Bramborový guláš – rychlý a snadný pokrm

Potřebujete připravit rychlé, teplé a poměrně levné jídlo s pikantní chutí?

Pak je řešením bramborový guláš, který tyto požadavky hravě splní.

Základní suroviny jsou velmi jednoduché – brambory, dostatečné množství cibule, trochu tuku, mletá paprika, sůl a vývar nebo voda s masoxem.

Z tohoto přehledu vyplývá, že se jedná o suroviny, které jsou většinou v domácnosti k dispozici, a pokud nejsou, tak není žádný problém je obstarat v nejbližší prodejně potravin.

Teď už pojďme na ty 4 skvělé bramborové guláše.

Bramborový guláš s uzeninou

Místo masa se z časových důvodů do bramborového guláše využívá častěji uzenina. Hodí se špekáčky, párky i klobásy nebo měkké či polosuché salámy.

Uzeninu jen nakrájíme na kostičky, kolečka nebo nudličky a v průběhu dušení brambor ji přidáme do guláše.

INGREDIENCE

  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika nebo gulášové koření
  • středně velká cibule
  • uzenina – špekáčky, párky, klobásy, kabanos, měkký nebo polosuchý salám
  • tuk – sádlo nebo olej
  • strouhanka, chléb nebo jíška
  • kostka masoxu nebo vývar

POSTUP

  1. V kastrolu si rozehřejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
  2. Zaprášíme mletou sladkou paprikou a krátce orestujeme společně s nakrájenými oloupanými brambory.
  3. Podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou masoxu, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou uzeninu.
  4. Vaříme do změknutí všech přísad.
  5. Můžeme podlít také černým pivem nebo červeným vínem.
  6. Vaříme doměkka a pak pokrm zahustíme – strouhaným chlebem, strouhankou, jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
  7. Guláš lze doplnit kečupem, zelenými natěmi nebo majoránkou.

Hotový recept na bramborový guláš s uzeninou

Bramborový guláš s masem

Do bramborového guláše můžeme přidat menší množství masa, a to třeba i masa již předem tepelně upraveného. Maso musíme dusit o něco déle než brambory, proto je dusíme před přidáním brambor.

INGREDIENCE

  • maso
  • brambory
  • sladká i pálivá paprika
  • pepř
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • jíška nebo chléb na zahuštění

POSTUP

  1. Vezmeme kastrol a v něm rozpustíme tuk a orestujeme nakrájenou středně velkou cibuli.
  2. Zaprášíme sladkou i pálivou paprikou a přidáme nakrájené maso a budeme společně dusit.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Jak maso změkne, přidáme do guláše povařit brambory.
  5. Zahustíme – strouhaným chlebem, strouhankou, jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
  6. Na závěr dáme povařit pro dobrou chuť majoránku a česnek.

Hotový recept na bramborový guláš s masem

Bramborový guláš se zeleninou

Zelenina se hodí do bramborového guláše vždy. Především nešetříme cibulí, pro chuť přidáváme i několik stroužků česneku.

Pak vycházíme z momentálních možností, protože přidávat můžeme například rajčata, papriky, na proužky nakrájenou kapustu nebo bílé i červené zelí, a tak dále.

INGREDIENCE

  • brambory
  • zelenina
  • cibule
  • mletá paprika či gulášové koření
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • vývar nebo kostka masoxu

POSTUP

  1. V kastrolu si rozehřejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
  2. Zaprášíme sladkou paprikou a gulášovým kořením a krátce orestujeme společně s nakrájenými oloupanými brambory.
  3. Podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou masoxu, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou zeleninu.
  4. Vaříme do změknutí všech přísad.
  5. Dochutíme majoránkou nebo zelenými natěmi.

Hotový recept bramborový guláš se zeleninou

Bramborový guláš s houbami

Houbami se bramborový guláš vhodně doplní. Mohou to být jakékoliv měkčí houby. Využít tak můžeme nejen žampionů nebo hřibů, ale i jiných hub, jako jsou václavky nebo čirůvky.

Pouze v případě, že houby potřebují delší dobu dušení než brambory, dusíme je předem.

INGREDIENCE

  • brambory
  • houby – žampiony, pravé hřiby, václavky, čirůvky
  • cibule
  • mletá paprika nebo gulášové koření
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • jíška nebo chléb na zahuštění
  • vývar nebo kostka bujónu

POSTUP

  1. Vezmeme kastrol a v něm rozpustíme tuk a orestujeme nakrájenou středně velkou cibuli.
  2. Zaprášíme sladkou paprikou a Přidáme nakrájené houby a dusíme.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zahustíme – strouhaným chlebem, strouhankou, jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
  5. Dochutíme majoránkou a česnekem.

Hotový recept bramborový guláš s houbami

Kromě uvedených ingrediencí můžeme do bramborového guláše přidat i trochu vařených nebo sterilovaných fazolí, ke konci pak přidat půlky nebo na kostičky nakrájená vařená vejce.

Bramborový guláš je rychlým a přitom i chutným pokrmem, při jehož přípravě nestrávíme v kuchyni zbytečně moc času. Vyzkoušejte také jiné recepty na bezmasé guláše.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.