Nejlepší recepty na koláče z broskví, po kterých se budete olizovat

Víte o tom, že toto ovoce funguje jako aperitivum, a podporuje chuť k jídlu?

Broskve jsou bohaté na vitamíny a vlákninu, vaše zažívání vám poděkuje!

Nejen to! Je prokázáno, že zlepšují náladu a pomáhají obrnit organismus proti stresu.

Navíc jsou bohaté na přírodní aminokyseliny a mastné kyseliny.

Tak si připravte broskvové koláče, budete zdraví a ještě si pochutnáte!

Broskvový koláč z čerstvých broskví

Po celý rok si můžete připravit tento jednoduchý a lahodný koláč.

Budete potřebovat:

  • ½  šálku cukru
  • ¼  šálku baleného hnědého cukru
  •  4 a ½ šálku nakrájených oloupaných broskví
  • 1 balení listového těsta
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  •  ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  •  ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • špetka soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce másla
  • vanilková zmrzlina

Postup přípravy:

  • Ve velké míse smíchejte cukry a přidejte nakrájené broskve. Jemně smíchejte. Nechejte alespoň hodinu odpočinout.
  • Rozdělte listové těsto na dvě části. Tu větší nyní vyválejte a vyložte jí formu na koláč. Odstávají kraje odstraňte.
  • Slejte broskve, šťávu si nalejte do misky a dejte bokem.
  • Nalejte slitou šťávu z broskví na malou pánvičku, přidejte kukuřičný škrob, muškátový oříšek, skořici a špetku soli. Uveďte směs do varu a za stálého míchání nechte vzniklou šťávu jemně zredukovat, až bude hustá. Sejměte z ohně a přidejte citronovou šťávu a máslo.
  • Naskládejte broskve na spodní koláčovou vrstvu.
  • Zalejte broskve připravenou směsí.
  • Přikryjte koláč druhou vrstvou listového těsta. Zahlaďte okraje. Okraje koláče můžete přikrýt alobalem, nebudou se připalovat.
  • Pečte na 160 °C zhruba 45 – 60 minut. Koláč je hotový, když je vrchní vrstva zlatavá.
  • Vyjměte koláč z trouby, nechte vychladnout.
  • Jednotlivé kousky doplňte na servírovacím talířku kopečkem vanilkové zmrzliny.
pečený koláč s broskvovou náplní
Zdroj foto: joyofbaking.com

Broskvový koláč s drobenkou

Tento rychlý a jednoduchý recept je výborný tip pro všední den, ale i sváteční příležitost.

Budete potřebovat:

Na drobenku:

  • ½ šálku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  •  ¾ šálku mouky 
  • 1/3 šálku změklého másla
  •  můžete přidat ½ šálku nasekaných vlašských oříšků
  •  8 středně velkých broskví
  • listové těsto
  • ½ šálku hnědého cukru
  •  ½ šálku hladké mouky
  •  2 lžičky citrónové šťávy
  •  ¼ lžičky mleté skořice 

Postup přípravy:

  • Vyválejte listové těsto a vyložte jím pečicí nádobu.
  • Oloupejte broskve a nakrájejte je na menší kostičky.
  • V míse smíchejte nakrájené broskve, cukr, mouku, citrónovou šťávu a skořici. Směs promíchejte.
  • Předehřejte si troubu na 200 °C
  • Na těsto vložte broskvovou směs, kterou nejdříve přecedíte. Šťáva by rozmočila těsto, proto ji slijte.
  • Nachystejte si drobenku: v míse smíchejte cukr, skořici a mouku. Promíchejte s rozměklým máslem a pokud chcete, přidejte oříšky. Drobenkou pokryjte broskvovou směs.
  • V předehřáté troubě pečte 20 minut. Po této době trochu snižte teplotu, stačí na 175 °C, a pečte ještě půl hodiny.
  • Po vytažení nechte koláč vychladnout v pokojové teplotě.
kulatý koláč s broskvemi, posypaný drobenkou
Zdroj foto: tasteofhome.com

Zbyly vám broskve? Nechte se inspirovat a připravte si ty nejlepší recepty s pečeným masem se sýrem, které můžete tímto ovocem ozvláštnit.

Koláše s broskvemi a smetanou

Chcete si pochutnat? Tento koláč máte přichystaný za krátký čas. Provoňte svou kuchyň!

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • špetka soli
  •  trošku velmi studené vody

Na broskvovou směs:

  • 2 lžičky cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce mouky

Na náplň:

  • 4 šálky loupaných a nakrájených broskví
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce mouky
  •  špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • čtvrt lžičky mleté skořice
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1 lžička vanilky
  • 1 šálek cukru

Na drobenku:

  • ½ šálku hnědého cukru
  • ½ šálku mouky
  • ½ lžičky skořice
  • 4 lžíce másla

Postup přípravy:

  • Nachystejte si koláčové těsto: smíchejte mouku, sůl a máslo. Spojte ingredience v drobenku. Následně pomalu přilévejte vodu, až získáte hladké těsto. To si na pomoučeném vále vyválejte. Formu na koláč vymažte máslem a vložte na ni těsto, které propíchnete vidličkou. Je dobré těsto před pečením zatížit – přikryjte jej pečicím papírem a jako zátěž použijte například velké fazole. Pečte čtvrt hodiny na 180°C.
  • V míse rozšlehejte žloutky.
  • Poté přidejte mouku, cukr, sůl, muškátový oříšek a mletou skořici. Šlehejte.
  • Přidejte zakysanou smetanu a vanilku. Dobře promíchejte.
  • Větší část broskví vložte na koláčové těsto. Menší část smíchejte se směsí na broskve: s moukou, cukrem a skořicí.
  • Nachystejte s drobenku: smíchejte mouku, cukr, máslo a skořici v míse a vše dobře smíchejte.
  • Pečte na 200 °C prvních 15 minut. Koláč vyjměte a nahoru vložte broskvovou směs.
  • Pečte dalších 15 minut.
  • Poté přidejte drobenku a pečte opět 15 minut.
  • Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout v pokojové teplotě.
koláč s broskvemi a se zakysanou smetanou
Zdroj foto: smittenkitchen.com

Přepadl vás během pečení hlad? Než vám koláč vychladne, dejte si vynikající slané palačinky, ke kterým můžete broskve také zakusovat!

Broskvový koláč s pudinkem

Spojte ve vaší kuchyni dvě výborné chuti a dejte si pudinkový koláč. Těsto navíc můžete připravit během pouhé minuty! Máte stále spoustu tohoto ovoce? Nechte se inspirovat, co dělat s přebytkem broskví.

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • trochu ledové vody

Na náplň do koláče:

  • 5 středně velkých broskví
  • šálek řeckého jogurtu
  • 3 velké žloutky
  • ¾ šálku hnědého cukru
  • ¼ šálku mouky
  • 1 lžíce vanilkového cukru

 Na drobenku:

  • ¼ šálku másla
  • 1/3 šálku mouky
  • 1/8 šálku cukru

 Postup přípravy:

  • Nejdříve si přichystejte koláčové těsto. Do mísy pro přípravu těsta vložte mouku, sůl a kostky másla. Zapněte mixér a mixujte krátkou chvilku, až začne těsto připomínat drobenku.
  • Poté přilejte trošku ledové vody, a mixujte dál. S vodou opatrně, aby vaše těsto nebylo příliš tekuté. Těsto by mělo mít tendenci se již k sobě lepit, ale stále je mírně drobenkovité. Takové těsto vyválejte na pomoučeném vále.
  • Nádobu na koláč vymažte máslem a vložte na ni těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v mrazničce.
  • Oloupejte a nakrájejte broskve na plátky a naskládejte je na koláčové těsto. Nedělejte si příliš starostí s dokonalostí tvaru plátků, které skládáte, nakonec stejně nepůjde ani dokonalé naskládání vidět.
  • Ušlehejte vidličkou nebo metličkou žloutky, řecký jogurt, mouku, cukr a vanilku. Vznikne vám dokonalá hmota připomínající pudink. Tou přelijte naskládané broskve.
  • Pečte koláč 30 minut na 200°C. Mezitím si připravte drobenku.
  • Drobenku připravíte tak, že si dobře smícháte máslo a mouku. Poté vmícháte cukr.
  • Po půl hodině vytáhněte koláč z trouby, a posypejte koláč drobenkou. Pokud nechcete, aby se vám připekla, můžete koláč překrýt alobalem.
  • Po čtvrt hodině pečení zkontrolujte, zda je koláč hotový – píchněte do koláče špejlí, a pokud na ní neulpěly kousky těsta, můžete se radovat, koláč je hotov.
koláč s broskvemi a pudinkovou náplní, ozdobený kopečkem zmrzliny

Obrácený koláč z broskví

Francie dala světu mnohé kulinářské speciality. Také tento recept na broskvové koláče neboli tarte tatin pochází ze země galského kohouta. Pochutnáte si!

Budete potřebovat:

Na náplň:

  • 4 střední broskve
  • 4 šálky hnědého cukru
  • 2 lžíce bourbonu

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 2 šálky hladké mouky
  • ½ šálku změklého másla
  • lžička sody
  • lžička vanilkového cukru
  • ½ šálku nastrouhaných vlašských ořechů
  • ½ lžičky soli

Postup přípravy:

  • Smíchejte cukr se dvěma lžícemi vody a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Přidejte trochu bourbonu.
  • Do pekáče nebo formy na koláč vymazané máslem naskládejte plátky broskví.
  • V míse ušlehejte metličkou vajíčka a cukr. Dobře vmíchejte změklé máslo, vanilkový cukr, mouku, nastrouhané oříšky, sodu a sůl.
  • Vzniklé těsto nalejte na broskvovou směs.
  • Vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 180°C. Po 20 minutách pečení koláč vyjměte a přikryjte alobalem, aby se vám nespálil. Pečte dalších 40 minut.
  • Pár minut po vytažení z trouby koláč překlopte na tác.
obrácený koláč pokladený broskvemi
Zdroj foto: tasteofhome.com

Zbyly vám broskve? Nezapomeňte, že je můžete využít také jiným způsobem! Toto ovoce je totiž významným zdrojem antioxidantů, a bývá základem pro mnohé kosmetické produkty. Nyní si ukážeme, jak si připravit výživnou masku na vlasy.

Zbylo vám stále ještě spoustu ovoce? Vyzkoušejte recepty na zavařování broskví.

Broskvová maska na vlasy

Broskve pomohou vašim vlasům nalézt hydrataci a výživu. Zbavíte se tak přirozenou cestou suché kůže na hlavě, a díky účinkům broskve nabude vaše hříva na objemu.

Budete potřebovat:

  • rozmixovanou broskev
  • lžíci bílého jogurtu
  • lžičku kokosového oleje

Postup přípravy:

  • Smíchejte všechny ingredience – můžete si pomoci mixérem.
  • Naneste směs po celé délce vlasů. Zakryjte ručníkem a nechte působit alespoň 15 minut.
  • Směs důkladně opláchněte.
  • Tento postup opakujte alespoň jednou týdně.
maska na vlasy z broskví
Zdroj foto: yellowurban.com

Který z lahodných koláčů si připravíte vy? Nechte se unést vůní a jedinečnou chutí broskví!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.