Brzlík

Znáte brzlík, kulinářskou lahůdku ?

Jedná se o  velkou bílou žlázu, která v dospělosti zaniká, proto ji mají jen mladá zvířata. Nachází se v podkrčí směrem k hrudnímu otvoru a vzhledově připomíná tukovou tkáň. Nejčastěji se používá brzlík telecí nebo jehněčí. Brzlík má jemnou chuť a světle růžovou barvu.

Brzlík obsahuje velké množství tuku, a proto je nejčastěji upravován smažením. Jedná se o vyhledávanou pochoutku vyšší cenové úrovně.

Jak se brzlík upravuje ?

Brzlík se zpravidla nejprve alespoň na hodinu namočí do studené vody a poté se vaří v solené vodě. Po uvaření se vymačká přebytečná tekutina, a co s ním uděláte dále, už je jen na vás. Můžete ho osmažit jako řízek, prošpikovat slaninou nebo podusit na másle. K brzlíku se stejně jako k ostatním vnitřnostem mimořádně hodí zelenina, tak na ni nešetřete. Může se podávat i s jemnými máslovými omáčkami.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných vnitřnostech ve 100 g

Druh vnitřností
KalorieTukBílkoviny
Telecí brzlík440 kJ3 g18 g
Telecí játra562 kJ5 g19 g
Telecí ledviny
518 kJ6 g16 g
Hovězí srdce
705 kJ6 g29 g
Telecí plíce
319 kJ2 g18 g

Brzlík

zdroj : www.dartagnan.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také