Štědrý večer je za námi, ale svátky pokračují.
První svátek vánoční je často ve znamení rodinných návštěv a obědů.
Načerpejte inspiraci pro sváteční menu z našich receptů na Boží hod.
Jsou tradiční a zároveň originální a nemusíte se obávat toho, že byste se po nich cítili těžko.
Kterou polévku, hlavní chod či dezert vyzkoušíte jako první?
Božíhodový vývar s celestinskými nudlemi
Namísto polévky s klasickými nudličkami nebo knedlíčky, můžete vyzkoušet i tuto variantu.
Ingredience:
- 1 šálek mouky
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 2 vejce
- špetka krystalového cukru
- 1/8 čajové lžičky soli
- 2 PL rozpuštěného másla
- 4 šálky hovězího vývaru
- 2 PL olivového oleje
- 1 pórek
- 1/4 šálku cibulky
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 PL nasekané petrželky
Postup:
- Do mixéru dejte mouku, sůl, cukr, mléko, vejce a máslo.
- Vzniklé těsto nechte 30 minut odpočinout.
- Nalijte čtvrt šálku těsta na rozpálenou pánev s malým množstvím másla.
- Otáčejte pánví, aby se těsto rozlilo.
- Když se okraje těsta začnou odlepovat od pánve, opatrně je odlepte.
- Otočte a 30 sekund smažte též z druhé strany.
- Vzniklé palačinky nechte 15 minut chladnout.
- V mezidobě v hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a 5 minut na něm smažte nakrájený pórek, celer, zelenou cibulku a mrkev.
- Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu.
- Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku.
- Palačinky nakrájejte na nudličky.
- Teplou polévku podávejte teplou s hrstí nudlí.

Máte rádi hovězí polévky? Inspirujte se i našimi dalšími recepty na poctivý hovězí vývar, který můžete podívat nejen na Boží hod, ale kdykoli během roku.
Kaštanová polévka s cibulkou a krutony nejen na Boží hod
Kromě obvyklých vývarů můžete na svátečním obědě servírovat i tuto nezvyklou, ale velmi chutnou polévku s kaštany.
Ingredience:
- 280 g vařených kaštanů nakrájených na kousky
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 petržel
- 2 PL tymiánu
- 2 PL rozmarýnu
- 2 PL olivového oleje
- 300 ml bílého vína
- 3 a 1/ 3 šálků zeleninového vývaru
- 6 a 1/ 2 PL smetany ke šlehání
- 2 PL čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř
Smažená cibulka
- 2 bílé cibule
- 2 PL olivového oleje
- špetka chilli vloček
- sůl
Na krutony
- 2 plátky chleba nakrájené na kostičky
- 1 PL olivového oleje
Postup:
- Na pánvi na sporáku rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku a opečte ji dozlatova.
- Vmíchejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou petržel, vařte 2-3 minuty.
- Podlijte bílým vínem, míchejte a vařte 2 minuty.
- Přidejte zeleninový vývar, kaštany a bylinky.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte přibližně 20 minut.
- V mezidobě si připravte smaženou cibulku a krutony.
- Rozehřejte na pánvi olej a přidejte chilli vločky a na kolečka nakrájenou cibuli.
- Když je cibulka osmažená, přendejte ji na papírovou utěrku, aby vychladla, a posypte ji solí.
- Poté do rozpálené pánve přidejte lžíci oleje a dozlatova osmažte na kostičky nakrájený chléb.
- Jakmile se polévka dovaří a asi 10 minut vychladne, ručním ponorným mixérem ji rozmixujte na pyré.
- Podle preferované hustoty přidejte do polévky více nebo méně smetany.
- Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Před podáváním ozdobte každou misku polévky smaženými cibulovými kroužky a krutony.

Recepty na Boží hod nemusejí obsahovat pouze kaštanovou polévku. V chladných zimních dnech vás stejně dobře zahřejí i další varianty krémových polévek.
Pečená kachna na medu s červeným zelím
Ingredience:
- 1 kachna
- 4 PL kmínu
- 3 PL medu
- 1 PL hladké mouky
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
Červené zelí
- cca půl hlávky červeného zelí
- 1 cibule
- 100 g sádla
- 200 g jablek
- 200 g brambor
- kmín
- sůl
- ocet
- cukr
Postup:
- Předehřejte si troubu na 130°C.
- Kachnu důkladně očistěte, omyjte a osušte.
- Zvenku i zevnitř kachnu osolte a okořeňte pomocí kmínu a zázvoru.
- Následně kachnu vložte do pekáče, podlijte trochou vody a přiklopte druhou částí pekáče.
- Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 2 hodiny.
- V průběhu pečení kachnu potírejte medem.
- Po uplynutí této doby přendejte kachnu z pekáče na plech a
- Pak kachnu přendáme na plech.
- Troubu nastavte na 180°C a kachnu dopečte do zlatova.
- V mezidobě zpracujte výpek.
- Orestujte ho na malém množství tuku a přidejte mouku.
- Opražte, podlijte malým množtvím vody a lehce povařte.
- Před podáváním šťávu přeceďte přes jemné sítko.
- Během pečení si připravte též zelí.
- Připravíme si červené zelí.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte v hrnci na sádle s trochou kmínu.
- Přidejte nakrouhané zelí a podlijte, aby bylo zelí celé ponořené ve vodě.
- Dochuťte malým množstvím soli, cukru a octa.
- Duste přibližně 20 minut.
- Když je zelí téměř uvařené, odeberte dvě třetiny vody.
- Přidejte najemno nastrouhané syrové brambory a jablka.
Tuto kachnu s červeným zelím podívejte na Boží hod s bramborovým či karlovarským knedlíkem.

Kachnu si můžete na Boží hod připravit také v jiným variantách. Načerpejte inspiraci z našich receptů na sváteční kachnu.
Objevte podobné tipy
Sváteční šunka s hořčicí a jablky
Pečená vánoční šunka je velmi oblíbená ve Švédsku. Dopřejte si ji o první svátek vánoční i vy!
Ingredience:
- 2-3 kg šunky vcelku (s kostí nebo bez kosti)
- 110 g hnědého cukru
- 60 g dijonské hořčice
- 1 PL jablečného octa
- 480 ml jablečného moštu
- jablka nakrájená na plátky na ozdobu
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Kůži na povrchu šunky naříznete do tvaru křížků.
- Překryjte šunku alobalem, vložte do pekáče a pečte hodinu až hodinu a půl.
- Během posledních 45 minut pečení si připravte glazuru.
- V malém hrnci na mírném ohni rozehřejte a smíchejte hnědý cukr, dijonskou hořčici, jablečný ocet a jablečný mošt.
- Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, a pak každých 10 minut šunku potřete.
- Vyjměte šunku z trouby a nechte ji 15 minut odpočívat.
- Poté ji přendejte na servírovací talíř s jablky a tymiánem.
Šunku na Boží hod servírujte nejlépe s rozmanitými přílohami z brambor.

Citrónová panna cotta aneb Boží hod po italsku
Ingredience:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 4 plátky želatiny
- 2 PL cukru krupice
- 1 citron šťáva a kůra z něj
- lístky máty na ozdobu
Postup:
- Želatinu dejte nabobtnat do vlažné vody.
- V mezidobě začněte zahřívat smetanu s rozpuštěným cukrem.
- Když se začne ze smetany kouřit, přidejte do ní nabobtnanou želatinu.
- Důkladně promíchejte, a když je panna cotta téměř hotová, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu.
- Promíchejte a směsí naplňte připravené skleničky.
- Dejte ztuhnout na přibližně 2 hodiny do ledničky.
- Na závěr tento božíhodový moučník ozdobte citrónovou kůrou a lístky máty.

pop
Panna cotta se dá vytvořit v mnoha různých variantách a příchutích. Kromě receptů na Boží hod se může stát i velmi lahodným dezertem v letních měsících. Inspirujte se našimi dalšími recepty na panna cottu.
Palačinky ve tvaru vánočního stromečku
Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1 šálek mandlového mléka
- 1 banán
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 PL mletých semínek chia
- špetka soli
- 1 PL spiruliny nebo prášku matcha
- 2 PL javorového sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 PL kokosového oleje
- semínka granátového jablka a malina na ozdobu
Postup:
- V míse nejprve smíchejte suché přísady, tedy mouku, chia semínka, sůl, prášek do pečiva.
- Přidejte mokré přísady a míchejte, dokud se nevytvoří hrudky.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a přidejte kokosový olej.
- Lžící naneste těsto na pánev, začněte velkým kruhem pro základ stromečku.
- Každá další palačinka bude mít o něco menší velikost, aby vznikl stromeček.
- Palačinky smažte z obou stran, dokud se nevytvoří bubliny a nejsou mírně opečené.
- Následně jednotlivé palačinky na Boží hod naskládejte na sebe do tvaru stromečku.
- Mezi jednotlivé palačinky přidejte semínka granátového jablka a na vrchní palačinku dejte malinu.
- Podávejte přelité javorovým sirupem.

Palačinky jsou velmi oblíbený moučník. připravte si je společně s námi v mnoha sladkých i slaných variantách. Recepty na palačinky jsou jednoduché, rychlé a vždy chutné!
Boží hod a vaření
I na první svátek vánoční si lze dopřát tradiční pochutiny, které k tomuto času patří, ale vše v odlehčené formě. Recepty na Boží hod jsou toho skvělým příkladem. Jsou chutné, ale nikoli přespříliš tučné či vydatné. Nebude vám tak po svátečním obědě těžko od žaludku, a budete si tak moci ke kávě bez problémů dopřát i několik kousků cukroví.