Brojler

Je libo dobře vykrmené kuřátko, dejte si brojler

Označení brojler se začalo nejprve používat v Americe někdy v 30. letech pro kuřata na grilování. Jedná se o anglický název broil, nebo – li grilovat. Dnes tímto názvem označujeme mladé jatečné zvíře, které je vykrmované intenzivním způsobem, aby vyrostlo co nejrychleji. A i když se většině lidí vybaví pod slovem brojler kuře z rychlo výkrmu, tak zde můžeme zařadit i jiná zvířata. Intenzivně vykrmovat můžeme králíky, ovce, prasata. Brojleři byli vyšlechtěni za účelem rychlého  nabírání svalové hmoty při co nejmenší spotřebě krmiva.

Pokud si chcete dopřát kvalitní jatečné maso nejen pro chuť, ale i pro vaše zdraví, sáhněte po mase z volného chovu, ideálně přímo od farmáře.

V našich končinách je přesto nejrozšířenějším brojlerem právě již zmiňovaná drůbež.

Jak je to s kvalitou masa drůbežích brojlerů a jejich dělení ?

Kvalitu masa drůbeže ovlivňuje krmení, druh a stáří. Drůbež má maso bělomasé (krocan a kur domácí) nebo červenomasé (perlička, kachna, husa, holub). Barvu masa ovlivňuje podíl krve a barviv (maso ze stehen je tmavší než z prsíček). O krocanovi nebo krůtě se říká, že má sedm druhů masa (bílé na prsou a u ramenních kostí, tmavé na nohou). Drůbeží maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je chuťově jemnější, křehčí, hrabavá drůbež má nižší energetickou hodnotu a je lehce stravitelná. Kvalitu masa drůbeže ovlivňuje krmení, druh a stáří.

Použití v kuchyni

Kuřecí maso je zvlášť jemné a vyžaduje šetrné zpracování, při vysokých teplotách rychle ztrácí na objemu. V kuchyni má velmi široké využití od vývaru, přes dušení, vaření a pečení.

Jak dlouho pečeme drůbeží brojlery ?

Druh drůbeže
Teplota Čas
Kuře 200 °C
20 základních minut + dalších 20 minut na každých 500 g masa
Kachna 200 °C
30 minut na každých 500 g masa
Husa
180 C
30 základních minut + dalších 30 minut na každých 500 g masa
Krůta
180°C
podle velikosti – 3 hodiny na 3 kg až 5 hodin na 7 kg

Brojler

zdroj : www.greatbritishchefs.com