Oblíbené placky z brambor 5x jinak

Bramborové placky mohou na podzim a v blížící se zimě alespoň částečně obměnit jídelníček, ať už je podáváme samostatně nebo jako přílohu.

Sice jim můžeme říkat smaženky, placičky, lívanečky a podobně, ale jejich podstatou je placka.

A recepty tyto placky si představíme v receptech v tomto článku. Inspirujte se.

Bramborové placky z vařených brambor

Pokud Vám zbudou brambory od oběda nebo večeře, na druhý den z nich můžete udělat chutné placky.

INGREDIENCE :

  • 460 g vařených brambor
  • 200–300 g polohrubé mouky (podle brambor)
  • 1 celé vejce
  • sůl, mletý černý pepř

POSTUP :

  1. Oloupané, vařené brambory nastrouháme najemno do mísy.
  2. K bramborám přidáme mouku promícháme  s celým vajíčkem, solí a pepřem.
  3. Vypracujeme v těsto.
  4. Vypracované těsto rozválíme na vále  na tloušťku asi 0,5 cm.
  5. Lehce podsypeme hladkou moukou, aby se nám nelepilo na podložku.
  6. Poté vykrajujeme malé placičky.
  7. Opékáme na teflonové nebo jiné pánvi s nepřilnavým povrchem.
  8. Ještě teplé potíráme sádlem, pokud nevymazáváme pánev, jinak ne.

Bramborové placky z vařených bramborzdroj : blesk.cz

Bramborové placky se škvarky

Kdo má rád mastnější jídlo, může zkusit přidat do základního těsta škvarky.

INGREDIENCE :

  • základní suroviny na placky z vařených brambor
  • 170 g škvarků

POSTUP :

  1. Postupuje stejně jako v základním receptu na bramborové placky z vařených brambor
  2. Jen  k mouce přidáme škvarky a  promícháme.
  3. Poté zapracujeme do těsta.
  4. Opékáme stejným způsobem.

Bramborové placky se škvarkyzdroj : jaktak.cz

Bramborové placky se zelím

Jsou chutné a křupavé právě díky kysaného zelí.

INGREDIENCE :

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 g slaniny
  • 100 g škvarků
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP :

  1. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na pánvi.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí a škvarky, krátce podusíme a necháme vychladnout.
  3. Oloupané syrové brambory nastrouháme nahrubo, slijeme přebytečnou vodu a promícháme je s připraveným zelím, moukou, vejci, majoránkou.
  4. Dochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a solí.
  5. Smažíme na oleji nebo na sádle dozlatova.

Bramborové placky se zelímzdroj : fresh.iprima.cz

Bramborovo cuketové placky

Skvělá možnost, jak zpracovat úrodu cuket a také, jak zjemnit samotné bramborové těsto.

INGREDIENCE :

  • 250 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
  • 250 g cukety vydlabané, nastrouhané
  • 150 g tvrdého sýra, nastrouhaného nahrubo
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • sůl a pepř
  • 1–2 hrstky sušené majoránky
  • sádlo nebo olej na smažení

POSTUP :

  1. Brambory a cuketu smícháme s vejcem, moukou, česnekem, sýrem, solí,  pepřem a majoránku
  2. Vymícháme těsto.
  3. Na pánvi na středním plameni zahřejeme tu.
  4. Pak na ni po lžíci až dvou dáváme těsto a tvarujeme z něj placičky.
  5. Opečeme je z obou stran dozlatova.

Bramborovo cuketové plackyzdroj : fresh.iprima.cz

Placky z bramborové kaše

INGREDIENCE :

  • 500 g zbylé bramborové kaše
  • 1 vejce
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • lžíce majoránky
  • sůl (není potřeba, pokud již byla bramborová kaše solena)
  • špetku pepře
  • 2 stružky utřeného česneku

POSTUP :

  1. Všechny suroviny smícháme dohromady v těsto.
  2. Vytváříme malé placičky, které ještě obalíme znovu v mouce, aby se nelepily.
  3. Smažíme na oleji do zlatova.
Placky z bramborové kašezdroj : crunchycreamysweet.com

Bramborové placky podáváme teplé ihned po opečení nebo usmažení. Můžeme je samozřejmě podávat samostatně, jen s případnou zeleninovou oblohou.

Nejlepší jsou však teplé s dušenou zeleninou, jako je špenát, sladké nebo kysané zelí, kapusta nebo dušená směs zeleniny.

Kysané zelí je vůbec skvělou přílohou, proto doporučujeme náš článek s top recepty na přílohové zelí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00