Božíhodové menu v odlehčené podobě

Štědrý večer a slavnostní večer máme s úspěchem za sebou, ale svátky pokračují. Dalším svátečním dnem je Boží hod a i k němu se váží některé tradice. Je jen na nás, zda je dodržíme nebo si naopak připravíme něco jiného. Přece jenom se v posledních letech ustupuje od tučných a těžkých jídel a kdo si od nich odvykl, tak si na nich nepochutná ani o svátcích. Zde máme námět na odlehčené božíhodové menu.

1. Božíhodová polévka – kuřecí vývar s pažitkovým svítkem

INGREDIENCE :

na vývar

  • 3 kuřecí skelety
  • 2 menší mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • celerová nať
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky soli
  • 3 litry vody

na svítek

  • 2 vejce
  • 25 g másla
  • 30g polohrubé mouky
  • 1/3 lžičky mletého muškátového oříšku
  • svazek čerstvé pažitky
  • sůl, pepř

POSTUP :

  1. Kuřecí skelety dáme do studené vody a přivedeme k varu.
  2. Po zavaření posbíráme přebytečnou pěnu.
  3. Přidáme koření a sůl
  4. Ztlumíme a necháme táhnout asi 1 hodinu.
  5. Přidáme zeleninu a táhneme ještě další hodinu.
  6. Poté vývar přecedíme.
  7. Připravíme si svítek.
  8. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme troškou mouky.
  9. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
  10. Oddělíme žloutky a bílky, z bílků vyšleháme sníh.
  11. Žloutky osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a zašleháme k nim máslo, přidáme polohrubou mouku, promícháme a opatrně vmícháme také sníh z bílků.
  12. Směs přendáme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
  13. Božíhodovou polévku podáváme horkou, s obraným kuřecím masem, pokrájenou uvařenou zeleninou a na kostičky nakrájeným svítkem.

Božíhodová polévka - kuřecí vývar s pažitkovým svítkem
Vývar z kostí obsahuje řadu důležitých vitamínů A, K a minerálů především vápníku a fosforu, jejichž nedostatkem lidi stravující se takzvaným „západním způsobem stravování“ (tedy i Češi), často trpí.

2. Božíhodová pečená kachna na medu s červeným zelím

INGREDIENCE :

  • 1 kachna cca 2,4 kg
  • 4 lžíce kmínu
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce soli

na červené zelí s jablky

  • červené zelí cca půl hlávky
  • 1 cibule
  • 10 dkg sádla
  • 20 dkg jablek
  • 20 dkg brambor
  • 50 g brusinek
  • kmín
  • sůl
  • ocet
  • cukr

POSTUP :

  1. Kachnu očistíme od zbytků brk a případně opálíme lampou, pak ji omyjeme a osušíme.
  2. Osolíme z vrchu i zevnitř, okořeníme mletým zázvorem a okmínujeme.
  3. Kachnu dáme do pekáče, lehce podlijeme vodou a přiklopíme.
  4. Troubu nastavíme na teplotu 130°, vložíme kachnu a pečeme cca 2 hodiny, průběžně potíráme medem.
  5. Pak kachnu přendáme na plech a dopékáme cca na 180° do zlatova.
  6. Výpek restujeme na tuku, lehce zaprášíme hladkou moukou (cca 1 polévková lžíce), nakonec opražíme, zalijeme vodou a dobře provaříme a přecedíme.
  7. Připravíme si červené zelí.
  8. Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme do hrnce s trochou rozpáleného sádla a kmínem.
  9. Cibulku osmahneme dozlatova, pak vložíme nakrouhané zelí a zalijeme vodou, tak aby zelí bylo ponořené, dochutíme solí, cukrem a octem.
  10. Když je zelí skoro uvařené, odebereme dvě třetiny vody, přidáme najemno nastrouhané syrové brambory, jablka, brusinky a dovaříme.
  11. Dochutíme převařeným octem, cukrem a podle chutě dosolíme.
  12. Božíhodovou kachnu podáváme s karlovarským nebo bramborovým knedlíkem, případně noky.

Božíhodová pečená kachna na medu s červeným zelímzdroj : www.rte.ie

3. Božíhodový moučník – citrónová panna cotta

INGREDIENCE :

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 plátky želatiny
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 citron šťáva a kůra z něj
  • lístky máty na ozdobu

POSTUP :

  1. Želatinu dáme nabobtnat do vlažné vody a mezitím začneme  zahřívat smetanu s rozpuštěným krupicovým cukrem.
  2. Když se z ní začne kouřit, vezmeme do rukou želatinu, promačkejte a rozpustíme ve smetaně.
  3. Když máme hotovo, do smetany přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu.
  4. Promíchejte a směsí naplňte  skleničky – téměř po okraj.
  5. Vše dáme do lednice ztuhnout minimálně na 1,5 hodiny.
  6. Božíhodový moučník zdobíme citrónovou kůrou a lístky máty.

Božíhodový moučník - citrónová panna cotta

zdroj : www.dairygoodness.ca

Chceme-li tedy strávit Vánoce ve zdraví a plní energie, dopřejme si na Boží hod klidně tradiční potraviny patřící k svátkům, ale vše v odlehčené formě.  Jistě nebudeme trpět hlady, naopak pocit zasycení je po nich určitě stejný ne-li větší. A co je důležité nebude nám těžko od žaludku, což tučná jídla, cukroví a čokoláda vyvolává.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *