Jste milovníci obědových salátů?
Hledáte jídlo, které vás zasytí i osvěží?
Máte rádi vyvážené chuťové kombinace?
Pak přesně pro vás tu máme lahodné recepty na brokolicové saláty!
Vyzkoušejte brokolici ve spojení se sýrem, s tuňákem nebo třeba brusinkami.
Jistě najdete tu nejlepší kombinaci pro váš mlsný jazýček!
Brokolicový salát s tuňákem a cizrnou
Tento lehký salátek přímo nabitý zdravými proteiny se hodí jako vydatný oběd i vyvážená večeře. Dopřejte si jej s nasucho opečeným toastem nebo jen tak.
INGREDIENCE
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 plechovky nakládané cizrny
- 2 lžíce kaparů
- 150 g cherry rajčátek
- hrst čerstvé petrželky
- 100 g brokolice
- citronová šťáva na dochucení
POSTUP:
- Slijte tuňáka, cizrnu a kapary a pevný obsah dejte do velké salátové mísy.
- Cherry rajčátka omyjte, překrojte na polovinu a přidejte do mísy.
- Petrželku omyjte, nasekejte na drobno a přidejte do salátu.
- Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu, vložte do ní brokolicové růžičky a vařte 2 minuty.
- Poté ihned slijte a přidejte brokolici do salátu.
- Všechny suroviny promíchejte a ochuťte citronovou šťávou.

Máme pro vás také nejlepší recepty na placičky z brokolice, které si zamiluje celá vaše rodina!
Salát s brokolicí a vejcem podle Jamieho Olivera
Pokud jste milovníci rychlé, čerstvé a přitom lahodné kuchyně, kulinářské dílo z rukou Jamieho Olivera vás nadchne. Vyzkoušejte svěží kombinace křupavé brokolice a vařených vajec, kterou si budete chtít připravit každý den!
INGREDIENCE
- 500 g brokolice (vybírejte s co nejmenšími růžičkami)
- 4 vejce
- 2 lžíce dijonské nebo hrubozrné hořčice
- 1 lžíce vinného octa
- špetka cukru
- 2 stroužky česneku
- 6-8 nakládaných ančoviček
- 1 rohlík nebo houska
- olivový olej
POSTUP:
- V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a vložte do něj rohlík nalámaný na menší kousky.
- Restujte 5-10 minut za stálého míchání tak, aby se olej dostal na všechny strany krutonů.
- Krutony vsypte do talíře vyloženého ubrouskem a nechte nasát přebytečný tuk.
- Pánev otřete ubrouskem a nechte na další použití.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní růžičky brokolice.
- Vařte cca 5 minut a poté ihned dejte brokolici do mísy se studenou vodou, aby vychladla a neztratila svěží zelenou barvu.
- Vodu z vaření nevylévejte.
- Do vroucí vody od brokolice vložte vejce a uvařte na měkko (6 minut).
- Vyjměte z vody a nechte vychladnout.
- Smíchejte hořčici, 1 lžíci olivového oleje, cukr a ocet, nařeďte jednou lžící studené vody a umíchejte dressing.
- Vejce oloupejte a rozkrojte na poloviny.
- Do pánve od krutonů dejte trochu olivového oleje a nechte na něm chvíli restovat česnek.
- Poté přidejte vařenou brokolici (bez vody) a 2 minuty zprudka restujte.
- brokolici dejte do talíře, na ni vejce, krutony a ančovičky.
- Nakonec přelijte dressingem a ihned podávejte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze kvalitních pánví na plyn! Kdo vyhrál v našem srovnání?
Brokolicový salát s hnědou rýží a fetou
Hnědá rýže ochucená citronem, brokolice, cizrna a feta překvapivě vytváří lahodnou kombinaci. Pouze 5 ingrediencí a jednoduchá zálivka!
INGREDIENCE
Na salát:
- 1 a ½ šálku vařené hnědé rýže
- 3 šálky brokolice (syrové), nakrájené na malé růžičky
- 2 šálky scezené a propláchnuté cizrny (1 x 540 ml plechovka cizrny)
- ½ červené cibule nakrájené nadrobno
- 1 šálek rozdrobeného sýra feta
Na zálivku:
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP:
- Do velké mísy přidejte uvařenou rýži, nakrájenou brokolici, cizrnu, červenou cibuli a fetu.
- Všechno promíchejte dohromady.
- Na zálivku smíchejte olivový olej, bílý vinný ocet a šťávu z 1 citronu.
- Salát přelijte zálivkou.
- Pořádně promíchejte.
- Navrch dejte citronovou kůru podle chuti.
- Podle chuti přidejte také čerstvě mletý pepř.
- Ihned podávejte nebo uchovávejte v lednici, dokud nebudete servírovat.
- Vydrží až 3 dny.

Objevte podobné tipy
Svěží salát s brokolicí a majonézou
Salát vonící po citronu je nejen chutnou letní večeří. Kombinace zeleniny s kyselým jablkem, majonézou a zakysanou smetanou je prostě vynikající!
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 1 mrkev
- 1/2 kyselejšího jablka
- 1/2 červené cibule
- 4 hrsti slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku majonézy
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brokolici rozdělíme na růžičky a uvaříme v páře.
- Mrkev a jablka nakrájíme na plátky.
- Smícháme společně v míse a zasypeme slunečnicovými semínky.
- V menší misce promícháme majonézu, zakysanou smetanu a citronovou šťávu.
- Dresink dochutíme solí a pepřem.
- Salát promícháme s dresinkem a podáváme.

Vyzkoušejte také našich 7 snadných receptů na pomazánky z brokolice, které zachutnají každému!
Letní brokolicový salát se slaninou a sušenými brusinkami
Tento salát se výborně hodí jako příloha k letnímu grilování, ale může z něj být i dobrá lehká večeře. Díky křupavé slanině a sladkým sušeným brusinkám vás jeho chuť hned tak neomrzí!
INGREDIENCE
- 150 ml majonézy
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 50 g sušených brusinek
- 1 velká brokolice
- 50 g strouhaného sýra typu gouda, čedar
- 30 g nakrájené červené cibule
- 8 plátků slaniny
POSTUP:
- V malé misce smíchejte majonézu, ocet a cukr a dejte stranou.
- Slaninu dejte na suchou pánev a zprudka opékejte několik minut, dokud není křupavá, poté vyjměte z pánve a nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájejte brokolici na malé kousky a dejte do velké mísy.
- Přidejte brusinky, sýr, cibuli a slaninu a promíchejte.
- Nakonec přidejte dressing a promíchejte.
- Nechte odpočinout alespoň 2 hodiny v chladničce, poté podávejte.

Těstovinový salát s brokolicí a rajčatovým dresinkem
Tento luxusní salát z těstovin a brokolice mimo jiné obsahuje také výtečný domácí dresink, slunečnicová semínka a slanou fetu. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
Na dresink:
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 6 lžic olivového oleje
Na salát:
- 200 g těstovin
- 500 g brokolice
- 1/2 šálku nakrájené červené cibule
- 1/4 šálku nesolených slunečnicových semínek
- 110 g fety
POSTUP:
- Nejprve si připravte dresink.
- V misce vyšlehejte rajčatový protlak, červený vinný ocet, bazalku, sušený česnek, cukr, sůl a pepř do hladka.
- Začněte přišlehávat olivový olej, po jedné lžíci, dokud se zcela nezapracuje.
- Dresink dejte stranou.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu (vařte dokud nezměknou).
- Sceďte těstoviny v cedníku.
- Krátce opláchněte studenou vodou, aby vychladly.
- Dobře sceďte.
- Zatímco se těstoviny vaří, odřízněte růžičky brokolice od stonků a růžičky nakrájejte nahrubo na malé kousky velikosti sousta.
- Červenou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Jakmile těstoviny scedíte, přendejte je do velké mísy.
- Přidejte nakrájenou brokolici, červenou cibuli a slunečnicová semínka.
- Navrch rozdrobte fetu.
- Do mísy nakapejte dresink a poté ingredience jemně promíchejte.
- Podávejte ihned nebo dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.

Přínos brokolice pro zdraví
Pokračujme ještě chvíli s chválením brokolice. Konzumovat bychom ji měli nejen kvůli skvělé chuti a nízké kalorické hodnotě, ale i pro pozitivní zdravotní účinky. Brokolice obsahuje:
- vitamin C
- vitamin E
- provitamin A
- draslík
- vápník
- fosfor
- síru
- vlákninu
Tato letní zelenina nám tedy pomůže v prevenci rakoviny plic, kostních poruch, podporuje srdeční činnost, zlepšuje metabolismus a imunitu.
Nejvíce prospěšných látek si uchová brokolice syrová, šetrná je taktéž úprava párou.
Pokud vás tato zelenina zajímá více, podívejte se na náš podrobný článek o brokolici! Proč je tak zdravá a jak si ji připravit? To vše a mnohem více se u nás dozvíte.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!