Ochutnejte zajímavé gulášové recepty z brambor pro malé i velké mlsouny. Inspirujte se!

Vyzkoušeli jste už někdy recepty na bramborové guláše? Pokud zatím ne, pak je nejvyšší čas.

Jestli jste fanoušky těch klasických, neváhejte ochutnat naše pečlivě posbírané recepty.

Brambory jsou v naší kuchyni zcela nepostradatelnou surovinou a můžete si je vychutnat na mnoho způsobů.

Vykouzlíte z nich vynikající oběd, rychlou večeři nebo klidně jen malou svačinu.

Okouzlete své blízké i přátelé tím, že jim připravíte jednoduchý, ale přitom dokonale chutný pokrm.

Jednoduchý bramborový guláš

Příprava tohoto pokrmu není nic složitého, ale s výsledkem budete maximálně spokojeni. Jde o jednoduché jídlo, které vám vykouzlí úsměv na rtech a olíznete všech deset.

Ostatně z brambor se dá vykouzlit spousta skvělých jídel, zkuste třeba recepty na lokše.

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje (může být i slunečnicový)
  • 1 velká cibule (žlutá nebo červená)
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 700 g brambor
  • Sůl podle chuti
  • Petržel na ozdobu

Postup

  • Do hrnce dáme nahřát olivový olej, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli i mrkev. Vaříme zhruba 5 minut, dokud není obojí měkké. Nezapomínáme občas promíchat.
  • Přihodíme očištěný a na plátky nakrájený česnek, zasypeme sladkou i uzenou paprikou, pepřem a promícháme. Přihodíme bobkové listy a k tomu rajčatové pyré.
  • Necháme vařit asi 2 minuty. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na stejně silné plátky cca 0,5 cm.
  • Přidáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 30 minut, až budou brambory měkké.
  • Osolíme, opepříme, zamícháme a odstavíme z plotny.
  • Při servírování posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Kdo chce, může ještě ozdobit zakysanou smetanou a plátkem domácího čerstvého chleba, případně přihodit nějakou dobrou klobásu.

Guláš z brambor jako oblíbené jídlo našeho dětství.
Zdroj: https://jernejkitchen.com/

Luxusní bramborový guláš s klobásou

Snadný, ale nebezpečně dobrý. Přesně takový je tento pokrm, který je v této variantě populární například v Rakousku. Zkuste si jej připravit a posuďte sami, jestli je lepší, než ten váš. Někdo tvrdí, že mu to chutí tak trochu připomíná hovězí guláš.

Ingredience:

  • 1,5 kg brambor
  • 400 g klobásy (vhodná je frankfurtská nebo třeba uzená vepřová)
  • 750 g cibule
  • Slunečnicový olej
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře (kdo chce, může dát samozřejmě méně)
  • Sůl podle chuti
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 5 lžic mleté sladké papriky
  • 1 – 2 lžíce pálivé papriky
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 svazek petrželky

Postup

  • Brambory i klobásu oloupeme a nakrájíme na kousky.
  • Očištěnou cibuli jemně nasekáme a očištěné stroužky česneku rozdrtíme nožem na prkénku nebo prolisujeme přes lis na česnek.
  • V pánvi nahřejeme trochu olejem, přihodíme cibuli s pepřem a orestujeme dozlatova.
  • Osolíme, opepříme, zasypeme kmínem, majoránkou, promícháme a podlijeme troškou vody.
  • Přisypeme oba druhy papriky a dbáme na to, aby se nespálila, jinak by byl guláš nepříjemně hořký.
  • Za stálého míchání přidáme nakrájenou klobásu a chvilku necháme restovat.
  • Přilijeme hovězí vývar, přihodíme pokrájené brambory a vaříme, až dokud nejsou měkké.
  • Podle potřeby ještě dochutíme a odstavíme stranou.
  • Pak už jen stačí servírovat ozdobené trochou zakysané smetany a posypané jemně nasekanou petrželkou.
Vynikající guláš z jednoho hrnce s bramborami a vynikající klobásou.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com/

Rakouský plný hrnec

Tento bramborový guláš má vydatnou a bohatě kořeněnou chuť. Výživný veganský pokrm potěší každého a v jakoukoliv roční dobu.

Ingredience:

  • 5 velkých škrobových brambor
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce oleje (extra panenský olivový, slunečnicový)
  • 1 a 1/2 lžičky kmínu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička cukru
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • 3 bobkové listy
  • 1 kostka bujonu
  • Špetka mletého černého pepře

Na tofu:

  • 1 hrnek uzeného tofu
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky

Postup

  • Do hrnce dáme zahřát olivový olej, vhodíme do něj oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli. Smažíme do zlatohněda.
  • Přihodíme očištění a najemno nasekaný česnek i kmín. Vaříme 1 minutu.
  • Přisypeme papriku, promícháme a přilijeme ocet s trochou vody. Odlepíme vše, co se nalepilo na pánev a vaříme asi 3 minutky.
  • Pak přidáme rajčatové pyré, majoránku i cukr. Zamícháme a necháme vařit 2 minuty.
  • Dolijeme zbytek vody, vhodíme nakrájené brambory, bobkové listy a bujon.
  • Osolíme, opepříme a přivedeme k varu na středním ohni. Vaříme zhruba 15 minut, až budou brambory vařené a získají jemnou strukturu.
  • Zatímco se bude guláš vařit, nakrájíme na proužky uzené tofu.
  • V pánvi zahřejeme olej, vložíme nakrájené tofu a smažíme do zlatohnědého odstínu.
  • Přilijeme sójovou omáčku a důkladně mícháme, aby se dostala na všechny kousky tofu.
  • Musíme dát pozor, aby se nám to nepřipálilo. V případě potřeby přilijeme trošku vody.
  • Podle chuti ještě můžeme přisolit, ale většinou to není potřeba, takže jen opepříme.
  • Hotový guláš rozdělíme do misky, přidáme osmažené tofu a k tomu přidáme plátek tmavého chleba.
Vydatný rakouský bramborový guláš s paprikou, majoránkou a tofu.
Zdroj: https://veganonboard.com/

Bramborová směs s hovězím masem

Jestli se vám zdá tenhle guláš trochu zvláštní, je to zbytečné. Hovězí dodá nezapomenutelnou a zcela jedinečnou chuť a brambory vyzdvihne na vyšší úroveň. Touto pochoutkou potěšíte své blízké i případné návštěvníky.

Ingredience:

  • 1 kg masa na steaky
  • Hrubá mořská sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř podle potřeby
  • 1 – 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/4 hrnku rajčatového protlaku
  • 2 lžíce maďarské sladké papriky
  • 1 lžička celého kmínu
  • 4 hrnky hovězího vývaru
  • 1 kg menších brambor

Na ozdobu:

  • Zakysaná smetana
  • Nasekaná čerstvá petržel

Postup

  • Maso nakrájíme na plátky/steaky. Cibuli očistíme a nasekáma na hrubší kousky. Steaky osolíme, opepříme a zatím odložíme stranou.
  • V hrnci zahřejeme olej a postupně na něm osmažíme všechny steaky z obou stran dokud nezhnědnou, cca 5 minut z každé strany.
  • Takto upravené steaky přeneseme na prkénko a nakrájíme na stejné velké kousky cca 1 x 2 cm.
  • Do hrnce dáme cibuli, ocet a za občasného míchání restujeme asi 5 minut, až bude cibule měkká.
  • Vmícháme rajčatový protlak s kořením a vaříme cca 1 minutu.
  • Přilijeme vývar, přihodíme oloupané a na kostky nakrájené brambory a přivedeme k mírnému varu.
  • Necháme vařit zhruba 30 minut. Jakmile budou brambory měkké, máme hotovo.
  • Nakrájené steaky přihodíme do hrnce i se šťávou, která z nich zůstala na prkénku.
  • Vaříme, aby se maso důkladně prohřálo. Dochutíme solí a pepřem.
  • Servírujeme ozdobené zakysanou smetanou a posypané petrželkou. Kdo chce, může ještě posypat čerstvě mletým pepřem.
Hovězí guláš s bramborem.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Sladká maďarská směs

Každý bramborový guláš je něčím jiný a mnohdy stačí použít jen jinou odrůdu brambor, aby chutnal úplně jinak. Tentokrát jsou to červené brambory, které se postarají o lahodný pokrm.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 800 g uzené klobásy
  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl podle chuti
  • 3/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 a 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 10 středně velkých červených brambor
  • 1 a 1/2 – 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 – 2 lžíce nasekané petržele

Postup

  • Klobásu nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nasekáme na jemné plátky.
  • Česnek očistíme a prolisujeme přes lis na česnek. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky cca 2 x 2 cm.
  • Připravíme si středně velký hrnec, dáme do něj rozehřát olej a když je horký, vložíme nakrájenou klobásu. Za stálého míchání necháme restovat několik minut, dokud nezískají zlatohnědý nádech.
  • Klobásu vyjmeme pomocí děrované lžíce z pánve a odložíme stranou.
  • Do hrnce dáme máslo, rozpustíme, vhodíme nakrájenou cibuli a necháme zkaramelizovat. Trvá to cca 5 – 7 minut a cibule by měla být zlatavá až zlatohnědá.
  • Přihodíme česnek, trochu soli, pepř, papriku, promícháme a restujeme, dokud nebude cítit česnekové aroma.
  • Potom přidáme nakrájené brambory, zalijeme kuřecím vývarem, zamícháme, zakryjeme poklicí a vaříme asi 15 minut na středním ohni.
  • Poklici necháme tak, aby mohla částečně utíkat pára a nezapomínáme občas promíchat.
  • Po patnácti minutách dáme poklici pryč a vaříme ještě dalších 10 minut. Brambory musí být jemné, měkké a trochu guláš zahustit.
  • Nakonec vrátíme zpět klobásu a promícháme. Podle chuti ještě osolíme.
  • Servírujeme ozdobené nasekanou petrželkou.

Tip: Můžeme ještě pokapat olivovým olejem a přidat přílohu v podobě čerstvého chleba či pečiva.

Luxusní sladký maďarský guláš z červených brambor.
Zdroj: https://thecozyapron.com/

Fazolový guláš s bramborem

Tato jednoduchá a chuťově oslnivá pochoutka vás zahřeje během chladných podzimních dní, ale i v průběhu tuhé zimy. Rychlá příprava je výhodou, pokud nemáme chuť na zdlouhavé vaření.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 čajové lžičky chilli prášku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 velká sladká červená paprika
  • 1 chilli paprička (ideálně odrůda Anaheim)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 kg brambor (nejlépe zlaté Yukon)
  • 1 hrnek vody z fazolí
  • 3 hrnky vařených barevných fazolí
  • 2 rajčata
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Šťáva z 1/2 limetky

Postup

  • Fazole uvaříme podle návodu a uschováme z nich 1 hrnek vody.
  • Cibuli, papriku i chilli papričku očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli pokud možno na jemnější.
  • Brambory velmi důkladně omyjeme, a i se slupkou rozkrojíme na kousky.
  • Na středním ohni zahřejeme hrnec, vlijeme olej a přihodíme cibuli, kmín i chilli prášek. Za stálého míchání smažíme asi 5 minut.
  • Přisypeme sladkou papriku, prolisovaný česnek a 1 lžičku soli. Vaříme dalších 5 minut.
  • Vmícháme brambory, zbývající 1/2 lžičku soli, promícháme, snížíme trochu teplotu, zaklopíme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut.
  • Poté přilijeme vodu z fazolí, případně ještě více, zakryjeme a vaříme, až dokud nebudou brambory měkké. Nesmí se rozvařit. Maximálně je vaříme 15 – 30 minut.
  • Pokud je v hrnci málo tekutiny, přilijeme ještě šťávu z fazolí nebo vodu, může to být i vývar, zkrátka co aktuálně máme po ruce.
  • Pomalu a opatrně vmícháme uvařené fazole a nakrájená rajčata. Zamícháme, zvýšíme trochu teplotu a přivedeme k varu.
  • Necháme odklopenou poklici a povaříme jen tak 5 minut.
  • Před servírováním ozdobíme šťávou z limetky, kousky černého pepře nebo třeba chilli práškem. Podáváme ještě horké.
Bramborovo-fazolový guláš pro podzimní dny.
Zdroj: https://www.washingtonpost.com/

Proč konzumovat brambory?

Možná, že to tak nevypadá, ale brambory obsahují řadu látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví, ať už jde o vitamíny či minerály. Podívejme se na ty nejdůležitější. Co v bramborách najdeme?

  • Draslík
  • Hořčík
  • Železo
  • Fosfor
  • Mangan
  • Jód
  • Vitamín C
  • Vitamíny skupiny B

Zároveň je dobré podotknout, ta v bramborách není obsažen téměř žádný tuk. Je to navíc vynikající zdroj antioxidantů. Ty jsou velmi účinnou zbraní proti negativnímu vlivu volných radikálů.

Rozdělení brambor

Podle odrůd

Kdyby je měl člověk vyjmenovat všechny, určitě by to zabralo hodně času, neboť v celosvětovém měřítku existuje více než 4 000 různých odrůd. V gastronomii se využívá jen zlomek těchto odrůd a jejich počet jde spíš do desítek. Uvedeme jen malý příklad odrůd.

Velmi rané odrůdy:

  • Belarosa
  • Colette
  • Corina
  • Impala
  • Magda
  • Monika
  • Red Sonia
  • Rosara

Rané brambory:

  • Adéla
  • Belana
  • Dali
  • Elfe
  • Esmee
  • Marabel
  • Larisa

Polorané brambory:

  • Agria
  • Antonia
  • Bernina
  • Concordia
  • Dominika
  • Laura
  • Red Anna

Podle období sklizně

Samozřejmě, že se pak ještě brambory dělí podle období sklizně na rané a pozdní. Pokud jde o rané brambory, tam jde o ty, které jsou sklizeny do 30. června a jejich doba zrání je v rozmezí od 90 – 120 dní. Zatímco pozdní brambory vyžadují na dozrání až 150 dní a sklízí se až po 30. červnu.

  • Velmi rané: 90 – 100 dní
  • Rané: 100 – 110 dní
  • Polorané: 110 – 120dní
  • Polopozdní a pozdní: nad 120 dní

Podle varného typu

  • Varný typ A – má hladkou slupku a lojovitou dužinu. Ta bývá žluté nebo žlutobílé barvy. Jejich tvar je protáhlý a je v nich jen minimální množství škrobu.

Je to skvělý typ pro vaření přímo ve slupce, ale i na přípravu bramborového salátu. Áčkové brambory si můžete dát i takzvaně na loupačku.

  • Varný typ B – maximálně univerzální typ brambor, který se perfektně restuje či smaží, hodí se na saláty i polévky a je super na oblíbené guláše. Rozhodně udělají radost i jako příloha. Jejich konzistence je polopevná.
  • Varný typ C – u tohoto typu je identifikace jednoduchá – drsná slupka, bílá dužina a moučnatost. Je běžné, že se po uvaření jednoduše rozpadnou.

Jsou vynikající na bramborovou kaši, ale také těsto na knedlíky a klasiku české kuchyně v podobě bramboráku. Neváhejte z nich připravit i hranolky a placky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X