Věděli jste, že borůvky dokážou snížit krevní tlak?
Navíc, hrst borůvek každý den vám pomůže s lepším trávením.
Začněte s jejich konzumací hned – upečte si vynikající borůvkové koláče.
Jednoduchý borůvkový koláč
Jak si upéct opravdu jednoduchý koláč s ovocem? Připravte si klasickou rychlou bublaninu.
Budete potřebovat:
- 300 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů cukru krupice
- 125 mililitrů oleje
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 4 polévkové lžíce mléka
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů.
- V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr, olej a sůl.
- Postupně přidejte vejce, mouku, kypřící prášek do pečiva a mléko.
- Všechno pořádně smíchejte dohromady.
- Těsto vlijte na předem připravený plech nebo koláčovou formu.
- Nakonec na těsto nasypte borůvky a vložte do trouby.
- Pečte při teplotě 160 stupňů asi 35 minut.

Borůvkové koláče s tvarohem
Upečte svým dětem mňamku, která potěší jak jejich oči, tak i chuťové pohárky.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 300 gramů polohrubé mouky
- 125 gramů třtinového cukru
- 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 150 gramů másla
- 1 vejce
Náplň:
- 200 gramů měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 50 gramů třtinového cukru
- 500 gramů čerstvých borůvek
Postup přípravy:
- Nejdříve se pusťte do přípravy těsta.
- Všechny ingredience na těsto smíchejte a vytvořte pevné a vláčné těsto, které vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň.
- Tvaroh, vejce a třtinový cukr smíchejte dohromady – můžete si pomoct elektrickým šlehačem.
- Jakmile jsou všechny suroviny spojeny, opatrně do tvarohové směsi vmíchejte borůvky.
- Odpočaté těsto z lednice vyválejte a vložte do koláčové formy a pomocí rukou vytvarujte okraje dle formy.
- Tvarohovou náplň na těsto nalijte a rovnoměrně rozetřete.
- Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte při teplotě 200 stupňů asi 30 minut.
- Před podáváním koláč nechte zcela vychladnout.

Koláč s borůvkami a drobenkou
Tento dezert je velmi rychlý a chuťově famózní. Pokud chcete využít borůvky i jinak, vsaďte na další chutné recepty z borůvek.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo semínek z vanilkového lusku – můžete použít i mandlovou příchuť
- ½ kávové lžičky citronové kůry
- ½ hrnku změklého másla
- 2 vejce
- švestky
Drobenka:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krupice
- ½ hrnku másla pokojové teploty
Postup přípravy:
- Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů.
- Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy.
- Přidejte k sypké směsi cukr, vanilkový či mandlový extrakt, čerstvou citronovou kůru, máslo a vejce.
- Všechny ingredience vymíchejte do hladkého a krémovitého těsta.
- Připravte si formu na koláč – vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto do formy rovnoměrně vylijte.
- Omyté borůvky nasypte na těsto.
- Nakonec si připravte drobenku.
- Do misky dejte mouku, cukr a máslo pokojové teploty – vše smíchejte.
- Pokud nevznikají menší hrudky, přidejte máslo nebo přisypte mouku s cukrem – záleží na konzistenci.
- Hotovou drobenku nasypte koláč.
- Pečte asi 50 minut na 180 stupňů – dokud horní část lehce nezezlátne.

Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou
Klasika ve formě kynutého těsta potěší naprosto každého.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 500 gramů polohrubé mouky
- 1 kostka kvasnic
- 80 gramů cukru krupice
- 250 mililitrů mléka
- 1 vejce
- špetka soli
Posýpka:
- 75 gramů jemných ovesných vloček
- 600 gramů borůvek
- 60 gramů polohrubé mouky
- 75 gramů másla
- 75 gramů cukru krupice
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte těsto, které je časově náročnější.
- Do mísy rozdrobte kostku kvasnic, kterou přelijte vlažným mlékem.
- Na kvasnice s mlékem nasypte 10 gramů cukru a trochu zamíchejte – nechte 15 minut odstát, vzejde vám kvásek.
- Do druhé mísy nasypte mouku, kterou prosejte.
- Přidejte vzniklý kvásek společně s ostatními ingrediencemi na těsto.
- Všechno dobře promíchejte – mělo by vzniknout vláčné těsto, které je potřeba pořádně vyhnětat.
- Hotové těsto uložte na teplé místo, zasypte moukou a přikryjte utěrkou – nechte půl až třičtvrtě hodinky kynout.
- Mezitím si připravte borůvky – umyjte je a v sítku je nechte okapat.
- Ovesné vločky s moukou, cukrem a máslem promíchejte tak, aby vznikla drobenka.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si formu či plech na koláč.
- Nakynuté těsto vložte do formy – pomocí prstů jej rovnoměrně rozprostřete.
- Nasypte na těsto borůvky a zasypte připravenou drobenkou.
- Takto připravený koláč nechte stát 15 minut a poté jej vložte do trouby.
- Pečte asi dalších 30 minut.

K borůvkovému koláči si můžete dát i dávku antioxidantů v podobě kávy. Jak jsou v tomto spolehlivé pákové kávovary? Podívejte se, jaká získaly hodnocení.
Objevte podobné tipy
Borůvkový koláč s pudinkem
Jestliže vás netlačí čas, tak rozhodně vyzkoušejte tento koláč s borůvkami, který je sice časově náročnější, ale stojí za to!
Budete potřebovat:
- 275 gramů změklého másla
- 300 gramů hladké mouky
- 275 gramů + 3 lžíce cukru krupice
- 1 balení vanilkového cukru
- 500 gramů borůvek
- sůl
- 20 gramů kukuřičného škrobu
- 1/4 litru borůvkové šťávy, džusu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 vejce
- 500 gramů nízkotučného tvarohu
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- 0,5 litru mléka
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si formu na koláč s průměrem 26 centimetrů.
- V hrnci rozpusťte 150 gramů másla a nechte mírně vychladnout.
- V misce smíchejte prosátou mouku, 150 gramů cukru, vanilkový cukr a špetku soli.
- Přidejte tekuté máslo a vše promíchejte v pevné těsto.
- Těsto pomocí prstů natlačte do připravené formy a dejte ho na 10 minut zapéct do trouby – trochu těsta si ponechte jako drobenku.
- Mezitím si připravte borůvky.
- V misce smíchejte kukuřičný škrob a 5 polévkových lžic borůvkové šťávy.
- Do hrnce nalijte zbytek šťávy a spolu se 3 polévkovými lžícemi cukru přiveďte k varu.
- Poté do vařící šťávy vmíchejte rozmíchaný škrob a za stálého míchání vařte asi 1 minutu.
- Do této směsi pak opatrně vmíchejte ¾ borůvek a nechte asi 10 minut vychladnout.
- Takto připravený borůvkový kompot naneste na těsto a nechte vychladnout.
- Začněte s přípravou krému.
- Nejdříve si uvařte pudink, který je potřeba nechat vychladnout.
- Dále smíchejte tvaroh, 125 gramů másla a 125 gramů cukru a vyšlehejte do hladka.
- Přidejte citronovou šťávu a obě vejce.
- Nakonec do tvarohové směsi vmíchejte po částech vychladlý pudink.
- Opatrně na borůvkovou směs naneste pudinkový krém s tvarohem a zasypte zbylým rozdrobeným těstem a zbytkem borůvek.
- Vložte koláč do trouby a pečte asi 50 minut.
- Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

Obrácené borůvkové koláče
Budete potřebovat:
- 300 gramů polohrubé mouky
- 120 gramů cukru krupice
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 vejce
- 250 gramů bílého jogurtu
- 6 polévkových lžic oleje
- 4 polévkové lžíce mléka
- trochu nastrouhané citronové kůry
- borůvky
- mletá skořice
- vanilkový cukr +cukr krupice na posypání
Postup přípravy:
- Jelikož je příprava koláče velmi snadná a rychlá, předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- Mouku prosejte a smíchejte ji s ostatními sypkými surovinami.
- Přidejte vejce, olej, jogurt a mléko.
- Připravte si formu na koláč o průměru 26-28 centimetrů.
- Na dno formy nasypte tenkou vrstvu cukru a vysypte do formy omyté a osušené borůvky.
- Zasypte je vanilkovým cukrem se skořicí.
- Na borůvky nalijte rovnoměrně těsto.
- Vložte do trouby a pečte asi půl hodiny.
- Jakmile je koláč hotový, nechte jej chvilku vychladnout a poté jej překlopte na tác.

Linecký koláč s borůvkami
Lehký, svěží a velmi jednoduchý – přesně takový je tento typ koláče.
Budete potřebovat:
- 250 gramů hladké mouky
- 150 gramů moučkového cukru
- 150 gramů másla
- 1 vejce
- 100 gramů pražených lískových ořechů
- špetka vanilky, citronové kůry, skořice a mletého hřebíčku
- 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
- 300 gramů borůvkového džemu
- 1 menší hrnek plátků mandlí
Postup přípravy:
- Máslo s cukrem utřete a přidejte prosátou mouku, ořechy, vejce, koření a prášek do pečiva.
- Všechno uhněťte v nelepivé a tuhé těsto, které vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
- Tři čtvrtiny těsta rozválejte asi na 1,5 centimetru vysoký plát, který opatrně přeneste do formy na koláč – průměr formy 22 centimetrů.
- Na těsto natřete borůvkový džem.
- Ze zbylého těsta vyválejte plát, ze kterého vykrojte pásky, které položte na koláč tak, aby připomínaly mřížku.
- Tyto pásky potřete vejcem a celý koláč zasypte plátky mandlí.
- Koláč vložte do předem předehřáté trouby a pečte při teplotě 190 stupňů asi 40 minut.

Co jste o borůvkách možná nevěděli?
Obsažené látky v borůvkách:
- Vláknina
- Kyselina gallová
- Lutein
- Mangan
- Resveratrol
- Vitamín C
- Vitamin K
- Zeaxanthin
Přínosy borůvek pro zdraví:
- Kyselina galová obsažená v borůvkách je silným antimykotickým / antivirovým činidlem a aktivním antioxidantem. Kromě toho tato kyselina galová zpomaluje či dokonce ničí rakovinu prsu.
- Borůvky pomáhají regulovat díky obsažené vláknině váš gastrointestinální trakt.
- Borůvky snižují riziko infarktu.
- Borůvky odbourávají stres a zvyšují mozkovou činnost.
Máte rádi borůvky? Kupujete je nebo si je raději sami nasbíráte? A jak je potom zužitkujete? Vynikající jsou džemy, marmelády a různé borůvkové omáčky nebo recept na lahodné borůvkové smoothie.