Nejlepší recepty na bublaninu: 6x jinak, ale pokaždé lahodně

Je rychlá a nenáročná na přípravu.

Můžete do ní použít jakékoliv oblíbené ovoce.

Zvládne ji i úplný začátečník!

Právem patří mezi nejoblíbenější letní dezerty.

Inspirujte se v našich receptech na bublaninu a připravte si tento skvělý moučník klidně i mimo sezónu.

Klasická třešňová bublanina

Bublanina jako od babičky. Sladké třešně a třené těsto – recept, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Ingredience

  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 400 g vypeckovaných třešní
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Postup

  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem
  • Přidejte žloutky a opatrně zašlehejte
  • Přisypte oba druhy mouky, špetku soli, kypřicí prášek a promíchejte
  • Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta
  • Plech nebo zapékací formu vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem
  • Nalijte těsto, posypte ho třešněmi a dejte na 30 minut péct do trouby vyřáté na 150°
  • Hotovou bublaninu poprašte moučkovým cukrem
Dva kousky bublaniny s třešněmi
Zdroj: tasteatlas.com

Piškotová bublanina s jahodami

Jahodová bublanina z piškotového těsta je velmi oblíbená – je nadýchaná, svěží a doslova se rozplývá na jazyku.

Ingredience

  • 130 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 400 g jahod
  • špetka soli

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků
  • K bílkům přidejte sůl a vyšlehejte do tuhého sněhu
  • Do něj postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku
  • Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou
  • Těsto rozetřete na plech a poklaďte na něj kousky jahod
  • Pečte v troubě vyhřáté na 150° 25 – 35 minut
Piškotový bublaninový koláč s jahodami
Zdroj: natashaskitchen.com

Máte přebytek jahod? Podívejte se na další recepty s jahodami.

Rybízová bublanina s kefírem

Máte hodně rybízu a už vám docházejí nápady, co s ním? Nezoufejte a zkuste tento recept na bublaninu s kefírem.

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 80 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 ml kefíru
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g červeného rybízu

Postup

  • K rozpuštěnému máslu přimíchejte krupicový i vanilkový cukr
  • Přidejte kefír a vejce a vyšlehejte
  • Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva a přisypte do tekuté směsi
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
  • Těsto nalijte na plech a zasypte ho rybízem
  • Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180°
  • Pečte 20 minut
  • Bublaninu nechte vychladnout a poté ji servírujte posypanou moučkovým cukrem
Řezy rybízové bublaniny na talíři
Zdroj: juliasrecipes.com

Křehká bublanina s malinami

Olejová bublanina je rychlá a jednoduchá. Recept i pro ty, kteří se v kuchyni teprve rozhlížejí.

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 220 g krupicového cukru
  • 400 g mražených malin
  • sůl

Postup

  • Oddělte žloutky a bílky
  • Žloutky prošlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem
  • Přilijte olej a mléko a promíchejte
  • Přisypte mouku s kypřicím práškem a rozmíchejte do hladkého těsta
  • Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu
  • Sníh opatrně vmíchejte do těsta
  • Troubu rozehřejte na 150°
  • Plech nebo zapékací formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou
  • Těsto rozetřete na plech a bohatě posypte mraženými malinami
  • Pečte 30 minut
Bublanina s malinami v koláčové formě
Zdroj: thespruceeats.com

Jemná jogurtová bublanina

Hledáte trochu zdravější verzi oblíbeného moučníku? Zkuste tuto odlehčenou s jogurtem.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 ml oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • 400 g ovoce dle chuti

Postup

  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli
  • V druhé míse prošlehejte vejce, přidejte olej a jagourt a promíchejte
  • Pomalu přisypávejte suchou směs a rozmíchejte do hladkého těsta
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou
  • Těsto nalijte na plech, dejte na něj ovoce a pečte 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 180°
  • Nechte vychladnou, poprašte moučkovým cukrem, rozdělte na porce a servírujte
Dva kousky bublaniny s lesním ovocem na černém talířku
Zdroj: uniquegiftshop.co.uk

Zachutnal vám tento recept? Připravte si i jiné domácí jogurtové moučníky.

Vláčná bublanina s borůvkami

Krásně jemný, hříšně dobrý moučník, u kterého se nemusíte bát, že by do druhého dne okoral.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 450 g borůvek

Postup

  • Rozšlehejte vejce s cukrem
  • Přidejte smetanu a promíchejte
  • Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vsypte do tekuté směsi
  • Rozmíchejte do hladkého litého těsta
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
  • Troubu rozehřejte na 180°C
  • Těsto nalijte na plech a posypte borůvkami
  • Pečte 20 – 30 minut
  • Ozdobte moučkovým cukrem
Jedna porce borůvkové bublaniny na talířku s vidličkou
Zdroj: globaltableadventure.com

Název bublaniny je odvozen od slova bublat – lehké těsto při pečení stoupne, zatímco ovoce, které se poklade na povrch moučníku klesne dolů, vypadá to tedy jako by těsto vybublalo vzhůru.

Tradičně se připravuje z třešní, ale je výborná s jakýmkoli ovocem – borůvky, rybíz, maliny, lesní směs, ale i švestky, rebarbora nebo třeba ananas.

Po upečení a vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a pokud ji nesníte hned, přikryjte ji čistou utěrkou, aby byla zůstala co nejdéle čerstvá.

V horkých letních dnech ji servírujte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Velkou parádu ale udělá i snítka čerstvé máty, meduňky anebo pár kousků ovoce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.