7 snadných receptů na pomazánky z brokolice, které zachutnají každému!

Brokolice, velmi zdravá zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má v kuchyni rozmanité využití.

Nejčastěji se z ní připravují přílohy k masu a polévka, další možností je její zapečení v troubě.

Pojďme si dnes společně představit recepty na brokolicovou pomazánku.

Její příprava je velmi jednoduchá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Brokolicová pomazánka s lískovými oříšky

Netradiční kombinace brokolice, lískových oříšků a bylinek dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.

Ingredience:

  • 3 šálky růžiček brokolice
  • 3/4 šálku nasekaných lískových oříšků
  • 1 šalotka
  • 1 PL nasekané čerstvé petrželky
  • 1 čajová lžička nasekaného čerstvého kopru
  • 3 PL olivového oleje
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci olivového oleje a zesklovaťte na něm najemno nakrájenou šalotku.
  2. Přidejte nasekané lískové oříšky a asi 2 minuty je opékejte.
  3. Odstavte pánev ze sporáku a nechte 10 minut vychladnout.
  4. V mezidobě přiveďte v hrnci k varu vodu a následně do ní dejte vařit brokolici doměkka.
  5. Uvařenou brokolici slijte a propláchněte pod studenou vodou.
  6. V kuchyňském robotu smíchejte směs šalotky a lískových oříšků, brokolici, petrželku a kopr a rozmixujte.
  7. Za chodu do mixéru pomalu přidejte dvě polévkové lžíce olivového oleje, dokud není pomazánka hladká. V případě potřeby přidejte více oleje.
  8. Na závěr dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu.

Krajíc chleba s pomazánkou z brokolice a lískových oříšků
zdroj: allrecipes.com

Skvělé pomazánky se dají připravit nejen z brokolice, ale také z pórku. Vyzkoušejte naše lahodné pórkové pomazánky na mnoho způsobů!

Brokolicovo-fazolová pomazánka

Základní recept můžete ozvláštnit také přidáním dalších bylinek, například pažitkou, koprem či bazalkou.

Ingredience:

  • 2 šálky brokolice
  • 1/2 šálku bílých fazolí z konzervy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 a 1/2 PL čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Brokolici uvařte v páře doměkka a nechte vychladnout.
  2. Do kuchyňského robotu přidejte fazole, brokolici, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, tymián a sůl.
  3. Mixujte dohladka, v případě potřeby přidejte trochu vody.
  4. Když je směs hladká, vmíchejte do ní též olivový olej.
Miska s pomazánkou připravenou z fazolí a brokolice
zdroj: thefullhelping.com

Tvarohová pomazánka s brokolicí a cizrnou

Jednoduchá a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ozvláštnit tím, že ji na závěr posypete rozmanitými bylinkami.

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku mražené brokolice
  • 1 šálek cizrny z konzervy
  • 4 PL tvarohu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Mraženou brokolici nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  2. Následně brokolici, cizrnu, tvaroh, sůl a pepř vložte do kuchyňského robota a rozmixujte do podoby hladkého pyré.
  3. Na závěr můžete do hotové pomazánky přidat čerstvé bylinky.
vejce se slaninou servírované s pomazánkou z tvarohu a brokolice
zdroj: omniblend.co.za

Tato brokolicová pomazánka skvěle chutná s čerstvým pečivem. Upečte si k ní naše křupavé domácí bagety!

Zelená pomazánka z brokolice a avokáda

Zelená barva na talíři vždy symbolizuje zdravý pokrm. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto lahodného receptu!

Ingredience:

  • 500 g čerstvé brokolice
  • 1 avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička nasekané pažitky
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • 1/8 čajové lžičky chilli
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu.
  2. Stonky brokolice oloupejte, brokolici nakrájejte na růžičky a oloupaný stonek na kostičky.
  3. Když se voda začne vařit, přidejte brokolici a vařte ji přibližně po dobu 8 minut.
  4. V mezidobě si připravte ledovou lázeň. Do mísy naplněné studenou vodou přidáte šálek ledu.
  5. Brokolici opatrně slijte a ihned ji dejte do ledové lázně.
  6. Následně ji přeceďte a vložte asi na 20 minut do chladničky.
  7. Po uplynutí této doby vložte brokolici do kuchyňského robotu a rozmixujte ji do hladké a krémové konzistence.
  8. Následně k brokolici do mixéru přidejte kousky avokáda, prolisovaný stroužek česneku, pažitku, citronovou šťávu, chilli a sůl.
  9. Vše rozmixujte dohladka.
  10. Pomazánku před podáváním vložte alespoň na 30 minut do ledničky.

Tuto lahodnou pomazánku z brokolice servírujte nejlépe na žitném pečivu.

Miska se zelenou brokolicovo-avokádovpu pomazánkou
zdroj: vespresso.cooking

Brokolicová pomazánka s česnekem

Nejen milovníky česneku potěší tato varianta pomazánky, která je navíc ozvláštněná pečeným česnekem, který jí dodává jedinečnou chuť.

Ingredience:

  • 400 g mražené brokolice
  • 2 hlavičky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • 3 PL miso pasty
  • sůl

Postup:

  1. Hlavičky česneku seřízněte nožem, abyste odhalili všechny stroužky.
  2. Pokapejte česnek zlehka olivovým olejem a zabalte do alobalu.
  3. Vložte do trouby předehřáté na 130°C a pečte přibližně 30 minut, posledních 10 minut bez obalu.
  4. V mezidobě uvařte v páře rozmraženou brokolici doměkka.
  5. Následně vychladnutý upečený česnek a brokolici vložte do kuchyňského robota a rozmixujte.
  6. Přidejte miso pastu a olivový olej a vyšlehejte dohladka.

Brokolicová pomazánka s pečeným česnekem může být skvělou a zdravou svačinou i večeří.

Pomazánka z pečeného česneku s brokolicí
zdroj: foodfitnessfaithblog.wordpress.com

Nejen pomazánky či polévka, brokolice chutná skvěle i v podobě salátu. Inspirujte se našimi brokolicovými saláty!

Lahodná pomazánka z brokolice a směsi sýrů

Spojení brokolice a rozmanitých sýrů dělá z této pomazánky opravdu skvělý gurmánský zážitek. Konzumovat se dá nejen teplá, ale též studená.

Ingredience:

  • 3 šálky růžiček brokolice
  • 3 šálky různých strouhaných sýrů (čedar, gouda, mozzarella a podobně)
  • 200 g smetanového sýra
  • 1/4 šálku majonézy
  • 1/4 šálku mléka
  • 3-4 šálky vody
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 1/2 šálku střihaného čedaru na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
  3. Do vroucí vody přidejte brokolici, hrnec přiklopte a vařte přibližně 5 minut, dokud brokolice nezměkne.
  4. Brokolici slijte a přelijte ji studenou vodou, aby vychladla.
  5. Pomocí mixéru smíchejte uvařenou brokolici, smetanový sýr, majonézu, mléko, strouhané sýry, stroužky česneku, sůl a pepř.
  6. Zpracovávejte, dokud se vše dobře nespojí a pomazánka nezíská hladkou konzistenci.
  7. Následně směs vložte do zapékací misky a posypejte čedarem.
  8. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut.

Tato brokolicová pomazánka chutná znamenitě zejména s nejrůznější syrovou zeleninou. Servírujte ji například s paprikou, mrkví, rajčaty, květákem i brokolicí jako takovou.

Pomazánka ze směsi sýrů a brokolice
zdroj: dietfood.com

Máte rádi polévky? Vyzkoušejte naše rozmanité brokolicové polévky! Jsou zdravé, chutné a vydatné!

Výborná pomazánka s brokolicí a paprikou

Nevíte, co netradičního připravit na rodinnou oslavu či večírek? Vyzkoušejte tuto lahodnou pomazánku!

Ingredience:

  • 1 šálek nakrájené blanšírované brokolice
  • 1/2 šálku červené papriky
  • 1/2 šálku strouhaného sýra
  • 1/4 šálku řapíkatého celeru
  • 1/4 šálku cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL másla
  • 2 PL smetany
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
  2. Přidejte k němu prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a červenou papriku a poduste přibližně 1-2 minuty.
  4. Do teplé směsi vmíchejte brokolici a povařte další 1-2 minuty.
  5. Na závěr přidejte strouhaný sýr, smetanu, sůl a pepř a minutu míchejte, aby se sýr rozpustil.  

Tuto pomazánku můžete podávat nejen na pečivu, ale také s rozmanitými slanými krekry.

Talířek s pomazánkou z brokolice, papriky a celeru
zdroj: tarladalal.com

Brokolicová pomazánka s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky se skvěle hodí na oslavy a večírky. Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo!

Proč zařadit brokolici do svého jídelníčku?

Brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu a představuje skvělou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje především vitamíny A, C a E. Z minerálů v ní najdeme zejména vápník, fosfor, síru a draslík. V neposlední řadě je brokolice bohatá též na vlákninu.

Vysoký obsah vápníku působí jako prevence různých kostních poruch a napomáhá ke zdravým zubům. Draslík má příznivé účinky na kardiovaskulární systém a díky vláknině působí brokolice blahodárně na naše trávení. V neposlední řadě v souvislosti s karotenoidy byly prokázány pozitivní účinky brokolice v prevenci rakoviny plic. Nejvíce svých zdraví prospěšných látek si uchovává v syrové podobě nebo upravená na páře.

Jak brokolici konzumovat?

Brokolici lze konzumovat syrovou i tepelně zpracovanou. Kromě brokolicové pomazánky se z této zeleniny často připravují i velmi chutné polévky, dušená se podává jako příloha k nejrůznějším masitým pokrmům.

Skvěle chutná také její zapečená varianta, ať již s brambory nebo jinou zeleninou. Syrovou brokolici lze přidat též do různých salátů či smoothie. Pokud jde o vařenou brokolici, aby měla správnou chuť, měla by po kousnutí křupnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X