Bublanina je nestárnoucí moučník pro jakoukoliv příležitost

Upečte si oblíbenou stálici mezi moučníky.

Bublanina s ovocem je sladká a nadýchaná, přesně tak, jak to máte rádi.

Pekly ji naše maminky i babičky, pekla se ještě před nimi, peče se nyní a bude se péci určitě i nadále. Proč? Protože je opravdu chutná.

Příprava ovoce do bublaniny

Do bublaniny je vhodné především drobné ovoce jako jahody, maliny, rybíz, borůvky, třešně, višně nebo hroznové víno. Ale velmi dobrá je i bublanina, u které bylo použito jiné ovoce nakrájené na menší kousky nebo rebarbora.

Na bublaninu pečenou mimo sezónu můžeme použít i kompotované ovoce, které před použitím necháme řádně okapat. Čerstvé ovoce omyjeme, osušíme nebo necháme okapat, a aby v těstě nekleslo ke dnu, trochu je obalíme v hrubé mouce. Pak již jen připravené ovoce poklademe na těsto a bublaninu upečeme.

1. Bublanina s ovocem a drobenkou

Není snad klasičtější recept než bublanina doplněná drobenkou. Její příprava je velmi jednoduchá, takže ji zvládne i začátečník v pečení.

INGREDIENCE:

  • 200 g cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 dl oleje
  • 3 dc mléka
  • prášek do pečiva
  • ovoce
  • na drobenku – 50 g polohrubé mouky, 40 g cukru moučka a 40 g másla

POSTUP:

  1. Připravíme si těsto tím, že v míse smícháme cukr, mouku, vejce, olej, mléko a prášek do pečiva.
  2. Pořádně promícháme.
  3. Připravíme si drobenku z mouky, cukru a másla.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něho nalijeme.
  5. Poklademe omytým ovocem a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C.

2. Hrníčková bublanina

Výhodou hrníčkových receptů je to, že nemusíme žádné přísady odvažovat, ale pouze je odměříme pomocí hrníčku. V našem receptu jsme použili hrnek o velikosti asi 300 ml.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • ovoce
  • půl hrnku oleje

POSTUP:

  1. Těsto na bublaninu připravíme tak, že do mísy postupně přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko a olej.
  2. Všechno důkladně promícháme.
  3. Plech si vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme připravené těsto.
  4. Poklademe omytým ovocem.
  5. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C.

Hotový recept na hrníčkovou bublaninu

3. Třešňová bublanina

Třešně a bublanina patří neodmyslitelně k sobě. Tato vynikající kombinace bude chutnat určitě i vám. Pečte ji však výhradně z másla, jen tak bude mít třešňová bublanina tu správnou chuť a vůni.

INGREDIENCE:

  • 350 g hladké mouky
  • 220 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • citronová kůra
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 3 dl mléka
  • 200 g třešní

POSTUP:

  1. Nadýchané těsto připravíme tak, že v míse utřeme do pěny žloutky, cukr a máslo.
  2. Přidáme strouhanou citronovou kůru, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a mléka a zamícháme.
  3. Ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme ho opatrně do těsta.
  4. Plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Na plech vylijeme těsto a poklademe ho omytými třešněmi, které jsme obalili v hladké mouce, aby moc neklesly do těsta.
  6. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C.
  7. Upečenou bublaninu necháme vychladit a nakrájíme ji na řezy a pocukrujeme.

Hotový recept na třešňovou bublaninu

Zdroj: Tastesoflizzyt.com

4. Rybízová bublanina

Jestliže na své zahradě máte keříky červeného rybízu, možná přemýšlíte, co s úrodou. Upečte si rybízovou bublaninu, která může být i chutným pohoštěním na nedělní odpoledne.

INGREDIENCE:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru krupice
  • 2 dl oleje
  • 3 celá vejce
  • 3 dl mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • červený rybíz

POSTUP:

  1. Smícháme polohrubou mouku, cukr krupici a olej.
  2. Přidáme 3 celá vejce, mléko a prášek do pečiva.
  3. Všechno řádně promícháme, aby vzniklo vláčné těsto.
  4. Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Na plech nalijeme těsto a poklademe umytým rybízem.
  6. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě asi na 180 °C.

Hotový recept na rybízovou bublaninu

Zdroj: Autumnmakesanddoes.com

5. Borůvková bublanina

Nic nechutné lépe než bublanina s vlastnoručně sesbíraných borůvek.

INGREDIENCE:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky pískového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • cukr moučka na posypání
  • borůvky

POSTUP:

  1. Použijeme hrnek asi o objemu 250 ml a odměříme si mouku a cukr.
  2. Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny.
  3. Přidáme smetanu ke šlehání a dobře vyšleháme a přimícháme mouku a cukr s práškem do pečiva.
  4. Plech vymažeme tukem a vysypeme pořádně hrubou moukou.
  5. Těsto nalijeme opatrně na plech a poklademe ho omytými borůvkami.
  6. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě asi na 180 °C.

Hotový recept na borůvkovou bublaninu

Zdroj: Simplyrecipes.com

6. Meruňková bublanina

Až začne sezóna meruněk, nezapomeňte si upéci meruňkovou bublaninu. Chutná báječně ke kávě.

INGREDIENCE:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru pískového
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce rumu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • meruňky

POSTUP:

  1. Do mísy rozklepneme celá vejce a s cukrem je vyšleháme do pěny.
  2. Za stálého šlehání přidáme smetanu a postupně vmícháme ještě rum, špetku soli a mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něho těsto, které hustě poklademe nakrájenými meruňkami.
  4. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.

Hotový recept na meruňkovou bublaninu

Zdroj: Cnz.to

Bublaninu můžeme upéci i z kynutého těsta. Zpracovává se tak jako ostatní kynutá těsta. Jako kypřící prostředek se používá droždí. Jedná se o poněkud sytější bublaninu a určitou nevýhodou je čas potřebný ke kynutí těsta.

Vykynuté těsto vkládáme na vymazaný plech, posypeme ovocem a necháme ještě chvíli kynout. Pokud ovoce vystoupí z těsta, trochu je zatlačíme zpátky. Výborně chutná například třešňová bublanina z kynutého těsta.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *