Naučte se naše recepty na těstoviny bez lepku, které jsou vhodné pro celiaky i dietáře

Patříte k lidem, kteří musí mít vše tzv. gluten free? Pak rozhodně uvítáte recepty na domácí bezlepkové těstoviny.

Neobsahují lepek, jsou hned hotové a chutnají mnohem lépe než ty kupované.

Připravte si některý z našich zajímavých receptů a ukažte svým blízkým, že s nimi můžete hodovat bez problémů.

Může to být chutná příloha k masu, do salátu, ale také třeba na zapékání a podobně.

Snadné domácí bezlepkové těstoviny

Připravit si takovou přílohu považuje mnoho lidí téměř za vědu, ale je to jednodušší, než se zdá. Když na to půjdete pomalu, zvládnete to levou zadní. Omrkněte také recepty na bezlepkové palačinky.

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 hrnek tapiokového škrobu
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 velké vejce
  • 4 velké vaječné žloutky
  • Trochu bezlepkové víceúčelové mouky na posypání prkénka

Postup

  • Do kuchyňského robotu přidáme mandlovou mouku, tapiokový škrob, mořskou sůl a promícháme. Přidáme vejce, žloutky a pulzujeme, dokud se nevytvoří hladká struktura.
  • Pokud je těsto stále lepkavé a lepí se na ruce, přidáme trochu více mandlové mouky a tapiokového škrobu po troškách, dokud nevznikne více tvarovatelné těsto.
  • Posypeme váleček a prkénko nebo čistý rovný povrch trochou bezlepkové mouky.
  • Směs těsta rozdělíme na dva stejné díly a jeden dáme do misky, zakryjeme utěrkou a odložíme stranou.
  • Druhou polovinu těsta položíme na pomoučenou plochu a válečkem vyválíme těsto na velmi tenkou vrstvu, přičemž podle potřeby přidáme více tapiokového škrobu nebo bezlepkové mouky, aby se nelepilo.
  • Pomocí řezačky na pizzu, rádýlka nebo ostrého nože nakrájíme těstoviny na zhruba 0,5 – 1 cm široké proužky.
  • Nakrájené těstoviny poprášíme větším množstvím tapiokového škrobu nebo bezlepkové mouky, aby se nepřilepily.
  • Poté opatrně odložíme stranou a stejně to uděláme i s druhou polovinou těsta.
  • Mezitím přivedeme k varu velký hrnec s vodou. Vodu dobře osolíme, přidáme těstoviny a vaříme 5–7 minut, nebo dokud nejsou al dente.
  • Scedíme a podáváme s požadovanou omáčkou.
Jemné a velmi jednoduché těstoviny bez lepku připravené v kuchyňském robotu.
Zdroj: https://minimalistbaker.com/

Těstoviny bez lepku

Shánět suroviny pro celiaky není vždy jednoduché, takže když je možné si něco vyrobit v pohodlí domova, hned se toho chytneme. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Během chvilky se tak dá vykouzlit super rychlý pokrm.

Ingredience:

  • 280 g víceúčelové bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • 45 g modifikovaného tapiokového škrobu
  • 1/2 lžičky vločkové soli (také se jí říká košer sůl)
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 125 – 150 ml teplé vody

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota nasypeme prosátou bezlepkovou mouku, přidáme xanthanovou gumu, sůl, olivový olej, vejce a žloutky.
  • Zapneme na střední rychlost a mícháme, dokud se vše nespojí.
  • Přilijeme 125 ml vody a dále necháváme promíchat. Podle potřeby ještě přidáme zbytek vody.
  • Jakmile se těsto shromažďuje na jedné straně mísy, máme hotovo. Kdyby bylo těsto až moc tuhé, vmícháme ještě trochu vody.
  • Vypneme robota a hotové těsto přendáme na pomoučený vál nebo jinou pracovní plochu.
  • Rozdělíme jej na 4 stejně velké díly. Jeden díl si necháme ke zpracování, ostatní zakryjeme igelitem, aby těsto zůstalo vlhké.
  • Těsto vypracujeme, aby bylo hladké a rozpůlíme. Každou polovinu rozválíme na tenkou placku.
  • Pomocí ostrého nože nakrájíme na jakýkoliv tvar, co nás napadne. Případně můžeme těsto vyválet po částech na těstovinovém strojku.
Recept na domácí bezlepkové těstoviny.
Zdroj: https://glutenfreeonashoestring.com/

Bezlepkové nudle

Jednoduché, a přesto maximálně chutné. Přesně takové jsou tyto domácí těstoviny bez lepku, na kterých si pochutná i ten, kdo nemá problémy s celiakií.

Ingredience:

  • 150 g bezlepkové rýžové mouky plus navíc na posypání
  • 50 g bramborového škrobu
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce xanthanové gumy
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 3 velká vejce
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  • Všechny suroviny dáme do kuchyňského robota (ručně se těsto tak dobře nevypracuje) a hněteme do hladkého těsta.
  • Takto vypracované těsto přendáme na pomoučenou plochu a pomocí rukou hnětene dalších 5 minut.
  • Těsto rozdělíme na 4 – 5 stejných částí. Každou z nich na konci lehce stlačíme pomocí konečků prstů a vsuneme do strojku na těstoviny.
  • Začneme na nejširším stupni a postupně snižujeme, aby se těsto několikrát rozválelo.
  • Když bude těsto lepit, poprášíme ho rýžovou moukou.
  • Při zpracování nepoužíváme ta dvě nejmenší nastavení, protože by se mohlo těsto roztrhat, vzhledem k tomu, že není elastické jako to klasické.
  • Vyválíme cca 2 – 3 mm silný plát, dáme jej stranou a zakryjeme vlhkou čistou utěrkou, aby nebylo oschlé.
  • Zpracujeme i ostatní kusy těsta. Nakonec nastavíme strojek na těstoviny do polohy na nudle a vyválené těsto necháme projet skrz.
  • Pokud si na to netroufneme, můžeme pláty těsta jednoduše nakrájet ostrým nožem na 0,5 cm široké proužky.
Rychlý recept na bezlepkové těsto pro přípravu domácích těstovin.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Bezlepkové těstoviny – pochutnají si nejen lidé s celiakií

Tyto speciální těstoviny neobsahují lepek. To je důležité pro každého, kdo dodržuje bezlepkovou dietu.

Vzhledem k tomu, že jsou absolutně lehké do žaludku, snadno stravitelné, a hlavně skvěle chutnají, jsou vyhledávané i lidmi, kteří nemají problém s lepkem, ale chtějí nějakou změnu a zkusit trochu jiný životní styl, zejména pak úpravu jídelníčku a potravin, které přijímají.

Díky existenci takových potravin či surovin, ze kterých se dají tyto pokrmy vyrobit, si jedinci nesnášející lepek mohou vychutnat jakýkoliv pokrm obsahující těstoviny. No a když si je navíc vyrobí doma, pak si pochutnají dvojnásob.

Druhy bezlepkových těstovin

  • Kukuřičné – vynikají nízkým obsahem tuku. Ovšem jsou nadupané nutričně prospěšnými látkami a hlavně mají skvělou chuť.
  • Pohankové – jedná se o zdravější variantu klasických pšeničných těstovin. Mají zcela charakteristickou chuť a rozhodně nezklamou ani největšího mlsouna.
  • Bezvaječné – jsou v podstatě podobné jako ty kukuřičné, jen neobsahují vejce.

Jaké pochoutky si připravit?

Přípravu bezlepkových těstovin máme úspěšně za sebou, takže je nejvyšší čas na nějakou dobrotu, kterou si s nimi připravíme. Pokud vám bude někdo tvrdit, že bez lepku nemá jídlo žádnou chuť, je na omylu. Naopak si vše vychutnáte stejně, jen v dietnější formě.

Bezlepkové nudle s omáčkou

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 3 plechovky drcených rajčat (každá 400 g)
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1/4 šálku čerstvých lístků bazalky

Postup

  • V hrnci na středním plameni rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibuli a česnek.
  • Restujeme 3 minuty, nebo dokud cibule nezměkne.
  • Přihodíme rajčata a cukr. Dochutíme solí a pepřem.
  • Přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum.
  • Vaříme 15 minut nebo do zhoustnutí.
  • Odstavíme a promícháme s bazalkou.
  • Nakonec vmícháme hotové těstoviny a můžeme servírovat.
Bezlepkové fettuccine s rajčatově bazalkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Zapečené těstoviny s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (400 ml)
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1 sklenice omáčky marinara
  • 1 a 1/2 hrnku strouhané bio mozzarelly

Postup

  • Předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme zapékací misku (ideálně o velikosti 9×13)
  • Protřepeme plechovku kokosového mléka, aby se rozmíchalo.
  • Do zapékací mísy dáme uvařené těstoviny a rozprostřeme je po misce
  • Přidáme mléko, česnek, cibuli, oregano a omáčku marinara.
  • Dobře promícháme, aby se vše rovnoměrně spojilo.
  • Povrch posypeme sýrem a poté misku přikryjeme alobalem
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 35–40 minut, poté odstraníme alobal a opékáme asi tak 2 minuty, aby sýr začal bublat.
  • Upečené vyjmeme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a pak už jen stačí naservírovat.
Recept na zdravé těstoviny bez lepku a vegetariánské připravované v troubě.
Zdroj: https://rachlmansfield.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X