Jestli jste doposud neochutnali recepty na bratislavské rohlíčky, pak to rozhodně musíte napravit.
Mají velmi jemnou lahodnou chuť, jsou křupavé a doslova se rozplývají na jazyku.
Můžete je připravit prakticky kdykoliv, ať už chystáte občerstvení pro dětskou oslavu, na Velikonoce nebo klidně o Vánocích.
Překvapte své blízké a naservírujte jim sladké pohoštění, po kterém se jen zapráší. Uvidíte, že vás budou milovat.
Pravé bratislavské rohlíčky
Bajgle, jak se těmto rohlíčkům také říká, jsou ideálním pohoštěním například k odpolední kávě, nebo třeba ráno ke kakau. Mají skvělou chuť a nikdy nezůstanete jen u jednoho kousku. Vynikající jsou i recepty na svatomartinské rohlíčky, které rovněž nemusí být připravovány pouze ve svátečním období.
Ingredience:
Těsto:
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
- 1 lžička moučkového cukru a hladké mouky na zaprášení
- 350 g proseté polohrubé mouky (pokud nemáme, dáme 250 g hladké mouky smíchané se 100 g hrubé mouky)
- Špetka mořské soli
- 50 g prosetého moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného nesoleného másla
Na makovou náplň (na první 1/3 těsta):
- 100 g mletého máku
- 20 g prosetého moučkového cukru
- 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
- 20 g másla
- 20 ml mléka
- Hrst sušených rozinek namočených v horké vodě smíchané s rumem
Na kaštanovou náplň (na druhou 1/3 těsta):
- 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
- 10 g másla
- 10 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání
- 1 – 2 lžíce rumu
Na ořechovou náplň (na třetí 1/3 těsta):
- 100 g vlašských ořechů
- 25 g rozinek namočených v tmavém rumu
- 40 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce mléka
Na dohotovení:
- 1 celé vejce na potření
- 2 – 3 lžíce čerstvého nesoleného másla na potření
Postup:
Příprava těsta
- Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme vlažné mléko, přisypeme droždí a 1 lžičku cukru. Promícháme, poprášíme trochou mouky a dáme na 15 minut odstát na teplé místo.
- Mezitím do velké mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zamícháme a nakonec přilijeme kvásek.
- Uhněteme hladké těsto, které by nemělo být ani moc lepkavé, ani příliš hutné.
- Vytvarujeme z něj kouli, dáme do mísy, posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 a 1/2 hodiny.
Příprava makové náplně:
- Do malé hluboké pánve dáme mletý mák, oba druhy cukru, citronovou kůru, šťávu, máslo a mléko.
- Zahřejte na středním ohni a mícháme, dokud nebude mít náplň velmi hladkou texturu.
- Přidáme rozinky a necháme chvíli vychladnout. Než budeme náplň používat, uložíme jí do chladu.
Příprava kaštanové náplně:
- Kaštany dáme do nádoby mixéru, přihodíme máslo, moučkový i vanilkový cukr a rozmixujeme.
- Přilijeme smetanu na šlehání a mixujeme, až má náplň hladkou konzistenci. Přidáme rum a dochutíme.
- Správná náplň nesmí být moc řídká, ale ani hustá. Dáme do lednice vychladit, než budeme plnit rohlíčky.
- Příprava ořechové náplně
- Do malé mísy dáme vlašské ořechy, cukr, citronovou kůru a mléko. Mícháme nejlépe stěrkou, dokud nezískáme hladkou texturu.
- Vmícháme rozinky a dáme do chladničky.
Rohlíčky:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem.
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 3 stejně velké díly. Dva díly dáme zpět do chladu a třetí díl vyválíme na tvar obdélníků, ze kterého vykrájíme nožem nebo rádýlkem trojúhelníčky.
- Vezmeme makovou náplň a rozdělíme na jednotlivé trojúhelníčky. Od široké strany opatrně srolujeme až ke špičce a vytvarujeme do písmene C.
- Takhle zpracujeme i zbývající dva díly těsta a kaštanovou i ořechovou náplň.
- Naskládáme na jednotlivé plechy podle druhu a necháme ještě zhruba 10 minut kynout. Poté rohlíčky ještě rukama trochu roztáhneme, aby byly větší a o něco tenčí.
- Poté všechny rohlíčky potřeme žloutkem, který rozmícháme s trochou vody. Necháme zaschnout.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až bude povrch zlatavě hnědý. Vyjmeme z trouby, přendáme opatrně na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Nakonec potřeme rozpuštěným máslem. Stejný postup platí pro všechny 3 druhy náplně.

Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní
Sladká tečka po dobrém obědě nebo dobrůtka na rodinnou oslavu. Tohle pečivo se hodí o svátcích i ve všední dny. Mák i ořechy jsou oblíbenou příchutí a zamiluje si je opravdu úplně každý.
Ingredience:
Na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 200 g čerstvého nesoleného másla
- 80 g krystalového cukru
- 1 hrnek teplého mléka
- 5 lžičeksušeného droždí
- 1 lžička medu
- 2 vejce
Ořechová náplň:
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce tmavého rumu
- 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Horké mléko podle potřeby
Maková náplň:
- 200 mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- Horkou vodu dle potřeby
Na potření:
- 2 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce mléka
Postup
- Ohřejeme mléko, přidáme droždí i med a mícháme, dokud se oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minut odležet na teplém místě.
- Ostatní suroviny dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubší konzistenci podobnou drobence na koláč.
- Přidáme hotový kvásek a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy/nádoby.
- Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu. Mezitím se pustíme do přípravy náplně.
- Suroviny na ořechovou náplň kromě mléka dáme do mísy a začneme míchat. Pomalu přiléváme mléko, aby byla náplň hustší, ale zase ne až moc tuhá, zároveň však nesmí být řídká, aby nevytékala z rohlíčků ven.
- Těsto dáme na pomoučenou plochu a rozválíme na velký obdélník. Pokud máme menší vál, rozdělíme těsto na dvě části a vyválíme každou zvlášť.
- Když bude těsto hodně lepit, posypeme větším množstvím mouky.
- Rozdělte obdélník na pruhy o šířce cca 10–12 cm po celé délce. Podél celého dlouhého okraje navrstvěte u každého pruhu náplň a poté srolujte jako roládu.
- Nakrájejte na stejně široké kusy, zhruba tak 10 cm na šířku a spojte u všech válečků okraje, aby nevytekla náplň a vytvarujte do písmene C:
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutky smíchanými s mlékem a cukrem.
- Necháme ještě 30–40 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Pečeme cca 15–20 minut, záleží na troubě. Rohlíčky musí získat zlatavou až světle hnědou barvu.
- Po upečení je necháme vychladnout. Kdo chce, tak může ještě rohlíčky po vychladnutí pocukrovat, ale vynikající jsou i jen tak.

Objevte podobné tipy
Bratislavské rohlíčky bez kynutí
Jestli vás honí mlsná a nevíte co upéct, ale máte chuť na něco s náplní, zkuste toto vynikající sladké pečivo, které chutná úžasně. Jeho příprava je maximálně jednoduchá a výsledek potěší nejen vás, ale i vaše blízké.
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g margarínu na pečení
- 350 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1/4 lžičky soli
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g mletého máku
- 70 g krystalového cukru
- 1 lžička vody
Na potření:
- Rozpuštěné máslo
- 2 žloutky
Postup
- Nejdříve začneme tím, že si připravíme náplň.
- Do hrnce dáme vodu s cukrem, přivedeme k varu a přidáme mleté vlašské ořechy s mákem.
- Poté odstavíme a necháme vychladnout.
- Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Pomocí válečku rozválíme těsto na pomoučené desce, dokud nebude tenké asi 0,5 cm.
- Z těsta vykrajujeme malé čtverečky a do každého dáme trochu náplně.
- Srolujeme, okraje přitlačíme k sobě a zahneme tak, aby rohlíček vypadal jako písmenko C.
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem a poté ještě žloutky, tak dosáhneme toho, že budou krásně zlaté.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pečeme zhruba 10–15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a posypeme cukrem.
Tip: Pokud nemáme ořechy, můžeme je nahradit švestkovými povidly.

Sladké rohlíky plněné mákem a rozinkami
Každý recept na bratislavské rohlíčky je něčím unikátní. Tento například vyniká naprosto luxusní makovou náplní. Přestože už tu rohlíčky plněné touto nádivkou máte, tyhle jsou úplně jiné a chuť je zcela odlišná.
Ingredience:
Na těsto:
- 510 g hladké mouky
- 510 g polohrubé mouky
- 2 kostky čerstvého droždí
- 1/4 lžičky soli
- 150 g moučkového cukru
- 300 g změklého margarínu na pečení
- 220 ml teplého plnotučného mléka
Na náplň:
- 1 kg mletého máku
- 500 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce rumu
- Nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 2 hrnky vody
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst nasekaných mandlí
- Trochu mléka (pokud bude náplň moc hutná)
Na potření:
- 4 žloutky
Postup
- Droždí rozdrobíme do misky, zalijeme teplým mlékem, promícháme a necháme 10 minut odstát na teplém místě.
- Do mísy prosejeme oba druhy mouky i s moučkovým cukrem, přidáme sůl, margarín, droždí s mlékem a vypracujeme hladké těsto.
- Zakryjeme čistou utěrkou a necháme 20 – 30 minut kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.
- Mák nasypeme do pánve nebo hrnce, zalijeme vodou a za stálého míchání vaříme, aby se odpařila veškerá tekutina.
- Přendáme do misky, necháme chvilku vychladnout a poté vmícháme moučkový cukr, vanilkový cukr i extrakt, rum, citronovou kůru a v případě potřeby trochu mléka, pokud se nám bude zdát náplň až moc hutná.
- Nakonec přihodíme rozinky, nasekané mandle a naposledy důkladně promícháme.
- Těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme na plát o tloušťce 0,5 mm, ze kterého vykrájíme čtverce o velikosti 12 x 12 cm.
- Na střed každého čtverečku položíme kus náplně a srolujeme podobně jako croissant. Oba konce přitlačíme k sobě a otočíme nahoru.
- Rozšleháme žloutek, každý rohlíček jim potřeme a necháme na chladném místě, kde je průvan 15 minut zaschnout.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vymažeme máslem, případně můžeme použít i pečící papír.
- Zaschlé rohlíčky naskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 10 – 14 minut, dokud nezezlátnou.

Co jsou Bratislavské rohlíčky?
Dnes se většinou připravují až na Vánoce, ale v dřívějších dobách to bylo pečivo, které se peklo po celý rok. Svou slávu zažily už v době, kdy se ještě hlavnímu městu Slovenska Bratislavě říkávalo Prešpurk, což bylo za dob Rakousko-Uherska. Co je pro toto cukroví/pečivo charakteristické, je nepřekonatelná vůně másla, jemná struktura těsta a skvělá nádivka.