Bramborová kaše v jiné podobě

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou. Podává se k smaženým nebo pečeným masům, k dušeným masům s přírodní šťávou i k pokrmům z ryb. Nechybí ani u zeleninových smaženek nebo nákypů nebo u sýrových a vaječných pokrmů. Kromě toho se bramborová kaše může také zapékat jako nákyp s masem, zeleninou, vejci a sýrem a vytvořit tak samostatné jídlo.

1. Klasická bramborová kaše

Bramborová kaše je základní přílohou v našem jídelníčku a české kuchyni, hodí se především k dušeným masům, ale i k zapékaným pokrmům ze zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 500 g středně velkých brambor, varný typ C
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Brambory uvaříme a pořádně je zbavíme vody.
  2. Ještě teplé brambory rozšťoucháme v hrnci.
  3. Osolíme je, opepříme a ochutíme strouhaným muškátem.
  4. Po kouscích zapracujeme máslo a metlou vyšleháme dohladka.
  5. Přilijeme ohřáté mléko a pořádně opět vyšleháme do hladka.

Klasická bramborová kaše

zdroj : foodnetwork.com

2. Placky z bramborové kaše

INGREDIENCE :

  • 500 g zbylé bramborové kaše
  • 1 vejce
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • lžíce majoránky
  • sůl (není potřeba, pokud již byla bramborová kaše solena)
  • špetku pepře
  • 2 stružky utřeného česneku

POSTUP :

  1. Všechny suroviny smícháme dohromady v těsto.
  2. Vytváříme malé placičky, které ještě obalíme znovu v mouce, aby se nelepily.
  3. Smažíme na oleji do zlatova.
 TIP : K plackám z bramborové kaše můžeme podávat různé dipy, šlehaný jogurt nebo zakysanou smetanu s čerstvě sekanými bylinkami. 
Placky z bramborové kaše

zdroj : crunchycreamysweet.com

3. Bramborová kaše zapečená se sýrem

INGREDIENCE :

  • 200g sýra gouda
  • 100g sýra niva
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • nastrouhaný muškátový oříšek – dle chuti
  • 1 špetka bílého pepře – dle chuti
  • <600 – 800 g bramborové kaše
  • 1 hrst jemně nasekané petrželky

POSTUP :

  1. Do horké bramborové kaše vmícháme nastrouhané sýry, dochutíme bílým pepřem a muškátovým oříškem.
  2. Kaši dáme do zapékací misky, posypeme petrželkou.
  3. A pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 – 30 minut.
  4. Zapečenou kaši můžeme podávat s dušeným rybím filé.

Bramborová kaše zapečená se sýrem

zdroj : anitalianinmykitchen.com

Brambory neobsahují skoro žádný tuk (pouze asi 0,1 %), jsou poměrně nízkoenergetické, lehce stravitelné, dobře využitelné a bohaté na draslík a hořčík. Jsou dobrým zdrojem vlákniny. Mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, upravují vysoký krevní tlak.

4. Krokety z bramborové kaše

INGREDIENCE :

    • 500 g bramborové kaše
    • 25 g máslo
    • 2 ks žloutek
    • 30 g strouhanka
    • 1 lžíce pažitka
    • na obalení vejce a strouhanka

 POSTUP :

  1. K bramborové kaši přidáme žloutky, máslo a strouhanku a dobře promícháme.
  2. Hmotu na krokety trochu osolíme a přidáme pažitku.
  3. Poté tvoříme válečky, které namáčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance
  4. Poté domácí krokety na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
  5. Křupavé domácí krokety podáváme k minutkovým pokrmům z masa.

Krokety z bramborové kaše

zdroj : epicurious.com

5. Šišky z bramborové kaše

INGREDIENCE :

  • 450gbramborová kaše
  • 1 ks vejce
  • 150 g hrubá mouka
  • sůl

POSTUP :

  1. Bramborovou kaši smícháme s vejcem, hrubou moukou a osolíme.
  2. Vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky.
  3. Vyválíme váleček, který zploštíme a šikmo krájíme asi 1-1,5 cm proužky.
  4. Válečky  vyválíme v hrubé mouce a vkládáme do vroucí osolené vody na 8-10 minut.
  5. Scedíme a pokropíme rozpuštěným máslem, aby se neslepily.

Šišky z bramborové kaše

zdroj : jaktak.cz

Šišky z bramborové kaše můžeme podávat jak v sladké úpravě, tak ve slané. Na sladko se nejčastěji servírují s mletým mákem a cukrem. Naslano s osmaženou cibulkou a slaninou, kysaným zelím, popřípadě jako příloha k hlavnímu jídlu.

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *