Nejlepší recepty na saláty z brokolice 6x jinak. Budete se po nich olizovat!

Jste milovníci obědových salátů?

Hledáte jídlo, které vás zasytí i osvěží?

Máte rádi vyvážené chuťové kombinace?

Pak přesně pro vás tu máme lahodné recepty na brokolicové saláty!

Vyzkoušejte brokolici ve spojení se sýrem, s tuňákem nebo třeba brusinkami.

Jistě najdete tu nejlepší kombinaci pro váš mlsný jazýček!

Brokolicový salát s tuňákem a cizrnou

Tento lehký salátek přímo nabitý zdravými proteiny se hodí jako vydatný oběd i vyvážená večeře. Dopřejte si jej s nasucho opečeným toastem nebo jen tak.

INGREDIENCE

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 plechovky nakládané cizrny
  • 2 lžíce kaparů
  • 150 g cherry rajčátek
  • hrst čerstvé petrželky
  • 100 g brokolice
  • citronová šťáva na dochucení

POSTUP:

  • Slijte tuňáka, cizrnu a kapary a pevný obsah dejte do velké salátové mísy.
  • Cherry rajčátka omyjte, překrojte na polovinu a přidejte do mísy.
  • Petrželku omyjte, nasekejte na drobno a přidejte do salátu.
  • Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu, vložte do ní brokolicové růžičky a vařte 2 minuty.
  • Poté ihned slijte a přidejte brokolici do salátu.
  • Všechny suroviny promíchejte a ochuťte citronovou šťávou.
Proteinový salát s brokolicí, tuňákem a cizrnou servírovaný na talíři s vidličkou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Máme pro vás také nejlepší recepty na placičky z brokolice, které si zamiluje celá vaše rodina!

Salát s brokolicí a vejcem podle Jamieho Olivera

Pokud jste milovníci rychlé, čerstvé a přitom lahodné kuchyně, kulinářské dílo z rukou Jamieho Olivera vás nadchne. Vyzkoušejte svěží kombinace křupavé brokolice a vařených vajec, kterou si budete chtít připravit každý den!

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice (vybírejte s co nejmenšími růžičkami)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce dijonské nebo hrubozrné hořčice
  • 1 lžíce vinného octa
  • špetka cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 6-8 nakládaných ančoviček
  • 1 rohlík nebo houska
  • olivový olej

POSTUP:

  • V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a vložte do něj rohlík nalámaný na menší kousky.
  • Restujte 5-10 minut za stálého míchání tak, aby se olej dostal na všechny strany krutonů.
  • Krutony vsypte do talíře vyloženého ubrouskem a nechte nasát přebytečný tuk.
  • Pánev otřete ubrouskem a nechte na další použití.
  • Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní růžičky brokolice.
  • Vařte cca 5 minut a poté ihned dejte brokolici do mísy se studenou vodou, aby vychladla a neztratila svěží zelenou barvu.
  • Vodu z vaření nevylévejte.
  • Do vroucí vody od brokolice vložte vejce a uvařte na měkko (6 minut).
  • Vyjměte z vody a nechte vychladnout.
  • Smíchejte hořčici, 1 lžíci olivového oleje, cukr a ocet, nařeďte jednou lžící studené vody a umíchejte dressing.
  • Vejce oloupejte a rozkrojte na poloviny.
  • Do pánve od krutonů dejte trochu olivového oleje a nechte na něm chvíli restovat česnek.
  • Poté přidejte vařenou brokolici (bez vody) a 2 minuty zprudka restujte.
  • brokolici dejte do talíře, na ni vejce, krutony a ančovičky.
  • Nakonec přelijte dressingem a ihned podávejte.
Salát s vařeným vajíčkem a brokolicí servírovaný na talíři s vedle položenou lžící.
www.jamieoliver.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze kvalitních pánví na plyn! Kdo vyhrál v našem srovnání?

Brokolicový salát s hnědou rýží a fetou

Hnědá rýže ochucená citronem, brokolice, cizrna a feta překvapivě vytváří lahodnou kombinaci. Pouze 5 ingrediencí a jednoduchá zálivka!

INGREDIENCE

Na salát:

  • 1 a ½ šálku vařené hnědé rýže
  • 3 šálky brokolice (syrové), nakrájené na malé růžičky
  • 2 šálky scezené a propláchnuté cizrny (1 x 540 ml plechovka cizrny)
  •  ½ červené cibule nakrájené nadrobno
  • 1 šálek rozdrobeného sýra feta

Na zálivku:

  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Do velké mísy přidejte uvařenou rýži, nakrájenou brokolici, cizrnu, červenou cibuli a fetu.
  • Všechno promíchejte dohromady.
  • Na zálivku smíchejte olivový olej, bílý vinný ocet a šťávu z 1 citronu.
  • Salát přelijte zálivkou.
  • Pořádně promíchejte.
  • Navrch dejte citronovou kůru podle chuti.
  • Podle chuti přidejte také čerstvě mletý pepř.
  • Ihned podávejte nebo uchovávejte v lednici, dokud nebudete servírovat.
  • Vydrží až 3 dny.
Hnědá rýže s brokolicí, cizrnou a fetou servírovaná na talíři se lžící.
www.eatsbyapril.com

Svěží salát s brokolicí a majonézou

Salát vonící po citronu je nejen chutnou letní večeří. Kombinace zeleniny s kyselým jablkem, majonézou a zakysanou smetanou je prostě vynikající!

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 1 mrkev
  • 1/2 kyselejšího jablka
  • 1/2 červené cibule
  • 4 hrsti slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brokolici rozdělíme na růžičky a uvaříme v páře.
  2. Mrkev a jablka nakrájíme na plátky.
  3. Smícháme společně v míse a zasypeme slunečnicovými semínky.
  4. V menší misce promícháme majonézu, zakysanou smetanu a citronovou šťávu.
  5. Dresink dochutíme solí a pepřem.
  6. Salát promícháme s dresinkem a podáváme.
Salát z brokolice a další zeleniny, jablek a majonézy servírovaný v hlubokém talíři se lžící a vidličkou.
www.cleananddelicious.com

Vyzkoušejte také našich 7 snadných receptů na pomazánky z brokolice, které zachutnají každému!

Letní brokolicový salát se slaninou a sušenými brusinkami

Tento salát se výborně hodí jako příloha k letnímu grilování, ale může z něj být i dobrá lehká večeře. Díky křupavé slanině a sladkým sušeným brusinkám vás jeho chuť hned tak neomrzí!

INGREDIENCE

  • 150 ml majonézy
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 velká brokolice
  • 50 g strouhaného sýra typu gouda, čedar
  • 30 g nakrájené červené cibule
  • 8 plátků slaniny

POSTUP:

  • V malé misce smíchejte majonézu, ocet a cukr a dejte stranou.
  • Slaninu dejte na suchou pánev a zprudka opékejte několik minut, dokud není křupavá, poté vyjměte z pánve a nakrájejte na malé kousky.
  • Nakrájejte brokolici na malé kousky a dejte do velké mísy.
  • Přidejte brusinky, sýr, cibuli a slaninu a promíchejte.
  • Nakonec přidejte dressing a promíchejte.
  • Nechte odpočinout alespoň 2 hodiny v chladničce, poté podávejte.
Studený salát z brokolice, slaniny a brusinek servírovaný v hlubokém talíři.
www.mom4real.com

Těstovinový salát s brokolicí a rajčatovým dresinkem

Tento luxusní salát z těstovin a brokolice mimo jiné obsahuje také výtečný domácí dresink, slunečnicová semínka a slanou fetu. To prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

Na dresink:

  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 6 lžic olivového oleje

Na salát:

  • 200 g těstovin
  • 500 g brokolice
  • 1/2 šálku nakrájené červené cibule
  • 1/4 šálku nesolených slunečnicových semínek
  • 110 g fety

POSTUP:

  • Nejprve si připravte dresink.
  • V misce vyšlehejte rajčatový protlak, červený vinný ocet, bazalku, sušený česnek, cukr, sůl a pepř do hladka.
  • Začněte přišlehávat olivový olej, po jedné lžíci, dokud se zcela nezapracuje.
  • Dresink dejte stranou.
  • Těstoviny uvařte podle návodu na obalu (vařte dokud nezměknou).
  • Sceďte těstoviny v cedníku.
  • Krátce opláchněte studenou vodou, aby vychladly.
  • Dobře sceďte.
  • Zatímco se těstoviny vaří, odřízněte růžičky brokolice od stonků a růžičky nakrájejte nahrubo na malé kousky velikosti sousta.
  • Červenou cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Jakmile těstoviny scedíte, přendejte je do velké mísy.
  • Přidejte nakrájenou brokolici, červenou cibuli a slunečnicová semínka.
  • Navrch rozdrobte fetu.
  • Do mísy nakapejte dresink a poté ingredience jemně promíchejte.
  • Podávejte ihned nebo dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.
Salát z těstovin, brokolice a fety servírovaný na talíři.
www.budgetbytes.com

Přínos brokolice pro zdraví

Pokračujme ještě chvíli s chválením brokolice. Konzumovat bychom ji měli nejen kvůli skvělé chuti a nízké kalorické hodnotě, ale i pro pozitivní zdravotní účinky. Brokolice obsahuje:

  • vitamin C
  • vitamin E
  • provitamin A
  • draslík
  • vápník
  • fosfor
  • síru
  • vlákninu

Tato letní zelenina nám tedy pomůže v prevenci rakoviny plic, kostních poruch, podporuje srdeční činnost, zlepšuje metabolismus a imunitu.

Nejvíce prospěšných látek si uchová brokolice syrová, šetrná je taktéž úprava párou.

Pokud vás tato zelenina zajímá více, podívejte se na náš podrobný článek o brokolici! Proč je tak zdravá a jak si ji připravit? To vše a mnohem více se u nás dozvíte.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X