10 perfektních receptů s bramborami, které vás nesmí minout! Jaký vyzkoušíte jako první?

Bez brambor bychom se v naší kuchyni jen stěží obešli.

V současné době u nás existuje nespočet receptů z brambor a ty nejlepší jsme vybrali právě zde pro vás.

Vyzkoušejte je a uvidíte, že si pochutnáte!

Francouzské brambory

Neboli gratinované brambory, je francouzská klasika, známá také jako brambory Dauphinoise, se vyrábí s jemně nakrájenými bramborami, smetanou, máslem a sýrem s nádechem čerstvého tymiánu.

Co budeme potřebovat

  • 375 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla, rozpuštěného
  • 1,25 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 250 g sýra gruyere (nebo mozzarelly)
  • 2 lžičky lístků tymiánu

Postup

  • Do mísy dejte máslo, smetanu a česnek. Míchejte, dokud se nespojí.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • 1/3 brambor rozložte do zapékací mísy, poté přelijte 1/3 smetanové směsi, posypte 1/3 soli, pepře a tymiánu. Posypeme 190 g sýra.
  • Opakujte pro druhou a třetí vrstvu, ale nekončete sýrem na horní vrstvě (bude přidán později).
  • Přikryjte víkem nebo alobalem a pečte 1 hodinu 15 minut, nebo dokud nejsou brambory uprostřed měkké.
  • Odstraňte alobal, navrch dejte sýr.
  • Pečte dalších 10 až 15 minut dozlatova a bublinek.
Vrstvené brambory zapečené s jemným sýrem.
Zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Bramborové knedlíky

Knedlíky z brambor, stejně jako houskové, jsou naprostým základem české kuchyně.

Co budeme potřebovat

  • 900 g brambor, uvařené se slupkou, vychladlé
  • 390 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli

Postup

  • Brambory uvařte den předem se slupkou a nechte je přes noc úplně vychladnout.
  • Před přípravou bramborového těsta dejte na sporák hrnec s lehce osolenou vodou a přiveďte jí k varu.
  • Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno na ručním struhadle.
  • Přidejte mouku, bramborový škrob, vejce a sůl.
  • Suroviny zpracujeme na bramborové těsto.
  • Trochu mouky si nechte stranou, abyste si do ní mohli ponořit ruce, kdyby se těsto příliš lepilo.
  • Těsto rozdělte na stejné díly. Každý rozválejte na pomoučené pracovní ploše na válec o tloušťce 5-7 cm.
  • Připravené knedlíky ihned vložíme do mírně vroucí vody.
  • Knedlíky vaříme 20-25 minut.
  • Po uvaření knedlíky opatrně vyjmeme z hrnce.
  • Pokud knedlíky nepodáváte hned, potřete je trochou rozpuštěného sádla, aby povrch nevysychal.

Pokud si chcete udělat plněné bramborové knedlíky, potom bramborové těsto rozdělte na 4 části a rozválejte je na placičku, kam do jejich prostředka přidáte například kostičky uzeného masa, nebo cibulku atd.
Z těsta vytvoříte kuličku, aby se náplň obalila, a vaříte 10 – 12 minut v mírně vroucí vodě.

Z bramborového těsta lze uvařit i sladké plněné knedlíky, inspirujte se v našich receptech!

Letní bramborový salát

Na salátu si pochutnáte v parném létě, ale potěší i v průběhu zimy.

Co budeme potřebovat

  • 500 g uvařených brambor
  • 200 g rajčat
  • 2 lžíce lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme do mísy
  2. Přidáme cibuli nakrájenou na drobná kolečka.
  3. Rajčata nakrájíme a také dáme do mísy.
  4. Lučinu smícháme s majonézou a citronovou šťávou.
  5. Salát promícháme se zálivkou a posypeme čerstvou pažitkou.
  6. Podáváme vychlazené.

K bramborovému salátu si můžete připravit jeden z těchto skvělých receptů na řízek!

Čerstvé brambory obalené v majonéze s bylinkami.
Zdroj: julieseatsandtreats.com

Babiččiny bramborové placky

Tradiční recept na placky, které zastoupí i hlavní jídlo.

Co budeme potřebovat

  • 500 g uvařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
  4.  Rozehřejeme si pánev s olejem.
  5. Smažíme dozlatova z obou stran.
  6. Podáváme.

Vyzkoušejte si placky na pánvičce Tescoma. Jakou z této recenze byste si vybrali vy?

Smažené placičky ze strouhaných brambor s majonézou.
Zdroj: jocooks.com

Klasické zapečené brambory

Zapečené brambory si zamiluje každý.

Co budeme potřebovat

  • 500 g uvařených brambor
  • 1 plechovka hrášku
  • 2 mrkve
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 300 g šunky (popř. jiný měkký salám)
  • 4 vejce
  • 1 smetana na vaření
  • 300 g tvrdého sýry

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Brambory, cibuli a zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme.
  3. Přidáme pokrájenou šunku.
  4. Vložíme do zapékací misky.
  5. Vejce rozšleháme, přidáme smetanu a osolíme.
  6. Vmícháme i nastrouhaný sýr.
  7. Brambory zalijeme.
  8. Pečeme přibližně 30 minut.
  9. Podáváme s nakládanými okurkami.

Zapečené brambory můžete oživit brokolicí, uzeným masem, kuřecím masem nebo jiným masem dle vašeho výběru.

Kuřecí maso se zeleninou a brambory.
Zdroj: jocooks.com

Trampský bramborový guláš

S bramborovým gulášem budete mít pocit, že je vám opět 10 let a jste u babičky na chatě.

Co budeme potřebovat

  • 500 g brambor
  • 200 g měkkého salámu nebo párků
  • 1 cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olej

Postup

  1. Rozehřejeme si kastrol s olejem.
  2. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli.
  3. Zasypeme paprikou.
  4. Přidáme brambory pokrájené na kostičky.
  5. Přelijeme vodou a dusíme doměkka.
  6. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
  7. Přisypeme salám nebo párek.
  8. Ještě 5 minut povaříme a podáváme.

Další recepty na guláš s brambory najdete v našem článku!

Jemný ochucený guláš s bramborami a bylinkami.
Zdroj: lilvienna.com

Šťouchané brambory s cibulkou

Příloha, kterou si vždycky půjdete přidat.

Co budeme potřebovat

  • 500 g uvařených brambor
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Postup

  1. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova.
  2. Smetanu ohřejeme.
  3. Brambory zpracujeme šťouchadlem.
  4. Přidáme cibulku a vmícháme smetanu.
  5. Dochutíme solí.
  6. Podáváme.
Jemné brambory promačkané s česnekem a cibulí.
Zdroj: cookingclassy.com

Poctivá bramborová polévka

Skvělá bramboračka na zahřátí žaludku.

Co budeme potřebovat

  • 500 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvé petrželky

Postup

  1. Brambory a ostatní zeleninu oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  2. Na másle orestujeme cibuli a česnek.
  3. Přidáme ostatní zeleninu.
  4. Zaprášíme hladkou moukou.
  5. Zalijeme vodou.
  6. Přidáme brambory a houby.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  9. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Talíř plný lahodné polévky s opraženou slaninou.
Zdroj: greenhealthycooking.com

Americké brambory

K přípravě těchto křupavých brambor s nadýchaným a dokonalým vnitřkem potřebujete jen pánev a pokličku.

Co budeme potřebovat

  • 500 g brambor
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • černý pepř
  • jemně nasekané čerstvé bylinky (1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu)
  • 1 lžíce másla

Postup

  • Brambory nakrájejte na kostičky nebo měsíčky.  
  • Zahřejte 2 lžíce rostlinného oleje na pánvi.
  • Přidejte brambory a dochuťte 1/2 lžičky soli.
  • Přikryjte poklicí a vařte, dokud brambory nezměknou asi 20 minut.
  • Mezitím si nadrobno nasekejte bylinku dle vlastního výběru.
  • Odkryjte a brambory otočte.
  • Dochuťte zbývající 1/2 lžičky soli a mletým pepřem.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou a vařte odkryté, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouvejte podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
  • Přidejte bylinku a podle potřeby 1 lžíci nesoleného másla a vařte za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.

Zkuste i hranolky ze sladkých brambor! Jak na to se dozvíte v našem receptu!
Nejrychlejším způsobem, jak si připravit hranolky je ve fritéze. Jaká je ta nejlepší se dočtete v naší recenzi na fritovací hrnce.

Dozlatova opečené brambory.
Zdroj: seriouseats.com

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Jednoduchá a neotřelá pomazánka z brambor a česneku, která se skvěle hodí na slavnostní chlebíčky.

Co budeme potřebovat

  • 450 g brambor, oloupané a nakrájené
  • sůl
  • 85 g celých blanšírovaných mandlí
  • 4 až 6 středních stroužků česneku
  • 90 ml plus 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a/nebo čerstvé citronové šťávy
  • 180 ml extra panenského olivového oleje
  • petržel, na ozdobu
  • chléb k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Brambory nakrájené na kostky přiveďte v osolené vodě k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud nebudou uvařené, 10 až 15 minut.
  • Mezitím v kuchyňském robotu smíchejte mandle, česnek, 30 ml studené vody a vinný ocet a/nebo citronovou šťávu.
  • Zpracovávejte, dokud se česnek a mandle nezredukují na pastu. Dochutíme solí.
  • Brambory rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na pečicí papír a přendejte do trouby, dokud se přebytečná vlhkost neodpaří a povrch brambor nebude suchý, asi 6 minut.
  • Rozmačkejte brambory ve velké míse šťouchadlem.
  • Vmíchejte olivový olej a mandlovo-česnekovou směs, dokud se důkladně nespojí.
  • Dochuťte solí, ozdobte petrželkou a ihned podávejte s teplou pitou nebo chlebem.

Další tradiční i netradiční pomazánky z brambor najdete v našich receptech!

Miska plná krémové pomazánky s pitou.
Zdroj: seriouseats.com

Typy brambor a jak je použít v kuchyni

Pečené: Odrůda Russet Burbank jsou klasikou na pečení, ale lze upéct jakékoli jiné brambory.

Polévka: Do polévky použijte voskové brambory (malé bílé nebo červené brambory), protože si zachovají svůj tvar.

Hranolky: Většina hranolků se vyrábí z červenohnědých brambor.

Bramboráky nebo placky: Russet Burbank jsou také ideální, protože drží pohromadě lépe než voskové odrůdy.

Kaše: Škrobové (červenohnědé) tvoří nejnadýchanější bramborovou kaši, ale lze použít jakoukoliv libovolnou odrůdu.

Bramborový salát: Voskové odrůdy jsou nejlepší, protože se nerozpadají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X