Brie ušlechtilý sýr s bílou plísní
Jedná se o sýr původem z Francie, který nese jméno dle historického regionu Brie. Sýr Brie zraje ve sklepě po dobu 4 až 5 týdnů. Pokud se jeho doba zrání protáhne, sýr ztmavne a nazývá se pak Brie Noir.
Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí 45 – 60%. Jeho povrch tvoří bílý plísňový povlak, pod kterým se může nacházet lehce našedlá vrstvička. Vyzrálý sýr Brie má výraznější příjemně pikantní chuť s velmi měkkou, krémovou konzistencí.
Jak poznáme, že kvalita sýru není dobrá ?
- pokud bude vnější povrch Brie pevný a vnitřek bude lehce pružný sýr je nezralý
- měkký a kašovitý sýr označuje přezrálost sýru
- otlačený sýr, podobně jako jablko, na povrchu se mohou objevit hnědé skvrny a chuť sýru připomíná čpavek
Tento sýr měl uchovávat ve vodotěsné plastové nádobě, která v sobě po uložení v lednici vytvoří dostatečnou vlhkost a tím si sýr zachová čerstvost.
Použití v kuchyni
Sýr Brie si nejlépe vychutnáte samostatně, jeho chuť se plně rozvine až s červeným vínem. Dobře si rozumí se suchým vínem, například Rulandským modrým nebo Modrým Portugalem.
Sýr Brie můžete ale doplnit i jinými chutnými surovinami :
- Jablka nebo hrušky
- Fíkový džem nebo kompot z višní, případně med
- Francouzský chléb nebo francouzská bageta
- Mandle nebo kandované ořechy
Sýr Brie můžeme využít i v podobě zapékání nebo grilování, přidat do pokrmu jako plnící surovinu nebo dát do sendviče.
Průměrné výživové hodnoty sýru Brie ve 100 g výrobku
Energie | 357 kcal / 1493 kJ | |
Tuk | 33 g | |
Bílkoviny | 16 g | |
Sacharidy | 0 g |
zdroj : probtiumlight.info