Bez brambor bychom se v naší kuchyni jen stěží obešli. Přestože rostlina pochází z Jižní Ameriky, u nás rychle zdomácněla.
Brambory jsou k dostání po celý rok. Na jaře využíváme brambory rané, které jsou obvykle menší, a není třeba je loupat. Pro přípravu knedlíků a různých těst jsou vhodnější brambory moučnější.
Mezi základní úpravu brambor patří vaření ve vodě či v páře. Aby se zachovalo co nejvíce vitaminů a prospěšných látek, vaříme často brambory ve slupce.
Vyzkoušejte následující recepty, kde brambory tvoří základní surovinu.
Letní bramborový salát
Na salátu si pochutnáte v parném létě, ale potěší i v průběhu zimy.
INGREDIENCE
- 500 g uvařených brambor
- 200 g rajčat
- 2 lžíce lučiny
- 1 lžíce majonézy
- 1 červená cibule
- 1 lžíce citronové šťávy
- hrst nasekané pažitky
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme do mísy
- Přidáme cibuli nakrájenou na drobná kolečka.
- Rajčata nakrájíme a také dáme do mísy.
- Lučinu smícháme s majonézou a citronovou šťávou.
- Salát promícháme se zálivkou a posypeme čerstvou pažitkou.
- Podáváme vychlazené.
Objevte podobné tipy
Babiččiny bramborové placky
Tradiční recept na placky, které zastoupí i hlavní jídlo.
INGREDIENCE
- 500 g uvařených brambor
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
- Rozehřejeme si pánev s olejem.
- Smažíme dozlatova z obou stran.
- Podáváme.
Tip: Vyzkoušejte si placky na pánvičce Tescoma. Jakou z této recenze byste si vybrali vy?
Klasické zapečené brambory
Zapečené brambory si zamiluje každý.
INGREDIENCE
- 500 g uvařených brambor
- 1 plechovka hrášku
- 2 mrkve
- 4 rajčata
- 3 cibule
- 300 g šunky (popř. jiný měkký salám)
- 4 vejce
- 1 smetana na vaření
- 300 g tvrdého sýry
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Brambory, cibuli a zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme.
- Přidáme pokrájenou šunku.
- Vložíme do zapékací misky.
- Vejce rozšleháme, přidáme smetanu a osolíme.
- Vmícháme i nastrouhaný sýr.
- Brambory zalijeme.
- Pečeme přibližně 30 minut.
- Podáváme s nakládanými okurkami.
Snadné bramborové knedlíky
Každá holka, co se motá v kuchyni, by měla bramborové knedlíky minimálně jednou za život připravit.
INGREDIENCE
- 500 g uvařených brambor
- 125 g hrubé mouky
- 25 g dětské krupičky
- 1 vejce
- špetka soli
- ocet (na vaření brambor)
POSTUP
- Brambory necháme vychladnout.
- Brambory nastrouháme a dáme do mísy.
- Vmícháme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto.
- Vytvarujeme knedlíky.
- Hrnec s vodou přivedeme k varu.
- Přidáme trochu octa a osolíme.
- Knedlíky vaříme přibližně 15 min.
- Podáváme.
Trampský bramborový guláš
S bramborovým gulášem budete mít pocit, že je vám opět 10 let a jste u babičky na chatě.
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 200 g měkkého salámu nebo párků
- 1 cibule
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej
POSTUP
- Rozehřejeme si kastrol s olejem.
- Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli.
- Zasypeme paprikou.
- Přidáme brambory pokrájené na kostičky.
- Přelijeme vodou a dusíme doměkka.
- Dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
- Přisypeme salám nebo párek.
- Ještě 5 minut povaříme a podáváme.
Šťouchané brambory s cibulkou
Příloha, kterou si vždycky půjdete přidat.
INGREDIENCE
- 500 g uvařených brambor
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
POSTUP
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova.
- Smetanu ohřejeme.
- Brambory zpracujeme šťouchadlem.
- Přidáme cibulku a vmícháme smetanu.
- Dochutíme solí.
- Podáváme.
Poctivá bramborová polévka
Skvělá bramboračka na zahřátí žaludku.
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 hrnku sušených hub
- kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé petrželky
POSTUP
- Brambory a ostatní zeleninu oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- Na másle orestujeme cibuli a česnek.
- Přidáme ostatní zeleninu.
- Zaprášíme hladkou moukou.
- Zalijeme vodou.
- Přidáme brambory a houby.
- Vaříme doměkka.
- Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na úpravu brambor.
Vhodným doplňkem k bramborovým receptům je zeleninový salát.
Vyzkoušejte také naše oblíbené plněné bramborové knedlíky.