Výborné recepty na domácí krokety z brambor! Vždy nadýchané a měkké. Vyzkoušejte je s námi

Chybí vám nápad jakou přílohu podávat k vašemu masu, zelenině nebo hledáte něco k zakousnutí?

Připravte si naše recepty na bramborové krokety a pochutnejte si s námi.

Postupy i příprava je jednoduchá a zvládne je každý!

Krokety z bramborové kaše a špenátem

Tyto bramborové krokety ze zbylé kaše jsou dokonalým a lahodným způsobem, jak spotřebovat zbytky a ušetřit tak peníze, čas i suroviny.

Co budeme potřebovat

  • 70 g čerstvého špenátu
  • 450 g bramborové kaše
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 70 g mouky + 1 polévková lžíce
  • 3 velká vejce rozdělena
  • 110 g strouhanky
  • 950 ml rostlinného oleje

Postup

  • Ve velkém hrnci rozehřejte na střední teplotu trochu oleje.
  • Přidejte špenát a za častého míchání vařte, dokud špenát nezmenší velikost, asi 3 minuty.
  • Vyjměte z hrnce a nahrubo nasekejte špenát.
  • Ve velké míse smíchejte špenát, bramborovou kaši, parmazán, 1 lžíci mouky a 2 žloutky.
  • V míse rozšlehejte 2 zbývající bílky a 1 zbývající celé vejce, do samostatné mísy dáte 70 g mouky, do samostatné mísy dáte strouhanku a na konec položíte čistý talíř.
  • Ohřejte olej v hlubokém hrnci nebo fritéze na asi 180 ºC.
  • Z bramborové směsi vytvarujte kuličky a každou kuličku obalte v mouce, poté ve vejci, nechte okapat přebytek a pak obalte ve strouhance.
  • Smažte na rozpáleném oleji a smažte 5 až 6 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.

Aby vaše krokety byly dokonale křupavé použijte kvalitní fritézu, kterou si můžete vybrat i nás na webu. Prošly naší recenzí!

Křupavé krokety plněné špenátem a čedarem.
Zdroj: cilantroandcitronella.com

Bramborové krokety s čedarem

Připravte si tyto domácí bramborovo-sýrové krokety, aby si pochutnala celá rodina. Obalené ve zlatavé strouhance se můžou péct nebo smažit.

Co budeme potřebovat

  • 750 g moučných brambor (nakrájených na 1,5 cm kostky)
  • 125 g zralého čedaru (nastrouhaného)
  • 1 vejce plus 1 žloutek
  • 70 g strouhanky
  • 750 ml slunečnicového nebo rostlinného oleje (na smažení – volitelně)
  • omáčka dle vlastního výběru (k podávání)

Postup

  • Brambory dejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
  • Jakmile se vaří, snižte teplotu a vařte 15 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  • Sceďte a poté nechte mírně vychladnout.
  • Vraťte brambory do hrnce a přidejte sýr, trochu koření a žloutek.
  • Dobře rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou, dokud nebude směs hladká.
  • Ochuťte kořením a podle potřeby upravte a nechte mírně vychladnout.
  • Když je směs dostatečně vychladlá, vytvarujte navlhčenýma rukama do 16 malých špalků.
  • Rozšlehané vejce dejte do misky a strouhanku do druhé misky.
  • Každou kroketu ponořte do vajíčka, poté do. strouhanky.
  • Dejte na plech a 1 hodinu chlaďte, aby ztuhly.
  • Krokety lze péct nebo smažit. Chcete-li péct, zahřejte troubu na 180 stupňů a pečte 20-25 minut, dokud nebudou tmavě zlaté a křupavé.
  • Alternativně zahřejte olej v hlubokém hrnci na 200 °C.
  • Krokety smažte v dávkách asi 3 minuty na várku, obracejte, dokud nejsou zlaté ze všech stran.
  • Vyjměte je z oleje pomocí děrované lžíce a nechte okapat na kuchyňském papíru.
  • Okořeníme a podáváme horké s oblíbenou omáčkou.

Samozřejmě je tu nekonečně mnoho možností, jakou přílohou oživit své jídlo. Vyzkoušejte také naše recepty se sladkými bramborami, smaženou rýži nebo klasické knedlíky.

Mistička plná křupavých kroket plněné krémovým sýrem.
Zdroj: cookingforkeeps.com

V troubě pečené krokety z brambor

Kdo by neměl rád bramborové krokety s měkkým středem a křupavým zevnějškem. Místo hlubokého smažení je tato verze lehce osmažená na pánvi s olivovým olejem, a poté dopečena v troubě. Chuť je úžasná a vyrobená z velmi malého množství ingrediencí.

Co budeme potřebovat

  • 700 g škrobových brambor
  • 3 vejce
  • 30 g parmazánu
  • 2 jarní cibulky
  • 60 g mouky
  • 30 g strouhanky
  • 120 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Omyté brambory vložte do pařáku i se slupkou. Vařte do měkka, 20-30 minut.
  • Oloupejte slupky a brambory rozmačkejte.
  • Přidejte jedno rozšlehané vejce, najemno nakrájenou jarní cibulku, nastrouhaný parmazán, trochu soli a pepře.
  • Velmi jemně zapracujte všechny ingredience.
  • Pomocí dvou polévkových lžic naberte a vytvarujte krokety.
  • Obalte v mouce.
  • Měli byste dostat cca. 20 kusů.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Bramborové krokety obalte ve vejci a strouhance.
  • Jakmile jsou všechny krokety hotové, přidejte olivový olej na nepřilnavou pánev, a poté je jemně smažte na střední až nízkou teplotu.
  • Jakmile budou všechny krokety hnědé, položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte je v troubě cca. 20-25 minut min na 190 °C.
Plech vyndaný z trouby s opečenými kroketami.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Plněné bramborové krokety

Spojte svou lásku k bramborám s láskou k neplýtvání. Pokud máte nějaké brambory, které jste nepoužili na bramborový salát nebo zbytky pečených brambor, je tento recept na krokety z brambor perfektní využití.

Co budeme potřebovat

  • 2,2 kg brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
  • sůl
  • černý pepř
  • 5 velkých vajec (rozdělených)
  • 240 g strouhaného sýra čedar
  • 240 g mouky
  • 240 g strouhanky
  • 120 g karamelizované cibule (z asi 2 velkých žlutých cibulí)
  • 120 g zbylého steaku, hamburgeru nebo klobásy (nakrájené na malé kousky)
  • 50 g rozkrájené vařené slaniny
  • olej na smažení
  • 180 g zakysané smetany
  • 3 lžíce mleté pažitky

Postup

  • Do velkého hrnce se studenou vodou přidejte nakrájené brambory a přidejte 2 lžíce soli.
  • Brambory přiveďte k varu a vařte do měkka, asi 10 až 12 minut. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Brambory rozmačkejte šťouchadlem na brambory, dokud nezůstanou žádné velké kousky.
  • Přidejte 2 vejce, 120 g čedaru, sůl a pepř.
  • Promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Bramborovou směs dejte do lednice vychladiti.
  • Připravte si 3 misky na trojobal.
  • Naberte asi bramborovou směs do dlaní.
  • Uprostřed udělejte důlek a přidejte po lžících cibule, zbývajícího čedaru, masa a slaniny.
  • Jemně přitlačte strany bramborové směsi přes střed, aby se kroketa uzavřela.
  • Položte na plech a opakujte se zbývající bramborovou směsí, dokud nebudete mít asi 10 až 12 kroket.
  • Pokud jsou krokety měkké, nechte je asi 15 minut vychladit v lednici.
  • Vyjměte krokety z lednice a obalte v trojobalu.
  • Na velké nepřilnavé pánvi předehřejte asi 5 cm oleje.
  • Smažíme asi 5 až 6 minut z každé strany, dokud bramborové krokety nezezlátnou.
  • Vyjměte z oleje a položte na plech vyložený papírovou utěrkou.
  • Na omáčku smíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 1/4 lžičky soli, dokud se nespojí.
Pyramida kroket posypaných pažitkou a plněný jemnou směsí.
Zdroj: jocooks.com

Jak vybrat správné brambory pro vaše jídlo?

Brambory jsou rozděleny do kategorií podle struktury dužiny a nejlepšího způsobu přípravy. Toto jsou tři klasifikace textury brambor:

Škrobové brambory
Mají vysoký obsah škrobu se suchou moučnou dužninou. Suchá struktura vnitřku brambor způsobuje, že se snadno drolí a lámou, takže jsou ideální pro výrobu bramborové kaše nebo jako pečené brambory. Suchá dužina také nasákne tekutiny jako houba, takže veškeré mléčné výrobky nebo máslo přidané do brambor se rychle a rovnoměrně vstřebají. Brambory s vysokým obsahem škrobu jsou také nejlepšími kandidáty na smažení hranolek. Vnější část absorbuje olej a stává se lahodně křupavou, zatímco vnitřek zůstává nadýchaný.

Voskové brambory
Voskové brambory obsahují velmi málo škrobu a mají krémovou dužinu s vysokým obsahem vlhkosti. Tyto brambory mají obvykle tenkou slupku a není nutné je před vařením loupat. Na rozdíl od škrobových brambor, které se vařením rozpadnou, voskové brambory drží svůj tvar. Díky tomu jsou ideální do polévek a dušených pokrmů, do bramborových salátů nebo k zapékání.

Univerzální brambory
Univerzální brambory jsou to nejlepší z obou světů. Obsahují střední množství škrobu, který jim dodává nadýchanou texturu při šťouchání nebo pečení. Mají ale také střední obsah vody, což jim pomáhá držet tvar při dušení, opékání nebo smažení na pánvi. Výběr univerzálních brambor poskytuje nejvíce možností, pokud jde o přípravu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X