Je rychlá a nenáročná na přípravu.
Můžete do ní použít jakékoliv oblíbené ovoce.
Zvládne ji i úplný začátečník!
Právem patří mezi nejoblíbenější letní dezerty.
Inspirujte se v našich receptech na bublaninu a připravte si tento skvělý moučník klidně i mimo sezónu.
Klasická třešňová bublanina
Bublanina jako od babičky. Sladké třešně a třené těsto – recept, na kterém si zaručeně pochutnáte.
Ingredience
- 200 g krystalového cukru
- 200 g másla
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 4 bílky
- 4 žloutky
- 400 g vypeckovaných třešní
- špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Postup
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem
- Přidejte žloutky a opatrně zašlehejte
- Přisypte oba druhy mouky, špetku soli, kypřicí prášek a promíchejte
- Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta
- Plech nebo zapékací formu vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem
- Nalijte těsto, posypte ho třešněmi a dejte na 30 minut péct do trouby vyřáté na 150°
- Hotovou bublaninu poprašte moučkovým cukrem

Objevte podobné tipy
Piškotová bublanina s jahodami
Jahodová bublanina z piškotového těsta je velmi oblíbená – je nadýchaná, svěží a doslova se rozplývá na jazyku.
Ingredience
- 130 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 400 g jahod
- špetka soli
Postup
- Oddělte žloutky od bílků
- K bílkům přidejte sůl a vyšlehejte do tuhého sněhu
- Do něj postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku
- Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou
- Těsto rozetřete na plech a poklaďte na něj kousky jahod
- Pečte v troubě vyhřáté na 150° 25 – 35 minut

Máte přebytek jahod? Podívejte se na další recepty s jahodami.
Rybízová bublanina s kefírem
Máte hodně rybízu a už vám docházejí nápady, co s ním? Nezoufejte a zkuste tento recept na bublaninu s kefírem.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 80 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 200 ml kefíru
- špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 500 g červeného rybízu
Postup
- K rozpuštěnému máslu přimíchejte krupicový i vanilkový cukr
- Přidejte kefír a vejce a vyšlehejte
- Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva a přisypte do tekuté směsi
- Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
- Těsto nalijte na plech a zasypte ho rybízem
- Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180°
- Pečte 20 minut
- Bublaninu nechte vychladnout a poté ji servírujte posypanou moučkovým cukrem

Křehká bublanina s malinami
Olejová bublanina je rychlá a jednoduchá. Recept i pro ty, kteří se v kuchyni teprve rozhlížejí.
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 220 g krupicového cukru
- 400 g mražených malin
- sůl
Postup
- Oddělte žloutky a bílky
- Žloutky prošlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem
- Přilijte olej a mléko a promíchejte
- Přisypte mouku s kypřicím práškem a rozmíchejte do hladkého těsta
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu
- Sníh opatrně vmíchejte do těsta
- Troubu rozehřejte na 150°
- Plech nebo zapékací formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou
- Těsto rozetřete na plech a bohatě posypte mraženými malinami
- Pečte 30 minut

Jemná jogurtová bublanina
Hledáte trochu zdravější verzi oblíbeného moučníku? Zkuste tuto odlehčenou s jogurtem.
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 80 ml oleje
- 200 ml bílého jogurtu
- 150 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- sůl
- 400 g ovoce dle chuti
Postup
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli
- V druhé míse prošlehejte vejce, přidejte olej a jagourt a promíchejte
- Pomalu přisypávejte suchou směs a rozmíchejte do hladkého těsta
- Plech vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou
- Těsto nalijte na plech, dejte na něj ovoce a pečte 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 180°
- Nechte vychladnou, poprašte moučkovým cukrem, rozdělte na porce a servírujte

Zachutnal vám tento recept? Připravte si i jiné domácí jogurtové moučníky.
Vláčná bublanina s borůvkami
Krásně jemný, hříšně dobrý moučník, u kterého se nemusíte bát, že by do druhého dne okoral.
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetka soli
- 450 g borůvek
Postup
- Rozšlehejte vejce s cukrem
- Přidejte smetanu a promíchejte
- Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vsypte do tekuté směsi
- Rozmíchejte do hladkého litého těsta
- Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
- Troubu rozehřejte na 180°C
- Těsto nalijte na plech a posypte borůvkami
- Pečte 20 – 30 minut
- Ozdobte moučkovým cukrem

Název bublaniny je odvozen od slova bublat – lehké těsto při pečení stoupne, zatímco ovoce, které se poklade na povrch moučníku klesne dolů, vypadá to tedy jako by těsto vybublalo vzhůru.
Tradičně se připravuje z třešní, ale je výborná s jakýmkoli ovocem – borůvky, rybíz, maliny, lesní směs, ale i švestky, rebarbora nebo třeba ananas.
Po upečení a vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a pokud ji nesníte hned, přikryjte ji čistou utěrkou, aby byla zůstala co nejdéle čerstvá.
V horkých letních dnech ji servírujte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Velkou parádu ale udělá i snítka čerstvé máty, meduňky anebo pár kousků ovoce.