Bramborový guláš – rychlý a snadný pokrm

Potřebujete připravit rychlé, teplé a poměrně levné jídlo s pikantní chutí?

Pak je řešením bramborový guláš, který tyto požadavky hravě splní.

Jednoduché a levné základní suroviny, možnost obměn, kdy se dají zpracovat i různé přebytky z ledničky nebo mrazničky a krátká doba přípravy teplého jídla. Podávat můžeme bez přílohy nebo jen s kouskem pečiva.

Bramborový guláš a základní suroviny

Základní suroviny jsou velmi jednoduché – brambory, dostatečné množství cibule, trochu tuku, mletá paprika, sůl a vývar nebo voda s masoxem. Z tohoto přehledu vyplývá, že se jedná o suroviny, které jsou většinou v domácnosti k dispozici, a pokud nejsou, tak není žádný problém je obstarat v nejbližší prodejně potravin.

1. Bramborový guláš s uzeninou

Místo masa se z časových důvodů do bramborového guláše využívá častěji uzenina. Hodí se špekáčky, párky i klobásy nebo měkké či polosuché salámy. Uzeninu jen nakrájíme na kostičky, kolečka nebo nudličky a v průběhu dušení brambor ji přidáme do guláše.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika nebo gulášové koření
  • středně velká cibule
  • uzenina – špekáčky, párky, klobásy, kabanos, měkký nebo polosuchý salám
  • tuk – sádlo nebo olej
  • strouhanka, chléb nebo jíška
  • kostka masoxu nebo vývar

POSTUP:

  1. V kastrolu si rozehřejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
  2. Zaprášíme mletou sladkou paprikou a krátce orestujeme společně s nakrájenými oloupanými brambory.
  3. Podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou masoxu, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou uzeninu.
  4. Vaříme do změknutí všech přísad.
  5. Můžeme podlét také černým pivem nebo červeným vínem.
  6. Vaříme doměkka a pak pokrm zahustíme – strouhaným chlebem, strouhankou, jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
  7. Guláš lze doplnit kečupem, zelenými natěmi nebo majoránkou.

Hotový recept na bramborový guláš s uzeninou

2. Bramborový guláš s masem

Do bramborového guláše můžeme přidat menší množství masa, a to třeba i masa již předem tepelně upraveného. Maso musíme dusit o něco déle než brambory, proto je dusíme před přidáním brambor. Použít se dá jakékoliv maso, ale abychom si zbytečně neprodlužovali přípravu, tak volíme spíše maso drůbeží nebo rybí. Do bramborového guláše můžeme přidat i kousek drůbežích jater, pak ale solíme až nakonec.

INGREDIENCE:

  • maso
  • brambory
  • sladká i pálivá paprika
  • pepř
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • jíška nebo chléb na zahuštění

POSTUP:

  1. Vezmeme kastrol a v něm rozpustíme tuk a orestujeme nakrájenou středně velkou cibuli.
  2. Zaprášíme sladkou i pálivou paprikou a přidáme nakrájené maso a budeme společně dusit.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Jak maso změkne, přidáme do guláše povařit brambory.
  5. Zahustíme – strouhaným chlebem, strouhankou, jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
  6. Na závěr dáme povařit pro dobrou chuť majoránku a česnek.

Hotový recept na bramborový guláš s masem

3. Bramborový guláš se zeleninou

Zelenina se hodí do bramborového guláše vždy. Především nešetříme cibulí, pro chuť přidáváme i několik stroužků česneku. Pak vycházíme z momentálních možností, protože přidávat můžeme například rajčata, papriky, na proužky nakrájenou kapustu nebo bílé i červené zelí, květák nebo brokolici, samozřejmě cuketu nebo některou z dýní, kořenovou zeleninu i například ředkvičky, pórek nebo lilek. Využít se dá i mražená nebo sterilovaná zeleninová směs.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • zelenina
  • cibule
  • mletá paprika či gulášové koření
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • vývar nebo kostka masoxu

POSTUP:

  1. V kastrolu si rozehřejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
  2. Zaprášíme sladkou paprikou a gulášovým kořením a krátce orestujeme společně s nakrájenými oloupanými brambory.
  3. Podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou masoxu, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou zeleninu.
  4. Vaříme do změknutí všech přísad.
  5. Dochutíme majoránkou nebo zelenými natěmi.

Hotový recept bramborový guláš se zeleninou

4. Bramborový guláš s houbami

Houbami se bramborový guláš vhodně doplní. Mohou to být jakékoliv měkčí houby. Využít tak můžeme nejen žampionů nebo hřibů, ale i jiných hub, jako jsou václavky nebo čirůvky. Pouze v případě, že houby potřebují delší dobu dušení než brambory, dusíme je předem.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • houby – žampiony, pravé hřiby, václavky, čirůvky
  • cibule
  • mletá paprika nebo gulášové koření
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • jíška nebo chléb na zahuštění
  • vývar nebo kostka bujónu

POSTUP:

  1. Vezmeme kastrol a v něm rozpustíme tuk a orestujeme nakrájenou středně velkou cibuli.
  2. Zaprášíme sladkou paprikou a Přidáme nakrájené houby a dusíme.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zahustíme – strouhaným chlebem, strouhankou, jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
  5. Dochutíme majoránkou a česnekem.

Hotový recept bramborový guláš s houbami

Kromě uvedených ingrediencí můžeme do bramborového guláše přidat i trochu vařených nebo sterilovaných fazolí, ke konci pak přidat půlky nebo na kostičky nakrájená vařená vejce.

I tak jednoduché jídlo jako je bramborový guláš můžeme oživit při podávání. Guláš můžeme posypat strouhaným sýrem nebo strouhaným křenem, posypat ho kostičkami vařených vajec, vložit lžíci kysané smetany, osmažit na něj kostičky uzeniny nebo připravit sázené vejce.

Bramborový guláš je rychlým a přitom i chutným pokrmem, při jehož přípravě nestrávíme v kuchyni zbytečně moc času. Vyzkoušejte také jiné recepty na bezmasé guláše.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *