Bramborová kaše je oblíbenou přílohou.
Kromě klasické podoby se ale může také zapékat, dají se z ní připravit skvělé krokety nebo dokonce muffiny.
Přinášíme vás 6 luxusních receptů nejen na bramborovou kaši, ale i na pokrmy z ní připravené.
Nechte si chutnat!
Klasická bramborová kaše
Bramborová kaše je základní přílohou v našem jídelníčku a české kuchyni, hodí se především k dušeným masům, ale i k zapékaným pokrmům ze zeleniny.
Ingredience
- 4 lžíce másla nebo margarínu
- 500 g středně velkých brambor, varný typ C
- 40 g másla
- 100 ml mléka
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup
- Brambory uvařte a pořádně je zbavte vody.
- Ještě teplé brambory rozšťouchejte v hrnci.
- Osolte je, opepřete a ochuťte strouhaným muškátem.
- Po kouscích zapracujte máslo a metlou vyšlehejte dohladka.
- Přilijte ohřáté mléko a pořádně opět vyšlehejte do hladka.

Připravili jsme pro vás i nejlepší recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů!
Placky z bramborové kaše se sýrem a slaninou
Zbylou bramborovou kaši můžete využít třeba i na přípravu tohoto lahodného pokrmu. Užijte si luxusní křupavé placičky se sýrem a slaninou, do kterých se zamilujete!
Ingredience
- 2 šálky studené bramborové kaše
- 1 šálek strouhaného sýra, jako je čedar
- ½ šálku hladké mouky
- 6 proužků slaniny
- 1 střední cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 vejce
- 4 lžíce másla nebo margarínu
Postup
- Slaninu opečte dokřupava a nechte okapat na papírové utěrce, dokud nevychladne.
- Rozdrobte na malé kousky.
- Vložte kousky slaniny do velké mísy.
- Z pánve vylijte kromě 2 polévkových lžic tuk ze slaniny a opečte česnek a případně cibuli na středním plameni, dokud nezesklovatí.
- Přidejte ke kouskům slaniny zbývající přísady (kromě másla/margarínu) a dobře promíchejte lžící nebo rukama (bude to lepkavé).
- Umyjte a osušte pánev a na středním plameni v ní rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla nebo margarínu.
- Odeberte asi ¼ šálku bramborové směsi a vytvořte z ní kouli.
- Vložte ji do horké pánve a vytvarujte z ní placičku.
- Smažte asi 3 minuty z každé strany, dokud nejsou placky lehce zlatavé.
- Pro dosažení nejlepších výsledků ihned podávejte, dokud jsou horké a křupavé.
- Navrch dejte jarní cibulku, zakysanou smetanu nebo kečup.

Bramborovo-sýrové muffiny se špenátem
Ochutnejte tyto muffiny z brambor se sýrem a špenátem, které jsou perfektní třeba jako netradiční slaná snídaně nebo lahodná příloha.
Ingredience
- olej ve spreji podle potřeby
- 2 velká vejce
- 3,5 šálků zbylé bramborové kaše
- 1 šálek špenátu, jemně nasekaného
- 1 šálek sýru čedar
- sůl podle potřeby
- ¼ lžičky černého pepře
- ¼ šálku jarní cibulky, jemně nakrájené
- ¼ šálku mozzarelly
- zakysaná smetana na ozdobení, volitelné
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° Celsia.
- Formu na muffiny vymažte máslem nebo postříkejte olejem ve spreji.
- Dejte stranou.
- Vejce šlehejte, dokud se bílky a žloutky dobře nespojí.
- Do bramborové kaše přidejte vejce spolu s nakrájeným špenátem, jarní cibulkou, solí, pepřem a sýrem čedar.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Bramborovo-vaječnou směs nabírejte do vymaštěné formy na muffiny, dokud nebudou plechové košíčky plné něco přes ¾.
- Pomocí lžíce uhlaďte vrch.
- Pečte 25–35 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Vyndejte muffiny z trouby a každý muffin posypte nastrouhanou mozzarellou.
- Formu na muffiny vložte zpět a pečte ještě 2 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Vyjměte z trouby a nechte muffiny ve formě asi 5-10 minut vychladnout, než je opatrně vyndáte.
- Podávejte s kopečkem zakysané smetany a jemně nakrájenou jarní cibulkou.

Objevte podobné tipy
Krokety z bramborové kaše
Měkké, teplé a jednoduše perfektní jsou tyto krokety, které si hravě připravíte ze zbylé bramborové kaše. Recept, který vám dokáže, že i s využitím zbytků můžete vykouzlit naprosto luxusní pokrm!
Ingredience
- 2 šálky bramborové kaše
- 2 žloutky
- ½ šálku strouhaného parmezánu
- 2 polévkové lžíce čerstvé nasekané pažitky plus další na ozdobu
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 šálek jemné strouhanky
- 2 vejce
- 3-4 šálky řepkového oleje
- zakysaná smetana (volitelně)
Postup
- Ve velké míse smíchejte brambory, pažitku, žloutky, parmezán a mouku.
- Důkladně promíchejte a rozválejte na porce velikosti golfového míčku.
- V malé misce rozšlehejte 2 vejce.
- Dejte strouhanku do jiné malé misky.
- Krokety obalte ve vejci a poté ve strouhance.
- Zahřejte olej v pánvi.
- Krokety dávejte po dávkách do horkého oleje, pomocí lžičky je otáčejte a rovnoměrně smažte.
- Vyjměte krokety z oleje, když jsou dozlatova, což trvá asi 3 minuty.
- Nechte okapat na papírové utěrce.
- Podávejte teplé se zakysanou smetanou a další pažitkou.

Kaše z brambor se slaninou a čedarem
Vydatná bramborová kaše, která si sama o sobě vystačí i jako hlavní chod. V kombinaci se slaninou a sýrem čedar je naprosto neodolatelná!
Ingredience
- 2 kg nakrájených brambor
- sůl
- ½ šálku másla
- ½ šálku mléka
- ½ šálku zakysané smetany
- čedar dle chuti
- mletý černý pepř
- 6 plátků slaniny, osmažené a rozdrobené
- 2 polévkové lžíce čerstvě nasekané pažitky
Postup
- Ve velkém hrnci podlijte brambory vodou a vydatně dochuťte solí.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se brambory nedají snadno propíchnout vidličkou, 16 až 18 minut.
- Sceďte a vraťte do hrnce.
- Použijte šťouchadlo na brambory a rozmačkejte brambory do hladka.
- Mezitím v malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo s mlékem.
- Směs nalijte na brambory a míchejte, dokud nebude krémová.
- Vmíchejte zakysanou smetanu a poté dochuťte solí a pepřem.
- Vmíchejte slaninu, čedar a pažitku.
- Přeneste brambory do servírovací mísy.
- Před podáváním dochuťte ještě pepřem a ozdobte pažitkou.

Už vás nebaví stále jako přílohu předkládat bramborovou kaši nebo obyčejné vařené brambory? Pak vyzkoušejte naše recepty na šťouchané brambory. Jejich příprava není o nic složitější a chutnají znamenitě!
Zapečená bramborová kaše se sýrem
Tento pokrm je krásně krémový, bohatý a jednoduchý na přípravu. Bramborová kaše tímto dostává úplně nový rozměr!
Ingredience
- 1/2 šálku + 2 lžíce másla, pokojové teploty
- 2,3 kg brambor, oloupaných a rozčtvrcených
- 230 g krémového sýra, pokojové teploty
- 3/4 šálku zakysané smetany
- 2 šálky strouhaného sýra čedar
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 vejce
- volitelně: pažitka a slanina
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Zapékací mísu 23×33 cm vymažte 2 lžícemi másla a dejte stranou.
- Dejte brambory do velkého hrnce a zalijte vodou.
- Brambory přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na mírný var a vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Brambory sceďte a dejte do velké mísy.
- Brambory rozmačkejte ručním šťouchadlem.
- Přidejte zbývající 1/2 šálku másla, krémový sýr, zakysanou smetanu, 1 a 1/2 šálku strouhaného sýru čedar, sůl, pepř, sušený česnek a vejce.
- Ručním mixérem šlehejte brambory, dokud se všechny ingredience nespojí a brambory nebudou krémové.
- Brambory rozprostřete do připravené pánve.
- Přikryjte alobalem a pečte 40–45 minut.
- Podle potřeby ozdobte pažitkou a/nebo slaninou.

Nenašli jste vhodnou přílohu k vašemu chodu? Zkuste se podívat i na naše další recepty na bramborové přílohy.
A jak vám naše recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!