Recepty na buchtu s borůvkami na 5 báječných způsobů. Inspirace pro každého

V období července je les plný obsypaných fialových keříků. Toto lesní ovoce je sice pomalejší na sběr, ale je spousta dobrot, které s ním pak vykouzlíte.

Ať už čerstvé nebo mražené, borůvky jsou jednou z nejlepších surovin na pečení.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na borůvkovou buchtu.

Inspirujte se a zkuste nějaký.

Borůvková buchta s drobenkou

Snad každému se již při vyslovení „borůvkový koláč s tvarohem“ sbíhají sliny. Upečte si tento moučník podle našeho jednoduchého receptu.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek bílého/borůvkového jogurtu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2ks vajec
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Ingredience na náplň

  • 2 vaničky měkkého tvarohu
  • 3ks vajec
  • 2-3 lžíce cukru (volitelně)

Ingredience na drobenku

  • 100g másla
  • 200g hrubé mouky
  • cukr
  • borůvky (množství dle chuti)

Postup

  • V míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Přilijte olej a promíchejte.
  • Poté přimíchejte jogurt, a vanilkový cukr.
  • V jiné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, kterou postupně přimíchávejte do tekuté směsi s vejci a cukry.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Smíchejte tvarohy s vejci a cukrem a vznikne vám tvarohová náplň. Tuto náplň naneste navrch těsta na plechu.
  • Nakonec rozprostřete omyté a okapané borůvky a povrch buchty ještě posypte drobenkou.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C 25-30 minut podle trouby.
  • Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte.
Tvarohovo-borůvkový moučník s drobenkou.
Zdroj: theforkedspoon.com

Přinášíme vám více báječných receptů na borůvkové koláče. 7 variant na skvělý domácí dezert.

Litá bublanina s borůvkami

Vyzkoušejte tuto borůvkovou buchtu z palačinkového těsta. Rychlý a jednoduchý způsob na spotřebu borůvek.

Ingredience

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2ks vajec
  • 1/2l mléka
  • špetka soli
  • máslo nebo olej na vymazání plechu
  • borůvky

Postup

  • V míse smíchejte mouku s cukrem, strouhankou, vejci, mlékem a špetkou soli. Promíchejte a nalijte na vymazaný plech.
  • Špachtlí uhlaďte těsto. Navrch nasypejte dostatečné množství borůvek.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu asi 20-30 minut podle trouby.
  • Zkoušejte špejlí, jestli je už hotová.
  • Po upečení nechte vychladnout a podávejte.
Buchta s borůvkami z palačinkového těsta.
Zdroj: 12tomatoes.com

Zaujal vás recept? Skvělá zpráva! Přinášíme vám dalších 5 receptů na borůvkovou bublaninu.

Kynutá buchta s borůvkami

Tato borůvková buchta je na přípravu sice složitější, ale výsledek určitě stojí za to. Moučník s borůvkami, ze kterého nezbyde ani kousek.

Ingredience na těsto

  • 500g hladké mouky
  • 60g cukru krupice
  • 100g másla
  • 2ks žloutků
  • 250ml mléka
  • 30g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Ingredience na drobenku

  • 100g másla
  • 200g hrubé mouky
  • 100g cukru moučka

Ostatní ingredience

  • borůvky

Postup

  • V menší misce smíchejte trochu vlažného mléka s cukrem, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
  • V míse prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte vzejitý kvásek, žloutky, cukr, vanilkový cukr. Přimíchejte zbytek mléka a rozpuštěné máslo.
  • Vypracujte těsto a na pomoučněném vále vyválejte na plát a přeneste na plech.
  • Bohatě posypte omytými a okapanými borůvkami, posypejte drobenkou a dejte péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu 20-30 minut.
  • Hotovou buchtu podávejte tak, jak máte rádi ke kávě nebo čaji.
Kynutý moučník s borůvkami a křupavou drobenkou.
Zdroj: bloggerbests.com

Máte přebytek borůvek nebo jiného ovoce? Zkuste si jej třeba usušit. Pomocníkem vám bude některá z našich prověřených elektrických sušiček ovoce. Kterou vyberete?

Americký borůvkový koláč

Borůvková buchta po americku je opravdu lahoda. Inspirujte se a dejte nám vědět, jak vám chutnala.

Ingredience

  • 250g polohrubé mouky
  • 120ml mléka nebo vody
  • 110g másla
  • 1 hrnek cukru
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 4 lžíce škrobu
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 6 hrnků borůvek

Postup

  • V míse smíchejte mouku se solí a rozpuštěným máslem.
  • Po lžících přimíchávejte studenou vodu nebo mléko a z těsta vytvořte jednu větší a jednu menší kouli.
  • Koule zabalte do potravinářské folie nebo pytlíku a nechte v lednici po dobu 4 hodin odležet.
  • Větší kouli těsta prohněťte a vyplňte jí dno a strany koláčové formy.
  • V míse smíchejte borůvky, cukry, škrob, skořici a šťávu z citronu.
  • Promíchejte a náplň dejte na připravené těsto ve formě.
  • Navrch dejte zbývající máslo a koláč překryjte plackou, kterou jsi vytvoříte z druhé (menší) části těsta.
  • Utěsněte, udělejte pár dírek, aby mohla odcházet pára při pečení.
  • Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C po dobu 1 hodiny dozlatova.
  • Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte nakrájený na trojúhelníčky.
Americký blueberry pie s křupavou krustou.
Zdroj: pillsbury.com

Buchta z borůvek a tvarohu

Výborná borůvková buchta s tvarohem vás ohromí. Jednoduchý recept, který zvládnete do hodiny.

Ingredience

  • 1 lžíce špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100g změklého másla (+ na vymazání)
  • 100g třtinového cukru
  • 3 ks vajec
  • 500g měkkého tvarohu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 3 hrnky borůvek

Postup

  • V míse utřete máslo s třtinovým cukrem a žloutky do tužší hmoty.
  • Přimíchejte měkký tvaroh, vanilkový cukr a obě mouky smíchané s kypřícím práškem.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho k již smíchaným ingrediencím.
  • Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Poté do ní vlijte polovinu těsta a zasypte jej polovinou borůvek.
  • Poté nalijte druhou polovinu těsta a navrstvěte zbylé borůvky.
  • Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 40 minut.
  • Upečenou buchtu nechte vychladnout a poté podávejte.
Tvarohový moučník s čerstvými borůvkami.
Zdroj: mommalew.com

Borůvky jako jedno z nejzdravějších ovocí

Borůvky nalezneme skoro v každém lese. Určitě stojí za to, si alespoň hrstku při návštěvě lesa utrhnout. Nejenže si jistě pochutnáte, ale prospějete i svému zdraví.

Obsahují totiž velké množství antioxidantů, které ve vašem těle zachytí volné radikály a tím zpomalíte stárnutí vašich mozkových buněk. Předejdete také jejich degenerativnímu onemocnění.

Nejvíce antioxidantů se nachází ve slupce. V samotném plodu je také obsaženo spoustu vitaminu C a železa. Jejich konzumací posílíte vás imunitní systém. Předejdete například chřipce, angíně a regulujete tím vysoký krevní tlak.

Kromě mrkve, také borůvky podporují správnou funkci zraku. Regenerují totiž oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Navíc konzumací těchto fialových plodů předcházíte šerosleposti nebo ji alespoň výrazně zmírníte.

Vhodné je také zmínit, že vám napomohou při průjmu a zácpě. Při průjmu je lepší je konzumovat sušené a při zácpě naopak čerstvé. Jakékoliv zpracování borůvek je pro náš organismus přínosné – sušení, zamražení, zavařování, pečení nebo odšťavnění.

Zkuste jejich zpracování třeba do lahodného borůvkového smoothie podle našich receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X