Snadné recepty na lahodné bezmasé rizoto se zeleninou

I bezmasé pokrmy jsou lahodné.

O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad.

Vyzkoušejte bezmasé rizoto, připravené z různých druhů zeleniny a rýže.

Příprava rýže na rizoto

Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat.

Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar.

Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.

1. Bezmasé rizoto s cuketou

Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na hořčík, draslík a vápník, přičemž draslík vyplavuje z těla přebytečnou vodu a soli. Proto se nebojme cuketu použít i při přípravě bezmasého rizota.

INGREDIENCE:

  • 1 cuketa
  • 1 hrníček rýže – asi 250 g
  • 250 g rajčat
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • sůl
  • sýr Gouda

POSTUP:

  1. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli společně s utřeným česnekem, přidáme opranou rýži a osmažíme.
  2. Rýži zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  3. Opláchneme rajčata a cuketu a nakrájíme na kousky, které na pánvičce osmažíme a podusíme na oleji, až změknou.
  4. Dochutíme solí a čerstvou bazalkou.
  5. Potom smícháme uvařenou rýži se zeleninou a na talířku sypeme strouhanou goudou.

Hotový recept na bezmasé rizoto s cuketou

zdroj: allrecipes.co.uk

2. Bezmasé rizito s květákem

Květák je výborná zelenina, která se hodí také pro bezmasé rizoto. Ve spojení s rýží získá pokrm báječnou chuť, pokud ho doplníme sýrem s výraznou chutí – například nivou.

INGREDIENCE:

  • květák
  • 1 hrníček rýže
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 100 g nivy
  • 100 g plátků mandlí
  • máslo
  • olej
  • tymián
  • voda nebo kuřecí vývar

POSTUP:

  1. V kastrolu na másle osmažíme omytý a na malé růžičky rozebraný květák.
  2. Přidáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je květák měkký.
  3. Připravíme si rýži. Tu propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vložíme ji na pánev na rozpálený olej a osmažíme.
  4. Pak rýži zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka.
  5. K uvařené rýži přidáme opečený květák, posypeme strouhanou nivou a ozdobíme plátky opražených mandlí.

Hotový recept na bezmasé rizoto s květákem

zdroj: epicurious.com

3. Bezmasé rizoto s pórkem

Pórek povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Můžeme ho proto s klidem použít i pro přípravu bezmasého rizota.

INGREDIENCE:

  • pórek
  • 300 g rýže
  • kuřecí vývar
  • 1 dl bílého vína
  • cibule
  • tvrdý sýr – nejlépe parmezán
  • máslo
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. V kastrolu si osmažíme na másle nakrájenou cibuli.
  2. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemná kolečka, která přidáme k cibuli a osmažíme společně.
  3. Potom k pórku a cibuli přidáme opranou rýži, chvíli orestujeme.
  4. Osolíme a opepříme a zalijeme vínem a vývarem.
  5. Společně dusíme doměkka.
  6. Servírovat můžeme se ztraceným vejcem.

Hotový recept na bezmasé rizoto s pórkem

zdroj: myrecipes.com

4. Bezmasé rizoto se sýrem

Někdy nemáme čas na přípravu složitého oběda. Vyzkoušejte rychlé bezmasé rizoto se sýrem, které je opravdu jednoduché.

INGREDIENCE:

  • 1 hrníček rýže
  • 1 cibule
  • 1 plechovka fazolí v rajské omáčce
  • 2 řapíky celeru
  • malá plechovka kukuřice v nálevu
  • 100 g strouhaného uzeného sýru
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  1. V kastrolu si na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme k ní opranou rýži a společně opečeme.
  2. Rýži doplníme nakrájeným celerem.
  3. Rýži zalijeme vodou a dusíme doměkka.
  4. K hotové uvařené rýži přidáme fazole a kukuřici z plechovky a zamícháme.
  5. Na talířku posypeme strouhaným sýrem.

Hotový recept na bezmasé rizoto se sýrem

zdroj: foodrepublic.com

5. Bezmasé rizoto se špenátem

Špenát může být i hlavní přísadou bezmasého rizota. Doplňte ho sýrem a máte výborný lehký oběd pro horké letní dny.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek rýže
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g špenátu
  • olej
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • pepř
  • 4 ks taveného sýru

POSTUP:

  1. Rýži propláchneme pod studenou vodou.
  2. V kastrolu osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  3. Přidáme rýži a ještě osmažíme.
  4. Potom vmícháme rozmražený nebo čerstvý špenát.
  5. Zalijeme vše vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
  6. Jak je rýže hotová, přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit.

Hotový recept na bezmasé rizoto se špenátem

zdroj: eatingwell.com

Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř. Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami, případně i přelévat některou z rychlých teplých nebo studených omáček.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Tak toto je opravdu blabol. Zakladem rizota nikdy neni varena ryze. Taky se nikdy pred varenim neproplachuje. Voda taky nema v receptu co delat, protoze rizoto se pripravuje na panvi z vyvaru. Opravdu ma smysl varit ho podle italskeho receptu z rizotove ryze, treba Arborio. Timto postupem dostanete blaf. Rozdil v cene ryze je nevyznamny a v chuti obrovsky. Vsichni, co ochutnali normalni rizoto a ne tuhle smesku, to vedi. Vyzkousejte to 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *