6 lahodných receptů na první svátek vánoční. Polévka, hlavní chod i moučník!

Štědrý večer je za námi, ale svátky pokračují.

První svátek vánoční je často ve znamení rodinných návštěv a obědů.

Načerpejte inspiraci pro sváteční menu z našich receptů na Boží hod.

Jsou tradiční a zároveň originální a nemusíte se obávat toho, že byste se po nich cítili těžko.

Kterou polévku, hlavní chod či dezert vyzkoušíte jako první?

Božíhodový vývar s celestinskými nudlemi

Namísto polévky s klasickými nudličkami nebo knedlíčky, můžete vyzkoušet i tuto variantu.

Ingredience:

  • 1 šálek mouky
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 2 vejce
  • špetka krystalového cukru
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 2 PL rozpuštěného másla
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 pórek
  • 1/4 šálku cibulky
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 PL nasekané petrželky

Postup:

  • Do mixéru dejte mouku, sůl, cukr, mléko, vejce a máslo.
  • Vzniklé těsto nechte 30 minut odpočinout.
  • Nalijte čtvrt šálku těsta na rozpálenou pánev s malým množstvím másla.
  • Otáčejte pánví, aby se těsto rozlilo.
  • Když se okraje těsta začnou odlepovat od pánve, opatrně je odlepte.
  • Otočte a 30 sekund smažte též z druhé strany.
  • Vzniklé palačinky nechte 15 minut chladnout.
  • V mezidobě v hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a 5 minut na něm smažte nakrájený pórek, celer, zelenou cibulku a mrkev.
  • Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu.
  • Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku.
  • Palačinky nakrájejte na nudličky.
  • Teplou polévku podávejte teplou s hrstí nudlí.
Vývar s celestýnskými nudlemi a zeleninou.
zdroj: mysanfranciscokitchen.com

Máte rádi hovězí polévky? Inspirujte se i našimi dalšími recepty na poctivý hovězí vývar, který můžete podívat nejen na Boží hod, ale kdykoli během roku.

Kaštanová polévka s cibulkou a krutony nejen na Boží hod

Kromě obvyklých vývarů můžete na svátečním obědě servírovat i tuto nezvyklou, ale velmi chutnou polévku s kaštany.

Ingredience:

  • 280 g vařených kaštanů nakrájených na kousky
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 petržel
  • 2 PL tymiánu
  • 2 PL rozmarýnu
  • 2 PL olivového oleje
  • 300 ml bílého vína
  • 3 a 1/ 3 šálků zeleninového vývaru
  • 6 a 1/ 2 PL smetany ke šlehání
  • 2 PL čerstvé citronové šťávy
  • sůl a pepř

Smažená cibulka

  • 2 bílé cibule
  • 2 PL olivového oleje
  • špetka chilli vloček
  • sůl

Na krutony

  • 2 plátky chleba nakrájené na kostičky
  • 1 PL olivového oleje

Postup:

  1. Na pánvi na sporáku rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku a opečte ji dozlatova.
  2. Vmíchejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou petržel, vařte 2-3 minuty.
  3. Podlijte bílým vínem, míchejte a vařte 2 minuty.
  4. Přidejte zeleninový vývar, kaštany a bylinky.
  5. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte přibližně 20 minut.
  6. V mezidobě si připravte smaženou cibulku a krutony.
  7. Rozehřejte na pánvi olej a přidejte chilli vločky a na kolečka nakrájenou cibuli.
  8. Když je cibulka osmažená, přendejte ji na papírovou utěrku, aby vychladla, a posypte ji solí.
  9. Poté do rozpálené pánve přidejte lžíci oleje a dozlatova osmažte na kostičky nakrájený chléb.
  10. Jakmile se polévka dovaří a asi 10 minut vychladne, ručním ponorným mixérem ji rozmixujte na pyré.
  11. Podle preferované hustoty přidejte do polévky více nebo méně smetany.
  12. Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
  13. Před podáváním ozdobte každou misku polévky smaženými cibulovými kroužky a krutony.
Kaštanová polévka se smaženou cibulkou a krutony.
zdroj: thefeedfeed.com

Recepty na Boží hod nemusejí obsahovat pouze kaštanovou polévku. V chladných zimních dnech vás stejně dobře zahřejí i další varianty krémových polévek.

Pečená kachna na medu s červeným zelím

Ingredience:

  • 1 kachna
  • 4 PL kmínu
  • 3 PL medu
  • 1 PL hladké mouky
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
 Červené zelí
  • cca půl hlávky červeného zelí
  • 1 cibule
  • 100 g sádla
  • 200 g jablek
  • 200 g brambor
  • kmín
  • sůl
  • ocet
  • cukr

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 130°C.
  2. Kachnu důkladně očistěte, omyjte a osušte.
  3. Zvenku i zevnitř kachnu osolte a okořeňte pomocí kmínu a zázvoru.
  4. Následně kachnu vložte do pekáče, podlijte trochou vody a přiklopte druhou částí pekáče.
  5. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 2 hodiny.
  6. V průběhu pečení kachnu potírejte medem.
  7. Po uplynutí této doby přendejte kachnu z pekáče na plech a
  8. Pak kachnu přendáme na plech.
  9. Troubu nastavte na 180°C a kachnu dopečte do zlatova.
  10. V mezidobě zpracujte výpek.
  11. Orestujte ho na malém množství tuku a přidejte mouku.
  12. Opražte, podlijte malým množtvím vody a lehce povařte.
  13. Před podáváním šťávu přeceďte přes jemné sítko.
  14. Během pečení si připravte též zelí.
  15. Připravíme si červené zelí.
  16. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte v hrnci na sádle s trochou kmínu.
  17. Přidejte nakrouhané zelí a podlijte, aby bylo zelí celé ponořené ve vodě.
  18. Dochuťte malým množstvím soli, cukru a octa.
  19. Duste přibližně 20 minut.
  20. Když je zelí téměř uvařené, odeberte dvě třetiny vody.
  21. Přidejte najemno nastrouhané syrové brambory a jablka.

Tuto kachnu s červeným zelím podívejte na Boží hod s bramborovým či karlovarským knedlíkem.

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovými knedlíky.
zdroj: cookinggallery.blogspot.com

Kachnu si můžete na Boží hod připravit také v jiným variantách. Načerpejte inspiraci z našich receptů na sváteční kachnu.


Sváteční šunka s hořčicí a jablky

Pečená vánoční šunka je velmi oblíbená ve Švédsku. Dopřejte si ji o první svátek vánoční i vy!

Ingredience:

  • 2-3 kg šunky vcelku (s kostí nebo bez kosti)
  • 110 g hnědého cukru
  • 60 g dijonské hořčice
  • 1 PL jablečného octa
  • 480 ml jablečného moštu
  • jablka nakrájená na plátky na ozdobu
  • čerstvý tymián na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C.
  2. Kůži na povrchu šunky naříznete do tvaru křížků.
  3. Překryjte šunku alobalem, vložte do pekáče a pečte hodinu až hodinu a půl.
  4. Během posledních 45 minut pečení si připravte glazuru.
  5. V malém hrnci na mírném ohni rozehřejte a smíchejte hnědý cukr, dijonskou hořčici, jablečný ocet a jablečný mošt.
  6. Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, a pak každých 10 minut šunku potřete.
  7. Vyjměte šunku z trouby a nechte ji 15 minut odpočívat.
  8. Poté ji přendejte na servírovací talíř s jablky a tymiánem.

Šunku na Boží hod servírujte nejlépe s rozmanitými přílohami z brambor.

Sváteční šunka s jablky a hořčicí.
zdroj: delish.com

Citrónová panna cotta aneb Boží hod po italsku

Ingredience:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 plátky želatiny
  • 2 PL cukru krupice
  • 1 citron šťáva a kůra z něj
  • lístky máty na ozdobu

Postup:

  1. Želatinu dejte nabobtnat do vlažné vody.
  2. V mezidobě začněte zahřívat smetanu s rozpuštěným cukrem.
  3. Když se začne ze smetany kouřit, přidejte do ní nabobtnanou želatinu.
  4. Důkladně promíchejte, a když je panna cotta téměř hotová, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu.
  5. Promíchejte a směsí naplňte připravené skleničky.
  6. Dejte ztuhnout na přibližně 2 hodiny do ledničky.
  7. Na závěr tento božíhodový moučník ozdobte citrónovou kůrou a lístky máty.
Citronová vánoční panna cotta.
zdroj:thewanderlutzkitchen.com

pop

Panna cotta se dá vytvořit v mnoha různých variantách a příchutích. Kromě receptů na Boží hod se může stát i velmi lahodným dezertem v letních měsících. Inspirujte se našimi dalšími recepty na panna cottu.

Palačinky ve tvaru vánočního stromečku

Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 1 banán
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 PL mletých semínek chia
  • špetka soli
  • 1 PL spiruliny nebo prášku matcha
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 PL  kokosového oleje
  • semínka granátového jablka a malina na ozdobu

Postup:

  1. V míse nejprve smíchejte suché přísady, tedy mouku, chia semínka, sůl, prášek do pečiva.
  2. Přidejte mokré přísady a míchejte, dokud se nevytvoří hrudky.
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev a přidejte kokosový olej.
  4. Lžící naneste těsto na pánev, začněte velkým kruhem pro základ stromečku.
  5. Každá další palačinka bude mít o něco menší velikost, aby vznikl stromeček.
  6. Palačinky smažte z obou stran, dokud se nevytvoří bubliny a nejsou mírně opečené.
  7. Následně jednotlivé palačinky na Boží hod naskládejte na sebe do tvaru stromečku.
  8. Mezi jednotlivé palačinky přidejte semínka granátového jablka a na vrchní palačinku dejte malinu.
  9. Podávejte přelité javorovým sirupem.
Vánoční stromeček vytvořený z palačinek.
zdroj: createmindfully.com

Palačinky jsou velmi oblíbený moučník. připravte si je společně s námi v mnoha sladkých i slaných variantách. Recepty na palačinky jsou jednoduché, rychlé a vždy chutné!

Boží hod a vaření

I na první svátek vánoční si lze dopřát tradiční pochutiny, které k tomuto času patří, ale vše v odlehčené formě. Recepty na Boží hod jsou toho skvělým příkladem. Jsou chutné, ale nikoli přespříliš tučné či vydatné. Nebude vám tak po svátečním obědě těžko od žaludku, a budete si tak moci ke kávě bez problémů dopřát i několik kousků cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X