Inspirujte se luxusními recepty na opečený chléb po italsku s 6 různými směsmi!

Je vám blízká italská kuchyně?

Hledáte tipy na jednoduché a chutné předkrmy či pohoštění na oslavu?

Pak jste tu správně!

Máme pro vás totiž 6 lahodných receptů na bruschettu v několika různých variantách.

Ať už si vyberete tradiční s rajčaty nebo méně obvyklou houbovou či avokádovou, zajisté si vy i vaši hosté pochutnáte.

Tak dost řečí a pojďme na to!

Bruschetta s rajčaty a parmazánem

Vyzkoušejte tento snadný recept na bruschettu, který se stane vaším oblíbeným letním předkrmem. Ideální na letní večírky, ale i večeře o všedním dni.

Ingredience

  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky lisovaného čerstvého česneku
  • 700 g rajčat,  nakrájených na kostičky
  • 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžíce balzamikového octa nebo více podle chuti
  • 3/4 lžičky soli, poté více podle chuti
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 šálku bazalky, nasekané na proužky
  • 1 bochník (420 g) francouzského, nakrájeného na 1,3 cm silné plátky (asi 12 plátků)

Postup

  1. Zahřejte olivový olej v malé pánvi nebo kastrůlku na středně nízkém plameni.
  2. Přidejte česnek a opékejte, dokud nezačne zlátnout, asi 1 minutu.
  3. Přendejte do velké mísy.
  4. Nechte vychladnout, zatímco budete krájet rajčata a bazalku.
  5. Rajčata nasypte do mísy s vychladlou směsí oleje.
  6. Přidejte parmazán, bazalku, balzamikový ocet, sůl a pepř.
  7. Směs dobře promíchejte.
  8. Umístěte mřížku do trouby několik cm pod gril a předehřejte na funkci na gril.
  9. Zarovnejte plátky chleba na plech.
  10. Grilujte dozlatova, asi minutu, poté otočte na druhou strany a opět grilujte dozlatova.
  11. Ihned podávejte rajčatovou směs s opečeným chlebem (lžící přidejte trochu šťávy).
  12. Pokud chcete, ozdobte ještě parmazánem.
Rajčatová směs s bazalkou v mističce, obložená plátky opečených chlebů, to vše servírováno na talíři.
www.cookingclassy.com

Podívejte se také na našich 7 nejlepších italských receptů! Jaký si uvaříte první?

Opečený chléb se špenátem, fetou a rajčaty

Blanšírovaný špenát promíchaný s rozdrobenou fetou a nakrájenými rajčaty vytváří luxusní topping, kterým si potřete opečený chléb a jednoduše tak vykouzlíte na stůl úžasnou lehkou večeři nebo chutný předkrm.

Ingredience

  • ¼ šálku špenátu blanšírovaného, ​​vymačkaného a nakrájeného
  • ¼ šálku rozdrobené fety
  • ¼ šálku rajčat zbavených semínek a nahrubo nakrájených
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 6 plátků chleba
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na polovinu
  • extra panenský olivový olej

Postup

  1. Smíchejte nakrájený špenát, sýr a rajčata.
  2. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Chléb opékejte do světle hněda
  4. Plátky chleba potřeme z obou stran řezanými stranami česneku.
  5. Pokapejte olivovým olejem.
  6. Špenátovou směs rozdělte na plátky chleba a ihned podávejte!
Blanšírovaný špenát promíchaný s rozdrobenou fetou a nakrájenými rajčaty, servírovaný na dvou opečených chlebech na mřížce.
www.renaissance.mom

Houbová bruschetta s balzamikem a tymiánem

Houby a tymián jsou nejlepší kamarádi! Zkombinujte je s balzamikovým octem a vznikne neodolatelná pochoutka, kterou jednoduše navršte na opečený chléb lehce potřený česnekem. Je to skvělá snídaně, lehký oběd či perfektní předkrm, jehož příprava vám zabere pouhých 10 minut.

Ingredience

  • 400 g libovolných hub
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 polévková lžíce lístků tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti
  • půl stroužku česneku, neloupaného
  • 4 plátky chleba
  • extra olivový olej na pokapání

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu.
  2. Houby nakrájejte na 0,5 cm plátky.
  3. Vhoďte do pánve a rychle restujte, asi minutu nebo dvě.
  4. Přidejte balzamikový ocet a posypte cukrem, poté míchejte dalších asi 30 sekund, aby balzamiko a cukr zkaramelizovaly.
  5. Přidejte tymián a dochuťte solí a pepřem.
  6. Chleba opečte a každý kousek potřete česnekem.
  7. Navršte na chléb houby a ihned podávejte, pokapané extra olivovým olejem (pokud chcete).
Plátky opečeného chleba natřené houbovou směsí s balzamikem a tymíánem.
www.recipetineats.com

Máme pro vás také oblíbené recepty na italský salát s mozzarellou a bazalkou v 8 různých verzích. Vyzkoušejte je všechny!


Rajčatová bruschetta s avokádem a mozzarellou

Rychlá a jednoduchá bruschetta s avokádem je ideální na brunch nebo jako lehká večeře. Připravíte ji za méně než 20 minut a přitom s ní uděláte neuvěřitelnou parádu!

Ingredience

Na chléb:

  • 1 bochník chleba
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku

Na rajčatovou směs:

  • 280 g cherry rajčat, rovnoměrně nakrájených na plátky
  • ¼ šálku nakrájené červené cibule
  • 4-5 nakrájených lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti

Na avokádo:

  • 2 střední avokáda, oloupaná, zbavená jádřinců a rozdrcená
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • sůl podle chuti

Ostatní:

  • 1/4 šálku nakrájené Mozzarelly
  • čerstvé listy bazalky
  • 1 lžíce balzamikového octa na pokapání

Postup

  1. Předehřejte troubu na grilovací program.
  2. Nakrájejte chléb na 1,3 cm silné plátky.
  3. Přeneste plátky chleba na plech.
  4. Postříkejte olivovým olejem a plátky pečte v troubě asi 2 minuty z každé strany nebo do zlatova.
  5. Když je chléb křupavý, vyjměte ho z trouby.
  6. Rozkrojte stroužek česneku na polovinu.
  7. Všechny plátky chleba potřete česnekem.
  8. Dejte stranou.
  9. V samostatné misce smíchejte nakrájená rajčata, cibuli, olivový olej, lístky čerstvé bazalky a sůl.
  10. Promíchejte.
  11. Smíchejte rozdrcené avokádo, limetkovou šťávu a mletý pepř.
  12. Pořádně promíchejte.
  13. Vezměte si krajíc opečeného chleba.
  14. Na každý plátek natřete vrstvu avokádové směsi.
  15. Na vrstvu avokáda bohatě naneste rajčatovou směs.
  16. Nakonec poklaďte mozzarellou nakrájenou na kostičky a lístky čerstvé bazalky.
  17. Ihned podávejte.
Plátky opečeného chleba potřené směsí rajčat, avokáda, sýru a bazalky.
www.ruchiskitchen.com

Opečená bagetka s grilovaným lilkem a sladkou cibulí

Bruschetta se smetanovou směsí s grilovaným lilkem, sladkou cibulí a parmezánem uspokojí všechny vaše chuťové buňky a vy si na originální verzi s rajčaty ani nevzpomenete!

Ingredience

  • 1 střední lilek (cca 500 g)
  • 1 středně velká sladká cibule
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, nakrájených
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus trochu navíc
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného Parmigiano-Reggiano
  • asi 1/2 bagety, nakrájená diagonálně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm

Postup

  1. Rozpalte gril na střední teplotu.
  2. Odřízněte cca 1,3 cm od horní a spodní části lilku.
  3. Lilek nakrájejte podélně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm.
  4. Cibuli nakrájejte příčně na 1,3 cm silné plátky.
  5. V malém hrnci na středně vysokém plameni přiveďte k varu směs smetany, česneku a tymiánu.
  6. Snižte teplotu na střední a vařte doměkka, dokud se smetana nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut.
  7. Sundejte z plotny.
  8. Když je gril připravený, potřete obě strany lilku a plátky cibule 1/4 šálku olivového oleje.
  9. Zeleninu rozložte na gril a grilujte se zavřeným víkem, dokud nezačnou z jedné strany měknout a nezanechávají stopy po grilování, 2 až 3 minuty u lilku a 5 až 6 minut u cibule.
  10. Otočte a opékejte druhé strany se zavřeným víkem, dokud lilek nezměkne a cibule se pěkně neopeče, ale ne nutně úplně doměkka, 2 až 3 minuty pro lilek a 5 až 6 minut pro cibuli.
  11. Přeneste lilek na prkénko a posypte 1/4 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře.
  12. Přeneste cibuli na velký plát alobalu, hezky plátky naskládajte vedle sebe, pevně zabalte a nechte odpočívat, dokud zbytkové teplo cibuli nezměkčí, asi 5 minut.
  13. Nakrájejte lilek a cibuli nahrubo a smíchejte ve střední misce.
  14. Přidejte smetanovou směs a sýr.
  15. Promíchejte.
  16. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
  17. Plátky bagety potřete z obou stran olejem a grilujte, dokud nebudou lehce zlatavé, 30 sekund až 1 minutu z každé strany.
  18. Na každý plátek nandejte štědrou hrst lilkové směsi a servírujte.
Plátky opečené veky se smetanovou směsí s grilovaným lilkem, sladkou cibulí a parmezánem servírované na tácu.
www.finecooking.com

Vyzkoušejte i naše vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období. Inspirujte se!

Bruschetta se sladkou kukuřicí

Tato opečená bagetka se sladkou kukuřicí a kozím sýrem je jednoduchý, elegantní a skvěle se hodí jako pohoštění na různé oslavy. Užijte si to!

Ingredience

  • 4 klasy čerstvé kukuřice, bez slupek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce granulovaného cukru
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • ¼ šálku čerstvé bazalky, nakrájené na tenké proužky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 bageta
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 230 g kozího sýra

Postup

  1. Ostrým nožem opatrně odřízněte zrníčka z kukuřičných klasů.
  2. Ve velké misce smíchejte kukuřičná zrna, med, cukr a balzamikový ocet a promíchejte.
  3. Vmíchejte bazalku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  4. Bagetu nakrájejte na plátky (krájejte trochu na šikmo).
  5. Obě strany každého plátku potřete olivovým olejem a položte na grilovací pánev.
  6. Plátky bagety opékejte 3 minuty, otočte je a opékejte další 2 minuty.
  7. Vyndejte z pánve, každý plátek potřete kozím sýrem a poklaďte kukuřičnou směsí.
  8. Podávejte ihned!
Opečené bagetky se sladkou kukuřicí a kozím sýrem s listy bazalky.
www.celebrationgeneration.com

Jak dlouho bruschettu uchovávat?

  • Ideálně si vždy připravte tolik bruschett, kolik jste schopni sníst, protože se špatně skladují.
  • Pokud vám přece jen nějaká zbyla, dejte náplň do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce.
  • Měla by vydržet 2 – 3 dny.
  • Pečivo připravujte vždy čerstvé, protože pečené rychle tvrdne a tuhne, a není dobré.

A jak vám naše recepty tentokrát chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X