Brambory nemusíte podávat pouze jako přílohu k masu.
Výborné jsou také recepty na brambory na sladko.
Zkuste tradiční sladké knedlíky, ale i netradiční batátový koláč!
Sladké bramborové placky a lívanečky
Výbornou úpravou brambor na sladko jsou různé placky nebo lívanečky. Do těsta již nepřidáváme žádné koření a málo ho solíme. Placky můžeme opékat na tuku nebo na sucho.
Co budeme potřebovat
- 1 kg brambor
- 250 g hladká mouka
- 3 vejce
- dle chuti – povidla, marmeláda, strouhaná jablka
- 125 g cukr moučka
- sůl
Postup
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
- Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
- Pak přidáme hladkou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
- Z těsta tvoříme placky, které smažíme na tuku na pánvi.
- Hotové placky mažeme dle zvyklostí buď povidly, sladkým tvarohem nebo strouhanými jablky.
Ke zdravějšímu smažení můžete vyzkoušet, jak se pracuje na pánvích s keramickým povrchem.

Plněné bramborové knedlíky švestkami
Pro českou kuchyni jsou typické různé variace ovocných knedlíků. Většina z nás má přelom letních prázdnin a začátek září spojený se švestkami. Zkuste tento recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta.
Co budeme potřebovat
- ca. 500 g vařených brambor ve slupce
- 300 g celozrnné špaldová mouka
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce M
- 3,5 g soli
- Švestky
Postup
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku, sůl a celé vejce.
- Všechny ingredience smícháme a důkladně prohněteme.
- Těsto necháme krátce odstát (asi 5 minut).
- Jakmile umyjete a vypeckujete švestky, ihned je zabalte do těsta a vytvarujte knedlíky.
- Vařte je v mírně osolené vodě 7-8 minut.
- Knedlíky se tradičně dochucují mletým mákem, cukrem a rozpuštěným máslem.
- Ale možná je i skořice, jogurt, hrudkovitý tvaroh nebo zakysaná smetana.
Inspirujte se i dalšími recepty na sladké plněné knedlíky!

Objevte podobné tipy
Škubánky
Vyzkoušeným receptem jsou i bramborové škubánky, které s oblibou připravovaly už naše prababičky. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá.
Co budeme potřebovat
- 1 kg brambor
- 300 g polohrubá mouka
- mák
- cukr moučka
- máslo
Postup
- Na škubánky si uvaříme oloupané brambory.
- Vodu částečně slijeme.
- Brambory rozšťoucháme na kaši.
- Vařečkou do nich uděláme několik děr a zasypeme moukou.
- Zakryjeme a necháme propařit.
- Pak umícháme hladkou kaši.
- Z kaše vykrajujeme lžící malé kousky, které pečeme buď na pánvi, nebo na plechu v troubě.
- Škubánky sypeme mákem smíchaným s cukrem a mastíme máslem.
Ale pokud chcete spíše slané pokrmy z brambor, zkuste oblíbené tradiční bramboráky.

Koláč ze sladkých brambor
Zaměřte pozornost na tento batátový koláč. Krémové brambory se krásně hodí na náplň, která je obalená v drobivém křehkém těstě
Co budeme potřebovat
- 500 g sladkých brambor
- 320 g listového těsta
- 125 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 150 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- strouhání muškátového oříšku
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkové pasty
Postup
- Celé, neloupané batáty vařte 30 minut, dokud nebudou velmi měkké.
- Dobře sceďte a nechte 10 minut vychladnout, poté oloupejte.
- Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
- Rozválíme křehké těsto a vyložíme jím 23 cm formu na dort.
- Vyložte ji pečicím papírem a naplňte fazolemi a pečte 20 minut.
- Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 5 minut.
- Oloupané batáty vyklopte do velké mísy s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory úplně do hladka.
- Přidejte cukr, mléko, vejce, koření a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí a nebude hladké.
- Batátovou náplň vyklopte do formy a povrch uhlaďte stěrkou.
- Pečte 50–55 minut, dokud těsto a povrch koláče nezezlátnou a střed neztuhne.

Kde se vzaly sladké brambory?
Batáty jsou jedním z nejstarších druhů zeleniny, kterou lidstvo zná.
Vědci se domnívají, že byly pěstovány ve Střední Americe již před tisíci lety. Jejich první výskyt se datuje do roku 750 př. v peruánských záznamech.
Do Evropy je poprvé přivezl Kryštof Kolumbus, který je objevil na své cestě v roce 1492. Zelenina se mu zalíbila natolik, že si ji při čtvrté cestě odvezl domů, aby ji pěstoval v Evropě.
Protože sladké brambory byly ve Španělsku velmi oblíbené, španělští dobyvatelé je vzali na cesty, a tak je španělští námořníci v 16. století přivezli do Číny a v 17. a 18. století se batáty rozšířili po Asii, Africe a Latinské Americe.
Proslavily se nejen jako zdroj potravy, ale také jako zdroj škrobu a alkoholu. K popularitě batátů přispěla i jejich nenáročnost na pěstování.