Bez brambor bychom se v naší kuchyni jen stěží obešli.
V současné době u nás existuje nespočet receptů z brambor a ty nejlepší jsme vybrali právě zde pro vás.
Vyzkoušejte je a uvidíte, že si pochutnáte!
Francouzské brambory
Neboli gratinované brambory, je francouzská klasika, známá také jako brambory Dauphinoise, se vyrábí s jemně nakrájenými bramborami, smetanou, máslem a sýrem s nádechem čerstvého tymiánu.
Co budeme potřebovat
- 375 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla, rozpuštěného
- 1,25 kg brambor
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 250 g sýra gruyere (nebo mozzarelly)
- 2 lžičky lístků tymiánu
Postup
- Do mísy dejte máslo, smetanu a česnek. Míchejte, dokud se nespojí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
- 1/3 brambor rozložte do zapékací mísy, poté přelijte 1/3 smetanové směsi, posypte 1/3 soli, pepře a tymiánu. Posypeme 190 g sýra.
- Opakujte pro druhou a třetí vrstvu, ale nekončete sýrem na horní vrstvě (bude přidán později).
- Přikryjte víkem nebo alobalem a pečte 1 hodinu 15 minut, nebo dokud nejsou brambory uprostřed měkké.
- Odstraňte alobal, navrch dejte sýr.
- Pečte dalších 10 až 15 minut dozlatova a bublinek.

Bramborové knedlíky
Knedlíky z brambor, stejně jako houskové, jsou naprostým základem české kuchyně.
Co budeme potřebovat
- 900 g brambor, uvařené se slupkou, vychladlé
- 390 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička soli
Postup
- Brambory uvařte den předem se slupkou a nechte je přes noc úplně vychladnout.
- Před přípravou bramborového těsta dejte na sporák hrnec s lehce osolenou vodou a přiveďte jí k varu.
- Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno na ručním struhadle.
- Přidejte mouku, bramborový škrob, vejce a sůl.
- Suroviny zpracujeme na bramborové těsto.
- Trochu mouky si nechte stranou, abyste si do ní mohli ponořit ruce, kdyby se těsto příliš lepilo.
- Těsto rozdělte na stejné díly. Každý rozválejte na pomoučené pracovní ploše na válec o tloušťce 5-7 cm.
- Připravené knedlíky ihned vložíme do mírně vroucí vody.
- Knedlíky vaříme 20-25 minut.
- Po uvaření knedlíky opatrně vyjmeme z hrnce.
- Pokud knedlíky nepodáváte hned, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby povrch nevysychal.
Pokud si chcete udělat plněné bramborové knedlíky, potom bramborové těsto rozdělte na 4 části a rozválejte je na placičku, kam do jejich prostředka přidáte například kostičky uzeného masa, nebo cibulku atd.
Z těsta vytvoříte kuličku, aby se náplň obalila, a vaříte 10 – 12 minut v mírně vroucí vodě.
Z bramborového těsta lze uvařit i sladké plněné knedlíky, inspirujte se v našich receptech!

Letní bramborový salát
Na salátu si pochutnáte v parném létě, ale potěší i v průběhu zimy.
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařených brambor
- 200 g rajčat
- 2 lžíce lučiny
- 1 lžíce majonézy
- 1 červená cibule
- 1 lžíce citronové šťávy
- hrst nasekané pažitky
- sůl
- pepř
Postup
- Brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme do mísy
- Přidáme cibuli nakrájenou na drobná kolečka.
- Rajčata nakrájíme a také dáme do mísy.
- Lučinu smícháme s majonézou a citronovou šťávou.
- Salát promícháme se zálivkou a posypeme čerstvou pažitkou.
- Podáváme vychlazené.
K bramborovému salátu si můžete připravit jeden z těchto skvělých receptů na řízek!

Babiččiny bramborové placky
Tradiční recept na placky, které zastoupí i hlavní jídlo.
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařených brambor
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- olej na smažení
Postup
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
- Rozehřejeme si pánev s olejem.
- Smažíme dozlatova z obou stran.
- Podáváme.
Vyzkoušejte si placky na pánvičce Tescoma. Jakou z této recenze byste si vybrali vy?

Klasické zapečené brambory
Zapečené brambory si zamiluje každý.
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařených brambor
- 1 plechovka hrášku
- 2 mrkve
- 4 rajčata
- 3 cibule
- 300 g šunky (popř. jiný měkký salám)
- 4 vejce
- 1 smetana na vaření
- 300 g tvrdého sýry
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Brambory, cibuli a zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme.
- Přidáme pokrájenou šunku.
- Vložíme do zapékací misky.
- Vejce rozšleháme, přidáme smetanu a osolíme.
- Vmícháme i nastrouhaný sýr.
- Brambory zalijeme.
- Pečeme přibližně 30 minut.
- Podáváme s nakládanými okurkami.
Zapečené brambory můžete oživit brokolicí, uzeným masem, kuřecím masem nebo jiným masem dle vašeho výběru.

Objevte podobné tipy
Trampský bramborový guláš
S bramborovým gulášem budete mít pocit, že je vám opět 10 let a jste u babičky na chatě.
Co budeme potřebovat
- 500 g brambor
- 200 g měkkého salámu nebo párků
- 1 cibule
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej
Postup
- Rozehřejeme si kastrol s olejem.
- Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli.
- Zasypeme paprikou.
- Přidáme brambory pokrájené na kostičky.
- Přelijeme vodou a dusíme doměkka.
- Dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
- Přisypeme salám nebo párek.
- Ještě 5 minut povaříme a podáváme.
Další recepty na guláš s brambory najdete v našem článku!

Šťouchané brambory s cibulkou
Příloha, kterou si vždycky půjdete přidat.
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařených brambor
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
Postup
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova.
- Smetanu ohřejeme.
- Brambory zpracujeme šťouchadlem.
- Přidáme cibulku a vmícháme smetanu.
- Dochutíme solí.
- Podáváme.

Poctivá bramborová polévka
Skvělá bramboračka na zahřátí žaludku.
Co budeme potřebovat
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 hrnku sušených hub
- kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé petrželky
Postup
- Brambory a ostatní zeleninu oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- Na másle orestujeme cibuli a česnek.
- Přidáme ostatní zeleninu.
- Zaprášíme hladkou moukou.
- Zalijeme vodou.
- Přidáme brambory a houby.
- Vaříme doměkka.
- Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Americké brambory
K přípravě těchto křupavých brambor s nadýchaným a dokonalým vnitřkem potřebujete jen pánev a pokličku.
Co budeme potřebovat
- 500 g brambor
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- černý pepř
- jemně nasekané čerstvé bylinky (1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu)
- 1 lžíce másla
Postup
- Brambory nakrájejte na kostičky nebo měsíčky.
- Zahřejte 2 lžíce rostlinného oleje na pánvi.
- Přidejte brambory a dochuťte 1/2 lžičky soli.
- Přikryjte poklicí a vařte, dokud brambory nezměknou asi 20 minut.
- Mezitím si nadrobno nasekejte bylinku dle vlastního výběru.
- Odkryjte a brambory otočte.
- Dochuťte zbývající 1/2 lžičky soli a mletým pepřem.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a vařte odkryté, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouvejte podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
- Přidejte bylinku a podle potřeby 1 lžíci nesoleného másla a vařte za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.
Zkuste i hranolky ze sladkých brambor! Jak na to se dozvíte v našem receptu!
Nejrychlejším způsobem, jak si připravit hranolky je ve fritéze. Jaká je ta nejlepší se dočtete v naší recenzi na fritovací hrnce.

Bramborová pomazánka na chlebíčky
Jednoduchá a neotřelá pomazánka z brambor a česneku, která se skvěle hodí na slavnostní chlebíčky.
Co budeme potřebovat
- 450 g brambor, oloupané a nakrájené
- sůl
- 85 g celých blanšírovaných mandlí
- 4 až 6 středních stroužků česneku
- 90 ml plus 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a/nebo čerstvé citronové šťávy
- 180 ml extra panenského olivového oleje
- petržel, na ozdobu
- chléb k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Brambory nakrájené na kostky přiveďte v osolené vodě k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud nebudou uvařené, 10 až 15 minut.
- Mezitím v kuchyňském robotu smíchejte mandle, česnek, 30 ml studené vody a vinný ocet a/nebo citronovou šťávu.
- Zpracovávejte, dokud se česnek a mandle nezredukují na pastu. Dochutíme solí.
- Brambory rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na pečicí papír a přendejte do trouby, dokud se přebytečná vlhkost neodpaří a povrch brambor nebude suchý, asi 6 minut.
- Rozmačkejte brambory ve velké míse šťouchadlem.
- Vmíchejte olivový olej a mandlovo-česnekovou směs, dokud se důkladně nespojí.
- Dochuťte solí, ozdobte petrželkou a ihned podávejte s teplou pitou nebo chlebem.
Další tradiční i netradiční pomazánky z brambor najdete v našich receptech!

Typy brambor a jak je použít v kuchyni
Pečené: Odrůda Russet Burbank jsou klasikou na pečení, ale lze upéct jakékoli jiné brambory.
Polévka: Do polévky použijte voskové brambory (malé bílé nebo červené brambory), protože si zachovají svůj tvar.
Hranolky: Většina hranolků se vyrábí z červenohnědých brambor.
Bramboráky nebo placky: Russet Burbank jsou také ideální, protože drží pohromadě lépe než voskové odrůdy.
Kaše: Škrobové (červenohnědé) tvoří nejnadýchanější bramborovou kaši, ale lze použít jakoukoliv libovolnou odrůdu.
Bramborový salát: Voskové odrůdy jsou nejlepší, protože se nerozpadají.