6 lahodných receptů na biskupský chlebíček. Vyzkoušejte je všechny!

Máte chuť na něco sladkého, čím byste potěšili váš žaludek i oko?

Načerpejte inspiraci z našich receptů na biskupský chlebíček!

Kandované ovoce, rozinky, ořechy i mandle mu dávají zcela jedinečnou chuť.

Záleží jen na vás, jaké množství těchto ingrediencí pro jeho přípravu zvolíte.

Chutná dokonale k čaji, kávě i jen tak!

 

Klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

To, jakými barvami bude váš chlebíček zářit, ovlivníte množstvím a druhem kandovaného ovoce. Oblíbená je především kombinace červené, žluté a zelené.  

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 šálek másla
  • 2 a 1/2 šálku vody
  • 1 a 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku tvarohu
  • 1 šálek sušených meruněk
  • 2 šálky kandovaného ovoce
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek rozinek
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C a vymažte a vysypejte formu na biskupský chlebíček.
  2. Rozinky a sušené meruňky s vodou a čtvrt šálkem cukru povařte za občasného míchání přibližně 30 minut na pánvi.
  3. Nechte vychladnout.
  4. V mezidobě smíchejte rozpuštěné máslo s tvarohem, vanilkovým extraktem a zbývajícím cukrem.
  5. Přidejte k jejich směsi vejce a důkladně promíchejte.
  6. Následně přidejte i vychladlou směs rozinek a meruněk.
  7. Opět promíchejte a po částech vmíchejte též mouku a prášek do pečiva.
  8. Na závěr přidejte kandované ovoce a ořechy.
  9. Promíchejte a těsto následně vložte do připravené formy.
  10. Pečte přibližně po dobu 55 minut.
Moučník s kandovaným ovocem, oříšky a sušeným ovocem
zdroj: lordbyronskitchen.com

Podobná biskupskému chlebíčku je i slavná německá štola. Upečte si ji společně s námi nejen o Vánocích!

Babiččin biskupský chlebíček

Oblíbený zákusek, který chutná skvěle s čajem i kávou. Po upečení ho můžete ozdobit například čokoládovou či citronovou polevou.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 275 g másla
  • 240 g cukru
  • 85 g rozinek
  • 40 g mandlí
  • 60 g kandovaného ovoce
  • 60 g kandované citrusové kůry
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky pomerančového džusu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C.
  2. Vymažte a vysypejte pečicí formu.
  3. Ovoce a rozinky pokrájejte, mandle namelte a smíchejte v misce.
  4. V jiné misce nejprve smíchejte máslo s cukrem, poté přidejte vejce.
  5. Zamíchejte a postupně přidejte proseté suché přísady.
  6. Na závěr přidejte citronovou šťávu, pomerančový džus a vypracujte v těsto.
  7. Přimíchejte kandované ovoce s rozinkami a mandlemi.
  8. Těsto přendejte do formy.
  9. Pečte po dobu přibližně 2 hodin.
Dezert s rozinkami, kandovaným ovocem a mandlemi
zdroj: decoratedtreats.com

Hrníčkový biskupský chlebíček s ovocem, ořechy a datlemi

Bohatý chlebíček, jehož výjimečná chuť je tvořena směsí kandovaného ovoce, ořechů a koření. Chuť i vůni můžete v případě přání navíc ozvláštnit ještě přidáním brandy či rumu.

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 2 šálky hnědého cukru
  • 1 šálek melasy
  • 2 šálky kandovaného nebo sušeného ovoce
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek sušených datlí
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150°C.
  2. Připravte si formu, ve které chcete biskupský chlebíček péct, důkladně je vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
  3. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a veškeré koření.
  4. V jiné misce smíchejte cukr s rozehřátým máslem.
  5. Obsah obou misek smíchejte a přidejte rovněž melasu, citronovou a pomerančovou kůru a šťávu.
  6. Ořechy, rozinky, datle i ovoce pokrájejte na menší kousky a následně je přimíchejte do těsta.
  7. Pečte pomalu po dobu přibližně 2 až 2 a 1/2 hodiny.
Na plátky nakrájený moučník připravovaný z datlí, fíků, rozinek, kandovaného ovoce a ořechů
zdroj: dinnerwithjulie.com

Vláčný biskupský chlebíček se smetanou

Zakysaná smetana dodá tomuto receptu vláčnost a jemnost, která se skvěle snoubí s chutí mandlí, ořechů a ovoce.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 2 šálky kandovaného nebo sušeného ovoce
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 šálku nasekaných mandlí
  • 1 šálek nasekaných datlí
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1 PL pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C.
  2. Formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypejte moukou.
  3. V malé misce smíchejte zakysanou smetnu s práškem do pečiva.
  4. V jiné misce smíchejte nasekané ořechy, mandle, rozinky, datle a ovoce se čtvrt šálkem mouky.
  5. Ve větší misce smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem.
  6. Do této směsi následně přidejte vejce, pomerančovou kůru, vanilku a na závěr též směs zakysané smetany a prášku do pečiva.
  7. Promíchejte a poté postupně vmíchávejte též mouku a sůl.
  8. Na závěr přidejte do těsta směs ovoce, rozinek, datlí, ořechů a mandlí.
  9. Připravené těsto vložte do vysypané formy a pečte přibližně po dobu 1 a 1/2 hodiny.
Zákusek plný ořechů, kandovaného ovoce a rozinek
zdroj: sweetandsavorymeals.com

Dáváte přednost lehčím dezertům? Inspirujte se našimi recepty na jogurtovou bábovku v mnoha variantách.

Lahodný moučník s kandovaným ovocem

Kromě klasické formy srnčího hřbetu lze těsto samozřejmě nalít i do forem jiných tvarů, například do bábovky či beránka.  

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 šálek nasekaných sušených fíků
  • 1 šálek nasekaných datlí
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
  • 2 šálky kandovaného ovoce
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  1. Ve velké misce smíchejte nasekané fíky, datle, ořechy, rozinky a kandované ovoce.
  2. Předehřejte si troubu na 150°C, vymažte a vysypejte formu, kterou hodláte na biskupský chlebíček použít.
  3. V jiné misce smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva a hřebíček.
  4. Mixérem vyšlehejte máslo s cukrem do podoby krému.
  5. Poté k nim přidejte vejce a znovu mixujte.
  6. Tuto směs poté střídavě s mlékem přidáváte do misky se suchými ingrediencemi.
  7. Důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
  8. Přidejte do těsta směs ovoce a ořechů.
  9. Přelijte do formy.
  10. Pečte po dobu přibližně 1 a 1/2 hodiny.
Dezert z těsta obsahujícícho kandované ovoce, rozinky a ořechy
zdroj: thespruceeats.com

Pestrobarevný dezert z kandovaného ovoce

Kandované ovoce s rozinkami můžete před vlastním pečením naložit na několik hodin do alkoholu, nejčastěji se k tomuto účelu používá brandy či rum.  

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 vejce
  • 2 šálky kandovaného ovoce
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku mletých mandlí
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a připravte formu, kterou vymazejte a vysypejte moukou.
  2. V misce smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru.
  3. V jiné misce vyšlehejte s pomocí mixéru máslo s cukrem a postupně do jejich směsi zašlehejte rovněž vejce.
  4. Poté tuto směs společné mlékem přidejte do misky se suchými ingrediencemi a vypracujte v těsto.
  5. Do těsta na závěr přimíchejte směs kandovaného ovoce a rozinek.
  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně hodinu.
Kandované ovoce, ořechy a rozinky jako náplň tradicního amerického moučníku
zdroj: kfoods.com

Tajemství biskupského chlebíčku

Název biskupský chlebíček označuje oblíbený moučník, jehož důležitou součástí je kandované nebo sušené ovoce. Nabídka kandovaného i sušeného ovoce je dnes velmi široká. Pokud jde o sušené ovoce, nejvíce se do biskupského chlebíčku hodí sušené brusinky, borůvky, meruňky, datle či fíky. Kromě kandovaného ovoce lze použít i kandovanou citrusovou kůru.

Na závěr je možné upečený biskupský chlebíček ozdobit nejen moučkovým cukrem, ale také čokoládovou, citronovou či cukrovou polevou. Následně je možné chlebíček posypat mandlemi či ořechy. Biskupský chlebíček je velmi oblíbeným vánočním moučníkem v anglicky mluvících zemích. U nás se těsto na biskupský chlebíček využívá například při přípravě jedné z variant velikonočního beránka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X