Sladké recepty s bramborami na několik způsobů! Jako od babičky

Brambory nemusíte podávat pouze jako přílohu k masu.

Výborné jsou také recepty na brambory na sladko.

Zkuste tradiční sladké knedlíky, ale i netradiční batátový koláč!

Sladké bramborové placky a lívanečky

Výbornou úpravou brambor na sladko jsou různé placky nebo lívanečky. Do těsta již nepřidáváme žádné koření a málo ho solíme. Placky můžeme opékat na tuku nebo na sucho.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 250 g hladká mouka
  • 3 vejce
  • dle chuti – povidla, marmeláda, strouhaná jablka
  • 125 g cukr moučka
  • sůl

Postup

  1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
  2. Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
  3. Pak přidáme hladkou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
  4. Z těsta tvoříme placky, které smažíme na tuku na pánvi.
  5. Hotové placky mažeme dle zvyklostí buď povidly, sladkým tvarohem nebo strouhanými jablky.

Ke zdravějšímu smažení můžete vyzkoušet, jak se pracuje na pánvích s keramickým povrchem.

Do křupava vypečené bramborové lívanečky se sladkým dipem.
Zdroj: cookingforkeeps.com

Plněné bramborové knedlíky švestkami

Pro českou kuchyni jsou typické různé variace ovocných knedlíků. Většina z nás má přelom letních prázdnin a začátek září spojený se švestkami. Zkuste tento recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta.

Co budeme potřebovat

  • ca. 500 g vařených brambor ve slupce
  • 300 g celozrnné špaldová mouka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce M
  • 3,5 g soli
  • Švestky

Postup

  • Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  • Přidáme mouku, sůl a celé vejce.
  • Všechny ingredience smícháme a důkladně prohněteme.
  • Těsto necháme krátce odstát (asi 5 minut).
  • Jakmile umyjete a vypeckujete švestky, ihned je zabalte do těsta a vytvarujte knedlíky.
  • Vařte je v mírně osolené vodě 7-8 minut.
  • Knedlíky se tradičně dochucují mletým mákem, cukrem a rozpuštěným máslem.
  • Ale možná je i skořice, jogurt, hrudkovitý tvaroh nebo zakysaná smetana.

Inspirujte se i dalšími recepty na sladké plněné knedlíky!

Sladké bramborové knedlíčky plněné celou švestkou.
Zdroj: lilvienna.com

Škubánky

Vyzkoušeným receptem jsou i bramborové škubánky, které s oblibou připravovaly už naše prababičky. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 300 g polohrubá mouka
  • mák
  • cukr moučka
  • máslo

Postup

  1. Na škubánky si uvaříme oloupané brambory.
  2. Vodu částečně slijeme.
  3. Brambory rozšťoucháme na kaši.
  4. Vařečkou do nich uděláme několik děr a zasypeme moukou.
  5. Zakryjeme a necháme propařit.
  6. Pak umícháme hladkou kaši.
  7. Z kaše vykrajujeme lžící malé kousky, které pečeme buď na pánvi, nebo na plechu v troubě.
  8. Škubánky sypeme mákem smíchaným s cukrem a mastíme máslem.

Ale pokud chcete spíše slané pokrmy z brambor, zkuste oblíbené tradiční bramboráky.

Bramborové noky s cukrem a mákem.
Zdroj: bonvivani.sk

Koláč ze sladkých brambor

Zaměřte pozornost na tento batátový koláč. Krémové brambory se krásně hodí na náplň, která je obalená v drobivém křehkém těstě

Co budeme potřebovat

  • 500 g sladkých brambor
  • 320 g listového těsta
  • 125 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • strouhání muškátového oříšku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkové pasty

Postup

  • Celé, neloupané batáty vařte 30 minut, dokud nebudou velmi měkké.
  • Dobře sceďte a nechte 10 minut vychladnout, poté oloupejte.
  • Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
  • Rozválíme křehké těsto a vyložíme jím 23 cm formu na dort.
  • Vyložte ji pečicím papírem a naplňte fazolemi a pečte 20 minut.
  • Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 5 minut.
  • Oloupané batáty vyklopte do velké mísy s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory úplně do hladka.
  • Přidejte cukr, mléko, vejce, koření a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí a nebude hladké.
  • Batátovou náplň vyklopte do formy a povrch uhlaďte stěrkou.
  • Pečte 50–55 minut, dokud těsto a povrch koláče nezezlátnou a střed neztuhne.
Talířek s kouskem sladkého batátového koláče.
Zdroj: simplylakita.com

Kde se vzaly sladké brambory?

Batáty jsou jedním z nejstarších druhů zeleniny, kterou lidstvo zná.

Vědci se domnívají, že byly pěstovány ve Střední Americe již před tisíci lety. Jejich první výskyt se datuje do roku 750 př. v peruánských záznamech.

Do Evropy je poprvé přivezl Kryštof Kolumbus, který je objevil na své cestě v roce 1492. Zelenina se mu zalíbila natolik, že si ji při čtvrté cestě odvezl domů, aby ji pěstoval v Evropě.

Protože sladké brambory byly ve Španělsku velmi oblíbené, španělští dobyvatelé je vzali na cesty, a tak je španělští námořníci v 16. století přivezli do Číny a v 17. a 18. století se batáty rozšířili po Asii, Africe a Latinské Americe.

Proslavily se nejen jako zdroj potravy, ale také jako zdroj škrobu a alkoholu. K popularitě batátů přispěla i jejich nenáročnost na pěstování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X