Brie

Brie ušlechtilý sýr s bílou plísní

Jedná se o sýr původem z Francie, který nese jméno dle historického regionu Brie. Sýr  Brie zraje ve sklepě po dobu 4 až 5 týdnů. Pokud se jeho doba zrání protáhne, sýr ztmavne a nazývá se pak Brie Noir.

Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí 45 – 60%. Jeho povrch tvoří bílý plísňový povlak, pod kterým se může nacházet lehce našedlá vrstvička. Vyzrálý sýr Brie má výraznější příjemně pikantní chuť s velmi měkkou, krémovou konzistencí.

Jak poznáme, že kvalita sýru není dobrá ?

  • pokud bude vnější povrch Brie pevný a vnitřek bude lehce pružný sýr  je nezralý 
  • měkký a kašovitý sýr označuje přezrálost sýru
  • otlačený sýr, podobně jako jablko, na povrchu se mohou objevit hnědé skvrny a chuť sýru připomíná čpavek

Tento sýr měl uchovávat ve vodotěsné plastové nádobě, která v sobě po uložení v lednici vytvoří dostatečnou vlhkost a tím si sýr zachová čerstvost.

Použití v kuchyni

Sýr Brie si nejlépe vychutnáte samostatně, jeho chuť se plně rozvine až s červeným vínem. Dobře si  rozumí se suchým vínem, například Rulandským modrým nebo Modrým Portugalem.

Sýr Brie můžete ale doplnit i jinými chutnými surovinami :

  • Jablka nebo hrušky
  • Fíkový džem nebo kompot z višní, případně med
  • Francouzský chléb nebo francouzská bageta
  • Mandle nebo kandované ořechy

Sýr Brie můžeme využít i v podobě zapékání nebo grilování, přidat do pokrmu jako plnící surovinu nebo dát do sendviče.

Průměrné výživové hodnoty sýru Brie ve 100 g výrobku

Energie357 kcal / 1493 kJ
Tuk33 g
Bílkoviny16 g
Sacharidy0 g

Brie

zdroj : probtiumlight.info

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také