Máte pocit, že každé vaše jídlo obsahuje maso a chcete to změnit?
Nevíte však, co vařit?
Připravili jsme si pro vás 6 luxusních receptů na bezmasé obědy, které si zamilují i ti největší milovníci masa!
Ochutnejte například plněné papriky, asijské nudle s pikantní omáčkou nebo fazolový guláš.
Užijte si to!
Asijské nudle Chow Mein
Připravte si toto snadné čínské veganské jídlo z nudlí, zeleniny a pikantní omáčky. Je rychlé na přípravu a přitom chuťově naprosto dokonalé!
Ingredience
Na omáčku Chow Mein:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
- 1,5 lžičky cukru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička omáčky sriracha (volitelně)
Na smažené nudle:
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 1 mrkev, nakrájená na tenké proužky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1/2 bílého zelí, nakrájeného
- 1/2 hlavy brokolice, nakrájená na malé růžičky
- 1,5 šálku fazolových klíčků
- 300 g asijských pšeničných nudlí
- 4 jarní cibulky, nakrájené
- sezamová semínka
Postup
- Připravte si omáčku promícháním všech ingrediencí.
- Rozehřejte trochu oleje ve woku nebo v pánvi na vysoké teplotě.
- Přidejte česnek a cibuli a opékejte asi 20 sekund, prohazujte, aby se zelenina nepřipálila.
- Přidejte brokolici a mrkev a opékejte další minutu nebo dvě.
- Přidejte papriku, fazolové klíčky a zelí a pár minut opékejte.
- Dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně opeklo.
- Nudle uvařte podle návodu na obalu – je potřeba je namočit ve vodě nebo přidat rovnou do pánve.
- Přidejte omáčku chow mein a nudle, dobře promíchejte a podávejte!
- Navrch dejte nakrájenou jarní cibulku a sezamová semínka.

Vyzkoušejte i naše další tradiční recepty na čínské nudle, ať už s masem nebo bez masa.
Inspirujte se variantami rýžových nebo vaječných nudlí, které jsou na přípravu snadné a ve finále velmi chutné!
Vegetariánský boršč
Tento jednoduchý recept na boršč bez masa z jednoho hrnce vám zabere pouhých 30 minut! Lahodná a zdravá zimní polévka z řepy plná živin je snadným obědem nebo i večeří o všedním dni.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 středně velká cibule
- 2 středně velké mrkve
- 2 středně velké červené řepy
- 2 litry zeleninového vývaru
- 2 brambory
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 2 bobkové listy
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru
- sůl a černý pepř dle chuti
- (veganská) zakysaná smetana na ozdobu
- žitný chléb k podávání
Postup
- Nakrájejte si cibuli, mrkev, řepu, brambory a zelí.
- Mrkev a řepu můžete také nastrouhat pomocí struhadla.
- Zahřejte velký hrnec na středně vysoké teplotě.
- Přidejte rostlinný olej, na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a červenou řepu a za častého míchání restujte asi 5 minut.
- Do hrnce přidejte horký zeleninový vývar, na kostičky nakrájené brambory, nakrájené zelí a bobkové listy, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut.
- Do hrnce přidejte citronovou šťávu, rajčatový protlak, nasekaný česnek, nasekaný kopr, sůl a pepř.
- Přikryjte a vařte dalších 5 minut.
- Před podáváním nechte ještě 15 minut odpočívat pod pokličkou.
- Ozdobte lžící (veganské) zakysané smetany a dalším čerstvým koprem.
- Podávejte s žitným chlebem.
- Užijte si to!

Plněné cukety s rajčatovou omáčkou
Máme pro vás další úžasný recept na vegetariánský oběd! Italské plněné cukety jsou rychlým a zdravým pokrmem, který si zamilujete! Připravíte je za pouhých 20 minut a navíc jsou vegetariánské a bez lepku.
Ingredience
- 2 cukety, rozpůlené podélně
- 1 šálek fazolí cannellini
- 1 a 1/4 šálku rajčatové omáčky
- 1/2 šálku sýra mozzarella, nastrouhaného
- 1/4 šálku parmazánu, strouhaného
- 1 polévková lžíce čerstvé bazalky, nasekané
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Lžící vydlabejte jádro cuket a položte půlky cuket lícem dolů na papírové ubrousky, aby nasákly přebytečnou vlhkost.
- Nalijte 1 šálek rajčatové omáčky do zapékací misky 33×23 cm.
- Vložte do mísy půlky cuket a do jejich středu přidejte fazole cannellini.
- Na fazole nalijte zbylou rajčatovou omáčku, poté posypte mozzarellou a parmazánem.
- Pečte odkryté 20 minut a poslední 1 minutu opékejte na HIGH, dokud sýr nezhnědne.
- Poté posypte čerstvou bazalkou a podávejte!

Objevte podobné tipy
Veganský fazolový guláš z multifuknčního hrnce
Tento guláš z bílých fazolí je zdravý, veganský, bez lepku a bez přidaného oleje. Navíc ho jednoduše připravíte v multifunkčním hrnci a nebudete tak mít na práci úklid žadného nádobí.
Ingredience
- 340 g bílých fazolí (např. Cannellini), namočených přes noc
- 3 střední šalotky, nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, nakrájené
- 3 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky
- 1 velká nebo 2 malé až střední brambory, omyté, oloupané a nastrouhané
- 3 a 1/2 zeleninového vývaru
- 1 až 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
- bouqet garni: 2 bobkové listy + několik snítek petrželky a tymiánu, pevně svázané kuchyňským provázkem
- 1 a ½ – 2 lžičky soli
- čerstvé namletý černý pepř podle chuti
- 1 plechovka (410 g) drcených rajčat
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
Na gremolatu:
- 1 velká hrst petrželky, listy a natě
- 1 velký stroužek česneku, oloupaný a ponechaný vcelku
- 1 malý bio citron
- hrubá nebo vločkovitá mořská sůl
- k podávání (volitelně): čerstvá citronová šťáva, extra panenský olivový olej a křupavý celozrnný chléb
Postup
- Fazole zalijte 6 šálky (asi 1,4 l) vody a 2 lžičkami soli.
- Namočte na 8 hodin nebo přes noc, poté je sceďte a opláchněte pod studenou vodou.
- Nalijte zeleninový vývar do multifunkčního hrnce.
- Přidejte namočené a okapané bílé fazole, šalotku, česnek, řapíkatý celer, nastrouhané brambory, kmín, papriku, sůl, pepř a bouquet garni.
- Promíchejte.
- Přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak na ostatní ingredience, ale nemíchejte, nechte rajčata sedět navrchu.
- Zajistěte víko a nastavte uvolňovač tlaku na těsnění.
- Zvolte nastavení Tlakové vaření při vysokém tlaku a nastavte dobu vaření na 12 minut.
- Zatímco se guláš vaří, připravte si gremolatu.
- Petrželku nasekejte nahrubo.
- Nastrouhejte česnek přímo na petrželku a navrch této směsi nastrouhejte citron, dávejte pozor, abyste neoloupali bílou dřeň pod slupkou.
- Česnek a citronovou kůru vmíchejte do petrželky a sekejte, dokud není vše jemně nasekané.
- Posypte trochou hrubé nebo vločkové mořské soli.
- Jakmile 12minutový časovač skončí a pípne, nechte tlak přirozeně uvolnit.
- Otevřete hrnec a ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl.
- Guláš přendejte do jednotlivých misek a do každé přidejte trochu gremolaty.
- Pokud chcete, pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy a trochou extra panenského olivového oleje a podávejte s celozrnným pečivem.
- Zbytky uchovávejte v lednici po dobu až 4-5 dnů.

Vyzkoušejte i naše další recepty na guláše bez masa 5x jinak! Budete sami překvapeni, že vám v nich maso vůbec nechybí. Máme pro vás variantu z fazolí, hub nebo třeba brambor.
Kapustové placičky s feta sýrem
Tyto jednoduché placky z kapusty a sýru feta jsou vynikajícím způsobem, jak využít ne moc oblíbenou kapustu a to tak, že si ji zamilujete! Je to perfektní rychlý oběd bez masa, ale i svačinka nebo předkrm.
Ingredience
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 šálky nakrájené kapusty
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 šálek rozdrobeného sýra feta
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžička sušených bylinek
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- ½-1 šálek mléka
Na dip:
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 1-2 lžíce chilli pasty
- citronová šťáva podle chuti
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Kapustu, cibuli a česnek orestujte na troše olivového oleje, dokud se kapusta neuvaří.
- Podle chuti okořeňte a nechte vychladnout.
- Smíchte v míse všechny suché ingredience.
- V samostatné misce/džbánu smíchejte všechny mokré ingredience a dobře promíchejte.
- Mokré ingredience nalijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
- Přimíchejte kapustovou směs a rozdrobený sýr feta.
- Po lžících těsto smažte na rozpálené pánvi (chcete-li křupavé placičky, smažte je na oleji) z obou stran dozlatova.
- Vyjměte z pánve a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Na přípravu dipu jednoduše smíchejte všechny ingredience.
- Placky podávejte s omáčkou.
- Dobrou chuť!

Vegetariánské plněné papriky
Luxusní papriky plněné směsí z quiony a fazolí jsou strašně jednoduché na přípravu a zároveň chutné a syté. Je to vynikající jídlo, které si můžete připravit kdykoli během týdne a pochutná si na něm celá vaše rodina.
Ingredience
- 4 velké papriky, rozkrojené napůl a zbavené semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř, podle chuti
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lisované stroužky česneku
- ¼ lžičky vloček červeného chilli (volitelně)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky kajenského pepře (volitelně)
- 1 plechovka (425 g) nakrájených rajčat
- 1 plechovka (425 g) černých fazolí, scezených a propláchnutých
- 1 plechovka (425 g) červených fazolí, scezených a propláchnutých
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek čerstvé/mražené nebo konzervované kukuřice
- 1 šálek quinoy
- ½ šálku strouhané goudy
- volitelný topping: avokádo, koriandr/petrželka, zakysaná smetana a plátky limetky
Postup
- Předehřejte troubu na 200° Celsia a plech vyložte pečicím papírem.
- Papriku důkladně omyjte a přebytečnou vlhkost otřete papírovou utěrkou.
- Opatrně nakrájejte každou papriku na polovinu, přes stonky.
- Vyhoďte žebra a semínka a položte na připravený plech.
- Postříkejte trochou oleje ve spreji a posypte solí a pepřem.
- Pečte 8-10 minut.
- Mezitím rozehřejte olej v těžké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Vmíchejte rajčata, fazole a kukuřici.
- Přidejte vločky červeného chilli, mletý kmín, uzenou papriku, sůl a pepř a za stálého míchání 2-3 minuty povařte.
- Vmíchejte quinou a vývar a snižte plamen na minimum.
- Přikryjte a nechte dusit, dokud se quinoa neuvaří, asi 12-15 minut.
- Jakmile je hotovo, stáhněte z plotny a směs opatrně vmíchejte do opečených paprik.
- Vrch bohatě posypte strouhaným sýrem, vložte zpět do trouby a pečte 6–8 minut (dokud se sýr nerozpustí a paprika nezměkne).
- Po dokončení vyjměte z trouby a ozdobte nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
- Podávejte s oblíbeným toppingem a užijte si to.

Máme pro vás také další pečené naplněné papriky v 7 různých receptech. Inspirujte se!
Nejpoužívanější ingredience v bezmasých jídlech jsou houby nebo zelenina, případně jejich kombinace. Pokud jídlo dobře okořeníme a přidáme navrch ještě dobrý sýr, vzniknou skutečně lahodné recepty, které se nemusíte stydět servírovat ani jako nedělní oběd.
Bezmasá jídla k obědu bychom měli zařadit do jídelníčku párkrát za týden všichni. Maso je sice chuťově vynikající a obsahuje řadu tělu prospěšných látek, jeho trávení nám však zbytečně ubírá energii a není nutné ho jíst denně.
A jak vám naše recepty chutnaly tentokrát? Napište nám do komentářů!