I bezmasé rizoto je lahodné.
O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad.
Závisí také na technice a postupu, který v tomto případě zaručí mnohem lepší výsledek.
Podívejte se, jak vytvořit dokonalou souhru rýže a zeleniny.
Cuketové rizoto s česnekem
Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na hořčík, draslík a vápník, přičemž draslík vyplavuje z těla přebytečnou vodu a soli. Proto se nebojme cuketu použít i při přípravě bezmasého rizota.
INGREDIENCE
- 1 cuketa
- 1 hrníček rýže – asi 250 g
- 250 g rajčat
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- olej
- sůl
- sýr Gouda
POSTUP
- V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli společně s utřeným česnekem, přidáme opranou rýži a osmažíme.
- Rýži zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
- Opláchneme rajčata a cuketu a nakrájíme na kousky, které na pánvičce osmažíme a podusíme na oleji, až změknou.
- Dochutíme solí a čerstvou bazalkou.
- Potom smícháme uvařenou rýži se zeleninou a na talířku sypeme strouhanou goudou.

Houbové rizoto bez masa
Jemné bezmasé rizoto si vykouzlíte na oběd nebo na večeři a budete z něj nadšeni. Díky postupnému vaření dostane tu pravou chuť.
INGREDIENCE
- 230 g žampionů
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 středně velké cibule
- 1 hrnek rýže arborio
- ⅓ hrnku suchého bílého vína
- 2 a ½ zeleninového vývaru
- ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
POSTUP
- Žampiony si očistíme, umyjeme a usušíme.
- Nakrájíme je na čtvrtky a na lžíci másla a lžíci oleje je orestujeme.
- Restujeme dozlatova, pak je jemně osolíme a ještě minutku je dusíme.
- Dáme je bokem a připravíme si rýži.
- Rýži si propereme, necháme okapat, cibuli si nakrájíme na kostičky.
- Na zbytku másla a oleje si orestujeme cibuli, pak přidáme rýži a restujeme do zezlátnutí.
- Poté ji podlijeme vínem a necháme jej absorbovat.
- Následně podlijeme ¼ hrnkem vývaru a necháme opět absorbovat.
- Takto postupně podléváme až do úplného změknutí.
- Vaříme 20-25 minut, poté dochutíme, přidáme zpět žampiony a nastrouhaný parmazán.
- Chvíli prohřejeme, promícháme, odstavíme, necháme sednout a smíme podávat.

Bezmasé dýňové rizoto
Zeleninové rizoto si můžete připravit i s touto barevnou podzimní pochoutkou.
INGREDIENCE
- 350 g oloupané a vypeckované dýně
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 300 g rýže arborio
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka pepře
POSTUP
- Dýni si nakrájíme na menší kousky, cibuli si nakrájíme na kostičky a česnek také.
- Na másle a oleji si orestujeme cibuli, česnek, přidáme dýni a necháme změknout.
- Po změknutí dýni rozmačkáme na kaši, přidáme propranou rýži a restujeme.
- Postupně přiléváme vývar po půl hrnku.
- Když se tekutina vypaří, přidáme další vývar.
- Vaříme do změknutí rýže.
- Nakonec dochutíme a podáváme s nastrouhaným parmazánem.

Objevte podobné tipy
Vegetariánské rizoto s květákem
Recept na bezmasé rizoto si tentokrát představíme s květákem. Ve spojení s rýží získá pokrm báječnou chuť, pokud ho doplníme sýrem s výraznou chutí – například nivou.
INGREDIENCE
- květák
- 1 hrníček rýže
- 80 ml suchého bílého vína
- 100 g nivy
- 100 g plátků mandlí
- máslo
- olej
- tymián
- voda nebo kuřecí vývar
POSTUP
- V kastrolu na másle osmažíme omytý a na malé růžičky rozebraný květák.
- Přidáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je květák měkký.
- Připravíme si rýži. Tu propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vložíme ji na pánev na rozpálený olej a osmažíme.
- Pak rýži zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka.
- K uvařené rýži přidáme opečený květák, posypeme strouhanou nivou a ozdobíme plátky opražených mandlí.

zdroj: epicurious.com
Rizoto bez masa s pórkem
Pórek povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Můžeme ho proto s klidem použít i pro přípravu bezmasého rizota.
INGREDIENCE
- pórek
- 300 g rýže
- kuřecí vývar
- 1 dl bílého vína
- cibule
- tvrdý sýr – nejlépe parmezán
- máslo
- sůl
- pepř
POSTUP
- V kastrolu si osmažíme na másle nakrájenou cibuli.
- Pórek omyjeme a nakrájíme na jemná kolečka, která přidáme k cibuli a osmažíme společně.
- Potom k pórku a cibuli přidáme opranou rýži, chvíli orestujeme.
- Osolíme a opepříme a zalijeme vínem a vývarem.
- Společně dusíme doměkka.
- Servírovat můžeme se ztraceným vejcem.

Zeleninové rizoto sypané sýrem
Někdy nemáme čas na přípravu složitého oběda. Vyzkoušejte rychlé rizoto bez masa se sýrem, které je opravdu jednoduché.
INGREDIENCE
- 1 hrníček rýže
- 1 cibule
- 1 plechovka fazolí v rajské omáčce
- 2 řapíky celeru
- malá plechovka kukuřice v nálevu
- 100 g strouhaného uzeného sýru
- sůl
- pepř
- olej
POSTUP
- V kastrolu si na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme k ní opranou rýži a společně opečeme.
- Rýži doplníme nakrájeným celerem.
- Rýži zalijeme vodou a dusíme doměkka.
- K hotové uvařené rýži přidáme fazole a kukuřici z plechovky a zamícháme.
- Na talířku posypeme strouhaným sýrem.

zdroj: foodrepublic.com
Vegan špenátové rizoto
Špenát může být i hlavní přísadou bezmasého rizota. Doplňte ho sýrem a máte výborný lehký oběd pro horké letní dny.
INGREDIENCE
- 1 hrnek rýže
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g špenátu
- olej
- zeleninový vývar
- sůl
- pepř
POSTUP
- Rýži propláchneme pod studenou vodou.
- V kastrolu osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek.
- Přidáme rýži a ještě osmažíme.
- Potom vmícháme rozmrazený nebo čerstvý špenát.
- Zalijeme vše vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

Tip: Tato rizota vám půjdou od ruky v hlubokých pánvích – třeba některých z naší recenze!
Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř.
Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami.
Můžete zalévat i některou z rychlých teplých nebo studených sýrových omáček, na které najdete recepty na našem webu.
Příprava rýže na rizoto
Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat.
Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar.
Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.
Tak toto je opravdu blabol. Zakladem rizota nikdy neni varena ryze. Taky se nikdy pred varenim neproplachuje. Voda taky nema v receptu co delat, protoze rizoto se pripravuje na panvi z vyvaru. Opravdu ma smysl varit ho podle italskeho receptu z rizotove ryze, treba Arborio. Timto postupem dostanete blaf. Rozdil v cene ryze je nevyznamny a v chuti obrovsky. Vsichni, co ochutnali normalni rizoto a ne tuhle smesku, to vedi. Vyzkousejte to 🙂