Broskve a nektarinky na plechu i ve sklenici

Co je sladší než jablíčka a stejně všestranné v kuchyni?Broskve a nektarinky!

Oboje využíváme především čerstvé jako stolní ovoce, ale z těchto peckovin se dají připravit také výborné studené a teplé pokrmy.

Pojďme se podívat na 5 nejoblíbenějších receptů s broskvemi a nektarinkami!

Broskve a nektarinky – jejich přínos pro zdraví

Broskve a nektarinky nejsou jen hezkým a chutným ovocem, ale konzumace jejich plodů prospívá zdraví. Obsahují:

  • vitaminy: C, B, B3
  • minerály: vápník, selen, železo, měď, zinek, sodík, draslík
  • příznivě ovlivňují: nervy, kůži, trávení, mozek, ledviny

Broskve a nektarinky a jejich úprava

Oba druhy ovoce mají velkou pecku, které je třeba se nejprve zbavit. Poměrně spolehlivě se dá pecka vyjmout, pokud broskve nakrojíme po obvodu a oběma polovinami v rukou protichůdně otočíme.

Nejoblíbenější recepty s broskvemi a nektarinkami jsou:

  • broskvový koláč
  • broskvová marmeláda
  • broskvové řezy
  • koláč s nektarinkami
  • marmeláda z nektarinek

Broskvový koláč

INGREDIENCE

  • 2 hrnky polohrubé.mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 kg broskví
  • 1 kysaná smetana
  • 100 g cukru
  • 3 vejce

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme se žloutky.
  2. Přidáme olej, mléko.
  3. Prosyjeme mouku a prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  4. Vše smícháme se sněhem z bílků.
  5. Syrové těsto vylijeme do formy.
  6. Poskládáme na něj broskve.
  7. Pečeme asi 35 minut při 170°C.
  8. Mezitím si připravíme polevu: ušleháme 4 žloutky s cukrem do pěny, vmícháme kysanou smetanu a sníh z bílků.
  9. Potom rozpečený moučník potřeme polevou a dopečeme do zezlatavění polevy.

Recept na broskvový koláč

Broskvové řezy

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 kg předvařených broskví

Krém:

  • 1/2 měkkého tvarohu
  • 1 šlehačka (33%)
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 10 dkg cukru
  • 1 zakysaná smetana

Ovocná vrstva:

  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 l svařené šťávy z broskví
  • 1 lžíce cukru

POSTUP

 

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme hladkou mouku, kypřicí prášek, mléko a olej.
  2. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
  3. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 °C dozlatova.
  4. Mezitím šlehačku vyšleháme se ztužovačem a cukrem a poté přimícháme zakysanou smetanu a tvaroh.
  5. Po vychladnutí piškot vyklopíme a nařežeme na vrstvy, které rovnoměrně namažeme krémem, poklademe broskvemi nakrájenými na měsíčky a zalijeme pudinkovou polevou, která by měla být lehce vychladlá.
  6. Hotové řezy dáme chladit do ledničky.

Recept na broskvové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem

Koláč s nektarinkami

INGREDIENCE

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 650 g nektarinek na osminky

Místo drobenky:

  • 3 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • citronová šťáva
  • 3 lžíce mouky

POSTUP

  1. Vyšleháme cukr se žloutkem, přidáme máslo.
  2. Potom přidáme mouku prosytou s kypřícím práškem.
  3. Nakonec vmícháme bílek a směs vylijeme do formy.
  4. Na povrch poklademe osminky nektarinek a vše přelijeme vyšlehanou směsí 3 vajec, 4 lžic cukru, 3 lžic mouky acitronové šťávy.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při 180ºC dozlatova.

Recept na nadýchaný koláč s nektarinkami

Pro kokosovou roládu s broskvemi se podívejte sem!

Konzervujeme broskve a nektarinky

Oba druhy jsou výborným ovocem pro konzervaci. Zavařujeme je jak ve vlastní šťávě, tak ve sladkých nálevech jako kompot. Pro studenou kuchyni nebo jako doplněk masových jídel si můžeme připravit i kořeněné broskve. Stejně jako kompot jsou výborné i džemy nebo marmelády.

Broskvová marmeláda

INGREDIENCE

  • 1 kg broskví
  • 1 kg cukru
  • 1 želírovací prostředek želírfix
  • kyselina citronová

POSTUP

  1. Vypeckované broskve rozmixujeme a dáme do hrnce,
  2. Přisypeme cukr s želírfixem a za stálého míchání přivedeme k varu.
  3. Krátce povaříme (2 minuty), můžeme přikyselit kyselinou citronovou.
  4. Posbíráme případnou pěnu, naplníme umyté a suché skleničky, které pevně zavřeme.
  5. Sterilujeme při 80°C 10 minut.

Recept na broskovovou marmeládu je snadný

Pokud chcete zkusit broskve s masovým pokrmem, podívejte se na kuřecí závitky s broskvemi!

Marmeláda z nektarinek

INGREDIENCE

  • 1 kg nektarinek
  • 1 kg cukru
  • 1 želírfix

POSTUP

  1. Nektarinky rozmixujeme a dáme do hrnce,
  2. Přisypeme cukr s želírfixem a za stálého míchání přivedeme k varu.
  3. Krátce povaříme a můžeme přidat kyselinou citronovou.
  4. Posbíráme pěnu, naplníme umyté a suché skleničky, které pevně zavřeme.
  5. Sterilujeme při 80°C 10 minut.

Tip na závěr:

Broskve do dezertů a jiných jídel jsou lepší sloupnuté, i když to není vždy nutné. Broskve spařujeme tak, že je na 4 minuty ponoříme do vroucí vody, pak ihned zchladíme a okamžitě stáhneme slupku. Slupka musí jít lehce stáhnout, proto si to vyzkoušíme na jedné broskvi a dobu spařování případně prodloužíme.

Broskve a nektarinky už jste zpracovali? Dejte nám o tom vědět!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *