6 skvělých receptů na kaši z brambor tak, jak ji neznáte. Vyzkoušejte je všechny!

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou.

Kromě klasické podoby se ale může také zapékat, dají se z ní připravit skvělé krokety nebo dokonce muffiny.

Přinášíme vás 6 luxusních receptů nejen na bramborovou kaši, ale i na pokrmy z ní připravené.

Nechte si chutnat!

Klasická bramborová kaše

Bramborová kaše je základní přílohou v našem jídelníčku a české kuchyni, hodí se především k dušeným masům, ale i k zapékaným pokrmům ze zeleniny.

Ingredience

  • 4 lžíce másla nebo margarínu
  • 500 g středně velkých brambor, varný typ C
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup       

  1. Brambory uvařte a pořádně je zbavte vody.
  2. Ještě teplé brambory rozšťouchejte v hrnci.
  3. Osolte je, opepřete a ochuťte strouhaným muškátem.
  4. Po kouscích zapracujte máslo a metlou vyšlehejte dohladka.
  5. Přilijte ohřáté mléko a pořádně opět vyšlehejte do hladka.
Kaše z brambor servírovaná v misce a posypaná bylinkami.
www.jocooks.com

Připravili jsme pro vás i nejlepší recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů!

Placky z bramborové kaše se sýrem a slaninou

Zbylou bramborovou kaši můžete využít třeba i na přípravu tohoto lahodného pokrmu. Užijte si luxusní  křupavé placičky se sýrem a slaninou, do kterých se zamilujete!

Ingredience

  • 2 šálky studené bramborové kaše
  • 1 šálek strouhaného sýra, jako je čedar
  • ½ šálku hladké mouky
  • 6 proužků slaniny
  • 1 střední cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 vejce
  • 4 lžíce másla nebo margarínu

Postup

  • Slaninu opečte dokřupava a nechte okapat na papírové utěrce, dokud nevychladne.
  • Rozdrobte na malé kousky.
  • Vložte kousky slaniny do velké mísy.
  • Z pánve vylijte kromě 2 polévkových lžic tuk ze slaniny a opečte česnek a případně cibuli na středním plameni, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte ke kouskům slaniny zbývající přísady (kromě másla/margarínu) a dobře promíchejte lžící nebo rukama (bude to lepkavé).
  • Umyjte a osušte pánev a na středním plameni v ní rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla nebo margarínu.
  • Odeberte asi ¼ šálku bramborové směsi a vytvořte z ní kouli.
  • Vložte ji do horké pánve a vytvarujte z ní placičku.
  • Smažte asi 3 minuty z každé strany, dokud nejsou placky lehce zlatavé.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků ihned podávejte, dokud jsou horké a křupavé.
  • Navrch dejte jarní cibulku, zakysanou smetanu nebo kečup.
Placky z brambor se sýrem a slaninou naskládané na sobě na talíři.
www.crunchycreamysweet.com

Bramborovo-sýrové muffiny se špenátem

Ochutnejte tyto muffiny z brambor se sýrem a špenátem, které jsou perfektní třeba jako netradiční slaná snídaně nebo lahodná příloha.

Ingredience

  • olej ve spreji podle potřeby
  • 2 velká vejce
  • 3,5 šálků zbylé bramborové kaše
  • 1 šálek špenátu, jemně nasekaného
  • 1 šálek sýru čedar
  • sůl podle potřeby
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ šálku jarní cibulky, jemně nakrájené
  • ¼ šálku mozzarelly
  • zakysaná smetana na ozdobení, volitelné

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 200 ° Celsia.
  2. Formu na muffiny vymažte máslem nebo postříkejte olejem ve spreji.
  3. Dejte stranou.
  4. Vejce šlehejte, dokud se bílky a žloutky dobře nespojí.
  5. Do bramborové kaše přidejte vejce spolu s nakrájeným špenátem, jarní cibulkou, solí, pepřem a sýrem čedar.
  6. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  7. Bramborovo-vaječnou směs nabírejte do vymaštěné formy na muffiny, dokud nebudou plechové košíčky plné něco přes ¾.
  8. Pomocí lžíce uhlaďte vrch.
  9. Pečte 25–35 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  10. Vyndejte muffiny z trouby a každý muffin posypte nastrouhanou mozzarellou.
  11. Formu na muffiny vložte zpět a pečte ještě 2 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí.
  12. Vyjměte z trouby a nechte muffiny ve formě asi 5-10 minut vychladnout, než je opatrně vyndáte.
  13. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a jemně nakrájenou jarní cibulkou.
Muffiny z brambor se sýrem a špenátem servírované na zdobném talíři, posypané pažitkou.
www.simmertoslimmer.com

Krokety z bramborové kaše

Měkké, teplé a jednoduše perfektní jsou tyto krokety, které si hravě připravíte ze zbylé bramborové kaše. Recept, který vám dokáže, že i s využitím zbytků můžete vykouzlit naprosto luxusní pokrm!

Ingredience

  • 2 šálky bramborové kaše
  • 2 žloutky
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé nasekané pažitky plus další na ozdobu
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 šálek jemné strouhanky
  • 2 vejce
  • 3-4 šálky řepkového oleje
  • zakysaná smetana (volitelně)

Postup       

  1. Ve velké míse smíchejte brambory, pažitku, žloutky, parmezán a mouku.
  2. Důkladně promíchejte a rozválejte na porce velikosti golfového míčku.
  3. V malé misce rozšlehejte 2 vejce.
  4. Dejte strouhanku do jiné malé misky.
  5. Krokety obalte ve vejci a poté ve strouhance.
  6. Zahřejte olej v pánvi.
  7. Krokety dávejte po dávkách do horkého oleje, pomocí lžičky je otáčejte a rovnoměrně smažte.
  8. Vyjměte krokety z oleje, když jsou dozlatova, což trvá asi 3 minuty.
  9. Nechte okapat na papírové utěrce.
  10. Podávejte teplé se zakysanou smetanou a další pažitkou.
Krokety z brambor a sýru servírované na talíři s dipem.
www.plattertalk.com

Kaše z brambor se slaninou a čedarem

Vydatná bramborová kaše, která si sama o sobě vystačí i jako hlavní chod. V kombinaci se slaninou a sýrem čedar je naprosto neodolatelná!

Ingredience

  • 2 kg nakrájených brambor
  • sůl
  • ½ šálku másla
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku zakysané smetany
  • čedar dle chuti
  • mletý černý pepř
  • 6 plátků slaniny, osmažené a rozdrobené
  • 2 polévkové lžíce čerstvě nasekané pažitky

Postup       

  1. Ve velkém hrnci podlijte brambory vodou a vydatně dochuťte solí.
  2. Přiveďte k varu a vařte, dokud se brambory nedají snadno propíchnout vidličkou, 16 až 18 minut.
  3. Sceďte a vraťte do hrnce.
  4. Použijte šťouchadlo na brambory a rozmačkejte brambory do hladka.
  5. Mezitím v malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo s mlékem.
  6. Směs nalijte na brambory a míchejte, dokud nebude krémová.
  7. Vmíchejte zakysanou smetanu a poté dochuťte solí a pepřem.
  8. Vmíchejte slaninu, čedar a pažitku.
  9. Přeneste brambory do servírovací mísy.
  10. Před podáváním dochuťte ještě pepřem a ozdobte pažitkou.
Kaše zasypaná slaninou, sýrem a pažitkou, servírovaná na talíři.
www.delish.com

Už vás nebaví stále jako přílohu předkládat bramborovou kaši nebo obyčejné vařené brambory? Pak vyzkoušejte naše recepty na šťouchané brambory. Jejich příprava není o nic složitější a chutnají znamenitě!

Zapečená bramborová kaše se sýrem

Tento pokrm je krásně krémový, bohatý a jednoduchý na přípravu. Bramborová kaše tímto dostává úplně nový rozměr!

Ingredience

  • 1/2 šálku + 2 lžíce másla, pokojové teploty
  • 2,3 kg brambor, oloupaných a rozčtvrcených
  • 230 g krémového sýra, pokojové teploty
  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • 2 šálky strouhaného sýra čedar
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 vejce
  • volitelně: pažitka a slanina

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Zapékací mísu 23×33 cm vymažte 2 lžícemi másla a dejte stranou.
  3. Dejte brambory do velkého hrnce a zalijte vodou.
  4. Brambory přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu na mírný var a vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  6. Brambory sceďte a dejte do velké mísy.
  7. Brambory rozmačkejte ručním šťouchadlem.
  8. Přidejte zbývající 1/2 šálku másla, krémový sýr, zakysanou smetanu, 1 a 1/2 šálku strouhaného sýru čedar, sůl, pepř, sušený česnek a vejce.
  9. Ručním mixérem šlehejte brambory, dokud se všechny ingredience nespojí a brambory nebudou krémové.
  10. Brambory rozprostřete do připravené pánve.
  11. Přikryjte alobalem a pečte 40–45 minut.
  12. Podle potřeby ozdobte pažitkou a/nebo slaninou.
Zapečená kaše z brambor se sýrem servírovaná v zapékací míse.
www.cookiesandcups.com

Nenašli jste vhodnou přílohu k vašemu chodu? Zkuste se podívat i na naše další recepty na bramborové přílohy.

A jak vám naše recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X