Luxusní recepty na bezmasé vegetariánské guláše nejen pro vegetariány. Inspirujte se!

Nemusíte být ani příznivci vegetariánské stravy, abyste občas dali přednost bezmasým pokrmům.

Vyzkoušejte naše recepty na guláše bez masa 5x jinak!

Budete sami překvapeni, že vám v nich maso vůbec nechybí.

Máme pro vás variantu z fazolí, hub nebo třeba brambor.

Tak pojďme na to!

Veganský maďarský guláš

Luxusní bezmasý guláš, který je vydatný a příjemně pikantní, a červené víno mu dodává ten správný šmrnc. To prostě musíte ochutnat!

Ingredience

  • 320 g jemně nakrájené bílé cibule
  • 2 červené papriky, nakrájené
  • 6 extra velkých stroužků česneku, lisovaného
  • 2 a 1/2 – 3 šálky vývaru
  • 1 lžička jemné soli
  • 3-5 lžic maďarské papriky (ujistěte se, že není uzená)   
  • 1/4 šálku suchého červeného vína
  • 8 malých brambor, nakrájených na kousky
  • 410 ml plechovka nakrájených rajčat se šťávou     
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • špetka kajenského pepře

Postup

  1. Nakrájejte si veškerou zeleninu.
  2. Do velkého hrnce na středním plameni přidejte cibuli, papriku, česnek, 1 šálek vývaru a 1/2 lžičky soli.
  3. Jakmile to po celém povrchu začne bublat, vařte asi 8 minut, dokud zelenina nezměkne a všechen vývar nezmizí.
  4. Před přidáním vína chcete, aby se vývar vyvařil, omáčka tak zůstane hustá a na konci nebude vodová.
  5. Přidejte papriku a víno a vařte asi 3 minuty.
  6. Přidejte brambory, rajčata, pepř, další 1/2 lžičky soli a zbývající vývar.
  7. Začněte s 1 a 1/2 šálky a přidejte další, pokud je to potřeba.
  8. Dobře promíchejte a zvyšte plamen.
  9. Jakmile dojde směs k varu, přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
  10. Vařte asi 15–20 minut, dokud brambory nezměknou, ale nebudou kašovité.
  11. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další koření.
  12. Ihned podávejte buď samotné nebo s bílou rýží.
Guláš z brambor a červených paprik  servírovaný ve velké nádobě a posypaný čerstvými bylinkami.
www.hevegan8.com

Zeleninový guláš s bramborami

Cuketa je výborným základem pro guláš, protože ho jednak poměrně dobře zahustí a jednak díky ní bude objemnější. Vyzkoušejte tento vydatný zeleninový pokrm, který vás po dlouhém studeném dni krásně zahřeje!

INGREDIENCE

  • 3 velké brambory
  • 1 mladá cuketa
  • 1 červená paprika
  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • polohrubá mouka

POSTUP

  1. V kastrole na tuku osmažte nakrájenou cibuli.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
  3. Zeleninu opláchněte a nakrájejte na nudličky nebo na kostky.
  4. Vše přidejte k cibuli v kastrole.
  5. Osolte a opepřete.
  6. Dochuťte kmínem, sladkou paprikou a majoránkou.
  7. Duste doměkka.
  8. Pokud se vám zdá guláš málo hustý, zahustěte ho lžičkou mouky, kterou dobře povařte.
Guláš z brambor a další zeleniny servírovaný v hlubokém talíři.
www.chefdehome.com

Bezmasý houbový guláš

Jednoduchý pokrm s houbami vám dokáže, že chutný guláš se udělat i bez masa. Podávejte ho s těstovinami nebo jakoukoli jinou přílohou a získáte tak vydatné jídlo plné živin.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 kg libovolných hub, nakrájených (na guláš se nejvíce hodí mladé tvrdé houby jako suchohřiby nebo praváky)
  • 1 plechovka (400 ml) nakrájených rajčat
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 a ½ lžičky papriky
  • 5 až 6 snítek čerstvého tymiánu
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
  2. Přidejte cibuli a opékejte, dokud cibule nezačne měknout, asi 4 minuty.
  3. Přidejte červenou papriku a restujte, dokud paprika a cibule nezačnou karamelizovat asi 3 až 5 minut.
  4. Přendejte na talíř a odložte stranou.
  5. Ve stejné pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje.
  6. Přidejte houby a za občasného míchání vařte, dokud se voda, kterou houby pustily, nezačne odpařovat.
  7. Houby ochuťte solí a sušeným česnekem a pokračujte ve vaření, dokud houby nezměknou, nezmenší objem a houbová tekutina se téměř neodpaří, ještě asi 5 až 7 minut.
  8. Přidejte předvařenou papriku a cibuli, nakrájená rajčata, zeleninový vývar, papriku a tymián.
  9. Dobře promíchejte.
  10. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte plamen a nechte asi 20 minut probublávat.
  11. Užijte si to!
Guláš z hub a zeleniny v hrnci s vařečkou.
www.mariaushakova.com

Jednoduchý bramborový guláš

Skvěle ochucené jídlo, které je neuvěřitelně jednoduché na přípravu! Před podáváním do něj můžete přidat trochu zakysané smetany, dodá mu tu správnou chuť.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 3 velké brambory nakrájené na kousky o velikosti sousta
  • 1 lžička čerstvého česneku, nasekaného
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 5 šálků vody smíchané s koncentrovaným vývarem
  • 2 polévkové lžíce papriky
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžičky černého pepře
  • petrželka na ozdobu
  • zakysaná smetana k servírování

Postup

  1. Rozpalte pánev s olejem.
  2. Přidejte cibuli a orestujte doměkka.
  3. Přidejte česnek a minutu restujte.
  4. Dále přidejte bobkový list a brambory.
  5. Dochuťte kmínem a paprikou.
  6. Celou směs dobře promíchejte na mírném ohni.
  7. Na brambory v hrnci přidejte rajčatový protlak, dochuťte solí a pepřem.
  8. Brambory zalijte vývarem a promíchejte.
  9. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
  10. Občas promíchejte.
  11. Doba vaření brambor do měkka může trvat asi 20–30 minut, záleží na velikosti kousku brambor a odrůdě.
  12. Kousek bobkového listu vyjměte a zlikvidujte.
  13. Horký guláš podávejte v miskách a ozdobte zakysanou smetanou a čerstvou petrželkou.
Guláš z brambor servírovaný v misce a nabíraný lžící.
www.masalaherb.com

Podívejte se také na naše recepty na buřtguláš v masové i veganské verzi! Tohle syté a velice chutné jídlo lze upravit v mnoha variantách, ať už doma nebo třeba venku nad ohněm.

Fazolový guláš bez masa

Pikantní hustý vege guláš ochucený uzenou paprikou si musí oblíbit snad každý! Díky fazolím a zelenině je pokrm skvěle vydatný a sytý. Navíc je veganský, bez lepku a hotový do 30 minut.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 červené cibule, nakrájené
  • 2 červené papriky, zbavené semínek, nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 2 – 3 lžíce sladké uzené papriky
  • 800 g nakrájených konzervovaných rajčat
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 špetka soli
  • 800 g konzervovaného fazolového mixu, okapaného a propláchnutého
  • 4 lžíce čerstvé petrželky, nasekané, na ozdobu (volitelně)
  • 4 lžíce zakysané smetany k podávání (volitelně)

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a na středním plameni 5 minut opékejte cibuli a červenou papriku.
  2. Přidejte česnek a opékejte 1 minutu.
  3. Vmíchejte sladkou uzenou papriku a opékejte po dobu 1 minuty.
  4. Dávejte pozor, abyste papriku nenechali restovat déle, mohla by zhořknout.
  5. Vmíchejte konzervovaná rajčata, zeleninový vývar a cukr a dochuťte solí a pepřem.
  6. Vařte 10 minut, občas zamíchejte.
  7. Přidejte fazole a vařte 2 minuty, dokud se fazole neprohřejí.
  8. Posypte lístky čerstvé petrželky a podávejte.
Guláš z fazolí a zeleniny servírovaný v hlubokém talíří, ozdobený zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
www.therealmealdeal.com

K vegetariánským gulášům můžeme podávat jako přílohu prakticky cokoliv. Hodí se samozřejmě houskový i bramborový knedlík, nočky, rýže nebo i brambory. Chybu neuděláte, ani když podáte k zakousnutí křupavé pečivo.

Pokud jste sem přece jen zavítali omylem a maso milujete, vyzkoušejte tradiční guláše, o kterých také píšeme.

Napište nám do komentářů, jak vám naše recepty chutnaly. Budeme se těšit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X