Pestrá paleta receptů na bramborku naslano i nasladko. Načerpejte inspiraci!

Brambory v rozmanitých podobách známe především jako přílohu.

Dají se ale velmi jednoduše přidat i do těsta a vytvořit s jejich pomocí netradiční pochoutku.

Inspirujte se našimi jedinečnými recepty na bramborovou buchtu!

Vyzkoušejte ji ve slané i sladké podobě!

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Bramborová buchta na plech se slaninou

Velmi chutný pokrm, který oceníte jen tak nebo například k talíři horké polévky. Díky jeho snadné přípravě ho zvládne i začínající kuchařka.

Ingredience:

  • 600 g brambor
  • 200 g mouky
  • 200 g slaniny nebo škvarek
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a česnek a česnek nakrájejte nadrobno.
  2. Na malé kostičky nakrájejte též slaninu nebo škvarky.
  3. Vejce rozklepněte do mísy, rozšlehejte a přidejte kostičky slaniny a česnek.
  4. Oloupejte brambory, omyjte je a spolu s cibulí je nastrouhejte najemno na ostrém struhadle, nebo lze použít též kuchyňský robot.
  5. Přidejte směs brambor a cibule k vejcím a všechny ingredience dobře promíchejte.
  6. Nakonec přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a prosátou mouku a vše důkladně promíchejte.
  7. Předehřejte troubu na 220 °C a vymažte zapékací misku máslem.
  8. Rozprostřete bramborovou směs do zapékací mísy.
  9. Pečte asi 45 minut dozlatova.
Bramborka se slaninou nakrájená na kousky.
zdroj: gutekueche.de

Kromě receptů na bramborovou buchtu si můžete z brambor samozřejmě připravit i klasický bramborák nebo bramborové placky. S kysaným zelím či houbovou polévkou chutnají skvěle.

Sladká bramborová buchta s oříšky a rumem

Toužíte po nevšedním nedělním moučníku? Pokud vás zbylo několik vařených brambor od oběda, můžete vyzkoušet tento lahodný dezert.

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 100 g pšeničné krupice
  • 4 vejce
  • 2 cl rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte mírně vychladnout, oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte.
  2. Žloutky utřete s cukrem.
  3. Smíchejte nastrouhané brambory s krupicí, cukrem, oříšky, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a rumem.
  4. Bílky ušlehejte do podoby tuhého sněhu a nakonec je opatrně vmíchejte do předpřipraveného těsta.
  5. Vymažte plech či pekáč tukem a nalijte do něj těsto.
  6. Bramborovou buchtu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.
  7. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Kousek bramborového koláče s oříšky a rumem.
zdroj: goodstuff-alpeadria.com

Ořechy můžete využít nejen v receptech na bramborovou buchtu, ale též při přípravě ořechových řezů.

Slaný bramborový dort

Vizuálně i chuťově velmi zajímavá a nevšední pochoutka, která zachutná nejen vám, ale i vaší návštěvě. Ideální rovněž pro oslavy a večírky.

Ingredience:

  • 100 g brambor
  • 200 g tvrdého sýra
  • 150 g šunky
  • 100 g tvrdého salámu
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, slijte, oloupejte a rozmačkejte nebo rozmixujte do podoby pyré.
  2. Vložte do mísy a přidejte vejce, máslo, nastrouhaný parmazán, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  3. Míchejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
  4. Dortovou formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a naplňte polovinou bramborového těsta.
  5. Poté střídavě pokládejte plátky šunky, salámu a sýra.
  6. Přelijte zbylým bramborovým těstem a pečlivě uhlaďte.
  7. Povrch koláče posypeme parmazánem a strouhankou.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 až 55 minut.
  9. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Slaný dort z brambor, šunky, salámu a sýru.
zdroj: suedtirolermich.com

Máte rádi slané dorty? Kromě brambor, uzenin a sýru si je můžete připravit v mnoha dalších variantách, s cuketou, špenátem či sušenými rajčaty. Načerpejte inspiraci z našich receptů dorty naslano!

Moučník ze směsi vařených a syrových brambor

Kombinace syrových a vařených brambor dává tomuto moučníku velmi netradiční konzistenci. Ke kávě i čaji chutná naprosto skvěle.

Ingredience:

  • 500 g vařených brambor
  • 500 g syrových brambor
  • špetka soli

Poleva

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 PL mouky
  • 4 PL smetany

Postup:

  1. Uvařte brambory ve slupce doměkka.
  2. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno.
  3. Syrové brambory rovněž nastrouhejte a vymačkejte.
  4. Obě bramborové hmoty prohněťte se špetkou soli.
  5. Směs rozetřete na vymaštěný plech.
  6. Ingredience na polevu dobře promíchejte a naneste na bramborový základ.
  7. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud okraje nezhnědnou.
Kousek dezertu připraveného ze syrových a vařených brambor.
zdroj: fraenkische-rezepte.de

Bramborka se šunkou

Snadná a velmi chutná buchta, která může být skvělou večeří pro celou rodinu.

Ingredience:

  • 1000 g brambor
  • 2 cibule
  • 150 g šunky
  • 1 PL mouky
  • 3 vejce
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Brambory oloupejte, opláchněte a nastrouhejte najemno.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Troubu předehřejte na 200°C.
  4. Smíchejte brambory, cibuli a mouku a nechte je asi 10 minut odkapávat v sítu, tekutinu si ponechte.
  5. Nechte tekutinu krátce odstát, škrob z brambor se shromáždí na dně mísy.
  6. Opatrně slijte vodu a přidejte usazený škrob k bramborové směsi.
  7. Bramborovou směs osolte a opepřete a dobře promíchejte s vejci a šunkou nakrájenou na kostičky.
  8. Směs nalijte do tukem vymazané nádoby.
  9. Pečte přibližně 50 minut, po 30 minutách snižte teplotu trouby na 180°C a v případě potřeby zakryjte pekáč pečicím papírem, aby příliš neztmavl.
Bramborka se šunkou.
zdroj: brigitte.de

Máte doma více šunky? Připravte si z nich chutnou šunkovou pomazánku. Variant existují desítky!

Kynutá bramborová buchta

Jednoduchý moučník, ve kterém se snoubí bramborové těsto s vůní a chutí skořice. Vyzkoušejte, určitě vás zachutná.  

Ingredience:

  • 400 g mouky
  • 250 g brambor
  • 180 g cukru
  • 150 g másla
  • 130 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • špetka soli

Poleva

  • 80 g másla
  • skořicový cukr

Postup:

  1. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek.
  2. Droždí rozdrobte, rozmíchejte s pěti polévkovými lžícemi mléka a jednou čajovou lžičkou cukru dohladka a vlijte do jamky.
  3. Smíchejte s trochou mouky a nechte přikryté na teplém místě asi 30 minut.
  4. Mezitím si uvařte brambory, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno.
  5. Nastrouhané brambory smíchejte s máslem, zbylým cukrem, mlékem, špetkou soli a citronovou kůrou.
  6. Poté přidejte bramborovou směs k moučné a důkladně prohněťte.
  7. Opět nechte alespoň 45 minut odpočívat.
  8. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  9. Plech vyložte pečicím papírem.
  10. Vyválejte těsto a položte ho na plech.
  11. Několikrát propíchněte vidličkou a pečte 30-40 minut dozlatova.
  12. V malém kastrůlku rozpusťte máslo, potřete jím koláč a před podáváním ho posypte skořicovým cukrem.
Kynutá buchta z brambor v pekáči posypaná skořicovým cukrem.
zdroj: eatsmarter.de

Bramborový koláč s rozinkami a mandlemi

Jednoduchý a lahodný dezert krásným pomerančovým či rumovým aroma.

Ingredience:

  • 250 g brambor
  • 150 g cukru
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g rozinek nebo sultánek
  • 4 cl pomerančového likéru nebo rumu
  • 6 vajec
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka.
  2. V mezidobě namočte rozinky na 20 minut do pomerančového likéru nebo rumu.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Oloupejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle.
  5. Bílky ušlehejte do podoby tuhého sněhu.
  6. Žloutky, cukr a sůl vyšlehejte za pomoci ručního mixéru do husté pěny.
  7. Vmíchejte sultánky, nastrouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle a brambory.
  8. Nakonec rovnoměrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
  9. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 45 minut.
  10. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout na mřížce.
  11. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.
Kousky bramborového koláče podávané na dřevěném prkénku.
zdroj: edeka.de

Brambory a pečení

Při pečení moučníků nás většinou nenapadne, že bychom k mouce, cukru a dalším typickým ingrediencím mohli přidat, nebo je dokonce nahradit, bramborami. Naše recepty na bramborovou buchtu jsou ale důkazem, že to jde. Vařené či syrové brambory dodají dezertu originální chuť i konzistenci a zároveň ho mnohem déle udrží vláčný. Obecně se doporučuje používat moučné brambory, varný typ C.

Recepty na bramborovou buchtu ale existují nejen ve sladké podobě moučníku. Lze je totiž připravit též naslano, především s cibulí, česnekem a šunkou či sýrem. Tyto pokrmy se konzumují nejčastěji teplé například s kysaným zelím, podobně jako bramborák, případně též s polévkou, například houbovou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X