Také si rádi dopřejete tento čerstvý krémový sýr, který skvěle chutná právě v dezertech?
Pak se inspirujte našimi 5 recepty na buchty s mascarpone.
Připravte si tradiční tiramisu, mrkvový dort či luxusní Red Velvet řezy.
Přinášíme vám také tipy, jak si hravě udělat i mascarpone domácí.
Užijte si to!
Řezy Red Velvet s polevou z mascarpone
Tento moučník je neuvěřitelně vláčný, nadýchaný a zalitý perfektní polevou z mascarpone. Je ideální volbou, pokud chcete upéct něco speciálního pro milovanou osobu.
Ingredience
Na řezy:
- 250 g dortové mouky
- 25 g kakaového prášku neslazeného
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 200 g krystalového cukru
- 113 g změkčeného másla změkčeného
- 120 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička octu
- 1 polévková lžíce červeného potravinářského barviva
- 160 ml podmáslí
Na polevu:
- 60 g krémového sýra
- 65 g sýra mascarpone
- 56 g změklého másla
- 240 g moučkového cukru, prosátého
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 165 ° C a vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm pečícím papírem.
- Ve středně velké míse prosejte a promíchejte dortovou mouku, sůl, jedlou sodu a kakaový prášek a dejte stranou.
- Cukr a máslo dejte do velké mísy stolního mixéru vybaveného pádlem.
- Míchejte při střední rychlosti 1–2 minuty, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Pomocí špachtle seškrábněte všechny ingredience ze strany mísy.
- Přidejte olej a míchejte dalších 30 sekund.
- Přidejte vejce, jedno po druhém a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte vanilkový extrakt a ocet a míchejte dalších 20 sekund.
- Přidejte a vmíchejte červené potravinářské barvivo (tekuté nebo gelové).
- K dosažení sytě červené barvy budete muset přidat dostatečné množství potravinářského barviva (množství závisí na typu použitého barviva).
- Přidejte polovinu suchých přísad, střídavě s polovinou podmáslí a míchejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Přidejte zbývající přísady a opakujte.
- Těsto nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě 25–35 minut, dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá.
- Vyndejte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a poté přendejte z plechu na mřížku, aby buchta zcela vychladla.
- Mezitím si připravte polevu. (Pokud chcete silnější vrstvu polevy, zdvojnásobte množství přísad uvedených v receptu)
- Dejte máslo do velké mísy stolního mixéru se šlehací metlou.
- Šlehejte asi 30 sekund na střední rychlost, dokud nebude máslo nadýchané.
- Přidejte krémový sýr, vanilku a mascarpone a šlehejte dalších 20-30 sekund.
- Přidejte prosátý moučkový cukr, ½ šálku najednou a šlehejte na střední rychlost, dokud nedosáhnete požadované konzistence polevy.
- Možná nebudete muset použít veškerý cukr.
- Pokud polevu hned nepoužijete, skladujte ji v chladničce.
- Namažte polevu na buchtu špachtlí a podle potřeby posypte posypem nebo drobenkou.
- Buchtu podle potřeby nakrájejte na čtverečky.
- Pokud nepodáváte okamžitě, uložte buchtu do lednice až do podávání.

Vláčná mascarpone bábovka
Tato oblíbená bábovka je hutná, máslová, ale zároveň krásně vlhká a zvenku křupavoučká. Připravte si ji k odpolední kávě či čaji a zajisté si pochutnáte!
Ingredience
- 1 šálek másla pokojové teploty
- 1/2 šálku tuhého rostlinného tuku (například Crisco)
- 230 g mascarpone pokojové teploty
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 3 šálky bílého cukru
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička máslového extraktu
- 1 čajová lžička mandlového extraktu
Postup
- 25 cm formu na bábovku vytřete tuhým rostlinným tukem a posypte krystalovým cukrem.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
- V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo, tuk a mascarpone, dokud nebude směs krásně hladká.
- Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná a mírně nezesvětlí.
- Po jednom přidávejte vejce a po každém přidání šlehejte.
- Do směsi pomalu přidávejte mouku a promíchejte.
- Přidejte vanilkový, máslový a mandlový extrakt a promíchejte.
- Lžící nandejte těsto do připravené formy.
- Pečte 1 hodinu a 15 až 20 minut, nebo dokud nebude špejle vložená do středu uprostřed čistá nebo s pár suchými drobky.
- Nechte 15 minut vychladnout na desce na mřížce a poté převraťte na servírovací tác.
- Nechte zcela vychladnout.
- Servírujte!

Inspirujte se i dalšími recepty na nejlepší bábovku jako od babičky v 8 skvělých receptech!
Objevte podobné tipy
Citronovo-borůvkové řezy s mascarpone
Jednoduchá buchta na plech s vůní citronu a lahodnou chutí borůvek je naprosto perfektní v kombinaci s polevou z mascarpone, která je zde doslova třešničkou na dortu.
Ingredience
Na buchtu:
- 225 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky (kterou smíchejte s 2 lžičkami prášku do pečiva a lžičkou soli)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 velká vejce
- 225 g másla, pokojové teploty
- 3 lžíce mléka
- kůra z 1-2 citronů, podle velikosti
- 250 g borůvek (150 g na těsto + 100 g na posypání)
Na polevu:
- 250 ml smetany deluxe
- 225 g mascarpone
- 100 g krupicového cukru
- kůra z 1 citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C.
- Vyložte obdélníkovou formu na pečení (30 cm x 23 cm) pečícím papírem.
- Všechny suché přísady dejte do velké mísy a zadní stranou lžíce udělejte ve směsi ďůlek.
- Přidejte vejce, máslo, mléko a citronovou kůru a ručním mixérem šlehejte, dokud se vše dobře nespojí, asi 2 minuty.
- Jemně vmíchejte 150 g borůvek.
- Směs nalijte do vyloženého plechu, vložte do trouby na střední mřížku a pečte 35 minut, dokud buchta nebude nahoře zlatáva.
- Nechte úplně vychladnout.
- Vyšlehejte smetanu tak, aby vznikly tuhé špičky.
- V jiné míse vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do hladka.
- Šlehačku jemně vmíchejte do směsi mascarpone..
- Rozetřete na vychladlou buchtu.
- Posypte koláč zbylými borůvkami a citronovou kůrou a nakrájejte na čtverečky.

Tiramisu s domácím mascarpone
Báječná verze tiramisu bez alkoholu, která je bohatá, dekadentní a není příliš sladká. Navíc vám zde přinášíme recept na domácí mascarpone, jenž si můžete připravit, pokud zrovna neseženete tento čerstvý krémový sýr v obchodě.
Ingredience
Na tiramisu:
- cca 340 g cukrářských piškotů ladyfingers
- 1 a 1/2 šálku krému (viz recept níže)
- 500 g mascarpone
- 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 2 šálky velmi silné kávy nebo espressa, vychlazeného
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
Na krém:
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk, bez semínek
- 6 žloutků
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku mouky
- 2 lžíce másla
Na domácí mascarpone:
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 3 šálky silné smetany ke šlehání
Postup
- Pokud si chcete vyrobit mascarpone doma, připravte si ho den až dva dopředu.
- Smetanu přiveďte téměř k varu.
- Jemně duste 3 minuty.
- Vmíchejte citronovou šťávu a poté ještě 3 minuty duste.
- Odložte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
- Sítko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlubokou misku.
- Vychladlou smetanovou směs přelijte přes sítko.
- Zakryjte a nechte přes noc v lednici scedit.
- Druhý den, když je sýr velmi hustý, ho přendejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraven k použití.
- Jednu až dvě hodiny před připravou samotného tiramisu, si udělejte krém.
- Ve střední míse smíchejte žloutky, cukr a mouku.
- Dejte stranou.
- V malém hrnci rozehřejte mléko s vanilkovým luskem.
- Zbavte se vanilkového lusku a škraloupu, který se objeví na povrchu mléka.
- Po troškách zašlehejte mléko do žloutkové směsi.
- Udělejte to pomalu, abyste se vyhnuli příliš rychlému zahřívání vajec, nebo se začnou v horké tekutině vařit.
- Směs mléka a vajec přeceďte zpět do hrnce.
- Přiveďte k varu na středním plameni za stálého míchání, aby směs krásně zhoustla.
- Sundejte z plotny a vmíchejte máslo.
- Položte kousek igelitu přímo na povrch vzniklého krému a dejte stranou, aby vychladl na pokojovou teplotu.
- Ručně nebo mixérem mascarpone minutu šlehejte, aby změklo a zesvětlilo.
- Přidejte vychlazený krém a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Dejte stranou.
- Připravte si šlehačku.
- Tučnou smetanu šlehejte elektrickým mixérem (nebo kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání), dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Dejte stranou.
- Připravte si všechny přísady a začněte s tiramisu.
- Připravte si hlubokou formu 28 x 18 cm (nebo 23 x 23 cm).
- Mějte poblíž sýrovou směs, šlehačku, piškoty a misku s kávou.
- Jeden po druhém ponořte do kávy piškoty a uspořádejte je do formy v jedné vrstvě.
- Polovinu sýrové směsi rozetřete na piškoty a poté zalijte polovinou šlehačky.
- Opakováním vytvořte druhou vrstvu.
- Vrch tiramisu bohatě poprašte kakaovým práškem (nejsnadněji se proseje kakao přes malé sítko).
- Před podáváním přikryjte formu igelitem a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.

Pokud vám tento luxusní moučník zachutnal, pak vás jistě potěší i následující recepty na tiramisu, podle kterých připravíte jak tradiční provedení, tak i jeho oblíbené obměny.
Mrkvový dort s polevou z mascarpone
Vyzkoušejte tento lahodný recept na klasický mrkvový dort zalitý krémovou polevou z mascarpone. Stačí vám na něj jednoduché ingredience, které pravděpodobně najdete ve spíži a zabere pouhých 25 minut přípravy a 50 minut pečení. Dobrou chuť!
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky bílého cukru
- 1 a ¼ šálku rostlinného oleje
- 2 šálky jemně nastrouhané mrkve (asi 4-5 středních mrkví)
- 4 vejce pokojové teploty
- 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 3 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Na polevu:
- 2 šálky mascarpone
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 2–4 lžíce krupicového cukru (přidejte více, pokud máte rádi sladkou polevu)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
- Obdélníkový plech vymažte máslem.
- Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a mixujte na střední rychlost.
- Přestaňte, jakmile se vejce a cukr pěkně spojí (2–3 minuty).
- Střídavě přimíchávejte mouku a olej – přidejte přibližně ½ šálku mouky, poté ½ šálku oleje a tak dále, dokud nespotřebujete mouku i olej.
- Přidejte jemně nastrouhanou mrkev, prášek do pečiva, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl a míchejte na nízké až střední rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
- Nakonec přidejte vlašské ořechy a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte 50 minut.
- Zatímco se koláč peče, misku umyjte a připravte si polevu.
- Polevu připravíte tak, že do mixovací nádoby vložíte mascarpone a moučkový cukr a několik minut mícháte.
- Přidejte vanilkový extrakt.
- Pomalu přidejte smetanu ke šlehání a dále míchejte.
- Smetanu přidávejte tak, abyste dosáhli konzistence polevy.
- Možná ani nebudete potřebovat 2 šálky.
- Polevu natřete na vychladlou buchtu a servírujte.

A jak se buchty povedly vám? Pochlubte se nám do komentářů, budeme se těšit!