V období července je les plný obsypaných fialových keříků. Toto lesní ovoce je sice pomalejší na sběr, ale je spousta dobrot, které s ním pak vykouzlíte.
Ať už čerstvé nebo mražené, borůvky jsou jednou z nejlepších surovin na pečení.
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na borůvkovou buchtu.
Inspirujte se a zkuste nějaký.
Borůvková buchta s drobenkou
Snad každému se již při vyslovení „borůvkový koláč s tvarohem“ sbíhají sliny. Upečte si tento moučník podle našeho jednoduchého receptu.
Ingredience na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek bílého/borůvkového jogurtu
- 1/2 hrnku oleje
- 2ks vajec
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
Ingredience na náplň
- 2 vaničky měkkého tvarohu
- 3ks vajec
- 2-3 lžíce cukru (volitelně)
Ingredience na drobenku
- 100g másla
- 200g hrubé mouky
- cukr
- borůvky (množství dle chuti)
Postup
- V míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Přilijte olej a promíchejte.
- Poté přimíchejte jogurt, a vanilkový cukr.
- V jiné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, kterou postupně přimíchávejte do tekuté směsi s vejci a cukry.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
- Smíchejte tvarohy s vejci a cukrem a vznikne vám tvarohová náplň. Tuto náplň naneste navrch těsta na plechu.
- Nakonec rozprostřete omyté a okapané borůvky a povrch buchty ještě posypte drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C 25-30 minut podle trouby.
- Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte.

Přinášíme vám více báječných receptů na borůvkové koláče. 7 variant na skvělý domácí dezert.
Litá bublanina s borůvkami
Vyzkoušejte tuto borůvkovou buchtu z palačinkového těsta. Rychlý a jednoduchý způsob na spotřebu borůvek.
Ingredience
- 6 lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce strouhanky
- 2ks vajec
- 1/2l mléka
- špetka soli
- máslo nebo olej na vymazání plechu
- borůvky
Postup
- V míse smíchejte mouku s cukrem, strouhankou, vejci, mlékem a špetkou soli. Promíchejte a nalijte na vymazaný plech.
- Špachtlí uhlaďte těsto. Navrch nasypejte dostatečné množství borůvek.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu asi 20-30 minut podle trouby.
- Zkoušejte špejlí, jestli je už hotová.
- Po upečení nechte vychladnout a podávejte.

Zaujal vás recept? Skvělá zpráva! Přinášíme vám dalších 5 receptů na borůvkovou bublaninu.
Objevte podobné tipy
Kynutá buchta s borůvkami
Tato borůvková buchta je na přípravu sice složitější, ale výsledek určitě stojí za to. Moučník s borůvkami, ze kterého nezbyde ani kousek.
Ingredience na těsto
- 500g hladké mouky
- 60g cukru krupice
- 100g másla
- 2ks žloutků
- 250ml mléka
- 30g droždí
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Ingredience na drobenku
- 100g másla
- 200g hrubé mouky
- 100g cukru moučka
Ostatní ingredience
- borůvky
Postup
- V menší misce smíchejte trochu vlažného mléka s cukrem, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
- V míse prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte vzejitý kvásek, žloutky, cukr, vanilkový cukr. Přimíchejte zbytek mléka a rozpuštěné máslo.
- Vypracujte těsto a na pomoučněném vále vyválejte na plát a přeneste na plech.
- Bohatě posypte omytými a okapanými borůvkami, posypejte drobenkou a dejte péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu 20-30 minut.
- Hotovou buchtu podávejte tak, jak máte rádi ke kávě nebo čaji.

Máte přebytek borůvek nebo jiného ovoce? Zkuste si jej třeba usušit. Pomocníkem vám bude některá z našich prověřených elektrických sušiček ovoce. Kterou vyberete?
Americký borůvkový koláč
Borůvková buchta po americku je opravdu lahoda. Inspirujte se a dejte nám vědět, jak vám chutnala.
Ingredience
- 250g polohrubé mouky
- 120ml mléka nebo vody
- 110g másla
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 4 lžíce škrobu
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička soli
- 6 hrnků borůvek
Postup
- V míse smíchejte mouku se solí a rozpuštěným máslem.
- Po lžících přimíchávejte studenou vodu nebo mléko a z těsta vytvořte jednu větší a jednu menší kouli.
- Koule zabalte do potravinářské folie nebo pytlíku a nechte v lednici po dobu 4 hodin odležet.
- Větší kouli těsta prohněťte a vyplňte jí dno a strany koláčové formy.
- V míse smíchejte borůvky, cukry, škrob, skořici a šťávu z citronu.
- Promíchejte a náplň dejte na připravené těsto ve formě.
- Navrch dejte zbývající máslo a koláč překryjte plackou, kterou jsi vytvoříte z druhé (menší) části těsta.
- Utěsněte, udělejte pár dírek, aby mohla odcházet pára při pečení.
- Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C po dobu 1 hodiny dozlatova.
- Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte nakrájený na trojúhelníčky.

Buchta z borůvek a tvarohu
Výborná borůvková buchta s tvarohem vás ohromí. Jednoduchý recept, který zvládnete do hodiny.
Ingredience
- 1 lžíce špaldové celozrnné mouky
- 2 lžíce hladké mouky
- 100g změklého másla (+ na vymazání)
- 100g třtinového cukru
- 3 ks vajec
- 500g měkkého tvarohu
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 3 hrnky borůvek
Postup
- V míse utřete máslo s třtinovým cukrem a žloutky do tužší hmoty.
- Přimíchejte měkký tvaroh, vanilkový cukr a obě mouky smíchané s kypřícím práškem.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho k již smíchaným ingrediencím.
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Poté do ní vlijte polovinu těsta a zasypte jej polovinou borůvek.
- Poté nalijte druhou polovinu těsta a navrstvěte zbylé borůvky.
- Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 40 minut.
- Upečenou buchtu nechte vychladnout a poté podávejte.

Borůvky jako jedno z nejzdravějších ovocí
Borůvky nalezneme skoro v každém lese. Určitě stojí za to, si alespoň hrstku při návštěvě lesa utrhnout. Nejenže si jistě pochutnáte, ale prospějete i svému zdraví.
Obsahují totiž velké množství antioxidantů, které ve vašem těle zachytí volné radikály a tím zpomalíte stárnutí vašich mozkových buněk. Předejdete také jejich degenerativnímu onemocnění.
Nejvíce antioxidantů se nachází ve slupce. V samotném plodu je také obsaženo spoustu vitaminu C a železa. Jejich konzumací posílíte vás imunitní systém. Předejdete například chřipce, angíně a regulujete tím vysoký krevní tlak.
Kromě mrkve, také borůvky podporují správnou funkci zraku. Regenerují totiž oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Navíc konzumací těchto fialových plodů předcházíte šerosleposti nebo ji alespoň výrazně zmírníte.
Vhodné je také zmínit, že vám napomohou při průjmu a zácpě. Při průjmu je lepší je konzumovat sušené a při zácpě naopak čerstvé. Jakékoliv zpracování borůvek je pro náš organismus přínosné – sušení, zamražení, zavařování, pečení nebo odšťavnění.
Zkuste jejich zpracování třeba do lahodného borůvkového smoothie podle našich receptů.