Skvělé a jednoduché recepty s bramborami

Bez brambor bychom se v naší kuchyni jen stěží obešli. Přestože rostlina pochází z Jižní Ameriky, u nás rychle zdomácněla. V Čechách se brambory začaly pěstovat po třicetileté válce, v 17. století, a tvoří základ mnoha jídel – ať již se jedná o přílohu nebo hlavní chod. Zajímavý je samotný název suroviny, rostlina k nám totiž byla dovezena z Branibor, a od toho bylo odvozeno slovo brambor.

Brambory jsou k dostání po celý rok. Na jaře využíváme brambory rané, které jsou obvykle menší, a není třeba je loupat. Pro přípravu knedlíků a různých těst jsou vhodnější brambory moučnější.

Brambory obsahují:

  • sytící škroby
  • vitamin C
  • vitamin B
  • draslík
  • vysoké množství vody
  • jen malé množství tuku

Mezi základní úpravu brambor patří vaření ve vodě či v páře. Aby se zachovalo co nejvíce vitaminů a prospěšných látek, vaříme často brambory ve slupce. U brambor, které jsou déle skladované je ale naopak vhodnější slupku odstranit, tvoří se v ní škodlivý solanin.

Vyzkoušejte následující recepty, kde brambory tvoří základní surovinu.

1. Recept na brambory – letní bramborový salát

Na salátu si pochutnáte v parném létě, ale potěší i v průběhu zimy.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 200 g rajčat
  • 2 lžíce lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme do mísy
  2. Přidáme cibuli nakrájenou na drobná kolečka.
  3. Rajčata nakrájíme a také dáme do mísy.
  4. Lučinu smícháme s majonézou a citronovou šťávou.
  5. Salát promícháme se zálivkou a posypeme čerstvou pažitkou.
  6. Podáváme vychlazené.

Hotový recept na skvělá bramborový salát

2. Recept na brambory – babiččiny bramborové placky

Tradiční recept na placky, které zastoupí i hlavní jídlo.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
  4.  Rozehřejeme si pánev s olejem.
  5. Smažíme dozlatova z obou stran.
  6. Podáváme.

Hotový recept na výtečné bramborové placky

Tip: Placky jsou skvělé i na sladko, v tom případě však dáme do těsta méně soli.

3. Recept na brambory – klasické zapečené brambory

Zapečené brambory si zamiluje každý.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 1 plechovka hrášku
  • 2 mrkve
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 300 g šunky (popř. jiný měkký salám)
  • 4 vejce
  • 1 smetana na vaření
  • 300 g tvrdého sýry

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Brambory, cibuli a zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme.
  3. Přidáme pokrájenou šunku.
  4. Vložíme do zapékací misky.
  5. Vejce rozšleháme, přidáme smetanu a osolíme.
  6. Vmícháme i nastrouhaný sýr.
  7. Brambory zalijeme.
  8. Pečeme přibližně 30 minut.
  9. Podáváme s nakládanými okurkami.

Hotový recept na chutné zapečené brambory

Tip: Podívejte se na zdravotní přínos brambor.

Zkuste tyto recepty

Zeleninový salát sterilovaný.

Zeleninový salát s kuskusem

Zeleninový hrnec s uzeninou.

Zeleninová pizza

4. Recept na brambory – snadné bramborové knedlíky

Každá holka, co se motá v kuchyni, by měla bramborové knedlíky minimálně 1× za život připravit.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 125 g hrubé mouky
  • 25 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • ocet (na vaření brambor)

POSTUP

  1. Brambory necháme vychladnout.
  2. Brambory nastrouháme a dáme do mísy.
  3. Vmícháme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto.
  4. Vytvarujeme knedlíky.
  5. Hrnec s vodou přivedeme k varu.
  6. Přidáme trochu octa a osolíme.
  7. Knedlíky vaříme přibližně 15 min.
  8. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší bramborové knedlíky

5. Recept na brambory – trampský bramborový guláš

S bramborovým gulášem budete mít pocit, že je vám opět 10 let a jste u babičky na chatě.

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 200 g měkkého salámu nebo párků
  • 1 cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olej

POSTUP

  1. Rozehřejeme si kastrol s olejem.
  2. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli.
  3. Zasypeme paprikou.
  4. Přidáme brambory pokrájené na kostičky.
  5. Přelijeme vodou a dusíme doměkka.
  6. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
  7. Přisypeme salám nebo párek.
  8. Ještě 5 minut povaříme a podáváme.

Hotový recept na skvělý bramborový guláš

6. Recept na brambory – šťouchané brambory s cibulkou

Příloha, kterou si vždycky půjdete přidat.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova.
  2. Smetanu ohřejeme.
  3. Brambory zpracujeme šťouchadlem.
  4. Přidáme cibulku a vmícháme smetanu.
  5. Dochutíme solí.
  6. Podáváme.

Hotový recept na vynikající šťouchané brambory

7. Recept na brambory – poctivá bramborová polévka

Skvělá bramboračka na zahřátí žaludku.

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvé petrželky

POSTUP

  1. Brambory a ostatní zeleninu oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  2. Na másle orestujeme cibuli a česnek.
  3. Přidáme ostatní zeleninu.
  4. Zaprášíme hladkou moukou.
  5. Zalijeme vodou.
  6. Přidáme brambory a houby.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  9. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Hotový recept na poctivou bramborovou polévku

Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na úpravu brambor.

Vhodným doplňkem k bramborovým receptům je zeleninový salát.

Rané brambory není třeba po uvaření loupat, slupka si uchovává řadu vitaminů. Ušetříme si tak trochu práce.

Vyzkoušejte také brambory plněné masem.

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 6 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *