Máte rádi zakousnout ke kávě něco sladkého?
Co třeba biskupský chlebíček, ve kterém nebudou chybět rozinky, ořechy nebo mandle ani kandované ovoce.
Biskupský chlebíček je výborným pohoštěním pro návštěvy nebo jen tak pro nedělní odpoledne. Jeho příprava není příliš složitá a zvládne ji každý, kdo umí péci z třeného nebo piškotového těsta.
Pojďme tedy na to, uvidíte, že to není tak těžké.
Čokoládový nebo kakaový chlebíček
Chutnou volbou je také ochucení biskupského chlebíčku čokoládou. Vyzkoušejte a uvidíte sami, že takto získá oblíbený zákusek nový rozměr.
INGREDIENCE:
- polohrubá mouka
- vejce
- cukr pískový
- prášek do pečiva
- olej
- kandované ovoce, rozinky, ořechy nebo mandle
- čokoláda nebo kakao
POSTUP:
- Utřeme žloutky s pískovým cukrem a olejem.
- Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
- Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
- Přidáme nakrájené kandované ovoce.
- Do těsta vmícháme rozpuštěnou nebo jemné nastrouhanou čokoládu nebo kakao.
- Pokud připravujeme mramorovaný chlebíček, přidáváme do chlebíčkové formy střídavě světlé a tmavé těsto s kakaem nebo čokoládou.
- Biskupský chlebíček upečeme.
Objevte podobné tipy
Kávový chlebíček
Máte-li rádi příchuť kávy, pak se jí nemusíte vzdávat ani u biskupského chlebíčku. Stačí nahradit množství předepsané tekutiny instantní kávou a máte úplně nový recept.
INGREDIENCE:
- polohrubá mouka
- vejce
- cukr pískový
- olej
- prášek do pečiva
- kandované ovoce, mandle nebo ořechy
- instantní káva
POSTUP:
- Utřeme žloutky s pískovým cukrem a olejem.
- Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
- Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
- Předepsanou tekutina nahradíme silnou vychladlou uvařenou instantní kávou.
- Přidáme nakrájené kandované ovoce.
- Biskupský chlebíček upečeme v chlebíčkové formě.
Ovocný chlebíček
Zajímavou alternativou biskupského chlebíčku je ta, když do těsta přidáme čerstvé ovoce. Mohou to být banány, jablka nebo hrušky.
INGREDIENCE:
- polohrubá mouka
- vejce
- cukr pískový
- olej
- prášek do pečiva
- ořechy, mandle nebo kandované ovoce
- čerstvé ovoce – banány, jablka, hrušky
POSTUP:
- Žloutky utřeme s pískovým cukrem a olejem.
- Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
- Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
- Do těsta na biskupský chlebíček vmícháme připravené ovoce. Mohou to být vidličkou rozmačkané banány, nastrouhaná jablka nebo hrušky, případně některé drobné ovoce.
- Biskupský chlebíček upečeme.
Plněný chlebíček
Vyzkoušejte biskupský chlebíček naplnit marmeládou ochucenými piškoty. Můžete použít některý z výrazných likérů – třeba kávový nebo mandlový.
INGREDIENCE:
- polohrubá mouka
- vejce
- cukr pískový
- olej
- prášek do pečiva
- kandované ovoce, mandle nebo ořechy
- piškoty
- marmeláda
- kávový nebo mandlový likér
POSTUP:
- Žloutky utřeme s pískovým cukrem a olejem.
- Do hmoty zamícháme polohrubou mouku, do níž jsme dali prášek do pečiva.
- Ušleháme sníh z bílků a přidáme ho do třené hmoty.
- Část třeného těsta nalijeme do chlebíčkové formy a proložíme piškoty namáčenými v chuťově výrazném likéru – např. kávovém nebo mandlovém. Piškoty můžeme namazat také marmeládou.
- Piškoty přikryjeme zbylým těstem.
- Biskupský chlebíček upečeme.
Pečení a konečná úprava biskupského chlebíčku
Chlebíček pečeme v tukem vymazané a hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo strouhaným kokosem vysypané formě. Těsto vkládáme do mírně vyhřáté trouby a pečeme zhruba při 180 °C 30-40 minut.
Po upečení necháme zchládnout, vyklopíme a buď jenom pocukrujeme, nebo přelijeme některou z polev. Nejčastější a nejoblíbenější je čokoládová poleva, ale může být i karamelová, rumová nebo citronová.
Povrch polevy uhladíme, můžeme jej i střídmě ozdobit ořechy nebo mandlemi. Po ztuhnutí polevy krájíme moučník na plátky.
Dbáte na zdravou výživu? Použijte při přípravě biskupského chlebíčku ovesné vločky nebo cukr nahraďte medem.
Ke kávě se hodí celá řada sladkých moučníků. Za nás můžeme doporučit třeba článek s recepty na sladké muffiny na 7 způsobů.
Kávu si můžete velice snadno a rychle připravit i v kapslových kávovarech Dolce Gusto.