Nadýchaná bublanina s borůvkami v 5 variantách. Kterou vyzkoušíte?

V letních měsících, kdy dozrávají keříky plné fialových borůvek, máme spoustu možností, co si z nich připravit.

Jednou z nich je, upéct si třeba buchtu, umixovat koktejl, či zamrazit do zmrzliny.

My vám přinášíme ty nejlepší recepty na borůvkovou bublaninu, kterou každý tak miluje.

Litá borůvková bublanina se zakysanou smetanou

Vyzkoušejte třeba tuto bublaninu s příměsí zakysané smetany, díky které je výsledek vláčný.

Ingredience

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 200g změklého másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 100ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Čerstvé borůvky (množství dle chuti)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • V míse utřete máslo s cukrem. Poté přidejte vejce, vanilkový extrakt, mléko a zakysanou smetanu.
  • V samostatné míse prosejte mouku, smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Moučnou směs postupně přimíchejte do máslové směsi.
  • Vzniklé těsto nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Navrch poklaďte okapané borůvky.
  • Pečte v předehřáté troubě po dobu 20-30 minut dozlatova.
  • Hotovou buchtu nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.
Buchta s čerstvými borůvkami pečená na plechu.
Zdroj: cookingwithk.net

Z borůvek můžete upéct taky některý z našich borůvkových koláčů!

Hrníčková bublanina s borůvkami a malinami

Kromě borůvek lze do bublaniny zakomponovat i jiné druhy ovoce jako třeba maliny. Výsledek určitě stojí za to!

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • Čerstvé či mražené borůvky a maliny

Postup

  • Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, mléko, olej, vanilkový cukr, kypřicí prášek a vejce.
  • Vše řádně promíchejte než vznikne ideální hladké těsto.
  • Plech nebo pekáč vymažte máslem a vysypejte moukou.
  • Vzniklé těsto nalijte na plech a navrch poklaďte borůvky s malinami. Množství podle vašich chutí.
  • Bublaninu dejte péct do trouby na 180°C po dobu 30 minut a hlídejte pomocí špejle, zda už nelepí a je hotová.
  • Hotovou buchtu posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Borůvkovo-malinová buchta v pekáčku.
Zdroj: alexandracooks.com

Kromě borůvkové bublaniny si můžete upéct i tradiční třešňovou.

Nadýchaná borůvková bublanina z hladké mouky

Inspirujte se tímto receptem na bublaninu s borůvkami s použitím hladké mouky.

Ingredience

  • 250g hladké mouky
  • 180g cukru krystal
  • 100ml oleje
  • 100ml mléka
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání
  • Borůvky

Postup

  • Nejprve utřete žloutky s cukrem. Poté přidejte olej a mléko.
  • V míse prosejte mouku a smíchejte s práškem do pečiva.
  • Mouku s práškem do pečiva postupně zamíchejte do směsi se žloutkem.
  • Ušlehejte sníh z bílků a ten poté zamíchejte do těsta.
  • Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  • Navrch rovnoměrně poklaďte borůvky a pečte při 180°C cca 20-25 minut dozlatova.
  • Hotovou bublaninu nechejte vychladnout a poté nakrájenou podávejte.
Nakrájená buchta s borůvkami.
Zdroj: sugarandcharm.com

Přesné vážení oceníte zejména při přípravě pečených dobrot. Nenechte to v náhodě a podívejte se, jak si vybrat tu nejlepší kuchyňskou váhu.

Tvarohovo-borůvková bublanina

Lahodná buchta s borůvkami a tvarohem, po které se už při jejím pečení budou všem sbíhat sliny.

Ingredience

  • 500g polohrubé mouky
  • 180-200g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 400ml mléka
  • 150ml oleje či rozpuštěného másla
  • 1 a 1/2 kypřicího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 250g tvarohu
  • Borůvky

Postup

  • V misce smíchejte cukr s vejci a mlékem.
  • V samostatné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem. Poté pomalu vmíchejte do vaječné směsi.
  • Vedle si smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a vmíchejte do směsi těsta.
  • Vzniklé těsto nalijte na vymazaný plech a navrch poklaďte borůvky.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30-40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda už nelepí a je hotová.
  • Hotovou bublaninu podávejte posypanou moučkovým cukrem nebo jen tak.
Kousky moučníku s borůvkami.
Zdroj: barefeetinthekitchen.com

Zbyly vám borůvky? Zamrazte je na později a nebo si připravte osvěžující a výborné borůvkové smoothie.

Bublanina s borůvkami z palačinkového těsta

Inspirujte se tímto originálním a přitom tak jednoduchým receptem na buchtu z palačinkového těsta.

Ingredience

  • 400g hladké mouky
  • 5-6 lžic krystalového cukru
  • 4ks vajíček
  • 1l mléka
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku (nemusí být)
  • Špetka soli
  • Borůvky

Postup

  • V misce vyšlehejte cukr, vejce, mléko a špetku soli.
  • V samostatné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a pomalu přimíchejte do vyšlehané směsi s vejcem.
  • Vzniklé palačinkové těsto nalijte na vymazaný plech.
  • Navrch těsta poklaďte očištěné a okapané borůvky rovnoměrně po celém plechu.
  • Pečte při 200°C cca 10-15 minut do zrůžovění.
  • Upečenou buchtu nechte vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte nakrájenou na kousky.
Nízká borůvková buchta na způsob brownies.
Zdroj: sweetpeaskitchen.com

Blahodárné účinky borůvek

Za to, že jsou borůvky tak zdraví prospěšné, vděčí svému modrému barvivu myrtilinu. Právě toto barvivo zachycuje volné radikály a tím snižuje riziko srdečních a cévních chorob. Známé je také to, že borůvky pomáhají na vysoký tlak. Šťáva z borůvek je výborná při dietách.

Stejně jako mrkev, i borůvky působí na zlepšování zraku. Pravidelně konzumovat by je měli ti lidé, kteří každodenně pracují na počítači. Díky borůvkám se oči unaví o něco později.

Borůvky jsou známým zabijákem bakterií. Jsou vhodné při léčbě respiračních onemocnění, při chřipce, angíně a pozitivně působí i na trávicí a močové ústrojí. Působí příznivě na snižování hladiny cholesterolu a proti rakovině prostaty.

Kromě velkého množství vitaminu C a antioxidantů, obsahují také karoten a vysoký obsah železa. Borůvky působí až dvakrát efektivněji v zachytávání volných radikálů oproti jahodám a až třikrát účinněji oproti švestkám.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.