Skvělé a jednoduché recepty s bramborami

Bez brambor bychom se v naší kuchyni jen stěží obešli. Přestože rostlina pochází z Jižní Ameriky, u nás rychle zdomácněla. V Čechách se brambory začaly pěstovat po třicetileté válce, v 17. století, a tvoří základ mnoha jídel – ať již se jedná o přílohu nebo hlavní chod. Zajímavý je samotný název suroviny, rostlina k nám totiž byla dovezena z Branibor, a od toho bylo odvozeno slovo brambor.

Brambory jsou k dostání po celý rok. Na jaře využíváme brambory rané, které jsou obvykle menší, a není třeba je loupat. Pro přípravu knedlíků a různých těst jsou vhodnější brambory moučnější.

Brambory obsahují:

  • sytící škroby
  • vitamin C
  • vitamin B
  • draslík
  • vysoké množství vody
  • jen malé množství tuku

Mezi základní úpravu brambor patří vaření ve vodě či v páře. Aby se zachovalo co nejvíce vitaminů a prospěšných látek, vaříme často brambory ve slupce. U brambor, které jsou déle skladované je ale naopak vhodnější slupku odstranit, tvoří se v ní škodlivý solanin.

Vyzkoušejte následující recepty, kde brambory tvoří základní surovinu.

1. Recept na brambory – letní bramborový salát

Na salátu si pochutnáte v parném létě, ale potěší i v průběhu zimy.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 200 g rajčat
  • 2 lžíce lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme do mísy
  2. Přidáme cibuli nakrájenou na drobná kolečka.
  3. Rajčata nakrájíme a také dáme do mísy.
  4. Lučinu smícháme s majonézou a citronovou šťávou.
  5. Salát promícháme se zálivkou a posypeme čerstvou pažitkou.
  6. Podáváme vychlazené.

Hotový recept na skvělá bramborový salát

2. Recept na brambory – babiččiny bramborové placky

Tradiční recept na placky, které zastoupí i hlavní jídlo.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
  4.  Rozehřejeme si pánev s olejem.
  5. Smažíme dozlatova z obou stran.
  6. Podáváme.

Hotový recept na výtečné bramborové placky

Tip: Placky jsou skvělé i na sladko, v tom případě však dáme do těsta méně soli.

3. Recept na brambory – klasické zapečené brambory

Zapečené brambory si zamiluje každý.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 1 plechovka hrášku
  • 2 mrkve
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 300 g šunky (popř. jiný měkký salám)
  • 4 vejce
  • 1 smetana na vaření
  • 300 g tvrdého sýry

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Brambory, cibuli a zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme.
  3. Přidáme pokrájenou šunku.
  4. Vložíme do zapékací misky.
  5. Vejce rozšleháme, přidáme smetanu a osolíme.
  6. Vmícháme i nastrouhaný sýr.
  7. Brambory zalijeme.
  8. Pečeme přibližně 30 minut.
  9. Podáváme s nakládanými okurkami.

Hotový recept na chutné zapečené brambory

Tip: Podívejte se na zdravotní přínos brambor.

4. Recept na brambory – snadné bramborové knedlíky

Každá holka, co se motá v kuchyni, by měla bramborové knedlíky minimálně 1× za život připravit.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 125 g hrubé mouky
  • 25 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • ocet (na vaření brambor)

POSTUP

  1. Brambory necháme vychladnout.
  2. Brambory nastrouháme a dáme do mísy.
  3. Vmícháme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto.
  4. Vytvarujeme knedlíky.
  5. Hrnec s vodou přivedeme k varu.
  6. Přidáme trochu octa a osolíme.
  7. Knedlíky vaříme přibližně 15 min.
  8. Podáváme.

Hotový recept na nejlepší bramborové knedlíky

5. Recept na brambory – trampský bramborový guláš

S bramborovým gulášem budete mít pocit, že je vám opět 10 let a jste u babičky na chatě.

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 200 g měkkého salámu nebo párků
  • 1 cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olej

POSTUP

  1. Rozehřejeme si kastrol s olejem.
  2. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli.
  3. Zasypeme paprikou.
  4. Přidáme brambory pokrájené na kostičky.
  5. Přelijeme vodou a dusíme doměkka.
  6. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
  7. Přisypeme salám nebo párek.
  8. Ještě 5 minut povaříme a podáváme.

Hotový recept na skvělý bramborový guláš

6. Recept na brambory – šťouchané brambory s cibulkou

Příloha, kterou si vždycky půjdete přidat.

INGREDIENCE

  • 500 g uvařených brambor
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova.
  2. Smetanu ohřejeme.
  3. Brambory zpracujeme šťouchadlem.
  4. Přidáme cibulku a vmícháme smetanu.
  5. Dochutíme solí.
  6. Podáváme.

Hotový recept na vynikající šťouchané brambory

7. Recept na brambory – poctivá bramborová polévka

Skvělá bramboračka na zahřátí žaludku.

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvé petrželky

POSTUP

  1. Brambory a ostatní zeleninu oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  2. Na másle orestujeme cibuli a česnek.
  3. Přidáme ostatní zeleninu.
  4. Zaprášíme hladkou moukou.
  5. Zalijeme vodou.
  6. Přidáme brambory a houby.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  9. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Hotový recept na poctivou bramborovou polévku

Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na úpravu brambor.

Vhodným doplňkem k bramborovým receptům je zeleninový salát.

Rané brambory není třeba po uvaření loupat, slupka si uchovává řadu vitaminů. Ušetříme si tak trochu práce.

Vyzkoušejte také brambory plněné masem.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *