Nejlepší recepty na bublaninu: 10x jinak, ale pokaždé lahodně

Je rychlá a nenáročná na přípravu.

Můžete do ní použít jakékoliv oblíbené ovoce.

Zvládne ji i úplný začátečník!

Právem patří mezi nejoblíbenější letní dezerty.

Inspirujte se v našich receptech na bublaninu a připravte si tento skvělý moučník klidně i mimo sezónu.

Klasická třešňová bublanina

Bublanina jako od babičky. Sladké třešně a třené těsto – recept, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Ingredience

  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 400 g vypeckovaných třešní
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Postup

  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem
  • Přidejte žloutky a opatrně zašlehejte
  • Přisypte oba druhy mouky, špetku soli, kypřicí prášek a promíchejte
  • Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta
  • Plech nebo zapékací formu vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem
  • Nalijte těsto, posypte ho třešněmi a dejte na 30 minut péct do trouby vyřáté na 150°
  • Hotovou bublaninu poprašte moučkovým cukrem
Dva kousky bublaniny s třešněmi
Zdroj: tasteatlas.com

Piškotová bublanina s jahodami

Jahodová bublanina z piškotového těsta je velmi oblíbená – je nadýchaná, svěží a doslova se rozplývá na jazyku.

Ingredience

  • 130 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 400 g jahod
  • špetka soli

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků
  • K bílkům přidejte sůl a vyšlehejte do tuhého sněhu
  • Do něj postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku
  • Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou
  • Těsto rozetřete na plech a poklaďte na něj kousky jahod
  • Pečte v troubě vyhřáté na 150° 25 – 35 minut
Piškotový bublaninový koláč s jahodami
Zdroj: natashaskitchen.com

Máte přebytek jahod? Podívejte se na další recepty s jahodami.

Rybízová bublanina s kefírem

Máte hodně rybízu a už vám docházejí nápady, co s ním? Nezoufejte a zkuste tento recept na bublaninu s kefírem.

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 80 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 ml kefíru
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g červeného rybízu

Postup

  • K rozpuštěnému máslu přimíchejte krupicový i vanilkový cukr
  • Přidejte kefír a vejce a vyšlehejte
  • Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva a přisypte do tekuté směsi
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
  • Těsto nalijte na plech a zasypte ho rybízem
  • Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180°
  • Pečte 20 minut
  • Bublaninu nechte vychladnout a poté ji servírujte posypanou moučkovým cukrem
Řezy rybízové bublaniny na talíři
Zdroj: juliasrecipes.com

Křehká bublanina s malinami

Olejová bublanina je rychlá a jednoduchá. Recept i pro ty, kteří se v kuchyni teprve rozhlížejí.

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 220 g krupicového cukru
  • 400 g mražených malin
  • sůl

Postup

  • Oddělte žloutky a bílky
  • Žloutky prošlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem
  • Přilijte olej a mléko a promíchejte
  • Přisypte mouku s kypřicím práškem a rozmíchejte do hladkého těsta
  • Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu
  • Sníh opatrně vmíchejte do těsta
  • Troubu rozehřejte na 150°
  • Plech nebo zapékací formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou
  • Těsto rozetřete na plech a bohatě posypte mraženými malinami
  • Pečte 30 minut
Bublanina s malinami v koláčové formě
Zdroj: thespruceeats.com

Jemná jogurtová bublanina

Hledáte trochu zdravější verzi oblíbeného moučníku? Zkuste tuto odlehčenou s jogurtem.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 ml oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • 400 g ovoce dle chuti

Postup

  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli
  • V druhé míse prošlehejte vejce, přidejte olej a jagourt a promíchejte
  • Pomalu přisypávejte suchou směs a rozmíchejte do hladkého těsta
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou
  • Těsto nalijte na plech, dejte na něj ovoce a pečte 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 180°
  • Nechte vychladnou, poprašte moučkovým cukrem, rozdělte na porce a servírujte
Dva kousky bublaniny s lesním ovocem na černém talířku
Zdroj: uniquegiftshop.co.uk

Zachutnal vám tento recept? Připravte si i další domácí moučníky z jogurtu.

Vláčná bublanina s borůvkami

Krásně jemný, hříšně dobrý moučník, u kterého se nemusíte bát, že by do druhého dne okoral.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 450 g borůvek

Postup

  • Rozšlehejte vejce s cukrem
  • Přidejte smetanu a promíchejte
  • Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vsypte do tekuté směsi
  • Rozmíchejte do hladkého litého těsta
  • Plech vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem
  • Troubu rozehřejte na 180°C
  • Těsto nalijte na plech a posypte borůvkami
  • Pečte 20 – 30 minut
  • Ozdobte moučkovým cukrem
Jedna porce borůvkové bublaniny na talířku s vidličkou
Zdroj: globaltableadventure.com

Nejchutnější bublanina s tvarohem

Luxusní tvarohová bublanina s ovocem, po které nezbyde ani drobeček. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 350g polohrubé mouky
  • 150g cukru krystal
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 5ks vajec
  • 200ml oleje (nebo 200g změklého másla)
  • 100ml vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • 500g čerstvého nebo mraženého ovoce (rybíz, borůvky, jahody,…)

Postup

  • V misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Postupně přidávejte cukr, žloutky, olej, mléko a vanilkový cukr.
  • Poté přidejte tvaroh a mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.
  • Vše řádně promíchejte aby vzniklo hladké a vláčné těsto.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, posypejte ovocem podle vašich chutí a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 35 minut.
  • Hotovou bublaninu nechte vychladnout a poté nakrájenou podávejte třeba s lžící tvarohu a ovocem.
Tvarohová bublanina s čerstvým ovocem.
Zdroj: mindmegette.hu

Hrnková bublanina s jablky a pudinkem

Tuto hrníčkovou bublaninu zvládne upéct opravdu každý a pochutná si na ní celá rodina.

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 250g rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 500g – 1kg jablek, nakrájených na kousky
  • 2 balení pudinku v prášku + 0,5l mléka a cukr
  • Moučkový cukr na posyp

Postup

  • V míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek.
  • Přidejte vlažné mléko, máslo, vejce a vše důkladně smíchejte.
  • Podle návodu na balení si uvařte pudinky z 0,5l mléka, oslaďte a nechejte chvilku chladnout.
  • Polovinu těsta nalijte na plech vyložený pečícím papírem, poklaďte nakrájená jablka a navrch naneste polovychladlý pudink.
  • Navrch nakonec nalijte druhou polovinu těsta a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 30-35 minut.
  • Upečenou bublaninu nechejte vychladnout a podávejte posypanou moučkovým cukrem.
Buchta s jablky, sladkým pudinkem a posypaná cukrem.
Zdroj: ok.ru

Třená bublanina s broskvemi

Právě třená je z důvodu utření všech ingrediencí. Pochutnejte si!

Ingredience

  • 200g polohrubé mouky
  • 100g krystalového cukru
  • 4 vejce (rozdělené na bílky a žloutky)
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 100g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1kg kompotovaných nebo čerstvých broskví

Postup

  • Nejprve v míse utřete máslo s cukrem. Poté přidejte všechny žloutky a vše utřete do pěny.
  • Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Nakonec zjemněte lžícemi mléka a vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Poklaďte navrch půlky broskví a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 30-35 minut.
  • Pro zpestření můžete navrch bublaniny přidat drobenku z mouky, másla a cukru.
Broskvová bublanina s třenými surovinami.
Zdroj: ketkes.com

Babiččina bublanina s ovocem a drobenkou

Ty nejlepší buchty jsou přeci od našich babiček. Přinášíme vám jejich recept na nejlepší bublaninu s drobenkou.

Ingredience

  • 400g polohrubé mouky
  • 150g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100ml oleje nebo 100g másla
  • 300ml mléka
  • Ovoce dle chuti – třešně, jahody, borůvky,..

Ingredience na drobenku

  • 50g polohrubé mouky
  • 40g změklého másla
  • 20g cukru

Postup

  • V misce smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
  • Poté v jiné míse smíchejte vejce s olejem, mlékem a pomalu přidávejte do směsi se suchými ingrediencemi.
  • Vzniklé těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a navrch poklaďte ovoce po celém povrchu.
  • Drobenku získáte smícháním všech ingrediencí tak, že je rukou zapracujete a získáte hrudkovitou směs.
  • Drobenkou posypte povrch moučníku a dejte péct na 180°C po dobu 30-35 minut.
Malinová buchta s křupavou drobenkou.
Zdroj: whatmollymade.com

Název bublaniny je odvozen od slova bublat – lehké těsto při pečení stoupne, zatímco ovoce, které se poklade na povrch moučníku klesne dolů, vypadá to tedy jako by těsto vybublalo vzhůru.

Tradičně se připravuje z třešní, ale je výborná s jakýmkoli ovocem – borůvky, rybíz, maliny, lesní směs, ale i švestky, rebarbora nebo třeba ananas.

Po upečení a vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a pokud ji nesníte hned, přikryjte ji čistou utěrkou, aby byla zůstala co nejdéle čerstvá.

V horkých letních dnech ji servírujte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Velkou parádu ale udělá i snítka čerstvé máty, meduňky anebo pár kousků ovoce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.