Vynikající pomazánky z brambor na chlebíčky a jednohubky pro mnohé příležitosti. Inspirujte se!

Vychutnejte si recepty na bramborové pomazánky na chlebíčky, které jsou ideální rovněž na jednohubky, ale také do sendvičů či baget.

Inspirujte se v našem článku a najděte si tu správnou recepturu, k níž se budete s radostí vracet.

Posbírali jsme pro vás mnoho zajímavých pochoutek a vy tak můžete oslnit nejen své blízké, ale i přátelé a kolegy v práci.

Klasická bramborová pomazánka

Není nic lepšího než chléb, který si namažeme něčím dobrým, lahodným, a hlavně čerstvě připraveným přímo u nás doma. No a pokud si k to zvládneme upéct i domácí pečivo, pak máme hotovou hostinu. Mrkněte, jak pečeme křupavé bagety.

Ingredience:

  • 4 středně velké brambory
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Sůl podle chuti
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • 1 středně velká cibule
  • 1 vařené vejce (nemusí být)

Postup

  • Brambory pečlivě omyjeme, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme ve slupce doměkka.
  • Poté přecedíme, necháme trochu vychladnout a oloupeme.
  • Nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do misky.
  • Přidáme smetanu ke šlehání i zakysanou smetanu a promícháme.
  • Osolíme, opepříme a přisypeme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Kdo chce, může ještě přidat vejce, které nastrouháme na hrubším struhadle.
  • Pořádně zamícháme, aby se všechny suroviny spojily a podle chuti ještě přidáme sůl.
  • Podáváme na čerstvém chlebu, bagetě či jiném druhu pečiva.
Pomazánka z brambor na chléb a pečivo.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Pomazánka z vařených brambor

Tenhle recept nám svou chutí připomene klasickou bramborovou kaši v kombinaci se sýrovou pomazánkou, až na to, že v ní není obsažen absolutně žádný sýr. Na křupavém chlebu to však bude naprostá dokonalost.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 1/3 hrnku bílého jogurtu (může být i zakysaná smetana)
  • 1 žlutá cibule
  • 1 menší svazek jarní cibulky
  • 1/2 svazku čerstvé pažitky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce. Naplníme vodou a uvaříme doměkka.
  • Cibuli i jarní cibulky očistíme a nasekáme na drobné kostičky.
  • Pažitku jemně pokrájíme a spolu s cibulí dáme do misky.
  • Uvařené brambory přecedíme, necháme zcela vychladnout a poté rozmačkáme.
  • Takto připravené brambory přihodíme do mísy k cibuli a pažitce.
  • Přilijeme zakysanou smetanu a promícháme.
  • Osolíme, opepříme, znovu zamícháme a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
  • Podáváme s plátky křupavého chleba.
Bramborovo-sýrová pomazánka.
Zdroj: https://www.wandercooks.com

Směs na chléb z česneku a brambor

Bez ohledu na to, jestli je chladné počasí na podzim či tropické léto, jíst potřebujeme stále. Ideální volbou je bramborová pomazánka, kterou si můžeme připravit z mnoha druhů brambor, včetně těch ranných, takže vždy bude chutnat úplně jinak a nikdy se tak neomrzí.

Ingredience:

  • 450 g brambor Russet
  • Sůl podle chuti
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • Citronovou šťávu z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 180 ml extra panenského olivového oleje
  • Hrst petržele na ozdobu
  • Pita chléb k servírování

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, propláchneme pod studenou vodou a necháme na cedníku okapat.
  • Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly brambory ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
  • Při střední teplotě vaříme doměkka, asi 10 až 15 minut.
  • Poté přecedíme a propláchneme pod teplou vodou po dobu asi 30 sekund, odložíme zatím stranou.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle, česnek, 2 polévkové lžíce studené vody a citronovou šťávu.
  • Osolíme a rozmixujeme do hladké pasty na nejvyšší otáčky.
  • Propláchnuté brambory rozprostřeme do pekáče a vložíme do trouby asi na 6 minut, aby se odpařila přebytečná voda a povrch brambor zůstal suchý.
  • Poté vyjmeme pekáč a brambory prolisujeme pomocí lisu na brambory nebo je pomocí kuchyňského robota rozmixujeme.
  • Dáme do mísy, přidáme olivový olej, směs mandlí s česnekem a míchám, až dokud se všechny suroviny nespojí.
  • Pokud je pomazánka málo vláčná, přidáme ještě trochu studené vody a znovu důkladně promícháme.
  • Dochutíme solí, ozdobíme petrželkou a podáváme namazané na pita chlebu, případně si jej lámeme a do pomazánky jen namáčíme.
Bramborová pomazánka s česnekem na řecký způsob.
Zdroj: https://www.seriouseats.com

Česneková pomazánka s bylinkami

Brambory jsou skvělou surovinou do mnoha receptur, jako jsou například zapékané brambory. Když jsou ovšem součástí nějaké pomazánky, je její chuť i struktura nezaměnitelná.

Ingredience:

  • 15 středně velkých brambor (ideálně odrůda Yukon Gold)
  • 1 balení smetanového sýra
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1/3 hrnku smetany ke šlehání
  • 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Brambory dáme do hrnce, přidáme vodu, přivedeme k varu a na střední teplotu vaříme asi 10 – 15 minut doměkka.
  • Přecedíme a necháme chvíli vychladnout, aby byly vlažné.
  • Mezitím si nakrájíme smetanový sýr a máslo na menší kostky.
  • Brambory důkladně rozmačkáme na hladkou kaši a po částech vmícháme smetanový sýr a máslo.
  • Přidáme zakysanou smetanu i smetanu ke šlehání a pomocí ručního mixéru našleháme, aby byla směs hladká.
  • Vmícháme pažitku, petržel i prolisovaný česnek s tymiánem a osolíme i opepříme.
  • Naposledy důkladně zamícháme a dáme na 3 hodiny odležet do lednice, aby se jednotlivé chutě promísily.
  • Servírujeme na čerstvé bagetě nebo využijeme krekry a jiné slané sušenky.

Tip: Pokud chceme dosáhnout výraznějšího aroma, dáme petržel, pažitku, tymián i česnek do hmoždíře a pečlivě rozdrtíme na pastu.

Pomazánka z brambor s vůní česneku a čerstvých bylinek.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com

Nátěrka ze sladkých brambor

Batáty jsou často zatracovány, přesto jsou velkou pochoutkou a pokrmy s nimi mají zcela specifickou a nezaměnitelnou chuť. Mezi našimi pomazánkami tak rozhodně nesmí chybět ani tato varianta.

Ingredience:

  • 280 g sladkých brambor (batáty)
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 polévková lžíce pasty tahini
  • 1/4 lžičky kari koření
  • 1/4 lžičky mletého kmínu

Postup

  • Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a ve slupce uvaříme do měkka, zhruba 30 minut.
  • Zatímco se budou brambory vařit, očistíme mrkev i cibuli a nakrájíme na drobné kousky.
  • Mrkev s cibulí dáme do menšího hrnce, přilijeme 1/2 hrnku vody a dáme vařit, aby bylo obojí měkké. Trvá to asi 8 minut.
  • Jakmile jsou brambory měkké, přecedíme je, necháme vychladnout a poté je oloupeme.
  • Sladké brambory přendáme do nádoby mixéru či kuchyňského robota, přidáme pastu tahini, kari koření, mletý kmín a rozmixujeme vše na pyré.
  • Mrkev s cibulí necháme okapat na cedníku, poté přihodíme k bramborám a mixujeme tak dlouho, až bude směs dokonale hladká.
  • Servírujeme nejlépe s krekry, ale skvěle se hodí i slané chipsy či křupavá kaiserka.
Pomazánka se sladkými bramborami a mrkví.
Zdroj: https://www.food.com

Sendvičová směs s pastou tahini

Tato bramborová pomazánka je tak akorát krémová a dokonale kořeněná. Je to vynikající volba pro předkrm servírovaný na sušenkách. Její ingredience jsou podobné jako u předchozího receptu, ovšem příprava je odlišná a věřte, že i výsledná chuť.

Ingredience:

  • 1 sladká brambora
  • 1 mrkev
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1/2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce pasty tahini
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky kari prášku
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • Špetka mletého černého pepře
  • Salátová okurka a pažitka na ozdobu
  • Opečený chléb k servírování

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si pekáč s vyšším okrajem.
  • Bramboru, mrkev i cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  • Vše vhodíme do pekáče, promícháme a pokapeme olivovým olejem.
  • Dáte do předehřáté trouby a pečeme 40 minut, aby byla zelenina měkká.
  • Když je zelenina upečená, necháme jí trochu vychladnout a poté ji přendáme do nádoby mixéru/robota.
  • Přidáme pastu tahini, sůl, pepř, kmín, kari prášek a vše pečlivě rozmixujeme na pyré.
  • Necháme vychladit asi 30 minut v lednici.
  • Servírujeme na opečeném chlebu, ozdobené plátky salátové okurky a nasekanou pažitkou.

Tip: Opečený chléb si nejlépe připravíme tak, že na pánvi rozpustíme trochu čerstvého másla a chléb na něm z obou stran osmahneme dozlatova.

Krémová nátěrka s batáty na sendviče.
Zdroj: https://tarateaspoon.com

Pomazánka s batáty a kokosovým olejem

Zdá se vám bramborová pomazánka s vůní kokosu jako něco neuvěřitelného? Pokud zkusíte tenhle recept, tak si jí určitě zamilujete a rádi se k ní budete vracet.

Ingredience:

  • 300 g sladkých brambor
  • 1/2 svazku petržele
  • 1/2 limetky
  • 50 g mletých kešu ořechů
  • 50 g kokosového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Sladké brambory oloupeme, nakrájíme a dáme je na pařák. Napařujeme tak dlouho, až budou měkké. Kdo má parní hrnec, použije ten.
  • Jakmile jsou měkké, přecedíme je a necháme vychladnout.
  • Dáme je do mixéru, přidáme kokosový olej, čerstvě vymačkanou šťávu z limetky, kešu ořechy, petrželku a rozmixujeme.
  • Dochutíme solí i pepřem a přendáme do misky.
  • Odložíme do lednice asi na 30 minut a poté můžeme podávat.
Směs na chléb a pečivo z kokosového oleje a sladkých brambor.
Zdroj: https://www.bioplanete.com

Pikantní limetková nátěrka

Milujete vše, co je pikantní a někdy i trochu víc pálivé? Překvapte svou rodinu i přátelé touto bramborovou pomazánkou na topinky či čerstvý chléb. Naservírujte jim něco ostřejšího a chuťově vynikajícího.

Ingredience:

  • 2 velké sladké brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička pálivé omáčky (Omáčka Sriracha nebo třeba Tabasco)
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • Šťáva ze 2 limetek
  • 2/3 hrnku extra panenského olivového oleje (ideálně limetkový Pasolivo)
  • 2/3 hrnku kuřecího vývaru

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si malý pekáč.
  • Dáme do něj omyté brambory ve slupce, podlijeme trochu vody a dáme do trouby.
  • Pečeme až dokud nejsou měkké. Potom je necháme částečně vychladnout a odstraníme slupku.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme oloupané brambory, prolisovaný česnek, sůl, pálivou omáčku, kajenský pepř, limetkovou šťávu a vše důkladně rozmixujeme na pyré na nejvyšší otáčky.
  • Poté zapneme na střední rychlost a začneme přilévat nejdříve olivový olej. Jakmile jej zpracujeme do pyré, pokračujeme s přiléváním kuřecího vývaru.
  • Mixujeme další 1 – 2 minuty, aby byla pomazánka pěkně nadýchaná a hladká.
  • Podáváme na topince, s krekry, čerstvou bagetou nebo i s kousky zeleniny.
Pomazánka ze sladkých brambor s limetkou a kajenským pepřem.
Zdroj: https://www.pasolivo.com

Bramborová směs s kozím sýrem

Tohle je kombinace pomazánky a dipu. Konzistencí je tento recept vhodný k namazání, ale nejlépe chutná, když do něj zaboříme třeba smažené kuřecí paličky, krekru nebo také plátky oblíbené zeleniny. Svou strukturou se podobá klasické bramborové kaši, ale díky koření je to úplně jiná liga.

Ingredience:

  • 1 kg červených brambor
  • 180 g kozího sýra
  • 5 lžic neslaného másla
  • 3/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka sušeného tymiánu
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku

Postup

  • Do většího hrnce dáme oloupané a na kousky nakrájené brambory a sušený česnek.
  • Zalijeme vodou, osolíme a vaříme, až dokud nejsou brambory měkké, asi 20 – 30 minut.
  • Zatímco se brambory vaří, dáme do pánve 1 lžíci másla a na středním ohni rozpustíme.
  • Přihodíme oloupanou a najemno nakrájenou šalotku, kterou osmahneme, aby začala lehce hnědnout.
  • Stáhneme teplotu na úplné minimum a necháme šalotku vařit cca 10 minut.
  • Poté odstavíme a dáme na stranu. Přecedíme brambory a důkladně je rozmačkáme na kaši. Kdo chce, může je hodit i do mixéru, ale není to nutné.
  • Přidáme prolisovaný česnek, nasekaný rozmarýn s tymiánem, jarní cibulku, pepř, osolíme a pečlivě promícháme.
  • Pokud možno použijeme mixér, aby to šlo lépe a rychleji.
  • Nakonec přihodíme uvařenou šalotku, rozdrobený kozí sýr a rozpuštěné zbývající 2 lžíce másla.
  • Vše důkladně rozmixujeme na hladkou směs a dáme na 20 minut vychladit.
  • Podáváme s pečivem, krekry, masem nebo také zeleninou.       
Pomazánka z kozího sýra a vařených brambor.
Zdroj: https://twocupsflour.com

Dip se sladkými bramborami

Bramborová pomazánka ze sladkých brambor není nic neobvyklého. Konzistencí je jako klasická kaše, ale když si jí naberete na slaný krekr, budete se olizovat až za ušima.

Ingredience:

  • 1 kg sladkých brambor
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1/2 svazku čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého čtyřbarevného pepře
  • 1/2 kostky rozpuštěného másla
  • 4 – 5 lžic smetany ke šlehání
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 50 g drcených pekanových ořechů

Postup

  • Hrnec naplníme vodou a přivedeme k varu.
  • Jakmile se voda vaří, přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory.
  • Vaříme zhruba 30 minut, dokud nebudou měkké. Přecedíme a necháme trochu vychladnout.
  • Poté brambory rozmačkáme na kaši. Přihodíme nasekané bylinky, sůl, pepř a promícháme.
  • Přilijeme javorový sirup, smetanu i máslo.
  • Vezmeme ruční mixér a vše důkladně rozmixujeme, aby brambory vstřebaly všechny tekutiny.
  • Přendáme do servírovací misky, posypeme pekanovými ořechy a obložíme krekry, chipsy, opečenými plátky bagety či nakrájenou zeleninou, případně vším.
  • Kdo chce, může ještě povrch polít dalším javorovým sirupem a pořádně zabořit třeba krekr.
Pomazánka z batátů s javorovým sirupem.
Zdroj: https://foodnessgracious.com

Veganská bramborová směs

Tento veganský recept je velmi lahodný, jednoduchý a hravě může konkurovat pochoutkám s masem. Pro jeho ochutnání nemusíte být vegan, protože občas není na škodu, zkusit něco nového, netradičního a dobrého.

Ingredience:

  • 5 středně velkých brambor
  • 1 velká cibule (žlutá nebo červená)
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 hrnek bulguru
  • 1 středně velké rajče
  • 1/2 červené papriky
  • 3 – 5 lístků čerstvé máty
  • 3 – 5 lístků čerstvé bazalky
  • 2 jarní cibulky
  • 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce koření kamouneh (směs kořenících bylin)
  • 2 lžíce melasy z granátového jablka
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/5 lžičky koření Sumak
  • 1 lžička soli

Postup

  • Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme ve slupce, dokud nebudou měkké.
  • Poté je necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme.
  • Cibuli očistíme, nakrájíme na jemné kousky a dáme do pánve, ve které předtím rozehřejeme olivový olej.
  • Přidáme kajenský pepř, mletou papriku, černý pepř a společně osmahneme.
  • Bulgur namočíme na 5 až 10 minut do misky s vodou. Pak přecedíme, necháme chvíli okapat a přidáme k rozmačkaným bramborám.
  • Cibuli i jarní cibulku očistíme a s rajčaty nakrájíme na drobné kostičky. Také dáme k bramborám.
  • Přisypeme k nim i vlašské ořechy, nasekanou bazalku s mátou a osolíme.
  • K bramborám rovněž přihodíme veškeré koření, melasu a citronovou šťávu.
  • Důkladně zamícháme a podle potřeby ještě dochutíme. Přendáme do servírovací misky a pokapeme olivovým olejem.
Brambory Kibbet batata jako pomazánka.
Zdroj: https://zaatarandzaytoun.com

Víte, jak sázet brambory Russet? Mrkněte na zajímavé video, kde se tomu můžete přiučit, pokud s tím zatím nemáte zkušenosti.

Planting Russet Potatoes

Oblíbili jste si pita chléb, ale nemáte tušení, jak se vlastně vyrábí? Pak se podívejte na toto krátké video.

PITTA BREAD | How It's Made

Omáčka Sriracha je oblíbená pochutina zejména pro asijské pokrmy. Nutno podotknou, že je pořádně ostrá.

Ostatně na její výrobu se ročně spotřebuje více než 40 000 tun papriček jalapeňos. Jak se tato omáčka vyrábí?

How Sriracha Is Made

Koření kamouneh vám možná nic neřekne, ale když se podíváte, jak a z čeho se vyrábí, určitě si jej zapamatujete.

How to make Kamouneh Spices

Sumac je podobně jako kamouneh něco co moc neznáme, ale s tímto videem budete hned v obraze, o co se vlastně jedná.

Sumac, from harvest to the plate

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X