Snadné recepty na lahodné rizoto se zeleninou bez masa

I bezmasé pokrmy jsou lahodné. O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad.

Mnohdy záleží na správnému poměru zeleniny a přílohy, jako je například rýže, luštěniny či brambory.

Pro tento článek jsme si pro vás připravili pět receptů na bezmasé rizoto.

Příprava rýže na rizoto

Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat.

Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar.

Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.

Bezmasé rizoto s cuketou

Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na hořčík, draslík a vápník, přičemž draslík vyplavuje z těla přebytečnou vodu a soli. Proto se nebojme cuketu použít i při přípravě bezmasého rizota.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 1 hrníček rýže – asi 250 g
  • 250 g rajčat
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • sůl
  • sýr Gouda

POSTUP

  1. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli společně s utřeným česnekem, přidáme opranou rýži a osmažíme.
  2. Rýži zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  3. Opláchneme rajčata a cuketu a nakrájíme na kousky, které na pánvičce osmažíme a podusíme na oleji, až změknou.
  4. Dochutíme solí a čerstvou bazalkou.
  5. Potom smícháme uvařenou rýži se zeleninou a na talířku sypeme strouhanou goudou.

Hotový recept na bezmasé rizoto s cuketouzdroj: allrecipes.co.uk

Bezmasé rizito s květákem

Květák je výborná zelenina, která se hodí také pro bezmasé rizoto. Ve spojení s rýží získá pokrm báječnou chuť, pokud ho doplníme sýrem s výraznou chutí – například nivou.

INGREDIENCE

  • květák
  • 1 hrníček rýže
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 100 g nivy
  • 100 g plátků mandlí
  • máslo
  • olej
  • tymián
  • voda nebo kuřecí vývar

POSTUP

  1. V kastrolu na másle osmažíme omytý a na malé růžičky rozebraný květák.
  2. Přidáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je květák měkký.
  3. Připravíme si rýži. Tu propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vložíme ji na pánev na rozpálený olej a osmažíme.
  4. Pak rýži zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka.
  5. K uvařené rýži přidáme opečený květák, posypeme strouhanou nivou a ozdobíme plátky opražených mandlí.

Hotový recept na bezmasé rizoto s květákemzdroj: epicurious.com

Bezmasé rizoto s pórkem

Pórek povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Můžeme ho proto s klidem použít i pro přípravu bezmasého rizota.

INGREDIENCE

  • pórek
  • 300 g rýže
  • kuřecí vývar
  • 1 dl bílého vína
  • cibule
  • tvrdý sýr – nejlépe parmezán
  • máslo
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. V kastrolu si osmažíme na másle nakrájenou cibuli.
  2. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemná kolečka, která přidáme k cibuli a osmažíme společně.
  3. Potom k pórku a cibuli přidáme opranou rýži, chvíli orestujeme.
  4. Osolíme a opepříme a zalijeme vínem a vývarem.
  5. Společně dusíme doměkka.
  6. Servírovat můžeme se ztraceným vejcem.

Hotový recept na bezmasé rizoto s pórkemzdroj: myrecipes.com

Bezmasé rizoto se sýrem

Někdy nemáme čas na přípravu složitého oběda. Vyzkoušejte rychlé bezmasé rizoto se sýrem, které je opravdu jednoduché.

INGREDIENCE

  • 1 hrníček rýže
  • 1 cibule
  • 1 plechovka fazolí v rajské omáčce
  • 2 řapíky celeru
  • malá plechovka kukuřice v nálevu
  • 100 g strouhaného uzeného sýru
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP

  1. V kastrolu si na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme k ní opranou rýži a společně opečeme.
  2. Rýži doplníme nakrájeným celerem.
  3. Rýži zalijeme vodou a dusíme doměkka.
  4. K hotové uvařené rýži přidáme fazole a kukuřici z plechovky a zamícháme.
  5. Na talířku posypeme strouhaným sýrem.

Hotový recept na bezmasé rizoto se sýremzdroj: foodrepublic.com

Bezmasé rizoto se špenátem

Špenát může být i hlavní přísadou bezmasého rizota. Doplňte ho sýrem a máte výborný lehký oběd pro horké letní dny.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek rýže
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g špenátu
  • olej
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • pepř
  • 4 ks taveného sýru

POSTUP

  1. Rýži propláchneme pod studenou vodou.
  2. V kastrolu osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  3. Přidáme rýži a ještě osmažíme.
  4. Potom vmícháme rozmrazený nebo čerstvý špenát.
  5. Zalijeme vše vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
  6. Jak je rýže hotová, přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit.

Hotový recept na bezmasé rizoto se špenátemzdroj: eatingwell.com

Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř.

Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami.

Můžete zalévat i některou z rychlých teplých nebo studených sýrových omáček, na které najdete recepty na našem webu.

Komentáře

  1. Tak toto je opravdu blabol. Zakladem rizota nikdy neni varena ryze. Taky se nikdy pred varenim neproplachuje. Voda taky nema v receptu co delat, protoze rizoto se pripravuje na panvi z vyvaru. Opravdu ma smysl varit ho podle italskeho receptu z rizotove ryze, treba Arborio. Timto postupem dostanete blaf. Rozdil v cene ryze je nevyznamny a v chuti obrovsky. Vsichni, co ochutnali normalni rizoto a ne tuhle smesku, to vedi. Vyzkousejte to 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit