Ochutnejte vynikající recepty na sladké rohlíky, které si můžete připravit pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Jestli jste doposud neochutnali recepty na bratislavské rohlíčky, pak to rozhodně musíte napravit.

Mají velmi jemnou lahodnou chuť, jsou křupavé a doslova se rozplývají na jazyku.

Můžete je připravit prakticky kdykoliv, ať už chystáte občerstvení pro dětskou oslavu, na Velikonoce nebo klidně o Vánocích.

Překvapte své blízké a naservírujte jim sladké pohoštění, po kterém se jen zapráší. Uvidíte, že vás budou milovat.

Pravé bratislavské rohlíčky

Bajgle, jak se těmto rohlíčkům také říká, jsou ideálním pohoštěním například k odpolední kávě, nebo třeba ráno ke kakau. Mají skvělou chuť a nikdy nezůstanete jen u jednoho kousku. Vynikající jsou i recepty na svatomartinské rohlíčky, které rovněž nemusí být připravovány pouze ve svátečním období.

Ingredience:

Těsto:

  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 1 lžička moučkového cukru a hladké mouky na zaprášení
  • 350 g proseté polohrubé mouky (pokud nemáme, dáme 250 g hladké mouky smíchané se 100 g hrubé mouky)
  • Špetka mořské soli
  • 50 g prosetého moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného nesoleného másla

Na makovou náplň (na první 1/3 těsta):

  • 100 g mletého máku
  • 20 g prosetého moučkového cukru
  • 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 20 g másla
  • 20 ml mléka
  • Hrst sušených rozinek namočených v horké vodě smíchané s rumem

Na kaštanovou náplň (na druhou 1/3 těsta):

  • 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
  • 10 g másla
  • 10 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 – 2 lžíce rumu

Na ořechovou náplň (na třetí 1/3 těsta):

  • 100 g vlašských ořechů
  • 25 g rozinek namočených v tmavém rumu
  • 40 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce mléka

Na dohotovení:

  • 1 celé vejce na potření
  • 2 – 3 lžíce čerstvého nesoleného másla na potření

Postup:

Příprava těsta

  • Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme vlažné mléko, přisypeme droždí a 1 lžičku cukru. Promícháme, poprášíme trochou mouky a dáme na 15 minut odstát na teplé místo.
  • Mezitím do velké mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zamícháme a nakonec přilijeme kvásek.
  • Uhněteme hladké těsto, které by nemělo být ani moc lepkavé, ani příliš hutné.
  • Vytvarujeme z něj kouli, dáme do mísy, posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 a 1/2 hodiny.

Příprava makové náplně:

  • Do malé hluboké pánve dáme mletý mák, oba druhy cukru, citronovou kůru, šťávu, máslo a mléko.
  • Zahřejte na středním ohni a mícháme, dokud nebude mít náplň velmi hladkou texturu.
  • Přidáme rozinky a necháme chvíli vychladnout. Než budeme náplň používat, uložíme jí do chladu.

Příprava kaštanové náplně:

  • Kaštany dáme do nádoby mixéru, přihodíme máslo, moučkový i vanilkový cukr a rozmixujeme.
  • Přilijeme smetanu na šlehání a mixujeme, až má náplň hladkou konzistenci. Přidáme rum a dochutíme.
  • Správná náplň nesmí být moc řídká, ale ani hustá. Dáme do lednice vychladit, než budeme plnit rohlíčky.
  • Příprava ořechové náplně
  • Do malé mísy dáme vlašské ořechy, cukr, citronovou kůru a mléko. Mícháme nejlépe stěrkou, dokud nezískáme hladkou texturu.
  • Vmícháme rozinky a dáme do chladničky.

Rohlíčky:

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem.
  • Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 3 stejně velké díly. Dva díly dáme zpět do chladu a třetí díl vyválíme na tvar obdélníků, ze kterého vykrájíme nožem nebo rádýlkem trojúhelníčky.
  • Vezmeme makovou náplň a rozdělíme na jednotlivé trojúhelníčky. Od široké strany opatrně srolujeme až ke špičce a vytvarujeme do písmene C.
  • Takhle zpracujeme i zbývající dva díly těsta a kaštanovou i ořechovou náplň.
  • Naskládáme na jednotlivé plechy podle druhu a necháme ještě zhruba 10 minut kynout. Poté rohlíčky ještě rukama trochu roztáhneme, aby byly větší a o něco tenčí.
  • Poté všechny rohlíčky potřeme žloutkem, který rozmícháme s trochou vody. Necháme zaschnout.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až bude povrch zlatavě hnědý. Vyjmeme z trouby, přendáme opatrně na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Nakonec potřeme rozpuštěným máslem. Stejný postup platí pro všechny 3 druhy náplně.
Luxusní bratislavské rolky plněné chutnou náplní.
Zdroj: https://culinarytalks.com

Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní   

Sladká tečka po dobrém obědě nebo dobrůtka na rodinnou oslavu. Tohle pečivo se hodí o svátcích i ve všední dny. Mák i ořechy jsou oblíbenou příchutí a zamiluje si je opravdu úplně každý.

Ingredience:

Na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g čerstvého nesoleného másla
  • 80 g krystalového cukru
  • 1 hrnek teplého mléka
  • 5 lžičeksušeného droždí
  • 1 lžička medu
  • 2 vejce

Ořechová náplň:

  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce tmavého rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Horké mléko podle potřeby

Maková náplň:

  • 200 mletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • Horkou vodu dle potřeby

Na potření:

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce mléka

Postup

  • Ohřejeme mléko, přidáme droždí i med a mícháme, dokud se oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minut odležet na teplém místě.
  • Ostatní suroviny dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubší konzistenci podobnou drobence na koláč.
  • Přidáme hotový kvásek a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy/nádoby.
  • Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu. Mezitím se pustíme do přípravy náplně.
  • Suroviny na ořechovou náplň kromě mléka dáme do mísy a začneme míchat. Pomalu přiléváme mléko, aby byla náplň hustší, ale zase ne až moc tuhá, zároveň však nesmí být řídká, aby nevytékala z rohlíčků ven.
  • Těsto dáme na pomoučenou plochu a rozválíme na velký obdélník. Pokud máme menší vál, rozdělíme těsto na dvě části a vyválíme každou zvlášť.
  • Když bude těsto hodně lepit, posypeme větším množstvím mouky.
  • Rozdělte obdélník na pruhy o šířce cca 10–12 cm po celé délce. Podél celého dlouhého okraje navrstvěte u každého pruhu náplň a poté srolujte jako roládu.
  • Nakrájejte na stejně široké kusy, zhruba tak 10 cm na šířku a spojte u všech válečků okraje, aby nevytekla náplň a vytvarujte do písmene C:
  • Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutky smíchanými s mlékem a cukrem.
  • Necháme ještě 30–40 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Pečeme cca 15–20 minut, záleží na troubě. Rohlíčky musí získat zlatavou až světle hnědou barvu.
  • Po upečení je necháme vychladnout. Kdo chce, tak může ještě rohlíčky po vychladnutí pocukrovat, ale vynikající jsou i jen tak.
Vynikající bratislavské rožky s plňkou.
Zdroj: https://petragregorova.com

Bratislavské rohlíčky bez kynutí

Jestli vás honí mlsná a nevíte co upéct, ale máte chuť na něco s náplní, zkuste toto vynikající sladké pečivo, které chutná úžasně. Jeho příprava je maximálně jednoduchá a výsledek potěší nejen vás, ale i vaše blízké.

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g margarínu na pečení
  • 350 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/4 lžičky soli

Na náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g mletého máku
  • 70 g krystalového cukru
  • 1 lžička vody

Na potření:

  • Rozpuštěné máslo
  • 2 žloutky

Postup

  • Nejdříve začneme tím, že si připravíme náplň.
  • Do hrnce dáme vodu s cukrem, přivedeme k varu a přidáme mleté ​​vlašské ořechy s mákem.
  • Poté odstavíme a necháme vychladnout.
  • Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Pomocí válečku rozválíme těsto na pomoučené desce, dokud nebude tenké asi 0,5 cm.
  • Z těsta vykrajujeme malé čtverečky a do každého dáme trochu náplně.
  • Srolujeme, okraje přitlačíme k sobě a zahneme tak, aby rohlíček vypadal jako písmenko C.
  • Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem a poté ještě žloutky, tak dosáhneme toho, že budou krásně zlaté.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pečeme zhruba 10–15 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a posypeme cukrem.

Tip: Pokud nemáme ořechy, můžeme je nahradit švestkovými povidly.

Báječné a dokonale jemné rohlíky z těsta bez kvasnic.
Zdroj: https://www.yumecipe.co

Sladké rohlíky plněné mákem a rozinkami

Každý recept na bratislavské rohlíčky je něčím unikátní. Tento například vyniká naprosto luxusní makovou náplní. Přestože už tu rohlíčky plněné touto nádivkou máte, tyhle jsou úplně jiné a chuť je zcela odlišná.

Ingredience:

Na těsto:

  • 510 g hladké mouky
  • 510 g polohrubé mouky
  • 2 kostky čerstvého droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g změklého margarínu na pečení
  • 220 ml teplého plnotučného mléka

Na náplň:

  • 1 kg mletého máku
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • Nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst nasekaných mandlí
  • Trochu mléka (pokud bude náplň moc hutná)

Na potření:

  • 4 žloutky

Postup

  • Droždí rozdrobíme do misky, zalijeme teplým mlékem, promícháme a necháme 10 minut odstát na teplém místě.
  • Do mísy prosejeme oba druhy mouky i s moučkovým cukrem, přidáme sůl, margarín, droždí s mlékem a vypracujeme hladké těsto.
  • Zakryjeme čistou utěrkou a necháme 20 – 30 minut kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.
  • Mák nasypeme do pánve nebo hrnce, zalijeme vodou a za stálého míchání vaříme, aby se odpařila veškerá tekutina.
  • Přendáme do misky, necháme chvilku vychladnout a poté vmícháme moučkový cukr, vanilkový cukr i extrakt, rum, citronovou kůru a v případě potřeby trochu mléka, pokud se nám bude zdát náplň až moc hutná.
  • Nakonec přihodíme rozinky, nasekané mandle a naposledy důkladně promícháme.
  • Těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme na plát o tloušťce 0,5 mm, ze kterého vykrájíme čtverce o velikosti 12 x 12 cm.
  • Na střed každého čtverečku položíme kus náplně a srolujeme podobně jako croissant. Oba konce přitlačíme k sobě a otočíme nahoru.
  • Rozšleháme žloutek, každý rohlíček jim potřeme a necháme na chladném místě, kde je průvan 15 minut zaschnout.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vymažeme máslem, případně můžeme použít i pečící papír.
  • Zaschlé rohlíčky naskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 10 – 14 minut, dokud nezezlátnou.
Bratislavské makové croissanty.
Zdroj: https://www.food.com

Co jsou Bratislavské rohlíčky?

Dnes se většinou připravují až na Vánoce, ale v dřívějších dobách to bylo pečivo, které se peklo po celý rok. Svou slávu zažily už v době, kdy se ještě hlavnímu městu Slovenska Bratislavě říkávalo Prešpurk, což bylo za dob Rakousko-Uherska. Co je pro toto cukroví/pečivo charakteristické, je nepřekonatelná vůně másla, jemná struktura těsta a skvělá nádivka.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X