Snadné recepty na vegetariánské rizoto se zeleninou a bez masa

I bezmasé rizoto je lahodné.

O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad.

Závisí také na technice a postupu, který v tomto případě zaručí mnohem lepší výsledek.

Podívejte se, jak vytvořit dokonalou souhru rýže a zeleniny.

Cuketové rizoto s česnekem

Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na hořčík, draslík a vápník, přičemž draslík vyplavuje z těla přebytečnou vodu a soli. Proto se nebojme cuketu použít i při přípravě bezmasého rizota.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 1 hrníček rýže – asi 250 g
  • 250 g rajčat
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • sůl
  • sýr Gouda

POSTUP

  1. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli společně s utřeným česnekem, přidáme opranou rýži a osmažíme.
  2. Rýži zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  3. Opláchneme rajčata a cuketu a nakrájíme na kousky, které na pánvičce osmažíme a podusíme na oleji, až změknou.
  4. Dochutíme solí a čerstvou bazalkou.
  5. Potom smícháme uvařenou rýži se zeleninou a na talířku sypeme strouhanou goudou.
Hotový recept na bezmasé rizoto s cuketou
zdroj: allrecipes.co.uk

Houbové rizoto bez masa

Jemné bezmasé rizoto si vykouzlíte na oběd nebo na večeři a budete z něj nadšeni. Díky postupnému vaření dostane tu pravou chuť.

INGREDIENCE

  • 230 g žampionů
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 1 hrnek rýže arborio
  • ⅓ hrnku suchého bílého vína
  • 2 a ½ zeleninového vývaru
  • ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
  • sůl 
  • pepř

POSTUP

  • Žampiony si očistíme, umyjeme a usušíme. 
  • Nakrájíme je na čtvrtky a na lžíci másla a lžíci oleje je orestujeme. 
  • Restujeme dozlatova, pak je jemně osolíme a ještě minutku je dusíme. 
  • Dáme je bokem a připravíme si rýži. 
  • Rýži si propereme, necháme okapat, cibuli si nakrájíme na kostičky. 
  • Na zbytku másla a oleje si orestujeme cibuli, pak přidáme rýži a restujeme do zezlátnutí. 
  • Poté ji podlijeme vínem a necháme jej absorbovat. 
  • Následně podlijeme ¼ hrnkem vývaru a necháme opět absorbovat. 
  • Takto postupně podléváme až do úplného změknutí.
  • Vaříme 20-25 minut, poté dochutíme, přidáme zpět žampiony a nastrouhaný parmazán. 
  • Chvíli prohřejeme, promícháme, odstavíme, necháme sednout a smíme podávat.
Vegetariánské rizoto z žampionů.
afamilyfeast.com

Bezmasé dýňové rizoto

Zeleninové rizoto si můžete připravit i s touto barevnou podzimní pochoutkou. 

INGREDIENCE

  • 350 g oloupané a vypeckované dýně
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 300 g rýže arborio
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka pepře

POSTUP

  • Dýni si nakrájíme na menší kousky, cibuli si nakrájíme na kostičky a česnek také. 
  • Na másle a oleji si orestujeme cibuli, česnek, přidáme dýni a necháme změknout. 
  • Po změknutí dýni rozmačkáme na kaši, přidáme propranou rýži a restujeme. 
  • Postupně přiléváme vývar po půl hrnku. 
  • Když se tekutina vypaří, přidáme další vývar. 
  • Vaříme do změknutí rýže. 
  • Nakonec dochutíme a podáváme s nastrouhaným parmazánem.
Rizoto s dýní a parmazánem nejen pro vegetariány.
carolinescooking.com

Vegetariánské rizoto s květákem

Recept na bezmasé rizoto si tentokrát představíme s květákem. Ve spojení s rýží získá pokrm báječnou chuť, pokud ho doplníme sýrem s výraznou chutí – například nivou.

INGREDIENCE

  • květák
  • 1 hrníček rýže
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 100 g nivy
  • 100 g plátků mandlí
  • máslo
  • olej
  • tymián
  • voda nebo kuřecí vývar

POSTUP

  1. V kastrolu na másle osmažíme omytý a na malé růžičky rozebraný květák.
  2. Přidáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je květák měkký.
  3. Připravíme si rýži. Tu propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vložíme ji na pánev na rozpálený olej a osmažíme.
  4. Pak rýži zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka.
  5. K uvařené rýži přidáme opečený květák, posypeme strouhanou nivou a ozdobíme plátky opražených mandlí.
Hotový recept květákové rizoto bez masa.

zdroj: epicurious.com

Rizoto bez masa s pórkem

Pórek povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Můžeme ho proto s klidem použít i pro přípravu bezmasého rizota.

INGREDIENCE

  • pórek
  • 300 g rýže
  • kuřecí vývar
  • 1 dl bílého vína
  • cibule
  • tvrdý sýr – nejlépe parmezán
  • máslo
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. V kastrolu si osmažíme na másle nakrájenou cibuli.
  2. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemná kolečka, která přidáme k cibuli a osmažíme společně.
  3. Potom k pórku a cibuli přidáme opranou rýži, chvíli orestujeme.
  4. Osolíme a opepříme a zalijeme vínem a vývarem.
  5. Společně dusíme doměkka.
  6. Servírovat můžeme se ztraceným vejcem.
Hotový recept vegetariánské rizoto s pórkem.
zdroj: myrecipes.com

Zeleninové rizoto sypané sýrem

Někdy nemáme čas na přípravu složitého oběda. Vyzkoušejte rychlé rizoto bez masa se sýrem, které je opravdu jednoduché.

INGREDIENCE

  • 1 hrníček rýže
  • 1 cibule
  • 1 plechovka fazolí v rajské omáčce
  • 2 řapíky celeru
  • malá plechovka kukuřice v nálevu
  • 100 g strouhaného uzeného sýru
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP

  1. V kastrolu si na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme k ní opranou rýži a společně opečeme.
  2. Rýži doplníme nakrájeným celerem.
  3. Rýži zalijeme vodou a dusíme doměkka.
  4. K hotové uvařené rýži přidáme fazole a kukuřici z plechovky a zamícháme.
  5. Na talířku posypeme strouhaným sýrem.
Hotový recept na vegetariánské rizoto se sýrem

zdroj: foodrepublic.com

Vegan špenátové rizoto

Špenát může být i hlavní přísadou bezmasého rizota. Doplňte ho sýrem a máte výborný lehký oběd pro horké letní dny.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek rýže
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g špenátu
  • olej
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • pepř
  •  

POSTUP

  1. Rýži propláchneme pod studenou vodou.
  2. V kastrolu osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  3. Přidáme rýži a ještě osmažíme.
  4. Potom vmícháme rozmrazený nebo čerstvý špenát.
  5. Zalijeme vše vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
Hotový recept veganské rizoto se špenátem.
zdroj: eatingwell.com

Tip: Tato rizota vám půjdou od ruky v hlubokých pánvích – třeba některých z naší recenze!

Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř.

Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami.

Můžete zalévat i některou z rychlých teplých nebo studených sýrových omáček, na které najdete recepty na našem webu.

Příprava rýže na rizoto

Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat.

Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar.

Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.

Komentáře
  1. Tak toto je opravdu blabol. Zakladem rizota nikdy neni varena ryze. Taky se nikdy pred varenim neproplachuje. Voda taky nema v receptu co delat, protoze rizoto se pripravuje na panvi z vyvaru. Opravdu ma smysl varit ho podle italskeho receptu z rizotove ryze, treba Arborio. Timto postupem dostanete blaf. Rozdil v cene ryze je nevyznamny a v chuti obrovsky. Vsichni, co ochutnali normalni rizoto a ne tuhle smesku, to vedi. Vyzkousejte to 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X