Boršč tradiční polévka z červené řepy – snadné recepty

Všichni jistě znají hustou polévku více či méně červené barvy s mírně navinulou chutí, která obsahuje dostatek masa a především zeleniny. S červenou barvou polévky dobře barevně harmonuje bílá barva kysané smetany, jež k této polévce při podávání neodmyslitelně patří. Polévka, která je tak plná ingrediencí, že se může podávat i jako samostatné jídlo se u nás označuje ruským názvem boršč.

Červená řepa bohatá přírodní zásobárna důležitých látek, která brání vzniku rakovinného bujení. Prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk.

1. Boršč z hovězího masa a řepy

INGREDIENCE :

Na vývar

  • půl kila hovězího masa s kostí (přední hovězí, hovězí kost nebo hovězí žebra)
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • bobkový list
  • sůl

Na polévku

  • 2 červené řepy
  • 2 brambory
  • čtvrt hlavy zelí
  • 2 mrkve
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • na dochucení: sůl, pepř, cukr, ocet, kopr

POSTUP :

  1. Maso omyjeme pod studenou vodou.
  2. Poté ho dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a sůl.
  3. Přivedeme k varu a necháme mírně probublávat.
  4. Na povrch se začnou vyplavovat nečistoty, které posbíráme z povrchu.
  5. Vaříme ais 90 minut, pak zkusíme, jestli je maso provařené.
  6. Z vývaru vytáhneme maso, odložíme ho bokem a vývar přecedíme.
  7. Zatímco se vaří vývar, tak si připravíme zeleninu.
  8. Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky.
  9. Nastrouháme zelí, mrkev a oloupanou červenou řepu.
  10. Cibuli nakrájíme na drobné kousky.
  11. Česnek prolisujeme.
  12. Na pánvi osmahneme cibuli, poté přisypeme mrkev a červenou řepu.
  13. Přidáme rajčatový protlak, naběračku vývaru a vše promícháme.
  14. Duste asi 20 minut, dokud se vše neprovaří a nespojí.
  15. Maso z vývaru nakrájíme na malé kousky.
  16. Do hrnce k vývaru přidáme zeleninovou směs z pánve, nastrouhané zelí, nakrájené brambory a prolisovaný česnek.
  17. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut.
  18. Přidáme nakrájené maso a prolisovaný česnek.
  19. Dochutíme solí, pepřem a koprem.
  20. Pokud by byla chuť málo výrazná, přidáme lžíci octa a lžíci cukru.
  21. Před servírováním ozdobíme nočkem ze zakysané smetany.

Boršč z hovězího masa a řepyzdroj : mojedilo.ireceptar.cz

2. Zeleninový boršč z červené řepy

INGREDIENCE :

  • 200 g očištěné červené řepy
  • 200 g očištěné mrkve
  • 200 g očištěných brambor
  • 200 g bílého hlávkového zelí
  • 50 g oloupané cibule
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • nať čerstvé petrželky
  • sůl
  • 4 lžíce kysané smetany

POSTUP :

  1. Očištěnou mrkev a červenou řepu nakrájíme na plátky.
  2. Brambory nakrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na tenké plátky.
  3. Zelí nakrájíme na malé čtverečky, které oddělíme od sebe.
  4. Nejdříve uvaříme červenou řepu v 1 litru studené osolené vody.
  5. Po 10 minutách přidáme pokrájenou mrkev, 3 stroužky česneku vcelku, nakrájenou cibuli a kmín.
  6. Nakonec přidáme pokrájené brambory a zelí.
  7. Hrnec se zeleninou  povaříme 10 minut.
  8. Do talíře polévky vložíme lžíci kysané smetany a zdobíme petrželkou.

Zeleninový boršč z červené řepyzdroj : bezhladoveni.cz

3. Litevský studený boršč

INGREDIENCE :

  • 0,5 l kefíru
  • 1 dl sladké smetany
  • 250 g nakládané červené řepy
  • 1 okurka
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • špetka cukru
  • 2 vejce natvrdo
  • sůl
  • 2  vařené brambory

POSTUP :

  1. Řepu uvaříme ve slupce doměkka, tedy asi 2 hodiny, necháme vychladnout, pak ji oloupeme a nastrouháme.
  2. Z vajec uvařených natvrdo vyjmeme žloutky, ty promícháme s nadrobno nasekaným koprem a natí jarní cibulky.
  3. Přidáme sůl a na kousky nasekaný bílek, opět promícháme
  4. Předem uvařené a oloupané brambory nakrájíme, promícháme s omytou ale neoloupanou, také na kostičky nakrájenou okurkou.
  5. Směs přidáme k ostatním ingrediencím, spolu s uvařenou a nastrouhanou řepou, vše spolu promícháme.
  6. V této fázi také přidáme zakysanou smetanu, kefír a vodu, vody použijeme tolik, jak moc řídký budeme boršč chtít
  7. Vše spolu opět důkladně promícháme, dle chuti osolíme a dáme do lednice na chvíli vychladit.

Litevský studený borščzdroj :www.delfi.lt

Celková úprava boršče se liší podle jednotlivých zemí a místních zvyklostí a variant je tolik, že je ani nelze jednoznačně popsat, takže pro zajímavost jen několik příkladů. Někde se boršč nezahušťuje vůbec, jinde se naopak zahušťuje jíškou nebo strouhanými brambory. Liší se i druhy používaného masa a výjimkou není ani bezmasý boršč. Naopak někde se boršč ještě doplňuje rozškvařenou slaninou. Poměrně veliká různost panuje v používané zelenině. Červená řepa bývá základem, ale někde se k ní připojují i rajčata a to v takovém množství, že především v jižnějších zemích převažují nad řepou. Někde se přidává i kyselé zelí. V některých zemích, se dával takový důraz na barvu polévky, že se červená řepa připravovala zvlášť, aby polévka měla jasnou červenou barvu, někde se přidávala smetana ve větším množství již do polévky, jinde tak, jak to známe dnes, pouze do talíře. Kromě zeleniny se do polévky přidávala i jablka nebo jiné dostupné druhy ovoce.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *