Nejlepší recepty na bublaninu: 10x jinak, ale pokaždé lahodně

Je rychlá a nenáročná na přípravu.

Můžete do ní použít jakékoliv oblíbené ovoce.

Zvládne ji i úplný začátečník!

Právem patří mezi nejoblíbenější letní dezerty.

Inspirujte se v našich receptech na bublaninu a připravte si tento skvělý moučník klidně i mimo sezónu.

Klasická třešňová bublanina

Bublanina jako od babičky. Sladké třešně a třené těsto – recept, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Ingredience

  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 400 g vypeckovaných třešní
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Postup

  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem
  • Přidejte žloutky a opatrně zašlehejte
  • Přisypte oba druhy mouky, špetku soli, kypřicí prášek a promíchejte
  • Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta
  • Plech nebo zapékací formu vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem
  • Nalijte těsto, posypte ho třešněmi a dejte na 30 minut péct do trouby vyřáté na 150°
  • Hotovou bublaninu poprašte moučkovým cukrem
Dva kousky bublaniny s třešněmi
Zdroj: tasteatlas.com

Piškotová bublanina s jahodami

Jahodová bublanina z piškotového těsta je velmi oblíbená – je nadýchaná, svěží a doslova se rozplývá na jazyku.

Ingredience

  • 130 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 400 g jahod
  • špetka soli

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků
  • K bílkům přidejte sůl a vyšlehejte do tuhého sněhu
  • Do něj postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku
  • Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou
  • Těsto rozetřete na plech a poklaďte na něj kousky jahod
  • Pečte v troubě vyhřáté na 150° 25 – 35 minut
Piškotový bublaninový koláč s jahodami
Zdroj: natashaskitchen.com

Máte přebytek jahod? Podívejte se na další recepty s jahodami.

Rybízová bublanina s kefírem

Máte hodně rybízu a už vám docházejí nápady, co s ním? Nezoufejte a zkuste tento recept na bublaninu s kefírem.

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 80 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 ml kefíru
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g červeného rybízu

Postup

  • K rozpuštěnému máslu přimíchejte krupicový i vanilkový cukr
  • Přidejte kefír a vejce a vyšlehejte
  • Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva a přisypte do tekuté směsi
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
  • Těsto nalijte na plech a zasypte ho rybízem
  • Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180°
  • Pečte 20 minut
  • Bublaninu nechte vychladnout a poté ji servírujte posypanou moučkovým cukrem
Řezy rybízové bublaniny na talíři
Zdroj: juliasrecipes.com

Křehká bublanina s malinami

Olejová bublanina je rychlá a jednoduchá. Recept i pro ty, kteří se v kuchyni teprve rozhlížejí.

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 220 g krupicového cukru
  • 400 g mražených malin
  • sůl

Postup

  • Oddělte žloutky a bílky
  • Žloutky prošlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem
  • Přilijte olej a mléko a promíchejte
  • Přisypte mouku s kypřicím práškem a rozmíchejte do hladkého těsta
  • Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu
  • Sníh opatrně vmíchejte do těsta
  • Troubu rozehřejte na 150°
  • Plech nebo zapékací formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou
  • Těsto rozetřete na plech a bohatě posypte mraženými malinami
  • Pečte 30 minut
Bublanina s malinami v koláčové formě
Zdroj: thespruceeats.com

Přesné vážení se hodí zejména při přípravě pečených receptů. Docílíte tak těch nejlepších výsledků. Poradíme vám, jak si vybrat kuchyňskou váhu do vaší kuchyně.

Jemná jogurtová bublanina

Hledáte trochu zdravější verzi oblíbeného moučníku? Zkuste tuto odlehčenou s jogurtem.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 ml oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • 400 g ovoce dle chuti

Postup

  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli
  • V druhé míse prošlehejte vejce, přidejte olej a jagourt a promíchejte
  • Pomalu přisypávejte suchou směs a rozmíchejte do hladkého těsta
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou
  • Těsto nalijte na plech, dejte na něj ovoce a pečte 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 180°
  • Nechte vychladnou, poprašte moučkovým cukrem, rozdělte na porce a servírujte
Dva kousky bublaniny s lesním ovocem na černém talířku
Zdroj: uniquegiftshop.co.uk

Zachutnal vám tento recept? Připravte si i další domácí moučníky z jogurtu.


Vláčná bublanina s borůvkami

Krásně jemný, hříšně dobrý moučník, u kterého se nemusíte bát, že by do druhého dne okoral.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 450 g borůvek

Postup

  • Rozšlehejte vejce s cukrem
  • Přidejte smetanu a promíchejte
  • Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vsypte do tekuté směsi
  • Rozmíchejte do hladkého litého těsta
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
  • Troubu rozehřejte na 180°C
  • Těsto nalijte na plech a posypte borůvkami
  • Pečte 20 – 30 minut
  • Ozdobte moučkovým cukrem
Jedna porce borůvkové bublaniny na talířku s vidličkou
Zdroj: globaltableadventure.com

Nejchutnější bublanina s tvarohem

Luxusní tvarohová bublanina s ovocem, po které nezbyde ani drobeček. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 350g polohrubé mouky
  • 150g cukru krystal
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 5ks vajec
  • 200ml oleje (nebo 200g změklého másla)
  • 100ml vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • 500g čerstvého nebo mraženého ovoce (rybíz, borůvky, jahody,…)

Postup

  • V misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Postupně přidávejte cukr, žloutky, olej, mléko a vanilkový cukr.
  • Poté přidejte tvaroh a mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.
  • Vše řádně promíchejte aby vzniklo hladké a vláčné těsto.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, posypejte ovocem podle vašich chutí a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 35 minut.
  • Hotovou bublaninu nechte vychladnout a poté nakrájenou podávejte třeba s lžící tvarohu a ovocem.
Tvarohová bublanina s čerstvým ovocem.
Zdroj: mindmegette.hu

Hrnková bublanina s jablky a pudinkem

Tuto hrníčkovou bublaninu zvládne upéct opravdu každý a pochutná si na ní celá rodina.

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 250g rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 500g – 1kg jablek, nakrájených na kousky
  • 2 balení pudinku v prášku + 0,5l mléka a cukr
  • Moučkový cukr na posyp

Postup

  • V míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek.
  • Přidejte vlažné mléko, máslo, vejce a vše důkladně smíchejte.
  • Podle návodu na balení si uvařte pudinky z 0,5l mléka, oslaďte a nechejte chvilku chladnout.
  • Polovinu těsta nalijte na plech vyložený pečícím papírem, poklaďte nakrájená jablka a navrch naneste polovychladlý pudink.
  • Navrch nakonec nalijte druhou polovinu těsta a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 30-35 minut.
  • Upečenou bublaninu nechejte vychladnout a podávejte posypanou moučkovým cukrem.
Buchta s jablky, sladkým pudinkem a posypaná cukrem.
Zdroj: ok.ru

Třená bublanina s broskvemi

Právě třená je z důvodu utření všech ingrediencí. Pochutnejte si!

Ingredience

  • 200g polohrubé mouky
  • 100g krystalového cukru
  • 4 vejce (rozdělené na bílky a žloutky)
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 100g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1kg kompotovaných nebo čerstvých broskví

Postup

  • Nejprve v míse utřete máslo s cukrem. Poté přidejte všechny žloutky a vše utřete do pěny.
  • Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Nakonec zjemněte lžícemi mléka a vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Poklaďte navrch půlky broskví a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 30-35 minut.
  • Pro zpestření můžete navrch bublaniny přidat drobenku z mouky, másla a cukru.
Broskvová bublanina s třenými surovinami.
Zdroj: ketkes.com

Babiččina bublanina s ovocem a drobenkou

Ty nejlepší buchty jsou přeci od našich babiček. Přinášíme vám jejich recept na nejlepší bublaninu s drobenkou.

Ingredience

  • 400g polohrubé mouky
  • 150g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100ml oleje nebo 100g másla
  • 300ml mléka
  • Ovoce dle chuti – třešně, jahody, borůvky,..

Ingredience na drobenku

  • 50g polohrubé mouky
  • 40g změklého másla
  • 20g cukru

Postup

  • V misce smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
  • Poté v jiné míse smíchejte vejce s olejem, mlékem a pomalu přidávejte do směsi se suchými ingrediencemi.
  • Vzniklé těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a navrch poklaďte ovoce po celém povrchu.
  • Drobenku získáte smícháním všech ingrediencí tak, že je rukou zapracujete a získáte hrudkovitou směs.
  • Drobenkou posypte povrch moučníku a dejte péct na 180°C po dobu 30-35 minut.
Malinová buchta s křupavou drobenkou.
Zdroj: whatmollymade.com

Název bublaniny je odvozen od slova bublat – lehké těsto při pečení stoupne, zatímco ovoce, které se poklade na povrch moučníku klesne dolů, vypadá to tedy jako by těsto vybublalo vzhůru.

Tradičně se připravuje z třešní, ale je výborná s jakýmkoli ovocem – borůvky, rybíz, maliny, lesní směs, ale i švestky, rebarbora nebo třeba ananas.

Po upečení a vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a pokud ji nesníte hned, přikryjte ji čistou utěrkou, aby byla zůstala co nejdéle čerstvá.

V horkých letních dnech ji servírujte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Velkou parádu ale udělá i snítka čerstvé máty, meduňky anebo pár kousků ovoce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X