Oblíbené recepty na obědy bez masa nejen pro vegetariány. Inspirujte se!

Máte pocit, že každé vaše jídlo obsahuje maso a chcete to změnit?

Nevíte však, co vařit?

Připravili jsme si pro vás 6 luxusních receptů na bezmasé obědy, které si zamilují i ti největší milovníci masa!

Ochutnejte například plněné papriky, asijské nudle s pikantní omáčkou nebo fazolový guláš.

Užijte si to!

Asijské nudle Chow Mein

Připravte si toto snadné čínské veganské jídlo z nudlí, zeleniny a pikantní omáčky. Je rychlé na přípravu a přitom chuťově naprosto dokonalé!

Ingredience

Na omáčku Chow Mein:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce hoisin omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička omáčky sriracha (volitelně)

Na smažené nudle:

  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké proužky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1/2 bílého zelí, nakrájeného
  • 1/2 hlavy brokolice, nakrájená na malé růžičky
  • 1,5 šálku fazolových klíčků
  • 300 g asijských pšeničných nudlí
  • 4 jarní cibulky, nakrájené
  • sezamová semínka

Postup

  1. Připravte si omáčku promícháním všech ingrediencí.
  2. Rozehřejte trochu oleje ve woku nebo v pánvi na vysoké teplotě.
  3. Přidejte česnek a cibuli a opékejte asi 20 sekund, prohazujte, aby se zelenina nepřipálila.
  4. Přidejte brokolici a mrkev a opékejte další minutu nebo dvě.
  5. Přidejte papriku, fazolové klíčky a zelí a pár minut opékejte.
  6. Dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně opeklo.
  7. Nudle uvařte podle návodu na obalu – je potřeba je namočit ve vodě nebo přidat rovnou do pánve.
  8. Přidejte omáčku chow mein a nudle, dobře promíchejte a podávejte!
  9. Navrch dejte nakrájenou jarní cibulku a sezamová semínka.
Čínské nudle se zeleninou a pikantní omáčkou v pánvi, nabírané čínskými hůlkami.
www.cupfulofkale.com

Vyzkoušejte i naše další tradiční recepty na čínské nudle, ať už s masem nebo bez masa.
Inspirujte se variantami rýžových nebo vaječných nudlí, které jsou na přípravu snadné a ve finále velmi chutné!

Vegetariánský boršč

Tento jednoduchý recept na boršč bez masa z jednoho hrnce vám zabere pouhých 30 minut! Lahodná a zdravá zimní polévka z řepy plná živin je snadným obědem nebo i večeří o všedním dni.

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 středně velké červené řepy
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 2 bobkové listy
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • sůl a černý pepř dle chuti
  • (veganská) zakysaná smetana na ozdobu
  • žitný chléb k podávání

Postup

  1. Nakrájejte si cibuli, mrkev, řepu, brambory a zelí.
  2. Mrkev a řepu můžete také nastrouhat pomocí struhadla.
  3. Zahřejte velký hrnec na středně vysoké teplotě.
  4. Přidejte rostlinný olej, na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a červenou řepu a za častého míchání restujte asi 5 minut.
  5. Do hrnce přidejte horký zeleninový vývar, na kostičky nakrájené brambory, nakrájené zelí a bobkové listy, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut.
  6. Do hrnce přidejte citronovou šťávu, rajčatový protlak, nasekaný česnek, nasekaný kopr, sůl a pepř.
  7. Přikryjte a vařte dalších 5 minut.
  8. Před podáváním nechte ještě 15 minut odpočívat pod pokličkou.
  9. Ozdobte lžící (veganské) zakysané smetany a dalším čerstvým koprem.
  10. Podávejte s žitným chlebem.
  11. Užijte si to!
Polévka z červené řepy servírovaná v hlubokém talíři se lžící, ozdobená zakysanou smetanou a koprem.
www.happykitchen.rocks

Plněné cukety s rajčatovou omáčkou

Máme pro vás další úžasný recept na vegetariánský oběd! Italské plněné cukety jsou rychlým a zdravým pokrmem, který si zamilujete! Připravíte je za pouhých 20 minut a navíc jsou vegetariánské a bez lepku.

Ingredience

  • 2 cukety, rozpůlené podélně
  • 1 šálek fazolí cannellini
  • 1 a 1/4 šálku rajčatové omáčky
  • 1/2 šálku sýra mozzarella, nastrouhaného
  • 1/4 šálku parmazánu, strouhaného
  • 1 polévková lžíce čerstvé bazalky, nasekané

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Lžící vydlabejte jádro cuket a položte půlky cuket lícem dolů na papírové ubrousky, aby nasákly přebytečnou vlhkost.
  3. Nalijte 1 šálek rajčatové omáčky do zapékací misky 33×23 cm.
  4. Vložte do mísy půlky cuket a do jejich středu přidejte fazole cannellini.
  5. Na fazole nalijte zbylou rajčatovou omáčku, poté posypte mozzarellou a parmazánem.
  6. Pečte odkryté 20 minut a poslední 1 minutu opékejte na HIGH, dokud sýr nezhnědne.
  7. Poté posypte čerstvou bazalkou a podávejte!
Cukety plněné vegetariánskou směsí, zapečené se sýrem a servírované v zapékací míse s rajčatovou omáčkou.
www.asimplepalate.com

Veganský fazolový guláš z multifuknčního hrnce

Tento guláš z bílých fazolí je zdravý, veganský, bez lepku a bez přidaného oleje. Navíc ho jednoduše připravíte v multifunkčním hrnci a nebudete tak mít na práci úklid žadného nádobí.

Ingredience

  • 340 g bílých fazolí (např. Cannellini),  namočených přes noc
  • 3 střední šalotky, nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nakrájené
  • 3 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky
  • 1 velká nebo 2 malé až střední brambory, omyté, oloupané a nastrouhané
  • 3 a 1/2 zeleninového vývaru
  • 1 až 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
  • bouqet garni: 2 bobkové listy + několik snítek petrželky a tymiánu, pevně svázané kuchyňským provázkem
  • 1 a ½ – 2 lžičky soli
  • čerstvé namletý černý pepř podle chuti
  • 1 plechovka (410 g) drcených rajčat
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku

Na gremolatu:

  • 1 velká hrst petrželky, listy a natě
  • 1 velký stroužek česneku, oloupaný a ponechaný vcelku
  • 1 malý bio citron
  • hrubá nebo vločkovitá mořská sůl
  • k podávání (volitelně): čerstvá citronová šťáva, extra panenský olivový olej a křupavý celozrnný chléb

Postup

  1. Fazole zalijte 6 šálky (asi 1,4 l) vody a 2 lžičkami soli.
  2. Namočte na 8 hodin nebo přes noc, poté je sceďte a opláchněte pod studenou vodou.
  3. Nalijte zeleninový vývar do multifunkčního hrnce.
  4. Přidejte namočené a okapané bílé fazole, šalotku, česnek, řapíkatý celer, nastrouhané brambory, kmín, papriku, sůl, pepř a bouquet garni.
  5. Promíchejte.
  6. Přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak na ostatní ingredience, ale nemíchejte, nechte rajčata sedět navrchu.
  7. Zajistěte víko a nastavte uvolňovač tlaku na těsnění.
  8. Zvolte nastavení Tlakové vaření při vysokém tlaku a nastavte dobu vaření na 12 minut.
  9. Zatímco se guláš vaří, připravte si gremolatu.
  10. Petrželku nasekejte nahrubo.
  11. Nastrouhejte česnek přímo na petrželku a navrch této směsi nastrouhejte citron, dávejte pozor, abyste neoloupali bílou dřeň pod slupkou.
  12. Česnek a citronovou kůru vmíchejte do petrželky a sekejte, dokud není vše jemně nasekané.
  13. Posypte trochou hrubé nebo vločkové mořské soli.
  14. Jakmile 12minutový časovač skončí a pípne, nechte tlak přirozeně uvolnit.
  15. Otevřete hrnec a ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl.
  16. Guláš přendejte do jednotlivých misek a do každé přidejte trochu gremolaty.
  17. Pokud chcete, pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy a trochou extra panenského olivového oleje a podávejte s celozrnným pečivem.
  18. Zbytky uchovávejte v lednici po dobu až 4-5 dnů.
Guláš z bílých fazolí servírovaný v míse s plátkem opečeného chleba s vedle položenými lžícemi a další porcí tohoto pokrmu.
www.rainbowplantlife.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na guláše bez masa 5x jinak! Budete sami překvapeni, že vám v nich maso vůbec nechybí. Máme pro vás variantu z fazolí, hub nebo třeba brambor.

Kapustové placičky s feta sýrem

Tyto jednoduché placky z kapusty a sýru feta jsou vynikajícím způsobem, jak využít ne moc oblíbenou kapustu a to tak, že si ji zamilujete! Je to perfektní rychlý oběd bez masa, ale i svačinka nebo předkrm.

Ingredience

  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 šálky nakrájené kapusty
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 šálek rozdrobeného sýra feta
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička sušených bylinek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½-1 šálek mléka

Na dip:

  • 1 šálek zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1-2 lžíce chilli pasty
  • citronová šťáva podle chuti
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Kapustu, cibuli a česnek orestujte na troše olivového oleje, dokud se kapusta neuvaří.
  2. Podle chuti okořeňte a nechte vychladnout.
  3. Smíchte v míse všechny suché ingredience.
  4. V samostatné misce/džbánu smíchejte všechny mokré ingredience a dobře promíchejte.
  5. Mokré ingredience nalijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Přimíchejte kapustovou směs a rozdrobený sýr feta.
  7. Po lžících těsto smažte na rozpálené pánvi (chcete-li křupavé placičky, smažte je na oleji) z obou stran dozlatova.
  8. Vyjměte z pánve a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  9. Na přípravu dipu jednoduše smíchejte všechny ingredience.
  10. Placky podávejte s omáčkou.
  11. Dobrou chuť!
Placky z kapusty a sýru feta servírované s miskou dipu.
www.simply-delicious-food.com

Vegetariánské plněné papriky

Luxusní papriky plněné směsí z quiony a fazolí jsou strašně jednoduché na přípravu a zároveň chutné a syté. Je to vynikající jídlo, které si můžete připravit kdykoli během týdne a pochutná si na něm celá vaše rodina.

Ingredience

  • 4 velké papriky, rozkrojené napůl a zbavené semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř, podle chuti
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 lisované ​​stroužky česneku
  • ¼ lžičky vloček červeného chilli (volitelně)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře (volitelně)
  • 1 plechovka (425 g) nakrájených rajčat
  • 1 plechovka (425 g) černých fazolí, scezených a propláchnutých
  • 1 plechovka (425 g) červených fazolí, scezených a propláchnutých
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek čerstvé/mražené nebo konzervované kukuřice
  • 1 šálek quinoy
  • ½ šálku strouhané goudy
  • volitelný topping: avokádo, koriandr/petrželka, zakysaná smetana a plátky limetky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200° Celsia a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Papriku důkladně omyjte a přebytečnou vlhkost otřete papírovou utěrkou.
  3. Opatrně nakrájejte každou papriku na polovinu, přes stonky.
  4. Vyhoďte žebra a semínka a položte na připravený plech.
  5. Postříkejte trochou oleje ve spreji a posypte solí a pepřem.
  6. Pečte 8-10 minut.
  7. Mezitím rozehřejte olej v těžké pánvi na středně vysoké teplotě.
  8. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
  9. Vmíchejte rajčata, fazole a kukuřici.
  10. Přidejte vločky červeného chilli, mletý kmín, uzenou papriku, sůl a pepř a za stálého míchání 2-3 minuty povařte.
  11. Vmíchejte quinou a vývar a snižte plamen na minimum.
  12. Přikryjte a nechte dusit, dokud se quinoa neuvaří, asi 12-15 minut.
  13. Jakmile je hotovo, stáhněte z plotny a směs opatrně vmíchejte do opečených paprik.
  14. Vrch bohatě posypte strouhaným sýrem, vložte zpět do trouby a pečte 6–8 minut (dokud se sýr nerozpustí a paprika nezměkne).
  15. Po dokončení vyjměte z trouby a ozdobte nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
  16. Podávejte s oblíbeným toppingem a užijte si to.
Papriky plněné směsí z quiony a fazolí, zapečené se sýrem a ozdobené avokádem a chilli.
www.healthyfitnessmeals.com

Máme pro vás také další pečené naplněné papriky v 7 různých receptech. Inspirujte se!

Nejpoužívanější ingredience v bezmasých jídlech jsou houby nebo zelenina, případně jejich kombinace. Pokud jídlo dobře okořeníme a přidáme navrch ještě dobrý sýr, vzniknou skutečně lahodné recepty, které se nemusíte stydět servírovat ani jako nedělní oběd.

Bezmasá jídla k obědu bychom měli zařadit do jídelníčku párkrát za týden všichni. Maso je sice chuťově vynikající a obsahuje řadu tělu prospěšných látek, jeho trávení nám však zbytečně ubírá energii a není nutné ho jíst denně.

A jak vám naše recepty chutnaly tentokrát? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X