Sezóna broskví je tady a vy nevíte, jak s těmito čerstvými šťavnatými plody naložit?
Už nemusíte hledat!
Inspirujte se našimi lahodnými recepty na broskvové buchty 5x jinak.
Ochutnejte koláč s drobenkou, bábovku s citronovou polevou či teplý chlebíček se zmrzlinou.
Budete se olizovat!
Medová buchta s čerstvými broskvemi
Tento moučník z čerstsvých broskví se perfektně hodí jako lahodná letní svačinka, dezert, ale i jako snídaně. Navíc není přeslazený a tak zachutná i těm, co sladké buchty nemají zrovna dvakrát v lásce.
Ingredience
- 1 a 1/4 šálků hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 2 lžičky vanilky
- 1 broskev, nakrájená na kostky
- 1 broskev, nakrájená na tenké plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné míse smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, med, 2 lžíce třtinového cukru, vejce a vanilku.
- Vmíchejte mokré přísady do suchých, dokud se jen nespojí, a vmíchejte broskve.
- Nalijte těsto do vymazané a pečícím papírem vyložené čtvercové nebo 23 cm kulaté formy a poklaďte na něj tenké plátky broskví a posypte zbývající lžící třtinového cukru.
- Pečte 25 minut nebo dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá.

Broskvový chlebíček s vanilkovou polevou
Tento chlebíček s broskvemi je nejlepší teplý s kopečkem zmrzliny, ale chybu neuděláte ani se studeným. Perfektně se tak hodí třeba na letní piknik.
Ingredience
Na chlebíček:
- 1 a 1/2 šálků hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2/3 hrnku másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku mléka
- 2 malé neloupané broskve, nakrájené na relativně malé kousky
Na vanilkovou polevu:
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mléka
Postup
- Chlebíčkovou formu o velikosti 23 x 13 cm vymažte tukem a vyložte pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte a dejte stranou.
- Máslo a cukr velmi dobře vyšlehejte.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Přímíchejte směs mouky a prášku do pečiva střídavě s mlékem.
- Při přidávání mokrých a suchých surovin vždy začínejte a končete u suchých surovin.
- Obecně je dobré přidávat suché přísady ve 3 porcích a mléko ve dvou dávkách.
- Jemně ručně vmíchejte nasekané broskve pomocí gumové stěrky.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy a pečte asi hodinu až hodinu a 15 minut.
- Vložte do chlebíčku párátko a tím se ujistěte, že je hotový.
- Pokud vám bude chlebíček příliš hnědnout, snižte na poslední dobu pečení teplotu.
- Chlebíček nechte vychladnout ve formě po dobu 15 minut, než jej vyjmete na mřížku, aby zcela vychladl.
- Pokud podáváte chlebíček teplý, můžete na něj přidat polevu, když byl asi 30-40 minut po vytažení z trouby.
- Připravte si polevu.
- Jednoduše smíchejte všechny přísady na polevu do hladka.
- V případě potřeby přidejte do polevy ještě pár kapek mléka pro rozředění nebo přidejte čajovou lžičku nebo dvě moučkového cukru, aby měla poleva správnou, tekutou konzistenci.
- Nalijte polevu rovnoměrně na povrch chlebíčku.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se našimi tipy, jak si zavařit broskve a vychutnat si je tak po celý rok!
Objevte podobné tipy
Buchta s broskvemi a skořicí
Tato buchta je perfektně dochucená skořicí, vanilkou a je navršena velkými klínky čerstvých broskví. Když přidáte šlehačku, bude to už jen třešnička na dortu.
Ingredience
- ½ šálku změklého másla
- ⅔ šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilky
- kůra z 1 citronu
- 1 šálek hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ čajové lžičky skořice
- 3 zralé broskve (nakrájené na klínky, není třeba loupat)
- ¼ šálku broskvové nebo meruňkové marmelády (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Vymažte a moukou vysypte 23 cm kulatou formu.
- Uřízněte kruh pečícího papíru, který odpovídá dnu formy, a vložte do formy.
- V míse elektrického mixéru rozšlehejte půl šálku změklého másla.
- Vmíchejte ⅔ šálku cukru a poté přidávejte po 1 vejci, šlehejte, dokud se vše důkladně nespojí.
- Vmíchejte vanilku a citronovou kůru.
- Přidejte 1 šálek mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli a ½ lžičky skořice.
- Míchejte na nízké rychlosti, dokud nezískáte hladké a husté těsto.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy – bude to docela tenká vrstva, ale bude kynout!
- Broskvové klíny naaranžujte na buchtu a lehce je zatlačte do těsta.
- Pečte 45–50 minut, nebo dokud párátko vložené do středu buchty nevyjde čisté.
- Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.
- V případě potřeby potřete buchtu ¼ šálkem broskvové nebo meruňkové marmelády (nejprve ji zahřejte v mikrovlnné troubě po dobu 20-30 sekund).
- Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě – buď samotné, nebo se šlehačkou a dalšími čerstvými broskvemi!

Broskvová bábovka s citronovou polevou
Když zkombinujete perfektní chuť broskví s máslovou, hutnou a zároveň vláčnou chutí bábovky, vyjde vám delikátní výsledek. Sametově jemnou strukturu bábovce přidává krémový sýr, který z ní dělá naprostou lahůdku. A co teprve citronová poleva!
Ingredience
Na bábovku:
- 6 – 8 čerstvých zralých broskví
- 3 hrnky dortové mouky
- 1 a 1/4 čajové lžičky jemné mořské soli
- 4 velká vejce, plus 2 žloutky
- 1/4 šálku mléka
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku másla pokojové teploty (plus navíc na vymazání formy)
- 170 g krémového sýra pokojové teploty
- 3 šálky krystalového cukru
- kůra z 1 citronu
Na polevu:
- 2 lžíce krémového sýra pokojové teploty
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 1 a 1/4 šálku moučkového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Broskve oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte stranou.
- Umístěte rošt doprostřed trouby a předehřejte troubu na 150 ° C.
- Vymažte formu na bábovku máslem a vysypte moukou.
- Přebytečnou mouku vyklepejte a odložte formu stranou, dokud nebude připravena k použití.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku a sůl a dejte stranou.
- Rozšlehejte vejce, žloutky, mléko a vanilkový extrakt.
- Dejte stranou.
- Přidejte máslo a krémový sýr do misky stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem.
- Pokud nemáte stolní mixér, použijte ruční mixér.
- Míchejte na středně vysoké rychlosti, dokud se vše dobře nespojí, asi 1 minutu.
- Postupně přidávejte cukr a míchejte ještě asi 3–4 minuty, dokud se směs nezdá být lehká a nadýchaná.
- Snižte rychlost na minimum a pomalu vmíchejte směs mléka a vajec.
- Seškrábněte strany mísy a ještě jednou promíchejte.
- Přidejte suché přísady ve 3 dávkách, míchejte na nízké rychlosti.
- Seškrábněte strany mísy a ještě jednou promíchejte.
- Přidejte na kostičky nakrájené broskve a citronovou kůru a míchejte, dokud nejsou broskve rovnoměrně zamíchány v těstě.
- Dejte těsto do formy a pečte 40 minut.
- Otočte formu a pokračujte v pečení dalších 45 minut.
- Bábovku přendejte na rošt a nechte 15 minut tuhnout.
- Vyjměte bábovku z formy a nechte ji asi 2 hodiny úplně vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Dejte máslo a krémový sýr do středně velké mísy.
- Míchejte na středně vysoké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Poté přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilku a míchejte, dokud nevznikne poleva.
- Vršek bábovky bohatě pokapejte polevou a nechte ještě 1–2 hodiny tuhnout.
- Nakrájejte a podávejte!

Drobenkový koláč s broskvemi
Chutný máslový koláč s čerstvými broskvemi a jemnou skořicovou drobenkou, završený sladkou vanilkovou polevou, je naprosto luxusní dezert, který si zamiluje celá vaše rodina!
Ingredience
Na drobenku:
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky soli
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 500 g broskví pokojové teploty, oloupaných, vypeckovaných a nakrájených na plátky (asi 3 střední broskve, každá nakrájená na 10 plátků)
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku změkčeného másla
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku podmáslí
Na vanilkovou polevu:
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1 polévková lžíce mléka
- 1/4 lžičky vanilky
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte 23 cm dortovou formu nepřilnavým sprejem na vaření.
- Připravte si drobenku.
- V míse smíchejte dohromady mouku, třtinový cukr, krystalový cukr, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl (všechny hrudky třtinového cukru rozdrťte prsty).
- Přilijte rozpuštěné máslo a pomocí gumové špachtle vytvořte drobenku.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce míchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl po dobu 20 sekund, dejte stranou a oloupejte a nakrájejte broskve, pokud jste to ještě neudělali.
- V míse elektrického stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem vyšlehejte máslo a krystalový cukr tak, aby byla směs světlá a krásně nadýchaná.
- Přimíchejte 1 vejce a poté vanilku s druhým vejcem.
- Přidejte 1/3 moučné směsi do směsi máslo/vejce a míchejte jen tak dlouho, dokud se nespojí, poté přilijte podmáslí a míchejte tak dlouho, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte další 1/3 moučné směsi a míchejte jen do spojení, poté vmíchejte zakysanou smetanu.
- Dokončete přimícháním poslední 1/3 směsi mouky a míchejte, dokud se téměř nespojí, poté vyjměte z mixéru mixku, seškrábejte strany a dno a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Rovnoměrně posypte broskvemi a poté rovnoměrně posypte drobenkovou směsí.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není střed koláče hotový, asi 50 – 55 minut.
- Nechte vychladnout na mřížce a poté podle potřeby pokapejte polevou.
- Polevu si připravíte následovně: V míse smíchejte moučkový cukr, mléko a vanilku.
- Přidejte více mléka na ředění podle potřeby nebo více moučkového cukru, abyste v případě potřeby zahustili.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše další recepty na koláče z broskví, po kterých se budete olizovat!
A jaká buchta chutnala nejvíce vám? Napište nám do komentářů!