Nemusíte být ani příznivci vegetariánské stravy, abyste občas dali přednost bezmasým pokrmům.
Ideální pro oběd nebo i teplou večeři jsou bezmasé guláše, které můžete připravit z brambor, hub, fazolí, zeleniny nebo vajec.
Pojďme se tedy podívat na snadných 5 receptů na bezmasé guláše.
Bramborový guláš
Bramborový guláš výborně chutná doplněný nějakou uzeninou. Vhodné jsou špekáčky, kabanos, párky nebo i klobása.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 400 g špekáčků
- cibule
- sádlo
- 1 paprika
- 2 rajčata
- mletá sladká paprika
- česnek
- pepř
- kmín
- majoránka
- sůl
- polohrubá mouka
POSTUP
- Brambory oloupeme a omyjeme a nakrájíme na kostky.
- Rajčata a papriky opláchneme a nakrájíme na proužky.
- V kastrole na tuku zpěníme nakrájenou cibuli.
- Přidáme brambory, rajčata a papriku a zamícháme.
- Dochutíme solí, kmínem, pepřem, mletou paprikou a dusíme pod pokličkou doměkka.
- Před koncem dušení guláš zahustíme moukou, přidáme nakrájené špekáčky a majoránku a ještě povaříme.
zdroj: lilvienna.com
Na houbový guláš samozřejmě potřebujeme houby. Nejlepší jsou houby nasbírané přímo v lese, ale pokud nejsme houbaři nebo na sběr nemáme čas, tak se dá docela dobře připravit tento guláš i z koupených žampionů nebo hlívy ústřičné. Z lesních hub používáme spíše tvrdší houby, chutnější je jejich směs a krájíme je na větší kousky než například do smaženice.
Objevte podobné tipy
Houbový guláš
Houbový guláš získá výbornou chuť díky gulášovému koření.
INGREDIENCE
- 500 g čerstvých hub
- cibule
- česnek
- pepř
- sůl
- majoránka
- 1 brambora
- masox
- mletá sladká paprika
- gulášové koření
- sádlo
POSTUP
- V kastrolu osmažíme na sádle cibuli a přidáme omyté a nakrájené houby.
- Osolíme, opepříme a přidáme kmín a mletou papriku a gulášové koření.
- Dusíme doměkka, přičemž vzniklou šťávu ochutíme masoxem.
- Na zahuštění přidáme syrovou, najemno nastrouhanou bramboru.
zdroj: mariaushakova.com
Z luštěnin se na guláš nejvíce používají fazole. Mohou být bílé nebo barevné, ale oboje se musí den předem namočit a pak poměrně dlouho vařit, až jsou měkké. Fazole při vaření nesolíme, ale můžeme přidat bobkový list, Spěcháme-li, můžeme si vypomoci sterilovanými fazolemi, které nepotřebují tak dlouhou přípravu.
Fazolový guláš
Abychom nestrávili při přípravě jídla zbytečně moc času, tak si při vaření fazolového guláše můžeme pomoci fazolemi ve slaném nálevu, jejiž chuť zjemníme sladkým kečupem.
INGREDIENCE
- 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu
- jemný sladký kečup
- 1 pár klobásky, může být i pikantní
- 1 cibule
- česnek
- majoránka
- mletá sladká paprika
- olej
- sůl
- sojová omáčka
POSTUP
- V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a na ni dáme nakrájenou klobásku. Necháme opéci.
- Přidáme fazole.
- Vše osolíme, opepříme, ochutíme utřeným česnekem, kečupem, sladkou paprikou a majoránkou.
- Povaříme důkladně, aby se jednotlivé chutě spojily.
- Nakonec dochutíme sojovou omáčkou.
zdroj: goodthingsmagazine.com
Na zeleninový guláš se dají použít různé druhy zeleniny. Patří mezi ně především rajčata a papriky, cuketa nebo patison, květák, kapusta nebo zelí či kořenová zelenina. Pro chuť je výhodné připravovat zeleninový guláš ze směsi.
Zeleninový guláš
Cuketa je výborným základem pro guláš, protože ho jednak poměrně dobře zahustí a jednak díky ní bude guláš objemnější.
INGREDIENCE
- 3 velké brambory
- 1 mladá cuketa
- 1 červená paprika
- 3 rajčata
- 1 cibule
- olej
- mletá sladká paprika
- kmín
- majoránka
- pepř
- sůl
- polohrubá mouka
POSTUP
- V kastrole na tuku osmažíme nakrájenou cibuli.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Zeleninu opláchneme, nakrájíme na nudličky nebo na kostky.
- Vše přidáme k cibuli v kastrole.
- Osolíme a opepříme.
- Dochutíme kmínem a sladkou paprikou a majoránkou.
- Dusíme doměkka.
- Pokud se nám zdá guláš málo hustý, zahustíme ho lžičkou mouky, kterou dobře povaříme.
zdroj: chefdehome.com
Vejce jsou důležitou součástí výživy lidí. Mají totiž vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, tuky, vitamíny i minerální látky.
Vaječný guláš
Kdo má rád vajíčka, nebo jich má doma nadbytek, může si uvařit vaječný guláš, kde se vejce velice dobře upotřebí.
INGREDIENCE
- 8 vajec
- sádlo
- 3 cibule
- mletá sladká paprika
- sůl
POSTUP
- Vejce uvaříme natvrdo.
- V kastrole na sádle osmažíme cibuli a přidáme nakrájená vejce.
- Osolíme a poprášíme mletou sladkou paprikou.
- Podlijeme vodou a chvíli podusíme.
zdroj: lookingatcooking.com
K bezmasým gulášům můžeme podávat jako přílohu prakticky cokoliv. Hodí se samozřejmě houskový i bramborový knedlík, nočky, rýže nebo i brambory. Chybu neuděláte, ani když podáte k zakousnutí křupavé pečivo.
Pokud jste sem přece jen zavítali omylem a maso milujete, vyzkoušejte tradiční guláše, o kterých také píšeme.
Přípravu guláše si můžete zkrátit i pomocí tlakového hrnce. Zachová se tak i mnohem více živin. Chtěli byste poradit s výběrem tohoto pomocníka? Přečtěte si recenzi na téma tlakové hrnce.