Jste milovníci obědových salátů?
Hledáte jídlo které vás zasytí i osvěží?
Máte rádi vyvážené chuťové kombinace?
Pak jsou pro vás lahodné brokolicové saláty to pravé!
Vyzkoušejte brokolici ve spojení se sýrem, s tuňákem nebo třeba avokádem, jistě najdete tu nejlepší pro váš mlsný jazýček.
Brokolicový salát s tuňákem a cizrnou
Lehký salátek přímo nabitý zdravými proteiny se hodí jako vydatný oběd i vyvážená večeře. Dopřejte si jej s nasucho opečeným toastem nebo jen tak.
INGREDIENCE
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 plechovky nakládané cizrny
- 2 lžíce kaparů
- 150 g cherry rajčátek
- hrst čerstvé petrželky
- 100 g brokolice
- citronová šťáva na dochucení
POSTUP:
- Slijte tuňáka, cizrnu a kapary a pevný obsah dejte do velké salátové mísy.
- Cherry rajčátka omyjte, překrojte na polovinu a přidejte do mísy.
- Petrželku omyjte, nasekejte na drobno a přidejte do salátu.
- Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu, vložte do ní brokolicové růžičky a vařte 2 minuty. Poté ihned slijte a přidejte brokolici do salátu.
- Všechny suroviny promíchejte a ochuťte citronovou šťávou.

Salát s brokolicí a vejcem podle Jamieho Olivera
Pokud jste milovníci rychlé, čerstvé a přitom lahodné kuchyně, kulinářské dílo z rukou Jamieho Olivera vás nadchne. Vyzkoušejte svěží kombinace křupavé brokolice a vařených vajec, kterou si budete chtít připravit každý den!
INGREDIENCE
- 500 g brokolice (vybírejte s co nejmenšími růžičkami)
- 4 vejce
- 2 lžíce dijonské nebo hrubozrné hořčice
- 1 lžíce vinného octa
- špetka cukru
- 2 stroužky česneku
- 6-8 nakládaných ančoviček
- 1 rohlík nebo houska
- olivový olej
POSTUP:
- V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a vložte do něj rohlík nalámaný na menší kousky. Restujte 5-10 minut za stálého míchání tak, aby se olej dostal na všechny strany krutonů. Krutony vsypte do talíře vyloženého ubrouskem a nechte nasát přebytečný tuk. Pánev otřete ubrouskem a nechte na další použití.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní růžičky brokolice. Vařte cca 5 minut a poté ihned dejte brokolici do mísy se studenou vodou, aby vychladla a neztratila svěží zelenou barvu. Vodu z vaření nevylévejte.
- Do vroucí vody od brokolice vložte vejce a uvařte na měkko (6 minut). vyjměte z vody a nechte vychladnout.
- Smíchejte hořčici, 1 lžíci olivového oleje, cukr a ocet, nařeďte jednou lžící studené vody a umíchejte dressing.
- Vejce oloupejte a rozkrojte na poloviny.
- Do pánve od krutonů dejte trochu olivového oleje a nechte na něm chvíli restovat česnek. Poté přidejte vařenou brokolici (bez vody) a 2 minuty zprudka restujte.
- brokolici dejte do talíře, na ni vejce, krutony a ančovičky. Nakonec přelijte dressingem a ihned podávejte.

Jak na výběr kvalitních pánví na plyn? Mrkněte na naši recenzi.
Objevte podobné tipy
Svěží salát s brokolicí a majonézou
Salát vonící po citronu je chutnou nejen letní večeří.
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 1 mrkev
- 1/2 kyselejšího jablka
- 1/2 červené cibule
- 4 hrsti slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku majonézy
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brokolici rozdělíme na růžičky a uvaříme v páře.
- Mrkev a jablka nakrájíme na plátky.
- Smícháme společně v míse a zasypeme slunečnicovými semínky.
- V menší misce promícháme majonézu, zakysanou smetanu a citronovou šťávu.
- Dresink dochutíme solí a pepřem.
- Salát promícháme s dresinkem a podáváme.

Letní brokolicový salát se slaninou a sušenými brusinkami
Tento salát se výborně hodí jako příloha k letnímu grilování, ale může z něj být i dobrá lehká večeře. Díky křupavé slanině a sladkým sušeným brusinkám vás jeho chuť hned tak neomrzí!
Máte raději tepelně upravenou brokolici? Vyzkoušejte báječné recepty na zapékanou brokolici nebo zimní brokolicové polévky, které vás zahřejí!
INGREDIENCE
- 150 ml majonézy
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 50 g sušených brusinek
- 1 velká brokolice
- 50 g strouhaného sýra typu gouda, čedar
- 30 g nakrájené červené cibule
- 8 plátků slaniny
POSTUP:
- V malé misce smíchejte majonézu, ocet a cukr a dejte stranou.
- Slaninu dejte na suchou pánev a zprudka opékejte několik minut, dokud není křupavá. poté vyjměte z pánve a nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájejte brokolici na malé kousky a dejte do velké mísy. přidejte brusinky, sýr, cibuli a slaninu a promíchejte. Nakonec přidejte dressing a promíchejte.
- Nechte odpočinout alespoň 2 hodiny v chladničce, poté podávejte.

Přínos brokolice pro zdraví
Pokračujme ještě chvíli s chválením brokolice. Konzumovat bychom ji měli nejen kvůli skvělé chuti a nízké kalorické hodnotě, ale i pro pozitivní zdravotní účinky. Brokolice obsahuje:
- vitamin C
- vitamin E
- provitamin A
- draslík
- vápník
- fosfor
- síru
- vlákninu
Tato letní zelenina nám tedy pomůže v prevenci rakoviny plic, kostních poruch, podporuje srdeční činnost, zlepšuje metabolismus a imunitu.
Nejvíce prospěšných látek si uchová brokolice syrová, šetrná je taktéž úprava párou.