Je vám blízká italská kuchyně?
Hledáte tipy na jednoduché a chutné předkrmy či pohoštění na oslavu?
Pak jste tu správně!
Máme pro vás totiž 6 lahodných receptů na bruschettu v několika různých variantách.
Ať už si vyberete tradiční s rajčaty nebo méně obvyklou houbovou či avokádovou, zajisté si vy i vaši hosté pochutnáte.
Tak dost řečí a pojďme na to!
Bruschetta s rajčaty a parmazánem
Vyzkoušejte tento snadný recept na bruschettu, který se stane vaším oblíbeným letním předkrmem. Ideální na letní večírky, ale i večeře o všedním dni.
Ingredience
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky lisovaného čerstvého česneku
- 700 g rajčat, nakrájených na kostičky
- 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce balzamikového octa nebo více podle chuti
- 3/4 lžičky soli, poté více podle chuti
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 šálku bazalky, nasekané na proužky
- 1 bochník (420 g) francouzského, nakrájeného na 1,3 cm silné plátky (asi 12 plátků)
Postup
- Zahřejte olivový olej v malé pánvi nebo kastrůlku na středně nízkém plameni.
- Přidejte česnek a opékejte, dokud nezačne zlátnout, asi 1 minutu.
- Přendejte do velké mísy.
- Nechte vychladnout, zatímco budete krájet rajčata a bazalku.
- Rajčata nasypte do mísy s vychladlou směsí oleje.
- Přidejte parmazán, bazalku, balzamikový ocet, sůl a pepř.
- Směs dobře promíchejte.
- Umístěte mřížku do trouby několik cm pod gril a předehřejte na funkci na gril.
- Zarovnejte plátky chleba na plech.
- Grilujte dozlatova, asi minutu, poté otočte na druhou strany a opět grilujte dozlatova.
- Ihned podávejte rajčatovou směs s opečeným chlebem (lžící přidejte trochu šťávy).
- Pokud chcete, ozdobte ještě parmazánem.

Podívejte se také na našich 7 nejlepších italských receptů! Jaký si uvaříte první?
Opečený chléb se špenátem, fetou a rajčaty
Blanšírovaný špenát promíchaný s rozdrobenou fetou a nakrájenými rajčaty vytváří luxusní topping, kterým si potřete opečený chléb a jednoduše tak vykouzlíte na stůl úžasnou lehkou večeři nebo chutný předkrm.
Ingredience
- ¼ šálku špenátu blanšírovaného, vymačkaného a nakrájeného
- ¼ šálku rozdrobené fety
- ¼ šálku rajčat zbavených semínek a nahrubo nakrájených
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 6 plátků chleba
- 1 stroužek česneku, nakrájený na polovinu
- extra panenský olivový olej
Postup
- Smíchejte nakrájený špenát, sýr a rajčata.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Chléb opékejte do světle hněda
- Plátky chleba potřeme z obou stran řezanými stranami česneku.
- Pokapejte olivovým olejem.
- Špenátovou směs rozdělte na plátky chleba a ihned podávejte!

Houbová bruschetta s balzamikem a tymiánem
Houby a tymián jsou nejlepší kamarádi! Zkombinujte je s balzamikovým octem a vznikne neodolatelná pochoutka, kterou jednoduše navršte na opečený chléb lehce potřený česnekem. Je to skvělá snídaně, lehký oběd či perfektní předkrm, jehož příprava vám zabere pouhých 10 minut.
Ingredience
- 400 g libovolných hub
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička cukru
- 1 polévková lžíce lístků tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
- půl stroužku česneku, neloupaného
- 4 plátky chleba
- extra olivový olej na pokapání
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu.
- Houby nakrájejte na 0,5 cm plátky.
- Vhoďte do pánve a rychle restujte, asi minutu nebo dvě.
- Přidejte balzamikový ocet a posypte cukrem, poté míchejte dalších asi 30 sekund, aby balzamiko a cukr zkaramelizovaly.
- Přidejte tymián a dochuťte solí a pepřem.
- Chleba opečte a každý kousek potřete česnekem.
- Navršte na chléb houby a ihned podávejte, pokapané extra olivovým olejem (pokud chcete).

Máme pro vás také oblíbené recepty na italský salát s mozzarellou a bazalkou v 8 různých verzích. Vyzkoušejte je všechny!
Objevte podobné tipy
Rajčatová bruschetta s avokádem a mozzarellou
Rychlá a jednoduchá bruschetta s avokádem je ideální na brunch nebo jako lehká večeře. Připravíte ji za méně než 20 minut a přitom s ní uděláte neuvěřitelnou parádu!
Ingredience
Na chléb:
- 1 bochník chleba
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
Na rajčatovou směs:
- 280 g cherry rajčat, rovnoměrně nakrájených na plátky
- ¼ šálku nakrájené červené cibule
- 4-5 nakrájených lístků čerstvé bazalky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
Na avokádo:
- 2 střední avokáda, oloupaná, zbavená jádřinců a rozdrcená
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- sůl podle chuti
Ostatní:
- 1/4 šálku nakrájené Mozzarelly
- čerstvé listy bazalky
- 1 lžíce balzamikového octa na pokapání
Postup
- Předehřejte troubu na grilovací program.
- Nakrájejte chléb na 1,3 cm silné plátky.
- Přeneste plátky chleba na plech.
- Postříkejte olivovým olejem a plátky pečte v troubě asi 2 minuty z každé strany nebo do zlatova.
- Když je chléb křupavý, vyjměte ho z trouby.
- Rozkrojte stroužek česneku na polovinu.
- Všechny plátky chleba potřete česnekem.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce smíchejte nakrájená rajčata, cibuli, olivový olej, lístky čerstvé bazalky a sůl.
- Promíchejte.
- Smíchejte rozdrcené avokádo, limetkovou šťávu a mletý pepř.
- Pořádně promíchejte.
- Vezměte si krajíc opečeného chleba.
- Na každý plátek natřete vrstvu avokádové směsi.
- Na vrstvu avokáda bohatě naneste rajčatovou směs.
- Nakonec poklaďte mozzarellou nakrájenou na kostičky a lístky čerstvé bazalky.
- Ihned podávejte.

Opečená bagetka s grilovaným lilkem a sladkou cibulí
Bruschetta se smetanovou směsí s grilovaným lilkem, sladkou cibulí a parmezánem uspokojí všechny vaše chuťové buňky a vy si na originální verzi s rajčaty ani nevzpomenete!
Ingredience
- 1 střední lilek (cca 500 g)
- 1 středně velká sladká cibule
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, nakrájených
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus trochu navíc
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného Parmigiano-Reggiano
- asi 1/2 bagety, nakrájená diagonálně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm
Postup
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- Odřízněte cca 1,3 cm od horní a spodní části lilku.
- Lilek nakrájejte podélně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm.
- Cibuli nakrájejte příčně na 1,3 cm silné plátky.
- V malém hrnci na středně vysokém plameni přiveďte k varu směs smetany, česneku a tymiánu.
- Snižte teplotu na střední a vařte doměkka, dokud se smetana nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut.
- Sundejte z plotny.
- Když je gril připravený, potřete obě strany lilku a plátky cibule 1/4 šálku olivového oleje.
- Zeleninu rozložte na gril a grilujte se zavřeným víkem, dokud nezačnou z jedné strany měknout a nezanechávají stopy po grilování, 2 až 3 minuty u lilku a 5 až 6 minut u cibule.
- Otočte a opékejte druhé strany se zavřeným víkem, dokud lilek nezměkne a cibule se pěkně neopeče, ale ne nutně úplně doměkka, 2 až 3 minuty pro lilek a 5 až 6 minut pro cibuli.
- Přeneste lilek na prkénko a posypte 1/4 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře.
- Přeneste cibuli na velký plát alobalu, hezky plátky naskládajte vedle sebe, pevně zabalte a nechte odpočívat, dokud zbytkové teplo cibuli nezměkčí, asi 5 minut.
- Nakrájejte lilek a cibuli nahrubo a smíchejte ve střední misce.
- Přidejte smetanovou směs a sýr.
- Promíchejte.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
- Plátky bagety potřete z obou stran olejem a grilujte, dokud nebudou lehce zlatavé, 30 sekund až 1 minutu z každé strany.
- Na každý plátek nandejte štědrou hrst lilkové směsi a servírujte.

Vyzkoušejte i naše vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období. Inspirujte se!
Bruschetta se sladkou kukuřicí
Tato opečená bagetka se sladkou kukuřicí a kozím sýrem je jednoduchý, elegantní a skvěle se hodí jako pohoštění na různé oslavy. Užijte si to!
Ingredience
- 4 klasy čerstvé kukuřice, bez slupek
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce granulovaného cukru
- 3 lžíce balzamikového octa
- ¼ šálku čerstvé bazalky, nakrájené na tenké proužky
- sůl a pepř dle chuti
- 1 bageta
- ¼ šálku olivového oleje
- 230 g kozího sýra
Postup
- Ostrým nožem opatrně odřízněte zrníčka z kukuřičných klasů.
- Ve velké misce smíchejte kukuřičná zrna, med, cukr a balzamikový ocet a promíchejte.
- Vmíchejte bazalku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Bagetu nakrájejte na plátky (krájejte trochu na šikmo).
- Obě strany každého plátku potřete olivovým olejem a položte na grilovací pánev.
- Plátky bagety opékejte 3 minuty, otočte je a opékejte další 2 minuty.
- Vyndejte z pánve, každý plátek potřete kozím sýrem a poklaďte kukuřičnou směsí.
- Podávejte ihned!

Jak dlouho bruschettu uchovávat?
- Ideálně si vždy připravte tolik bruschett, kolik jste schopni sníst, protože se špatně skladují.
- Pokud vám přece jen nějaká zbyla, dejte náplň do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce.
- Měla by vydržet 2 – 3 dny.
- Pečivo připravujte vždy čerstvé, protože pečené rychle tvrdne a tuhne, a není dobré.
A jak vám naše recepty tentokrát chutnaly? Napište nám do komentářů!