Koláče z borůvek aneb vykouzlete si doma skvělý dezert

Věděli jste, že borůvky dokážou snížit krevní tlak?

 Navíc, hrst borůvek každý den vám pomůže s lepším trávením.

 Začněte s jejich konzumací hned – upečte si vynikající borůvkové koláče.

Jednoduchý borůvkový koláč

Jak si upéct opravdu jednoduchý koláč s ovocem? Připravte si klasickou rychlou bublaninu.

Budete potřebovat:

  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů cukru krupice
  • 125 mililitrů oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 4 polévkové lžíce mléka

Postup přípravy:

  • Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů. 
  • V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr, olej a sůl.
  • Postupně přidejte vejce, mouku, kypřící prášek do pečiva a mléko.
  • Všechno pořádně smíchejte dohromady. 
  • Těsto vlijte na předem připravený plech nebo koláčovou formu.
  • Nakonec na těsto nasypte borůvky a vložte do trouby.
  • Pečte při teplotě 160 stupňů asi 35 minut.
pečený kulatý koláč pokrytý borůvkami a ostružinami
Zdroj foto: getrecipebox.com

Borůvkové koláče s tvarohem

Upečte svým dětem mňamku, která potěší jak jejich oči, tak i chuťové pohárky.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 125 gramů třtinového cukru
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 150 gramů másla
  • 1 vejce

Náplň:

  • 200 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 gramů třtinového cukru
  • 500 gramů čerstvých borůvek

Postup přípravy:

  • Nejdříve se pusťte do přípravy těsta.
  • Všechny ingredience na těsto smíchejte a vytvořte pevné a vláčné těsto, které vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  • Mezitím si připravte tvarohovou náplň.
  • Tvaroh, vejce a třtinový cukr smíchejte dohromady – můžete si pomoct elektrickým šlehačem.
  • Jakmile jsou všechny suroviny spojeny, opatrně do tvarohové směsi vmíchejte borůvky.
  • Odpočaté těsto z lednice vyválejte a vložte do koláčové formy a pomocí rukou vytvarujte okraje dle formy.
  • Tvarohovou náplň na těsto nalijte a rovnoměrně rozetřete.
  • Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte při teplotě 200 stupňů asi 30 minut.
  • Před podáváním koláč nechte zcela vychladnout.
koláč s brůvkami a ostružinami s tvarohovou náplní
Zdroj foto: almanac.com

Koláč s borůvkami a drobenkou

Tento dezert je velmi rychlý a chuťově famózní. Pokud chcete využít borůvky i jinak, vsaďte na další chutné recepty z borůvek.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo semínek z vanilkového lusku – můžete použít i mandlovou příchuť
  • ½ kávové lžičky citronové kůry
  • ½ hrnku změklého másla
  • 2 vejce
  • švestky

Drobenka:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • ½ hrnku másla pokojové teploty

Postup přípravy:

  • Začněte tím, že si předehřejete  troubu na 180 stupňů. 
  • Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy.
  • Přidejte k sypké směsi cukr, vanilkový či mandlový extrakt, čerstvou citronovou kůru, máslo a vejce.
  • Všechny ingredience vymíchejte do hladkého a krémovitého těsta.
  • Připravte si formu na koláč – vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Těsto do formy rovnoměrně vylijte.
  • Omyté borůvky nasypte na těsto.
  • Nakonec si připravte drobenku.
  • Do misky dejte mouku, cukr a máslo pokojové teploty – vše smíchejte.
  • Pokud nevznikají menší hrudky, přidejte máslo nebo přisypte mouku s cukrem – záleží na konzistenci.
  • Hotovou drobenku nasypte koláč.
  • Pečte asi 50 minut na 180 stupňů – dokud horní část lehce nezezlátne.
koláč s borůvkami a posypaný drobenkou
Zdroj foto: epicurious.com

Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou

Klasika ve formě kynutého těsta potěší naprosto každého.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 80 gramů cukru krupice
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Posýpka:

  • 75 gramů jemných ovesných vloček
  • 600 gramů borůvek
  • 60 gramů polohrubé mouky
  • 75 gramů másla
  • 75 gramů cukru krupice

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte těsto, které je časově náročnější.
  • Do mísy rozdrobte kostku kvasnic, kterou přelijte vlažným mlékem.
  • Na kvasnice s mlékem nasypte 10 gramů cukru a trochu zamíchejte – nechte 15 minut odstát, vzejde vám kvásek.
  • Do druhé mísy nasypte mouku, kterou prosejte.
  • Přidejte vzniklý kvásek společně s ostatními ingrediencemi na těsto.
  • Všechno dobře promíchejte – mělo by vzniknout vláčné těsto, které je potřeba pořádně vyhnětat.
  • Hotové těsto uložte na teplé místo, zasypte moukou a přikryjte utěrkou – nechte půl až třičtvrtě hodinky kynout.
  • Mezitím si připravte borůvky – umyjte je a v sítku je nechte okapat.
  • Ovesné vločky s moukou, cukrem a máslem promíchejte tak, aby vznikla drobenka.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si formu či plech na koláč.
  • Nakynuté těsto vložte do formy – pomocí prstů jej rovnoměrně rozprostřete.
  • Nasypte na těsto borůvky a zasypte připravenou drobenkou.
  • Takto připravený koláč nechte stát 15 minut a poté jej vložte do trouby.
  • Pečte asi dalších 30 minut.
pečený kynutý koláč s borůvkami a drobenkou na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

K borůvkovému koláči si můžete dát i dávku antioxidantů v podobě kávy. Jak jsou v tomto spolehlivé pákové kávovary? Podívejte se, jaká získaly hodnocení.


Borůvkový koláč s pudinkem

Jestliže vás netlačí čas, tak rozhodně vyzkoušejte tento koláč s borůvkami, který je sice časově náročnější, ale stojí za to!

Budete potřebovat:

  • 275 gramů změklého másla
  • 300 gramů hladké mouky
  • 275 gramů + 3 lžíce cukru krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 500 gramů borůvek
  • sůl
  • 20 gramů kukuřičného škrobu
  • 1/4 litru borůvkové šťávy, džusu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 500 gramů nízkotučného tvarohu
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 0,5 litru mléka

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si formu na koláč s průměrem 26 centimetrů.
  • V hrnci rozpusťte 150 gramů másla a nechte mírně vychladnout.
  • V misce smíchejte prosátou mouku, 150 gramů cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 
  • Přidejte tekuté máslo a vše promíchejte v pevné těsto.
  • Těsto pomocí prstů natlačte do připravené formy a dejte ho na 10 minut zapéct do trouby – trochu těsta si ponechte jako drobenku.
  • Mezitím si připravte borůvky.
  • V misce smíchejte kukuřičný škrob a 5 polévkových lžic borůvkové šťávy.
  • Do hrnce nalijte zbytek šťávy a spolu se 3 polévkovými lžícemi cukru přiveďte k varu.
  • Poté do vařící šťávy vmíchejte rozmíchaný škrob a za stálého míchání vařte asi 1 minutu. 
  • Do této směsi pak opatrně vmíchejte ¾ borůvek a nechte asi 10 minut vychladnout.
  • Takto připravený borůvkový kompot naneste na těsto a nechte vychladnout.
  • Začněte s přípravou krému.
  • Nejdříve si uvařte pudink, který je potřeba nechat vychladnout.
  • Dále smíchejte tvaroh, 125 gramů másla a 125 gramů cukru a vyšlehejte do hladka.
  • Přidejte citronovou šťávu a obě vejce.
  • Nakonec do tvarohové směsi vmíchejte po částech vychladlý pudink.
  • Opatrně na borůvkovou směs naneste pudinkový krém s tvarohem a zasypte zbylým rozdrobeným těstem a zbytkem borůvek.
  • Vložte koláč do trouby a pečte asi 50 minut.
  • Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.
pečený koláč s borůvkami a pudinkovou náplní, zdobený kopečky zmrzliny
Zdroj foto: delish.com

Obrácené borůvkové koláče

Budete potřebovat:

  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 120 gramů cukru krupice
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 250 gramů bílého jogurtu
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • borůvky
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr +cukr krupice na posypání

Postup přípravy:

  • Jelikož je příprava koláče velmi snadná a rychlá, předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Mouku prosejte a smíchejte ji s ostatními sypkými surovinami.
  • Přidejte vejce, olej, jogurt a mléko.
  • Připravte si formu na koláč o průměru 26-28 centimetrů.
  • Na dno formy nasypte tenkou vrstvu cukru a vysypte do formy omyté a osušené borůvky.
  • Zasypte je vanilkovým cukrem se skořicí.
  • Na borůvky nalijte rovnoměrně těsto.
  • Vložte do trouby a pečte asi půl hodiny.
  • Jakmile je koláč hotový, nechte jej chvilku vychladnout a poté jej překlopte na tác.
koláč posypaný borůvkami, zdobený nastrouhanou bílou čokoládou
Zdroj foto: ohmydish.com

Linecký koláč s borůvkami

Lehký, svěží a velmi jednoduchý – přesně takový je tento typ koláče.

Budete potřebovat:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla
  • 1 vejce
  • 100 gramů pražených lískových ořechů
  • špetka vanilky, citronové kůry, skořice a mletého hřebíčku
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • 300 gramů borůvkového džemu
  • 1 menší hrnek plátků mandlí

Postup přípravy:

  • Máslo s cukrem utřete a přidejte prosátou mouku, ořechy, vejce, koření a prášek do pečiva.
  • Všechno uhněťte v nelepivé a tuhé těsto, které vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
  • Tři čtvrtiny těsta rozválejte asi na 1,5 centimetru vysoký plát, který opatrně přeneste do formy na koláč – průměr formy 22 centimetrů.
  • Na těsto natřete borůvkový džem.
  • Ze zbylého těsta vyválejte plát, ze kterého vykrojte pásky, které položte na koláč tak, aby připomínaly mřížku.
  • Tyto pásky potřete vejcem a celý koláč zasypte plátky mandlí.
  • Koláč vložte do předem předehřáté trouby a pečte při teplotě 190 stupňů asi 40 minut.
borůvkový koláč z lineckého těsta pokrytý lineckými pláty
Zdroj foto: taste.com.au

Co jste o borůvkách možná nevěděli?

Obsažené látky v borůvkách:

  • Vláknina
  • Kyselina gallová
  • Lutein
  • Mangan
  • Resveratrol
  • Vitamín C
  • Vitamin K
  • Zeaxanthin

Přínosy borůvek pro zdraví:

  • Kyselina galová obsažená v borůvkách je silným antimykotickým / antivirovým činidlem a aktivním antioxidantem. Kromě toho tato kyselina galová zpomaluje či dokonce ničí rakovinu prsu.
  • Borůvky pomáhají regulovat díky obsažené vláknině váš gastrointestinální trakt.
  • Borůvky snižují riziko infarktu.
  • Borůvky odbourávají stres a zvyšují mozkovou činnost.

Máte rádi borůvky? Kupujete je nebo si je raději sami nasbíráte? A jak je potom zužitkujete? Vynikající jsou džemy, marmelády a různé borůvkové omáčky nebo recept na lahodné borůvkové smoothie.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X