Bramborák pokaždé jinak

Bramborák, poklad české kuchyně.Také na něj míváte chuť? Když ubereme tuku při smažení, není to žádný hřích.

Umíte si jej připravit sami? A co takhle bramborák s cuketou nebo plněný bramborák?

Zde je 5 nejlepších receptů na bramboráky, které se u vás doma určitě chytnou!

Základní těsto na bramborák

Základem jsou samozřejmě brambory, a to syrové. Vhodnější jsou moučné brambory, které neobsahují příliš mnoho vody. Proto například nové brambory nepoužíváme, ale starší brambory jsou již ideální.

Oloupané brambory nastrouháme a to buď na speciálním struhadle, které je trochu drtí nebo na tzv. slzičkovém struhadle, kde strouháme na nudličky. Oba způsoby jsou možné, podle zkušeností nudličky se sice trochu déle smaží, ale potřebují méně mouky na zahuštění.

Z nastrouhaných brambor podle potřeby slijeme vodu, pokapeme je trochu mlékem, pak netmavnou, přidáme vejce, sůl, trochu koření a zahustíme moukou. Do tohoto základu pak můžeme přidávat podle chuti a možností zeleninu, uzeninu, další ingredience nebo si udělat bramboráky plněné.

Bramborák se zeleninou

Přidáním zeleniny bramborák vždy trochu odlehčíme a přitom ochutíme. Přidáváme například:

  • cibuli a česnek: cibuli přidáváme jemně nakrájenou a česnek prolisovaný, oboje především pro ochucení.
  • kysané nebo sterilované zelí: Je oblíbenou ingrediencí, která dodává bramboráku pikantní chuti. Přidáváme je syrové, dobře okapané a nakrájené nadrobno. Kyselost zelí můžeme zjemnit strouhanými jablky.
  • cuketu: nastrouhanou na nudličky
  • pórek: Přidáváme jej najemno nakrájený.
  • celer: Přidáváme najemno nastrouhaný.
  • kapustu, květák, brokolici: předem spaříme nebo krátce povaříme, potom posekáme nadrobno.

Bramborák s uzeninou

Do bramboráku se hodí jakákoliv měkká nebo polosuchá uzenina či uzené maso, vše nakrájené nadrobno. Můžeme použít i přebytky vařeného nebo pečeného masa.

Bramborák s ostatními ingrediencemi

Především se jedná o houby a sýry. Houby přidáváme předem nakrájené a podušené. Ze sýrů se hodí především tvrdé nebo plísňové sýry, ale pro silnější povahy to mohou být i tvarůžky.

Bramborák plněný

Plněný bramborák je opět trochu změna. Klasické a dobře okořeněné bramborákové těsto rozetřeme v tenčí vrstvě na pánvičku, vložíme plátek, uzeného masa, uzeniny, sýra, hromádku dušených hub nebo zeleniny a zatřeme opět těstem. Bramborák opatrně obracíme, protože ho opékáme po obou stranách,

Jiný způsob je ten, že usmažíme klasické bramboráky a pak je plníme:

  • plátkem masa
  • prejtem
  • vymačkanou vinnou klobásou
  • uzeninou
  • houbovou směsí
  • pikantní zeleninou

K takto připraveným bramborákům většinou podáváme dušené kysané zelí nebo zelné saláty.

Cuketové bramboráky

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 1 malá cuketa
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

    1. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Cuketu také nastrouháme, loupat nemusíme. Obojí smícháme.
    1. Přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, pepř a sůl.
    1. Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
    1. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  1. Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou  nebo kyselým zelím.

Recept na cuketové bramboráky

foto zdroj: google.com

Bramboráky ze syrových brambor

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • snítky kopru
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

    1. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
    1. Přidáme vejce, utřený česnek, kopr, majoránku, pepř a sůl.
    1. Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
    1. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  1. Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a snítkem kopru.
Recept na bramboráky ze syrových brambor
foto zdroj: pinterest.com

Plněný bramborák

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • 8 plátků sýra dle chuti
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

    1. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
    1. Přidáme vejce, utřený česnek, kopr, majoránku, pepř a sůl.
    1. Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
    1. Těsto naléváme z naběračky na rozpálený olej, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi. Překryjeme 2 plátky sýra a opět přelijeme naběračkou těsta.
    1. Opečeme z jedné strany a opatrně obrátíme. Pečeme do zlatova.
  1. Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou, kyselou okurkou nebo zelím.

Recept na plněný bramborák

foto zdroj: google.com

Bramborák se zelím

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • hrnek kysaného zelí
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

    1. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
    1. Přidáme vejce, utřený česnek, osušené okapané zelí, majoránku, pepř a sůl.
    1. Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
    1. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  1. Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a snítkem kopru.
Recept na bramboráky se zelím
foto zdroj: google.com

Zkusit můžete také bramborák se smaženými játry, nebo bramborák se strouhaným sýrem.

Bramboráky s houbami

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • hrnek nakládaných hub najemno nasekaných
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

    1. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
    1. Přidáme vejce, utřený česnek, houby, majoránku, pepř a sůl.
    1. Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
    1. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  1. Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a zeleninou.
Recept na bramborák s houbami
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

Pokud neradi smažíte, nebo vám smažené pochoutky nedělají dobře, zkuste pečené bramboráky – těsto nalejete na pečícím papírem vyložený plech a vložíte do rozpálené trouby. Pečete pak déle než smažíte, zhruba 15 minut z každé strany, ale ušetříte spoustu kalorií. Jaký je váš nejoblíbenější recept na bramborák? Podělte se o něj s přáteli na facebooku!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 10 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00