Bobkový list

Na jaké recepty se můžete těšit?

Bobkový list nebo vavřín ?

Víte, co je bobkový list ? Bobkový list je poměrně aromatický list vavřínu ušlechtilého a používá se především jako koření při vaření, ale má i skvělé léčivé účinky. Tuto přezdívku daly vavřínu patrně jeho plody, které připomínají bobky malých zvířat. Jako koření se používají listy, jak čerstvé,  tak i sušené. Čerstvé listy vydrží v mikrotenovém sáčku několik dní. Jeho chuť je mírně nahořklá, vůně silně kořenitá.

Jaké má skvělé léčivé účinky ?

Pomocí bobkového listu lze léčit spoustu nemocí.

  • podporuje trávení
  • pomáhá při revmatismu a dně
  • pomáhá při bolestech v kostech
  • zmírňuje kašel a nachlazení
  • tlumí bolesti hlavy
  • ulevuje od nejrůznějších otoků
  • snižuje plynatost
  • je účinný při ušních zánětech
  • podporuje pocení, snižuje horečku a příznaky chřipky

Jaký způsobem  a v jaké podobě nejčastěji užíváme bobkový list ?

  • přípravou čaje
  • pomocí inhalace nebo koupele

Použití v kuchyni

V kuchyni je naprosto nepostradatelným kořením při přípravě vývarů, aromatických polévek, smetanových omáček. Jeho aroma se skvěle doplňuje s chutí octa, proto se používá k nakládání hub, zeleniny, sýrů,  ale i masa. Přidává se do zvěřiny a hodí se i do nejrůznějších marinád. Jeho jemné aroma obohatí chuť rýže a mořských ryb.

Před podáváním se z pokrmů většinou vyjímá. V kuchyni bychom s bobkovým listem měli zacházet opatrně – pokud používáme celé listy, tak vždy raději v menším množství a do jídel jej dáváme až před dokončením, příliš dlouhým vařením hořkne. Mletý bobkový list pak přidáváme až do hotového pokrmu.

Bobkový list

zdroj : http://freepik

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00