte máslový krém.
  • V misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti.
  • S mixérem zapnutým na na nízké úrovni pomalu přidávejte moučkový cukr k máslu ve 4 dávkách a šlehejte, dokud se nezapracuje.
  • Přidejte vanilkový extrakt a sůl a míchejte do hladka.
  • Přidejte mléko nebo smetanu, začněte s pouhými 2 lžícemi a podle potřeby přidejte další mléko nebo smetanu, dokud nebude poleva hladká a roztíratelná.
  • V případě potřeby přidejte několik kapek gelového potravinářského barviva.
  • První vrstvu korpusu potřete 1 šálkem krému.
  • Přiklopte druhým korpusem a potřete vršek i boky tenkou vrstvou krému.
  • Dort chlaďte 15 minut.
  • Zbývající krém rozetřete po celém dortu a uhlaďte jej odsazenou stěrkou.
  • Ozdobte posypkami.
Vanilkový dort bez lepku na dortovém stojanu, ozdobený cukrářskými posypkami.
www.snixykitchen.com

Patříte k lidem, kteří musí mít vše tzv. gluten free? Pak rozhodně uvítáte i recepty na domácí bezlepkové těstoviny. Neobsahují lepek, jsou hned hotové a chutnají mnohem lépe než ty kupované.

Nepečený cheesecake s krémovou náplní a karamelizovanými pekanovými ořechy

Není nad dezert, který si můžete připravit předem a pak ho pouze další den naservírovat svým hostům. Navíc ho nepotřebujete péct a neobsahuje žádný lepek. Tak si ho pojďme společně připravit!

Co budete potřebovat

Na základ:

  • 500 g bezlepkových máslových sušenek
  • 225 g nesoleného másla, rozpuštěného

Na karamelizované ořechy:

  • 120 g pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
  • 50 g jemného moučkového cukru
  • 1 lžíce másla

Na náplň:

  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 480 g sýra Philadelphia
  • 115 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¾ lžičky mletého zázvoru
  • 1 a ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • plus 4 lžíce kupovaného nebo domácího slaného karamelu

Postup

  • Vložte sušenky do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud se nerozmixují na drobky (případně je můžete vložit do velkého sáčku a rozdrtit pomocí válečku).
  • Přendejte do mísy a vmíchejte rozpuštěné máslo.
  • Důkladně promíchejte.
  • Připravte si dortovou pružinovou formu o průměru 23 cm a vyložte základnu kruhem pečícího papíru.
  • Lžící nalijte sušenkovou směs do formy a vtlačte směs do základny a po stranách formy.
  • Dejte do lednice ztuhnout, zatímco budete připravovat zbytek dortu.
  • Dále si připravte karamelizované pekanové ořechy.
  • Na velký plech položte kousek nepřilnavého pečícího papíru.
  • Do hrnec přidejte máslo a cukr a zahřívejte na středním až vysokém ohni, dokud se máslo téměř nerozpustí.
  • Přidejte pekanové ořechy a promíchejte.
  • Pokračujte v zahřívání po dobu 3-4 minut za častého míchání, dokud se cukr nerozpustí a nepokryje pekanové ořechy.
  • Vypněte oheň a pekanové ořechy opatrně přesuňte na připravený pečicí papír. Po
  • mocí stěrky rychle a opatrně rozprostřete, aby pekanové ořechy vychladly v rovnoměrné vrstvě.
  • Po vychladnutí (trvá to asi 10 minut) ořechy nasekejte.
  • Dále si připravte náplň.
  • Smetanu šlehejte ve velké míse, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidejte sýr a znovu promíchejte.
  • Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt, muškátový oříšek, zázvor a skořici.
  • Znovu prošlehejte, aby se vše spojilo.
  • Vyjměte dortovou formu z lednice.
  • Lžící na korpus naneste náplň a stěrkou zploštěte.
  • Posypte karamelizované pekanové ořechy.
  • Dejte do lednice alespoň na 30 minut (až jeden den), aby náplň ztuhla.
  • Až budete připraveni k podávání, vyjměte dort z formy a opatrně odstraňte pečící papír ze základny.
  • Dort položte na talíř a před podáváním pokapejte slaným karamelem.
Kus cheesecaku na talíři s vidličkou.
www.kitchensanctuary.com

Gluten free pečení

  • Existuje spousta alternativ klasické pšeničné mouky. Použít můžete třeba rýžovou mouku, mandlovou mouku nebo bezlepkovou mouku, která už je běžně k dostání téměř všude.
  • Mnoho z těchto alternativních mouk má však jemnější strukturu než má obyčejná hladká pšeničná mouka.
  • Obvykle se proto přidává nějaký typ škrobu, aby směs získala lepší strukturu a trochu pojivové síly. Tapioka a bramborový škrob jsou nejčastěji používané škroby.
  • Další složkou, která se přidává do těsta na pečení, je xanthanová guma. Je to klíčová složka v bezlepkovém pečení. Má totiž velký vliv na texturu bezlepkového pečiva. Lepek dodává těstu pružnost a lepivost. Xanthanová guma tyto vlastnosti napodobuje.

A jak se vám naše dnešní recepty na bezlepkové dorty líbily? Napište nám do komentářů!



Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X