Kdo nejí brambory, jako by nežil. Žluté, výborné a kouzelné. Proč kouzelné? Protože z nich lze připravit snad tisíce jídel.
Pokud doma děláte pouze brambory vařené, tak jste na správném místě. My vám totiž ukážeme, že z brambor jde udělat příloha snad ke všemu.
Vyzkoušejte si našich 5 nejlepších receptů na brambory.
Bramborové knedlíky
Ingredience
- 4 brambory
- 1 hrst krupičky
- 1 hrst hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup
- Na vále rozválíme 4 větší horké brambory, přidáme 1 hrst krupičky a 1 hrst hrubé mouky a 1 vejce
- Osolíme, uděláme těsto, můžeme přidat i na kostičky nakrájenou housku
- Vytvarujeme do válečku a vkládáme je do vroucí osolené vody. Vaříme 15-20 minut a v polovině vaření obrátíme
Bramborové knedlíky můžeme vařit i na páře, a to tak, že si do hrnce nalijeme přiměřené množství vody. Na hrnec položíme pařák, který pomastíme.
Vodu uvedeme do varu a poté na pařák položíme knedlíky. Vaříme 20 minut.
Po vyjmutí ihned nakrájíme, nejlépe nití.
Objevte podobné tipy
Šťouchané brambory se zakysanou smetanou
Ingredience
- 75 dkg brambor
- 1 zakysaná smetana
- sůl
- lahůdková cibulka
- 2 lžíce másla
Postup
- Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě
- Uvařené brambory s máslem rozšťoucháme
- Přidáme nakrájenou cibulku i s natí a vmícháme zakysanou smetanu
Zapečené brambory
Ingredience
- 8-10 větších brambor
- 4-6 stroužků česneku
- sůl
- 2 lžičky provensálského koření
- hrst čerstvých zelených natí
- 3 lžíce másla
- 2 vejce
- 2 dl zakysané smetany
Postup
- Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a promícháme s lisovaným česnekem, solí, kořením a sekanými zelenými natěmi (pažitka, petrželka nebo dle vaší chuti)
- Zapékací misku nebo pekáček vytřeme máslem, vložíme do něj okořeněné brambory a dáme péci do horké trouby
- Po změknutí brambor ušleháme vejce s kysanou smetanou, nalijeme na brambory a zapečeme dozlatova
Dušené brambory s rajčaty
Ingredience
- 60 dkg brambor
- 3 cibule
- 3 rajčata
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl
Postup
- Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na tuku, přidáme mletou papriku, kterou necháme zpěnit a podlijeme vodou nebo vývarem z masoxu
- Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme do cibulového základu s paprikou, osolíme a dusíme do poloměkka
- Do poloměkkých brambor přidáme na kolečka nakrájená rajčata a dodusíme
- Nakonec přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt a podle chuti přisolíme, můžeme přidat i špetku chilli koření a majoránku, oregano nebo bazalku
Bramborový salát s houbami
Ingredience
- 1,5 kg brambor
- sůl
- pepř
- 4 vařená vejce
- 15 dkg hub sterilovaných v octě
- 1 jablko
- 1 vařená mrkev
- 2 střední cibule
Majonéza
- 1 majonéza
- 1 malý bílý jogurt
- sůl
- cukr (nemusí být)
- 1 lžička hořčice
- citronová šťáva
Postup
- Brambory uvaříme ve slupce, scedíme, necháme vychladnout a oloupeme
- Nakrájíme je do mísy na kousky nebo promáčkneme přes sítko na brambory, osolíme a opepříme
- Z hub slijeme nálev a podle potřeby je nakrájíme na menší kousky
- Přidáme je k bramborám společně s vařenými vejci, které nakrájíme na kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na jemno pokrájené jablko s mrkví
- Majonézu smícháme s jogurtem a dochutíme solí, citronovou šťávou a hořčicí. Lehce vmícháme do salátu
A co si dát k bramborovým přílohám? Doporučujeme snad to nejznámější, klasický smažený řízek.