Bramborové placky mohou na podzim a v blížící se zimě alespoň částečně obměnit jídelníček.
Jsou vhodné, ať už je podáváme samostatně nebo jako přílohu.
Známe je pod názvy bramboráky, smaženky, placičky, lívanečky a podobně, ale jejich podstatou je vzhled připomínající placku.
A recepty na tyto placky si představíme v tomto článku. Inspirujte se.
Placky z bramborové kaše
Máte zbytky brambor nebo kaše z předešlého oběda? Máme nápad, jak je povýšit. Vyzkoušejte tyto bramboráčky.
INGREDIENCE:
- 2 hrnky uvařených brambor a rozmačkaných na kaši
- 1 hrnek nastrouhaného sýru mozzarella
- 2 velká vejce
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky vegety
- 1 lžička černého pepře
- 1 hrnek strouhanky
- olej na smažení
POSTUP:
- Vychladlé brambory, jedno vejce, sůl, pepř, vegetu, česnek a mozzarellu si smícháme.
- Těsto dáme do lednice na hodinu zchladit.
- Pak tvoříme placičky a obalujeme ve vejci, a pak ve strouhance (pokud jsou brambory vodnatější, jako první doporučujme placky obalit mouce, pak až ve vejci).
- Smažíme z obou stran do zlatova.

Hledáte spousta inspirace na obědy a večeře? Vyzkoušejte si i další levné recepty z brambor.
Placičky z vařených brambor
Pokud Vám zbudou brambory od oběda nebo večeře, na druhý den z nich můžete udělat tento chutný recept na bramborové placky.
INGREDIENCE:
- 2 a ½ hrnku vychladlých brambor uvařených ve slupce
- 6 lžic nasekané jarní cibulky
- ⅔ hrnku polohrubé mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 3 lžíce mléka
- olej na smažení
POSTUP:
- Předem uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme.
- Přidáme k nim cibulku, sůl, pepř, vejce a mléko a důkladně promícháme.
- Nakonec zasypeme moukou, promícháme a tvoříme placičky.
- Smažíme je na rozpáleném tuku z obou stran do zezlátnutí.

Chutnat by vám mohly i placky z jiných druhů zeleniny. Zkuste třeba placičky z celeru.
Bramborové placky se škvarky
Kdo má rád mastnější jídlo, může zkusit přidat do základního těsta škvarky a vytvořit tak náramné škvarkové placky.
INGREDIENCE:
- základní suroviny na placky z vařených brambor
- 170 g škvarků
POSTUP:
- Postupuje stejně jako v základním receptu na bramborové placky z vařených brambor
- Jen k mouce přidáme škvarky a promícháme.
- Poté zapracujeme do těsta.
- Opékáme stejným způsobem.

Objevte podobné tipy
Bramborové placky se zelím
Jsou chutné a křupavé právě díky přidanému kysanému zelí.
INGREDIENCE:
- 300 g brambor
- 150 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 100 g polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- olej na smažení nebo sádlo
- majoránka
POSTUP:
- Brambory si nastrouháme na hrubém struhadle.
- Zelí si zcedíme a nakrájíme nadrobno.
- Přidáme k bramborám spolu se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, vejcem a majoránkou.
- Nakonec zahustíme moukou.
- Pokud bude těsto moc husté, přidáme mléko, pokud tomu bude naopak, přidáme mouku.
- Z těsta tvoříme hrudky, které na rozpáleném oleji roztáhneme na placku.
- Smažíme z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Chtěli byste si pořídit volně stojící sporák? Mrkněte se, zda by vás zaujaly volně stojící kombinované sporáky z naší recenze.
Placky z brambor a cukety
Skvělá možnost, jak zpracovat úrodu cuket a také, jak zjemnit samotné bramborové těsto. Co říkáte na tyto bramborové lokše s cuketou?
INGREDIENCE:
- 250 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
- 250 g cukety vydlabané, nastrouhané
- 150 g tvrdého sýra, nastrouhaného nahrubo
- 1 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku, utřený
- sůl a pepř
- 1–2 hrstky sušené majoránky
- sádlo nebo olej na smažení
POSTUP:
- Brambory a cuketu smícháme s vejcem, moukou, česnekem, sýrem, solí, pepřem a majoránkou.
- Vymícháme těsto.
- Na pánvi na středním plameni zahřejeme tuk.
- Pak na ni po lžíci až dvou dáváme těsto a tvarujeme z něj placičky.
- Opečeme je z obou stran dozlatova.

Náš tip: Ochutnejte také další recepty na bramboráky v nejlepších podobách.
Smažený bramborák na plech
Máme pro vás jednoduchý způsob, jak si usmažit bramborové placky rychle a ve velkém množství. Ideální třeba pro rodinnou oslavu.
INGREDIENCE:
- 1 kg brambor
- 1 středně velká cibule
- 2 velká vejce
- sůl podle chuti
- 2 lžičky kypřicího prášku
- ¼ hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek oleje
- 3 stroužky česneku
- kmín, majoránka, pepř
INGREDIENCE:
- Brambory si nastrouháme nahrubo.
- Cibulku si nasekáme najemno.
- Na dva plechy s vyšším okrajem si nalijeme olej (na každý půl hrnku).
- Vložíme je do trouby nahřáté na 215 °C a necháme 10 minut zahřívat.
- Brambory si zcedíme, přidáme cibuli, koření, vejce, sůl a smícháme.
- Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Vytvarujeme těsto a skládáme na přehřátý olej.
- Dáváme pozor, abychom se nespálili.
- Bramboráčky dáme péct na 10-15 minut, dokud nebudou zlaté.
- Pak je otočíme a stejně tak opakujeme dalších 10 minut.

Bramborové placky podáváme teplé ihned po opečení nebo usmažení. Můžeme je samozřejmě podávat samostatně, jen s případnou zeleninovou oblohou.
Nejlepší jsou však teplé s dušenou zeleninou, jako je špenát, sladké nebo kysané zelí, kapusta nebo dušená směs zeleniny.
Kysané zelí je vůbec skvělou přílohou, proto doporučujeme náš článek s top recepty na přílohové zelí.
Napište nám do komentářů, jak se vám recepty na bramborové placky líbily, a hlavně, jak se vám to povedlo.