Bezmasá jídla bychom měli zařadit do jídelníčku párkrát za týden všichni. Maso je sice chuťově vynikající a obsahuje řadu tělu prospěšných látek, jeho trávení nám však zbytečně ubírá energii a není nutné je jíst denně.
Dnešní recepty na bezmasá jídla asi nebudou novinkou pro vegetariány. Zato milovníci masa by se mohli přesvědčit, že bezmasá jídla nemusí být vůbec fádní a bez chuti. Naopak, uvidíte, že v našich receptech Vám maso určitě chybět nebude.
Nejpoužívanější ingredience v bezmasých jídlech jsou houby nebo zelenina, případně jejich kombinace. Pokud jídlo dobře okořeníme a přidáme navrch ještě dobrý sýr, vzniknou skutečně lahodné recepty, které se nemusíte stydět servírovat ani jako nedělní oběd. Takový zapečený květák s bramborem, houbový guláš bez masa nebo gnocchi se špenátem a smetanou budou zajímavou změnou na Vašem svátečním stole.
Hledáte-li recept na chutnou a rychlou večeři, pak vyzkoušejte jednoduché květákové placičky se zakysanou smetanou. O něco složitější na přípravu je zapečená cuketa s brambory, ale její vynikající chuť za tu trochu námahy navíc určitě stojí. Dobrou chuť.
Houbový guláš bez masa
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule na kostičky
- 250 g žampionů na plátky
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce červené papriky
- 1 lžíce drceného česneku
- 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 lžička majoránky nebo rozmarýnu
POSTUP
- Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a houby. Smažíme do změknutí. Přidáme česnek, papriku a dobře promícháme.
- Zasypeme kukuřičným škrobem a důkladně promícháme. Přilijeme kuřecí vývar, přidáme majoránku a rozmarýn. Vaříme do zhoustnutí.
- Houbový guláš bez masa je hotový. Podáváme jej s těstovinami nebo oblíbeným pečivem.
zdroj: mooshujenne.com
Objevte podobné tipy
Dušená kapusta s bramborem
INGREDIENCE (2 porce)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky drceného česneku
- 1 lžička drceného zázvoru
- 1 nasekaná zelená čili paprička
- 1/2 šálku jemně nasekané cibule
- 1/4 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky kardamomu
- 1/4 lžičky skořice
- 1/8 lžičky drceného hřebíčku
- 3/4 šálku mrkve na plátky
- velká špetka černého pepře
- 2 střední pokrájené brambory
- 1/2 hlávky jemně sekané kapusty
- 1/2 lžičky soli
POSTUP
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte česnek, zázvor, čili papričku a cibuli. Promíchejte a smažte 5 minut.
- Přidejte římský kmín, zázvor, kurkumu, skořici, hřebíček a černý pepř. Promíchejte a vařte 2 minuty.
- Přidejte mrkev, brambory a dobře promíchejte. Přidejte kapustu, 1/4 lžíce soli a ztlumte oheň na polovinu. Dobře promíchejte, přikryjte poklicí a vařte 15 minut. Občas promíchejte.
- Dosolte dle chuti a přilijte jednu lžíci olivového oleje. Dolijte podle potřeby vodou, přikryjte a vařte dalších 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Dušená kapusta s bramborem je hotová. Servírujeme ji s chlebem nebo s vařenou čočkou.
zdroj: veganricha.com
Zapečená cuketa s brambory
INGREDIENCE
- 900 g cukety (2 velké cukety)
- 900 g brambor (o stejném průměru jako cuketa)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 stroužky drceného česneku
- 2 lžíce sekané pažitky nebo jarní cibulky
POSTUP
- Ve střední míse smíchejte smetanu s jedním šálkem parmezánu, česnekem a dvěma lžícemi pažitky.
- Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Měly by být ale tlustší než plátky brambor. Brambory nakrájíme na ještě tenčí plátky. Pokrájenou cuketu a brambor dejte do velké mísy, osolte, opepřete a přidejte 1/2 lžičky sušeného oregana.
- Připravte si zapékací mísu a poskládejte do ní nastojato střídavě plátky brambor a cukety.
- Celé rovnoměrně zalijte smetanovou směsí a posypte 1/2 šálkem parmezánu. Vložte do trouby a pečte na 200°C 40-45minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Vyndejte z trouby a zapečená cuketa s brambory je na světě. Nechte 10 minut odpočívat a posypte ještě zbytkem pažitky.
zdroj: natashaskitchen.com
Zapečený květák s brambory
INGREDIENCE
- 600 g brambor (batátů) na 1cm plátky
- 550 g květáku na malé růžičky
- lžička olivového oleje
- 1 pórek rozkrojený podélně a tence nakrájený
- 2 stroužky drceného česneku
- 2 lžíce vody
- 40 g margarínu
- 3 lžičky hladké mouky
- 500 ml odstředěného mléka
- 40 g nízkotučného sýra
- 1 plátek nastrouhaného chleba
- 1 lžíce sekané petrželky
POSTUP
- Do hrnce nalijte trochu vody a vložte pařáček. Na něj naskládejte plátky brambor, přiklopte poklicí a nechte vařit na mírném ohni asi 8-10 minut nebo dokud nezměknou. Brambory vyndejte na talíř a dejte zatím bokem. Nyní vložte na pařáček květák na malé růžičky a nechte pod poklicí vařit 6-8 minut a přendejte na talíř.
- Zatím si rozehřejte na nepřilnavé pánvi olej. Přidejte pórek a česnek. Míchejte a vařte asi 2 minuty. Přilijte vodu, přikryjte a vařte asi 8 minut dokud není pórek měkký.
- Rovnoměrně rozložte brambory, pórek a květák do nižší zapékací mísy.
- Předehřejte troubu na 190°C. Na pánvi rozehřejte margarín nebo máslo. Pánev sundejte z ohně a přimíchejte mouku. Vraťte zpět na oheň a svižně míchejte asi 1 minutu, aby se nevytvořily hrudky. Opět sundejte z ohně a za stálého míchání přilévejte postupně všechno mléko. Vraťte na oheň a vařte za častého míchání asi 6 minut, dokud směs nezhoustne.
- Směs přelijte do zapékací mísy, posypte sýrem a chlebovou strouhankou. Pečte 25-30 minut, dokud není svrchní vrstva dozlatova propečená.
- Zapečený květák s brambory vytáhneme z trouby, posypeme petrželkou a můžeme podávat.
zdroj: foodiful.com.au
Květákové placičky
INGREDIENCE
- 5 šálků malých květákových růžiček
- 2 vajíčka
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- sůl, pepř
- olej na smažení
POSTUP
- Dejte květák do mixéru a rozmixujte na jemno.
- Přemístěte květák do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience, kromě oleje. Důkladně vše promíchejte. Pokud se Vám směs zdá příliš řídká, přidejte další mouku.
- Ze směsi vytvarujte kuličky a z nich následně placky. Velikost si zvolte sami, jestli Vám budou vyhovovat větší nebo menší placičky.
- Květákové placičky smažíme na troše oleje na středním ohni, 2 minuty z každé strany.
- Květákové placičky servírujte se zakysanou smetanou nebo s Vaší oblíbenou omáčkou.
zdroj: cooktoria.com
Gnocchi se špenátem a smetanou
INGREDIENCE (2 porce)
- 450 g gnocchi
- 3+2 lžíce olivového oleje
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 stroužek rozdrceného česneku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce strouhaného parmezánu
- sůl a pepř
- trocha strouhaného parmezánu na posypání
POSTUP
- V nízké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje na střední teplotě. Přidejte uvařené gnocchi a smažte je za stálého míchání, dokud nedostanou nazlátlou barvu.
- Přidejte další dvě lžíce oleje, česnek a nasekaný špenát. Chvíli promíchejte, pak přilijte smetanu, přidejte parmezán, osolte a opepřete.
- Dobře promíchejte a odstavte s ohně. Gnocchi se špenátem jsou hotové a na talíři je můžete posypat ještě trochou strouhaného parmezánu.
zdroj: veroathome.com
Zapékané těstoviny s houbami
INGREDIENCE (4 porce)
- 225 g libovolných těstovin
- 15 ml (1 lžíce) olivového oleje
- 340 g čerstvých hub na plátky
- 1 menší cibule, přepůlená a na tenké plátky
- sůl a čerstvě pletý pepř
- 60 ml suchého vína Marsala
- 45 g (3 lžíce) másla
- 25 g (3 lžíce) mouky
- 355 ml vývaru (kuřecí, zeleninový nebo houbový)
- 50 g jemně strouhaného parmezánu
- 115 g mozzarelly na malé kostky
- 3 lžíce čerstvé sekané petrželky
POSTUP
- Uvařte těstoviny dle návodu. Slijte je a zatím dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 200°C
- V hrnci si rozehřejte olej, přidejte houby a smažte je. Houby jsou hotové, jakmile se lesknou a začnou hnědnout. V tuto chvíli ztlumte oheň a přidejte cibuli, sůl a pepř. Dobře promíchejte a počkejte dokud se zcela nevypaří všechna voda z hub.
- Přilijte Marsalu, zamíchejte a povařte, dokud se téměř neodpaří. Přidejte máslo a promíchejte dokud se nerozpustí. Přisypte mouku a dobře promíchejte. Po částech začněte za stálého míchání přilévat vývar. Míchejte dobře, aby se nevytvořily hrudky a směs se nezačala připalovat. Po přidání vývaru vařte za stálého míchání ještě asi 2 minuty.
- Uvařenou směs vložte do zapékací mísy, promíchejte s uvařenými těstovinami, mozzarellou a polovinou parmezánu. Zbytkem parmezánu posypte povrch a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25-30 minut, dokud těstoviny na okrajích nezačnou chytat zlatavou barvu.
- Zapékané těstoviny s houbami vyndejte z trouby a před servírováním ještě posypejte čerstvě sekanou petrželkou.
zdroj: smittenkitchen.com
Víno Marsala je polosladké dezertní víno ze Sicílie. Pokud jej zrovna nemáte po ruce, může se v receptu na zapékané těstoviny s houbami nahradit jiným dezertním vínem – portským nebo tokajským.
Ve většině receptů se jako sýr používá parmezán, je-li to jen trochu možné, doporučujeme nenahrazovat jej jiným sýrem. Parmezán je natolik výrazný, že ho nespotřebujete tolik a ta chuť za nějakou korunku navíc určitě stojí.