Všichni jistě znají hustou polévku více či méně červené barvy s mírně navinulou chutí, která obsahuje dostatek masa a především zeleniny.
Ale co její hongkongskou verzi?
Nebo variantu bez červené řepy či s kysaným zelím?
Vyberte si z 5 receptů na boršč a připravte si ho třeba i v trochu netradiční podobě.
Boršč s vepřovými žebry
Boršč lze připravovat v desítkách různých variacích a tato je obzvlášť chutná. Polévka má skvělou jasnou rubínovou barvu a delikátní chuť. Kombinace měkké zeleniny a jemného masa je doprovázena vůní bobkových listů a černého pepře.
Ingredience
- 3 brambory
- 3 rajčata
- 5 bobkových listů
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce octa
- 2-3 stroužky česneku
- 150 g červené řepy
- 5 kuliček černého pepře
- 1 kg vepřových žeber
- 100 g zelí
- slunečnicový olej (na smažení)
- čerstvá petrželka (k servírování)
- zakysaná smetana (k servírování
- sůl dle chuti
Postup
- Vepřová žebra nakrájejte na střední kousky.
- Oloupejte cibuli a překrojte ji na polovinu.
- Vložte žebra a cibuli do hrnce.
- Přidejte černý pepř a bobkové listy.
- Zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud není maso hotové hotové.
- Oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji.
- V hrnci rozpalte slunečnicový olej a přidejte červenou řepu.
- Přilijte ocet a trochu vody.
- Vše promíchejte a zakryjte pokličkou.
- Duste, dokud řepa není hotová.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
- Přidejte brambory do masového vývaru a vyjměte cibuli.
- Opláchněte zelí, nakrájejte ho a přidejte do hrnce k masu a bramborám.
- Vše smíchejte a pokračujte ve vaření.
- Když jsou brambory a zelí hotové, přidejte červenou řepu a veškerou tekutinu.
- Poté přidejte umytá a nakrájená rajčata.
- Oloupejte stroužky česneku, rozdrťte je a přidejte do boršče.
- Přidejte sůl dle svého vkusu.
- Vše povařte ještě asi 8 minut.
- Vypněte sporák a boršč odložte na 10-15 minut.
- Nandejte polévku do servírovacích misek.
- Před podáváním přidejte zakysanou smetanu a nasekanou čerstvou petrželku.

Boršč bez červené řepy
Na této verzi boršče si pochutnají zejména ti, kteří nejsou příznivci červené řepy. Polévka je plná zelí a je skvěle dochucena. Vyzkoušejte ji i vy.
Ingredience
- 1 kg hovězích polévkových kostí se spoustou masa
- 8-10 šálků vody
- 2-4 mrkve, nakrájené na plátky
- 4 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
- 1 velká (nebo 2 střední) cibule, nasekané
- 1 středně velká hlávka zelí, nakrájená na jemno
- 2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 2 celé červené chilli papričky (sušené)
- čerstvý kopr (hrst nebo podle chuti)
- 2 plechovky rajčatového pyré
- 2 šálky nakrájených rajčat (volitelně)
Postup
- Polévkové kosti podlejte vodou a duste, dokud maso nezměkne (několik hodin).
- Odstraňte kost a hovězí maso rozdrobte.
- Přilejte více vody a před přidáním zeleniny připravte 8-10 šálků vývaru.
- Přidejte zeleninu a koření a vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rajčatové pyré, nakrájená rajčata, rozdrobené hovězí maso a přiveďte k varu.
- Podávejte se zakysanou smetanou.

Ohodnotili jsme ty nejoblíbenější varné desky na plyn. Podívejte se, jak v testu obstály.
Objevte podobné tipy
Tradiční ukrajinský boršč
Tento boršč je opravdu vydatný, chutný a plný vitamínů. Jeho sladká chuť vám příjemně polechtá chuťové buňky a vy zatoužíte po přídavku. Obvykle se podává s měkkými česnekovými rohlíky nebo křupavým kváskovým chlebem.
Ingredience
- 2 střední řepy (nastrouhané)
- 3 šálky zelí (nastrouhané)
- 1 střední mrkev (nastrouhaná)
- 2 střední brambory (nakrájené na kostky)
- 1/3 šálku petržele (nastrouhané)
- 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 a 1/2 lžíce cukru
- 1 polévková lžíce octa
- 4 lžíce rostlinného oleje (nebo olivového oleje)
- 2 drcené stroužky česneku
- sůl a mletý pepř dle chuti
Na vývar
- 10 šálků vody
- 1 kg vepřové plece (tuk odkrájejte)
- 3 bobkové listy
- 10 celých pepřových kuliček
- 1 mrkev (oloupaná a překrojená na polovinu)
- 1 střední cibule (oloupaná a překrojená na polovinu)
K podávání
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr, petrželka a jarní cibulka (nadrobno)
Postup
- Vložte maso, vodu, mrkev, cibuli, pepř a bobkový list do velkého hrnce a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a na mírném plameni vařte asi 1,5 až 2 hodiny.
- Maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
- Sceďte vývar přes plátno a odložte stranou.
- Vývar lze připravit předem a přes noc nechat v chladničce.
- Přiveďte vývar zpět k varu na středním plameni.
- Mezitím ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce oleje.
- Přidejte řepu a za častého míchání restujte na středně vysokém plameni po dobu 5 minut.
- Přidejte další dvě polévkové lžíce oleje a poté cibuli, mrkev a petržel.
- Pokračujte ve vaření po dobu dalších 10 minut.
- Přidejte rajčatový protlak, ocet, cukr a 1 šálek horkého vývaru a za častého míchání vařte dalších 10 minut.
- Do vroucího vývaru přidejte maso a brambory nakrájené na kostičky a vařte 15 minut.
- Nyní přidejte řepu, mrkev a cibuli a počkejte, až se boršč začne znovu vařit.
- Přidejte zelí s drceným česnekem a vařte 5 minut.
- Přidejte sůl a pepř dle chuti těsně předtím, než je boršč hotový, a následně přimíchejte jemně nasekanou zeleň (čerstvý kopr, petrželku a jarní cibulku).
- Vypněte sporák, přiklopte a nechte 20 minut stranou.
- Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.

Pokud jste fanoušci červené řepy, nezapomeňte vyzkoušet alespoň 1 z našich sladkých i slaných receptů z červené řepy.
Boršč po hongkongsku
Miska horkého boršče v hongkongském stylu vás udrží v teple po celou zimu. Tato rajčatová polévka sestává z hovězích kostí a je plná zeleniny. Vydatná, s nádechem kyselosti, kterou dodává čerstvá citronová šťáva…Co víc si přát!
Ingredience
- 500 g hovězích kostí
- 250 g hovězího masa vcelku vhodného na guláš
- 1 malá cibule (nakrájená na drobno)
- 3 malé mrkve (oloupané a nakrájené na drobno)
- 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na drobno)
- 170 g rajčatového protlaku
- 3 rajčata (s odstraněným jádrem a nakrájené na drobno)
- 12 a ½ šálku vody
- 1/2 hlávky zelí (opláchnutá a nakrájená na velikost sousta)
- 5 bobkových listů
- 6 kuliček černého pepře (volitelně)
- 2 červené brambory (oloupané a nakrájené na kostičky – volitelně)
- 2 a ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 a ½ lžíce worcesterské omáčky
- mletý černý pepř
- rostlinný olej
Postup
- Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu.
- Přidejte hovězí kosti a maso a přiveďte zpět k varu.
- Kosti a maso sceďte a opláchněte pod vodou z kohoutku.
- Odložte stranou, nechte okapat a vychladnout.
- V jiném velkém hrnci rozpalte na středním plameni 1 lžíci rostlinného oleje.
- Přidejte cibuli a restujte 5 minut.
- Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte další 3 minuty.
- Přidejte rajčata a vařte další 4 minuty.
- Přimíchejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.
- Přidejte kosti, maso, 12 a ½ šálku vody, nasekané zelí, bobkové listy a černý pepř (pokud je používán).
- Přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Poté plamen snižte na střední teplotu a za občasného míchání vařte 1 a ½ hodiny.
- Vyjměte kus hovězího z polévky a nakrájejte ho na kousky.
- Vraťte zpět do polévky.
- Pokud chcete, přidejte brambory a pokračujte ve vaření další hodinu a půl.
- Dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou a černým pepřem.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Odstraňte z polévky bobkový list a kuličky pepře.
- Přendejte do servírovacích misek.
- Ihned podávejte s pečivem.

Boršč z kysaného zelí
Tato verze boršče je jednoduchá, ale tak plná chuti! Můžete přidat brambory nebo mrkev, pokud chcete, ale v tomto receptu se budeme držet hlavně tradiční řepy a zelí. A samozřejmě nesmí chybět zakysaná smetana a čerstvý kopr.
Ingredience
- 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- polovina střední hlávky zelí, nakrájená
- 5 nebo 6 středně velkých řep, oloupaných a nakrájených na malé kostičky, kromě jedné, která by měla být nastrouhaná
- 1/2 až 1 šálek nakrájeného kysaného zelí, podle toho, jak výrazný chcete mít svůj boršč
- 2 litry dobrého (nejlépe domácího) hovězího nebo zeleninového vývaru
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky (volitelně)
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr
Postup
- Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozpalte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájené zelí a nasekaný česnek, dobře promíchejte a vařte ještě minutu nebo dvě.
- Přidejte všechny zbývající přísady: řepu, zelí, brambory, pokud je používáte a vývar.
- Možná budete muset přidat trochu vody nebo vývaru podle toho, jak hustou máte polévku.
- Vařte na středním plameni asi 30 minut nebo dokud řepa a zelí nezměknou.
- Dochuťte solí a pepřem, ale pamatujte, že polévka už bude díky přidanému kysanému zelí trochu slaná, proto ji před dosolováním ochutnejte.
- Podávejte s pořádným kopečkem zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.
- Stejně jako u většiny polévek i tato chutná ještě lépe další den, kdy se chutě krásně spojí a uleží.

Celková úprava boršče se liší podle jednotlivých zemí a místních zvyklostí a variant je tolik, že je ani nelze jednoznačně popsat.
Někde se boršč nezahušťuje vůbec, jinde se naopak zahušťuje jíškou nebo strouhanými brambory. Liší se i druhy používaného masa a výjimkou není ani bezmasý boršč. Naopak někde se boršč ještě doplňuje rozškvařenou slaninou.
Poměrně veliká různorodost panuje i v používané zelenině. Červená řepa bývá základem, ale někde se k ní připojují i rajčata a to v takovém množství, že především v jižnějších zemích převažují nad řepou. Někde se přidává i kysané zelí.
Kromě zeleniny se do polévky dávala i jablka nebo jiné dostupné druhy ovoce.
Chcete vyzkoušet i jiné polévky známé pro svou tradici z jiných zemí? Podívejte se na naše recepty na polévky odjinud.