Oblíbené recepty na bezmasá jídla nejen pro vegetariány

Bezmasá jídla bychom měli zařadit do jídelníčku párkrát za týden všichni. Maso je sice chuťově vynikající a obsahuje řadu tělu prospěšných látek, jeho trávení nám však zbytečně ubírá energii a není nutné je jíst denně.

Dnešní recepty na bezmasá jídla asi nebudou novinkou pro vegetariány. Zato milovníci masa by se mohli přesvědčit, že bezmasá jídla nemusí být vůbec fádní a bez chuti. Naopak, uvidíte, že v našich receptech Vám maso určitě chybět nebude.

Nejpoužívanější ingredience v bezmasých jídlech jsou houby nebo zelenina, případně jejich kombinace. Pokud jídlo dobře okořeníme a přidáme navrch ještě dobrý sýr, vzniknou skutečně lahodné recepty, které se nemusíte stydět servírovat ani jako nedělní oběd. Takový zapečený květák s bramborem, houbový guláš bez masa nebo gnocchi se špenátem a smetanou budou zajímavou změnou na Vašem svátečním stole.

Hledáte-li recept na chutnou a rychlou večeři, pak vyzkoušejte jednoduché květákové placičky se zakysanou smetanou. O něco složitější na přípravu je zapečená cuketa s brambory, ale její vynikající chuť za tu trochu námahy navíc určitě stojí. Dobrou chuť.

Houbový guláš bez masa

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule na kostičky
  • 250g žampionů na plátky
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce červené papriky
  • 1 lžíce drceného česneku
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky nebo rozmarýnu

POSTUP

  1. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a houby. Smažíme do změknutí. Přidáme česnek, papriku a dobře promícháme.
  2. Zasypeme kukuřičným škrobem a důkladně promícháme. Přilijeme kuřecí vývar, přidáme majoránku a rozmarýn. Vaříme do zhoustnutí.
  3. Houbový guláš bez masa je hotový. Podáváme jej s těstovinami nebo oblíbeným pečivem.

Hotový recept na houbový guláš bez masa

Zdroj: mooshujenne.com

Dušená kapusta s bramborem

INGREDIENCE (2 porce)

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1 lžička drceného zázvoru
  • 1 nasekaná zelená čili paprička
  • 1/2 šálku jemně nasekané cibule
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky drceného hřebíčku
  • 3/4 šálku mrkve na plátky
  • velká špetka černého pepře
  • 2 střední pokrájené brambory
  • 1/2 hlávky jemně sekané kapusty
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP

  1. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte česnek, zázvor, čili papričku a cibuli. Promíchejte a smažte 5 minut.
  2. Přidejte římský kmín, zázvor, kurkumu, skořici, hřebíček a černý pepř. Promíchejte a vařte 2 minuty.
  3. Přidejte mrkev, brambory a dobře promíchejte. Přidejte kapustu, 1/4 lžíce soli a ztlumte oheň na polovinu. Dobře promíchejte, přikryjte poklicí a vařte 15 minut. Občas promíchejte.
  4. Dosolte dle chuti a přilijte jednu lžíci olivového oleje. Dolijte podle potřeby vodou, přikryjte a vařte dalších 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  5. Dušená kapusta s bramborem je hotová. Servírujeme ji s chlebem nebo s vařenou čočkou.

Hotová dušená kapusta s bramborem

Zdroj: veganricha.com

Zapečená cuketa s brambory

INGREDIENCE

  • 900g cukety (2 velké cukety)
  • 900g brambor (o stejném průměru jako cuketa)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 2 lžíce sekané pažitky nebo jarní cibulky

POSTUP

  1. Ve střední míse smíchejte smetanu s jedním šálkem parmezánu, česnekem a dvěma lžícemi pažitky.
  2. Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Měly by být ale tlustší než plátky brambor. Brambory nakrájíme na ještě tenčí plátky. Pokrájenou cuketu a brambor dejte do velké mísy, osolte, opepřete a přidejte 1/2 lžičky sušeného oregana.
  3. Připravte si zapékací mísu a poskládejte do ní nastojato střídavě plátky brambor a cukety.
  4. Celé rovnoměrně zalijte smetanovou směsí a posypte 1/2 šálkem parmezánu. Vložte do trouby a pečte na 200°C 40-45minut nebo dokud brambory nezměknou.
  5. Vyndejte z trouby a zapečená cuketa s brambory je na světě. Nechte 10 minut odpočívat a posypte ještě zbytkem pažitky.

Hotová zapečená cuketa s brambory

Zdroj: natashaskitchen.com

Zapečený květák s brambory

INGREDIENCE

  • 600g brambor (batátů) na 1cm plátky
  • 550g květáku na malé růžičky
  • lžička olivového oleje
  • 1 pórek rozkrojený podélně a tence nakrájený
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 2 lžíce vody
  • 40g margarínu
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 500ml odstředěného mléka
  • 40g nízkotučného sýra
  • 1 plátek nastrouhaného chleba
  • 1 lžíce sekané petrželky

POSTUP

  1. Do hrnce nalijte trochu vody a vložte pařáček. Na něj naskládejte plátky brambor, přiklopte poklicí a nechte vařit na mírném ohni asi 8-10 minut nebo dokud nezměknou. Brambory vyndejte na talíř a dejte zatím bokem. Nyní vložte na pařáček květák na malé růžičky a nechte pod poklicí vařit 6-8 minut a přendejte na talíř.
  2. Zatím si rozehřejte na nepřilnavé pánvi olej. Přidejte pórek a česnek. Míchejte a vařte asi 2 minuty. Přilijte vodu, přikryjte a vařte asi 8 minut dokud není pórek měkký.
  3. Rovnoměrně rozložte brambory, pórek a květák do nižší zapékací mísy.
  4. Předehřejte troubu na 190°C. Na pánvi rozehřejte margarín nebo máslo. Pánev sundejte z ohně a přimíchejte mouku. Vraťte zpět na oheň a svižně míchejte asi 1 minutu, aby se nevytvořily hrudky. Opět sundejte z ohně a za stálého míchání přilévejte postupně všechno mléko. Vraťte na oheň a vařte za častého míchání asi 6 minut, dokud směs nezhoustne.
  5. Směs přelijte do zapékací mísy, posypte sýrem a chlebovou strouhankou. Pečte 25-30 minut, dokud není svrchní vrstva dozlatova propečená.
  6. Zapečený květák s brambory vytáhneme z trouby, posypeme petrželkou a můžeme podávat.

Hotový recept na zapečený květák s brambory

Zdroj: foodiful.com.au

Květákové placičky

INGREDIENCE

  • 5 šálků malých květákových růžiček
  • 2 vajíčka
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Dejte květák do mixéru a rozmixujte na jemno.
  2. Přemístěte květák do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience, kromě oleje. Důkladně vše promíchejte. Pokud se Vám směs zdá příliš řídká, přidejte další mouku.
  3. Ze směsi vytvarujte kuličky a z nich následně placky. Velikost si zvolte sami, jestli Vám budou vyhovovat větší nebo menší placičky.
  4. Květákové placičky smažíme na troše oleje na středním ohni, 2 minuty z každé strany.
  5. Květákové placičky servírujte se zakysanou smetanou nebo s Vaší oblíbenou omáčkou.

Hotový recept na květákové placičky

Zdroj: cooktoria.com

Gnocchi se špenátem a smetanou

INGREDIENCE (2 porce)

  • 450g gnocchi
  • 3+2 lžíce olivového oleje
  • 100g čerstvého špenátu
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • 400ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř
  • trocha strouhaného parmezánu na posypání

POSTUP

  1. V nízké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje na střední teplotě. Přidejte uvařené gnocchi a smažte je za stálého míchání, dokud nedostanou nazlátlou barvu.
  2. Přidejte další dvě lžíce oleje, česnek a nasekaný špenát. Chvíli promíchejte, pak přilijte smetanu, přidejte parmezán, osolte a opepřete.
  3. Dobře promíchejte a odstavte s ohně. Gnocchi se špenátem jsou hotové a na talíři je můžete posypat ještě trochou strouhaného parmezánu.

Hotový recept na gnocchi se špenátem a smeatnou

Zdroj: veroathome.com

Zapékané těstoviny s houbami

INGREDIENCE (4 porce)

  • 225g libovolných těstovin
  • 15ml (1 lžíce) olivového oleje
  • 340g čerstvých hub na plátky
  • 1 menší cibule, přepůlená a na tenké plátky
  • sůl a čerstvě pletý pepř
  • 60ml suchého vína Marsala
  • 45g (3 lžíce) másla
  • 25g (3 lžíce) mouky
  • 355ml vývaru (kuřecí, zeleninový nebo houbový)
  • 50g jemně strouhaného parmezánu
  • 115g mozzarelly na malé kostky
  • 3 lžíce čerstvé sekané petrželky

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu. Slijte je a zatím dejte stranou.
  2. Předehřejte troubu na 200°C
  3. V hrnci si rozehřejte olej, přidejte houby a smažte je. Houby jsou hotové, jakmile se lesknou a začnou hnědnout.  V tuto chvíli ztlumte oheň a přidejte cibuli, sůl a pepř. Dobře promíchejte a počkejte dokud se zcela nevypaří všechna voda z hub.
  4. Přilijte Marsalu, zamíchejte a povařte, dokud se téměř neodpaří. Přidejte máslo a promíchejte dokud se nerozpustí. Přisypte mouku a dobře promíchejte. Po částech začněte za stálého míchání přilévat vývar. Míchejte dobře, aby se nevytvořily hrudky a směs se nezačala připalovat. Po přidání vývaru vařte za stálého míchání ještě asi 2 minuty.
  5. Uvařenou směs vložte do zapékací mísy, promíchejte s uvařenými těstovinami, mozzarellou a polovinou parmezánu. Zbytkem parmezánu posypte povrch a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25-30 minut, dokud těstoviny na okrajích nezačnou chytat zlatavou barvu.
  6. Zapékané těstoviny s houbami vyndejte z trouby a před servírováním ještě posypejte čerstvě sekanou petrželkou.

Hotový recept na zapékané těstoviny s houbami

Zdroj: smittenkitchen.com

Víno Marsala je polosladké dezertní víno ze Sicílie. Pokud jej zrovna nemáte po ruce, může se v receptu na zapékané těstoviny s houbami nahradit jiným dezertním vínem – portským nebo tokajským.

Ve většině receptů se jako sýr používá parmezán, je-li to jen trochu možné, doporučujeme nenahrazovat jej jiným sýrem. Parmezán je natolik výrazný, že ho nespotřebujete tolik a ta chuť za nějakou korunku navíc určitě stojí.

Dalším vynikajícím bezmasým pokrmem, který můžete vyzkoušet je bulgur s rýží a rajčaty.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *