Nemusíte být ani příznivci vegetariánské stravy, abyste občas dali přednost bezmasým pokrmům.
Vyzkoušejte naše recepty na guláše bez masa 5x jinak!
Budete sami překvapeni, že vám v nich maso vůbec nechybí.
Máme pro vás variantu z fazolí, hub nebo třeba brambor.
Tak pojďme na to!
Veganský maďarský guláš
Luxusní bezmasý guláš, který je vydatný a příjemně pikantní, a červené víno mu dodává ten správný šmrnc. To prostě musíte ochutnat!
Ingredience
- 320 g jemně nakrájené bílé cibule
- 2 červené papriky, nakrájené
- 6 extra velkých stroužků česneku, lisovaného
- 2 a 1/2 – 3 šálky vývaru
- 1 lžička jemné soli
- 3-5 lžic maďarské papriky (ujistěte se, že není uzená)
- 1/4 šálku suchého červeného vína
- 8 malých brambor, nakrájených na kousky
- 410 ml plechovka nakrájených rajčat se šťávou
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- špetka kajenského pepře
Postup
- Nakrájejte si veškerou zeleninu.
- Do velkého hrnce na středním plameni přidejte cibuli, papriku, česnek, 1 šálek vývaru a 1/2 lžičky soli.
- Jakmile to po celém povrchu začne bublat, vařte asi 8 minut, dokud zelenina nezměkne a všechen vývar nezmizí.
- Před přidáním vína chcete, aby se vývar vyvařil, omáčka tak zůstane hustá a na konci nebude vodová.
- Přidejte papriku a víno a vařte asi 3 minuty.
- Přidejte brambory, rajčata, pepř, další 1/2 lžičky soli a zbývající vývar.
- Začněte s 1 a 1/2 šálky a přidejte další, pokud je to potřeba.
- Dobře promíchejte a zvyšte plamen.
- Jakmile dojde směs k varu, přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte asi 15–20 minut, dokud brambory nezměknou, ale nebudou kašovité.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další koření.
- Ihned podávejte buď samotné nebo s bílou rýží.

Zeleninový guláš s bramborami
Cuketa je výborným základem pro guláš, protože ho jednak poměrně dobře zahustí a jednak díky ní bude objemnější. Vyzkoušejte tento vydatný zeleninový pokrm, který vás po dlouhém studeném dni krásně zahřeje!
INGREDIENCE
- 3 velké brambory
- 1 mladá cuketa
- 1 červená paprika
- 3 rajčata
- 1 cibule
- olej
- mletá sladká paprika
- kmín
- majoránka
- pepř
- sůl
- polohrubá mouka
POSTUP
- V kastrole na tuku osmažte nakrájenou cibuli.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Zeleninu opláchněte a nakrájejte na nudličky nebo na kostky.
- Vše přidejte k cibuli v kastrole.
- Osolte a opepřete.
- Dochuťte kmínem, sladkou paprikou a majoránkou.
- Duste doměkka.
- Pokud se vám zdá guláš málo hustý, zahustěte ho lžičkou mouky, kterou dobře povařte.

Objevte podobné tipy
Bezmasý houbový guláš
Jednoduchý pokrm s houbami vám dokáže, že chutný guláš se udělat i bez masa. Podávejte ho s těstovinami nebo jakoukoli jinou přílohou a získáte tak vydatné jídlo plné živin.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 kg libovolných hub, nakrájených (na guláš se nejvíce hodí mladé tvrdé houby jako suchohřiby nebo praváky)
- 1 plechovka (400 ml) nakrájených rajčat
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 a ½ lžičky papriky
- 5 až 6 snítek čerstvého tymiánu
- sůl podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte cibuli a opékejte, dokud cibule nezačne měknout, asi 4 minuty.
- Přidejte červenou papriku a restujte, dokud paprika a cibule nezačnou karamelizovat asi 3 až 5 minut.
- Přendejte na talíř a odložte stranou.
- Ve stejné pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje.
- Přidejte houby a za občasného míchání vařte, dokud se voda, kterou houby pustily, nezačne odpařovat.
- Houby ochuťte solí a sušeným česnekem a pokračujte ve vaření, dokud houby nezměknou, nezmenší objem a houbová tekutina se téměř neodpaří, ještě asi 5 až 7 minut.
- Přidejte předvařenou papriku a cibuli, nakrájená rajčata, zeleninový vývar, papriku a tymián.
- Dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu, přikryjte, snižte plamen a nechte asi 20 minut probublávat.
- Užijte si to!

Jednoduchý bramborový guláš
Skvěle ochucené jídlo, které je neuvěřitelně jednoduché na přípravu! Před podáváním do něj můžete přidat trochu zakysané smetany, dodá mu tu správnou chuť.
Ingredience
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 3 velké brambory nakrájené na kousky o velikosti sousta
- 1 lžička čerstvého česneku, nasekaného
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 5 šálků vody smíchané s koncentrovaným vývarem
- 2 polévkové lžíce papriky
- 1 polévková lžíce kmínu
- 1 bobkový list
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžičky černého pepře
- petrželka na ozdobu
- zakysaná smetana k servírování
Postup
- Rozpalte pánev s olejem.
- Přidejte cibuli a orestujte doměkka.
- Přidejte česnek a minutu restujte.
- Dále přidejte bobkový list a brambory.
- Dochuťte kmínem a paprikou.
- Celou směs dobře promíchejte na mírném ohni.
- Na brambory v hrnci přidejte rajčatový protlak, dochuťte solí a pepřem.
- Brambory zalijte vývarem a promíchejte.
- Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Občas promíchejte.
- Doba vaření brambor do měkka může trvat asi 20–30 minut, záleží na velikosti kousku brambor a odrůdě.
- Kousek bobkového listu vyjměte a zlikvidujte.
- Horký guláš podávejte v miskách a ozdobte zakysanou smetanou a čerstvou petrželkou.

Podívejte se také na naše recepty na buřtguláš v masové i veganské verzi! Tohle syté a velice chutné jídlo lze upravit v mnoha variantách, ať už doma nebo třeba venku nad ohněm.
Fazolový guláš bez masa
Pikantní hustý vege guláš ochucený uzenou paprikou si musí oblíbit snad každý! Díky fazolím a zelenině je pokrm skvěle vydatný a sytý. Navíc je veganský, bez lepku a hotový do 30 minut.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule, nakrájené
- 2 červené papriky, zbavené semínek, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 2 – 3 lžíce sladké uzené papriky
- 800 g nakrájených konzervovaných rajčat
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 špetka soli
- 800 g konzervovaného fazolového mixu, okapaného a propláchnutého
- 4 lžíce čerstvé petrželky, nasekané, na ozdobu (volitelně)
- 4 lžíce zakysané smetany k podávání (volitelně)
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a na středním plameni 5 minut opékejte cibuli a červenou papriku.
- Přidejte česnek a opékejte 1 minutu.
- Vmíchejte sladkou uzenou papriku a opékejte po dobu 1 minuty.
- Dávejte pozor, abyste papriku nenechali restovat déle, mohla by zhořknout.
- Vmíchejte konzervovaná rajčata, zeleninový vývar a cukr a dochuťte solí a pepřem.
- Vařte 10 minut, občas zamíchejte.
- Přidejte fazole a vařte 2 minuty, dokud se fazole neprohřejí.
- Posypte lístky čerstvé petrželky a podávejte.

K vegetariánským gulášům můžeme podávat jako přílohu prakticky cokoliv. Hodí se samozřejmě houskový i bramborový knedlík, nočky, rýže nebo i brambory. Chybu neuděláte, ani když podáte k zakousnutí křupavé pečivo.
Pokud jste sem přece jen zavítali omylem a maso milujete, vyzkoušejte tradiční guláše, o kterých také píšeme.
Napište nám do komentářů, jak vám naše recepty chutnaly. Budeme se těšit!