Urodilo se vám letos víc ovoce než jste čekali a nevíte co s tím?
Rozhodně se svých zásob nezbavujte.
Máme pro vás skvělé recepty s broskvemi v 7 různých variantách.
Od buchty, přes kompot až po Sangrii!
Užijte si to!
Broskvový koláč
Koláč jako od babičky s křehkou máslovou krustou. Postup není vůbec složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naopak je to jen pár kroků, které povedou k přípravě toho nejchutnějšího koláče, jaký jste kdy jedli.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 170 g másla z lednice (nakrájeného na kostky)
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 1 lžička jablečného octa
- 200 ml studené vody
- špetku cukru krystal
Na náplň:
- 6 – 8 zralých broskví (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 250 g cukru krystal
- 30 g hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
Postup
- V míse zapracujte mouku, máslo a sůl.
- Těsto zpracovávejte rukama nebo v kuchyňském robotu.
- Těsto by strukturou mělo připomínat hrubou mouku s kousky másla.
- Do vedlejší mísy přidejte 1 žloutek, ocet a trochu studené vody a suroviny smíchejte.
- Touto směsí těsto pokapejte a jemně spolu promíchejte.
- Těsto by se nemělo drolit, pokud tomu tak je přidejte trochu vody.
- Těsto vyndejte z mísy a na pomoučené pracovní ploše ho propracujte do bochníku.
- Bochník nožem rozdělte na 2 přibližně stejné kusy.
- Ty dejte do lednice na 60 minut odpočinout.
- Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů Celsia a připravte si náplň do koláče.
- Nakrájené broskve smíchejte se šťávou z citronu, cukrem a moukou.
- Broskvovou směs dobře promíchejte.
- Uleželé těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na velikost formy.
- Jednu polovinu těsta namačkejte do formy a navrstvěte na ni broskve.
- Broskve posypepte muškátovým oříškem.
- Navrch broskví dejte druhou část vyváleného těsta.
- Okraje ořízněte a navlhčete studenou vodou.
- Do těsta udělejte několik zářezů, aby z koláče mohla odcházet pára.
- Okraje koláče potřete žloutkem.
- Koláč pečte 15 minut na 200 stupňů.
- Poté snížte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut, dokud těsto není zlatavé.

Vyzkoušejte i naše další nejlepší recepty na koláče z broskví, po kterých se budete olizovat!
Zázvorovo-broskvový džem
Vynikající džem z broskví a zázvoru, který perfektně vyváží sladkost broskví, si oblíbíte! Uchovejte si ho na horší časy.
Ingredience
- 900 g čerstvých broskví
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžička citrónové kůry
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a naplňte velkou mísu do poloviny studenou vodou a ledem.
- Na spodní straně každé broskve označte mělké „x“.
- Když se voda vaří, přidejte broskve a nechte 45 sekund povařit.
- Vyjměte broskve z horké vody a okamžitě je vložte do ledové lázně.
- Když jsou dostatečně vychladlé na manipulaci (mělo by to trvat jen minutu), vyjměte je z ledové lázně a oloupejte.
- Odstraňte pecky a nahrubo broskve nasekejte.
- Vložte broskve do velkého hrnce s těžkým dnem a promíchejte s citronovou šťávou.
- Vařte na středním plameni za občasného míchání a pomocí lžíce rozdrťte část ovoce, dokud broskve nezměknou a nepustí šťávu, 13 až 15 minut.
- Přidejte cukr, citronovou kůru a zázvor a promíchejte.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu.
- Vařte za častého míchání 5 minut.
- Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte, dokud džem nezhoustne, 30 minut až 1 hodinu v závislosti na broskvích.
- Odstraňte z ohně, přeneste do sklenic a před podáváním nechte úplně vychladnout.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na zavařování broskví a dopřejte si skvělou náladu a „no stress“ kdykoli chcete.
Salát z broskví a špenátu s kozím sýrem
Vyzkoušejte tento luxusní letní salát z čerstvých broskví a špenátu, doplněný kozím sýrem, avokádem a křupavými praženými mandlemi. Navíc je přelitý dokonalou domácí zálivkou z balzamika, což mu dodává ten správný šmrnc. Užijte si ho!
Ingredience
- 4-6 šálků špenátu
- 2 velké broskve, nakrájené na plátky
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- 1/2 malé červené cibule, nakrájené na velmi tenké plátky
- 1/2 hrnku nadrobeného kozího sýra
- 1/2 šálku nasekaných pražených mandlí
Na zálivku:
- 3 lžíce balzamikového octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- volitelně: 1 lžička cukru na oslazení zálivky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Ve střední misce prošlehejte ingredience na zálivku: balsamico, olivový olej, česnek, dijonskou hořčici a sůl a pepř.
- Do velké mísy přidejte špenát.
- Pokapejte požadovaným množstvím zálivky a promíchejte.
- Na salát navrstvěte plátky broskví, na kostičky nakrájené avokádo, červenou cibulí, rozdrobený kozí sýr a opražené mandle.
- Ty si připravíte tak, že mandle vložíte do nepřilnavé pánve, kterou zahřejete na středním plameni.
- Vařečkou mandle důkladně míchejte a opékejte, dokud nezezlátnou, 3 – 6 minut.
- Celý salát jemně promíchejte.
- Ihned podávejte.
- Množství bude na cca 4 porce.
- Dobrou chuť!

Přesnídávka z broskví
Broskvové pyré je nejen skvělý příkrm pro miminka, ale vy ho můžete použít i do dezertů, k pečení nebo přimíchat do jogurtu.
Ingredience
- 3 broskve
Postup
- Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte broskve a nechte 40–60 sekund odstát.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte broskve a ihned je vložte do misky s ledovou vodou.
- Vyjměte broskve z ledové vody a oloupejte slupku prsty nebo v případě potřeby nožem
- Broskve nakrájejte na poloviny, začněte u stonku a postupujte kolem pecky.
- Zatočte a odtáhněte půlky broskví od sebe.
- Poloviny broskví vložte do kuchyňského robotu/mixéru a rozmixujte dohladka.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Broskvový kompot
Hledáte recept na rychlý a snadný dezert z broskví? Pak vyzkoušejte tento kompot! Potřebujete na něj jen broskve, cukr a citrónovou šťávu a je hotový za pouhých 15 minut. Podávejte ho na francouzském toastu, dortu, palačinkách nebo na čemkoli vás napadne.
Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených broskví
- 2 lžíce cukru (můžete přidat více, pokud dáváte přednost sladšímu kompotu)
- 2 lžíce citronové šťávy (nejlépe šťávu z čerstvého citronu)
Postup
- Broskve opláchněte a vypeckujte.
- Nakrájejte je na menší kousky.
- Odšťavněte citron.
- Přidejte na kostičky nakrájené broskve, cukr a citronovou šťávu do malého hrnce a začnete vařit na středním plameni.
- Jakmile směs začne probublávat, snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 minut.
- Čas od času promíchejte. (Ochutnejte kompot a v případě potřeby postupně přidávejte více cukru.)
- Jakmile směs zhoustne, stáhněte ji z ohně.
- Přendejte do čisté sklenice.
- Pokud chcete směs rychleji zahustit, smíchejte dohromady 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a 1 polévkovou lžíci vody a ke směsi přidejte tuto kašičku.
- Teplý kompot můžete podávat s francouzským toastem, vaflemi nebo lívanečky.
- Nebo studený kompot podávejte se zmrzlinou, jogurtem či ovesnými vločkami.
- Před uložením do lednice nechte důkladně vychladnout.

Broskvové řezy
Úžasně vláčné řezy, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu, díky čemuž jsou perfektním pohoštěním pro nečekanou návštěvu!
Ingredience
- 1 šálek krystalového cukru plus 3 čajové lžičky
- 2 a 1/2 šálků nakrájených broskví
- 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 3 lžíce másla, rozpuštěného
Postup
- Postříkejte zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm olejem ve spreji.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte 3 lžičky cukru a kukuřičný škrob.
- Do směsi vmíchejte broskve a odložte stranou.
- Do střední mísy prosejte 1 hrnek cukru, hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva.
- V jiné míse prošlehejte mléko a máslo.
- Mokré ingredience pomalu nalévejte do suchých a míchejte, dokud se nezapracují.
- Do připravené zapékací mísy nalijte připravené těsto.
- Do těsta vtlačte většinu nakrájených broskví, promíchaných ve směsi cukru a kukuřičného škrobu a část položte navrch.
- Vložte do trouby a pečte 60 minut, nebo dokud párátko vložené doprostřed buchty nevyjde čisté.

Máme pro vás i dalších 5 šťavnatých receptů na buchty z broskví, které si zamilujete. Vyzkoušejte je všechny!
Broskvová Sangria
Tato snadná Sangria z broskví je hotová za pouhých pár minut! Je ovocná, osvěžující a lahodná, a rozhodně se stane vaším novým oblíbeným letním drinkem.
Ingredience
- 1 láhev polosladkého bílého vína, vychlazená
- ½ šálku broskvového likéru
- 1 šálek broskvové šťávy nebo džusu
- 3 broskve, nakrájené na plátky
- 1 šálek malin a/nebo nakrájených jahod
Postup
- Smíchejte všechny ingredience v džbánu a promíchejte, aby se spojily.
- Podávejte na ledu.

Další způsoby, jak využít broskve
- Připravte si z broskví a čerstvé zeleniny studenou polévku.
- Ogrilujte je, aby krásně zkaramelizovaly a získaly lehce kouřovou chuť. Poté je přidejte do zeleninového salátu nebo je podávejte se zmrzlinou či zamíchejte do koktejlů .
- Připravte si z nich domácí chutney. To pak můžete rozetřít třeba na grilovaný sýr.
- Zabalte broskve do pancetty nebo slaniny a opečte je na pánvi. Nebo je zabalte do prosciutta a podávejte za studena.
- Vykouzlete si z broskví luxusní zmrzlinu, doslazenou javorovým sirupem.
- Přidejte čerstvé broskvové pyré do citronové sodovky spolu s kopečkem zmrzliny. Je to lahůdka!
- Jemně povařte broskve v bylinkovém sirupu a vznikne vám skvělý sofistikovaný dezert, který už nemůže být jednodušší.
Broskve už jste zpracovali? Dejte nám o tom vědět do komentářů!