Ochutnali jste již recepty na bramboráky se zelím pečené v troubě?
Pokud ne, tak u nás máte jedinečnou příležitost!
Tato kombinace, je naprosto skvělá a pochutná si na ní opravdu každý.
A to včetně dětí!
Bramboráky se zelím pečené v troubě
Pochutnejte si na jedinečném receptu, který kombinuje chuť brambor a zelí v jedné lahodné placičce. Vše je zdravé a fit, díky tomu, že jsou připravené v troubě. Můžete je podávat jako předkrm nebo přílohu k dalším dietním receptům, jako jsou nízkokalorické polévky.
Co budeme potřebovat
- 2 červené brambory (oloupané, nakrájené na kousky)
- 200 g zeleného zelí (nakrájené)
- 20 g čerstvé petrželky (jemně nasekané)
- 50 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sušené mleté cibule
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup
- Do malého hrnce přidejte brambory a podlijte vodou a začněte vařit.
- Přiveďte je k varu a vařte do měkka asi 20 minut.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Dobře sceďte a rozmačkejte do hladké textury. Nechte vychladnout.
- Odstraňte vnější listy zelí, rozkrojte je napůl a zelí odstraňte jádřince.
- Nasekejte ho v kuchyňském mixéru.
- Zelí dejte do velké mísy a dejte stranou.
- Když jsou brambory uvařené, přidejte je k zelí.
- Přidejte petrželku, mouku, prášek do pečiva, sušenou cibuli, vejce, sůl, pepř.
- Vše dobře promíchejte.
- Vyložte pečícím papírem.
- Na plech umístěte asi dvě polévkové lžíce směsi na bramboráky, abyste zakryli celý plech.
- Vložte plech do trouby a nechte péct asi 40 minut, dokud bramboráky se zelím nejsou zlatavé.

Pikantní bramborové placky se zelím z trouby
Pálivé bramboráky se zelím jsou křupavé zvenku a plné křehkých brambor a zelí uvnitř. Jsou fantastické jako jídlo na brunch, oběd nebo večeři – jako příloha nebo vegetariánský hlavní chod. Vegetariáni i vegani ho mohou přikusovat k nejlepším receptům s lilkem na 8 různých způsobů.
Co budeme potřebovat
- 500 g brambor
- ½ velké žluté cibule
- 1 kg zelí (nakrájené na velké kousky)
- 200 g strouhanky
- 3 vejce
- 2 lžíce chilli pasty
- 1 lžička mletého česneku
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Brambory, cibuli a zelí nastrouháme.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, které se snadno vejdou do vašeho kuchyňského robotu.
- Brambory a cibuli nakrájíme v kuchyňském robotu.
- Nakrájejte zelí.
- Nakrájené brambory a cibuli pevně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Nechte je pár minut odležet a poté je znovu vymačkejte.
- Poté i ze zelí vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Bramborovou směs smíchejte se zelím, strouhankou, vejci, chilli pastou a česnekem.
- Bohatě dochutíme solí a pepřem.
- Pomocí odměrky vytvarujte přibližně 16 stejně velkých placiček na plech vyložený pečícím papírem a umístěte je do předehřáté trouby.
- Mezi nimi by mělo být alespoň několik centimetrů.
- Pečte, dokud nejsou zlatavě hnědé, asi 40 minut.
I když je vaření radost a zábava, nepříjemné výpary už tolik ne. Zelí má svou specifickou vůni a ne vždy je příjemné když je takto provoněný celý byt. Proto je potřeba mít v kuchyni kvalitní odsavač par, který tento problém vyřeší. Jakou digestoř si vybrat zjistíte u nás na webu.

Objevte podobné tipy
V troubě pečené placičky z brambor, zelí a sýra
Sýrová placička s kapustou a bramborami je křupavá, křupavá a ještě jednou křupavá! Vyžaduje pouze několik jednoduchých ingrediencí. Pokud jste rodič a snažíte se přimět své děti k tomu, aby jedly více zeleniny, tento recept na bramboráky se zelím pečené v troubě je jistě přiměje, aby se zeleninu oblíbily! Ale jestli svým dětem chcete naservírovat něco sladkého a dobrého zkuste tradiční žemlovku, slibujeme, že se po ní zapráší!
Co budeme potřebovat
- 250 g tapiokové nebo pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 velké vejce
- 125 ml STUDENÉ sodovky
- 1 velký nastrouhaný brambor
- ¼ velkého nakrájeného zelí
- 250 g strouhaného sýra
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- V misce smíchejte zelí, strouhaný sýr, nastrouhaný brambor, mouku, vejce a sůl a pepř.
- Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte několik placiček, tak aby byly kousek od sebe.
- Plech vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut, dokud nejsou bramboráky zlatavé a sýr rozpuštěný.

Zelné a bramborové placičky se sázenými vejci
I recept na bramboráky se zelím pečené v troubě může vypadat jako z luxusní restaurace. Připravte si ten nás a oslňte s ním třeba při nedělním brunchy společně s dalšími recepty.
Co budeme potřebovat
- 700 g brambor (nakrájených)
- 200 g bílého zelí (nakrájeného najemno)
- 50 g másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- Jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 25 g čerstvé pažitky
- Malý svazek čerstvé listové petrželky
- 4 vejce
- opečená slanina
Postup
- Uvařte brambory v osolené vodě.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Na poslední chvíli přidejte zelí, poté sceďte.
- Nechte 1-2 minuty vychladnout, poté vše přidejte do velké mísy společně s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory do hladka.
- Mezitím rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje na velké nepřilnavé pánvi a opékejte cibuli 7–8 minut do změknutí a na poslední minutu přidejte česnek.
- Česnek a cibuli přidejte k bramborám s citronovou kůrou, bylinkami, solí a pepřem.
- Po vychladnutí vytvarujte 8 placiček, které umístěte na plech s pečícím papírem.
- Vložte do trouby a pečte. dokud bramboráky se zelím nejsou zlatavé, asi 40 minut.
- Mezitím zahřejte velký hrnec s osolenou vodou, dokud se voda sotva vaří.
- Vejce rozklepněte do šálku, ponořte je na hladinu vody a opatrně ho vlijte do vody.
- Po 3–4 minutách vyjměte vejce děrovanou lžící.
- Nechejte ho okapat na kuchyňském papíře, poté podávejte s horkými zelnými bramboráčky a křupavou slaninou.

Co dělat když se bramborák rozpadá?
Pokud se během tvarování rozpadají, potřebují buď trochu více mouky nebo škrobu, aby držely pohromadě nebo jsou příliš mokré a je třeba je znovu vyždímat.
Vaše směs na bramboráky musí mít co nejméně vlhkosti. To je zásadně důležité. Příliš mokré těsto a vaše placky nebudou držet tvar, nebudou křupavé a nebudete mít ten správně hnědý zevnějšek.
Vymačkejte tekutiny, kolik můžete, klidně dvakrát. Jednou po nastrouhání brambor a jednou při formování placiček.
Dobře je vytvarujte! Nejprve pomocí rukou promíchejte všechny ingredience dohromady. Poté použijte polévkovou lžíci, abyste se ujistili, že každý bramborák má stejnou velikost. V horkém oleji se příliš tlusté bramboráky zapaří, místo toho aby byly křupavé.
Váš olej musí být vždy horký! horký! horký!