Báječné recepty na mascarponové buchty v 5 variantách. Pochutnáte si!

Také si rádi dopřejete tento čerstvý krémový sýr, který skvěle chutná právě v dezertech?

Pak se inspirujte našimi 5 recepty na buchty s mascarpone.

Připravte si tradiční tiramisu, mrkvový dort či luxusní Red Velvet řezy.

Přinášíme vám také tipy, jak si hravě udělat i mascarpone domácí.

Užijte si to!

Řezy Red Velvet s polevou z mascarpone

Tento moučník je neuvěřitelně vláčný, nadýchaný a zalitý perfektní polevou z mascarpone. Je ideální volbou, pokud chcete upéct něco speciálního pro milovanou osobu.

Ingredience

Na řezy:

  • 250 g dortové mouky
  • 25 g kakaového prášku neslazeného
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 200 g krystalového cukru
  • 113 g změkčeného másla změkčeného
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička octu
  • 1 polévková lžíce červeného potravinářského barviva
  • 160 ml podmáslí

Na polevu:

  • 60 g krémového sýra
  • 65 g sýra mascarpone
  • 56 g změklého másla
  • 240 g moučkového cukru, prosátého
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 165 ° C a vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm pečícím papírem.
  2. Ve středně velké míse prosejte a promíchejte dortovou mouku, sůl, jedlou sodu a kakaový prášek a dejte stranou.
  3. Cukr a máslo dejte do velké mísy stolního mixéru vybaveného pádlem.
  4. Míchejte při střední rychlosti 1–2 minuty, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  5. Pomocí špachtle seškrábněte všechny ingredience ze strany mísy.
  6. Přidejte olej a míchejte dalších 30 sekund.
  7. Přidejte vejce, jedno po druhém a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  8. Přidejte vanilkový extrakt a ocet a míchejte dalších 20 sekund.
  9. Přidejte a vmíchejte červené potravinářské barvivo (tekuté nebo gelové).
  10. K dosažení sytě červené barvy budete muset přidat dostatečné množství potravinářského barviva (množství závisí na typu použitého barviva).
  11. Přidejte polovinu suchých přísad, střídavě s polovinou podmáslí a míchejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
  12. Přidejte zbývající přísady a opakujte.
  13. Těsto nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě 25–35 minut, dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá.
  14. Vyndejte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a poté přendejte z plechu na mřížku, aby buchta zcela vychladla.
  15. Mezitím si připravte polevu. (Pokud chcete silnější vrstvu polevy, zdvojnásobte množství přísad uvedených v receptu)
  16. Dejte máslo do velké mísy stolního mixéru se šlehací metlou.
  17. Šlehejte asi 30 sekund na střední rychlost, dokud nebude máslo nadýchané.
  18. Přidejte krémový sýr, vanilku a mascarpone a šlehejte dalších 20-30 sekund.
  19. Přidejte prosátý moučkový cukr, ½ šálku najednou a šlehejte na střední rychlost, dokud nedosáhnete požadované konzistence polevy.
  20. Možná nebudete muset použít veškerý cukr.
  21. Pokud polevu hned nepoužijete, skladujte ji v chladničce.
  22. Namažte polevu na buchtu špachtlí a podle potřeby posypte posypem nebo drobenkou.
  23. Buchtu podle potřeby nakrájejte na čtverečky.
  24. Pokud nepodáváte okamžitě, uložte buchtu do lednice až do podávání.
Řezy s luxusní polevou z mascarpone servírované na talířcích s vidličkami.
www.theclassybaker.com

Vláčná mascarpone bábovka

Tato oblíbená bábovka je hutná, máslová, ale zároveň krásně vlhká a zvenku křupavoučká. Připravte si ji k odpolední kávě či čaji a zajisté si pochutnáte!

Ingredience

  • 1 šálek másla pokojové teploty
  • 1/2 šálku tuhého rostlinného tuku (například Crisco)
  • 230 g mascarpone pokojové teploty
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 3 šálky bílého cukru
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička máslového extraktu
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu

Postup                                       

  1. 25 cm formu na bábovku vytřete tuhým rostlinným tukem a posypte krystalovým cukrem.
  2. Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
  3. V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo, tuk a mascarpone, dokud nebude směs krásně hladká.
  4. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná a mírně nezesvětlí.
  5. Po jednom přidávejte vejce a po každém přidání šlehejte.
  6. Do směsi pomalu přidávejte mouku a promíchejte.
  7. Přidejte vanilkový, máslový a mandlový extrakt a promíchejte.
  8. Lžící nandejte těsto do připravené formy.
  9. Pečte 1 hodinu a 15 až 20 minut, nebo dokud nebude špejle vložená do středu uprostřed čistá nebo s pár suchými drobky.
  10. Nechte 15 minut vychladnout na desce na mřížce a poté převraťte na servírovací tác.
  11. Nechte zcela vychladnout.
  12. Servírujte!
Bábovka s mascarpone servírovaná na talíři.
www.callmepmc.com

Inspirujte se i dalšími recepty na nejlepší bábovku jako od babičky v 8 skvělých receptech!

Citronovo-borůvkové řezy s mascarpone

Jednoduchá buchta na plech s vůní citronu a lahodnou chutí borůvek je naprosto perfektní v kombinaci s polevou z mascarpone, která je zde doslova třešničkou na dortu.

Ingredience

Na buchtu:

  • 225 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky (kterou smíchejte s 2 lžičkami prášku do pečiva a lžičkou soli)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 velká vejce
  • 225 g másla, pokojové teploty
  • 3 lžíce mléka
  • kůra z 1-2 citronů, podle velikosti
  • 250 g borůvek (150 g na těsto + 100 g na posypání)

Na polevu:

  • 250 ml smetany deluxe
  • 225 g mascarpone
  • 100 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citronu

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Vyložte obdélníkovou formu na pečení (30 cm x 23 cm) pečícím papírem.
  3. Všechny suché přísady dejte do velké mísy a zadní stranou lžíce udělejte ve směsi ďůlek.
  4. Přidejte vejce, máslo, mléko a citronovou kůru a ručním mixérem šlehejte, dokud se vše dobře nespojí, asi 2 minuty.
  5. Jemně vmíchejte 150 g borůvek.
  6. Směs nalijte do vyloženého plechu, vložte do trouby na střední mřížku a pečte 35 minut, dokud buchta nebude nahoře zlatáva.
  7. Nechte úplně vychladnout.
  8. Vyšlehejte smetanu tak, aby vznikly tuhé špičky.
  9. V jiné míse vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do hladka.
  10. Šlehačku jemně vmíchejte do směsi mascarpone..
  11. Rozetřete na vychladlou buchtu.
  12. Posypte koláč zbylými borůvkami a citronovou kůrou a nakrájejte na čtverečky.
Řezy ozdobené mascarpone polevou, čerstvými borůvkami a citronovou kůrou servírované na talířku.
www.donalskehan.com

Tiramisu s domácím mascarpone

Báječná verze tiramisu bez alkoholu, která je bohatá, dekadentní a není příliš sladká. Navíc vám zde přinášíme recept na domácí mascarpone, jenž si můžete připravit, pokud zrovna neseženete tento čerstvý krémový sýr v obchodě.

Ingredience

Na tiramisu:

  • cca 340 g cukrářských piškotů ladyfingers
  • 1 a 1/2 šálku krému (viz recept níže)
  • 500 g mascarpone
  • 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 2 šálky velmi silné kávy nebo espressa, vychlazeného
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku

Na krém:

  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk, bez semínek
  • 6 žloutků
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku mouky
  • 2 lžíce másla

Na domácí mascarpone:

  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 3 šálky silné smetany ke šlehání

Postup                                       

  1. Pokud si chcete vyrobit mascarpone doma, připravte si ho den až dva dopředu.
  2. Smetanu přiveďte téměř k varu.
  3. Jemně duste 3 minuty.
  4. Vmíchejte citronovou šťávu a poté ještě 3 minuty duste.
  5. Odložte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Sítko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlubokou misku.
  7. Vychladlou smetanovou směs přelijte přes sítko.
  8. Zakryjte a nechte přes noc v lednici scedit.
  9. Druhý den, když je sýr velmi hustý, ho přendejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraven k použití.
  10. Jednu až dvě hodiny před připravou samotného tiramisu, si udělejte krém.
  11. Ve střední míse smíchejte žloutky, cukr a mouku.
  12. Dejte stranou.
  13. V malém hrnci rozehřejte mléko s vanilkovým luskem.
  14. Zbavte se vanilkového lusku a škraloupu, který se objeví na povrchu mléka.
  15. Po troškách zašlehejte mléko do žloutkové směsi.
  16. Udělejte to pomalu, abyste se vyhnuli příliš rychlému zahřívání vajec, nebo se začnou v horké tekutině vařit.
  17. Směs mléka a vajec přeceďte zpět do hrnce.
  18. Přiveďte k varu na středním plameni za stálého míchání, aby směs krásně zhoustla.
  19. Sundejte z plotny a vmíchejte máslo.
  20. Položte kousek igelitu přímo na povrch vzniklého krému a dejte stranou, aby vychladl na pokojovou teplotu.
  21. Ručně nebo mixérem mascarpone minutu šlehejte, aby změklo a zesvětlilo.
  22. Přidejte vychlazený krém a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  23. Dejte stranou.
  24. Připravte si šlehačku.
  25. Tučnou smetanu šlehejte elektrickým mixérem (nebo kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání), dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  26. Dejte stranou.
  27. Připravte si všechny přísady a začněte s tiramisu.
  28. Připravte si hlubokou formu 28 x 18 cm (nebo 23 x 23 cm).
  29. Mějte poblíž sýrovou směs, šlehačku, piškoty a misku s kávou.
  30. Jeden po druhém ponořte do kávy piškoty a uspořádejte je do formy v jedné vrstvě.
  31. Polovinu sýrové směsi rozetřete na piškoty a poté zalijte polovinou šlehačky.
  32. Opakováním vytvořte druhou vrstvu.
  33. Vrch tiramisu bohatě poprašte kakaovým práškem (nejsnadněji se proseje kakao přes malé sítko).
  34. Před podáváním přikryjte formu igelitem a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Kousek tradičního tiramisu s mascarpone na plechu s vidličkou.
www.tasteofmaroc.com

Pokud vám tento luxusní moučník zachutnal, pak vás jistě potěší i následující recepty na tiramisu, podle kterých připravíte jak tradiční provedení, tak i jeho oblíbené obměny.

Mrkvový dort s polevou z mascarpone

Vyzkoušejte tento lahodný recept na klasický mrkvový dort zalitý krémovou polevou z mascarpone. Stačí vám na něj jednoduché ingredience, které pravděpodobně najdete ve spíži a zabere pouhých 25 minut přípravy a 50 minut pečení. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky bílého cukru
  • 1 a ¼ šálku rostlinného oleje
  • 2 šálky jemně nastrouhané mrkve (asi 4-5 středních mrkví)
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Na polevu:

  • 2 šálky mascarpone
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 2–4 lžíce krupicového cukru (přidejte více, pokud máte rádi sladkou polevu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
  2. Obdélníkový plech vymažte máslem.
  3. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a mixujte na střední rychlost.
  4. Přestaňte, jakmile se vejce a cukr pěkně spojí (2–3 minuty).
  5. Střídavě přimíchávejte mouku a olej – přidejte přibližně ½ šálku mouky, poté ½ šálku oleje a tak dále, dokud nespotřebujete mouku i olej.
  6. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev, prášek do pečiva, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl a míchejte na nízké až střední rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
  7. Nakonec přidejte vlašské ořechy a míchejte, dokud se vše nespojí.
  8. Směs nalijte do připravené formy a pečte 50 minut.
  9. Zatímco se koláč peče, misku umyjte a připravte si polevu.
  10. Polevu připravíte tak, že do mixovací nádoby vložíte mascarpone a moučkový cukr a několik minut mícháte.
  11. Přidejte vanilkový extrakt.
  12. Pomalu přidejte smetanu ke šlehání a dále míchejte.
  13. Smetanu přidávejte tak, abyste dosáhli konzistence polevy.
  14. Možná ani nebudete potřebovat 2 šálky.
  15. Polevu natřete na vychladlou buchtu a servírujte.
Kousek mrkvové buchty na talířku s vidličkou, ozdobené polevou z mascarpone a oříšky.
www.sneakymommies.com

A jak se buchty povedly vám? Pochlubte se nám do komentářů, budeme se těšit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X