Brokolice, velmi zdravá zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má v kuchyni rozmanité využití.
Nejčastěji se z ní připravují přílohy k masu a polévka, další možností je její zapečení v troubě.
Pojďme si dnes společně představit recepty na brokolicovou pomazánku.
Její příprava je velmi jednoduchá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Brokolicová pomazánka s lískovými oříšky
Netradiční kombinace brokolice, lískových oříšků a bylinek dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.
Ingredience:
- 3 šálky růžiček brokolice
- 3/4 šálku nasekaných lískových oříšků
- 1 šalotka
- 1 PL nasekané čerstvé petrželky
- 1 čajová lžička nasekaného čerstvého kopru
- 3 PL olivového oleje
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci olivového oleje a zesklovaťte na něm najemno nakrájenou šalotku.
- Přidejte nasekané lískové oříšky a asi 2 minuty je opékejte.
- Odstavte pánev ze sporáku a nechte 10 minut vychladnout.
- V mezidobě přiveďte v hrnci k varu vodu a následně do ní dejte vařit brokolici doměkka.
- Uvařenou brokolici slijte a propláchněte pod studenou vodou.
- V kuchyňském robotu smíchejte směs šalotky a lískových oříšků, brokolici, petrželku a kopr a rozmixujte.
- Za chodu do mixéru pomalu přidejte dvě polévkové lžíce olivového oleje, dokud není pomazánka hladká. V případě potřeby přidejte více oleje.
- Na závěr dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu.

Skvělé pomazánky se dají připravit nejen z brokolice, ale také z pórku. Vyzkoušejte naše lahodné pórkové pomazánky na mnoho způsobů!
Brokolicovo-fazolová pomazánka
Základní recept můžete ozvláštnit také přidáním dalších bylinek, například pažitkou, koprem či bazalkou.
Ingredience:
- 2 šálky brokolice
- 1/2 šálku bílých fazolí z konzervy
- 1 stroužek česneku
- 1 a 1/2 PL čerstvé citronové šťávy
- 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Brokolici uvařte v páře doměkka a nechte vychladnout.
- Do kuchyňského robotu přidejte fazole, brokolici, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, tymián a sůl.
- Mixujte dohladka, v případě potřeby přidejte trochu vody.
- Když je směs hladká, vmíchejte do ní též olivový olej.

Tvarohová pomazánka s brokolicí a cizrnou
Jednoduchá a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ozvláštnit tím, že ji na závěr posypete rozmanitými bylinkami.
Ingredience:
- 1 a 1/4 šálku mražené brokolice
- 1 šálek cizrny z konzervy
- 4 PL tvarohu
- sůl, pepř
Postup:
- Mraženou brokolici nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
- Následně brokolici, cizrnu, tvaroh, sůl a pepř vložte do kuchyňského robota a rozmixujte do podoby hladkého pyré.
- Na závěr můžete do hotové pomazánky přidat čerstvé bylinky.

Tato brokolicová pomazánka skvěle chutná s čerstvým pečivem. Upečte si k ní naše křupavé domácí bagety!
Objevte podobné tipy
Zelená pomazánka z brokolice a avokáda
Zelená barva na talíři vždy symbolizuje zdravý pokrm. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto lahodného receptu!
Ingredience:
- 500 g čerstvé brokolice
- 1 avokádo
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička nasekané pažitky
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- 1/8 čajové lžičky chilli
- sůl
Postup:
- V hrnci přiveďte k varu vodu.
- Stonky brokolice oloupejte, brokolici nakrájejte na růžičky a oloupaný stonek na kostičky.
- Když se voda začne vařit, přidejte brokolici a vařte ji přibližně po dobu 8 minut.
- V mezidobě si připravte ledovou lázeň. Do mísy naplněné studenou vodou přidáte šálek ledu.
- Brokolici opatrně slijte a ihned ji dejte do ledové lázně.
- Následně ji přeceďte a vložte asi na 20 minut do chladničky.
- Po uplynutí této doby vložte brokolici do kuchyňského robotu a rozmixujte ji do hladké a krémové konzistence.
- Následně k brokolici do mixéru přidejte kousky avokáda, prolisovaný stroužek česneku, pažitku, citronovou šťávu, chilli a sůl.
- Vše rozmixujte dohladka.
- Pomazánku před podáváním vložte alespoň na 30 minut do ledničky.
Tuto lahodnou pomazánku z brokolice servírujte nejlépe na žitném pečivu.

Brokolicová pomazánka s česnekem
Nejen milovníky česneku potěší tato varianta pomazánky, která je navíc ozvláštněná pečeným česnekem, který jí dodává jedinečnou chuť.
Ingredience:
- 400 g mražené brokolice
- 2 hlavičky česneku
- 3 PL olivového oleje
- 3 PL miso pasty
- sůl
Postup:
- Hlavičky česneku seřízněte nožem, abyste odhalili všechny stroužky.
- Pokapejte česnek zlehka olivovým olejem a zabalte do alobalu.
- Vložte do trouby předehřáté na 130°C a pečte přibližně 30 minut, posledních 10 minut bez obalu.
- V mezidobě uvařte v páře rozmraženou brokolici doměkka.
- Následně vychladnutý upečený česnek a brokolici vložte do kuchyňského robota a rozmixujte.
- Přidejte miso pastu a olivový olej a vyšlehejte dohladka.
Brokolicová pomazánka s pečeným česnekem může být skvělou a zdravou svačinou i večeří.

Nejen pomazánky či polévka, brokolice chutná skvěle i v podobě salátu. Inspirujte se našimi brokolicovými saláty!
Lahodná pomazánka z brokolice a směsi sýrů
Spojení brokolice a rozmanitých sýrů dělá z této pomazánky opravdu skvělý gurmánský zážitek. Konzumovat se dá nejen teplá, ale též studená.
Ingredience:
- 3 šálky růžiček brokolice
- 3 šálky různých strouhaných sýrů (čedar, gouda, mozzarella a podobně)
- 200 g smetanového sýra
- 1/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku mléka
- 3-4 šálky vody
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 1/2 šálku střihaného čedaru na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
- Do vroucí vody přidejte brokolici, hrnec přiklopte a vařte přibližně 5 minut, dokud brokolice nezměkne.
- Brokolici slijte a přelijte ji studenou vodou, aby vychladla.
- Pomocí mixéru smíchejte uvařenou brokolici, smetanový sýr, majonézu, mléko, strouhané sýry, stroužky česneku, sůl a pepř.
- Zpracovávejte, dokud se vše dobře nespojí a pomazánka nezíská hladkou konzistenci.
- Následně směs vložte do zapékací misky a posypejte čedarem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut.
Tato brokolicová pomazánka chutná znamenitě zejména s nejrůznější syrovou zeleninou. Servírujte ji například s paprikou, mrkví, rajčaty, květákem i brokolicí jako takovou.

Máte rádi polévky? Vyzkoušejte naše rozmanité brokolicové polévky! Jsou zdravé, chutné a vydatné!
Výborná pomazánka s brokolicí a paprikou
Nevíte, co netradičního připravit na rodinnou oslavu či večírek? Vyzkoušejte tuto lahodnou pomazánku!
Ingredience:
- 1 šálek nakrájené blanšírované brokolice
- 1/2 šálku červené papriky
- 1/2 šálku strouhaného sýra
- 1/4 šálku řapíkatého celeru
- 1/4 šálku cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 PL másla
- 2 PL smetany
- sůl, pepř
Postup:
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte k němu prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět.
- Přidejte nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a červenou papriku a poduste přibližně 1-2 minuty.
- Do teplé směsi vmíchejte brokolici a povařte další 1-2 minuty.
- Na závěr přidejte strouhaný sýr, smetanu, sůl a pepř a minutu míchejte, aby se sýr rozpustil.
Tuto pomazánku můžete podávat nejen na pečivu, ale také s rozmanitými slanými krekry.

Brokolicová pomazánka s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky se skvěle hodí na oslavy a večírky. Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo!
Proč zařadit brokolici do svého jídelníčku?
Brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu a představuje skvělou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje především vitamíny A, C a E. Z minerálů v ní najdeme zejména vápník, fosfor, síru a draslík. V neposlední řadě je brokolice bohatá též na vlákninu.
Vysoký obsah vápníku působí jako prevence různých kostních poruch a napomáhá ke zdravým zubům. Draslík má příznivé účinky na kardiovaskulární systém a díky vláknině působí brokolice blahodárně na naše trávení. V neposlední řadě v souvislosti s karotenoidy byly prokázány pozitivní účinky brokolice v prevenci rakoviny plic. Nejvíce svých zdraví prospěšných látek si uchovává v syrové podobě nebo upravená na páře.
Jak brokolici konzumovat?
Brokolici lze konzumovat syrovou i tepelně zpracovanou. Kromě brokolicové pomazánky se z této zeleniny často připravují i velmi chutné polévky, dušená se podává jako příloha k nejrůznějším masitým pokrmům.
Skvěle chutná také její zapečená varianta, ať již s brambory nebo jinou zeleninou. Syrovou brokolici lze přidat též do různých salátů či smoothie. Pokud jde o vařenou brokolici, aby měla správnou chuť, měla by po kousnutí křupnout.