Luxusní recepty z broskví, které se vám rozplynou na jazyku. Vyzkoušejte je všechny!

Urodilo se vám letos víc ovoce než jste čekali a nevíte co s tím?

Rozhodně se svých zásob nezbavujte.

Máme pro vás skvělé recepty s broskvemi v 7 různých variantách.

Od buchty, přes kompot až po Sangrii!

Užijte si to!

Broskvový koláč

Koláč jako od babičky s křehkou máslovou krustou. Postup není vůbec složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naopak je to jen pár kroků, které povedou k přípravě toho nejchutnějšího koláče, jaký jste kdy jedli.

Ingredience

Na těsto:

  1. 300 g hladké mouky
  2. 170 g másla z lednice (nakrájeného na kostky)
  3. 1 lžička soli
  4. 2 žloutky
  5. 1 lžička jablečného octa
  6. 200 ml studené vody
  7. špetku cukru krystal

Na náplň:

  1. 6 – 8 zralých broskví (oloupaných a nakrájených na plátky)
  2. 2 lžíce citronové šťávy
  3. 250 g cukru krystal
  4. 30 g hladké mouky
  5. špetka muškátového oříšku

Postup

  1. V míse zapracujte mouku, máslo a sůl.
  2. Těsto zpracovávejte rukama nebo v kuchyňském robotu.
  3. Těsto by strukturou mělo připomínat hrubou mouku s kousky másla.
  4. Do vedlejší mísy přidejte 1 žloutek, ocet a trochu studené vody a suroviny smíchejte.
  5. Touto směsí těsto pokapejte a jemně spolu promíchejte.
  6. Těsto by se nemělo drolit, pokud tomu tak je přidejte trochu vody.
  7. Těsto vyndejte z mísy a na pomoučené pracovní ploše ho propracujte do bochníku.
  8. Bochník nožem rozdělte na 2 přibližně stejné kusy.
  9. Ty dejte do lednice na 60 minut odpočinout.
  10. Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů Celsia a připravte si náplň do koláče.
  11. Nakrájené broskve smíchejte se šťávou z citronu, cukrem a moukou.
  12. Broskvovou směs dobře promíchejte.
  13. Uleželé těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na velikost formy.
  14. Jednu polovinu těsta namačkejte do formy a navrstvěte na ni broskve.
  15. Broskve posypepte muškátovým oříškem.
  16. Navrch broskví dejte druhou část vyváleného těsta.
  17. Okraje ořízněte a navlhčete studenou vodou.
  18. Do těsta udělejte několik zářezů, aby z koláče mohla odcházet pára.
  19. Okraje koláče potřete žloutkem.
  20. Koláč pečte 15 minut na 200 stupňů.
  21. Poté snížte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut, dokud těsto není zlatavé.
Ovocný koláč s máslovou krustou servírovaný na talířku.
www.bunnyswarmoven.net

Vyzkoušejte i naše další nejlepší recepty na koláče z broskví, po kterých se budete olizovat!

Zázvorovo-broskvový džem

Vynikající džem z broskví a zázvoru, který perfektně vyváží sladkost broskví, si oblíbíte! Uchovejte si ho na horší časy.

Ingredience

  • 900 g čerstvých broskví
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a naplňte velkou mísu do poloviny studenou vodou a ledem.
  2. Na spodní straně každé broskve označte mělké „x“.
  3. Když se voda vaří, přidejte broskve a nechte 45 sekund povařit.
  4. Vyjměte broskve z horké vody a okamžitě je vložte do ledové lázně.
  5. Když jsou dostatečně vychladlé na manipulaci (mělo by to trvat jen minutu), vyjměte je z ledové lázně a oloupejte.
  6. Odstraňte pecky a nahrubo broskve nasekejte.
  7. Vložte broskve do velkého hrnce s těžkým dnem a promíchejte s citronovou šťávou.
  8. Vařte na středním plameni za občasného míchání a pomocí lžíce rozdrťte část ovoce, dokud broskve nezměknou a nepustí šťávu, 13 až 15 minut.
  9. Přidejte cukr, citronovou kůru a zázvor a promíchejte.
  10. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu.
  11. Vařte za častého míchání 5 minut.
  12. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte, dokud džem nezhoustne, 30 minut až 1 hodinu v závislosti na broskvích.
  13. Odstraňte z ohně, přeneste do sklenic a před podáváním nechte úplně vychladnout.
Džem z broskví a zázvoru ve sklenici se lžičkou s vedle položenými čerstvými broskvemi.
www.delish.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na zavařování broskví a dopřejte si skvělou náladu a „no stress“ kdykoli chcete.

Salát z broskví a špenátu s kozím sýrem

Vyzkoušejte tento luxusní letní salát z čerstvých broskví a špenátu, doplněný kozím sýrem, avokádem a křupavými praženými mandlemi. Navíc je přelitý dokonalou domácí zálivkou z balzamika, což mu dodává ten správný šmrnc. Užijte si ho!

Ingredience

  • 4-6 šálků špenátu
  • 2 velké broskve, nakrájené na plátky
  • 1 avokádo, nakrájené na kostičky
  • 1/2 malé červené cibule, nakrájené na velmi tenké plátky
  • 1/2 hrnku nadrobeného kozího sýra
  • 1/2 šálku nasekaných pražených mandlí

Na zálivku:

  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • volitelně: 1 lžička cukru na oslazení zálivky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Ve střední misce prošlehejte ingredience na zálivku: balsamico, olivový olej, česnek, dijonskou hořčici a sůl a pepř.
  2. Do velké mísy přidejte špenát.
  3. Pokapejte požadovaným množstvím zálivky a promíchejte.
  4. Na salát navrstvěte plátky broskví, na kostičky nakrájené avokádo, červenou cibulí, rozdrobený kozí sýr a opražené mandle.
  5. Ty si připravíte tak, že mandle vložíte do nepřilnavé pánve, kterou zahřejete na středním plameni.
  6. Vařečkou mandle důkladně míchejte a opékejte, dokud nezezlátnou, 3 – 6 minut.
  7. Celý salát jemně promíchejte.
  8. Ihned podávejte.
  9. Množství bude na cca 4 porce.
  10. Dobrou chuť!
Salát z čerstvého ovoce a špenátu, doplněný kozím sýrem, avokádem a křupavými praženými mandlemi. Navíc je přelitý dokonalou domácí zálivkou z balzamika. To vše servírované v hlubokém talíři se dvěma lžícemi.
www.ambitiouskitchen.com

Přesnídávka z broskví

Broskvové pyré je nejen skvělý příkrm pro miminka, ale vy ho můžete použít i do dezertů, k pečení nebo přimíchat do jogurtu.

Ingredience

  • 3 broskve

Postup

  1. Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte broskve a nechte 40–60 sekund odstát.
  2. Pomocí děrované lžíce vyjměte broskve a ihned je vložte do misky s ledovou vodou.
  3. Vyjměte broskve z ledové vody a oloupejte slupku prsty nebo v případě potřeby nožem
  4. Broskve nakrájejte na poloviny, začněte u stonku a postupujte kolem pecky.
  5. Zatočte a odtáhněte půlky broskví od sebe.
  6. Poloviny broskví vložte do kuchyňského robotu/mixéru a rozmixujte dohladka.
  7. Užijte si to!
Ovocené pyré v mističce se lžičkou.
www.healthylittlefoodies.com

Broskvový kompot

Hledáte recept na rychlý a snadný dezert z broskví? Pak vyzkoušejte tento kompot! Potřebujete na něj jen broskve, cukr a citrónovou šťávu a je hotový za pouhých 15 minut. Podávejte ho na francouzském toastu, dortu, palačinkách nebo na čemkoli vás napadne.

Ingredience

  • 500 g čerstvých nebo mražených broskví
  • 2 lžíce cukru (můžete přidat více, pokud dáváte přednost sladšímu kompotu)
  • 2 lžíce citronové šťávy (nejlépe šťávu z čerstvého citronu)

Postup

  1. Broskve opláchněte a vypeckujte.
  2. Nakrájejte je na menší kousky.
  3. Odšťavněte citron.
  4. Přidejte na kostičky nakrájené broskve, cukr a citronovou šťávu do malého hrnce a začnete vařit na středním plameni.
  5. Jakmile směs začne probublávat, snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 minut.
  6. Čas od času promíchejte. (Ochutnejte kompot a v případě potřeby postupně přidávejte více cukru.)
  7. Jakmile směs zhoustne, stáhněte ji z ohně.
  8. Přendejte do čisté sklenice.
  9. Pokud chcete směs rychleji zahustit, smíchejte dohromady 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a 1 polévkovou lžíci vody a ke směsi přidejte tuto kašičku.
  10. Teplý kompot můžete podávat s francouzským toastem, vaflemi nebo lívanečky.
  11. Nebo studený kompot podávejte se zmrzlinou, jogurtem či ovesnými vločkami.
  12. Před uložením do lednice nechte důkladně vychladnout.
Kompot z broskví ve sklenici.
www.izzycooking.com

Broskvové řezy

Úžasně vláčné řezy, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu, díky čemuž jsou perfektním pohoštěním pro nečekanou návštěvu!

Ingredience

  • 1 šálek krystalového cukru plus 3 čajové lžičky
  • 2 a 1/2 šálků nakrájených broskví
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného

Postup

  1. Postříkejte zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm olejem ve spreji.
  2. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  3. V malé misce smíchejte 3 lžičky cukru a kukuřičný škrob.
  4. Do směsi vmíchejte broskve a odložte stranou.
  5. Do střední mísy prosejte 1 hrnek cukru, hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva.
  6. V jiné míse prošlehejte mléko a máslo.
  7. Mokré ingredience pomalu nalévejte do suchých a míchejte, dokud se nezapracují.
  8. Do připravené zapékací mísy nalijte připravené těsto.
  9. Do těsta vtlačte většinu nakrájených broskví, promíchaných ve směsi cukru a kukuřičného škrobu a část položte navrch.
  10. Vložte do trouby a pečte 60 minut, nebo dokud párátko vložené doprostřed buchty nevyjde čisté.
Detail kousku broskvové buchty, která je servírovaná na talířku s vidličkou.
www.deliciouslyyum.com

Máme pro vás i dalších 5 šťavnatých receptů na buchty z broskví, které si zamilujete. Vyzkoušejte je všechny!

Broskvová Sangria

Tato snadná Sangria z broskví je hotová za pouhých pár minut! Je ovocná, osvěžující a lahodná, a rozhodně se stane vaším novým oblíbeným letním drinkem.

Ingredience

  • 1 láhev polosladkého bílého vína, vychlazená
  • ½ šálku broskvového likéru
  • 1 šálek broskvové šťávy  nebo džusu
  • 3 broskve, nakrájené na plátky
  • 1 šálek malin a/nebo nakrájených jahod

Postup

  1. Smíchejte všechny ingredience v džbánu a promíchejte, aby se spojily.
  2. Podávejte na ledu.
Sangria ve sklenicích s kousky čerstvého ovoce.
www.celebratingsweets.com

Další způsoby, jak využít broskve

  • Připravte si z broskví a čerstvé zeleniny studenou polévku.
  • Ogrilujte je, aby krásně zkaramelizovaly a získaly lehce kouřovou chuť. Poté je přidejte do zeleninového salátu nebo je podávejte se zmrzlinou či zamíchejte do koktejlů .
  • Připravte si z nich domácí chutney. To pak můžete rozetřít třeba na grilovaný sýr.
  • Zabalte broskve do pancetty nebo slaniny a opečte je na pánvi. Nebo je zabalte do prosciutta a podávejte za studena.
  • Vykouzlete si z broskví luxusní zmrzlinu, doslazenou javorovým sirupem.
  • Přidejte čerstvé broskvové pyré do citronové sodovky spolu s kopečkem zmrzliny. Je to lahůdka!
  • Jemně povařte broskve v bylinkovém sirupu a vznikne vám skvělý sofistikovaný dezert, který už nemůže být jednodušší.

Broskve už jste zpracovali? Dejte nám o tom vědět do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X