Brambory nemusíte podávat pouze jako přílohu k masu.
Výbornou alternativou jsou také brambory upravené na sladko.
Připravili jsme pro vás několik receptů na sladké pokrmy s brambory, které vařily už naše prababičky.
Bramborové sladké placky a lívanečky
Výbornou úpravou brambor na sladko jsou různé placky nebo lívanečky. Do těsta již nepřidáváme žádné koření a málo ho solíme. Placky můžeme opékat na tuku nebo na sucho.
INGREDIENCE
- brambory
- hladká mouka
- vejce
- dle chuti – povidla, marmeláda, strouhaná jablka
- cukr moučka
- sůl
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
- Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
- Pak přidáme hladkou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
- Z těsta tvoříme placky, které smažíme na tuku na pánvi.
- Hotové placky mažeme dle zvyklostí buď povidly, sladkým tvarohem nebo strouhanými jablky.
Bramborové taštičky
Obdobou placek z brambor jsou bramborové taštičky, které vytváříme také z brambor vařených ve slupce.
INGREDIENCE
- brambory
- hrubá mouka
- vejce
- sůl
- povidla
- skořice
- mák
- máslo
- cukr
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka.
- Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.
- Pak přidáme hrubou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme tužší těsto.
- Na vále těsto vyválíme a vykrajujeme čtverečky, které plníme povidly.
- Vytvarujeme taštičky, které vaříme v horké osolené vodě.
- Hotové taštičky sypeme cukrem se skořicí nebo mákem a mastíme máslem.
Objevte podobné tipy
Škubánky
Vyzkoušeným receptem jsou i bramborové škubánky, které s oblibou připravovaly už naše prababičky. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá.
INGREDIENCE
- brambory
- polohrubá mouka
- mák
- cukr moučka
- máslo
POSTUP
- Na škubánky si uvaříme oloupané brambory.
- Vodu částečně slijeme.
- Brambory rozšťoucháme na kaši.
- Vařečkou do nich uděláme několik děr a zasypeme moukou.
- Zakryjeme a necháme propařit.
- Pak umícháme hladkou kaši.
- Z kaše vykrajujeme lžící malé kousky, které pečeme buď na pánvi nebo na plechu v troubě.
- Škubánky sypeme mákem smíchaným s cukrem a mastíme máslem.
Bramborový strouhanec
Poněkud netradiční je příprava strouhance z brambor, přesto i na tomto pokrmu si můžete pochutnat.
INGREDIENCE
- brambory
- mouka
- mléko
- vejce
- jablka nebo hrušky
- tuk na vymaštění plechu
POSTUP
- Syrové brambory nastrouháme na nudličky.
- Smícháme s moukou, mlékem a vejcem.
- Vmícháme plátky jablek nebo hrušek.
- Hmotu dáme do tukem vymazaného pekáčku.
- V troubě upečeme do červena.
Sladký nákyp z brambor
Tomuto sladkému pokrmu z brambor se krajově říká také třesenec. Jak sám název napovídá, bude se jednat je o nadýchané a kypré jídlo, které se vám na jazyku jen rozplyne.
INGREDIENCE
- brambory
- mouka
- vejce
- jablka
- cukr
- skořice
- máslo
POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce.
- Oloupeme a nastrouháme na nudličky, které jemně smícháme s moukou a vejcem tak, aby hmota zůstala co nejvíce sypká.
- Pak bramborovou hmotu skládáme do vymazaného pekáčku a prokládáme strouhanými jablky smíchanými s cukrem a skořicí.
- Každou vrstvu pokapeme máslem.
- Po zapečení nákyp zalijeme rozšlehanými vejci a upečeme do červena.
V našem článku jsme vás seznámili s tím, že brambory jsou výbornou výchozí surovinou pro řadu sladkých pokrmů, kterými ozvláštníme náš jídelníček.
Přesně tak, jak do dělávaly už v minulosti naše prababičky. Brambory můžeme vařit ve slupce nebo oloupané a připravovat z nich škubánky, taštičky, placky nebo nákypy.
A pokud chcete spíše slané pokrmy z brambor, zkuste oblíbené tradiční bramboráky.